De ce Apple e în continuare lider de piață

O firmă de cercetare a făcut un top al celor mai vândute telefoane din 2022. Uimitor pentru nimeni, telefoanele făcute de Apple sunt în top. Am dat o raită pe la specialiștii locali și nici unul nu a dorit să se arunce cu o analiză pe tema asta, probabil așteaptă să o traducă pe de undeva, unul e ocupat cu propaganda rusă, altul să explice de ce n-a venit groaznicul care trebuia să vină dacă nu trecem la 5g, știți voi, scheme din astea vioaie și mintoase.

Așadar, topul ăsta e rezultatul a două chestii: marketing și updates.

Așa arată când toată lumea din filme, toate vedetele și toți influencerii folosesc același telefon. Unii plătiți, că nu se scapă prin firme poză cu telefonul dacă nu e plătit. În comparație, strategia celorlalți de a plăti oameni să spună pe gură că e cel mai bun telefon când nu e nu pare să funcționeze așa de bine.

Nu mai știu cât e bugetul de marketing al Apple, dar acum niște ani era 2 miliarde de euro pe an, de vreo 4 ori mai mult decât următorul. Da, nu-mi dau seama de ce e așa prezent telefonul ăsta prin filme, poze și videoclipuri. O fi nativ.

Iar la faza cu updates problema e la fel de simplă. Telefonul nu e abandonat după lansare. Terminalele primesc updates la 2-3 luni. Producătorul nu ridică din umeri și nu dă vina pe X și Y.

Mai e și faza cu bloatware, că atât îi duce capul, să copieze aplicațiile celebre pentru a ține utilizatorii pe producătorul ăla, mai e și faza cu zeci de modele, mai e și faza cu designul prost și așa mai departe.

De aia îi bate la fund Apple, cu 4 telefoane în ofertă.

 

Top-Smartphones-2022

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

183 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 162228
    • o fi si biserica dar din ce am auzit nici nu da rateuri telefonul. anul asta e primul an cand am renuntat la galaxy si mi-am luat ceva din gama A. imi vine sa-l arunc aproape zilnic, pe langa ca nici gama galaxy nu e lipsita nici ea de pb. din amicii mei cu apple cand ma pling la ei, toti zic ca ei n-au pb de genul asta. deci o fi si altceva in afara de biserica/cultul lor

      Comentariu apreciat.10156
    • am si eu una: Make Android Great Again!!

      Comentariu apreciat.7511
    • In calitate de mic fan pot sa dau un raspuns rapid.

      Apple face telefoane care arata ok si merg f bine dar cu niste restrictii (gen icoanele usor copilaresti)

      Daca vrei un telefon pe care sa il folosesti ca dispozitiv de comunicat, este cel mai bun dispozitiv.

      Daca vrei chestii custom, posibil sa nu se poata si experienta poate fi sub-premium.

      Comentariu apreciat.5719
    • Android One – to rule them all

      Indecis. Tu ce zici?1317
    • andrei, ai fost special.

    • Nu știu cum reușesc unii sa crape androidul. In afara de câte o aplicație care nu mai răspundea, nu mi-a crăpat niciodată.

      Comentariu apreciat.7325
    • @maxp: depinde ce A. Presupun ca, venind de pe S-uri, nu te-ai aruncat la un A03, de apare acolo prin top (nici nu stiun daca se gaseste la noo, posibil sa fie ceva special pentru India), dar de la un A52s in sus nu ar trebui sa fie niciun fel de probleme.
      Asa si iPhone SE, e un ra*at cu perje, dar e ra*at de 300+ euro.

      Indecis. Tu ce zici?3012
    • Nu bos, sa-ti zic o treaba. Am fost user de Android multi ani. Am trecut pe iphone din oportunitate, pentru ca mi-a dat firma. Dincolo de fanboys, biserica etc., fii atent aci:

      – ala de face hardware-ul face si software. Compatibilitate 100%, nu bate, nu troncane
      – consecinta directa a chestiei de mai sus e ca nu ai bloatware.
      – updates mereu (cum a zis si Vali), nu astepti dupa update-ul de Android pana cand il testeaza producatorul, operatorul, mama producatorului si cine mai stie cine. Chiar si daca iei un SH (de ex iPhone XR) ai un telefon decent cu updates la zi.
      – alegeri limitate – 4 modele pret’ne, asta e. Ma uitam deunazi la Samsung ca nevasta-mea vrea un upgrade. A trebuit sa ma uit pe site-ul Samsung sa vad ce înseamnă A, M, S plm…
      – daca vrei experienta iPhone pe Android (software updates cat mai rapide, experienta stock) nu ai la dispoziție decât Pixels care costa cam cat iPhones.

      Comentariu apreciat.9133
    • @jollycă,
      Nu știu cum să-ți zic dar de câțiva ani încoace, cel puțin pe seria S de la Samsung, ai update-uri lunare. Și mai nou, suport 5 ani ( 4 versiuni majore de Android suportate ).
      Apple au făcut pe față planned obsolescence cu iPhone-urile și de la o versiune de IOS la alta.

      Comentariu apreciat.7544
    • Bai dar n-ai zis nimeni de un factor important zic eu, securitatea, altfel dormi noaptea cand stii ca nu-ti umbla xing-ping prin telefon

      Comentariu apreciat.6922
    • Asa am zis si eu ca tine pana cand am pus mana pe MacBook M1. Autonomia aia si flexibilitatea (eu sunt mai hacker asa) m-au dat pe spate.

      Indecis. Tu ce zici?3615
    • @unsirb :A53: double tap pe ecran cand e inchis ca sa-l activez uneori da rateu, S-ul avea un buton ascuns care in 4 ani n-a ratat niciodata. dupa ce vb la telefon daca apuca sa inchida primul celalalt, uneori, raman cu ecranul inchis secunde bune fara nici un raspuns indiferent pe ce buton apas. cand fac o poza apare scris „saving picture” timp de 1-2-3 secunde in care stau ca prostul ca nu stiu ce sa fac, e semi blocat. la selfie pe lumina proasta a facut o poza atat de proasta de zici ca eram cu un aparat d-ala din anii 80. mi s-a intamplat sa iasa din aplicatii asa din senin. are functie de restart programat insa trebuie ca dupa restartul ala trebuie sa deblochezi ecranul ca altfel nu mai vine nici o notificare, scrie si acolo cand activezi functia, cam de kko. nu sunt dealbreak pt mine dar ma enerveaza rau ca mereu mi se intampla cand ma grabesc sa sun sau sa misc telefonul samd. probabil urmatorul va fi iarasi un S.

      137
    • Alta explicatie pentru cum au rupt vanzarile cu primul iphone care nu avea 3G nu am

      84
    • Pentru cei ce comenteaza de A53 sau orice A de la Smasung va spun ca sunt o mizerie de telefoane. A53 costa acum vreo 2000 de lei. Avem in firma vreo 10 sau 15 cumparate in ultimele 3-4 luni. Toti dar absolut toti se plang de cat de mult se blocheaza si cat de proaste sunt. Se blocheaza in apel, se blocheaza ecranul, nu poti sa raspunzi, se inchide si nu poti sa il deschizi decat dupa ce isi face el cine stie ce update-uri. S22+ cumparat acum vreo 2 luni se blocheaza constant pe navigare web si ep chrome si pe samsung internet si pe edge. Ceea ce nu am patit cu S9 si S20. S21FE facea poze execrabile fata de S10. Concluzie: Apple isi merita locul. Samsung este la ani distanta, acum. In urma cu 3 ani erau mult mai bune telefoanele. Nu stiu ce drac de telefoane sa luam in gama de midrange de pana in 2500 lei si respectiv 1800-2000 pentru pozitii entry-level in firma. Nu merge varianta de chizarii ca se uita urat colegii de la IT cand dorim sa luam telefoane chinezesti pe motive de security si data. Sugestii?

      Indecis. Tu ce zici?2712
    • @maxp: am folosit mai mult de un an A52s, nu am avut niciuna dintre problemele enumerate 😕 Bine, la selfie cam nu ma pronunt, nu il folosesc.

      128
    • Eu cred ca este statut social si odata ce te inveti cu usurinta/interfata/ecosistemul Apple este greu sa treci pe android.

      Nu inteleg de ce toata lumea stie ca Apple face softul si hardul insa nimeni nu mentioneaza gama Pixel, telefoane facute de Google – soft si hard. Poate pentru ca nu isi fac reclama si nu e nici o mandrie sa ai un Pixel desi sunt impecabile si au Android curat, mereu cu cele mai rapide updates?

      Indecis. Tu ce zici?2012
    • Nokia G22 – acum poți să schimbi și bateria

      83
    • @bigbear pentru că nu ai experimentat bug-uri până nu ai experimentat bug-urile pixel. They’re on a whole another level. La integrările cu AD-urile corporate, am pățit niște lucruri spectaculoase care descarcă in 4 ore bateria.
      Ultimul model de pixel, trebuie să intrii în ADB să activezi 5G și Volte, că merge maxim până în Ungaria, la rețelele din Ro, nu. Iar viteza de date și după ce le activezi, din clădire, zici că Samsung are 5 antene in plus.

      71
    • @septimiu: Eu am un Galaxy A53 si nu am nici una din problemele astea. Ori voi ati primit telefoane cu defectiuni ori sunteti varza toti si fortati telefoanele aiurea (ex. incarcati zeci de aplicatii in memorie si aveti pretentia ca un midrange sa ruleze la fel de bine ca un flagship, instalati aplicatii dubioase, nu folositi device care, umpleti memoria interna pana la refuz, nu dati un restart din cand in cand, etc).

      Pentru insi ca voi exista iPhone.

      23
    • „cel puțin pe seria S de la Samsung, ai update-uri lunare.”
      update-urile alea lunare sunt niște gunoaie de scos ochii lumii

      „Și mai nou, suport 5 ani ( 4 versiuni majore de Android suportate ).”
      La fel, astia 4 ani de suport nu mai conteaza decat sa zicem 4 ani in plus de compatibilitate aplicatii in cazul in care tii telefonul 10 ani, lucru impracticabil. Ca functii nu mai ai nimic notabil iar cu fiecare versiune nouă de Android parcă devine mai urât cu spume.

      „Apple au făcut pe față planned obsolescence cu iPhone-urile și de la o versiune de IOS la alta.”
      care planned obsolence? iPhone X cu iOS 16? S8 la ce versiune de Android 9 a rămas?

      12
  2. Produsele Apple dincolo de marketingul excesiv facut in spate au niste calitati destul de rare:
    1. Ciclu de viata destul de lung pentru orice produs. Orice Iphone cumparat acum are o durata de vreo 4-5 ani, iar chestia asta se extinde si la Ipad sau macbook.
    2. Usurinta in folosirea de zi cu zi. I-am cumparat macbook neveste-mii pentru ca deja eram disperat de faptul ca trebuia sa robotesc la vechiul laptop ce avea windows. Pentru oameni atehnici, insa care vor un laptop si sa-l foloseasca in viata de zi recomand macbook. Este mai scump, insa banii pe care ii dai sunt corecti pentru ceea ce primesti.
    3. Calitatea asamblarii dublata de accesoriile care vin. Exemplu concret husa de iphone din silicon net superioara celei de la samsung. Si vorbim cam de acelasi pret pentru niste telefoane destul de apropiate ca dimensiuni. Iphoneul mi se pare mult mai solid fata de un Samsung cand vine vorba de asamblare si cum arata.
    Foarte pe scurt cam orice produs apple face ceea ce ar trebui sa faca si fara prea mari batai de cap. Pentru asta platesti un pret destul de mare, dar merita.

    Comentariu apreciat.6634
    • Am P9 light luat cu 900 de lei de BF. Are 4-5 ani și ecranu crăpat de 3 ani. Asta cu IPhone tine 4 ani și altele nu, e bshit

      Indecis. Tu ce zici?6180
    • @Zz da, dar ti-a luat 40 de minute sa scrii comentariul ala

      Comentariu apreciat.7232
    • @Zz o sa iti raspund eu ce nu e ok la telefonul tau. M-am jucat cu 2 huawei-uri si da, faine si rapide. Plus camerele f faine. Daaar, store-ul ala al vostru e “special”

      Indecis. Tu ce zici?3513
    • apple este lider pe piata de telefoane mobile fiindca iphoneul inca este cel mai bun telefon de pe planeta.

      constructia fizica este net superioara oricarui alt telefon, softwareul este foarte stabil si satisfacator de rapid, iar displayul bate la fund tot ce misca.

      mi-am luat si un samsung recent sa ma joc cu el si am ramas placut impresionat sa constat ca au mai recuperat din diferenta si este posibil in viitorul apropiat sa ajunga pe picior de egalitate.

      Indecis. Tu ce zici?1337
    • @michael
      iPhone ca si telefon ofera o experienta consistenta de utilizare. Si asta se intampla pentru ca Apple controleaza totul cand vine vorba de proces de fabricare, eco-sistem de aplicatii si altele. Marketingul vine si el pe langa, insa odata ce ai inceput sa folosesti un produs apple este doar o chestiune de timp pana cand te duci complet in zona lor.
      Vrei ceva fara batai de cap cam orice produs apple iti poate oferi asta, dar cu un cost. Nu esti dispus sa accepti acel cost iei Android si te descurci.

      1511
    • Da, grozave accesorii au Apple. mi-am luat o husa de 14pro din piele, care pe langa ca s-a decolorat dupa 3 luni, marginile nu imi permit sa folosesc scrollul. Doar 300 lei a fost…

      Indecis. Tu ce zici?2313
    • Mi se pare interesant ceva cand vb de apple – foarte multi oameni explica detaliat calitatea produselor si longevitatea lor, cum nu este doar despre status.

      Insa daca sunt asa bune, tine bateria si primesc update-uri niste ani de zile de ce e coada mereu cand apare un model nou si toti vor sa aiba cel mai nou model, la un an de la cel anterior?

      Indecis. Tu ce zici?257
    • hai ca ati sarit habotnicilor. ce mi-s babele de la moaste, ce mi-s apple fanboys. da da stiu, sunt un sarac ca n-am apple. altele mai aveti?

      1114
  3. Fragmentarea Android..aia vad probema reala…
    Adica atata vreme cat avem 20 de producatori care fac telefoane, fiecare implementeaza cum vrea si cum nu vrea..e greu sa tii pasul cu un producator care promite ca toate telefoanele lor sa treaca la varianta N in data de M…
    Faza cu Update-urile..da si nu..ca lumea rar tine un telefon 4 ani de zile…

    Indecis. Tu ce zici?2741
    • Maicamea inca foloseste iPhone 7 si merge brici, update-uri si tot ce trebuie. Deci, da, update-urile conteaza.

      Comentariu apreciat.5920
    • Faza cu Update-urile..da si nu..ca lumea rar tine un telefon 4 ani de zile…

      E mai ușor să vinzi un telefon care încă mai primește update-uri ca să faci upgrade la următorul. Majoritatea prietenilor mei care au iPhone le țin până crapă. Unul din ei încă mai folosește un iPhone X (2017).

      Comentariu apreciat.3812
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 235
    • Pretul e fast charging-ul , care la Android lumea il are, dar face varza bateria dupa 3 ani, pe cand Apple e si nu e fast chargin-gu lor

      Nope. 2 iPhone 6 din 2015 (unul max, celalalt normal) ambele aveau bateria varza in 2015. Nu are fast chargingul nimic de-a face cu asta, pur si simplu bateriile se degradeaza in timp.

      Comentariu apreciat.324
    • *in 2019, pardon

      32
  4. NOU
    #37

    Bloggerul ocupat cu propaganda rusa e Eftimie?

    Comentariu apreciat.11623
    • Mai erau si cei ocupati cu propaganda chineza, care ne spuneau ca Huawei este cu cel putin 10 ani inaintea concurentei in domeniul 5G si daca renuntam la ei ne vom intoarce in epoca de piatra.

      Comentariu apreciat.5115
    • Sa-i dea Dumnezeu sănătate băiatului ce a donat pentru a nu mai scrie pe blog Eftimie… Imi mai aduc aminte cateodata si imi curge cate o lacrima de fericire. La proxima ocazie cand voi ajunge pe la vreo biserica o sa-i aprind o lumanare

      Comentariu apreciat.9823
    • Si cui ii trebuie google store ( practic singurul motiv pentru care ti-ai lua android)

      419
    • Cred că se referă la unul din ”pionii” de pe tabla de șah.

      41
    • @sitting duck: să nu ai încredere-n grași, asta mi-a zis-o bunicul de mic.

      63
  5. NOU
    #43

    ii ajuta si fiindca in tari precum China (o piata uriasa) pana si vanzatorul din piata are iPhone fiindca e social status.

    In SUA e si mai simplu, la ce ieftin e fata de restul tarilor + abonamente care te fac sa vrei sa schimbi telefonul cat mai des, in special cu puterea lor de cumparare + americanii is mai prostalai, vor un telefon care sa-l scoata din cutie si sa nu-si mai bata capul deloc.

    Telefoanele de top Android nu mai sunt in urma iPhoanelor ca si tehnologie, baterie etc cum erau in trecut, dar deja sunt mai scumpe sau tot pe acolo + se devalorizeaza repede.

    Comentariu apreciat.4613
    • La final gresesti putin. Telefoanele cu Android traditional au fost peste iPhone ca tehnologie, baterie, etc. Erau poate in urma la partea de usurinta in utilizare si stabilitate.

      PS: aici ma refer la flagshipuri care costau la fel de mult ca un iPhone, nu la midrange-uri de 2-3 ori mai ieftine.

      Indecis. Tu ce zici?3026
    • NOU
      #45

      la camere mereu au fost in urma pana pe la Samsung S21 ultra unde s-au mai stabilizat lucrurile, dar la video tot par sa fie in urma putin.

      Am avut iPhone 3g, pe urma Samsung S2, ceva HTC, Motorola, S6, S9+, S21 ultra. Personal iPhone-ul mi se pare prea scump in Romania pentru ce ofera fata de un flagship Samsung cu 1000-2000 lei mai ieftin. Daca banii nu ar fi o problema probabil as lua mereu ultimul iPhone Pro Max datorita bateriei, camerelor si ecranului mai mare.

      Caz concret cand am luat Samsung-ul S21 ultra cu 4000 lei, singurul iPhone apropiat ca si pret era un 12 normal, deci camera mai slaba, ecran mai mic, baterie mai slaba. + personal sunt mai degraba fan de Android auto decat de Apple car play.

      205
    • NOU
      #46

      Andrei, telefoanele android erau mai bune ca tehnologie/baterie pentru ca aveau baterii, memorii si procesoare mari care compensau consumul mare de resurse din cauza softului neoptimizat. Pe hartie, Apple aveau (si au) specificatii mai slabe, dar o rapiditate si experienta de utilizare mai buna. O spun ca cineva care le-a incercat pe toate

      1512
    • Andrei, „Erau poate in urma la partea de usurinta in utilizare si stabilitate.” – adica fix ce conteaza? Crezi ca i se rupe omului de rand fix ce piulite au folosit?

      Ramane adagiul „Good technology feels like magic”, si cam cu asta castiga Apple in afara de cult status. Care cult status cred ca e totusi mai putin semnificativ statistic decat am crede.

      128
    • Comentariul asta imi place extrem de mult, venit din tara unde jumatate din WC-uri sunt in fundul curtii, „americanii sunt mai prostalai”. Asa e, noi suntem geniile adevarate.

      Vezi ca au 50 din 51 de state cu GDP/capita mai mare ca al Germaniei: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_and_territories_by_GDP.

      Indecis. Tu ce zici?1822
    • Daca tot sunteti atatia fani Apple care dati thumbs down, chiar sunt curios daca la modelele de mai jos exista vreun criteriu la care iPhone sa fie peste Samsung din punct de vedere al tehnologiei (nu al softului).

      S7 Edge vs Iphone 7/7 Plus

      Display: Super Amoled vs IPS
      Resolution: 534 ppi vs 324/401 ppi

      Battery: 3600 mAh vs 1960/2900 mAh
      Talk time: 27 h vs 14/21 H
      Battery endurance rating: 92 h vs 61/75 h

      Dxomark camera score: 89 vs 86

      Indecis. Tu ce zici?4128
    • Andrei, ești pararel cu tehnologia se pare. Mai și comentezi.

      4323 mAh vs. 5000 mAh, că să vezi cât contează cifrele și ce înseamnă un software optimizat: https://youtu.be/b3iuWWWZMgI

      Indecis. Tu ce zici?624
    • @claudiu, ai incercat vreodata sa urmaresti un thread cap-coada. Iti fac un rezumat daca vrei.

      Eu am zis doar ca in trecut, din punct de vedere tehnologic, hardware-ul telefoanelor cu Android era superior celor produse de Apple. Dar da, am fost de acord si cu faptul ca iOS era mai bine optimizat.
      Dar ma refeream la telefoanele mai vechi, de asta am dat ca exemplu niste modele din generatia 2016.

      1112
    • @Andrei G, ai dreptate si nu prea, a durat pana pe la 6 sau 7 sa ii ajunga samsung la touch responsiveness, de acolo s-au cam oprit avantajele apple si a inceput era in care au inceput sa se copie unii pe altii, in momentul de fata avantajul major la apple il consider ecosistemul, au venit si restul cu replica dar la ce, ca n-au ecosistem.
      poate ii lua de mult microsoft daca nu aveau capul in kur si il luau de bun pe idiotul de steve balmer care ironia sortii țipa developers, developers el neavand fix developers pentru platforma mobila windows..

      104
    • @Andrei G: da, ecranul era ips la iPhone până acum câțiva ani și avea dpi mai mic, dar ce nu înțelegi tu e că se numea retina.

      Nu, sigur că nu e o religie.

      32
  6. Treaba e simpla, au mai putine probleme cu softul decat competitia, totul merge din prima, inclusiv iphone 8 a primit update la ios 16, asa cum a zis si Vali, bloatware mult redus fata de competitie. Nu fac marketing de genu samsung ca sa ascunda probleme reale de genul avem camera de 200mpx si facem poza la luna. Varianta noastra de gui bazata pe android ocupa 60gb din fabrica si avem nevoie de minim 8gb ram pt ca telefonul sa se miste cum trebuie.

    Indecis. Tu ce zici?2919
    • au mai putine probleme cu softul decat competitia, totul merge din prima

      Nu asta a fost experiența mea cu ultimele două iphone-uri pe care le-am avut. Calitatea software-ul Apple a scăzut foarte mult în ultimii ani și fiecare update major vine cu o grămadă de probleme. Calitatea de acum nu mai are nici o legătură ce livrau înainte de 2015. Diferența dintre ei și restul e că rezolvă probleme eventual și pentru oferă support mulți ani îți dau încredere.

      Indecis. Tu ce zici?2419
    • Au inceput sa apara probleme si la Apple in momentul in care au diversificat gama de telefoane. Este mult mai simplu sa lansezi un update de soft pentru 2 modele de anul acesta si maxim 4-5 modele din anii trecuti decat pentru 4 modele actuale si inca 20 de modele din anii trecuti cu tehnologie radical diferita.

      169
    • Iphone-ul actual are mai multe probleme cu softul decât Oneplus-ul precedent.

      Indecis. Tu ce zici?2316
    • Compari calitatea dinainte de 2015 cu 2023.
      Cu ce ti se pare tie net superior in materie de calitate un iPhone 5S din 2013 fata chiar si de iPhone SE 2022?

      Experienta cu ultimele 2 iPhone-uri a fost neplacuta in ce sens?

      Pentru ca singurul lucru rau pe care il aud despre iPhone este „ai si tu un incarcator la tine?”

      iPhone 6S Plus (2015) inca functioneaza exemplar, i-am schimbat bateria cu una originala si efectiv nu exista motiv pentru a renunta la telefon.
      *nu sunt eu utilizatorul

      515
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 734
    • D-apai clar Luxian, daca tu ai o experienta diferita cu telefonul inseamna ca e ca tine. Statistic sunt mai multi useri fericiti si fara probleme decat useri cu probleme. Daca ar fi adevarata aceasta falsitate a logicii tale arunci statisticile ar arata diferit.

      53
    • vlad, problema pare a fi utilizatorul!

      143
    • @vlad oltean, lasa povestile astea cu virusatul pentru cine nu a folosit un telefon in ultimii 10 ani.
      „Virusat” nu inseamna nimic alteva decat ca a instalat niste aplicatii care teoretic ii rezolva anumite probleme. Dar nici asta nu s-ar fi putut face din intamplare, adica ar trebui sa fi dat mai intai acces din sistem la instalarea de aplicatii din alte surse in afara de Google Play.

      Adica a fost nevoie de ceva efort din partea sotiei tale ca sa poata instala acesti virusi.

      Este ca si cum ai spune ca un BMW X6 nu este bun pentru ca sotia ta a intrat cu el in sant dupa ce a mers iarna pe drumuri de munte si a dezactivat intentionat tractiunea integrala si DSC-ul.

      11
  7. Si care e diferenta daca in top este Iphone, Samsung ori Alcatel ?
    Semintele acelasi gust are.

    Comentariu apreciat.405
    • Stii care e diferenta daca in top sunt trandafirii, orhideele sau lalelele? Zicea o roditoare pe undeva: “daca ti-a luat doar lalele, a fost si la păcănele”

      121
  8. Am lucrat in industria telco, am fost ambasador Huawei, mereu imi dadeau flagship-uri si cu toate astea le uram din ficati, tot Iphone 5 sau SE foloseam(deci nu suntem toti snobi, doar iubim sistemul de operare). Acum folosesc un SE 2, saptamana viitoare trec la 11, dar daca ar scoate Apple un telefon nou la fel de mic ca Iphone 5, dar cu specificatii mai ok, l-as cumpara, clar. Si da, ati fi uimiti cati oameni nu aveau dinti in gura sau foloseau telefonul doar ca sa stea pe fb, erau rupti in cur si veneau sa imi ceara iphone-uri la abonament. Oricum, pt foarte multi era o chestie de statut sa aiba ultimu’ telefon aparut pe piata, in conditiile in care aveau versiunea anterioara si in afara de social media si poze nu faceau nimic…

    Indecis. Tu ce zici?4218
    • dar daca ar scoate Apple un telefon nou la fel de mic ca Iphone 5, dar cu specificatii mai ok, l-as cumpara, clar

      iPhone 12/13 mini cred că se încadrează la ce vrei tu, nu?

      176
    • iPhone 12/13 mini au fost telefoanele alea pe care le-a cerut toata lumea, dar nu le-a cumparat nimeni.

      Indecis. Tu ce zici?3511
    • iPhone 12/13 mini au fost telefoanele alea pe care le-a cerut toata lumea, dar nu le-a cumparat nimeni.

      Am cumpărat eu și apoi am trecut înapoi pe Android 🤣 Deși erau mici și foarte ușor de cărat cu tine, interfața nu e făcut pentru dimensiunea aia a ecranului, era prea încărcată. Inclusiv tastatura era aiurea de folosit cu o singură mână câteodată (small bezel). Nu dau vina pe Apple aici, toate aplicațiile au devenit mai încărcate.

      185
    • Motivul pentru care raman pe Android este tocmai sistemul de operare.
      Am un iPad si detest iOS-ul, dar inteleg de ce pentru oamenii non tehnici este o solutie mai buna. Cat despre design, in cele mai multe cazuri Apple castiga (in special contra designurilor chinezilor), insa pentru mine ultimul lor telefon frumos a fost iPhone 7 – avea spatele metalic, spre deosebire de 8, se2, se3.

      1414
    • @Bogdan, te asigur ca nu sunt atehnica, dar pt mine multitudinea aia de optiuni din setari e foarte overwhelming, nu ma intereseaza sa customizez atata chestii.

      1214
    • Si ce face un ambasador d-asta? Incearca sa convinga lumea ca Huawei nu are legatura cu PCC? Nu ti-e jena sa te lauzi ca ai facut asta pentru jegul asta de firma?

      Indecis. Tu ce zici?1026
    • @Radu, practic trebuia sa promovez produsele Huawei, dar a fost demult, inainte de tot scandalul asta. O sa te surprinda, dar am multe alte chestii de care sa-mi fie jena, faptul ca am vandut telefoane Huawei chiar nu e printre ele, mai ales ca incentieve-urile de la ei m-au ajutat sa imi platesc casa in 2 ani, Samsung si Apple nu dau nimic. Si mai tine si de tine, clientul, sa te informezi, unii din voi zici ca acum ati aterizat pe lumea asta si nu stiti cum functioneaza capitalismul…

      Indecis. Tu ce zici?3512
    • @Ioana: un amic a rămas foarte surprins că nu mă dau mare cu iPhone-ul. Pentru mine e un telefon care merge foarte bine și atât. Mi se pare o ”normalitate” și toate telefoanele ar trebui să meargă bine, să aibă update-uri regulate ș.a.m.d.

      38
    • Ioana sunt probabil mai batran ca tine si stiu foarte bine cum e cu capitalismul si cum jena se sterge cu bani, cum bine zici tu acolo, doar ca e o idee sa nu te lauzi. Si nu conteaza ca a fost inainte de scandal, tot chinezesc era si inainte de scandal – nu-ti trebuie multi neurioni functionali ca sa deduci ca o firma de telecomunicatii detinuta de chinezi e problematica prin definitie.

      Indecis. Tu ce zici?1032
    • @Radu, eu nu m-am laudat, asa cum ai spus in primul comentariu, doar am mentionat ca sa ai context pentru faptul ca primeam telefoane mult mai „avansate” tehnic, dar eu preferam sa imi folosesc iOS-ul vechi si mic. Poate nu stiai, dar toate, TOATE, telefoanele se fabrica in China, asa ca nu ma lua pls cu chestii de astea. E usor sa vorbesti acum, pun pariu ca ai avut si tu un Huawei inainte sa afli de tot scandalul asta. O zi excelenta iti doresc!

      1215
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 938
    • @Radu, wow, mi-ai zis-o :))) stau jos si de azi mi-e jena ca am vandut Huawei-uri :)))

      218
    • 13 mini?

      12
    • Radule nu se vede ca esti mai batran,esti mârlete rău de tot si peste toate ăla care e habarnisto/pafarist esti tu.

      20
  9. Explicația e simpla. Fragmentarea. Câte modele de telefoane are Samsung si câte are apple? In realitate vânzările Samsung sunt de 260.9 m și Apple 226.4. Deci pe acest indicator (see what I did here?) Samsung este lider de piata.

    Și consider ca sunt 2 ecosisteme diferite. Am avut ambele. Iphone-ul este superb, îmbinare perfecta intre hardware și software dar ferească sfântul sa vrei să facă ceva ce nu a fost programat de Apple să facă… Faptul că e simbolul statutului social nu mai comentez (a zis Vali cat continua sa coste anual).
    Android a ajuns din urmă, Huawei a fost superb cat a avut servicii google, Samsung flagships sunt super ok.

    Cred că în afara de status, Apple câștigă că fac telefoanele utilizabile de orice idiot (deși e folosit de mulți oameni inteligenți care le găsesc foarte bine gândite) și că fac integrarea perfecta intre hardware și software (no glitch, no lag, no freeze, intuitive, easy).

    Comentariu apreciat.367
    • Despre ce ecosisteme vorbești? Apple este singura companie care își dezvoltă HSS (hardware, software, services), restul se bazează pe alte firme.

      Samsung are sistemul de operare dezvoltat de către Google, Microsoft dezvoltă Windows-ul, Qualcomm le dezvoltă hardware-ul (procesor, modem, senzori), și pot continua.

      Pot colabora între ei? Da, dar nu te aștepta să ai aceiași experiență de utilizare, mai ales că fiecare companie este focusată pe produsul ei.

      522
    • @Claudiu, esti atat de pasionat incat probabil uneori ajungi sa si crezi ce spui:
      – modemurile de pe iPhone sunt facute de Qualcomm;
      – display-urile de pe iPhone sunt facute de Samsung / BOS / LG;
      – senzorii de la camere sunt facuti de Sony;
      – etc.

      Da, Apple integreaza foarte bine componentele, dar asta nu inseamna ca isi singuri tot hardware-ul.

      Comentariu apreciat.326
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 547
    • Citeste cu atentie ce ai scris aici: „dar din 2024 o să”.

      Chiar daca eu prefer un telefon cu Android, recunosc ca telefoanele Apple sunt foarte bune. Si este impresionant cum aceasta companie reuseste sa aiba 8 telefoane in top 10, tinand cont de pretul acestora.

      Sunt hater doar cand vad habotnici din astia ca tine care nu se intereseaza de nimic si isi imagineaza povesti.

      PS: doar 2 dintre toate telefoanele Apple folosesc display LTPO, deci chiar si aici pica argumentul tau ca Apple isi face toate componentele.

      Indecis. Tu ce zici?288
    • Asta cu „ferească sfântul sa vrei să facă ceva ce nu a fost programat de Apple să facă” e incredibil de adevărată.

      Am trecut de la un OnePlus 7 Pro la un iPhone 12. Cât am avut OP-ul eram obișnuit să automatizez mici chestii, să configurez ce nu-mi place, practic să folosesc telefonul ăla ca pe o unealtă care să-mi facă viața mai ușoară. Și când am trecut la iPhone, mindset-ul ăla a supraviețuit câteva luni. După o serie de „nu se poate, băiatu”, mi-am băgat picioarele și am adoptat atitudinea tipică fanilor Apple: ia viața (și OS-ul) așa cum e și bucură-te dacă cei de sus vor avea milă de tine la următorul update, să îți permită să faci ceva mai mult cu obiectul pe care le-ai dat bani. Dacă nu asta e, să zici merci că ți se permite să îl folosești.

      Indecis. Tu ce zici?2412
    • Eu devin un pic hater cand citesc (ca mai sus pe aici) ca „androidul e plin de virusi”.

      Nici nu stiu cum sa reactionez la asa ceva.

      183
  10. Am un Moto G8 Lite. A update de securitate in Dec. 2022. Da, androizii de multe ori nu primesc updates efectivi de OS. Si, da asta se intampla pentru a crea impresia ca telefonul e invechit si a stimula cumpararea de telefoane noi.

    Dar sincer, prefer sa am alternativa unui telefon ieftin care primeste un singur update de OS si in rest doar security patches, pe care il pot inlocui usor in caz de o defectiune majora.

    Alternativa e sa le dau celor de la Apple pretul unui laptop decent pentru specs echivalente cu un telefon de 1500 lei, si unde repararea celei mai mici defectiuni costa minim 500 lei la service.

    Conteaza mult perspectiva, produsele Apple nu se potrivesc pentru toti clientii.

    Indecis. Tu ce zici?328
  11. Până va exista un telefon ce rulează Linux să-l cumpăra părinților o să mai treacă un pic de timp 🙁

    Comanda de Purism Librem 5 e în pending din august 2019. O să vină când specificațiile o să fie mai slabe decât ultimul Raspberry Pi.

    919
  12. Nu prea inteleg chestia cu iPhone. Mi s-a recomandat de cateva ori. Am ridicat din umeri. Aveam nevoie de un telefon pe care sa mearga bine Google Maps. Am luat in 2019 cel mai ieftin telefon cu Snapdragon 865. A fost in jur de 2000 de lei. Il am si azi. Il incarc pana la 80%, bateria e la 89% capacitate dupa 4 ani.

    Pe de alta parte nu am prieteni asa ca n-am cui sa arat ce telefon am.

    Indecis. Tu ce zici?3718
  13. Pt ca poti sa ai acelasi telefon low-end (SE) 5 ani si sa mearga la fel ca in prima zi, sa aiba update-uri si sa poti sa folosesti orice aplicatie existenta.

    Indecis. Tu ce zici?1221
  14. Articolul asta e reclama mascata la Apple :)
    Dacă te uiți pe market share Samsung sunt cot la cot cu ei, situația nu este atât de tranșantă precum este prezentată aici.

    235
    • Normal, pentru că Samsung vinde telefoane ieftine care costă $100 – $150, telefoane pe care și le permite tot globul, mă rog, cu câteva excepții. Câți își permit un telefon de $1000?

      Apple are 80%+ market share în piața premium.

      1411
  15. Sunt pe locul 4! Sunt pe locul 4!
    Ce vreau sa zic cu asta? Nimic!
    Aaa, ba da; mi-am luat telefon cu 700 de lei si-si face treaba pentru ce am nevoie. Cu diferenta pentru un „avion”, de cateva mii de lei, am fost in concediu o saptamana. :)

    Indecis. Tu ce zici?2513
    • si ai facut poze in concediu?

      1611
    • Da isi face treaba, dar nu iti e rusine cu el cand il pui pe masa ? Pentru ca realist vorbind, nu e vorba de cat de bune Apple , e vorba doar de simbol al statului social.

      423
    • Si-a luat si taica-miu ceva la 700 lei bagat pe gat de la vodafone. Am zis ca e ok, ca el nu stie nici pe iutub sa intre. CEL MAI MARE fail de telefon pe care l-am utilizat. O janghina extrema. Buguri peste buguri, lag imens. La cateva zile pateste ceva de nu mai merg datele mobile si trebuie reset. Nokia, suge-o cu drag.

      114
    • NOU
      #100

      @cristi: Da; am facut cateva doar ca nu prea ma intereseaza calitatea pozelor din concediu. Amintirile mi le inmagazinez in cap ca de acolo nu mi le poate lua nimeni.

      @N: De ce sa-mi fie? Nu ma intereseaza parerea altora si nici sa-mi vand un rinichi pentru statutul social.

      @Robert: Pai probabil i-au bagat pe gat un „smartfon” ieftin – Nokia. Eu mi-am asumat specificatiile unui Samsung Galaxy A13 si, pentru ceea ce fac cu el, e bun ca nu ma intereseaza sa zbor pe luna cu el.

      95
    • Uit mereu ca pe aici umbla majoritar oameni insurati :))) eu sunt de acord cu tine doar zic ca toata lumea care o vedeti cu iphone nu si l-a luat ca e produsul optimizat si alte argumente altfel valide mentionate pe aici. Nu,si l-au luat doar sa semnalizeze „sunt tare pe ban”

      41
  16. “iPhone 14 Pro a fost desemnat telefonul anului. Interesant este că Apple a primit toate aceste aprecieri la Mobile World Congress, un târg la care nu participă și la care rivalii companiei se înghesuiesc pentru a avea o vizibilitate cât mai bună.”

    Păi rivalii tot iPhone folosesc 😂 CEO-ul Huawei, OnePlus și Xiaomi au fost prinși folosind un iPhone 😂

    1712
  17. Am avut de toate. Cam toate flagshipurile la timpul lor. De la Huawei cand avea Google nu am gasit absolut nimic comparabil cu Apple. Si e valabil si la laptopuri. Si nu sint vreun fan Apple. Dar e nasol sa nu aiba concurenta. Ar trebui sa aiba cel putin 2 concurenti la acelasi nivel de calitate ca sa fie o piata sanatoasa

    Indecis. Tu ce zici?1317
    • Meh. Samsung face chestii cel putin la acelasi nivel de calitate ca si Apple, daca nu peste. La fel si Sony (dar lumea nu prea aude de ei). Sau Nokia (ma rog, HMD) dar telefoanele astora sunt ceva mai slabe tehnic – chestie care insa se reflecta in pret. Dar lumea o da inainte cu iPhone, ca-l vede prin filme, ca-i o chestie de status si – cel mai important – ca atunci cand compara un iPhone cu un Android, cel mai des Androidul ala e un low-end prost, pe langa care iPhone e de-a dreptul epic.

      1712
  18. Până va exista un telefon ce rulează Linux

    Exista pinephone. Bine, e o mizerie. Altfel, Android e tot linux.

    I’ll see myself out.

    233
  19. Sunt acolo unde sunt pentru că fac produse BUNE. E simplu. Dacă erau proaste, nu erau în top, cu toată publicitatea din lume.

    Culmea, nu am nimic Apple, pentru că Huawei.

    10
  20. Am fost distrus la aflarea veștii că LG nu mai face telefoane. Acum trebuie să cumpăr o mizerie de la alții. Apple niciodată.

    Indecis. Tu ce zici?2212
    • NOU
      #111

      Ai dreptate. Am un G7 Thinq care merge perfect din 2019 și pe care o să-l țin până crapă. După voi fi nevoit să iau un Samsung S 23 sau 24 doar cu Snapdragon, nu mă voi atinge niciodată de iphone.

      00
  21. @Bogdan, de ce te intereseaza spatele unui telefon :))))? Sau si tu esti unul din oamenii aia care nu isi pun husa pe telefon, il scapa si apoi injura brandul ca fac telefoane proaste?

    113
  22. Se tot bate moneda pe updateurile Iphone.
    Insa, in realitate, cu ce te ajuta sa ai ultima versiune de Android ? Concret.
    Ce daca Iphone ul imi da 5 ani de updateuri, iar androidul meu ramane la android 12 sau 13 cativa ani ?

    Idem pt calitatea softului: in ultimii 5 ani, am avut Oneplus uri si acum am trecut la Realme ( aceeasi Marie ). Bugurile sunt extrem de rare.

    ….
    Am un realme GT2 luat la 1850 lei, in afara de superioritatea marginala a unui Iphone pe parte de foto video, nu vad de ce as lua altceva.

    129
    • Pentru că cel mai important lucru după ce ai cumpărat un telefon este actualizarea software-ului.

      Cu ce te ajută ultima versiune a Android-ului? Asta e cea mai mare prostie pe care am citit-o. Cu nimic prietene, doar ajung pozele tale pe internet. În rest, nu contează. Nu știu de ce se mai chinuie Google să scoată o nouă versiune în fiecare an.

      919
    • Claudiu, ajung pozele mele pe internet ?

      Lumineaza-ma, pe bune: stii cazuri cand lipsa updateurilor a dus la asa ceva ?

      Din ce imi aduc aminte, au fost scandaluri f mari cu probleme de securitate si la Iphone, nu doar la Android.

      179
    • @marius uite un exemplu. Mie ING mi-a dat jet sa le mai folosesc aplicatia motivand lipsa securitatii si m-au rugat sa imi fac update la Android cu o versiune urmatoare celei pe care o am. Parca android 8 nu mai stiu. Ideea e ca ma forteaza sa imi schimb telefonul sau sa il rootez. Ori eu nu sunt dispus sa fac niciuna nici alta si nu din motive de bani :-?

      315
    • @N, acum cred ca e clar ca nu ma refer la diferente mari.
      Adica da, e normal sa nu mai poti folosi unele aplicatii pe Android 8, sa zicem, cand acum suntem la 13-14.
      Dar nu vad de ce ar fi problema daca as sta acum cu un Android cu versiunea 12 sau 13 3 ani pana iau altul, sa zicem.

      73
    • Ok ca am zis de Iphone ca e cumparat mai mult ca sa semnalizezi ca nu esti sarac am inteles haters gonna hate, dar de ce imi iau dislike ca nu imi schimb telefonul ca asa vrea banca ? aplicatia oricum nu o foloseam de pe telefon :)))

      13
  23. Faza cu bloatware este foarte enervanta. Nu ai cum sa ceri o poala de bani si sa-mi bagi zeci de giga de aplicatii dampulea pe un Samsung flagship. Nu mai veniti cu vrajala de customizat pe Android ca nu customizati nimic. Teams si office merg mai bine pe iPhone. S20-ul meu cred ca va fi ultimul samsung si s-ar putea sa trec la iPhone de la anul.

    1612
    • La 1.000 de dolari, nu ar trebui să existe niciun fel de blotware, telemetrie, reclame și alte asemenea. Înțeleg că la 100 de dolari trebuie să mai scoți bani și altfel, dar la 1.000…

      191
  24. Am acelasi Galaxy S9 cumparat din 2018. A trecut in anu 5 de viata. Bineinteles bateria se descarca mai repede dar in rest telefonul merge impecabil. Asadar urmatoare achizitie va fi tot un flagship Samsung.

    154
    • vezi sa nu patesti ca mine : am avut S2 si S4, am fost multumit de ele , pe urma am avut Iphone ( de la servici) vreo 3 ani si cand am trecut inapoi pe samsung am ramas masca : bloatware cat incape, aplicatiile de baza crapau cand imi era lumea mai draga, o parte din aplicatiile impinse de samsung ( a se citi nu se pot dezinstala) erau fie in olandeza fie in italiana asa din senin … amuzant a fost …
      Concluzia a fost : hardware de top , software de rahat.

      66
    • NOU
      #124

      Eu am avut un Sony cam lent, cumpărat pentru că mă săturasem să trimit iphone-ul la reparat, pe urmă am avut vreo 3 iphone-uri de la servici și când am plecat de acolo am luat un OnePlus și am zis că l-am apucat pe FSM de un noodly appendage. Era efectiv cel mai bun telefon de până atunci, cu un cap peste toate iphone-urile, rapid, cu un OS curat, Tasker își făcea treaba etc. Am fost atât de mulțumit că am mai luat încă un OP după, care e cel mai mișto telefon pe care l-am avut vreodată.

      Și apoi s-au sucit ăștia de la muncă și ne-au zis că toată lumea să ia iphone-uri.

      42
    • OnePlus erau de departe dpmdv cei mai tari pe Android după Pixel. Android puțin customizat, curat, aproape 0 bloat.

      Păcat că au luat și ei calea aia.

      00
  25. Nu sunt fan Apple, am Android, dar vad din ce in ce mai multi cunoscuti utilizatori de Android care trec pe Apple. Si aici e si vina Samsung care a ras de anumite decizii Apple (fara jack de audio, fara incarcator), dar apoi le-a implementat.

    Apoi mai e si lipsa competitiei de pe Android. De cand au fost eliminati chinezii de la Huawei, practic Samsung nu a mai avut competitie si nu a mai fost nevoita sa inoveze.
    E drept ca Huawei spiona si spioneaza, dar daca mai avea un an de servicii google, depasea Samsung. My 2 cents

    133
    • Tu crezi ca renunta cineva la Android si se duce la Iphone pentru ca Samsung a facut misto de ei ???

      Competitia pe Android inca e, vezi grupul BBK care, probabil, va lua locul Xiaomi pe segmentul buget si raport pret/calitate.

      122
    • @marius: nu renunta doar ca au facut misto de ei, renunta si pentru ca in 2023 inca incarca la 25W.

      Iar despre BBK, sa fim seriosi. Eram fan OnePlus, dar s-au dus pe copca.

      33
    • @punKreas: Si eu am fost fan OP si da, o data cu Color OS, au pierdut al doilea avantaj pe care l-au avut, pe langa raportul pret calitate: softul.

      Pe de alta parte, Color OS nu e atat de slab si vor lua locul Xiaomi, cel putin in RO.

      12
  26. https://www.reddit.com/r/Romania/comments/11lryc1/produse_fake_vandute_pe_emag_marketplace/ ar merge intrebate conexiunile tale de la emag de situatia asta care devine o stare de fapt

    m-am lovit si eu de ceva similar insa mi-au returnat rapid banii

    121
  27. Strâns legat de bugetul de marketing este și faptul că Apple este singurul love brand din rândul producătorilor de telefoane. E cam greu să generezi hype pentru brand-uri care fac și frigidere.

    511
  28. Daca Toyota are 5 modele din top 10 masini vandute worldwide in 2022, inseamna ca Toyota e cea mai cea firma producatoare auto?

    Mie mi se pare dubioasa reinterpretarea unor statistici doar ca sa iasa bine ceva subiectiv.

    Indecis. Tu ce zici?238
    • Inclusiv blogerii de real succes sunt pacaliti de aceasta reinterpretare si scriu articole cu titlul „De ce e Apple lider de piata”, in timp ce liderul e clar Samsung cu 21%, urmat de Apple cu 19%.

      Indecis. Tu ce zici?276
    • Boss, acum vreo 20 de ani eram prin facultate si din cand in cand aveam laboratoare pe care masuram diferite prostii gen temperaturi, voltaje, etc
      Eram 6-8 la un aparat si apucam sa facem masuri cum dadea Dumnezeu.

      Laborantul ne dadea tema: Voltajul trebuie sa varieze cu temperatura conform fisei tehnice a lu cucu-pupu.

      Luam noi acasa fisa tehnica, puneam masuratorile pe ea si iesea Tom si Jerry pe hartie milimetrica, dar din date, din masuratori, mai scoteam o eroare, mai ne ajutam de deviata standard (mai putin standard), mai normalizam de 3 ori si iesea ce trebuie ca altfel nu luai nota de trecere.

      Ce-am invatat eu din toate astea:
      Da-mi orice set de date si pot sa te duc la orice concluzie!
      GoGu, inginer

      20
  29. Softul e mult mai stabil din cauză că nu există 1001 variante. Au câteva variante și softul e scris și testat fix pentru cele câteva combinații de componente alese. Asta înseamnă că au putut verifica mult mai bine modul în care funcționează tot și sunt șanse mici să te lase baltă. Dacă banii nu sunt o problemă poate vrei un telefon care nu se blochează când ai nevoie de el și nu are de nou trei sferturi din memoria internă ocupată cu aplicații pe care să nu le poți dezinstala.

    72
  30. Am trecut de pe Android pe iOS doar pentru baterie. Am găsit într-o seară un 13 ieftin și am făcut pasul. Nu regret, merge ceas și azi și încă are baterie 100%. Singurul telefon cu Android care avea baterie bună, a fost Galaxy M52. Din păcate, avea lag.

    112
    • La mine dupa un an a ajuns la 91%. Inca duce o zi dar nu mai e la fel, la inceput ducea o zi+ lejer.
      Funny cum acum 4 ani iphone-ul era praf pe baterie, iar android facea regulile. Acum un s23 abia duce o zi. Evolutie tati. Bravo android.

      18
    • Da, am avut un Poco F1 la care mi se părea ireală durata de viață a bateriei. Scoteam 10 ore de ecran în primele luni. După un an, nu mai scoteam nici 3 ore. Am schimbat bateria și făcea la fel.

      42
    • @Robert: un S23 Ultra duce doua zile, joac-o p-asta!

      32
    • @Mihail

      Si eu am avut un Poco F1, si dupa 3 ani aveam acelasi battery life. Nu am facut niciodata fast charge. Intotdeauna il incarcam de la 0-10% -> 100%.
      Poate ca asta sa fie problema.

      00
  31. eu recomand Pixel totusi

    111
    • M-a pus pe ganduri mkbhd cu sondajul ala din iarna cu cea mai buna camera.

      12
    • Am trecut eu de la iphone la pixel, daca nu esti cat de cat tech oriented, mai bine nu. Am citit zeci de forum-uri pana am reusit sa-l fac sa nu mai piarda apeluri si am pus un patch dubios ca sa am Volte si Vowifi.

      35
    • NOU
      #144

      Folosești Pixelul în România? Am un pixel 6 și de fiecare dată când vin în România, mă omoară când am nevoie să sun. Foarte greu reușește să sune, îmi tot spune că nr nu e alocat. În alte țări mai la vest de Ungaria absolut nicio problemă.

      12
    • Folosesc Pixel 4a de 2 ani in Romania – Orange si de vreo cateva luni in DE – Telekom si nu am avut nicio problema cu apelurile sau semnalul. Intr-adevar, e posibil sa fie bug-uri la modelele noi, dar tot Pixel mi-as lua.

      00
  32. pe langa update-urile alea banale la 2 3 luni cred ca ar mai merita mentionate si alea aproape saptamanale care sa repare vulnerabilitati majore de securitate.

    12
  33. Pai e simplu, calitatea net superioara atât a materialelor cât și softului. Soția are un IphoneXS de vreo 4 ani și merge perfect, bateria tine o zi lejer. Eu am un gunoi de Samsung Note20 ultra (flagship cica) care după doi ani a început sa se blocheze tot mai frecvent iar bateria e o gluma proasta. Evident ca după ce îl sparg pe asta o sa trec din nou la iphone.

    28
    • Mie după câteva luni S22 Ultra mi-a făcut figuri, bine că am scăpat de el.

      Eu îi numesc SCAMsung de acum, având în vedere ce preț cere pe un telefon vs. ce primești în schimb.

      18
  34. Toate bune si frumoase, dar ce telefon decent iti cumperi azi cu 200-300 de euro?
    Pentru ca un salariu minim decent in RO e undeva la 600-700 de euro, deci o celtuiala din salariul lunar de 50% pentru un telefon ar trebui sa fie suficienta pentru un device pe care sa-l folosesti pentru telefonie, email, social networking, etc.
    Mie mi se pare ireal sa arunci 1000 de euro pe un Iphone, Samsung sau alte dracii de genul respectiv…numai pentru email, social si telefonie…

    82
    • La noi angajatii, de la junior la manager, primesc A33. Lumea pare multumita. E un telefon ok pentru mfa, mail si teams.

      Presupun ca si in plan personal e ok pentru facebook, instagram si tiktok.

      34
    • @kla2005: alt exemplu Moto Edge 30, android 12 aproape curat, la pretul respectiv imi pare decent. Daca ai timp sa cauti mai mult, sigur mai gasesti.

      51
  35. Ne înnebunești pe live-uri cu căscatul gurii la ce Bugatti s-a mai lansat sau ce X6M și apoi dai articole din astea?
    Ne băgăm la sfaturi despre investiții la bursă?
    Dacă nu, cum e diferit subiectul acesta de ultima lansare de model AMG ?

    102
  36. sunt multe telefoane faine si eficiente, dar softul face o mare diferenta intre ele
    – iphone – super stabile, dar extrem de crancene in a te bloca sa faci orice altceva au gandit programatorii lor, foarte greu sa instalezi din afare store-ului, foarte greu orice
    – samsung – soft util de calitate buna dar adaugat mult mult mult bloatware, partial se pot scoate din adb prompt dar o parte revin dupa update-uri – enervant
    – xiaomi – reclame peste reclame in diverse zone din soft, instalam ceva din store si aveam reclama jos, in meniul de dezinstalare aveam recomandare de instalare alte prostii, suport tehnic 0, contactul cu firma presupune trecerea de vreo 5 (sau mai multe) layere diferite de boti care raspund la mailuri ca si cum ar fi human people (am conversat pe cateva chestii enervante vreo 2 luni cu reply la un call prin care ii bazaiam ca vreau cateva raspunsuri punctuale si reply in fiecare zi la reply-urile venite copy paste de la boti)
    – poco – mi-au placut cum arata si cum se misca dar softul e praf si pulbere, am incercat sa ajut un prieten si am dat de tot felul de traznai (ex. hotspotul nu dadea net, trebuia on/off la date mobile dupa pornire hotspot// volum la un nivel extrem de mic pt. bluetooth – nu am gasit rezolvare // sunet mono pe bluetooth, stereo pe apeluri – acolo am gasit ca era activat un hearing impaired // agenda afisata dublat // functii din agenda afisate dupa 2-3 click-uri pe utilizator gen dai click pe contact nu apare ca este whatsapp pe nr ala, nu apare revolut, etc )

    concluzia e ca daca nu vrei batai de cap mergi pe apple, vrei niste batai de cap mergi pe samsung, esti sadomasochist si vrei sa faci economie alegi companiile chinezesti

    de huawei am uitat, varfurile de gama pana la p30 pro au fost incredibile, softul extraordinar de stabil, fara gms au inceput sa dea rateuri majore si nu mai pot fi recomandati

    62
  37. Are MrWhoseTheBoss o explicatie despre vanzarile Apple:
    http://www.youtube.com/watch?v=V4D49YYihQI
    Are cateva observatii in plus fata de ce s-a discutat aici.

    52
  38. Bateria la iPhone 8 cumpărat în ianuarie 2019 mă ține azi mai mult decât bateria la Galaxy S10 cumpărat în ianuarie 2021.

    Deși l-am setat să nu facă asta, Samsung îmi ucide ocazional aplicațiile deci ciuciu notificări importante.

    Dacă deschid un Strava pe iPhone nici nu se cunoaște la baterie, la Samsung mănâncă jumătate de baterie.

    Nu în ultimul rând, forma constantă a telefonului. Ai luat în 2020 Beastgrip odată cu iPhone 12 Pro max și se va potrivi în 2024 cu iPhone 15 pro max, folosesti un accesoriu lejer 6 ani după care îl poți vinde. Vinde azi un accesoriu pentru Galaxy S8, yeah right!

    39
  39. Offtopic de ziua femeii, dacă se poate…

    Săptămână trecută după un car de nervi, în sfârșit v-am găsit la un bricolator ce voiam. După, normal că mi-am luat o cafea, să stau să fumez liniștit în parcare în mașina mea.

    La doo secunde in fața mea parchează un SUV. Coboară o gagică 30-35 corporate cu cămașa albă și începe să se aranjeze în Oglinzi. In ambele.
    Pe urmă își șterge pantofii cu un șervețel. Pe urmă se caută de scame, pe urmă iar își bagă pantaloni în cur, pe urmă….

    Am fumat doo țigări și am plecat, se aranja în continuare. WTF?

    44
  40. Apple îmi pare că are un fel de taxă de monopol. Oricine cât ar suci-o, nu au concurență în ceea ce fac și cum funcționează un iPhone. Sinergia aia software-hardware în care nu decide nimeni altcineva ce vine pe telefon, face toți banii.

    Am murit de râs când am văzut câte aplicații bloat vin pe Samsung Galaxy S ultra (care-o fi ultimul). Băi, telefon dpdv hardware foarte bun. No comment.

    Dar gândiți-vă așa, cine e mai flămând după bani:
    Samsung vinde flagshipul la același preț cu Apple, da? bun. În contextul ăsta, gândiți următoarele chestii:

    1. Samsung folosește un OS dezvoltat de alții, ei integrează strict skin-ul lor și aplicațiile lor. Nu are costurile dezvoltării unui OS complet.
    2. Samsung îți bagă bloatware pe gât pentru care ei primesc bani de la producători, still Dell sau HP care-ți vindeau laptopul cu 100 de aplicații pentru că ei primeau bani de la firmele de soft
    3. Samsung îți mai bagă pe gât și aplicații de la providerul de serviciu de telefonie (orange, vdf, etc) ca să ia bani și de la ei.

    Deci în final, pentru același preț, samsung face experiența userului mult mai nasoală ca să poată avea un profit mult mai mare pe un telefon, pe lângă faptul că spre deosebire de Apple folosește un OS gata făcut :)

    Deci cine dă țeapă clientului prin preț, Apple sau Samsung?

    105
    • Exact ce zice tipu’ asta:

      “The base model, S23 Ultra, costs over 1400€, without having the costs of developing the operating system, App Store or iCloud, maintenance of data centers, hardware is developed by Qualcomm (processor, sensors, modem), and I could continue, from lag to disastrous UI / UX. SCAM!”

      Să ai un telefon mai scump decât iPhone-ul tu neavând costurile pe care le are Apple, chiar că este SCAMsung 😅

      27
    • @Claudiu

      O da, am uitat de faptul că totuși Apple bagă R&D și își face propriile procesoare și arhitectură hardware (care nu e ușor) pe când Samsung ia un chip off-the shelf și doamne-ajută.

      Da, știu că au încercat ei ceva cu exynos, dar nu le-a ieșit.

      23
    • NOU
      #163

      Băbăieți, chiar avem discuția cum că Samsung taie costuri folosind procesoarele sau OS-ul altei firme? Pe bune? Adică ne imaginăm că Qualcomm vinde procesorul ăla la preț de producție, sau că Apple menține App Store-ul moca?

      21
    • Claudiu,
      Parca Apple folosea componente Samsung in telefoanele lor.

      22
    • @Claudiu
      Deja e a 2-a oara cand tii neaparat sa o dai inainte cu SCAMsung, deja suna alarmele de fanboy.

      Am inteles, nu-ti place Samsung, esti pe Apple, plm, samsung n-ar trebui sa vanda la pret de Apple pentru ca ei nu cheltuie cu dezvoltarea OS-ului sau cu dezvoltarea procesorului. Cumva, Samsung primeste chipuri pe gratis de la Qualcomm, sau cand baga Exynos in telefoane, alea pica din cer, nu sunt dezvoltate/produse de Samsung. Astea fiind zise, iti las 2 linkuri:

      https://www.amazon.de/MQ9U3ZD-A/dp/B0BDJGFX55/ref=sr_1_1_sspa?keywords=iphone%2B14%2Bpro%2Bmax&qid=1678376751&sprefix=iphone%2B1%2Caps%2C105&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1

      https://www.amazon.de/-/en/Samsung-S918B-Galaxy-Ultra-512GB/dp/B0BTYSCDVS/ref=sr_1_4_mod_primary_new?crid=2MJFX7JEU7IGC&keywords=samsung+s23+ultra&qid=1678376764&sbo=RZvfv%2F%2FHxDF%2BO5021pAnSA%3D%3D&sprefix=samsung+s23+ultra%2Caps%2C100&sr=8-4

      Iphone e cu 200 de euro mai scump, deci Samsung chiar vinde mai ieftin. Asa ca cel putin din punctul asta de vedere esti pe aratura.

      Si cand vorbesti – ca si altii, de altfel – de superioritatea iPhone/Apple/ecosistemul lor, explica-mi cum faci niste chestii simple, gen dai de un mp3 care-ti place si vrei sa-l pui ringtone, poti pur si simplu sa-l trimiti fisierul mp3 prin bluetooth fara probleme? Sau poti sa-l trimiti ca atasament la un email, sa-l salvezi in telefon si sa-l pui ca ringtone? Sau trebuie sa folosesti in continuare mizeria de itunes?

      De asemenea, poti sa-mi spui de ce pe telefonul ala care e mai bun decat orice android imi apare asa ceva:

      https://imgur.com/a/XJLCQ8B

      Poti sa explici cum e asta bine pentru mine, consumatorul?

      94
    • @ Sabotor

      Aici e o chestie. Apple nu permite chestii din astea simple pentru că probabil nu vrea să pună toți ringtoneuri cu manele :))

      Sună exagerat dar e și asta o formă de branding, când sună telefonul știe toată lumea că ai iPhone.

      PS eu am ringtone-uri custom puse prin iTunes fără probleme dar da, așa e că e greu.

      Mai e și problema cu mp3 faza că apple vor să descurajeze maxim pirateria audio făcând mai complicat lucrul cu mp3.

      Dar ce nu înțelegi tu e fix asta, genul ăla de oameni pe care apple îi vrea nu-i interesează chestii gen ringtoneuri.

      22
    • Eu nu inteleg o chestie pe care am vazut-o doar la Apple. De ce e singurul brand care are huse decupate pe spate sa se vada marul? Are marul vreo functie speciala, trebuie sa apesi pe el ca sa se inchida sau ce necesita decupajul ala?

      01
    • Dar ce nu înțelegi tu e fix asta, genul ăla de oameni pe care apple îi vrea nu-i interesează chestii gen ringtoneuri.

      Treaba cu ringtonul e doar un exemplu. De fapt apple vrea „genul ala de oameni” care asculta orbeste de Apple si folosesc telefonul DOAR cum vrea Apple – ‘member „you’re holding it wrong”? Apple isi bate joc de proprii clienti si se pisa cu jet pe ei, iar clientii sunt – culmea – mega fericiti si recunoscatori pentru asta. Ba mai mult, mai si fac propaganda pe gratis. Asta e „genul de oameni” pe care ii vrea Apple.

      20
  41. Topul asta cu telefoanele e cel putin ciudat si degeaba, iar argumentele din articol pornesc de la ideea ca fiecare om care cumpara telefon alege in cunoștința de cauza. Nu se poate mai greșit. Majoritatea celor care folosesc si Apple si Android cumpara din doua motive. Pret. Si fudulie. Iar mai apoi, din obișnuința. Poate 10%, cu indulgenta, au criterii gen ecran, camera, update-uri, etc., adică chestii tehnice. Si acum sa explic de ce topul e greșit. De fapt, raspunsul e chiar in articol: Apple are cateva modele. Topul e facut pe modele, nu pe sisteme de operare sau producători. Apple continua sa aiba 12-15-18% (mi-e lene sa caut) din piața de telefoane. Restului e android cu mizerii ieftine pentru tot amărâtul. Prețul bate filmul. Uita-te la mamaie si tataie care vorbesc cu copii din Italea pe uațap ce au in mana. Si cea mai mare piața e Asia (de sud-est, mai precis). Revenind la Apple, nu-s mari genii inginerești. Autocorect-ul încă e la nivel de android din 2010 (deci nu s-a găsit un progresist corporatist la Apple pana acuma sa faca o specificație de soft unde sa zică daca userul șterge imediat cuvântul completat de iOS sa nu mai forțeze autocorectia si a doua oară si a treia oară doar pentru ca apple are impresia ca stie mai bine ce vrea utilizatorul… decat utilizatorul). Iar modificând volumul la media tot iti urci alarma la nivel de infarct a doua zi dimineața, dar face id te recunoaște cu masca! Complet idiot pt o firma de miliarde. Daca ai lua iOS-ul pe o piață liberă de hardware a fi o mizerie sinistra. Exista si o parte buna. Incepi sa folosesti iOS-ul si vezi cat de ametit e, incepi sa nu mai stai cu telefonul in mana ca te enervezi. De ce scriu aberațiile astea de pe un iPhone? Pentru ca update-uri. Am parcat un Pixel 2 perfect funcțional cu tot ce imi doream la un telefon (marime, ecran, baterie, camera, os curat, speaker) pentru ca din Octombrie 2020 nu si-o mai facut niciun update. Nici de securitate. Atunci te enervezi cand ai dat 500eur pe telefon cu doi ani jumate inainte. IPhone te invata sa nu mai vrei nimic de la telefon, decat sa suni, sa răspunzi, sa trimiti mesaje, google maps si waze. Cumva e mai bine.

    43
  42. totuși e de cacat faza sa dai 7000 de RON pe un telefon și sa nu fie al tău.
    Dacă nu ai cont pe icloud nu poți sa îl folosești.

    1113
  43. Probabil că cei care se plâng de Android au avut telefoane de 100 de euro, că altfel nu prea îmi explic.

    Eu am avut așa: HTC Wildfire, iPhone 4s, Motorola Moto X, Samsung S6, OnePlus 5T, OnePlus 7, Samsung S20 FE.

    În afară de HTC-ul ăla care se mișca greuț pentru că era mai ieftin, celelalte telefoane cu Android pe care le-am avut mi-au adus numai satisfacții și nu am avut probleme cu ele.
    Observați că am avut și un iPhone, după care n-am plâns când am trecut la Motorola și nici nu am avut impresia de downgrade.

    Probabil că se compară un iphone de minim 800 de euro cu un android de 100 de euro și de aceea plângem că Android-ul e slab. Altfel eu prea îmi explic.

    204
  44. În ultimii 10 ani Samsung a avut același buget pentru marketing ca Apple.

    13
    • abordarea diferă, însă. asiaticii au ideea că, dacă tot dau banul, produsul trebuie lăudat la extrem. uite la vloggerii de tech de la noi ce osanale aduc produselor. în fiecare săptămână era un telefon cel mai bun.

  45. Inainte de a cinta ode iphone si Apple trebuie mentionate citeva lucruri.
    Piata americana de telefoane mobile e complet diferita de cea europeana. Puzderia de firme chinezesti ( huawei, mi, oppo si ce o mai fi) e inexistenta si trebuie sa cauti mult si bine pentru a cumpara asemenea telefoane care sint omniprezente pe piata europeana.
    Americanii au un nationalism puternic iar conceptul „buy American” este foarte bine infipt in minte. Si cum Apple e american este in topul preferintelor.

    Un alt factor care ajuta la vinzari este si faptul ca produsele apple sint asociate cu un anume statut social si asta conteaza foarte mult intr-o societate unde „keeping up with the Joneses” este important. Produsele Apple, Tesla, Starbucks, Lululemon and Canada Goose sint citeva care sint foarte importante pentru statut.

    Cineva spunea de hardware si software perfecte pentru iphone. Uite o lista de probleme iphone care imi vin acum fara sa caut prea mult: Iphone 10 sau 11 probleme cu portul de alimentare, tot in perioada respectiva iphonurile erau faimoase pentru ca se indoiau. As adauga ideea geniala de a forta telefoanele mai vechi sa functioneze mai incet pentru a convinge utilizatorii sa cumpere modele noi.
    La ultimul model utilizatorii se trezesc ca telefoanele suna automat la 911 daca schiaza si cad ca telefonul cred ca sint intr-un accident.
    Apoi in caz de probleme service-ul de la apple store inventeaza preturi exagerate pentru repararea produsului in scopul de a forta vinzarea unui produs nou.

    Cit despre Samsung vs iphone din punct de vedere tehnologic: Samsung a introdus incarcare wireless cu mult inainte iphone, si ecran care se pliaza. Camera de pe s23 ultra e de 200mp cind iphone 14 max are doar 48mp.

    56
    • Camera de pe s23 ultra e de 200mp cind iphone 14 max are doar 48mp.

      1. care face poze mai bune?
      2. care are percepția că face poze mai bune?

    • Hai serios, 200 mp? Ca să ce? Cât e senzorul ăla de mare? Ca să facă zgomotul mai detaliat? Că mai multă lumină tot nu intră acolo.

      Am atins de ceva vreme limitele fizice, acum lupta se dă pe AI pentru procesarea imaginii ca să pară că e mai multă informație acolo decât e de fapt. Dar cam atât.

      Nimic nu va bate un full frame cu obiectiv adevărat. Dar 90% nu au nevoie de așa ceva așa că e ok.

      22
    • stiu ca scriu degeaba dar just for the record:
      Iphone 10 sau 11 probleme cu portul de alimentare – am iphone x si n-am probleme cu portul de alimentare, nici in perioada cand erau noi nu am auzit pe nimeni cu asa ceva

      tot in perioada respectiva iphonurile erau faimoase pentru ca se indoiau – iphone 6 nu era tot in perioada respectiva. Problema a existat, intr-adevar, dar surpriza, cam toate se indoiau in perioada aia. Acuma ai tablete de 6 inch si nu le mai testeaza nimeni daca se indoaie?

      As adauga ideea geniala de a forta telefoanele mai vechi sa functioneze mai incet pentru a convinge utilizatorii sa cumpere modele noi. – sau pentru ca bateria nu mai face fata in mod fizic si s-ar inchide brusc. Am un iphone x care are bateria uzata, iar cand scade sub 30% are lag, dar macar nu se opreste brusc.

      La ultimul model utilizatorii se trezesc ca telefoanele suna automat la 911 daca schiaza si cad ca telefonul cred ca sint intr-un accident. – problema aici fiind?

      Apoi in caz de probleme service-ul de la apple store inventeaza preturi exagerate pentru repararea produsului in scopul de a forta vinzarea unui produs nou. – asta ramane de vazut pe cont propriu, dar pana atunci iti repet a treia oara ca am un iphone x care e model 2017, folosit cine stie cum pana a ajuns la mine, si poate fi folosit in continuare fara impedimente.

      00
    • P.S.:
      Samsung a introdus incarcare wireless cu mult inainte iphone – samsung in 2015, iphone in 2017, a trecut atata timp de atunci incat e complet irelevant. Dar de ce nu ai inca wireless charging pe niciun telefon de sub seria S? E genul ala de chestie pe care o iei cu 89 de centi

      si ecran care se pliaza – faptul ca ti-ai adus aminte tocmai la final de chestia asta releva ce importanta are functia asta de care vorbesti tu

      00
  46. inca ceva. un coleg are un iPhone de 7 ani. a schimbat bateria si inca-l foloseste. al meu este de 5 si inca tine bateria.

    12

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube