Nu știu când e BAC-ul anul ăsta, dar #weglobal au niște poziții de interni plătiți. Știți părerea mea despre cât de profesioniști sunt unii pe acolo, nu asta e important. Ce contează e asta: oamenii caută tineri care au 18 ani împliniți. Nu îi interesează studii sau altceva, nu caută masteranzi în comunicare sau alte tâmpenii. Caută oameni care să vrea să se bage în treaba asta. Și se cern ei pe parcurs în alea 3 luni.
Am mai auzit de faze din astea și prin alte domenii, unde se angajează adulți care se vor califica la locul de muncă, dacă le place ceea ce fac. Sunt anunțuri pe pereții liceelor și tinerii care își văd interesul se duc măcar să aplice și să fie acceptați, chiar dacă nu se duc să muncească. Vor să vadă că pot și că sunt în stare de ceva.
Și un internship din ăsta îți poate da o idee despre cum e domeniul în care vrei să activezi și poți să te gândești dacă merită să faci o facultate sau alta sau te bagi direct în câmpul muncii și înveți pe parcurs și mai citești niște cărți…
Mi-a venit o idee excelenta de facultate, privata bineinteles: Facultatea de plecat definitiv din tara! Cu subiecte:
– limbi straine, bineanteles (engleza, spaniola, portugheza, mandarin/cantoneza)
– sociologie, drept/legislatie internationala, drept comparat
– istorie, geografie
– ok, si „stiintele” comunicarii.
tre să faci sociologie ca să speli vase?
Nu, dar e bine sa stii alte societati/culturi inainte de a pleca de tot. Nu toti aia plecati spala vase/culeg capsuni. Si nici asta nu e forever, dupa cativa ani se prind sa faca alte chestii.
Daca te duci cu temele facute si dornic sa te integrezi in societatea lor , sunt sanse sa faci ceva mai inteligent decat spalat vasele .
Aia e doar ca sa nu ti se aplece de la prea mult drept comparat.
@zoso: mai exista meseria de spalator de vase? nu e o masina de spalat vase mai ieftina?
ma bag si eu, poate nu am inteles bine ce inseamna „bineanteles”?
bine-a-inteles…. unul care a auzit ceva si a inteles bine
@DanC
Îți dai seama că la „bineanteles” s-a rupt filmul și tot mișto-ul tău s-a dus de râpă, da?
Apropo, dacă ai cojones, explică-ne cum de-ai dat duma asta… Ai un like de la mine dacă arăți că ai înțeles ce ai greșit. Îți dau like și dacă recunoști că nu știi.
@alin: e bineintelesul unui om care se crede peea sestept pentru a sta in tara din cauza ca lumea nu il accepta asa cum e el, nestiutor de limba romana…
@DanC. Bosule, cum se scrie in spaniola „Sant an fatza pe avari”?
DanC, „bineanteles” că, dacă pleci din țară, nu-ți mai trebă româneasca.
Pt astia cu politia gramaticala: citisem mai demult ca acum se scrie cu î din a cind e in interiorul cuvantului. Scuze daca v-a afectat emotional asa de tare incat sa scrieti. Oricum, nu stiam ca ati terminat de corectat toate tezele la romana si acu’ ati trecut la comentarii de pe bloguri.
A, si era sa uit: muie bre Ca va dati cu presupusul la plecatul unora despre care stiti 0.
Ceva asemanator am incercat eu sa fac: cursuri despre chestii de baza in UK (drepturile angajatilor, cum gasesti locuinta, cultura britanica, scoli etc). N-a interesat pe absolut nimeni, a trebuit sa schimb domeniul. Plus ca exista o chestie pe nume Citizens Advice in tari din Europa (am gasit in Anglia si Spania). Acolo gasesti gratis informatii despre tara, legi etc Plus ca au si birouri unde mergi pe gratis sa primesti un sfat.
@DanC
Ca orice semidoct, știi tu ceva, dar nu tot ce ar fi trebuit să știi. Da, acum (adică de prin anii ’90, da’ nu-i bai, erai prea mic pe-atunci sau doar în proiect) se folosește â în interiorul cuvintelor, cu câteva excepții, printre care și…
– cuvintele compuse în care un element începe cu î (cazul de față)
– cuvintele formate prin derivarea cu prefixe de la cuvinte de bază care încep cu î: neînțeles (ne+înțeles), preîntâmpina (pre+întâmpina) ș.a.
Apropo, stai liniștitit, nu ne-a afectat atât de tare încât să ne pese cu adevărat, doar că unii dintre noi fac parte din generația aia care a crezut mereu în puterea educației, chiar și făcută inculților de pe bloguri. Oricum, ideea e că ar trebui să fii mai atent, că om avea noi peste 45 de ani, dar încă n-am dat colțu’ și tot o să dai peste noi în poziții-cheie, în următorii tăi ani de viață profesională activă. Asta așa, ca să știi de unde ți vor trage zeflemelile șefilor atunci când o să ceri măriri de salariu redactate în limba mâței („deoarece miau crescut cheltuielile…”). Eventual, dacă vrei să scapi basma curată, mai bine zici că boicotezi normele Academiei Române, după exemplul lui Ion Cristoiu, că și ăla a refuzat să le respecte cât era șef la „Evenimentul Zilei”…
mda…pentru ca incepand cu 18 ani si fara alta experienta sau studii ajungi cu siguranta „legal si bla bla bla expert” si prima intrebare din chestionar ….aia dura…”de ce vrei ba, sa te bagi intern la noi?”…
Pentru ca iti rezolva paradoxul: Nu te-angajam ca n-ai experienta, dar n-ai cum sa faci experienta daca nu te-angajeaza nimeni.
Cat despre intrebare, poti sa raspunzi asa: ” Vreau sa ma bag intern ca sa invat. Din ce stiu cred ca imi place domeniul si as vrea sa capat ceva experienta”
deci ai 18 ani…taman ce-ai terminat liceul…si esti convins ca vrei sa inveti la ei sa te faci legal expert…exact
si zici ca stai la ei 3 luni intern…si apoi sa zicem inca 6 pe job full…si pe la 19 asa, fara facultate…iti lasa aia pe mana tot departamentul? …ihi..
Anuntul e doar in engleza fara sa spuna ca e vorba de o firma din Romania.
@casnica. E mai ieftina dar stii si tu cum spala o masina de spalat vase…. inca mai are nevoie de interventie umana
Pentru mine un lucru va fi sfant, cand termina pruncul gimnaziul il inscriu la scoala profesionala, de la liceu nu iesi cu nici o meserie asa ca macar el va fi cu un pas in fata. Este rusinos sa fii zugrav/instalator/electrician/tehnician xyz? A ca va vrea el facultate dupa? nici o problema, un an la seral, bac si facultate dar sa nu creada ca va vedea un leu, daca doreste bani pentru facultate are oferte destule oferte pe piata muncii interna
si daca el nu-si doreste asta? daca visul lui e sa faca motoare de racheta?
Atunci sa invete. Invata, intra la fara taxa, are bursa, banii de buzunar ii face vara lucrand sezonier.
pana la „cu taxa sau fara” trebuie sa faca un liceu teoretic…nu o scoala prodesionala…ceea ce nu se pupa cu alegerea ta
De ce neaparat teoretic? De ce nu profesionala? Merge la seral un an in plus, cursurile se tin doar seara, pana aunci poate munci macar cu jumatate de norma… nu ai vazut analfabeti functionati cu 12 clase si liceu dar habar nu au cum arata o surubelnita? Sa nu mai vorbesc de alte meserii mai importante. Eu inca regret ca nu m-au trimis parintii la profesionala ci la liceu, putoii de la seral au iesit din start cu o meserie, unul dintre fostii colegi de la liceu (eu la zi el la seral) in iarna va veni sa imi renoveze o baie, omul ala pusca 250 de lei manopera pe zi lucrata neimpozabila… sa nu mai zic ca tara are nevoie de cofetari, frizeri, sudor, croitori si alte meserii necesare ce toata lumea cu studii superioare si cu aere? eu sunt inginer si am ajuns soarece de biblioteca, facui curs de pregatire ca m-am indragit de aceasta meserie din liceu cand lucram sambatetele pentru un ban in plus. programul flexibil dupa nevoile mele,nu am sef, e adevarat, nu castig cat unul de la multinationala
eu nu contest ca tara are nevoie de meseriasi, nu m-ar deranja nici ca ai mei copii sa-mi spuna ca vor sa fie meseriasi si nu vor invatamant superior…dar nu cred ca as putea sa-i fortez sa faca o scoala doar pentru ca asa cred eu ca-i mai bine pentru ei
Exista un singur defect in planul tau:
Oamenii sunt fiinte sociale si anturajul iti cam decide traseul de evolutie cand petreci cu colegii de trei ori mai mult decat cu parintii acasa…
In teorie si comunismul suna bine….
si care e diferenta dintre tu care vrei sa iti trimiti copilul la liceu si eu care vreau sa il trimit la scoala de meserii? nu cumva amandoi ii decidem viitorul in egala masura?
pai eu nu vreau sa-l trimit nicaieri….vreau sa fiu destul de puternic sa-l las pe el sa aleaga, sa-i accept alegerea si sa-i ofer sprijinul necesar (in limita posibilitatilor)..si cam atat
„si care e diferenta dintre tu care vrei sa iti trimiti copilul la liceu si eu care vreau sa il trimit la scoala de meserii? nu cumva amandoi ii decidem viitorul in egala masura?”
Pai depinde cum iti cresti copilul. Daca tu vrei, asta poate insemna ca fix asa se intampla. Eu de exemplu imi doresc ca copilul meu sa se faca astronaut, dar asta nu inseamna ca o sa se si intample doar pentru ca vreau eu. Conteaza si copilul ce vrea, teoretic, evident. Depinde de familia in care creste. Cam asta e diferenta de care intrebi.
Luni începe bacu’.
@Attilla
Ai dreptate. N-am copii, dar dacă aș avea, aș gândi exact ca tine.
@ Toți părinții care ridică-n slăvi școala profesională, ca alternativă la liceu, niște food for thought:
1. Școala profesională înseamnă deprinderea unor tehnici de lucru într-o profesie anume, prin exersare practică, iar asta presupune ceva mai mult decât o minimă deschidere către așa ceva din partea copilului, în termeni de îndemânare. Dacă până la 13-14 ani nu v-ați văzut băiatul că știe cum se ține șurubelnița (sau fata – foarfeca), mai gândiți-vă, s-ar putea ca plodul să aibă două mâini stângi. Copilul vostru poate că va ajunge instalator sau croitoreasă, dar și aici e competiție, nu vor fi toți experți în domeniu (și meseriași bine-plătiți) doar pentru că au făcut școala profesională (așa cum nu toți absolvenții de liceu sunt „material de facultate”).
2. Faptul că părinții sunt buni meseriași (e.g. instalator și coafeză) nu înseamnă că aceste calități, native sau dobândite, se vor regăsi la progenituri. Prin urmare, nu are sens să-l împingeți către o carieră profesională pentru care nu are ce-i trebuie, doar pentru că voi ați ajuns să vă descurcați. Cu atât mai puțin dacă imaginea despre cariera respectivă se bazează pe ce ați văzut sau auzit la alții…
3. Un inginer de construcții, dacă nu e lovit cu leuca și nu trecut prin facultate/viața profesională ca gâsca prin apă, poate oricând lucra ca muncitor calificat, să zicem zidar sau fierar-betonist… Dar ca simplu zidar, chiar și cu experiență dar fără facultate, rar te va pune cineva pe postul unui inginer de construcții. Vorba aia, cine poate mai mult, poate și mai puțin (zic și eu, nu dau cu paru’).