AOC și salariul minim…

Mă amuză faza asta: Alexandra Ocasio-Cortez, un parlamentar american, care, spre deosebire de mulți dintre colegii ei, are 31 de ani, deci mai e în contact și cu lumea reală din când în când, dă un tweet în care compară mărirea salariilor americanilor la 15$/oră cu salariile danezilor, 22$/oră, pentru munca în același loc. Salariul minim la americani e 7$/oră.

Ce subliniază ea și asta doare foarte tare e că nu te poți da cu fundul de pământ că ești cea mai tare națiune din lume, cea mai potentă economic, cea mai mișto democrație, cel mai mișto capitalism, și să ai salariul minim mai mic decât în țări pe care doar vecinii lor le pot arăta pe hartă.

Atât de simplu și de dureros e.

mcdonalds

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Aoc parca e aia care spunea ca au încercat insurgenții din 6 ianuarie sa o violeze deși ea era baricadata într-un birou la vreo câteva mile de locul „insurectiei”?
    Sariu minim și chirii mkci
    https://m.rfi.ro/economie-131228-cazul-berlin-plafonare-chirii-piata-arata-vie

    • nu te pui cu Șoșoanca americană

    • Mie îmi aduce mai degrabă a Gabriela vrâncean firea decât a sosoaca. Nici restul echipei („the squad”) nu pare a fi compus din oameni „normali”. Ma rog cică asta e viitorul: cultura minorităților, a statului asistential ambalat într-o retorica ecologista și sociala. Distrugem națiunea ca să construim statul. Chiar și kennedy s-ar îngrozi de platforma politica a „echipei”.
      Deocamdată nu au apărut prozeliți prin românia deși vuvuzelele progresismului gen g4media mai baga câte o soparlitza. Ieri cu procesul de la cedo cu Coman/Hamilton, azi un articol laudativ preluat din presa străină (liberation – ziarul partidului socialist francez) cât de bine sunt văzuți imigranții (ilegali) în România… Pas cu pas.

    • I ati dat cu minusuri dar omu are dreptate. AOC e o cacacioasa dintr o familie evreiasca din clasa de sus dintr un cartier 99% alb din new york care o arde „rags to riches” desi ea n a dus o rau niciodata. Mars cu asta de aici.

    • Am dat minus pentru faza cu „statul asistential ambalat într-o retorica ecologista și sociala”. Poate 2% dintre oameni sa fie multumiti sa frece catargul pe UBI, majoritatea oamenilor VOR sa faca ceva.
      Poate acel ceva nu e intodeauna ceea ce VOR unii angajatori, dar asta nu inseamna ca vor sa frece duda acasa pe UBI.

      Ce-i drept noi, Romanii, avem o mare problema cu coruptia, combinatiile si samsariile pe care trebuie NEAPARAT sa o rezolvam inainte de a ne gandi sa introducem UBI ca altfel iese dezastru.

      Dar, sincer, prefer sa platesc 2% din popor sa stea acasa cu menta in mana decat sa dea in cap pe strada.

    • @vosidit 98
      Legat de statul asistential ai în SUA exemplul cu pachetul de redresare de 1900 miliarde. Praf în ochi la cei săraci pentru ca li s-a restricționat dreptul la munca și fonduri din greu la corporațiile prietene.
      Și în România ai idioteniile de „măsura X” la care oricum întârzie plățile. Când statul.
      La nivel european e planul ala cu 80 de miliarde care pica din cer, „Green hell”. De câștigat vor câștiga tot aia care câștigă acum și poluarea tot va crește. Doar ca va fi mai scumpa viata pentru 95% din populație și ii va baga în asistați social de tip nou și pe unii care acum fac parte din clasa medie. Sa spunem doar ca energia se va scumpi semnificativ în următorii ani. Mai întâi combustibilii fosili apoi și curentul electric chiar produs mai ecologic. Sau credeți ca banii pentru parcuri eoliene și fotovoltaice nu sunt pe factura? Ba sunt și sunt foarte transparent trecuți acolo.

    • vosidit98

      deja platesti vreo 45% taxe si impozite pe salariu
      din ce-ti ramane mai platesti 19% TVA plus accize
      pe urma mai vin si taxele la primarie


      pana unde esti dispus sa te duci cu plata pentru bunastarea cetatenilor tai?

      pentru ca cineva trebuie sa plateasca si fi mai mult ca sigur ca tu vei plati, nu banca (banca nu are bani).

    • @wtf Accize din fericire nu prea platesc pentru ca nu prea consum produse accizate (nu, n-am nici masina).
      Sunt constient ca adaugand TVA, statul imi ia ~60% din salariul brut. Problema mea principala nu e strict legata de impozite si taxe.

      As vrea sa fie mai mici? Desigur, daca se poate.

      M-ar deranja sa fie un pic mai mari? Daca s-ar colecta corect banii din accize si TVA, daca s-ar reduce furtul, nu m-ar deranja.

      Nu zic sa fie eliminat, ca de furat se fura licitatii si in vest, dar acolo cel care a furat licitatia tot are obligatii contractuale.
      La noi se si fura si nici nu se face nimic (in afara de plantat panselute si borduri).

      Din nou, vorbim de un procent infim de oameni si e mai productiv pentru mine ca nea Ghita sa se faca pilaf la bodega pe banii mei, decat sa-mi dea in cap.

  2. Muncesti si esti sarac? E vina ta, meritocratie, bla bla bla… Nimic nou!

  3. NOU
    #10

    Well, americanii au legislația mult mai relaxată decât în Europa. De la salariu la cât de ușor poți fi concediat etc. Și asta e marca lor înregistrată: fă bani, nu contează cum (dar să fie legal), descurcă-te, statul nu prea intervine. Pe când în Europa, care e mult mai socialistă, statul reglementează multe domenii.

    • buna asta cu „statul nu intervine”. pai sa nu intervina nici cand vrea taxe.

    • NOU
      #12

      Corect. Atunci îți asiguri tu tot ce ține de pompieri, poliție, urgențe, inspectori care să verifice că sunt respectate specificațiile din desenele de construcții, cum îți construiești străzi, trotuare , autostrăzi etc. Sunt curios cum te vei specializa în toate astea.

    • Păi în SUA asta se întâmplă.

      Guvernul federal ia 30% din venit dar…

      Școlile și facultățile (community college) sunt finanțate de la bugetul local, primarie. La fel și poliția, pompierii, etc. Ambulanța e un hibrid monstruos in care uneori vine de la spitalul privat alteori e subvenționat local, depinde de spitalele din zonă și unde ești.

      Și se plătește separat pentru chestiile astea, prin impozite locale pe proprietate și prin sales tax sau prin încă o taxă pe venit care merge la statul local.

      Și atunci normal că americanii fac scandal la fiecare discuție de creștere a taxelor federale unde banii merg aproape toți în gaura neagră a Defense budget, pe când ce folosesc ei, scoli, poliție, pompieri, medical, și le plătesc separat oricum.

  4. Cum recunoști un socialist – Episodul 3?
    Dacă cineva se plânge că sistemul de organizare economică şi socială care este bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producţie nu ţine îndeajuns seamă de interesele comunităţii, că serveşte numai scopurilor unor straturi izolate şi că limitează productivitatea, şi dacă de aceea se cere, împreună cu susţinătorii diverselor mişcări de „politică socială” şi „reformă socială”, amestecul statului în toate domeniile de viaţă economică, atunci se acceptă fundamental principiul programului socialist.

    • interesele comunităţii – Gen mediu, sanatate, cacaturi d-astea comuniste

    • Da. Vad de ce sechelele Romaniei post-Ceausiste au cam facut cuvantul „socialist” in ceva tabu/sovietic, ignorand faptul ca aspectele tehnic socialiste din vestul Europei sunt parte integranta a ceea ce fac acele societati sa fie ‘dorite’, inclusiv de emigrantii romani.
      Cine a scos nasul pe acolo le apreciaza.
      Asa ca da, sunt un socialist in aceeasi masura in care PSD-ul de la noi nu are vreo treaba cu socialismul real (ci e doar populism ieftin, masura in care PMP-ul si PSD-ul se pot lua de mana). Cred ca simplul fapt ca ai beneficiat de un sistem pentru a ajunge primul/cel mai mare intr-o industrie nu-ti da dreptul automat sa distrugi mediul, sa cumperi putere politica, sa anihilezi concurenta, sa platesti angajatii cu doua sticle de Pepsi pe luna desi multi ar fi de acord sau, in alte cuvinte, sa faci cum vrea muschiul tau pentru ca esti intr-o pozitie de a face banii sa circule in economie.
      La noi, e adevarat, nu da bine, pentru ca nu de aia au murit oameni la revolutie, sa vina acum Gigel votatul si sa-ti zica ca sunt chestii pe care nu ai voie sa le faci desi ai dat spaga cinstita la primarie sa-ti faci palat intr-o rezervatie naturala.

    • Despre asta e vorba in propozitie, nu doar comunistii se gandesc la interesele societatii:
      „şi dacă de aceea se cere, împreună cu susţinătorii diverselor mişcări de „politică socială” şi „reformă socială”, amestecul statului în toate domeniile de viaţă economică, atunci se acceptă fundamental principiul programului socialist.

    • @Marius, unde crezi tu ca e mai usor sa cumperi/faci toate astea, intr-un sistem capitalist sau intr-un sistem socialist ?

      „Cred ca simplul fapt ca ai beneficiat de un sistem pentru a ajunge primul/cel mai mare intr-o industrie nu-ti da dreptul automat sa distrugi mediul, sa cumperi putere politica, sa anihilezi concurenta, sa platesti angajatii cu doua sticle de Pepsi pe luna desi multi ar fi de acord sau, in alte cuvinte, sa faci cum vrea muschiul tau pentru ca esti intr-o pozitie de a face banii sa circule in economie.
      La noi, e adevarat, nu da bine, pentru ca nu de aia au murit oameni la revolutie, sa vina acum Gigel votatul si sa-ti zica ca sunt chestii pe care nu ai voie sa le faci desi ai dat spaga cinstita la primarie sa-ti faci palat intr-o rezervatie naturala.

    • 2021 🤡
      „sunte leftard șă mă mândresc cu socialismul,
      dar votez cu dreapta să ne dea de muncă și să crească nivelul de trai”

    • @rv tu inca gandesti in alb/negru. ori implementam marxismul ori scoatem statul din ecuatie.

      Exista aspecte guvernate de stat in beneficiul societatii in general. Daca tu esti un privat, atata vreme cat ai bani ar trebui sa iti poti cumpara x m2 de padure, de ex, sa-ti faci un campus industrial pentru ca aia iti scoate banul. Cine-i afectat dincolo de interesele economice, ata ete. Nu fiti saraci. Statul vine si zice nu, ca probleme de mediu, ca in 200 de ani cresc problemele de sanatate si nu ma intereseaza ca tu vii cu milioane sa putem plati pentru problemele alea.

      Sistem de sanatate, mediu, ceva legislatie care sa faca accesul la joburi echitabil, etc. Danemarca, Suedia, Franta … blah, blah, sunt state in esenta socialiste. Politicile socialeste sunt centrul legislatiei, sunt efectiv sistemul in sine.

      Nu ca nu exista proprietate privata, de la toti dupa puteri la fiecare dupa nevoie si alte blah blah-uri ci: face ce vrei, cat vrei, atata vreme cat nu efectezi pe altii negativ intr-un mod semnificativ. A, vrei sa profit cu datele personale ale oamenilor de la mine din tara? Poti daca obtii acordul lor dupa ce au fost informati de scopuri si implicatii. Nu? amenda. Competitia ne ajuta la progres? Super, atunci ne asiguram ca mamutul X nu striveste pe altii inainte ca altii sa aibe sansa de a se afirma pe piata. Oamenii sa aibe acces la un minim de servicii medicale ok, ca sa poti avea pe cine exploata. Zici ca nu-i problema ta, ba e. Etc, etc.

    • @Marius, toate beneficiile de care vorbesti se datoreaza capitalismului, tu doar crezi ca se datoreaza socialismului :).

      Statele de care vorbesti inca sunt state capitaliste cu elemente de socialism, Romania a fost un stat socialist inainte de 1989.

      Statul primeste bani de la Marius si dispune de ei. Marius se pensioneaza la 60 ani sau cand zice statul ca trebuie, primeste o pensie calculata de stat (dupa un algoritm care se modifica cand vrea guernul) si se bucura ca statul are grija de el la batranete.

      Lucrurile astea se petrec in zone administrate de stat, guvernul decide cine si unde poate polua. Un angajat al statului semneaza pe autorizatia de construire/avizul de mediu etc
      Daca tu esti un privat, atata vreme cat ai bani ar trebui sa iti poti cumpara x m2 de padure, de ex, sa-ti faci un campus industrial pentru ca aia iti scoate banul. Cine-i afectat dincolo de interesele economice, ata ete. Nu fiti saraci. Statul vine si zice nu, ca probleme de mediu, ca in 200 de ani cresc problemele de sanatate si nu ma intereseaza ca tu vii cu milioane sa putem plati pentru problemele alea.

      N-am pus niciodata problema asa


      tu inca gandesti in alb/negru. ori implementam marxismul ori scoatem statul din ecuatie.

    • Pentru ca asa cum ne-a demonstrat pandemia actuala, daca traiesti intr-un turn de fildes nu te afecteaza…. ohhh stai ca de fapt TE afecteaza si pe tine chiar daca nu in mod direct.

      Dar da, sa ai un minim de bun simt sa nu lasi bolile infectioase sa umble ca la ele acasa e socialism frate.

  5. NOU
    #24

    pe la sfarsitul anilor ’90 student fiind m-a prins treptat chestiunea asta cu jos asistatii social, jos ajutoarele de stat – privatizare sa fie, antreprenoriat, munca de 12 ore/zi – si asta am si facut – am fost si in multinationale cu programul acesta, mi-am pus pe picioare si o mica afacere la cativa ani dupa terminarea facutatii insa rapid mi-am dat seama de practicile de 2 lei din atat de imbratisata „piata libera”. eu ofeream un serviciu cu 60 lei, din care 20 lei ma costa investitia in materiale, inca 15 lei impozitele si ramaneam cu 25 lei curat pe item, ceea ce era suficient la volumul de munca. nu vreau sa zic ce inseamna sa umbli dupa clienti, sa te ocupi de oferte. apoi evident mi-am dat seama ca piata era inundata cu serivici ficitive pentru acelasi item, la 8 lei. 8 lei itemul care de fapt consta intr-o parafa si o adeverinta fara sa aiba contact cu obiectul muncii veodata deoarece doar materialele costau 20 lei. coruptia, smecheria, incompetenta dublata de PR e la fel de mare si in mediul privat. asa ca parca in ultimii ani mi se pare ca rolul statului ar trebui sa fie mai mare – daca se curata desigur de balastul incompetentilor. cred in capitalism ca unica solutie, insa e un tip, sociolog, Anthony Giddens care tot scrie despre asa numita a treia cale – destul de interesanta combinatie care nu e doar un capitalism cu fata umana.

    • De acord. In absenta completa a interventiei statului in economie, piata libera dispare sau e afectata puternic. Economics 101. Pentru ca intotdeauna va aparea un competitor care scade pretul disproportionat (are pile, angajeaza la negru etc) si monopolizeaza piata. Monopol = cumparatorii nu au alte optiuni (captive market) deci nu pot ‘pedepsi’ firma respectiva cumparand de la concurenta pentru ca aceasta nu mai exista. Deci e nevoie de niste reguli de baza pentru a asigura ceea ce se numeste ‘level playing field’.

      Giddens din pacate si-a pierdut din credibilitate in UK pentru ca laburistii au incercat sa implementeze programul sau cat au fost la putere intre 1997 si 2009 numai ca nu le-a prea iesit (vezi criza financiara).

    • @Kahula, piata libera = absenta statului in economie :)

    • @rv nu inteleg ce vrei… am citit si comentariile de mai sus, fie esti troll, fie…
      Piata libera in acceptiunea ta, in care statul nu intervine, nu a existat niciodata. Bine, poate cand omenirea era mai mult maimuta decat om si traiam in jungla iar Gigel dadea Mariei carne de dinozaur si primea la schimb piersici (hehe!).
      De cand exista notiunea de stat, acesta a intervenit mai mult sau mai putin in economie.
      Teoria ta legata de piata libera e la fel de utopica ca si teoria legata de comunism a lui Karl Marx. Nici una nu functioneaza cum te-ai astepta in lumea reala.

    • @Zarax, Eu doar profit de piata libera pe care o asigura Vali. Sefu’ la blog, multumesc !

    • rv, ia incearca sa-l injuri pe Vali si vezi tu atunci ‘piata libera’ pe blog :D ca sa mentin exemplul, Vali asigura rolul de autoritate de reglementare a acestei ‘piete libere’ de pe urma careia toti beneficiem

    • @kahlua, Daca acesta era un blog „socialist” cel mai probabil ca aveai acces 2 ore la el, nu puteai comenta, singurele subiecte era realizarile marete ale „socialismului” si functiona 2 zile din 7. Vali este „capitalistul” de care vorbesc eu, „proprietatea privata” ne permite acest dialog.

      Cu asta ma opresc, am depasit norma de comentarii pe ziua de azi si Vali nu plateste orele suplimentare :)

  6. Problema capitalismului American este ca s-a metamorfozat în mare măsură în crony capitalism si corporate socialism.

    Muncești ca boul pe un salariu de rahat și ești taxat de iti sar capacele pentru ca banii tai sa fie aruncați pe o serie de companii ineficiente și înapoiate, care pe lângă faptul ca abia plătesc taxe, sunt mereu la marginea falimentului. Și asta pentru ca pompează bani în politicieni pt a își trece tot felul de legi stupide, pro-monopol și total anti-concurentiale.

    Nu întâmplător, un număr important de servicii și produse locale sunt deobicei proaste și scumpe. (catv-internet, telefonie, autoturisme, horeca, retail, etc).

    Daca a subvenționa, a scuti de taxe și a permite monopoluri pt diverse companii care nu pot supravietui într-o piață libera e capitalism, eu îmi mănânc căciula.

    Iar când ai nevoie de stat pt a supraviețui pt ca produsele tale sunt mizerii scumpe pe care putini le mai cumpara sau le cumpara pt ca nu au de ales, nu e nicio surpriza ca nu iti poti permite sa iti plătești angajații pt a iti produce chestii care nu sunt mizerii pt ca sa poți rămâne relevant in piața. E un cerc vicios.

    Recomand si un documentar pe tema asta: saving capitalism pr Netflix.

    • Recomand si un documentar pe tema asta: saving capitalism pr Netflix.

      văzut la vremea lui.

    • As spune ca bate mai mult spre neofeudalism. Doar ca nu mai avem rege „pa persoana fizica”. Asa cum o corporatie poate fi „persoana”, si statul poate fi „rege”.
      Asa ca te „abonezi” la stat, devii vasalul lui, si in schimb statul te declara „too big to fail”.
      Ai angajat un CEO petarda pe pile, no problemo, „regele” baga 2 mld de coco in tine si te salveaza.
      La schimb, statul are nevoie de serviciile tale, spionezi clientii, le dai raportul te asiguri ca nu se baga nimeni peste interesele statului in aria ta de lucru si contribui la campaniile electorale.

    • Exact asta am observat și eu.

      Un tip explica bine că de fiecare dată când un colos intră în faliment, e ok pentru că sute sau mii de alte firme mici și mai eficiente pot prelua acel gol.

      Și dădea exemplul cu o pădure unde copacii înalți iau toată lumina soarelui, iar cei mici doar ce mai trece printre frunze. In schimb când acei copaci mari mai cad, toată vegetația din jur are potențialul să crească.

      SUA e demult post-capitalism. Trebuiau lăsate companiile mari să falimenteze și aia e.

      Cum poate o firmă mică sau medie să concureze cu una mare care e subvenționată? Ăla e capitalism?

      Toți dau argumentul corporațiilor rele și invincibile când se discută de capitalism. Nu sunt invincibile, dar par că sunt așa pentru că sunt sprijinite de stat în moduri total necapitaliste.

      Dar asta e.

      Aici e tipul, explică n-ai bine ca mine:

      https://youtu.be/dGVXZTazsPM

  7. Una si mai tare care ma bantuie pe mine:
    Compara sofer Fan cu livrator doordash la ei.
    Misto cu startupurile da totusi oricum o dai la ambele esti fugarit pana la rupeere, da doar la unii mori de foame cu capitalismul in brate.

    • am mai zis asta, toate startupurile astea trag cât pot de săraci. toți livratorii pe care i-am văzut 5 zile in manhattan erau negri și îmbrăcați sărăcăcios.

      diferența e masivă. la noi, cu 15 lei îți iei o shaorma, care, oricât de nașpa e, e o mâncare bună și sănătoasă. în sua nu prea e sănătos ce e ieftin.

    • Si in Paris (si orasele mari) multi livratori sunt imigranti, dar din aia, fara acte. Sunt francezi care-si fac echivalentul PFA in România si apoi, contra unei sume, il lasa pe imigrant sa faca curse.

      Deci imigrantul alearga ca nebunul, ca trebuie sa faca bani si pentru Uber Eats dar si pentru cel care-i da „licenta”!!

  8. NOU
    #38

    Pe de altă parte, nu putem să comparăm impozitele, prețurile sau chiriile din Danemarca cu cele din SUA. Ca nivel de calitate a vieții ieși cam tot pe acolo, poate cu un ușor avantaj pentru Danemarca

    • La fel cum nu putem sa comparam beneficile din DK legate de sanatate, pensi sau scoala superioara gratuita fara sa trebuiasca sa fi qaurterback la baseball. Cred ca daca comparam per total avantajul e ceva mai mult decat usor.
      In general sisemul din vestul europei e unul socialist dar care nu se traduce prin comunist cum multa lume intelege, probabil din cauza de Republica Socialista Romania

    • Să compari SUA cu Danemarca la orice capitol e ca și cum ai compara un căcat c-un diamant. SUA e doar un miraj bine vândut, la care mulți pun botu’.

    • @John. E pentru noi un cacat vopsit si cu funda. Asa am fost noi invatati. E alta civilizatie. La fel ca si Asia, Rusia, China, Orientul MIjlociu, etc. Fiecare are o alta mentalitate, alte valori cu care au fost invatat. Nu poti „impune democratia ta” peste tot. Pentru ei e mai importanta libertatea de exprimare iar pentru generatia 60 din Romania e mai important ca statul ne dadea casa si loc de munca, iar pentru Japonez ca a reusit sa faca mai multe saibe puls inca 2 suruburi fata de ieri pe aceasi remuneratie.

    • NOU
      #43

      @AndreiofB: Asia, Rusia, China, Orientul Mijlociu mie mi se par în plus. Aș prefera să fie spațiu verde acolo în loc de populație care doar fură-mâncă-cacă-doarme & repeat.
      Spun asta în cunoștință de cauză, nu doar pentru că l-am văzut pe oligofrenul de Putin la TV.

    • @John Temple poate si altii ar prefera ca Romania sa fie doar spatiu verde cu o mana de instalatii militare si terenuri agricole.

  9. O cafea in Danemarca cat e? Dar in State?

    • Depinde de care. Un expresso corect in Damenarca aare 30ml si in state 1 OZ.
      Daca o vrei mai lunga, atunci 80 ml in Danemarca si 2.7oz in State.
      Americanii ce-i drept beau cafeaua cu cana de 250 ml adica 8.45OZ.
      Sper ca te-am lamurit.

    • @Psionics și cât costă fiecare?

    • Sa facem ceva ajutator pentru Psionics: o cafea in Elvetia e 5 euro, în Torino era si 0,5 euro „dacă tot e criză, măcar cafeaua sa fie ieftină”.
      Nu zic acum ca italienii sunt mai bogați decât elvețienii, sunt vizibil mai săraci, dar diferenta nu poate fi luată doar comparând salariile.
      Sper ca te-am lamurit… despre sensul întrebării mele.

    • @Cristi
      Deobicei in Italia cafeaua e intre 1si 1.5 euro si e foarte buna. Nu e intamplator ca in Italia este 1(unu) singur Starbucks, la Milano si arata ca o statie spatiala pe langa cele din restul tarilor.
      De ce e mai scumpa cafeaua la zurich decat la torino sau milano?
      Pentru ca la Zurich merg sa-i bea cafeaua directorii de multinationale si de fonduri de investitii care sunt stapani peste fabricile din Torino sau peste magazinele de lux din Milano.

    • NOU
      #50

      Cum stie Pissonics asta ce se bea la Zurich, mai ceva ca un om mare.

      CEOI cat vezi cu ochii, sa moara Jean:
      https://imageupload.io/o2zjNSheRU.i

    • lol, danemarca are 7/11 si dunkin unde se gaseste cafea din aia proasta la galon si danezilor le place, sau ai cafenele hipsteresti, tu la care cafea te referi?

  10. O tara puternica nu inseamna neaparat ca locuitorii sunt bogati. Exemplu – Germania. Un salariu de blue-collar e chiar mic. Iar locuitorii din tarile de langa isi fac cumparaturile la supermarket-urile de granita din Germania.

    Sau Elvetia – au mega salarii, mini-taxe, dar un mic dejun la croisenteria din colt e 20 EUR.

    Asa ca adevarul prezentat de ea e un pic … incomplet, sa ii zicem. Nu zic asta ca-i iubesc pe americani prea mult, doar ca trebuie pus tot adevarul pe masa cand faci o afirmatie/cimparatie de genul asta.

    • @miticosul: celui ce i se pare €20 micul dejun ca fiind scump în Elveția, poate că nu ar trebui să trăiască-n țara respectivă.
      Eu, unul, n-am nici o problemă în a plăti €20 pe un mic dejun în Austria.

    • NOU
      #54

      Să-nțeleg că săracii care n-au €20 pentru un mic dejun m-au votat cu roșu? 🤣🤣🤣
      Atunci n-ar trebui să aibă acces nici la telefon și internet că poate-i prea scump pentru ei. Viața la birtu’ din sat e mult, mult mai ieftină. 😉

    • E ok, stai linistit. Nu era vorba de Rockefelleri, doar de blue-collars. Ei castiga cam 1500 eur/luna. Din banii astia nu prea iti vine sa iei in micul dejun in fiecare dimineata la banii astia.

      Si nu stiu unde iei tu micul dejun regulat dimineata in Austria, dar in Viena – e cam 10 eur (cafea, sandvis/croissant). Acelasi meniu era in Zurich 20 eur – ambele la bacania/brutaria/croissanteria din colt.

    • Eu nu știu unde vă luați voi micul dejun în țara în care trăiți, dar eu nu îl iau la restaurant. Dacă plec de acasă cu stomacul gol, e jale.

    • NOU
      #57

      @Miticosul: nu iau micul dejun zilnic în oraș, ci doar când mi-e lene. €10-20 îi pierd în buzunar.

    • @John Temple – ce 20 de euro? Eu oriunde iau micul dejun las 100 de euro pe masa și la prânz las 500 de euro.
      Când mă duc la un restaurant de lux le scriu pe nota de plata numărul de card și pinul să își ia singuri cat vor.

    • 1120 € in Germania tot nu se compara cu 1386 RON in Romania.
      In Germania cosul de baza pe luna e de 800 de euro/adult. In Romania cosul de baza este de 1819 lei/adult.

      OK, daca ai de platit chirie, da e scenariu horror in ambele cazuri.

      Dar cand n-ai de platit chirie, in Germania chiar poti supravietui cu minimul pe economie fara drumuri la tara, fara piata neagra alimentara, fara procesate care te baga in boala.

      Pana si o conserva de fasole K-Classic e mai ieftina cu 1.5 lei in Germania decat in Romania.
      Astept comentarii cu pietari, lapte de la tarani si mers la bunici dupa oua/legume/carne (in masura in care mai exista acei bunici).

      In Romania salariile sunt pur si simplu de cacat.

  11. Salariul minim e un instrument care poate fi utilizat cum trebuie in scopul de a reduce inechitatile salariale si asa mai departe, si atunci foarte posibil sa fie prea mic in SUA (dar o fi prea mare la nordici). Exista modele economice serioase care analizeaza cam pe unde ar trebui sa fie salariul minim…

    Acestea fiind zise, salariul minim va fi o chestie depasita in cativa ani, se discuta destul de mult de „universal basic income” ca reactie la faptul ca automatizarea pare ca va distruge permanent o puzderie de slujbe si nu va crea altele pe care cei ramasi fara slujba sa le poata lua…

    PS: AOC este mega dubioasa, din fericire, nu este reprezentativa pentru majoritatea democratilor si nici nu cred ca va fi vreodata.

    https://echeloninsights.com/in-the-news/october-omnibus-multiparty/

    • conspiratiile si fakenews-urile de la quanon parca sunt mai funny decat agenda leftarda.
      pana si aia cu pamantul e plat e mult mai realist decat UBI

    • „Exista modele economice serioase care analizeaza cam pe unde ar trebui sa fie salariul minim”

      Care ar fi alea?

      E o conventie arbitrara stabilita la nivel de societate: cat de mare facem plasa de protectie si cata lume includem la nivelul de trai decent. Da nu exista un „model” real, sunt doar niste BS-uri facute post factum pentru a justifica decizia politica.

      Important e de stiut ca exista costuri pentru ambele solutii: si cu salariul minim si fara.

    • @alxzen Clar ca exista costuri si cu, si fara…. iar pe zona de studii, poti sa vezi ce a publicat FMI pe tema asta (mai jos un studiu interesant pe care l-am rasfoit). Sau poti sa cauti la National Bureau of Economic Research din SUA… din ce am citit, pare argumentele inclina in favoarea salariului minim ca maniera de a mai echilibra lucrurile. Costurile sociale + cresterea populismului ca efecte ale inegalitatii veniturilor nu stiu daca sunt de dorit.

      In acelasi timp, oricat de mult ai fi in favoarea pietelor libere (si eu sunt, fara discutie…) nu poti sa nu remarci ca SUA este cam dubioasa in zone din astea care tin de traiul de zi cu zi. Pop quiz: care este tara dezvoltata cu cele mai mari cheltuieli de sanatate (publice + private) ca % din PIB? SUA… cam de doua ori mai mult decat nordicii aia socialisti. Si totusi, numai sa te imbolnavesti in SUA nu ti-ai dori daca nu esti in top 1-2-3% ca venituri.

      Iar legat de universal basic income, ce pot sa zic, doar fiindca renegi tema ca dezbatere nu inseamna ca ea nu exista. Si eu tind sa cred ca e departe rau o posibila implementare a asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu se pot face pasi in directia asta (deunazi se intreba un articol din The Economist daca nu cumva se va grabi experimentarea cu asta).

      https://www.elibrary.imf.org/doc/IMF002/23429-9781475528374/23429-9781475528374/Other_formats/Source_PDF/23429-9781484388945.pdf

    • „Lasa-i pe saraci sa moara” nu e o solutie. Are costuri enorme, sociale si de sanatate cu mult inaintea celor morale.

      Sa fortezi ca mana clasei de mijloc, aflata oricum in continua descrestere, sa creeze adaposturi pentru ca nu mai pot suporta sa traiasca invadati de homelessi nu e o solutie.

      Multi, inclusiv de pe aici, nu realizeaza ce inseamna sa traiesti intr-o societate in care vezi pe strada oameni murind de boli usor tratabile (sau mai rau, tratabile SI infectioase) pentru ca nu-si permit sa mearga la medic.

  12. e atat de trist cand vezi gogorita cu salariul minim
    si mai ales cu cata usurinta pun idiotii botul de parca asta le-ar fi salvarea.

    ceal mai prost hit al socialistilor:

    cresti salariul minim -> cresti costul nivelului de trai -> cel ce munceste pe salariul minim sufera -> cresti salariul minim -> cresti costul nivelului de trai -> cel ce munceste pe salariul minim sufera -> cresti salariul minim -> cresti costul nivelului de trai -> cel ce munceste pe salariul minim sufera -> cresti salariul minim -> cresti costul nivelului de trai -> cel ce munceste pe salariul minim sufera….

  13. Lasa că americanii compensează prin preturi! Apple, Google, benzină la preturi de „saraki”

    Contează și costurile nu doar veniturile!

    Poate ieși mai bine cu 2600 de euro în Germania decât cu 3200 în Olanda!

  14. Socialism ftw. Ce uita in mod convenabil AOC e ca marirea salariului minim nu o sa-i afecteze pe Amazon, Nike etc, ci micile afaceri, alea cu 2-3, 5-10 angajati, unde patronul nu isi permite salariul respectiv. Pai Nike adauga 1USD la pretul adidasilor si si-a rezolvat cresterea salariului minim.
    La fel, nu toata America e New York. Au si ei regiuni vraiste economic. Detroit de exemplu, Philadelphia, care arata ca dupa razboi, si mai gasim destule. Pai acolo e dezastru marirea salariului minim.
    Mai ales ca actualul salariu minim e de 7 USD si ceva pe ora. 15 USD pe ora, cat propune ea, e mai mult decat dublu.
    Partea distractiva e ca Danemarca nici macar nu are un salariu minim.

  15. Sir, cateva observatii:
    – Danemarca nu are salariu minim impus prin lege.
    – ca se mentioneaza McDonalds, pretul aceluiasi meniu in Danemarca e cu 50% mai mare decat in US.
    – overall, cost of living in Danemarca e mai mare decat in US: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Denmark&country2=United+States

    Tarile nordice nu au minimum wage, Elvetia, Singapore, la fel. (e posibil ca Elvetia sa fi propus ceva in timpul pandemiei, nu mai sunt la curent)

    Daca te ghidezi doar dupa valoarea salariului minim, da, US nu sta excelent, dar in 2019, doar 1.9% din nr. angajatilor castigau minimum wage. 70% dintre ei cu varsta sub 25 de ani, tabula rasa pe piata muncii.

  16. In afara de cea mai mare armata din lume sunt depasiti la toate capitolele de multe tari vizavi de … pulime si guma de pe pantof. Dar asta cu „media”, „salariul minim”, etc sunt pt ca sa se simta bine si saracii din alte parti. Exista si o America de tip „rai” pt cei cu bani unde ai acces la cele mai bune scoli din lume, cel mai bun sistem medical din lume, ultimele inovatii in materie de orice acolo apar. Oriunde aproape te duci in lume si pui pasaportul american pe masa e o diferenta. Voi chiar credeti ca America este facuta doar din drogati si ala cu belciug in nas de cere tips cand vine cu UberEats ca sa nu-ti scuipe in mancarea de cacat de la MC Donalds ? Eu o singura statistica va dau: 18.6 milioane de americani sunt multimilionari. Dupa ei vine China cu 4 milioane, asta ca sa va dati seama. E naspa in America ?

  17. dincolo de toate discuțiile, e de analizat dacă nu cumva americanul ăla nu cumpără mai multe cu cei 15 dolari ai săi decât danezul cu cei 22 de euro ai săi. adică discuția nu e despre sumele exacte, ci despre purchasing power parity

    • Hai sa iti zic o chestie acolo in topul listei de PPP / capita diferenta mare intre Elvetia/ SUA /DK nu o sa vezi.

      Si pe bune, in practica oameni mai relaxati ca danezii am vazut doar in elvetia. Relaxati in sensul de om implinit, multumit, zen.

    • @alxzen
      Înseamnă ca n-ai fost prin Indonezia, recte Borneo, unde cu 100 de dolari traieste o familie de 4 persoane o lună, casă, masă si motoretă. Un tricou si o pereche de pantaloni pentru un an de zile, doarme sub bananier si cind cade banana o mănîncă și este cel mai fericit de pe Pămînt…

  18. Oricum, ne pierdem toti vremea comentand infantilismele lui AOC.

  19. NOU
    #75

    Shhhh. Nu le strica jucaria.

    Urmaresc un baiat care traieste foarte bine din „gunoaie” si „fier vechi”. In America.
    https://youtu.be/oLVils-3vG8

    Intre timp, in Germania, un parlit de pensionar abia reuseste sa supravietuiasca adunand sticle…
    https://youtu.be/lDveK6oWN5w

  20. da, pare legit. hai sa aplicam si noi un rationament asemanator: „Romania nu poate fi a 10-a tara ca suprafata din UE si sa aiba printre cele mai mici salarii din Uniune”.

    Unde mai pui ca insurgentii progresisti din 10 august, Pta Victoriei au violat-o si ei pe AOC de a trebuit sa se ascunda saraca sub biroul lui Dragnea din Guvern, langa Irina Tanase.

  21. Intrebare serioasa: cui ii pasa si de ce i-ar pasa?

  22. SUA sunt puternice ca stat (organizatie), nu neaparat ca si cetatenii ei sunt cei mai bogati, fericiti, multumiti din lume. Puterea Americii vine de la influenta exercitata in lume si in structurile ei, de la armata si capabilitatile militare etc. Daca faza dureroasa pentru americani e stilul de viata a vest-europenilor atunci faza dureroasa a vest-europenilor este ca ei si-au construit acest stil de viata pe spinarea armatei americane care i-a cam pazit de rusi, mai ales intre anii ’50-70,plus planul Marshall de relansare a economica dupa al II-lea razboi mondial.

    • Dar cine au fost singurii care le-au cumpărat produsele o perioadă, ceilalți fiind prea înapoiați? Tot vest europenii…

  23. bine ca m am carat din land of free and home of the braves.
    s a dus rau pe plā tara aia….

  24. Pentru ca cresterea obligatorie a minimului pe economie e o idee buna de fiecare data!

    Ia dute tu cumpara lucruri in SUA si dupa in “Danarmeanca”, plateste taxe si vezi cum americanul ramane cu mai multi bani si mai multe lucruri la sfarsitul zilei, chit ca incaseaza mai putin.

  25. Nu-i exact AOC aia care sa dea lectii de economie,mai ales ca n-a lucrat niciodata decit ca ospatar in NYC.Unde-a fost platita mai mult din tips decit din minimum wage.Cit priveste Danemarca si USA,compari mere cu pere,referindu-te strict la leafa minima.”Purchase power” face diferenta,care e clar in favoarea Americii.Cu exceptia NY,MAssachusets si California,traiul in America e mult mai ieftin ca-n Europa de Vest.Lucrurile basic sint ieftine fata de Europa-haine,mincare,benzina,masini,chirie.Cam de astea iti pasa cind lucrezi pe venit minim,nu?Multe state nu au sales taxes(TVA) pentru haine si mincare,e zero.In plus,7.25 usd pe ora e minimum wage federal,dar fiecare stat are propriul minimum wage,mai mare ,de regula.In NU sau San Francisco e deja 15 dolari pe ora.Pentru ca e scump de trait acolo,insa e prea mult daca traiesti in Alabama sau Missouri,unde-i cheap si poti sta in chirie cu 4-5 sute dolari pe luna lejer.In Danemarca,degeaba iei 22 dolari pe ora daca statul ia inapoi,prin taxe,13 dolari.Taxa de inscriere a unei masini noi in DK e 120(una suta douazeci)% din valoarea de vinzare a masinii.In USA e 5%.Benzina costa de 3-4 ori mai mult (pe litru) in DK fata de US.Si,in fond,de ce compari DK cu USA,in loc s-o compari cu alt “ etalon” de prosperitate mondosla,Germania?Unde leafa minima e 1500 euro pe luna.Asta inseamna vreo 8-9 dolari pe ora,aproape cit America,nu?In nordul Germaniei n-ai loc de autocare si masini daneze la supermarket,sint peste tot,la fel la benzinarii.De ce oare,daca cistiga dublu decit nemtzii,la ora?In Japonia,minimum wage e 8 dolari pe ora.Si daca nici astia nu-s dezvoltati…In America,prea putini lucreaza pe leafa minima.De regula,imigrantii fara vreo experienta.Cine are leafa asa de mica,plateste aproape nimic la taxe.In schimb,cind se fac taxele,chiar daca n-a dat mai nimic,daca are 2-3 copii primeste vreo 6-7 mii de dolari de la stat.E de colea?Cu banii aia iti iei o masina buna(in fiecare an).Apoi,primesc food stamps(mincare gratis),asigurare medicala gratis la copii,ajutoare de la primarie,granturi pentru educatie,etc.Cite din astea se primesc in Romania ,de exemplu?Singurele tari cu adevarat capitaliste din Europa sint Elvetia si Olanda,restul sint state etatiste care dau cu o mina si iau inapoi cu doua,de la cetateni.Si ca sa punem o intrebare-din milioanele de romani plecati la munca (pe leafa minima) in UE,citi s-au imbogatit sau au dat inainte financiar?Dar din aia plecati la munca in USA?Majoritatea celor pe care ii cunosc,stabiliti de ani buni prin Italia,Spania sau Germania,nu prea reusesc sa puna ceva deoparte,cam totul se duce pe living.Lefurile nu-s deloc mari,se invirt in jur de 1500-2000 euro pe luna,din care platesti taxe.Si chiriile pleaca de la 6-7-8 sure euro pe luna.Ai trait in Germania,ar fi trebuit sa observi cit de zgirgiti si dramuiti cu banii sint nemtzii,in ciuda “ prosperitatii” din statistici.Si,la final,nu ma pot abtine sa intreb(mea culpa)-daca-i asa de bine in DK vs USA,cum se face ca toti vor sa plece in America la munca si aproape nimeni in Danemarca?Cred ca acolo trebuie cautat raspunsul…

    • Sunt și eu perfect de acord.

      Asta cu zgarceala la nemți este și o „chestiune” specială. Este destul de greu de înțeles. În zonele bogate, cu adevărat bogate, ale Hamburg-ului, Berlin-ului, etc. ai să vezi numai Golfuri negre în fața vilelor și apartamentelor de milioane de Euro – ăsta-i understatement nemțesc.

      După ce am ajuns în D, după școală, am învățat întâi o meserie. Înainte de o eventuală facultate. Era o companie de comerț de metal și țevi. Trebuia să strâng agrafele de la avizele de expediție, fiecare foaie de hârtie era folosită și pe față și pe dos. Zgârcenia asta mi-a întrat în oase – doar la mine cu mine, nu cu familia. Osu!

    • Ai vrea sa stai in Missouri sau Alabama sau West Virginia? Nu prea cred.
      Tot la civilizatie vrei, adica pe coaste, si acolo cu 7 usd pe ora nu supravietuiesti.
      Nu poti compara SUA cu sistemul scandinav sau german( care oarecum se aseamana). Sunt cladite pe fundamente total diferite.
      Cred ca e mult mai misto daca esti low or below middle class in Europa decat in SUA. Si cum efortul de a nu fi sarac in SUA a crescut considerabil, nu stiu care inecuatie e mai echilibrata.
      Dar clar, pentru potential, SUA fara doar si poate. Insa pentru cei din mijloc sau jos, cred ca EU e mai ok. Mai putin stress, mai multa viata.
      Taxe mari aicii .. dar .. scolile sunt ieftine si cred ca o natie educata e ceva benefic tuturor. faptul ca iti dau bani pentru cresterea copilului, iar e f ok si pentru ceilalti pentru ca se incurajeaza nataliatea si pensia aia trebuie platita cumva.
      Acum depinde de fiecare ce prefera.
      Tin minte de la amicii mei din SUA ca tot timpul discutau de „how much i saved, how much this and that and the other etc, 401k, 403b sau ce naiba e planul ala de saving pt scoala”. Ah si sa nu uitam eroismul la locul de munca, glorificat.

    • Ei nu prea au avut războaie in istoria lor și așa destul de scurtă, ca să știe că eroii au flori și lumînări la cap.

  26. Cele mai mari venituri pe cap de locuitor,in lumea asta,sint in tari liliputane gen Luxemburg,Irlanda,Singapore,Lichtenstein,mari,faci elvetia,Danemarca.E normal,au populatii si teritorii mici-creezi un paradis financiar,aduci 1-2 banci 2 fabrici de masini si-ai dat de lucru la toata populatia.Problem solved.Mai greu asa ceva la tari mari ,cu populatie numeroasa precum USA,Japonia,Germania sau UK,acolo-s multi care se lupta pe piata muncii si trag lefurile in jos.

  27. Nu știu dacă comparațiile astea au vreo valoare. Impozite, costul de viață, etc.

    Acum 6 ani buni, când am fost prin America, mi sa părut o țară Chicago – NYC – Boston – Niagara – Canada – Chicago, 4500 – 5000 km cu întrerupeți, că nu am mers drept) destul de bogată.

    Danemarca are cam 1/3 fin polulația regiunii metropolitane NYC. Bineînțeles că leerge bine. Luxemburgul este cât cartierele Pankow + 0,5 din Neukölln din Berlin.

    Și? De ce toți (din emigranți) oamenii supracapabili emigrează în SUA și nu la capetele de dovleci (așa îi numesc nemții prietenește pe danezi… V-am povestit cum sora lesbiană a lu’ nevastă-mea are un copil cu un danez?Hugo arată bine, 1/2 slav, 1/2 cap de dovleac).

    Prima firmă am făcut-o din lipsă de alternative, student fiind: 5 mărci (1998) pe oră la casă… Deci nici prin Europa bogată nu aleargă cățeii cu covrigi în coadă.

  28. In ziua de azi când ai la îndemână multe surse de informare trebuie sa fi idiot sa mai crezi că America este . Clasa de jos care acum este preponderenta in America după dezastrul din 2008-2010 creat tot de ei sunt sclavi pe plantație. Și așa erau și înainte. Dar cum noua cel puțin românilor ne place sa credem în eroi din filme , prințese si Rambo ne imaginăm că este cea mai bine acolo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile