De ce e anul ăsta mai mare coada la pașapoarte?

Poate ați văzut știrile: anul ăsta e omor la schimbat pașapoarte. De obicei, în fiecare vară e înghesuială, dar anul ăsta a fost dezastru, pentru că România a aderat la UE în 2007 și atunci și-au făcut pașapoarte toți cei care au plecat afară. Și care s-au înghesuit cinci ani mai târziu, în 2012, să le schimbe și apoi cinci ani mai târziu, în 2017, să le schimbe iar.

Teoretic, ar trebui să facă actele valabile 10 ani, așa cum erau pe vremuri. Aveai pașaport pe 10 ani sau până ți se terminau filele din el. Dar de ce să nu le aduci aminte celor care au plecat de ce au plecat? De ce să nu îi mai umilești un pic? Să îi mai pui să stea un pic la coadă?

S-a vorbit anul ăsta de revenirea la pașapoarte valabile 10 ani, dar mai sunt 14 zile și problema dispare, ce rost are să își mai bată cineva capul cu problema asta?

Mă uitam, am viză SUA pe 10 ani, dar pașaportul expiră în 5, pentru că atât gândește statul român și Ministerul de Interne.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Viza pe 10 ani… clar platit de soros

    00
    • …Si l-a platit nu in dolari, nu in euro, ci in RUBLE!!! Nu le-ar fi rusine, dom’le…

      00
    • Știți ăia doi evrei din State care sunt arestați pentru smenuri (sau ceva de genul ăsta)?
      Au dat și ăia vina pe Soros, ma! :)

      00
    • si cu tacsu puscarias… e clar…

      00
    • Vali, nu asta e cauza. Nu stau sa citesc daca a mai zis cineva asta, dar iti spun cum am aflat. In Bucuresti, pasapoartele temporare se elibereaza in Pipera, iar cele permanente in Iorga, desi toti depun cereri in Pipera. Ei bine, azi erau 80 la coada la cereri minori, respectiv 160 la coada la adulti (6min per cerere). Cati crezi ca erau la coada la eliberari de temporare? 100 (1min per eliberare). Deci, majoritatea fac pasapoarte temporare. De ce? Pentru ca nu pot astepta 2 saptamani, ca nu atat e concediul lor venind din Italia sau Spania. Sau pentru ca au lasat pasaportul expirat pana in ultima clipa, me included.

      00
  2. Daca au plecat in UE ce nevoie au de pașapoarte?

    In plus, daca revin la valabilitatea de 10 ani, aglomeratia se va rezolva abia peste 5.

    00
    • Pentru ca minorii sub 14 ani pot circula doar cu pasaport. Pentru ca in unele locuri nu accepta act fara semnatura.

      00
    • pentru că poate au treabă sau plăcere și prin state nonUE doh
      ce te fute pe tine grija de ce au niște oameni nevoie de pașapoarte

      00
    • Mobutu, esti mai prost ca mutu’

      Nu ma fute nimeni, cpf sa stea linistita. Era doar un argument vizavi de accederea in UE.

      00
    • Pentru ca atunci cand îți faci acte sau contracte (telefon, internet, banca) îți trebuie pașaportul. Nu prea se uita nimeni la buletin. Multe țări nu au buletin asa ca pasaportul si câteodată permisul de conducere sunt 2 acte universal cunoscute si acceptate.

      00
    • In plus la ce s-a comentat mai sus, odata cu intrarea in UE s-a putut intra in multe tari care nu sunt membre UE fara a fi nevoie de viza, DAR cu pasaport.

      00
  3. On topic: am făcut programare la ambasadă pentru reînnoirea pașaportului. Ca la carte, urmat procedura. Trimis mail in decembrie, programat in mai, 65Euro cash că POS e complicat, ridicat pașaport in August! Cred că și copii vin pe lume în 9 luni, deci trebuie că e un act important, nu?
    Schimbat pașaport irlandez pentru copilă: poze 3E, mers la poliție să pună ștampila pe poze (da! Ștampilă! Doar pentru copii e nevoie) cam 5 minute cu tot cu drum! Completat formularul – 1 pagină inclusiv numărul cardului de credit. Mers la poștă, luat plic special și pus în el poze, formular, pașaport vechi. O săptămână mai târziu primit pașaport nou valabil doar 3 ani, că copil. Cost? 16E pașaport și 3E poze. Totul în condițiile în care de plâng prin presă că e aglomerație mare de când cu brexit!

    00
    • Depinde unde il faci. La consulatul din Lyon a durat 15 minute toata treaba, fara programare, cu poze facute de ei pe loc. Intr-adevar, am platit 50€ cash… Pasaportul a fost gata in 2 saptamani, oamenii m-au sunat sa imi spuna ca il pot ridica (a mai durat 5 minute).

      00
    • Cred că Dragoș a solicitat un pașaport electronic ( valabil 3 ani pentru copii până în vârstă de 6 ani) iar tu Disneyland ai făcut un pașaport temporar (valabil 1 an).

      00
    • La consulate durata este variabila pentru ca pasapoartele se trimit doar prin curier consular. De ce ? habar nu am. Poti sa ai sansa sa vina imediat, o saptamana sau poti astepta 3 – 5 luni, depinde cum are nenea ala drumul si ce are de adus prin consulate. Mi.e greu sa cred ca un pasaport va fi considerat proritatea numarul 1.

      00
    • @Marius, pasaport normal, valabil 5 ani…

      00
    • @disneyland pașaport electronic valabil 5 ani pentru persoane peste 6 ani,până în 6 ani este valabil 3 ani. În postul de mai sus se vorbea de un minor.

      00
    • @Marius Nu, nu era vorba de un copil, pasaportul copilului a fost facut in IE, cel facut la ambasada era al unui adult. Dar nu are nici o legatura argumentul tau cu discutia.

      00
  4. Se bulucesc toti la serviciul pasapoarte in Romania pentru ca sunt batuti in cap. Pasapoartele ca si alte documente, se pot elibera si in tarile de domiciliu, la ambasade sau consulate. Cetatenilor europeni le este lene sa se duca 200km pe autostrada la ambasada ca trebuie sa-si ia liber de la munca si pt ca e sclav, proprietarul nu le da bilet de voie. Si uite asa vin si ingroasa rândurile in tara si urla ca nu s-a schimbat nimic in Romania.

    00
    • Pentru ca dupa ce faci 200 km duamna de la ghișeu iti zice ca n-ai șapcă sau dosar cu șină si sa vii mâine. Asta daca nu cumva e sărbătoare legala in RO sau in țara respectivă (da, lucrătorii din consulate au ~2x zile libere).

      00
    • Hai mai lasa’ma. Ai idee cam cum merge treaba la consulate? Mai rau decat in tara.
      Programare facuta din octombrie pt martie si dupa asteptat inca 4 luni sa vina pasaportul. Scarba cat incape, neraspuns la telefoane si tot asa.
      Mai lasa-ma cu lenea si sclavia si ingrosatul randurilor si tot. Esti asa categoric ca acusi ne inchinam la tine, atoatestiutorule!

      00
    • In primul rand, ai călcat vreodata in vreun consulat al Romaniei ?
      Iar in al doilea rand, spune-mi te rog, ce s-a schimbat(in bine) in Romania?

      00
    • Da, am locuit in Olanda cativa ani si am avut nevoie sa merg la ambasada deci stiu cum functioneaza aceste institutii dar sa vin in tara in concediu si sa ma scurg pe la usile birourilor de pasapoarte, mai bine mi-as lua 1 zi libera de la munca, merg la ambasada/consulat, pierd 3 ore cu toata procedura si ceva euro cheltuiti, dupa care merg sa vizitez orasul, singur sau cu femeia, stam la o terasa si luam prânzul, ca mai apoi sa plec înapoi spre casa bucuros ca am rezolvat doua lucruri in ziua aceea.

      00
    • nu e cazul meu, dar un prieten a asteptat mai mult de 6 luni permisul de conducere la consulat. Good luck!

      00
  5. Boss, pașapoartele se pot face și la ambasada română din țara respectivă.

    00
    • Nu primesti ajutor de incalzire in Romania daca ai domiciliul stabilit in alta tara.

      00
    • Convenabil dacă stai în capitala tarii respective. Dacă ai de făcut 3-400 de km parca nu mai e asa bine, mai ales atunci când nu ai mașina.

      00
  6. Problema principala e la copii. Pt ca ei nu pot calatori cu alt act decat pasaportul si ala e valabil doar 3 ani!
    Si obligatoriu trebuie sa fie ambii parinti cand se face pasaportul… si daca tot vin si stau la coada, si le schimba si parintii, pt ca sunt expirate si „nu se stie cand ai nevoie, de ce sa mai stai si alta data 2 zile la coada?”
    Oricum, da-i dracu’ p’astia cu pasapoarte, sa astepte cu copiii 2 zile pe la cozi, ca oricum nu voteaza PSD…

    00
  7. De fapt pasapoartele se pot face si la diversele consulate/ambasade, ba chiar si fara sa stai la coada (programare online etc). Ok, nu e accesibil pt toata lumea, dar totusi preferabil imbulzelii din .ro

    00
  8. L-am schimbat in Februarie si cu tot cu depus cerere, poza si ridicarea pasaportului nu am stat mai mult de 15 minute in cladirea biroului de pasapoarte. Depinde mult unde il faci, la ce ora te duci si in ce perioada a anului. La permise si buletine la fel, maxim 20 de minute cu totul, 2 persoane inaintea mea la rand.
    La institutiile statului cu care am avut treaba am observat ca cel mai liber este cu o ora jumatate inainte de terminarea programului. Daca te duci dimineata la 9 e full ca tot sunt „oameni gospodari” si se duc buluc dimineata. Asta ca tot scriai zilele astea de aglomeratie si organizare.

    00
  9. Am pasaport facut in 2008 si e valabil 10 ani, coada de anul acesta e legata de faptul ca expira pasapoartele din 2007 si 2012. Valabilitatea de 5 ani e cea mai mare magarie posibila, apoi pasaportul facut in regim de urgenta care e valabil un an de zile e a doua.
    Majoritatea statelor au pasaportul valabil 10 ani si buletinul 4-5 ani si de obicei expira de ziua ta, ce e asa greu sa faci un act care sa expire la o data care are ceva semnificatie pentru titular?

    00
  10. Cozile la pasapoarte au aparut, cel putin in Bucuresti, in momentul in care s-a redus numarul centrelor unde iti poti face pasaport, respectiv s-a renuntat la sectiile de politie ramanand doar 5 locuri unde iti poti face pasaport. Calculul ala cu 5 ani nu are nicio legatura cu realitatea.

    00
  11. Pasaportul temporar e o inutilitate in afara de a merge in Israel. Cu stampila de Israel in pasaport mai greu prin unele tari din orientul mijlociu. Si parca si in Israel acum isi dau o foaie aditionala, nu-ti mai pun stampila in el.

    In rest nu poti intra in cam jumatate de tari cu el ca nu e acceptat si in general e util alora ce n-au avut suficient de multa minte se gandeasca la faptul ca la un moment dat poate merg si altundeva in afara de EU si Serbia, Moldova ca altfel nu-mi explic cui brusc ii trebuie pasaport intr-o zi si nu poate astepta 14.

    00
    • O persoană care vrea pașaport temporar știe că îi va fi de folos și îi răspunde mai bine nevoilor. Cine ești tu să îi reproșezi că e o inutilitate ?
      Pașaportul temporar se eliberează în 3 ore, cel electronic în 2 săptămâni.
      Și în Turcia poți călători bine mersi cu temporar.

      00
  12. Asa zice internetul :)

    Î.8 Paşaportul meu a expirat, dar viza pentru Statele Unite este în continuare valabilă. Trebuie să solicit o nouă viză?
    Nu. Dacă viza dumneavoastră este valabilă puteti călători în SUA cu ambele paşapoarte (cel vechi şi cel nou) atâta vreme cât viza nu este deteriorată, iar tipul vizei corespunde scopului călătoriei dumneavoastră (ex: viză de turist dacă scopul călătoriei dumneavoastră este turismul). De asemenea, numele şi datele personale trebuie să coincidă în ambele paşapoarte (doar dacă a intervenit schimbarea numelui, în urma căsătoriei, divorţului etc.). De asemenea, cetăţenia trebuie să coincidă în ambele paşapoarte.
    Dacă numele dumneavoastră s-a schimbat în urma căsătoriei, puteţi călători în Statele Unite cu ambele paşapoarte, împreună cu certificatul de căsătorie.

    00
    • i know, girl, dar ideea in sine.

    • @Simona: Bine, dar e absolut idiot sa calatoresti cu doua pasapoarte! Plus, in orice tara normala un pasaport nou invalideaza automat ala vechi.

      00
    • DanC: nu, gresit, in majoritatea tarilor poti avea doua pasapoarte in paralel, lucru foarte util mai ales pentru oamenii de afaceri cand unul iti e blocat la ceva ambasada babuina unde dureaza 2-3 saptamani emiterea unei vize si tu totusi trebuie sa mergi in alte tari unde iti trebuie pasaport.

      Invalidarea pasaportului se face doar prin taierea lui. In baza de date Interpol/Europol sunt pasapoartele declarate furate/lista neagra.

      00
    • DanC…si solutia ta care ar fi? Realizezi, sper, ca si daca pasaportul ar fi valabil 10 ani…nu ai cum sa il sincronizezi perfect cu obtinerea unei vize pe 10 ani. Deci un anumit numar de ani esti nevoit oricum sa ai la tine atat pasaportul cu viza, cat si cel nou.

      00
    • @John: Pai e datoria emitentului sa-mi restituie viza pe noul pasaport. Statul roman sa vb cu ambasada care-a emis viza respectiva.

      00
    • Poti sa faci asta, dar nu-ti recomanda nimeni. E bataie de cap, am intrebat eu la Ambasada cand am fost pentru viza. In plus, cu toate mizeriile de la TSA din US, chiar nu vrei sa faci nota distincta in aeroport la verificare.

      00
    • NOU
      #42

      bateti campii pe aceeiasi idee : ce de cacat este in romania cu romani si romanisme !

      1. si in spania, franta, portugalia sau italia ( atat cunosc eu ) daca iti expira pasaportul si ai vreo viza tip USA pe cel expirat vei merge cu doua pasapoarte din simplul motiv ca viza ti-o da un alt stat nu cel emitent de pasaport deci nu au cum sa ti transfere de pe unul pe altul
      2. intre anumite segmente de varsta, datorita schimbarilor de fizionomie tipice evolutiei umane , actele se elibereaza pe 5, 10, 15 sau pana la moarte
      3. cei care au plecat la capsuni sau Cambridge si au nevoie de pasaport nou, cei carora le-au expirat pasapoartele, cei cu copii minori, etc ar trebui sa se intereseze din timp cand, unde, cat si de ce, si sa nu ajunga la pasapoarte cu 3 zile inainte de replecare din tara sau in concediu, pentru ca oriunde te ai duce chiar si in „Alemania” lu Zoso, daca dau buluc la ghiseu 5000 de oameni sincer nu prea ai cum sa nu i pui sa nu stea la coada
      4.e perfect adevarat ca, autoritatile romane, de multe ori depasite, neputincioase si prost organizate ar putea face mai mult insa cati dintre voi stiu ca, cel putin in capitala, exista cel putin SASE centre pentru pasapaorte, care in perioada iulie- august au program prelungit ? ( este ca stiti doar Piepera si Amzei ? )

      asa ca solutii nu heitarisme !

      00
    • @DanC Când vin în România am două carnete de conducere to be o the safe side!

      00
  13. Pe langa nevoia de a reface pasapoartele in curs de expirare,
    exista nevoia de a face pasapoarte noi… Romania arunca afara cetatenii ca o centrifuga , cam 16.000/luna… in fiecare luna… O parte dintre ei aleg sa isi faca pasaport – fie pentru ca e obligatoriu pentru a calatori in tara adoptiva, fie pentru ca vor sa fie siguri…

    https://www.zf.ro/profesii/drama-romaniei-inca-200-000-de-romani-au-fugit-din-tara-in-2016-economia-romaniei-pierde-inca-2-mld-euro-pe-an-din-plecarile-in-strainatate-ale-romanilor-16621415

    00
  14. In UE n-ai nevoie de pasaport, insa cartea de identitate e un document atit de imbecil, incit autoritatile straine se indoiesc de veridicitatea acestuia. De exemplu nu am reusit sa deschid cont bancar in Germania cu CI-ul, deoarece nu figureaza pe el explicit data nasterii.

    00
  15. Susțin ce s spus Driver mai sus în legătură cu calitatea îndoielnică a elementelor de siguranță a C.I.-ului Românesc în uz. Am întâmpinat probleme în UK la banca atunci când am vrut un cont bancar si am rezolvat cu permisul de conducere (s-a luminat la față funcționara de acolo când a văzut permisul).
    Cu siguranta acesta este motivul pentru care, deși se poate călători în UE doar cu C.I. mulți preferă să aibă pașaport.
    Dincolo de asta Pașaportul electronic a început să fie emis în 2009 până atunci s-au emis pașapoarte model 2001 (fără cip) pentru o valabilitate de 10 ani (pentru persoane de peste 25 ani) si pe 5 ani pentru adulții sub 25 de ani deci în 2017 încă expiră acele pașapoarte emise în anul intrării României în UE.
    Încă unul dintre motive poate fi faptul că UK e pe picior de plecare din UE si toți românii ce au rezidență acolo vor să se asigure că nu rămân „agățați” pe acolo sau făcând cozi pe la Consulatele Ro.
    O parte din problemele cu pașapoartele o să se rezolve odată cu emiterea noilor C.I. când în vedere că o să aibă mai multe elemente de siguranță (inclusiv cip) si o să poată să fie emis si.pentru minori sub 14 ani.

    00
  16. Poti aplica pentru pasaport in orice judet al tarii. Asa imbini utilul cu placutul. Am schimbat trei pasapoarte in aprilie in Alba Iulia, noi fiind din Brasov. max 45 de min am stat la coada. Trebuie sa completezi o cerere in care sa descrii motivul pentru care nu aplici in jud. de resedinta.

    00
  17. Pașaport electronic obținut în iulie.
    1. Programare online: 3 minute
    2. Plată taxă 258 lei la finanțe: deplasare 10 minute, așteptare 5 minute : T: 15 min
    3. Deplasare SPCLEP: 5 minute
    4. Așteptare SPCLEP: 6 minute
    5. Proceduri pașaport: 5 minute
    6. Drum retur și pentru ridicare: 10 minute
    6. Ridicare pașaport: 3 minute
    Total timp alocat sub o oră.

    00
  18. Prietena mea si-a facut prin mai pasaportul si reinnoit permisul, ambele cu programari online si taxele platite tot online (prin transfer bancar). Le-a programat in aceeasi zi, la diferenta de cateva ore si n-a asteptat dupa nimeni. A fost singura la pasapoarte care avea programare, probabil toti de acolo se uitau urat, ca ei stau cu orele la coada, ea are „pile” :))

    00
  19. 4. DOCUMENTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA PAŞAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC:
    paşaportul anterior

    si daca nu am anterior, ce fac?

    00
  20. Am descoperit un bug pe site la pasapoarte la calendarul de programari. Poate de aici nebunia cu aglomeratia :)

    Daca vrei sa-ti faci o programare online pentru pasaport, apesi pe locatia unde vrei sa-ti faci programarea si intri in calendarul de programari. Acolo, daca dai click pe ziua in care vrei sa-ti faci programarea o sa-ti apara lista cu programarile din ziua respectiva. In august toate zilele sunt pline cu programari (am verificat eu).
    Acum, daca te intorci de fiecare data la calandar si dai click direct pe una din zile vezi corect programarile din ziua respectiva si normal ca nu mai poti face programare acolo unde este deja facuta. Daca insa folosesti butoanele de navigare de la o zi la alta ….. :)))) toate zilele sunt libere si poti sa-ti faci cate programari vrei! :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube