Apropo de case construite…

Dacă urmăriți destul de mult bricolaj ca mine, Youtube știe ce să vă recomande. Eh, sunt 400.000 clipuri cu fix metoda asta de construcție. Nu mai există alta pentru ei, se pare. Orice construiesc, totul e la fel. Piloni. Placă. Podea. Lemn tratat. Cuie. OSB. Și fac asta inclusiv la hambare și șoproane. Fix la fel.

Arată-i asta unui român și va găsi cel puțin 10 motive să nu construiască așa. Să nu respecte un standard. Să nu urmeze o logică.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

137 comentarii

  1. Vreau să construiesc o căsuță din paleți pentru copil. Ai vreo resursă pe care să mi-o recomanzi unde să găsesc un proiect? Am găsit câteva idei pe Pinterest, dar sunt newb la bricolaj și nu știu de unde să încep.

    00
  2. Le construiesc așa că să le poate reface după uragan. Altfel ar fi plictiseală. Și la noi se practică ceva mai bine programat în zonele inundabile.

    00
    • Casa din clipul atasat nu pare a fi intr-o zona cu uragane…

      00
    • asta e un mit vechi, vad ca se tot rostogoleste. La un uragan, cam orice casa din Romania ramane fara acoperis, fara vreo 2 pereti, fara nimic in interior. Casele bine construite pe sistem timberframe sunt la fel de rezistente la uragane ca o casa pe zidarie. Plus rezistenta la cutremur superioara, plus performante termice superioare la aceiasi grosime. Hai cu betoanele!!

      00
    • @Razvan P-La forta uraganelor de US rezista o singura combinatie : betonul armat.

      00
    • La cutremur lemnul e superior zidariei de orice fel.Ca in orice treaba, avantaje-dezavantaje.Mocanii de prosti aveau case de lemn?Caldura era ceva esential la 4-5 luni de iarna per sezon.

      00
    • @VPX. Mocanii de deștepți aveau case DIN lemn. OSB +șipci +vată minerală +folii +polistiren nu e casă DIN lemn. Este casă PE structură de lemn.

      00
    • NOU
      #20

      @jollyca – cum iti dai seama? Nu ca remarca initiala a lui Cristi are mai mult sens ….

      00
    • @miticosul, pai ai vazut tu vreun uragan pe perioada clipului?
      in alta ordine de idei, asa s-a construit din cele mai vechi timpuri la ei si s-au perfectionat si s-au perfectionat si asta este. sistemul pe care-l tot perfectionezi e cel mai bun. si ei au case din beton sau caramida, dar in anumite zone, cum ar fi in sud, Florida pt ca da, uragane iar la o casa din beton iti ia doar acoperisul.

      00
    • Cristi, se practica o lupa la noi, si ai ratat miezul postarii. „La ei” exista planuri de cumparat la magazin. Vrei o constructie simpla, la mama cucii, fara utilitati si fara dureri de cap? Gasesti planul de cumparat atat on-line cat si off-line. Cu toate standardele de constructie luate in consideratie. Toate chestiile sunt standardizate la „tu-bai-fors, for-bai-fors” si alte x by four, fiecare dupa posibilitati si nevoi. Nu ai nevoie de arhitect, nu tre sa te duci cu caciula la primar, la apar, la vantar, la ala de cauta apa prin gradina cu bete, etc. Citesti, planuiesti, cumperi si construiesti. Si sunt scrise atat de ca la prosti, incat c-o rigla in mana si cu putina atentie iese la fix. Apoi chemi inspectorul, ala se uita, iti zice daca ai gresit ceva (si daca respecti planul nu prea are ce sa zica), si aia e. La noi nu se poate.

      00
    • Nu e doar pentru uragane, nu in toate statele e problema asta. Pur si simplu asa ‘se face’. Eu locuiesc intr-un cacat din asta de casa, ruina mea de la sat, veche de vreo suta de ani e mai teapana decat hambarele astea.

      Il aud pe vecinul de sus si cand face sex, sa nu spun ca, atunci cand calca, mai ca nu-mi pica prin tavan. Si eu un chinez de 40 de kile cu tot cu nevasta-sa in brate.

      Noi avem apartamentul pe doua nivele, cand are fina-mea lectii pe zoom incercam sa nu ne trambalam prin casa, ca se aude de parca lovim cu barosul, nu mergem pe podele. Nu exista placa turnata de beton, doar OSB-urile pacii si dracu’ stie ce foi subtiri ce se cheama la ei podele.

      Sa nu zic de ferestre. As da oricand ‘termopalele’ noastre pe cacaturile astea. Mi-a batut toata iarna vantul in dormitor, cu greamurile inchise ‘ermetic’. Tragea curentul, vorba romanului. Noroc ca a mers caldura ca in draci, asa ca nu a fost problema. Chiar si mai noroc ca era inclusa in pretul chiriei, ca alfel o puneam.

      Asa ca nu as sari sa admir constructiile astea, sunt pur si simplu niste soproane penibile, pe care le darami, daca te infurii, cu pumnul. La mine in bloc, pe cand eram adolescenta, am tras o data un pumn de nervi, de mi-am invinetit pumnul pe 2 saptamani. Aici daca as face asta, as trece prin perete.

  3. NOU
    #24

    pai logica e in felul urmator:
    – romanul isi doreste o casa rezistenta pentru 2 vieti si 17 generatii (96% dintre locuintele din romania sunt proprietate personala)
    – americanul isi doreste o casa rezistenta doar pentru jumatate de viata din varii motive cum ar fi mutatul de colo colo cu job-ul dintr un stat in altul nu de pe o srada pe alta, taxe mai mici in alte state, etc (proprietatea in state este undeva la 50% si este in scadere)

    casele alea sunt ok doar daca iti asumi ca penste 10-15 ani maximum trebuie refacuta cu totul (mucegai, furnici, umezeala, etc)

    eu detin o casa de „carton” in zona deluroasa a Prahovei pe care deja am refacut-o cam 50% in nici 10 ani … oricat ai da cu „lac” si alte substante peste lemnul ala, nimic nu poate impiedica o rozatoare sa scobeasca un tunel intr o grinda de lemn …

    00
    • Da, pentru ca la noi aproape nimeni nu usucă și tratează lemnul cum trebuie. Nu e de vina metoda, ci materialele proaste.

      00
    • In Canada/USA nu cred ca ai cum sa cumperi lemn netratat.
      Ma uitam la unul care facea cotet la gaini… tot lemnul era tratat + omul statea intr-o zona de munte cu iarna lunga si spunea ca probabil la un moment dat o sa vopseasca da nu e graba …

      00
    • …oke, si ce te face sa crezi ca o casa de lemn nu poate rezista de generatii?
      am 3 exemple de case de lemn care au cel putin 70 de ani. bun, standarde de anii aia, mai saraci oamenii, dar case sanatoase si bune de locuit!
      aa pardon, tu ai zis casta de carton, eu vorbeam de casa de lemn…nu mai baga in seama ce-am scris.

      00
    • @vlad-titan…… o casa din lemn iti rezista 60-70 de ani fara reparatii capitale. se trateaza lemnul contra la toate chestiile alea de care zici tu acolo. costa, dar se trateaza. stii de ce? pt ca sistemul lor functioneaza de sute de ani, nu doar de 10-15 cum e in romania. schimbi doar acoperisul la 25 de ani. cand zic acoperis vb de sindrila bitumata. nu sunt tigle

      00
    • NOU
      #29

      Din ce am vazut eu, aia in state (mai ales in zonele de munte sau cu iarna lunga gen Alaska) construiesc cu lemn de cedru. Am inteles ca e un lemn foarte bun, nu este atacat de cari si rezista la intemperii chiar si netratat. Noi il comparam cu lemnul de la noi care e de foarte proasta calitate.

      00
    • Casa în care stau eu în Canada nu e departe de cum a fost construita casa din film. Fundația are un pic mai mult beton, dar restul e timberframe.

      Este construită prin 1982 – deci 38 de ani – și mai duce încă 30, lejer. Scârțâie unele din podele de la etaj, și unele trepte la scări, dar alea nu sunt probleme structurale, pot fi rezolvate rapid.

      00
  4. nu are beci???

    00
  5. „OSB e fudulie, BCA e temelie.”

    00
  6. Fac toti la fel ca au un normativ extrem de strict, care indica inclusiv pozitionarea fiecarui element de lemn, ce dimensiuni, la ce distante, in ce ordine, care e unul peste altul, cate cuie pe o anumita distanta, etc.
    Nu faci dupa metoda testata si aprobata nu treci inspectia. Simplu. Plus temutul „liability”. Indiferent ca e casa cu 2 etaje, terasa din spate sau cotetul catelului. Mergi pe cod.

    00
    • Foarte adevarat. Vezi extensia castelului facut de Andrew Camarata pe YouTube. Spune la un moment dat ca a trebuit sa discute cu un inspector sa vada daca ce vrea el sa construiasca (mai bine zis sa extinda) e up to code. Dar cum domnul A.C e un merster si trei sferturi structura depasea cerintele minime ale codului de constructii. Daca s-ar aplica si la noi in tara un cod ceva mai draconic cred ca 60% din asa zisii „constructori” ar da faliment…

      00
    • …si pentru ca la ei normativele chiar sunt enforced, nu merge cu sutele de dolari strecurate in dosarul de aprobare.

      00
    • @ Vali, si la noi normativul de constructii e destul de strict. Chiar foarte strict. Iti zic asta dupa ce am avut meciuri cu structuristul, ca mi se tot spunea ca am prea mult fier in proiect. A ramas cum a cerut structuristul, ca asa e normativul. Problema e ca ISC doar pare sa plimbe hartii, nu si sa verifice calitatea constructiei.

      00
  7. Dar hidroizolatie la fundatia aia nu trebe?

    00
  8. „Să nu respecte un standard.”… priceless! ;-)

    00
  9. Unul din motivele alea e ca nu au pus hidroizolatie deloc la fundatie. Zero, macar o vopsea pe betonul ala, nu mai zic de bitum, folie cu bumbi sau drenaj langa. Mergea un beci in golul ala din fundatie, chiar daca mergeai cocosat pe dedesubt, cum a zis cineva mai sus.

    00
    • La care fundație faci referire ? Aia e o glumă de fundație. Nu își susține propria greutate.

      00
    • Casa de lemn e relativ usoara. De aia i-a pus doar talpa aia. Plus ca nu vrea sa o lase la nepoti. In 10 ani face alta.

      00
    • Betonul din fundatia aia nu are nevoie de hidroizolatie. Folie cu bumbi nu este hidroizolatie, este membrana de protectia a hidroizolatiei/termoizolatiei si bumbi au rolul de a lasa aerul sa circule la fata hidroizolatiei, sa indepartezi umiditatea.

      Golul de sub casa se numeste crawl space, este un fel de subsol tehnic, pe acolo se trag toata tevile de apa si canalizare. Are rol de spatiu tampon, termoizolatie.

      00
    • orice beton care atinge o zona cu umezeala are nevoie de strat de rupere a capilaritatii. bine, i-o ia tornada inainte sa apuce sa putrezeasca talpa aia.

      00
    • Ce vedeți voi acolo e de fapt un cottage – casă de vacanță.
      Are suficientă fundație, și tine 25+ de ani lejer.
      Ce nu știm din film, este pe ce stă stratul de sol, căci e posibil să ai „bedrock” la 2 metri adâncime.

      00
  10. Am observat asta ahaa, inca de la inceput, in State: pana si schela trebuia verificata de un inspector OSHA. Dupa care frame-ul, electricul etc. Iar nostalgicii dupa Romania se plangeau tot timpul ca ‘astea nu-s case, is cutii de chibrituri; noi-romanii facem sanatos, din piatra’. Ca sa citesc dupa aia ca prea mult beton mareste radiatiile de radon parca. Asa de sanatos ca au fost dezastrele alea absolut rusinoase: maternitatea Giulesti – electricul facut sub standarde si ne-inspectat ca lumea, Colectiv – unde spaga si inspectiile de-anpulea au omorat iar.
    Dar nah, noi-romanii santem fruncea, cireasa de pe tort a intregii civilizatii omenesti, gradina maicii domnului/insert-good-shit-here… :)

    00
    • Nah?!… expresia asta unde ai mai văzut-o?

      00
    • Bă puleților (criticilor mei), limba română e o limbă fonetică. Cum să vă zic? Dacă nu auziți h-ul, atunci nu-l scrieți, analfabeților! (că altfel nu poate omul să vă explice)
      Ce o să urmeze? Să scrieți „nuh” și „dah”? că „dap” văd că deja e încetățenit, după americani, numai că ăia așa pronunță – yep.

      10
  11. Explica un tip ca nu se fac case atat de simplu in Europa pentru se foloseste mult lemn, si in Europa nu este asa mult lemn… =))

    00
    • Păi numa’ uită-te unde construiesc casele alea. Cât vezi cu ochii lemn. Și nu par să aibă nevoie de autorizație pentru fiecare copac pe care-l dau jos.

      00
  12. Am construit asa ceva, chiar in Romania. A fost mai greu si mai scump decat preconizat. Indic doar trei motive aici:
    1. Lemnul calitativ se gaseste greu in Romania (calitativ pt. o constructie exclusiv de lemn inseamna o anumite umiditate, clasa de rezistenta, tratamente ignifuge, antidaunatori, o anumite incleiere si caracteristici tehnice, dar efectiv si dimensiuni „potrivite”).
    2. Lipsa organelor de asamblare si greutate in procurarea lor
    3. Efectiv „know-how” al mesterilor (o casa nu este doar structura „la rosu”- peste acea structura va lucra si cel care pune faianta in baie, si cel care monteaza parchetul ori mobilierul suspendat la bucatarie) SAMD.

    Nu regret ca am facut-o, urmatoarea, va fi „mai buna”, avand aceasta experienta.

    00
  13. Toata lumea vrea casa (pe structura de) lemn. E usoara, rezista la cutremur, „RESPIRA” (kek, asta o zicea un patron al meu care vindea case din astea), sunt eco/bio/rawvegane. Totul pana se apuca efectiv de casa. Dupa aceea … putini raman la lemn. Or fi romanii mai batuti in cap na …

    00
  14. Intrebarea mea e: Nu auzi orice miscare din orice loc al casei, in oricare alt loc al casei?

    00
    • Te obisnuiesti. Cum la bloc te obisnuiesti cu televizorul vecinului.

      00
    • @Auras, da se aude pentru ca planseul dintre subsol si parter are structura din ferme de lemn si se produce efectul de cutie. dar exista tot felul de solutii la orice. la subsol il inchizi cu niste placi izolate fonic iar pentru sus exista tot felul de membrane care iarasi au rol de antifonare. nu se aude zgomotul ca atunci cand vecinul pune boxele in geam si-ti baga un fragment din Minune :)

      00
    • Nu există antifonare eficientă pentru a atenua o bășină românească. O casă de lemn e o imensă cutie de rezonanță, un fel de boxă audio mai mare.
      Am lucrat la câteva zeci de case din lemn și alte câteva zeci tradiționale (zidărie în cadre de beton). Nici n-ai nevoie de sonometru pentru a vedea diferența în detrimentul celor pe care le tot lăudați aici.
      Au fost vara trecută niște incendii în California, iar televiziunile au arătat preponderent ruinele caselor de vedete hollywoodiene. Deși fuseseră evaluate la zeci de milioane între ele, după incendiu toată valoarea fiecăreia dintre ele încăpea cel mult într-o basculantă de cenușă.

      00
    • Pentru intre camere si etaje stiu ca exista anitfonare. Eu ma refeream ca nu se resimt vibratiile puternic in structura de lemn?
      Ce-i drept, nu m-am uitat la video si nu stiu daca foloseste si beton pe acolo :)

      00
    • @Auras, nu, nu se resimt vibratii. pui mobila in casa si incarci utila de pe planseul de lemn, altfel spus greutatea fiind mai mare vibratiile se transmit din ce in ce mai putin.
      se pune si placa de beton peste elevatii, dar nu este standard. standard este planseu de lemn. elevatiile sunt in fapt peretii subsolului care in majoritatea sunt in beton si sant construiti pe talpa aceea de fundatie pe care o vezi si in video. am mai zis, e un sistem implementat de zeci de ani care functioneaza. cu bune si rele ca in orice.

      00
  15. am vz la o emisiune din aia de faceau tiny houses pe platforma de tractat: faceau inspectia vizual prin telefon si efectiv inspectorul ii zicea ca mai trebuie sa puna o bucata de lemn nu stiu unde si de ce a folosit montat din ala si nu stiu de care samd. multe nu intelegeam logica, dar daca e normativ cu placere ca sa zic asa. iar la ei se foloseste f mult lemn, inca n-am gasit logica pt care fac structura pt rigips din lemn si nu din profile metalice ca la noi.

    00
  16. Cam de un an jumate caut în București (sau zonele adiacente) o casă nouă care să aibă pivniță. N-am avut noroc până acum…

    00
  17. NOU
    #70

    Ma uit la hgtv de cand a intrat in grila. Pe partea de renovari se confirma ce zici. Casa de 50 de ani sau casa de acum 10 ani e fix acelasi lucru. Podea de lemn, stalpi de lemn, acoperis de lemn. Acum imi dau seama cum puteau cei din filmele tineretii sa sparga pereti cu pumnul. Ideea e ca multe dintre aceste case nu sunt intretinute cindoar folosite. Dupa 20 de ani trebuie renovare masiv. Toate au probleme cu termitele, mucegaiul si altele. Dar o pot repara relativ usor desi costa ceva si apoi e ca noua. Personal nu mi se pare ok conceptul dar asa e modul lor de viata. Am renovat acum 2 ani o casa la noi…structura beton si caramida. Casa din 2001. A iesit foarte bine. Mult mai putine probleme decat la americani.

    00
    • Nici la noi nu sta nimieni cu casa nerenovata de 20 de ani. Nici la ei nu e 20 de ani durata de exploatare. Media e pe la 30-50 de ani, in functie de zona. Sunt alte inconveniente la casele de lemn, dar durata de viata nu e chiar asa problema.
      Sau tu crezi ca sa dai huma jos de pe pereti pana la caramida, sa schimbi tavanele de stuf cu rigips, sa scoti podelele, sa torni sapa si apoi finisaje, sa schimbi instalatii sanitare si electrice, izolat exteriorul nu e renovare masiva? Practic mai ramai cu caramida goala si cu acoperisul… daca ai noroc.

      00
    • casa ta era din 2001….la hgtv sunt case de 30-40 ani, altele chiar mai vechi, cu linoleu pe jos.

      00
    • @Marius A. – te cred insa omiti evidenta – in acelas showuri iti arata exact casele care au probleme serioase si nevoie de reparatii. De exemplu uita-te la acele reportaje cu batrani in satele din munti, unde omul are 70 de ani si mai sunt 2-3 in sat si 10 case, uita-te la casa lui sau cele din jur si spune-mi ca se rezolva usor, nu e mare lucru de facut.
      O casa pe structura de lemn este mult mai usor de renovat, reconfigurat si modernizat. Izolatia termica e mai buna, instalatiile termice, sanitare si electrice sunt in pereti, lasa spatiile mai simple si „curate”.
      Nu am inteles niciodata aia cu „casa serioasa de beton/caramida, rezista cateva sute de ani”. Da, constructia rezista insa tehnologia se schimba mereu. La o casa de acum 50 de ani trebuie schimbate geamurile, centrala, caloriferele, instalatia electrica, probabil tevile de apa, izolata exterior si in pod, schimbata podeaua. Nimic major, casa rezista.

      00
    • NOU
      #74

      @BigBear – ai dreptate. Eu zic ca multi doar le folosesc. Ce vad la tv nu prea au avut parte de reparatii capitale de la construire. Daca o intretii ai parte de ea si peste 100 de ani. Casa de lemn mi se pare ca e ca o piesa pe module. O poti exploara la nesfarsit daca schimbi ce trebuie cand trebuie. La casa de beton si caramida consolidarile se fac mai greu si cred ca ele costa mai mult. Eu nu am avut astfel de probleme la casa din 2001. Crapaturi fine in lavabila ( nu in perete ). Schimbat toate pedelele si acoperisul. M a costat mult schimbarea ferestrelor si a usilor cu exteriorul. Am cheltuit cam 10 000 de euro. Am facut ei mici modificari la interior. Daca ar costa mai putin sa construiesti pe structura de lemn am vedea mai multe dar in Ro preturile sunt asemanatoare.

      00
  18. M-am uitat la ambele filmulete.

    -probabil e cea mai ieftina solutie posibila ca materiale folosite (si lemnul din structura de rezistenta mi se pare la limita pentru o casa cu etaj) si cel mai rapid de realizat pentru ca nu exista obstacole notabile.
    Chiar daca respecta normele lor de rezistenta eu nu as avea incredere sa stau in o asa casa (sper ca nu ma insala memoria, cred ca in filmul „Postasul suna intotdeauna de 2 ori” a fost o scena mai fierbinte in care se trece printr-un perete si ani de zile m-am intrebat de ce.

    -estetica exterioara e de tip hambar. Am vazut proiecte de case cu etaj din lemn de pe la noi si arata mult mai bine.

    -chiar daca inteleg pana la un punct (ma refer la casa din primul filmulet) faza cu acel gol de sub podea (cu cat amprenta pe sol e mai mica cu atat au scapat de batai de cap legate de materiale si hidroizolatie) daca nu si-au lasat un loc de access in acel gol, vor adaposti in timp tot felul de rozatoare si alte animale pe acolo.

    -ma intreb daca va trebui ancorat ceva mai sanatos de peretii aia (ex. un pat Murphi, ala de se ridica la perete) si nu nimeresti exact ceva lemn din structura (nu ca cheresteaua aia ar inspira mare incredere ca de osb nici nu poate fi vorba), in cat timp iti va veni totul in cap.

    00
  19. E simplu, dar trebuie sa te pricepi, sa ai timp liber vreun an pt asa ceva, plus 2-3 ajutoare. Asa in video e poezie, bam, bam apa, fosa septica, curent etc.

    00
  20. Motivul principal pentru care in Romania nu se construieste asa este ca nu avem traditia caselor din dulapi de lemn. Eu sunt inginer constructor proiectant de meserie si toata lumea cu care discut nici macar nu ia in calcul aceasta solutie, desi e cea mai usor de executat. Romanul vrea caramida si betoane, sa tina 100 de ani. In acest timp, in SUA avem cea mai batrana casa pe acest sistem.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fairbanks_House_(Dedham,_Massachusetts)

    Tipul asta ne arata cum se construieste o casa din dulapi de lemn, din faza de achizitia a terenului, pregatirea terenului, proiectare si apoi etape de executie. Cei care vreti sa va construiti o casa, dar nu numai, este obligatoriu sa il urmariti, sa vedeti gradul de profesionalism si dedicare.

    https://youtu.be/mn4L_aJ1rV4

    Recomand si „This old house”

    https://www.youtube.com/user/thisoldhouse

    00
    • Mai curand cred ca sunt tehnici uitate, decat lipsa traditiei.
      Acum 70 si ceva de ani din ce mi-a povestiti bunica-mea ( I kid you not, are 95 de ani )
      in Harghita pe langa Gheorgheni, bunica-meu si stra-bunicameu au daramat o casa veche din lemn si au folosit lemnul pentru a construi „noua” casa a familiei. Casa arata absolut ok in ziua de azi. Sute de ani taranii din zonele montane nu aveau acces la beton si caramida, doar la lemn. Era principalul material din zona. Si oricum erau super saraci, doar asta isi permiteau. Tigla de pe casa ii rupea la bani, dar cum am zis, o refoloseau. Nu inteleg cum tratau lemnul, casa nu a putrezit si lemnul din ea are mai bine de un secol. Iar pe partea de frig, hmmm, daca in depresiunile intramontane nu e frig, atunci unde. Si totusi casa este absolut decenta iarna, incalzita de la sobe din metal.

      00
    • @Kulcsy, ai perfecta dreptate. in romania nu reusesti sa vinzi asemenea case, traditia, cultura si mentalitatea romanului nu e deschisa la asemenea chestii. tu poti sa incepi sa faci dar iti trebuie ani buni ca sa poti implementa sistemul de case de lemn pt ca nu exista deschidere. acu ceva ani, in alba iulia venise un englez sa faca niste case din polistiren. lucra el cu inca unul la ele. practic peretii erau formati din sambure /nucleu de beton armat si in juru-i se cladeau blocuri de polistiren care serveau si de cofraj. usoara, confortabila, rapida. s-a facut in 2-3 luni. atat s-a facut o singura casa, pt ca nimeni nu voia casa din polistiren: pai polistirenu se pune la izolatie, ziceau toti :))))

      00
    • @Kulcsy, mersi pentru sugestii. Chiar vroiam sa intreb lumea pe aici daca stiu de canale Youtube unde au doumentat cap-coada toate problemele sau deciziile de care te lovesti cand vrei sa iti faci casa cu mainile tale.

      00
  21. si ce am mai vz si mi s-a parut saracie e ca ei aseaza modulele/mobila si apoi gresia/faianta/parchetul in jurul lor. nici nu gletuiesc rigipsul in spatele modulelor din bucatarie. asta am vz inclusib la baiatul ala million dollar contractor.

    00
  22. Bun. Și ce dorește autorul articolului să transmită cititorilor săi, că jur că nu mă prind. Că ăia își fac case din lemn ? Bravo lor. Au tradiție, au motive date de arealul geo-social, au acces la lemn tratat.
    ,,Arată-i asta unui român și va găsi cel puțin 10 motive să nu construiască așa.,, Așa cum ? Sau ce să construiască ? Un hambar, un șopron, un cuibar de găini? O casă de pitulici ?

    00
    • Structura metalica și îmbrăcat cu OSB și acoperiș într-o apă, din tablă galvanizată, la o magazie de diferite chestii la bătrânu.
      E de 5 ani ca in prima zi. Ne place să construim scump și inutil lucruri pentru care nu merită dați bani.
      E o polata, magazie, hambar. Nu trebuie din zidărie umedă. Dacă vrea sa amenajeze altceva, in 2 zile îl dărâmă și e terenul disponibil.
      Banii trebuie băgați unde contează pentru confort și eficiență: feronerie, izolație, sisteme de încălzire eficiente termic.
      O saltea bună, niște adidași buni, o pereche de ochelari de soare, o geacă, lucruri utile.

      00
    • Un laptop de 1500 de euro la copil, un SUV 4×2, un iphone 11 pro, chestii utile ,mi-am permis să completez. Ce trebuie să înțeleg din comentariul tău, că ceva îmi scapă…

      00
    • Că sunt lucruri de care te folosești mereu, gen: niște dinți bine întreținuți, niște ochelari de soare să-ți protejeze ochii, niște ochelari de vedere cu lentile de calitate, niște anvelope bune la mașină, niște certificări care îți recunosc niște competențe, o saltea bună pe care să dormi, niște haine confortabile, o pereche de incălțăminte decentă, niște scule cu care să-ți faci treaba. Orice chestie pe care o folosești constant și contribuie la bunăstare, dar în care merită să investești mai mult.
      Lasă aifoane, mașini 7×10, laptopuri de 7000 de lei. Nu tușește la 2000 de lei, dacă nu faci bani cu el.

      00
    • @Ionut M.
      Dacă ești pe la 25-30 de ani e îmbucurător ce spui. Dacă ești între 30-40, e îngrijorător. Iar dacă ai peste 40 e de-a dreptul trist. Trist, pentru că dai copy paste la niște chestii pe care le-ai citit pe un blog, lucruri care la vărsta ta deja trebuiau să fie by the fold. Adică, automatisme de zi cu zi. Și să nu fie nevoie de cineva care să te sfătuiască cum să trăiești confortabil. Ai uitat de chestia cu adunatul banilor la saltea pentru zile negre. Și ai uitat un aspect foarte important . Acela că în on-line nu ai posibilitatea să verifici bonitatea unui conlocutor necunoscut. Pe ce saltea doarme, ce dioptrii poartă, ce competențe are și cu ce mergători dă ture în jurul propriei umbre. Dacă ne-am înțeles păna aici e mirific, suntem adulți responsabili, mai continuăm discuția despre polata, magazie, hambar și opinăm pe subiect. Un abrazo.

      01
    • Ți-am like d-ala cu verde. Deșt sus.
      Nu zici tu rău p-acolo, iar lucrurile natural s-ar aplica în funcție de vârstă.
      Doar că nope, ne bate viața. Eo-s bine, sunt la juma intre 30 și 40 și s-au lipit din ce am enumerat, fără să le citesc pe blog. Dar și blogu-și are rolul lui educativ.
      Continuăm cu magaziile. :))

      00
    • @Ionut M. No, așe ficior. Deștu în sus bate filmul. Chiar și alea educative cu dejte …

      00
  23. Eu locuiesc într-o casă de acest gen de vreo 6 ani, deja – platformă de beton izolată, structură de lemn, panouri OSB, planșeu de beton la primul etaj. Construcție făcută de o firmă care avea deja experiența altor câteva sute de case făcute așa. Sincer, nu m-am așteptat nicio clipă să fie atât de bună izolarea termică și fonică. Sunt realmente foarte mulțumit – un singur lucru aș schimba, dacă aș lua-o de la capăt, aș pune încălzire în podea la parter.

    Ah, încă ceva – mi-am luat inima-n dinți după ce am stat în SUA în astfel de locuințe și m-am simțit foarte bine.

    00
    • costuri de construcție versus o casă „normală” de beton și cărămidă termică?

    • Am construit si eu una pe structura de lemn, in 2014, doar parter, 90 m2, 2 camere de dormit mari, sufragerie cu bucatarie deschisa si o camara mare (care contine si centrala). Casa e intr-o curte de 800 m2, cumva expusa la vânt pentru ca celelalte constructii nu sunt chiar asa aproape. Totul pe curent electric, gazele erau nesimtit de scumpe.
      Iarna factura ajunge si pe la 1000 lei/luna. Din mai pâna in octombrie insa, media facturilor e de 125-150 lei/luna (casa locuita de un cuplu fara copii). Apa de la put cu pompa, fosa septica, vidanjata la doi ani si ceva.
      Am lucrat totul numai cu firme pe care le-am verificat saptamânal. Cheltuieli totale (inclusiv vreo 10.000 lei pentru adus pamânt, nivelat si tasat) aproximativ 45.000 EUR (cu mobila cu tot). Lucrari incepute in mai 2014, mutat in casa in decembrie 2014.
      PS. Terenul nu e inclus in suma de 45.000 EUR. Are mai putina relevanta.
      PPS. Nu cred ca voi mai construi vreodata alta casa pe structura de beton+caramida/BCA. Pur si simplu nu am nici un motiv sa bag betoane si fier beton. Nu-mi plac „casele de lemn”, cu lambriuri etc, insa mi se pare natural sa folosesti structura de lemn la o casa.

    • viața fără pereți interiori de 50cm și exteriori de 110 e tristă https://i.imgur.com/MqcA0pI

    • In 2005 am inceput alta casa. Un castel. Eram dilimache :-) M-am certat doua saptamâni cu structuristul, sa-mi faca stâlpii din casa mai mici (sectiunea). Sub nicio forma. Ca asa e in România, ca a respectat STAS-ul si ca „oricum, in România lumea vrea stâlpi seriosi, ca sa fie siguri ca nu cad la cutremure”. M-am pus chiar si i-am calculat si i-am aratat ca poate sa scada. Nimic, intr-un final a zis ca nu-si mai pune semnatura pe proiect. Casa S+P+1, aproximativ 350 m2. Din memorie, 20 de tone de fier. Never again!
      PS. N-am reusit s-o termin, am vândut-o in pierdere, nu zic suma ca iar se supara Flocea :-)

    • Scartaie? Fara nici o malitiozitate, chiar vreau sa stiu.
      Singurul de pana acum la care am mai citit de casa din lemn e criserb.

      00
    • Nu stiu cui i-ai pus intrebarea, dar Petreanu zicea ca are planseu de beton la etaj. Deci nu cred ca scârtâie. Nici la mine nu scârtâie. Da, mai lucreaza un pic, se mai aseaza dupa ce o construiesti, ti-e putin teama când bate vântul puternic (glumesc), dar la final nu se intâmpla absolut nimic. Daca o vezi din exterior nu ai de unde sa stii ca e pe structura de lemn.

    • eu stau in casa pe structura de lemn si pereti exteriori de OSB (asta pe scurt) casa are in jur de 180mp (p+m). costurile de constructie nu le pot aprecia clar (a fost facuta in 2007) …in jur de 40k eur. durata constructie 2 luni. costuri lunare: incalzire injur de 300-400 lei cu 24 grade media de temperatura, curent in jur de 300 (pe luna de iarna); vara iese mai ieftin.

      00
    • numele firmei ar fi foarte apreciat ca as fi si eu interesat. newbie care ar vrea sa-si faca o casa si cauta alternative

      00
  24. bai taticule. voi vedeti ce lemn de calitate folosesc astia?

    Anul trecut m-am mutat si eu la casa in jurul Bucurestiului asa ca vad in jurul meu cum se construieste. Nicaieri nu am vazut lemn ca acolo. Arata ca si cum ar fi rindeluit deja si ei il folosesc la turnarea cofragului.
    Am construit si eu o baraca toamna trecuta si sa tot varianta cu OSB am folosit-o. la casa parca as pune lemn pe acoperis in loc de OSB-ul ala fragil. la o zapada mai serioasa sau un vant mai puternic, cred ca riscul e mai mare sa ramai fara acoperis.

    00
    • pressure treated wood se numește.

    • Presure treated lumber folosesc doar in contact cu fundația sau expus la apa. Lemnul pentru construcții e cherestea uzuala, uscata la cuptor, tivită si cu marginile sanfrenate.

      00
    • Am cumpărat anul trecut 2 bârne 6 x 6 x 8 de lemn de pin pressure treated, că să refac niște borduri la flowerbeds. Bârnele aveau 8ft și nu le-am putut baga in portbagaj, bulangii nu puteau să le taie la mașină că mașina era limitată la 4in…
      Am tăiat în parcare, o tăietură la fiecare din cele 2 bârne, cu un ferăstrău manual, toată după-amiaza.
      Parcă tăiam fier, așa de dens era lemnul.

      00
  25. Sa zic si eu un pic pe strofa asta : cum nord americanii fug cu catel si purcel dupa slujba, nu prea are rost sa faca castele de caramida.N-am inteles niciodata cum astia se muta atat de des, nu au oale, nu au scule, nu au multe altele?Doar traiesc in patria marketingului si al consumului irational.Oamenii fac razboaie sa aiba benzina moca.
    Pai bunicul meu, taran simplu si in tinerete muncitor in constructii pe santierele glorioase ale partidului a ridicat o casa prin anii ’60 de cred ca mai ramane sus inca 300 de ani.Si la noi nu sunt conditii meteo extreme la ca New Orleans.Tampita natie, in opinia mea, cel putin.

    00
  26. Nu „se merita” deloc in Ro.
    O cifa de beton, 10mc e approx 2000 lei (suficienta pentru un beci de 3/4/2.10)
    Caramida normala nu e cine stie ce scumpa.
    Fieru beton nu e scump.
    La o casa de 100 mp, parter, pe un teren ok (fara cine stie ce lucrari de consolidare), cred ca ai undeva la 7-8 mii E cheltuiala cu materialele, hai sa zicem 10 mii E ca iei din alea bune.
    In Ro nu prea gasesti lemn de calitate, si preturile sunt mari, si mesteri putini.
    De ce nu pre-fabricate? sunt panouri sandwich relativ eftine.
    Undeva la tara am facut un sopron pe structura de lemn acoperit/inchis cu tabla, o parte am izolat-o cu polistiren/vata minerala ca si spatiu locuibil, undeva la 4 mii E costuri materiale. Daca faceam din caramida ieseau cam aceleasi valori doar ca dura mai mult.
    O casa bine facuta caramida/beton – duce cateva sute de ani fara stress. Fara mucegaiuri, furnici sau alti daunatori.

    00
  27. Locuiesc eu intr-o casa din asta (nu in Romania) plus si renovez mare parte din ea, asa ca pot sa imi dau un pic cu parerea.
    1. Da se aud zgomote din alta parte a casei, dar idea e ca locuiesti cu familia ta in acea casa, cand e ora de somn presupun ca e aplicabila pt toata lumea. Exista solutii de izolare fonica daca vrei de pus intre pereti. In beci, aud cine merge pe sus prin casa si in ce camera sunt. Nu vad cu ce m-ar deranja asta.
    2. Toate se fac la „cod”, nu te apuci sa ridici pereti noi in beci fara sa respecti codul, deoarece dai de alte probleme: izolatia vine in rulouri de 16′ sau 24′, daca tu faci spatiu dintre barne de 10′, va fi distractiv.
    3. Nu zboara acoperisul nicaieri. Am avut furtuni cu vant de 80 km/h, daca e bine pus ramane pe loc. Se folosesc „asphalt shingles” si toata lumea isi reface acoperisul o data la 10 ani (se coc de la soare / inghet si eventual se dezlipesc). Exista si alte solutii (tigla) dar montarea unui acoperis de shingles nou e o treaba de una, doua zile daca e facuta de profesionisti.
    4. Multe lucruri sunt usor de demolat din cauza peretilor de rigips si relativ usor de refacut. Daca vrei Muprhy bed, si alea au dimensiunile de prins in perete exact sa se potriveasca cu barne distantate la 16′ sau 24′.
    5. Aici nu sunt cutremure / tornade. Casa nu pleaca nicaieri chit ca e usoara.

    00
    • [un buton de edit la comentarii ar fi bun].
      5. Gasesti lemn tratat direct la magazinul de bricolaj, la niste preturi foarte bune. Tocmai am luat barne de 2x4x12 la 5$ bucata. Pentru 75$ iti fac ei livrare la cat de mult vrei, direct in fata casei.

      00
  28. Eu am luat multe idei de aici:

    https://cristisiadriana.ro/o-casa-mica-din-paie-fundatia/

    Daca ar fi sa ma apuc de casă, am doua soluții: casă din paie sau casa din lemn adusă gata făcută (montaj prin chertare).
    Dar, problema e că încă nu am găsit soluție să urc betonul pentru placa, 100 m pe o pantă abruptă fara acces auto.

    00
  29. iar discutia asta?

    in primul rand clima difera, apoi calitatea materialului lemnos superioara acolo, apoi manopera ieftina din Ro.
    sau crezi ca americanului nu i-ar placea o casa din betoane armate cu inertie termica, care sa tina 500 de ani, cu costuri minime de intretinere unde sa nu se auda in toata casa cand te caci la wc?

    00
  30. NOU
    #111

    Toată diferența e dată de ecosistem. În românia nu se merită așa ceva. Și nu pentru că ar fi mai proastă sau mai bună, are avantaje și dezavantaje ca orice metodă, ci pentru că e altfel ecosistemul, societatea, istoria, geografia.

    De exemplu în SUA pe casă din aia găsesc sute de firme capabile să meșterească cu așa ceva. În RO numeri pe degetele în toată țara.

    În SUA piesele sunt off-the-shelf, totul e standardizat, mergi la Home Depot îi dai codul la ce ai nevoie și te duce la raft, ți le și încarcă în mașină, așa trebuie să fi foarte idiot să greșești ceva. Totul vine fix pe îmbinări, marcate unde să dai găuri, e altceva. În românia stai să zici fabricii să îți taie/debiteze pe anumite dimensiuni, ăia nu înțeleg, le mai adjustează ochiometric, nu se potrivește, du-te înapoi, timp și bani pierduți.

    Legat de zgomot, sunt metode să se amelioreze, nu e capăt de lume, se poate pune izolație mai bună, izolație suplimentară, etc.

    Legat de agățat mobilă, la casele astea nu e ca la noi, că prima oară o ridici apoi te răzgândești de 10 de ori. Din proiect știi exact unde vine mobila de bucătărie agățată, știi unde vin țevile, știi unde vine chiuveta, prizele, tot. Și se construiește în consecință. Odată ridicată nu te mai răzgândești că nevestele românce că li se pare lor că dincolo arată mai bine. Se respectă proiectul inițial altfel nu treci inspecția.

    Avantaje și dezavantaje. Însă după aia dacă vrei să o vinzi, succes cu vândutul în românia a unei case de genul, românii fug de așa ceva.

    00
    • De fapt e mai simplu decat in Romania cu mobila. Dai jos foaia de rigips, pui 50 de lemne pe unde vrei si le intaresti cat vrei, pui inapoi rigipsul si prinzi mobila in suruburi stiind ca tine cum trebuie.

      00
    • Mda, e o lectie super, mersul la Home Depot. Toti care i-am chemat in vizita (baieti) i-am dus la Home Depot, sa vada ce inseamna standardizare, „availablity”, capitalism, cerere/oferta. Vorba unui prieten ‘moldovan’: „au tăti căcăstușurili” ! :)

      00
  31. NOU
    #114

    Oamenii cu bani isi fac case din caramida/beton in SUA, . Sa faci casa din beton si caramida in SUA costa cel putin un coi si un rinichi. Casa din „surcele”, aici e alta treaba, e pt tot boborul: nu mai trebuie atata beton turnat, fundatie, structura, etc. Alegi direct din revista modelul de casa si ti-o monteaza intr-o saptamana. Casa de caramida este superioara din multe puncte de vedere, vad ca multi incearca sa convinga altfel. Pe scurt: „US builders keep building houses with wood because it is the most inexpensive material, and they also lack the manpower and knowledge to take up this kind of work. Also, the labor costs are extremely high for using brick and concrete which will increase the prices of these already expensive US houses. „

    00
  32. In Banat avem un furnizor / constructor de case din astea – Chiulan. Problema e costul final destul de mare, mai ales daca vii cu proiectul tau. Asa ca la momentul deciziei am ales caramida.

    00
    • Jumătate din Dumbrăvița sunt case pe structură de lemn. Chiulan e scump pentru că Holver și ISO.

      00
    • Eu nu cred Paco ca esti informat bine. Nu zic ca nu sunt si case pe structura de lemn dar sunt putine.

      00
    • @Ciocanul. Da, așa e. Cum crezi tu că știu eu.

      00
    • Paco, în lipsa unor păreri pe care le poți verifica sau a unor recomandări de la persoane în care ai încredere, ce instrument de control în afară de ISO ar fi pentru o firmă în brațele căreia îti pui următorii 15-20 de ani de credit ?

      Cât despre Dumbrăvița, da, e fancy acolo, dar înghesuiala e prea mare. Mai în glumă, mai în serios, nici nu prea mai poți construi case de cărămidă în Dumbrăvița, că nu încap betoniera și elefantul să-ți toarne fundația și stâlpii.

      00
    • Fundatie faci si la casa de lemn

      00
  33. NOU
    #123

    E interesant sa-l vezi pe unul cum isi construieste singur casa. De la sapata fundatie pina la insurubat becuri.
    Dar anumite elemente nu vor fi veci acoperite de aceste videouri.
    Liability: Daca ai un ajutor si nu e mebru de familie care se raneste in timpul constructiei tu esti cel care ii plateste tratamentul medical. Banuiesc ca intelegeti ce inseamna un om cazut de pe schela.
    Aprobari: In orice oras pentru anumite etape ai nevoie de aprobari si planuri aprobate de oras. Desigur planurile sint facute de profesionist iar munca tot asa pentru a fi aprobat. Daca construiesti tu pe coclauri nu stiu cine vine sa aprobe si mai ales sa verifice calitatea muncii. Vaoarea unei case e data de pretrul cu care o poti vinde si nu cit ai bagat in ea. O casa care nu a fost inspectata ca a fost construita la mama dracului nu valoareaza prea mult. Construita fara inspecti asigurarea ei devine o problema. Fara aisgurarare, banca nu iti da ipoteca (asta pentru cumparatori) si atunci vezi valoarea reala a casei.
    Labor: Cit valoareaza munca ta cind construiesti casa singur? Si apoi daca tu esti programator merita oare sa-ti sacrifici timpul liber sa construiesti casa sau mai bine te relaxezi sau inveti ceva nou care iti va aduce o marire de salar?
    Sanatatea: Traitul in cort pe durata constructiei, frig, solicitarea fizica mare toate au un efect asupra corupului uman. Din cite am vazut cei care lucreaza in constructii pe la 55-60 de ani sint terminati complet.
    Oare merita? Citeam undeva ca magazinele de renovari sint cele care profita cel mai mult din aceste filme seriale (HGTV).

    My two cents

    00
    • Aia cu sanatatea se aplica alora care lucreaza fara echipament corespunzator (nu ma refer la cel de siguranta). Eu prea putini am vazut in Romania cu suprapantalon, genunchere, bocanci, manusi de piele, dopuri de urechi/casti antifonare, etc.

      00
  34. Am facut eu un calcul.La nivel de structura sunt similare.De aia nu au prins.Diferenta e ca in loc de radon(din BCA) ai formol(din OSB).Nu stiu care varianta e mai sigura.

    00
  35. „Bo$$, cine ți-a lucrat înainte ori nu se pricepe or și-a bătut joc.”

    00
  36. Maine termin un depozit si o terasa pt gratar la care am lucrat de vreo 2 luni.O constructie din lemn serios, din grinzi de 15/25 cm, nu ce au aia in clipurile lor.Constructia in sine e muuult mai sanatoasa si mai trainica ca jucariile americanilor astora.Dar are fundatie de beton.De toata treaba asta se vor bucura si nepotii!Ti-am raspuns la intrebare.

    00
    • Dan, cam ce suprafață au (sau are fiecare) ?
      Întreb pentru că desenez acum o lemnărie 4 x 6 și când văd ce grinzi ai pus, mă ia cu frisoane.

      00
    • Am eu facuta o terasa de 4x4m intr-o apa, 2m la 2.8m inaltimea, pe o sapa de beton de 15cm cu o plasa de buzau. Totul e facut cu barne de 10x10cm si lungime de 4m din Hornbach, molid uscat bine. Scandura de 2cm grosime la acoperis, sindrila bituminoasa. Am pus in beton suporti H din fier zincat de 4mm grosime (de la Dedeman) cu deschidere 10cm si lungime 50cm, lasati cam 20cm deasupra betonului, in care am prins stalpii. Totul asamblat cu suruburi metrice de 10mm si holzsuruburi mari de 10mm x 180-200mm, intarit la imbinari cu L-uri din tabla de 2.5mm. Nici un cui, doar suruburi. Orice holzsurub mai mare de 5mm are gaura data cu burghiul pentru a preveni craparea lemnului. Sandramaua e prinsa de centura de beton a casei (de la etaj) cu 4 conexpanduri metalice si prezoane de 12mm intrate 10cm in beton. 7 stalpi de lemn, una din laturi e comuna cu casa. 3 grinzi orizontale paralele cu casa, 5 capriori. 17m patrati. Tine fara sa scartaie 2 tone de zapada. Construita doar de mine, in doua luni, fara ajutor la partea de lemn, doar turnrea betonului a fost facuta de o echipa de mesteri in doua ore, apoi au pus pavele. Iarna sta inchisa cu panouri din lemn si policarbonat, vara le demontez.

      Anul urmator am facut vecinului ceva similar, mai mare nitel la 5×5.5m, dar izolata cu polistiren si lambriu, opera de arta. Am folosit la asta grinzi de 3, 4 si 6 m, tot 10×10 cm in sectiune, doar grinda centrala are 10-15cm, ca pe ea sta greutatea si deschiderea e de 5m. Tot doua luni, dar cam trei oameni. Iarna are 13-15 grade in terasa, mai pune o aeroterma si deja e cald, e fumator si nu mai ingheata pe fara. Acum si-a pus is tv in terasa, ca e un fel de prelungire a sufrageriei.

      00
  37. În primul film, cu ce a dat pe OSB-ul de pe jos pe la minutul 7?

    00
  38. Deja am inceput să schițez in cap o casă din lemn, deși nu știu sigur cât de ok e pentru climatul din sudul Dâmboviței. Momentan studiez cum se face termoizolația. Observ o grămadă de punți termice pe casă veche a părinților, e horror.

    00
  39. Help: ce sa aleg intre rehau si salamander? (Mai ales pentru usi) Mi se tot spune ca profilele de la rehau se dilata de nu mai poți închide ușa….iar de cele de la salamander …ca au si ceva fier in ele (nu știu dacă e relevant). Diferența de preț nu e foarte mare.

    00
    • Alege-i pe aia care stiu sa monteze corect. O marca buna montata de cacat e mai rau decat geamuri slabe montate corect

      00
  40. Din pacate nu am timp de experimente si prefer sa dau 20-30k in plus. Poate ca e gresit…

    00
  41. Fa si tu o casa din lemn in romania boss si spune-ne cum a fost. Cat de usor ai gasit lemn de calitate si tratat, cat de usor ai gasit specialisti sa iti proiecteze casa in detaliu, si cat de usor ai gasit mesteri care sa stie sa lucreze la asa o casa. La sfarsit trage linie si spune-ne daca a fost mai ieftin decat cu caramida

    00
  42. Nu poti compara zone diferite (seismic), climatic, ca reglementari intre ele asa usor. Spre exemplu la noi fundatiile lor nu ar fi conforme. Apoi: nu au izolat soclul! Nu au izolat intre pardoseala parter si soclu deci umiditatea urca bine merci. Nu au izolat termic pardoseala parter. Nu am vazut contravanturi la pereti, nici macar orizontale. Doar OSB nu e suficient. Cel putin la noi, unde Vrancea ne zgaltaie bine din in cand.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile