Apa radioactivă şi demolările de pe Buzeşti

sky-scrapers

Într-un moment de neatenţie, femeia de serviciu de la reactorul de la Fukushima va deversa 11.000 tone de apă radioactivă în mare. Ştiu, sună ca începutul de la “Godzilla se întoarce şi de data asta e pe bune”.  Nimeni nu zice nici pâs. Nici un ong, nici o organizaţie de salvare a algelor de savană sau a căluţilor bălani de mare nu sare să protesteze că apa ar trebui îmbuteliată şi vândută chinezilor pe post de apă sfinţită de Buddha. Toată lumea ştie despre ce e vorba şi îşi tine pliscul închis.

La noi, pentru ca se dărâmă nişte cladiri istorice pe care nimeni nu le întreţine (ştiti povestea: proprietarii sunt proprietari doar când e vorba să se laude că au case în centru, nu şi când trebuie să restaureze faţada) au sărit de cur în sus zeci de ONGuri. Că progresul nu e bun. Cum adică vreţi să lărgiţi strada? Ruşine să vă fie. Dărâmaţi nişte dărâmături! HUO! Vă spunem la Bruxelles că vreţi să drenaţi traficul din Bucale!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. dupa ce ca avem si noi 3 cladiri in centrul vechi pe care sa le aratam strainilor, tu blogger rau ce esti, vrei sa se darame.

  2. NOU
    #3

    Culmea coincidentei: si eu am scris pentru Catavencu de miercurea ce vine un articol pe tema asta! :)

  3. @zoso: daca-s pline cu suedeji, ar face bine sa le darame cand sunt aia inauntru :))

  4. ca locuitor in apropiere pot spune ca m-au scos din minti zilele din iarna cand brusc ramaneam ore intregi fara apa calda, gaze, caldura si electricitate, pt ca demloatorii faceau debransari. o zi calda, una rece. pe langa asta, ne-au rupt cu praful, efectiv ne intoxicam.
    suportam cu stoicism si bulibaseala din trafic creata in zona, claxoanele soferilor nervosi samd, totul pt ca dupa atatia ani sa mai scapam de „proprietarii” mai inchisi la culoare, care ocupau abuziv casele impricinate si pe care ii vedeai la fata dupa lasarea intunericului, vanzand „diverse”

    unele erau case vechi, care odata au fost frumoase, insa acum nu mai erau decat niste darapanaturi ocupate cu forta de indieni.

    sper sa se miste constructorii insa la fel de repede cum s-au miscat demolatorii

  5. Doresc zonei numita pretentios si pompos „centru istoric” sa arda in flacarile iadului. O deprimanta groapa de gunoi unde m-as duce daca as avea nevoie de un impuls pentru a-mi incheia socotelile cu viata.

    • @Cosminel: hai ca vine vara şi ieşim cu toţii la terase. o sa vezi pe nota de plată „praf: 20gr…10 lei”

  6. Proaspete ca praful din aer:
    https://www.youtube.com/watch?v=ohpnzLMCfSo
    &
    https://www.youtube.com/watch?v=uJNZm41Mrxs
    si statice mai vechi un pic: http://imageshack.com/ ( a se observa cum ii ajuta un muncitor de ‘bine’ si cum apoi tot el se lupta sa scoata minoritara de la cabina )

  7. diferenta e ca la fukushima cand au zis ca dau drumul, au si deschis robinetul, ongistii dorm inca la ora asta ca sunt prea hipsteri sa aiba program de zi. Pana sa-si dea seama ce se intampla, operatiunea e finalizata. Plus ca in mare parte nu au solutii alternative deci nici nu e normal sa iei in seama prea tare parerea lor

  8. Asta cu „patrimoniu national” mi se pare o prostie. Nimeni nu le intretine sau le consolideaza. Pica peretii pe oameni pe strada dar nu avem voie sa le daramam. Cum s-a intamplat acu’ ceva ani intr-un parc. S-au rupt niste crengi care au picat pe un copil. Copilul a murit dar copacul nu are voie sa fie taiat, chiar daca este exagerat de mare, pentru ca este patrimoniu, protejat de lege. OK, nu il taiem, dar nici macar nu il intretinem. Il tundem, verificam daca se poate rupe, poate pica.

  9. 1. Nu se dărâmă „clădiri istorice”, ci nişte „jeguri istorice”, la Buzeşti.

    2. Acolo unde s-au dărâmat, cu mizeria de rigoare, părţi ale unor clădiri de importanţă istorică sau arhitecturală (Cobălcescu-Berzei), proprietarii au primit în schimb despăgubiri peste preţul pieţei, ca şi la Pasajul Basarab. Din acest motiv, tac mâlc. Unul singur a criticat afacerea, când Primăria a întârziat cu cele 992 000 RON (>240 000 EUR) pe care îi datora drept compensaţie pentru o aripă a unei case (demolată într-un mod mizerabil, cu îndemânarea specifică lui Dorel). Odată ce a apărut în ziare, Primăria a fost surprinzător de iute în a vira banii.

    3. Pentru cine a aruncat un ochi pe comentariile de la politicieni, oameni de ştiinţă, presă şi postaci cu şi despre energia nucleară, probabil 1 din 20 au mai cântat în struna „mişcării antinucleare”, care în perioadele când petrolul, gazul şi cărbunele sunt ieftine are gura foarte mare şi activă. Restul, indiferent câte reactoare s-ar topi, indiferent câtă apă ar deversa şi câte deşeuri ar îngropa, se arată convinşi că avem nevoie de atom, cu orice risc.

    4. Cum spuneau nişte băieţi simpatici, printre care şi unul Tony Robbins, autoproclamat maestru al NLP: uneori ceea ce oamenii NU spun, sau lucrurile despre care NU vorbesc, subcomunică mesaje mai interesante decât cele despre care vorbesc.

    (Ghici cine NU vorbeşte niciodată de petrol, libieni, fregate, americani şi carburant? Şi, în ciuda părerii cocalarilor, e puţin probabil să păstreze tăcerea din prostie sau ignoranţă? :) )

    ~Nautilus

  10. nu inteleg de ce sa se demoleze cand poate fi trecuta o lege ca in olanda: nu refaci fatada? iti luam casa. nu refaci fatada corect? iti luam casa. nu intrebi pe nimeni din vecini inainte sa refaci fatada? iti luam casa. pt ca o casa, desi „cumparata”, nu e a ta. e a statului. tu doar platesti dreptul sa locuiesti acolo. my two cents.

  11. @zoso: problema e ca unele cladiri din patrimoniu sunt lasate intentionat in paragina ca sa poata fi justificata demolarea lor si pentru ca sa se vanda terenul. amendare proprietarilor ar fi solutia, nu labareala cu ong-uri.

  12. Din păcate majoritatea celor din ONG-uri sunt tâmpiţi. (vezi mentalitatea vamă, Tudor Chirilă, Bucurenci etc.)

  13. Te inseli amarnic daca crezi ca ONG-urile n-au zis nimic de apa radioactiva de la Fukushima. De la Greenpeace (pt care craciunul a venit devreme) pana la cel mai mic NGO anti-nuclear, toti fac scandal, chiar daca tu nu stii ca ei fac scandal.
    Cat despre demolarile de la Buzesti… North Korea scrie pe amaratul asta de oras. Asta e, n-a avut noroc; pacat, avea potential.

  14. Japonezii inca il cauta pe Godzilla. Chiar daca nu l-au gasit, tin neaparat sa-l faca. Pacat ca nu stiu ca Gojira e pe taram carpato-danubiano-pontic :)

    Daramaturile ar trebui date jos noaptea, cand ciorile nu croncane si nici oameni nu sunt asa multi pe strada sa inhale jegul lor.

  15. Lucrurile au culminat apoteotic cu declaratia conform careia „Nu va rezolva traficul fiindca, cu cat ai mai multe drumuri, cu atat vei avea mai multe masini, iar orasul va fi segmentat”

  16. ONG-urile alea mi se par masa de manevra a speculantilor imobiliari, fiindca ii ajuta sa aiba un motiv sa creasca valoarea proprietatilor, astfel incat sa fie expropriati pe sume colosale (cica si in zona BASARAB e 8.000 de euro / mp).

    Daca vorbesc prostii, asta e. in lumea asta, la cate cacaturi exista, nu vad de ce n-ar fi posibil.

  17. esenta poantei cu fukushima e inca de pe vremea cronicarului: „omul e subt vremi”.
    sobolanii aia de la tepco au redus cheltuielile cu siguranta reactorului ca sa maximizeze profiturile, guvernul a inchis ochii si chiar si dupa dezastrul initial -cutremur + tunami- au continuat sa minta si sa-si minimizeze pierderile, indiferent de consecinte. guvernul continua sa-i acopere si sa minimizeze efectele catastrofice, iar poporul japonez crede cu religiozitate minciunile guvernului.
    am ascultat la un radio interviuri luate in japonia -pe strada- si daca inainte aveam o parere excelenta despre japonezi, chiar ca acum m-am convins ca sunt un popor de roboti bine programati. ei chiar cred ca daca faci un dus zdravan dupa ce te-ai plimbat prin praf radioactiv, te-ai lepadat de nenorocire. am auzit intervievati care au zis: daca nu credem guvernul, atunci pe cine sa credem?

    cred ca nu trebuie sa fii specialist in centrale nucleare ca sa fi ajuns sa te intrebi: bine, acum ca sistemul de racire nu mai functioneaza, unde se vor duce zecile de tone de apa marina contaminata, care timp de saptamani au fost pompate in miezul reactoarelor in efortul disperat de a le raci?

    raspunsuri erau doua, la mintea cocosului si egal de infioratoare: (1) in vapori radioactivi degajati in atmosfera si (2) inapoi in apa marii, fie prin panza freatica, fie prin scurgere la suprafata. (1 si 2 nici macar nu se exclud reciproc…)

    si totusi, deasupra tuturor acestor neajunsuri, aceasta ascultare oarba si acest spirit de sacrificiu pentru binele comun vor scoate japonia din problemele grave in care se afla.

    intrebarea care ramane este: de ce oare trebuie sa plateasca si altii pentru nesabuinta unor dintre japonezi?

  18. @Mihai da, e o chestie care se numeste induced demand: https://en.wikipedia.org/wiki/Induced_demand

  19. Ştiţi de ce japonezii nu zic nici pâs? Oamenii ăia sunt la muncă, ceea ce le doresc şi căpuşelor organizaţiilor civice de la noi.

  20. Diferenta dintre noi si ei eu urmatoarea…in timp ce la ei autoritatile fac tot posibilul pentru limitarea catastrofei si a efectelor ei, la noi autoritatile nici nu se chinuie sa preserveze zona ci chiar contribuie la demolarea ei. Era suficient o lege locala care te obliga sa iti refaci fatada din 10 in 10 ani, in caz contrar luai amenda, cand amenzile insumau o suma frumusica te executau silit si casa intra in proprietatea primariei care investea bani in fatada si apoi ii scotea din inchiriere.

  21. @simi: draga Simi, poti cumva sa dezvolti afirmatia ta? Adica e empirica concluzia ta? Exista studii? Sau..nu stiu, nu am mai intalnit o afirmatia atat de lipsita de naturalete „toti ONGistii sunt tampiti”. Haide, demonstreaza-ne ca ai proprietatea cuvintelor pe care le articulezi, chiar si in scris:)

  22. @Simi: Rectific: majoritatea. Mea culpa, insa majoritatea asuma oricum o imagine de ansamblu si o pozitie argumentata cu un studiu ceva: Gradul de tampitenie a majoritatii ONG-istilor din Romania. Deci asa :). Scuze

  23. Chiar ieri mergeam pe strada care duce la Club A, venind dinspre bulevardul principal. Inainte sa inceapa cafenelele de langa club, sunt vreo 2-3 case vai de capul lor, pline de suedeji. Interesanta alaturare, nu?