Apropo de bere caldă…

Mă uit de câteva zile la eticheta asta de Carlsberg, mă rog, schema asta obosită de marketing cu „hai să punem o foiță peste gura dozei, să nu muriți de sifilis, că e mai cool decât să facem ceva pe reciclare” și acolo scrie, dacă nu vedeți prea bine, „a se păstra, de preferință, ferit de razele directe ale soarelui și de îngheț”.

Chestia care mă deranjează este “de preferință”. Nu. Ar trebui să fie “obligatoriu”. Și ar trebui ca brandurile astea mari, care se respectă, să aibă practici care spun “în urma pozelor primite anonim, am constatat că țineți berea afară, în soare, că niște imbecili, de aceea contractul pe care îl avem este invalidat”.

Și vă explic și de ce. Sunt convins că un brand manager s-a uitat la vânzările Amstel în România și a concluzionat că lumea nu prea consumă berea asta. Sigur, rupe pe bere ieftină, rupe pe bere scumpă, dar bere bună nu prea. S-a scărpinat în cap, a dat din umeri și aia a fost. Să fi comandat un studiu printre băutorii de Amstel, ar fi aflat că berea e lăsată la soare să fiarbă și apoi degeaba o mai bagi la frigider, că face bulbuci când o deschizi și are gust de șosete umede. Și atunci oamenii nu au mai cumpărat Amstel. Știu asta nu doar din experiența mea proprie, ci și a altor băutori de Amstel.

De asta zic: când faci rahaturi din astea ar trebui să fii penalizat, pentru că strici reputația brandului. Dar ca să faci asta trebuie să ai coloană și coaie. Și când n-ai, pui „de preferință”.

ps: am cumpărat Carlsberg că orice e mai bun decât sponsorii lui Moisescu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Pai si Ciucas? :-/

    00
  2. Te iei de soțul lui Oliviu Stern? Își pierde erecția diseara cand se bagă în pat cu Andi. Nu de nervi are nevoie acum cand pregateste marile proteste ”anti-arahat” din 15 mai, când vor ieși 10-15 amețiți în stradă.

    00
  3. Daca o trimite Moisescu pe nevasta-sa la mine la camin in regie la o discutie la modul general ii promit ca o saptamana beau doar bere H.

    00
  4. Recomanda mi o bere simpla de care esti multumit, Vali. ca eu is mai pizda beau vin de fel

    00
    • Incearca berile artizanale romanesti. Majoritatea sunt foarte misto.
      Iar mai pe ieftineala – Timisoreana e inca ok.

      00
    • @MariusCC mizerii mai mari nu mi-a fost dat sa beau… Si am baut pe vreo 4 continente…

      00
    • NOU
      #8

      chiki sor barna

      00
    • In fara faptului ca-s mai amare ca moartea (sau ca Neumarkt) n-am vazut mare lucru in marile artizanale.

      Arome, parfum, note de cacat pansat, nope, amare.

      Chestie ieftina si buna e Ciucas si Timisoreana. Vrei un upgrade minor treci pe Heineken/Carlsberg. Mergi mai sus, poti incerca si o aroganta cu Nenea Iancu blonda speciala, un Hoegaarden etc.

      00
    • Am intrat într-un beer shop, sau cum îi zice… și mi-a picat fața cănd am văzut 30-40 de lei litrul de bere. Rămân la Suceava mea…

      00
    • Hategana, daca gasesti.

      00
    • Dacă nu vă plac astea amare, încercați Azuga, Nemțeana arămie și ceva mai tare Silva neagră.

      00
    • Ciucaș e cea mai bună. Berile artizanale românești sunt prea scumpe. E imposibil ca una artizanală românească să fie mai scumpă decât una artizanală nemțească, de exemplu. Fut în berile lor. La fel cum mă fut în roșiile de 20-30 lei pe kg din Obor, fute-m-aș în ei de calici.

      00
    • Birra Morreti, ieftina si foarte buna.

      00
    • NOU
      #15

      poate unii vor sări, dar o bere excelentă e Perlenbacher blondă de la Lidl și alta e Patronus nefiltrată tot de la ei. la prima (1,8 lei parcă) simți gustul de cereale, hamei într-un mod extrem de plăcut, iar a doua (2,3 lei parcă) rivalizează cu nefiltratele mid-range fără nici o problemă. ambele-s la jumate de preț față de brandurile consacrate (pe nișa lor) și sunt la același nivel calitativ, ba chiar mai gustoase ca multe altele. iar chestia cu temeperatura de servire face diferența fără discuție.

      00
    • NOU
      #16

      eu inca incerc sa aflu care sunt berile artizanale romanesti. pe bune.

      sau altfel spus, de la ce productie in sus un producator de bere NU mai este artizanal?

      ca la astea laudate de toti hipsterii eu vad toate supermarketurile pline. stii, noi producem artizanal. 1000 de hectolitri pe luna….. serios? si cand mai doarme armata de artizani?

      00
    • Gusturile difera foarte mult, logic.
      Referitor la omul cu sobolani: mie personal nu-mi prea place Perlenbacher, dar Patronus, rece logic, este super bună. Bine, mie îmi și plac nefiltratele. Și, este 3 lei sticla. Sticlă de sticlă 😏

      00
  5. Tot lantul trofic sufera de tinut berea rece in soare. De la fabrica la distribuitor la comerciant. Si tind sa cred ca doar comerciantii tin bere mai protejata…

    00
    • confirm, am lucrat in domeniu la unu din cei 3 productori din ro.
      In fabrica berea nu prea sta ca nu fac stocuri lungi.
      La distribuitori, in schimb, am vazut de mult ori paleti lasati la soare.
      In horeci si in magazine le-am vazut puse destul de bine.

      00
  6. Brand managerul e dezinteresat pentru că șeful lui a lărgit gura dozei. Gura de la doza soției brand-managerului. Și nu doar dezinteresat ci și trist că nu a luat sifilis. Șeful.( Am preluat povestea de la tine și am dus-o mai departe.) Nu era și ceva reclamă la bere asta cu ,,povestea merge mai departe?,,.

    00
  7. NOU
    #21

    In Vietnam berea se bea calda! Aviz muncitorilor din constructii din rromanica: suntem pregatiti pentru voi!

    00
  8. io am mai zis. Acum oricine are un termometru din ala ca pistolul. Fiecare din Horeca ar trebui sa imi dea berea gratis daca are peste 7 grade

    00
  9. Măcar primele 2-3 beri să fie la temperatura corectă că după aia…

    00
  10. NOU
    #26

    Ăștia-s tot ăia din horeca-care urlă de un an să fie salvați de guvern, nu?

    00
  11. Cea mai buna bere pe care am baut-o vreodata a fost un no name bere la 660 rece de la frigider pentru ca veneam dupa o pauza de 3 luni absolut nici o picatura de alcool. Cred ca ala este gustul de ambrozie/ nectarul zeilor/ apa vietii /plm etc.

    00
    • bingoo, când ţi-e foame şi untura aia pe felia de pâine pare caviar :)

      00
    • Golden brau dupa 4 ore urcate orin zapada
      Tot Golden brau dupa stat si gatit afara la 40de grade
      Aia bere. Restu e pisoarca

      00
    • Stella Artois neagra din Argentina, la sticla de 0,75. Sticla nu pet. Bate orice bere.

      00
    • Golden brau dupa 4 ore urcate orin zapada

      La mine nu face click asta, mor sa simt iarna gustul de bere.
      Imi dai un ciucas dupa ce am urcat pe ciucas si e bun, imi dai orice bere iarna si imi sta in gat.

      Un rom, ceva de plante, da bere nu intra.

      00
  12. In vremurile bune cand ieseam la terasa ma uitam dupa vreun IPA (Hop Hooligans cu Crowd Control au fost cea mai tare recomandare primita vreodata si sunt romanasi) sau dupa Amstel, pe care o vad ca etalon in materie de bere. Amstel – aceasta Timisoreana a vestului – usoara si gustoasa. Curge pe gat fara sa te pocneasca durerea de cap a doua zi.

    00
    • Amstel etalon? Really? Stiu ca gusturile nu se discuta, dar pe bune..nu poti sa zici ca o bere ce contine zahar este etalon, e cam mult

      00
    • Nu am gusturi rafinate la bere. Am tot incercat chestii ca sa nu mor prost si sa gasesc ceva la care sa revin iar Amstel, Crowd control sau berea de ghimbir sunt pe placul meu. Zaganu >>> Nenea Iancu. Ursus Retro si Ciuc sunt ok.
      Tind spre chestii normale si usoare sau dulci/florale si nu sunt fan chestii grele gen Guiness. Mai merge o Silva bruna. Sunt multe beri ok, dar de putine mi-e pofta. Sunt deschis la propuneri. Am de retestat o bere de la Lidl si una secuiasca (cred).

      Momentan am vreo 6 six-pack-uri de Heineken in dulap de cand am dat anul trecut comanda de la Cora, ca era promotie si ar fi trebuit sa primesc o perehce de chinezarii wireless. Am primit mumu. S-au servit baietii pe drum probabil. Dupa cateva discutii in call center am preferat sa o las balta. De atunci se poate si fara Cora, ai caror angajati ma trimit pe mine sa caut curierii lor care mi au adus comanda si probabil si au pastrat castile. Mega si Bringo sunt suficiente pentru mine.
      PS: In 3-4 luni expira berea. Bine ca vine vara.

      00
    • hai sa iti zic o chestie apropo de zaganu > nenea iancu.

      Doua abordari total diferite:
      Primii au pus pe picoare o fabrica veche si scot o bere decenta dar nu e uniforma. Ceilalti au zis ca vor sa faca un weissbier bun, au cautat o fabrica in ro si au ales bavaria.

      Nu zic ca zaganu e o bere proasta, imi place si in general e buna si clasic si adonis, dar nu au uniformitate in productie. Lucru confirmat si de ei, si nu au bani sa schimbe toata instalatia.

      Nenea iancu e uniforma si buna, e berea aia pe care o iei de pe raft stiind ca are acelasi gust. In afara de IPA ul lor, au scos un IPA slab.

      00
    • Habar nu aveam de Nenea Iancur. Mi am amintit si de WEIHENSTEPHANER HEFE WEISSBIER. Nu am stat sa o caut prin magazine, dar stiam ce aveam de comandat cand ajungeam prin Oktoberfest Pub.

      00
  13. Nu fac reclama, dar am remarcat urmatorul dialog pe Facebook intre un consumator si un brand local de bere (Bere Sibiu). Tipul sugera sa fie adusa berea in niste magazine:
    „La magazinele partener Simpa sau la cele care nu sunt in Localitatea Sibiu, dar sunt in judetul Sibiu. Multumesc!”
    „Lazaroae Iulian desigur ca noi ne dorim listarea in cât mai multe locații care să aducă berea cât mai aproape de dvs.! Decizia de listare a berii SB in aceste locații aparține celor de la Simpa, în funcție de modul de colaborare agreat cu partenerii lor, știut diind faptul ca noi solicităm ca toată berea sa isi găsească loc in frigidere încă de la livrare.”
    Unii oameni își respectă munca.

    00
    • În traducere liberă „nu ne permitem să plătim taxa de raft frigider”.

      00
    • Berile artizanale dacă nu sunt ținute la rece se strica. Am patit-o cu Zaganu. Berea SB e chiar foarte bună, păcat ca nu se găsește în hypermarketuri.

      00
  14. exista etichete care masoara temperatura, care dintre producatori are curajul sa aplice asa ceva pe stricla? exemple aici https://www.bradyid.com/labels/temperature-indicating

    00
  15. pai si cu inghetata astia cum se descurca? nu e ca si cum ar sta cu inghetata in soare de la fabrica pana la magazin ca s-ar fleosti toata.
    nepasare.

    00
  16. Ciucas e buna ca e facuta cu porumb. Ca Corona.
    Altfel, Leffe, Hoegarden, cam orice belgiana alba, de abatie, triple etc.
    Cea mai buna bere calda este mai proasta decat cea mai proasta bere rece! Dixit.

    00
    • „Fermentarea porumbului e folosită pe scară largă în România. Mălaiul are mai mult amidon, creşte producţia şi scade costul. În Germania însă e interzis.
      În ţara mămăligii, berea cu mălai face legea.”

      00
    • Si cu multe enzime. Muuulte. Vezi reportajul de pe riseproject.

      00
  17. La Chouffe, Trappist, Bock sunt preferatele mele

    00
  18. Duvel mai imi placea dar in ultimul timp facea o spuma de tot kktul, inclusiv luata de la bar, am zis pas. Oare asta sa fie explicatia?!

    00
  19. Carlsberg pax de 6 la 0.33 ml, -45% reducere, zilele astea. La magazinul din cartier (alea de peste tot). Totusi despre indicatia privind pastrarea produsului, poate mai direct si concret ar fi fost: „a se consuma imediat dupa achizitie”. Din aceeasi categorie, ar fi si „bautura racoritoare carbogazoasa”. Daca nu este racita, nu este racoritoare. Doar bulele de CO2 nu racoresc.

    00
  20. Au la Lidl o bere (Abbaye de Vauclair Bere abație Franța 6,5%), 8 lei sticla de 750, mie mi se pare bună în comparație cu alte mărci consacrate, enumerate prin comentarii. De regulă (de vreo 20 de ani), beau Tuborg. De asemenea, Azuga (am văzut pe la Kaufland) este o bere destul de bună, în opinia mea.

    00
    • si eu eram fan pana mi-am dat seama ca nu e bere: eau, malt d’orge, sirop de glucose, extrait de houblon, colorant E150C.

      00
  21. NOU
    #58

    Guinness sau Silva neagră.

    00
  22. Foita aia te protejează de leptospiroza!

    00
  23. NOU
    #62

    N-am văzut comentarii despre Budweiser sau Radeberger. Pentru taifas, nu știu, dar după mici merg brici. Părerea mea.

    00
  24. Am citit articolul, asa e..
    Am citit comentariile, in opinia mea se impart in 2 categorii: hipsteri cu artizanale si editii limitate la minim 50 de lei litrul si oameni care iau o bere ca atare si nu o ridica inutil in slavi cautand arome sublime pentru ca plm…e o bere, nu un Chardonnay Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru. Eu beau bere rar si putin si o vad ca atare: rece, sa nu fie acra si sa faca spuma medie…ca e Ciucas, Neumarkt sau Stella….mi-e indiferent ( si sa nu contina porumb…nu stiu daca trebuie sau nu sa contina, ca reteta originala, ca „pastrarea traditiilor de la vechii artizani”, dar nu imi place deloc).
    Ce nu am inteles insa este ce gust au sosetele ude si cum s-a realizat aceasta degustare….

    00
  25. Prefer un Franziskaner cinstit de la mega. Nu ma lasa la greu.

    00
  26. NOU
    #65

    Dintre berile artizanale, asa de baut cand si cand, mi-a placut Noah – avea un gust pronuntat de hamei. Nici nu mergea data pe gat… Probabil cei din Tg Mures au mai multe detalii :)

    00
  27. Dacă aveti cum, faceti un efort si luati (inchiriati) un keg de 30l – orice bere
    De exemplu, diferența dintre Ciucaș la keg și Ciucaș la doză e mare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube