Mi-am luat nişte acumulatori AA noi, pentru că ăia vechi dau semne de oboseală. Uimitor ce au scăzut preţurile, acum 3 ani dădeam 100 lei pe doi, acum am dat 57 lei pe 4.
Şi am o dilemă: există un aparat de măsurat puterea unei baterii simplu şi uşor de folosit (gen sa bag bateria în el şi el să îmi spună: acum are putere X)? Eventual dacă ar fi un încărcător de acumulatori cu afişajul puterii ar fi şi mai bine, să îl bag în priză şi să îmi spună cât are acum şi cât peste 6 ore.
Cei mai buni acumulatori pe care i-am avut pana in prezent au fost Sanyo Eneloop, ii am de 4 ani si inca nu dau semne de oboseala. (ii folosesc pe un FujiFilm 6500fd)
puterea este W=UxI. tensiunea x curentul. Pe tine cred ca intereseaza capacitatea de incarcare adica acel mA/h. si asta se determina facand masuratori intr-un interval de timp.
Sunt testere pentru baterii/acumulatori. Cred toate masoara tensiunea si nu amperajul (puterea) – lucru putin cam ciudat, dat fiind faptul ca acumulatorii ni-mh raman totusi la 1.1-1.2 volti, chiar si cand sunt consumati. (timp in care amperajul se scade mult)
Ca incarcator, cred ca asta ar fi recomandat: https://www.f64.ro/Sistema/buscavazia?ft=
Exista de ani de zile volt-ampermetre, probabil au facut si aparate de masura mai de fitze.
Nu știu ce acumulatori ți-ai luat tu acum 3 ani, dar un pachet de 4 AA bune (Powerex, Sanyo) costă în jur de 60 de lei de cel puțin 5 ani.
Pe de altă parte, eu n-aș mai lua acumulatori non-low self discharge (ex: Eneloop).
nu poti masura amperajul decat in „lucru”. daca masori amperajul la borne, il masori in scurt.
practic nu iti poti da seama cat de obositi sunt acumulatorii, decat dupa voltaj, dar tre sa fie prabusiti rau ca sa nu se mai incarce la 1.5. si cand tin 5 minute in loc de 5 ore, tot la 1.5 o sa ii vezi dupa o incarcare.
ah, exista instrumente de masura amper / h ca asta (masoara consumul pe ora in circuit):
dar nu cred ca vrei asa ceva pentru acumulatori simplii. se folosesc la baterii solare de exemplu, sa stii cand trebuie sa le schimbi.
Cel mai simplu aparat ar fi modelul BC-700 vandut sub diferite branduri (LaCrosse, Technoline etc). Eu l-am luat pe al meu de pe Amazon acum mai bine de 2 ani. La F64 se vinde acum un model mai destept facut tot de chinezii aia dar sub brandul „Maha”. Vezi si cum te aranjeaza la buzunar.
Cineva mai sus pomenea de Sanyo Eneloop si-i numea acumulatori.
Problema e ca tu ti-ai luat „acumulatori”, desi de cativa ani au aparut „baterii reincarcabile”. Astea vin direct incarcate si nu se descarca singure stand degeaba (pana la 1 an). Cele mai bune – Eneloop.
Nu am un raspuns la intrebarea ta, am scris doar ca sa ma laud ca eu am Eneloop si tu ai tot acumulatori. Si o sa ai surpriza ca-s descarcati in aparat, desi tu stiati ca erau plini ultima oara. Vezi, daca nu ti-ai luat Eneloop, recte baterii reincarcabile. Acuma stai si plangi dupa lapte varsat.
Vezi ca e o jucarie, Maha MH-C9000 care e deopotriva incarcator si analizor.
mi-am luat luna trecuta 4 bucati de ReCyko, m-au combinat cu nu-stiu-ce tehnologia vietii care nu-i descarca daca nu-s folositi, vreo 18 lei bucata, filmez 3h cu o pereche. sa vedem peste 6 luni.
„Verificarea capacităţii bateriei reîncărcabile (mAh). Capacitatea bateriei reîncărcabile determinată în modul de testare se referă la descărcarea totală măsurată după o încărcare completă. În cazul în care capacitatea măsurată diferă de capacitatea teoretică a bateriei reîncărcabile, este posibil ca bateria să fi ajuns la sfârşitul duratei sale de viaţă.”
din manualul de utilizare al acestui device https://www.germanelectronics.ro/modelism-modelism-feroviar/modelism/electronica-modelism/acumulatori-si-incarcatoare-modelism/incarcatoare/incarcatoare-acumulatori-aa-aaa-c-d-9-v/incarcator-acumulatori-voltcraft-ipc-1l-201101.html
O solutie partiala: am instalat CHDK pe o „sapuniera” Canon. Printre altele, softul ii spune in procente cat de incarcate sunt bateriile. E drept, imi e util doar cand folosesc bateriile in aparat, si doar pe perechi de baterii. Dar tot e ceva.
Amperaj? Unii au chiulit grav in scoala…
Puterea este aia care se masoara in cai?
folosesc de ceva vreme la de toate (jucarii, camcorder, sapuniera, xbox, wii, etc.
Cand se goleste o pereche, o incarc…. and so on… nu pot sa zic cat ma tine dar ca idee incarc cam odata pe luna sau mai rar…
Si nu te omoara la pret, is in jur de 8 lei + tva / buc.
le gasesti la vitacom.ro
Omu’ intreaba de masurat acumulatorii, voi o dati in „ia acumulatori d’astia ca’s mai buni”.
Dupa cum s-a zis mai sus – amperajul nu-l poti masura decat „in consum”, ceea ce face foarte dificila procedura (aviz pt. imbecili, nu am zis imposibila, ci foarte dificila), chiar si cu voltmetru/multimetru.
salut. Ce ai cumparat tu sunt de 2500mAh. Daca vrei sa stii cam cat o sa te tine bateriile in aparat (estimativ cu eroare de vreo +-20%) ia manualul aparatului in care o sa bagi bateriile si citeste cat consuma in „modul de lucru”(mA sau A). un exemplu bun: pui o singura baterie deasta la telecomanda de la televizor; telecomanda consuma 1mA . Cat te tine telecomanda pana sa`i schimbi bateriile vezi aici (aprox 125zile): http://www.csgnetwork.com/batterychgcalc.html .
Eu am luat de la F64 un pachet cu aparat foto Nikon in care era un incarcator Energizer chp41eu si care face exact ce vrei tu, plus ca nu cred ca e 186 de lei ca altele… iti arata cat de incarcati sunt acumulatorii si cat mai are pana se incarca (8h, 6h, 4h, 2h, 0).
Inca nu sunt 100% convins ca ce afiseaza e corect dar pana la proba contrarie, ii cred.
Doamne, ce intreaba omul si ce ii raspund oamenii….
Cine stie poate dupa topicul asta o aparea un geniu care v-a inventa in sfarsit acumulatorul cu afisaj, gen bateria de laptop de la Dell-ul industrial.
Cine stie..
Gasesti si online: .
La LIDL, au la 40 de lei, exact ce vrei, super simplu si eficient, masoara inclusiv baterii de 9V (e cat o telecomanda, o parte gliseaza si acomodeaza toate dimensiunile de baterii, iar pe lateral, tot prin glisare, poti cupla si masura o baterie de 9V). Ai aici un exemplu (asta e fara 9V): https://www.lidl.com.mt/en/index.htm
@Adam Robert: perfect. merci.
Robu Ionuţ, dă-mi şi mie adresa ta, să-ţi trimit o factură pentru laptopul spart de mine cu capul. „V-a”, „v-a”? Hai coa’ ce dracu’, voi nici generala n-aţi făcut-o?
Eu le masor cu un ampermentru banal (! pe sscala de 10A)
Daca nu scot mai mult de 4A dupa o incarcare completa, consider acomulatorul destul de obosit.
Unul nou arata intr 5 si 7 A.
Un alt criteriu e cat de repede scade amperajul. Daca timp de cateva secunde scade amperajul cu mai mult de 0.1A e un alt criteriu ca bateria e cam terminata…
NU le tin prea mult in scurt ca stiu ca nu le face bine…
Acumulatori Sanyo ca cei din imagine am luat acum câţiva ani, 2 seturi (8 bucăţi). Tot pe atunci am mai luat un set de 4 acumulatori anonimi (marca K-clasic) de la Kaufland. De fapt ei vindeau un încărcător de acumulatori cu 35 de lei şi cei 4 acumulatori erau bonus. Încărcătorul lor nu l-am folosit niciodată, eu având un încărcător inteligent Maha MH-C401FS. În prezent acumulatorii Sanyo sunt terminaţi, cei anonimi încă trag aproape ca noi. Condiţiile de utilizare sunt identice şi foarte lejere, ele fiind prin rotaţie într-un aparat foto, un blitz, o staţie meteo sau o mică lanternă aprinsă niciodată mai mult de 1-2 minute.
Şi că tot recomanda cineva mai sus GP, în România cred că cea mai ieftină sursă este http://www.gpbatteries.ro. Cu GP am avut şi eu experienţe plăcute în trecut, dar am zis că ies mai ieftin cu Sanyo şi m-am cam ţăpit.
Zoso , incearca cu un Maha de mai sus ( C9000 ) .
S-ar putea sa readuci la viata acumulatorii obositi , se pare ca face miracole .
Si ceva misto de la Conrad:
https://www.germanelectronics.ro/modelism-modelism-feroviar/modelism/electronica-modelism/acumulatori-si-incarcatoare-modelism/incarcatoare/incarcatoare-acumulatori-aa-aaa-c-d-9-v/incarcator-acumulatori-voltcraft-ipc-1l-201101.html
am găsit la hornbach ceva de la varta, 28 de lei, face fix ce voiam. thanx all.
Asa ceva ai luat? https://www.amazon.co.uk/Varta-Lcd-Digital-Battery-Tester/dp/B005HDLUQS Nu stii daca se mai gaseste pe unde in RO?
@BellaDiva: da, de la dedeman.
Cele mai folosite aparate de masura pentru masurarea bateriilor sunt multimetrele digitale. Cu acestea poti masura multe valori (curent, tensiune, continuitate, etc etc..). Te-as sfatui sa iti iei un multimetru digital daca il folosesti si pentru alte masuratori sau daca ai de-a face si cu instalatii electrice de orice fel. Poti gasi cateva modele foarte bune la Ronexprim.