Anunțuri de job cu angajator necunoscut

Cineva îmi atrage atenția asupra anunțului de mai jos, că a ajuns și la noi moda să se dea salariul brut în anunțuri, ca să pară mai mare, că poate nu se prinde aplicantul că 9.000 lei brut e 5.000 lei net.

Prima întrebare e cum va funcționa relația asta. Angajăm un prost care nu știe diferența dintre brut și net, care va lucra cu noi de plăcere și nu ne va urî pentru că l-am păcălit ca un prost ce e. Hai că o să fie bine.

Dar eu am văzut altceva acolo. Jobul e pentru mid-senior, dar compania nu e specificată. Căutăm un om bun, dar nu vrem să spunem de la ce firmă suntem. Pentru că nu i-am spus celui de pe post că îl dăm afară. Sau nu i-am spus că îi aducem șef.

Sunt curios dacă interviurile vor decurge ca la Dent Estet, cu anunț de copywriter mascat în Digital Specialist, pe bani de semințe.

ps: da, anunțul i-a apărut unui tip care lucra la firma angajatoare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. inca se mai poarta chestii de genul asta?

    00
  2. Intelege cineva concret ce vor de la viitorul angajat ? Ca pe mine m-au pierdut

    00
  3. referitor la brut vs net.
    Ma bucur ca acum sunt aproape toate taxele (ala 2.25% platit de angajator nu e mult) trase din brut. Asta inseamna ca in sfarsit vad si romanii cu cat taxeaza statul munca, ca le ia aproape jumate din bani.
    Iar referitor la discutii pe brut in loc de net. Eu zic ca e un lucru bun. E un simptom ce tine de mentalite, de cum te raportezi la taxe. Cand discuti de net nu te intereseaza, sa se descurce angajatorul cu statul, pe tine te intreseaza netul, in rest treaba lor. Cu consecinte secundare de gen munca la gri, minimul pe cartea de munca, deficit mai mare la bugetul de pensii si pensie mai mica pe viitor, dar oricum nu-ti pasa, ca tu gandesti pe termen scurt.
    In schimb cand discuti de brut, inseamna ca iti asumi taxele, ca intelegi ca din munca ta sunt platite, ca sunt necesare, ca intelegi ca teoretic trebuie sa ai si niste beneficii de ele si te uiti la ce calitate vin acele beneficii (sanatate de ex).

    00
  4. Hai sa va explic: sunt multi HR ce freaca duda pe la diverse firme pt ca multe activitati s-au automatizat ori s-au externalizat. La un moment dat chestia asta poate deveni batatoare la ochi si trebuie sa-ti justifici activitatea. Cum mai pacalesc managementul ca nu sunt somerita ? Duc cafele, organizez niste iesiri si dau niste telefoane si in restul de 8 ore ? Si atunci dai anunturi dubioase de angajare ca sa iti vina dubiosi si sa-ti treaca timpul in mod dubios si sa poti manca in continuare o pita. Macar pana ramai gravida. :)

    00
  5. O fac „la secret” si pentru ca sunt cateva firme cu reputatie foarte proasta, pe care le stie lumea de tepari si la care nu mai aplica. Si din cauza asta aia de la recruiting nici macar nu mai au ce CV-uri sa filtreze.

    In Bucuresti e bataie pe oameni buni, in special in IT. Multi nu sunt pe piata (nu cauta activ), sunt comfortabili acolo unde sunt. Cand sunt abordati se uita rapid la anunt si filtreaza inclusiv dupa firma.

    Eu am o lista de maxim 4-5 firme la care as fi dispusa sa ma duc la un interviu. La restul stiu suficiente rahaturi facute ca sa nu accept nici macar interviul telefonic.

    00
    • Sa nu uitam de cei cu sediul pe plantatia Pipera. Eu le zic sa ma caute cand se muta mai in civilizatie.

      00
    • Ieri era totul, dar absolut totul blocat in Pipera. Stateau masinile in parcările subterane asteptand să iasă. Eram pe bicicletă si vedeam ca nu se misca nimic. HAOS total! Dar e bine ca se mai fac 2 cladiri de birouri.

      00
  6. E o struto camila aici. Ca e normal ca la salariu sa se anunte brutul (ca asa e in toate tarile) dar normal e sa-l dea pe ala anual, nu pe cel lunar. Asta daca tot vor s-o arda vestic.

    Dar il pui pe om sa calculeze si taxele si apoi sa si imparta la 12…? Asta-i deja job de senior :)

    00
  7. Anuță careva inspecția și protecția muncii sau nu??! E super ilegală asta: https://www.codulmuncii.ro/titlul_4/capitolul_1/art_159_1.html

    00
  8. In cam toata Europa de Vest si America de Nord se negociaza salariul brut anual.
    Nu stiu de ce, nu zic ca e bine, dar se pare ca nu doar la noi.

    00
    • Pai sa-l dea in euro pe an atunci: uite gicule iei 24000 euro brut pe an, cat un muncitor in salubritate in germania…

      00
    • Sunt sisteme de taxare diferite .
      La noi este cu retinere la sursa si plateste si angajatorul chestii despre care nu stii . Acolo tu platesti toate taxele din brut.

      00
    • Si in Vest plateste angajatorul chestii, stai linistit. In unele tari sunt clase de impozitare diferite, conteaza daca esti casatorit, daca ai copii etc. Asa ca se negociaza brutul, este treaba ta sa iti calculezi netul in functie de situatia din teren.

      00
    • Ai perfecta dreptate Theo, nu-s de ce ti-au dat treisphce dislike…

      00
  9. si ce zice prietenul tau, e buna compania? sa aplic?

    00
  10. In Bucuresti e bataie pe oameni buni, in special in IT.

    Sigur, numai ca HR-ul cu minunatele lui proceduri ii rateaza cam pe toti.

    00
  11. NOU
    #23

    HR in RO = gluma proasta. Cu exceptii probabil, dar asta nu schimba poza de ansamblu.
    Eram odata la un interviu si Dna. Director HR de la firma respectiva a venit personal sa imi explice ca e „Politica companiei” ca salariul din contractul de munca sa fie minimul pe economie si ca salariul net nu se putea vira niciodata intr-un cont. Doar cash, de la casieria firmei.
    Ulterior, patronul firmei a ajuns, saracul, sa dea cu subsemnatul pentru niste evaziune fiscala. Si, pentru ca ala a declarat procurorului ca el este doar actionar majoritar si nu stie ce au facut directorii de departamente si ce hartii au semnat, dna respectiva s-a dus putin pe la puscarie si era foarte suparata ca i s-a intamplat asa ceva, tocmai ei. Auzi domn’e, ce ghinion si lume rea!
    Nu e panica, dna a iesit intre timp de la puscarie si acum e tot HR-something printr-o multinationala din industria IT. Cum o fi fost recrutata, cine o fi dat OK-ul sa ocupe pozitia aia? Anyway, acum (si) ea decide cine se angajeaza la compania aia si pe ce criterii.
    Nu sunt, probabil, aia din exemplul tau dar o fi doar o coincidenta ca nivelul profesional e ala care e?

    00
  12. Între timp Revista Life are un articol laudativ despre radioul Itsy Bitsy și patronii care au susținut intens demersul Coaliției pentru Familie.

    00
  13. Eu n-as avea o problema ca au afisat salariul brut. Pana mea, e asa simplu de calculat net din brut incat il faci in minte (daca nu stii, folosesti google). Ar trebui sa fie o practica pe la companii sa incepa sa afiseze salariul, nu sa stai la mica tocmeala cu ei sau sa iti spuna dupa ce ti-ai pierdut timpul cu primul interviu.

    Eu de obicei intreb de la telefon care e range-ul de salariu sau le spun care ar fi rangeul pentru care ma deplasez.

    Pentru pozitia pe care lucrez am aplicat la job cu angajator „Confidential” , afland la ulterior ca e vorba de cea mai mare companie din ro pe domeniul ei….or fi avut ei motive sa puna confidential, n-am intrebat.

    00
  14. astia-s aia care sunt platiti cu bani multi sa faca head-hunting dar pun 2-3 anunturi pe site-urile de job-uri cu 100e si gata

    00
  15. E ok sa se dea brut si net si lumea asa trebuie sa se obisnuiasca. Se poate in viitor sa obtii tot felul de beneficii fiscale la brut: de ex daca ai copii, daca ai bolnav in familie sau persoana cu handicap in intretinere, in tarile cu apa calda primesti compensari.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile