“Anticapitaliștii din laboratoarele vestice”

Ador retorica asta: tinerii e socialiști pentru că e spălați pe creier de vest! Stau pe platforme de tineret, vorbesc codat, sunt împotriva capitalismului!

Nici o legătură cu:

  1. salariile mici, din care abia poți trăi
  2. diplomele de facultate inutile
  3. profiturile imense făcute de corporații
  4. prețurile crescânde fără justificare la orice
  5. chiriile din ce în ce mai mari
  6. presiunea de a munci mai mult
  7. lipsa timpului liber
  8. goana după bani a părinților, care a dus la frustrări și neglijare
  9. lipsa de repere morale. lipsa unor intelectuali publici
  10. corupția imensă din aparatul de stat
  11. dezastrele periodice, fie că e vorba de Colectiv, Caracal sau 2mai
  12. frustrarea generată de impotența justiției în cazuri publice gen Năstase, Oprescu, Ponta, Firea, Micula jr, Mario Iorgulescu…
  13. exemplele absolut imbecile de prin presă: investitori care au 16 ani și deja sunt milionari, câini care fac zeci de mii de euro din social media, Dobrincu, Irinel, Bill Gates, Zuckerberg, acei 0,0001% care nu vei fi tu niciodată, dar îți aducem aminte de ei ca să muncești în continuare.

Dar nu, e vorba de propagandă anticapitalistă!!! Nu de faptul că ți se repetă constant că e cea mai bună perioadă a omenirii, iar tu muncești de-ți sar ochii din cap și abia ai bani să trăiești.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

    • Asta ar fi trebuit sa fie punctul 1 si da, occupy wall street a fost momentul de declic pentru „oculta” globala… eu sunt profund liberal, sprijin ideea de piete libere si asa mai departe (e, la urma urmei, cea mai justa maniera de a rasplati talentul… chiar si in forma asta nefunctionala este de dorit comunismului, dar daca ar si functiona bine, ehe). Am vazut deunazi un clip pe youtube cu o tipa tanara din SUA care statea pe un sopron si filma ce vedea ea: un gazon de cativa zeci de metri care dadea intr-un lac si pe partea cealalta se vedea o padurice. Spune apoi ca parintii ei, profesori de liceu, si-au permis asta din salariile lor cand erau inca tineri (deci pana in 35-40 de ani)…

      E interesant interviul asta cu Peter Schiff… spune bine el, problema nu e capitalismul, ci mizeria asta corporatista plina de lobby in care ne zbatem.

      https://www.youtube.com/watch?v=UGL-Ex1CD1c

      Comentariu apreciat.482
    • „In reality very little was known about the proles. It was not necessary to know much. So long as they continued to work and breed, their other activities were without importance. Left to themselves, like cattle turned loose upon the plains of Argentina, they had reverted to a style of life that appeared natural to them, a sort of ancestral pattern. They were born, they grew up in the gutters, they went to work at twelve, they passed through a brief blossoming period of beauty and sexual desire, they married at twenty, they were middle-aged at thirty, they died, for the most part, at sixty. Heavy physical work, the care of home and children, petty quarrels with neighbours, films, football, beer, and above all, gambling, filled up the horizon of their minds. To keep them in control was not difficult. A few agents of the Thought Police moved always among them, spreading false rumours and marking down and eliminating the few individuals who were judged capable of becoming dangerous. No attempt was made to indoctrinate them with the ideology of the Party. It was not desirable that the proles should have strong political feelings. All that was required of them was a primitive patriotism which could be appealed to whenever it was necessary to make them accept longer working-hours or shorter rations. And even when they became discontented, as they sometimes did, their discontent led nowhere, because being without general ideas, they could only focus in on petty specific grievances. The larger evils invariably escaped their notice. He wrote:

      Until they become conscious they will never rebel,
      and until after they have rebelled they cannot become conscious.”

      Comentariu apreciat.532
    • Cat de bine zice omul, a omis totusi sa bage si din curtea proprie, UE. Woke la greu sa nu observam islamizarea Europei, preturile la energie sau criza datoriilor (care urmeaza).

      Comentariu apreciat.293
    • Si eu simt o frustrare in punctele enumerate in articol. Eu care chiar astazi (7 noiembrie) implinesc 33 de ani. Sunt frustrat ca nu am un salar de macar 1000 euro, nici 4000 RON nu am. Frustrat ca nici pana azi nu am o gagica, nu am un job care sa ma satisfaca. Frustrat pe ”inflencerele” Ceusan, Grama si restul ca fac ce fac sau mai degraba nu fac dar au bani cu carul si au un lifestyle luxos, frustrat ca nu apuc sa fut si eu una care arata ca ele. Nu vad un pronostic bun la viata mea.

      Comentariu apreciat.4315
    • Am facut si o facultate care mai mult mi-a mancat timpul si banii.
      INSA cu toate astea, nu ader la gandirea woke, comuniste si elgibitista.

      Comentariu apreciat.378
  1. am niste prieteni care au plecat pe fenta anti-woke in ultimii ani si eu le tot spun sa nu se mai innece in fumigene si sa lase nebunii satului sa-si consume energia. avem nevoie de mai mult sange rece in instalatie si sa invatam sa fim mai putin emotivi pe un stomac mai gol.

    Comentariu apreciat.7222
    • Oameni mai emotivi ca cei pro woke n-am mai vazut. O adunatura de mizde care nu accepta ca altcineva sa aiba o parere diferită. Cancel culture a fost inventată de woke

      Comentariu apreciat.6424
    • Cancel culture a fost inventată de woke

      asa e. aia ne-woke erau cei mai degraba diversi. Acceptau sa ai opinii diferite. Nu ii deranja ce religie ai. Sau ce culoare a pielii. Acceptau tot. Dar au venit astia woke sa inchida cultura!

      Indecis. Tu ce zici?2919
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 21243
    • ți-am aprobat comentariul doar ca să poți scăpa de retenția de spermă care îți stă pe creierul puțin.

    • Vai vai vai, ce e cu limbajul asta? Asa te-a educat pe tine mamica ta? Asta ai invatat tu acasa? Mai iesi si tu in lume, nu mai sta cu parintii in casa. Oamenii normali isi exprima opiniile coerent si politicos.

      Indecis. Tu ce zici?3815
    • 🤣… comentariul ăsta îmi aduce aminte de vremurile din deceniul trecut, un fel de Mircea badea vs Arhi. Ce meciuri se jucau pe timpuri…

      Comentariu apreciat.701
    • @Warcloud
      Mircea Badea vs Arhi ??? ai poze, link cu discutiile respective ?

      47
    • Si e si habarnist, „aia” de organizeaza campanii sunt mai mult d-soare, acolo nu se suge, se linge.

      152
  3. 9-12 sunt specifice RO. Tinerii din Italia, Spania, Franta, Germania care au gandire de stanga ++ au fost asa mult influentati de platformele sociale si 1-8? In Spania, un absolvent de facultate are cam 2000+ euro si poate trai OK cu banii astia. Iar Spania nu e chiar in top venituri.

    Indecis. Tu ce zici?1837
    • „In Spania, un absolvent de facultate are cam 2000+ euro”
      Mesajul asta ajunge distorsionat la urechile multimii.
      Lumea are impresia ca „in Vest dupa terminarea facultatii nu mai ai decat sa te prezinti la casierie si sa incasezi 2000+ euro luna, ptr tot restul vietii”.
      Rezultatul: valul de romani care protesteaza cu mesajul „am facultate, vreau sa fiu platit xyz EUR”.

      Nu, nu asa functioneaza.

      Comentariu apreciat.982
    • Gicu a dat un exemplu din Spania, deci cu siguranta are dreptate. Nu mai conteaza ca Spania are somajul in randul tinerilor cel mai mare din Europa, undeva pe la 28%, restul iau 2000 euro deci sunt ok.

      Comentariu apreciat.765
    • Si pe forumurile lor se intreaba toti daca se poate trai cu 1200 – 1500 in Madrid.

      Dar mnah, 2000 toti din start.

      130
    • Gicule , Spania abia ce a ajuns la o rata de somaj de putin sub 12% iar un absolvent de facultate are sanse spre 0 sa se angajeze dupa ce termina facultatea.Cred ca rata somajului in randul tinerilor (fara experienta) e pe la 30%. Nu stiu de unde ai tu impresia ca sunt lucrurile asa de bine in Spania

      50
  4. Ieri in comentarii o suta de inși se certau pe marginea acronimului lgbtq, acronim care, din punctul lor de vedere explica absolut orice deviere de la viziunea lor socio-economică, la fel de simplista si rupta de realitate ca si a celor cu care se certau.

    O chestie mai inutila si absurda nu am mai văzut de pe vremea tranzitiei, când lumea se certa pe concepte precum libertate si democratie, deși nimeni nu intelegea ce înseamnă, toți fiind pt îndoctrinați de regim, fără niciun acces la informații alternative. Putini înțelegeau ca democrația are zero legătura cu fabrica din sat care se inchide pentru ca nu mai are de fapt comenzi de 20 de ani.

    Azi este incomparabil mai tragic. Lumea se certa cu privire la lucruri care nu au legătura cu nimic. Avort, gay, trans si săracii altora (alți emigranți, desi noi suntem cea mai mare diaspora din lume, dupa indieni). In timpul asta, reprezentanții statului roman fac sex cu bugetul, orașele sunt făcute varza de imobiliare si trafic ca mașini mai bătrâne decât cei care le șofează, companiile de asigurare dau tunuri profitând de sărăcia si lăcomia oamenilor care aleargă dupa polițe ieftine, etc.

    Efectiv, lumea a distrasa si tâmpită sistematic de teme de tipul “ce are sula cu prefectura”.

    Comentariu apreciat.10019
    • Corect, asta vor si bogatii si smecherii planetei, sa ne certam pe chestii irelevante gen gay, avort si daca pot sa se pise barbatii care si-au taiat pula in baie la femei si daca ii putem numi femei sau nu, in timp ce ei se imbogatesc si mai tare, fut planeta si ii fut si mai tare pe saraci si pe aia din tarile necivilizate.

      Comentariu apreciat.588
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 21114
    • Giumbix, we see what you did there!

      234
    • @Giumbix: ai vrut sa zici ca treaba cu trans nu are ce cauta in oala cu gay.

      103
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1747
    • Ce nu inteleg eu e aplecarea asta spre woke si socialism la astia upper-middle class, cu venituri in top 10%. Sa stiti ca daca e sa fie mai mult socialism, voi veti plati pentru el, nu aia 1% cu banii ascunsi in Panama.

      263
    • @Radu Teoretic o inclinare mai mare a politicului catre social inseamna ca aia 1% sa devina treptat 0,9%, 0,8% din impozit progresiv, obligatia corelarii salariului cu declaratia drepturilor omului (utopic) si din investitia banului public in educatie si spitale. Mizarea asta capitalista imbecila cu cresterea prostilor si bolnavilor pt ca sunt mai usor de manipulat nu e sustenabila decat pana la epuizarea bazei de progres – adica copiii alora cu bani. Cum aia cu bani devin din ce in ce mai putini cu din ce in ce mai multi bani, progresul stiintific si implicit progresul economic va deveni regres pana la implozia sistemului. Iar sistemul in prezent este o batere continua a unei martzoage care trage o carutza din ce in ce mai grea. Daca mai bagi in calcul si inrautatirea conditiilor de mediu rezulta ca ne indreptam spre colaps. Care poate veni in 20, 50 sau 100 de ani. Nu e problema de DACA, ci de CAND

      143
    • Jean Bonbon socialismul este regres ecomomic si duce si la regres stiintific si tehnologic, si stim asta pentru ca am incercat socialismul deja si fix asta s-a obtinut.

      177
    • @Radu te rog arata-mi unde am zis „socialism”.

      „Politici sociale” nu inseamna socialism.

      Iar socialism nu inseamna regres tehnologic neaparat. China e pe locul 2 la investitii r&d dupa SUA (551 mld $ China vs 679 mld $ SUA – se pot gasi datele pe google). China insa e pe socialism (cu progres economic, culmea), iar SUA e pe capitalism liberal salbatic. Deci extremele. Si n-as vrea sa traiesc in vreuna din ele.

      Politici sociale sunt si in Danemarca, Olanda si Suedia, iar social-democratiile nordice sunt singurele state care au impacat in mod functional capra socialista cu varza capitalista, progresele lor economice sunt incontestabile, si sunt, culmea, in top 10 la inovatie in Global Innovation Index pe 2022.

      Deci carevasazica se poate sa existe state functionale politici sociale (nu neaparat socialism) si progres.

      QED

      Indecis. Tu ce zici?237
    • @Radu: pentru ca nu suntem din aia 0.1% sa traim pe insule, sa mergem in vacante in resorturi izolate numa noi si zerounarii nostri. Ca atare am prefera ca oamenii din juru nostru sa nu fie saraci. Nu de alta, dar aia saraci mi-ar fute fengshuiu, cum bine afla toti care merg prin alde egipt unde vor aia sa te jegmaneasca la orice colt de strada.

      Pentru ca nu suntem zerounari sa avem parte de medicul nostru personal de familie, deci am prefera ca medicina sa nu ne coste o mana si un picior.

      Pentru ca nu suntem zerounari sa avem ferma noastra, e mai bine sa avem, in spate, un stat care sa se chinuie macar sa aiba grija de ceea ce ne vand aia la magazine.

      Dar nu. Noi credem ca daca il luam pe „eu eu eu, acum acum acum” in brate, de banii aia care ne raman in plus din taxe o sa ne rezolvam toate problemele.

      Comentariu apreciat.250
  6. Sunt motive valide ca sa fie nemultumiti, dar de ce zici despre capitalism ca ar fi cauza?

    Indecis. Tu ce zici?1915
  7. Plus că încet încet ni se restrânge și accesul la cash. Adio combinații.

    Indecis. Tu ce zici?3211
  8. Din lista aia nu inteleg 2 chestii:

    1.diplomele de facultate inutile

    Cine e de vina pt asta? nu te-ai documentat inainte, tu sau parintii, prietenii tai?
    ai vrut sa iti iei licenta in studii de gen si acum capitalismul este de vina?

    2.corupția imensă din aparatul de stat

    vrei sa devii comunist/socialist ca acel stat mega corupt sa ia mai multe resurse si sa le imparta „frateste” si corect cu toti, nu? ok…..

    Comentariu apreciat.6013
    • logica e imbatabila, sa vina statul sa rezolve problemele de echitate sociala, care stat? ala corupt.

      Comentariu apreciat.363
    • nu toate statele cu conducere socialista sunt corupte, a se vedea scandinavia. de fapt, cam asta e singurul mod in care masurile sociale functioneaza, coruptie spre zero.

      Indecis. Tu ce zici?2722
  9. Mai adaug: frustrarea generată de incompetența autorităților când vine vorba de a te proteja de orice, printre care și proprietarii milionari lacomi.

    În blocul în care locuiesc în Germania proprietara a angajat „hausmeister” un psihopat drogangiu căruia îi plac băiețeii, care să-i facă să plece pe chiriașii vechi cu chirii modice (și condițiile sunt la fel dar zona a ridicat prețurile). A bătut o bătrână, i-au furat telefonul din casă unei femei în timp ce ducea gunoiul (au cheie universală de-ți intră în casă, proprietara s-a dat de gol în scris în scrisoare oficială că ăla i-a trimis telefonul furat), au vândut bicicletele nefolosite din rastel, acum e filmat că a bătut un bătrân bolnav de cancer. Pe grupul de whatsapp o vecină a scris că a intrat peste ea în casa încuiată când alăpta. Ieri înainte să plec către RO am dat nas în nas cu o babă pe scări și s-a speriat aia de moarte, „am crezut că ești ĂLA!”. I-a terorizat pe ăia din bloc.

    Chestiile astea se întâmplă de 18 luni, cred că are vreo 8 plângeri la poliție și … nimic.

    Comentariu apreciat.5810
    • ceva nu se leaga in povestea ta. no offense.

      Indecis. Tu ce zici?1130
    • Stau de un an jumate în Germania, nu știu de povești de genul dar nici nu pot afirma că nu există.
      În general am văzut că oamenii reacționează la chestii anormale. Era un video recent cu unul care furase ceva și îl alerga o polițistă, iar oamenii de pe stradă au intervenit. Altă știre cu un nene care a făcut plângere că tramvaiele circulă cu viteză mai mare față de limita pe zona respectivă. Au venit cu radarul și au descoperit că are dreptate și au năvălit peste STB-ul local.
      Se întâmplă și mizerii și sunt orașe rău famate și aici. Însă îmi este greu să cred că cineva poate să facă mizerii de genul fără repercusiuni.

      Indecis. Tu ce zici?297
    • La mine au rezolvat cu chiriile „modice”, au trantit o recalculare pe anul 2022 de ne-au sarit ochii, aproape 3000 eur de platit suplimentar (ap 2 dormitoare, parinti +2 copii).. ca „au crescut preturile”. Tot Germania. Cica legea federala le permite

      211
    • @mircea: Îți explic: chiriaș de peste 10 ani, 550€ / luna chiria (fara utilități) au trimis scrisoare că începând cu 2022 vor 800€ / lună, moment în care m-am bucurat că am asigurare la avocat și i-am dat în judecată. S-a judecat, pe baza inflației și a „îmbunătățirilor” recente din curtea blocului s-a actualizat prețul la 670€ / lună.

      Când se eliberează un apartament se montează parchet, termopane și tapet apoi se închiriază începând cu 1200€ / lună. Înmulțesti asta cu vreo 40 de apartamente și îți dai seama de ce nu ne mai vrea acolo. Baba de lângă mine stă acolo de 50 de ani!

      Îți dai seamă că nici ăla nu e prost să bată oameni de față cu lumea, are „varianta lui”. Acum trebuie să înceapă procesul, va fi mâncat.

      @Add: Nu cred că a scăpat cineva de „recalculări”.

      163
    • Pe la mine chiriile sunt deja la 1900eur/ ap doua dormitoare 90mp (cu ceva utilitati incluse, adica caldura si apa calda/rece). Cu aceste „recalculari” repartizate lunar chiria trece usor de 2200 eur. Banuiesc ca pe 2023 va fi si mai rau

      40
    • @Fisherman
      Inainte de sistemul Bologna existau colegiile universitare de 3 ani care scoteau absolventi de studii superioare de scurta durata. Dupa ce s-a adoptat sistemul Bologna , colegiile astea sau desfiintat iar facultati( invatamant superior de lunga durata) care durau inainte 5 ani acum dureaza 4 ani. Sunt exceptii la medicina, medicina veterinara unde ciclul de licenta dureza tot 6 ani ca inainte si la arhitectura unde la fel dureza 5 si 6 ani si probabil mai sunt exceptii dar nu le stiu eu.
      Acum ciclul de licenta dureaza 3 ani sau 4 ani sau 5 ani sau 6 ani dupa cum am descris mai inainte , iar dupa asta te poti baga la master.

      40
  10. si totusi aceeasi tineri insista cu „diplomele de facultate inutile”

    242
    • Rude apropiate au făcut 3 ani de facultate la privat.0 utilitate. Și alți cunoscuți la fel…
      Și se recomandă ca având o facultate. Pentru aia insistă.

      Comentariu apreciat.342
    • Fisherman, incearca sa te angajezi pe un salariu decent la o companie mare fara diploma de facultate, orice diploma. Zi-mi daca treci de screening-ul initial si cat de greu.
      Sau in aparatul de stat.

      Comentariu apreciat.584
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 660
    • Sper din suflet ca ai aflat ca in Romania majoritatea facultatilor (toate?) au trecut in sistemul Bologna de vreo 10-15 ani si la mare parte din ele, primul ciclu dureaza trei ani si se numeste ciclul de licenta.

      Comentariu apreciat.690
    • Fisherman, nu ești la curent. Aproape toate facultățile durează trei ani acum. Sistemul cu 4 ani s-a schimbat pe la jumătatea anilor 2000.

      240
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 935
    • @Fisherman: vezi https://www.upt.ro/Informatii_programe-de-studii-de-licenta-2023-2024_2294_ro.html
      sunt mai multe programe de studii de licenta, acreditate, de 3 ani. Universitatea Politehnica din Timisoara

      160
    • Fa maica scoala, altfel dai la sapa toata viata.
      Asta e o problema, apoi mai e o problema ca pentru a te angaja femeie de serviciu la stat, in curand iti cer si master.
      De aia au mers duduind atatea fabrici de diplome…

      Si mai e o grava problema, pa care prea putini vor sa o accepte.
      Din facultetile romanesti iesi bou, dupa ce ai intrat vaca!
      Sunt adesea degeaba, depasite de 30 de ani minim.

      Comentariu apreciat.311
    • @Claudiu mulțumesc pentru că ai demonstrat că am dreptate!
      Singurele programe de studii cu licență cu durata de 3 ani sunt amenajări interioare, informatică (dar nu calculatoare, tehnologia informației, automatica și informatică aplicată, adică lucruri importante), administrație publică și științe ale comunicării.
      Din 56 de programe, doar 7 sunt de 3 ani. Alea mai grele și interesante evident /s!
      Restul sunt de 4(patru) ani.
      A se scuti…..

      515
  11. Problema la povestea asta pleaca din doua chestii destul de simple: Lacomia unora dublata de prostia altora. Cand tu alegi sa te duci sa studiezi scoli de balet care nu au viabilitate pe piata muncii si te mai bagi si la un credit de studiu, nu mai e nici o conspiratie ci doar esti un prost cu diploma. Asta ca sa lamurim diplomele inutile.
    A doua chestie interesanta este ca destul de multi dintre acesti tineri anti-capitalisti s-au bucurat de faptul ca s-au nascut intr-o tara capitalista si libera. Ma indoiesc ca daca s-ar fi nascut prin Belarus, Rusia ar mai fi fost asa de mari promotori ai acestor idei. Sa nu uitam ca sunt destul de multi ametiti care se mai ratacesc prin tari din astea autocratice si invata pe calea cea grea ce inseamna valorile pe care le promoveaza.
    Referitor la timpul liber si la costul vietii treaba este foarte simpla. In Europa de Vest a existat destul de mult timp liber si echilibru cand vine vorba de viata personala si munca. Pe langa asta o perioada de timp costul vietii a fost destul decent raportat la ce primesti. Insa prostia,delasarea a accentuat si mai mult falia intre viata reala si boemitatea unora. Sa vrei sa muncesti 4 zile din 5 si sa-ti poti permite o viata boema este destul de complicat. Franta, Germania, Italia anilor 80-90 era foarte misto(ca cetatean al tarii respective) intrucat puteai sa ai una alta si nu trebuia sa te spetesti prea mult si era indeajuns un salariu si celalat sa stea acasa(vorbim de cupluri) sa se ocupe de copii eventual. Insa chiar si asa toate serviciile alea publice pe care multi le-au luat de bune trebuiau sa fie platite de cineva si sa le ofere. Asa ca politicul s-a aflat in fata unei dileme: Le explicam ca nu este totusi sac fara fund si stimulam un pic munca? versus: Cautam sa-i mintim cat mai mult si sa castigam si capital politic asa? Si cum politicienii sunt niste lasi au ales varianta a doua si s-a inceput migratia care ne arata cat de goala si fara continut este societatea occidentala acum. Castigatori au fost firmele si tot ce inseamna multinationale pentru ca au avut forta de munca ieftina si piata de desfacere in crestere. Pierzatorii neti sunt cei care o ardeau boemi pentru ca nu au inteles ca nu exista sac fara fund.
    Pe partea cealalta companiile au exploatat situatia in interesul lor. Sa ajungi un concept too big to fail s-a intamplat cu complicitatea uneori tacita a intregii societati. Sa salvezi banci transferand asta la datoria publica s-a intamplat fix cu complicitatea intregii societati. Si pot continua tot asa cu exemplele. La final populatia de rand a vrut sa auda ca nu se va schimba nimic si ca belsugul va continua, iar oamenii in pozitiile de decizie le-au oferit iluzia asta. Este capitalismul de vina pentru asta? Sau de vina sunt oamenii ca sunt uneori prea prosti si vor sa fie mintiti?!
    Si uite asa am ajuns in situatia care destui de multi tineri sunt anti-capitalisti, dar iau de bun tot ce au primit.

    Comentariu apreciat.4610
    • sa stii ca nu exista doar optiunea (A) capitalism salbatic neoliberal facut pentru bogati si (B) dictatura gen Belarus si Rusia (care btw sunt tot tari capitaliste, se poate lejer dictatura si in capitaism) si daca nu iti place cum a decazut acum capitalismul, asta te face comunist, poate sistemul asta ar trebui imbunatatit, nu trebuie sa sustinem religios capitalismul

      144
    • @Perkele
      Sunt doua chestii destul de fluide care se amesteca. Prima este ideea de libertate si democratie pe care lumea le ia foarte de-a gata fara sa realizeze cat de recente sunt. A doua sta fix in capitalismul salbatic pe care toata lumea il blameaza. Si pentru mine capitalism salbatic egal lacomie fara limite dublat de o societate care nu stie s-o combata si s-o puna la punct.
      Ori intreaga societate occidentala este una care a beneficat net de democratie, capitalism si libertate. Problema a aparut ca pe undeva multi au uitat sa combata lacomia sau au devenit ei insusi lacomi plus ca multi au luat de-a gata libertatile pe care le au. Si aici tinerii fac observatii pertinente pe care Vali le prezinta cu foarte mare luciditate. Insa mi se pare ca omitem in continuare cateva chestii simple:
      1. Resursele sunt finite si implicit nu toata lumea va fi multumita;
      2. O buna parte din realitatea cotidiana se datoreaza oamenilor din jurul lor care au ales sa gireze diverse chestii;
      3. Prosperitatea unui grup sau unei persoane inseamna indirect ca unii vor trai cu ceva mai putin. Este o chestie destul de logica si naturala, dar greu de acceptat. Diferenta care se face cat de mare e acel putin.

      92
  12. Ca să fiu Gică contra: câți dintre săraci pierd ore bune pe social media? Toți. Câți dintre săraci au făcut cursuri de formare profesionala și perfecționare? Ăia care au scăpat de sărăcie (nu au devenit bogați dar trăiesc fără griji).
    Câți au vicii (tutun, alcool, jocuri de noroc etc) de care nu vor (nici nu au încercat) să scape, ca să aibă un motiv ușor pe care să dea vina?
    Câți sunt oameni responsabili și cinstiți? 0.00000000001%

    Dacă ar fi responsabili, cinstiți, de încredere pe bucățica lor, ar începe să ceară același lucru de la ceilalți. Și ar avea puterea să schimbe ceva, puțin câte puțin. Și nu am mai avea atâta corupție. Sau țepe. Sau bombardieri. Interlopi. Colectiv.

    Dar e greu. Trebuie să riști să ai aventura vieții tale ( cum zice Jordan Peterson).
    Câți dintre ăia de se plâng au CV-ul în ordine? Nici măcar nu vor să ceară o mărire de salariu pentru că se pun rău cu șeful. Și mai fac și ei câte o nefăcuta, e bine unde ești șamd….

    Mândria și aroganța românului sunt echilibrate de inventivitatea și rezilienta sa.

    Indecis. Tu ce zici?4326
  13. Raportul venituri/cost of living a luat-o razna peste tot. Apa caldă din Vest e mai pe la 19 grade acum în calorifere, pentru că puțini își mai permit să achite poate și un sfert din salariu doar pe gazul centralei.

    Nu pot da exemple decât din Belgia, pentru că aici dau cu sapa de vreo 2 ani, dar ei consideră 2.200-2.500 de euro un salariu bun, dar pe care nu îl vezi pe card decât după niște ani de experiență. Cine crede că absolvenții de facultăți de pe aici sunt așteptați cu oferte de mii de euro se înșală amarnic.

    Inclusiv în bula europeană încă sunt foarte mulți „eurocrați” ce trăiesc în co-living pentru că fluturașul de salariu abia vede cifra 2 la început. Și au și 30+, nu doar puști care abia descoperă ce înseamnă munca.

    La asta se adaugă un sistem de taxare și impozitare absolut dement, plus un milion de case de sănătate, fiecare cu propriile mecanisme de rambursare, de ajungi să recuperezi 15 euro dintr-o consultație de 70.

    Da, dacă ești un om simplu (a se citi necalificat), atunci astfel de sisteme vădit orientate către ajutorarea putorilor ți se va potrivi mănușă. Dar dacă începi să ai deja anumite așteptări de la societate și guvernare… te gândești că mai bine te întorci în România, măcar știi cu cine ai de-a face.

    Comentariu apreciat.4915
    • E sumarizat bine, oamenii aleg sa fie mai saraci si un stat mai corupt si ineficient doar pentru ca „stiu cu cine ai de-a face”. Fix de asta sunt votati in continuare politicieni care deja au fost condamnat pentru furt.

      Altfel da, belgienii, saracii de ei o duc mai greu decat romanii.

      Comentariu apreciat.324
    • ti-am dat +, dar nu sunt de acord cu comparatia be-ro. da… intoarce-te in ro si scrie un guest post la 3 luni ca sa stim cum te simti…

      sj eu sunt in be si sunt super fan. e o tara normala, e tara din ‘vrem o tara ca a afara’ and then some.

      195
    • sisteme vădit orientate către ajutorarea putorilor

      Aici suntem de fapt. Asta e realitatea. Avem un sistem macro-economic orientat puternic spre ajutorarea putorilor pentru că putorile votează, ăia care muncesc nu, le place să se-mpuște-n picior.

      Nu e nici o conspirație, la fel e și la noi la nivel micro pe sate unde ăia care sunt pe ajutoare sociale sunt amenințați să voteze, la ei e o chestie macro unanim acceptată.

      Până la urmă și politicianul are dreptatea lui: de ce să mă chinui să fac o economie funcțională pentru ăla care nu mă va vota, când pot mări taxele din pix ca să dau ajutoare mai multe celor care mă votează?

      216
    • asa de tare ma amuza cum bogatii reusesc sa invrajbeasca saracii intrei ei (cum e si melodia de la baiatul ala roscat din state in care jumatate de melodie se ia de aia grasi care iau ajutoare sociale).

      nu faptul ca dam bani la „putori” e problema principala, de obicei e ca nu ii taxam suficient pe bogati si ii futem pe saraci pana n-au prea multe optiuni in viata, in loc sa ii ajutam sa iasa din mocirla.

      216
    • @alexnicolae: oamenii aleg prost pentru că așa au fost educați, să fie obedienți și să nu deranjeze, doamne fere, orânduirea. Eu nu am spus că belgienii o duc mai rău decât românii, doar încercam să expun realitatea pe care o văd zi de zi și care cred că influențează puternic noua generație și viziunea ei față de societate și democrație. On a side note, și aici se face spălare pe creier în timpul școlii, chestia asta cu regulile ce trebuie urmate negreșit e dusă la extrem, iar asta se observă în modul în care reacționează societatea la schimbări. Adică mai deloc, în afară de cazul în care e vreun protest organizat de sindicate.

      @mircea: fiecare cu propriile trăiri, desigur. Nu m-aș întoarce în România prea curând, dar nici nu mă văd îmbătrânind în Belgia. Este o țară bună să pui bani deoparte, dar doar dacă prestezi în bula europeană. Altfel, sunt lucruri pe care le ador, precum sistemul de autostrăzi și berile, dar și pe care le detest, precum statul cu gunoiul în casă o săptămână, că așa au decis ecolo că se face reciclarea. Cât despre îmbrobodiți… mai bine nu zic nimic :)

      222
    • NOU
      #64

      Ma cert de doua saptamani pe linkedin sa le zic developerilor din romania ca aici salariile in IT se opresc la vreo 6500 brut adica 3200 net si cam asta e tot si o masina de firma

      131
  14. Omul are dreptate, degeaba te superi.

    145
  15. Voi scrie un mic monolog mai mult pentru a imi structura propria intelegere despre „Ideology Wars”, dupa ce am citit cartea „What’s Our Problem?: A Self-Help Book for Societies” de Tim Urban (creatorul blogului Wait but Why).

    Ideologiile neo-marxiste nu sunt noi, ele au incubat in „filozofia critica” a scolii din Frankfurtul republicii Weimar, axata pe critica inegalitatilor sociale, si a prins aripi intai incet, apoi din ce in ce mai repede, incepand cu anii ’80 in SUA.

    Ideologia „justitiei sociale critice”, unde ne aflam si acum, inlocuieste clasa oprimata („clasa muncitoare”) cu miriade de minoritati (sexuale, etnice, culturale, economice etc.) oprimate de TOATE clasele care prin nastere sau conditie societala sunt „mai avantajate” decat categoriile „mai dezavantajate”. Practic se creeaza o matrice de perceptii „victima” – „calau”. Se poate citi mai mult despre matricea „Intersectional Stack” si ce inseamna ea in scrierea de la care a pornit toata aceasta nebunie, din 1989: Kimberlé Crenshaw, „Demarginalizing the Intersection of Race and Sex”. Pe scurt, o femeie alba va fi intotdeauna „oprimata” de un barbat alb, dar o femeie neagra va fi mereu „oprimata” de o femeie alba, pe cand o femeie neagra, dar pe deasupra trans va fi mereu oprimata de femeia neagra samd. Practic societatea nu se mai imparte in doua ca pe vremea lui Marx intre „clasa muncitoare oprimata” si „capitalistii verosi ce detin mijloacele de productie”, in neo-marxismul (post-modernist daca vreti), societatea este segmentata in zeci de perechi „victima” si „calau”, dand ocazia unei largi paturi a societatii sa tipe ca ar fi discriminata si o larga patura a societatii care ar trebui sa se simta vinovata doar pentru ca s-au nascut albi, heterosexuali, in clasa de mijloc samd.

    Societatea din Romania este inca destul de binara. Din cauza traumelor societale cauzate de 42 de ani de comunism, societatea se imparte intre neo-liberali de rit vechi (anii 1970-1980 Reagan Thatcher Hayek) si cei pe care ii condamna, adica cei „socialistii” care fac orice trimitere la socialismul marxist, fie el si democratic pentru ca il egaleaza cu comunismul pe care ei sau familia lor l-au cunoscut. Fiind o societate care a cunoscut comunismul, neo-marxismul postmodern nu va lua niciodata avant in Romania, fiindca mereu se vor gasi voci care sa il condamne, cu argumente demne de luat in seama.

    Ce ne afecteaza acum mai mult decat inainte este ca oamenii preiau ideologii de-a gata, fara sa posede un filtru prin care sa le cearna sau o doza _sanatoasa_ de scepticism (diferit de asa-zisul scepticism al teoriilor conspiratiei atat de prevalent in ziua de azi, preluat si el cu copy-paste). Daunator la platformele mai mult sau mai putin sociale prevalente in ziua de astazi este ca dau falsa senzatie de cunoastere dupa vizionarea unui filmulet de 1-2 minute (TikTok) sau 20-60 de minute (YouTube). Cuvintele scrise intr-o carte nu au impactul vizual al unui filmulet de pe social media, nu se deruleaza de la sine (fiind nevoie ca cititorul sa le parcurga si sa le si inteleaga simultan) si permit pauzele dese pentru a ne exercita scepticismul punand intrebari, construindu-ne astfel un filtru intelectual mai puternic. Societatea evolueaza cand membrii ei se educa cu carti, combinat cu dialogul bazat pe principiile unei dezbateri sanatoase, pornita din dorinta de a invata, nu de a castiga o cearta (subiect clar si bine definit, respect reciproc, minte deschisa- aceasta nu poate exista decat cu o educatie prealabila solida pe subiect, argumente bazate pe dovezi, concentrarea pe a intelege- nu a castiga dezbaterea, dezacord respectuos- fara a intrerupe interlocutorul sau atacuri ad hominem gratuite).

    Comentariu apreciat.281
    • Hmmm…
      3 ore de curs la Politehnica sunt predate in acelasi stil cu orele de curs ce sunt inregistrate pe Youtube.
      Repet: cursuri.

      62
    • @Necris, desigur, insa o educație STEM implica, pe langa cursuri: laboratoare, seminarii, studiu individual cu teme de acasa, proiecte de predat (individuale sau de grup), cât și o eventuala transcriere a notițelor luate în grabă la curs acasă pentru o mai bună înțelegere.

      Mai sus vorbeam de ideologii si cum le adoptăm. În STEM, la 100 de executări ale experimentului in condiții identice, vei avea 1 singur rezultat (cu o marjă minimală de eroare), nu 100 de rezultate diferite, deci nu prea rămâne loc de interpretare. Cred că nu vorbim despre același subiect, dar una este baza unei educatii solide pentru a gândi critic, alta sunt suplimentele ajutătoare (cum este, sa zicem, un curs pe YT). Așa cum nu te poți hrăni nutritiv doar din suplimente alimentare, fără alimente de bază.

      70
  16. Ba săracilor iar va plângeți ? La ultimul recensământ era minim 5k euro salar pe acest blog.
    Mai davan plm de mincinoși.

    Comentariu apreciat.971
  17. Suspendat Constituția.
    Desființat pensiile speciale.
    Repornit Constituția.
    +Un referendum la șase luni.
    Două, al doilea pentru exilarea unui cetățean. Cine ia cele mai multe voturi câștigă zece ani în Gaza. All-inclusive. Sau Glod, dar îți găsești singur cazare.

    168
  18. Stefan Baghiu? 🍷💪

    21
  19. Asa si care e solutia?! Redistributie?! Taxe mai mari?! Stat mai mare?! Sa ni se dea si sa ajunga la toata lumea?! Migratie masiva si sa impartim chiar la toata lumea? Tu esti, Oana?

    184
    • trebuie oprita goana nebuna pentru profit!

      Vali sef la ASF si la Consiliul Concurentei.

      Statul sa opreasca corporatiile lacome! Excursii gratuite in Grecia la tot pensionarii!

      1710
    • cum comunismul clar nu a mers, solutia e un capitalism controlat mai strans de stat, care sa nu fie corupt si sa actioneze in interesul indivizilor, nu a companiilor. dupa toate metricile de calitate a vietii, tarile scandinave ies primele, acolo e super-socialism, dublat de o economie eficienta si coruptie spre zero, momentan cam asta pare solutia cea mai buna acum

      105
    • @Perkele: daca noi nu am avut si nu avem capitalism controlat de stat, habar nu am cine are.

      Ce rapid in vremuri putin greute cautam sa ne ‘protejeze cineva’.

      21
  20. Ba eu ma uit la https://www.youtube.com/@CalebHammer si ma tot minunez.
    Daca 25% din ce vad acolo e „pa bune” tineretul e futut grav (si noi implicit).

    salariile mici, din care abia poți trăi
    Acum 30 de ani nu aparea cate-un Iphone anual. Nu aveai Glovo/etc sa comanzi zilnic.
    Pe de alta parte salariile se leaga si „de ce stii sa faci”. Acum 30 de ani lucrai in fabrica si primeai un salariu ca produceai ceva. Ce produc influencerii? Ok, inteleg! 1 produce ceva dar 1000?

    diplomele de facultate inutile
    Vrei bani, dute sa bagi STEM? Ah, e greu? Ok, baga social studies despre lgbt la eschimosii corciti cu pigmei albinosi. Dar cine are nevoie de asta? Cine te angajeaza dupa? Ajugi dupa facultate cu 100k datorii si un job de plimbator de muste platit pe seminte.

    profiturile imense făcute de corporații
    True! Cine ajung CEO la firmele astea? Toti psihopatii si sociopatii?
    Ce-or sa faca astia? Or sa renunte la ambitiile nemasurate si or sa fie etici in secunda cand ajung CEO? Nu pot sa cred!

    prețurile crescânde fără justificare la orice
    chiriile din ce în ce mai mari
    Inflatie? Inflatie?

    presiunea de a munci mai mult
    De la pandemie si WFH, lumea nu prea mai munceste. Productivitatea s-a dus pe pula.
    Companiile au compensat angajand in nestire.

    Restul e adevarat!

    155
  21. „…este cel mai important moment din istoria ideologiei contemporane in politica romaneasca” …. cam asta e momentul in care iti dai seama de valoare textului si a autorului.

    120
  22. Citatul despre proletari pus aici de @F. e din cartea „1984” de George Orwell, pentru cine nu stia. Si da, e de actualitate si acum, desi cartea aia a fost scrisa in 1948.

    @Fisherman exista si „facultate de 3 ani”.
    In Romania s-a implementat de multi ani „sistemul Bologna”. Faci 3 ani de Facultate si te alegi cu diploma de licenta. Dupa aia, poti sa continui cu doi ani de masterat, dar nu e obligatoriu.

    182
    • Poți să profesezi ca doctor, avocat, inginer după 3 ani, cu licența aia? Îți mai trebuie ceva după? Ce?
      Întrebări sincere

      920
    • Fisherman esti mai greu de cap, asa e? Cand facultatea de inginer ere 5 ani aia de medic era 6, dar nu chiar la toti medicii, ca mai erau si specializari cu 5.
      Acum cu 3 ani iesi inginer mecanic, transporturi, constructii, chimie, petrol etc. Iesi si profesor doar ca nu universitar, iesi profesor de geografie, matematica, fizica etc.
      Ce o tot arzi aiurea in ignoranta?

      225
    • Să întrebi nu e dovadă de ignoranță.
      Să ataci persoana nu ideea, este.
      Zi o facultate de 3 ani de unde ieși inginer transporturi, constructii, chimie, petrol.

      Din tot ce spui tu, o licență se îs după minim 4 ani de facultate. Cele de 3 sunt cum erau colegiile de scoteau subingineri…..

      Dă exemple dacă există. Dacă nu fă-ți mea culpa în oglindă, eu nu am nevoie…..

      612
    • Studiile pentru a deveni inginer sau avocat sunt de 4 ani (doar licenta), la care se adauga studiile de master si doctorat. Acest lucru este valabil si la Politehnica, Constructii sau Chimie ( pentru ca tot ati dat exemplu). La chimie, dupa 3 ani esti „licentiat in chimie” si dupa 4 ani esti INGINER. Facultatea de Drept are tot o durata de 4 ani (doar licenta). De medicina nu mai zic.
      ASE-ul si alte facultati inutile au studii de 3 ani, cara fara masterat, in afara Romaniei, nu se considera studii superioare.

      82
    • @Fisherman: nu iesi inginer cu 3 ani de studii la nicio facultate, nici macar la mecanica cum zice cineva mai sus. Ca sa dau niste exemple: Dupa 3 ani esti licentiat in informatica, dupa 4 esti inginer programator. Dupa 3 ani esti licentiat in biologie, dupa 6 esti medic.

      60
    • Tocmai!
      Vezi mai sus, a dat cineva un link, și din 56 de programe doar 7 erau de 3 ani!
      Dar vânătorii de mânuțe roșii tot insistă cu „facultatea de 3 ani” că s-a micșorat durata……

      31
    • @Fisherman, îți explică oamenii cu toate cuvintele din dicționar că:
      1. sistemul Bologna privește nivelul ”licență”
      2. există excepții, gen medicină, drept, arhitectură și care or mai fi
      3. multe din profesiile pe care te contrezi nu presupun doar nivelul licență, presupun și acum și au presupus și în trecut mai multe niveluri de studii.
      nimeni nu e doctor/medic doar după facultate, mai bagă ăia rezidențiat, specializări, draci, laci. și acum și atunci.
      ai pomenit mai sus de profesor universitar. dacă-mi arăți mie că ante-sistem-bologna te făceau profesor universitar direct după anii de facultate cu examen de licență, eu îmi mănânc diploma. ”profesor universitar” presupune mai multe grade: preparator, asistent, pz mă-sii, și mai multe studii, cel puțin un master, poate un doctorat. și atunci și acum.
      avocatura presupune facultate, 2 ani de stagiu și examen de barou, și atunci și acum.

      toată lumea îți zice de excepții și tu faci circ scoțând la înaintare tocmai acele excepții, că uite, nimeni nu te scoate doctor după 3 ani. sau bagi nivele profesionale care presupun mai multe niveluri de studii, nu doar licența.

      50
    • Băi, voi sunteți băuți? Așa de bine a funcționat reclama la Finestore?

      Masteratul, specializarea, nu fac parte din învățământul superior? Adică facultate?
      LA ce folosește o diplomă după 3/4 ani dacă nu o poți folosi, și trebuie să faci alte studii? Îți dă dreptul să faci masterul, adică ia aici o hirtie inutilă ca să mai faci un an și să îți dăm hârtia aia care îți trebuie cu adevărat și care atestă că ești în stare să faci ce scrie în ea!

      Adică știința și tehnica devin tot mai complicate, complexe și interactive între ele, iar facultățile reduc durata de școlarizare. Bun așa…..

      00
  23. „frustrarea generată de impotența justiției în cazuri publice gen Năstase, Oprescu, Ponta, Firea, Micula jr, Mario Iorgulescu…
    exemplele absolut imbecile de prin presă: investitori care au 16 ani și deja sunt milionari, câini care fac zeci de mii de euro din social media, Dobrincu, Irinel, Bill Gates, Zuckerberg”
    La astea 2 puncte sigur nu sunt adevarate, fie ii doare la cuc de justitie pt ca sunt tineri si asta e tema pt cei cu familii si copii mai mult, fie pun botul la „munceste si tu si daca mai ai si putin noroc in viata poate o sa ajungi si tu ca alde Gates” neintelegand ca astia au avut noroc de prima data cu familia in care s-au nascut si cu ce relatii profesionale aveau.

    60
  24. De asemenea sunt spalati pe creier de social media sa vrea chestii cand ei nu stiu sa produca nimic, fast fashion, si mai bine daca hainele sunt de firma, si smartfon schimbat la 3-4 ani doar sa fie in trend.

    55
    • Mie imi place sa imi schimb telefonu des. Si mi-am creat o regula, mi-l schimb doar din profitul de la pariuri. Imi ia cam 7-8 luni sa fac 5000 de lei profit.

      722
  25. Ce tot aveti cu Dobrincu? El a reusit prin fortele lui. Acu ce a reusit nu prea reusesc sa vad. Dar a reusit el ceva.

    145
  26. Problemele enumerate de tine sunt reale și grave. Discuția despre cum socialismul nu le rezolvă pe toate sau crează altele e lungă și taberele fiind formate nimeni nu mai convinge pe nimeni. Așa că eu personal aștept să aud și mai ales să văd implementate soluțiile pe care le au cei care consideră că trebuie să urmăm un alt model socio-economic.

    100
    • Singura concluzie e ca aia care apara capitalismul (vai, ce urat suna!) stiu, macar la modul minimal, despre ce vorbesc. Ca traiesc in societatea asta. Aia care vorbesc de socialism nu au habar pe ce lume traiesc, ca nu au trait asa ceva. M-am certat acum multi ani cu un brazilian, care o ardea boem prin Franta. Si care credea sincer ca singura sansa pentru tara lui, Brazilia adica, e comunismul. El neavand habar ce e ala in realitate.

      111
  27. momentul campaniilor de black friday este bun sa facem un pas colectiv inapoi si sa ne gandim la capitalism.

    adio invitatie la eveniment emag blackfriday.

    121
  28. Dacă-mi explică domnișoara (sau tu, eventual) cum rezolvă (sau a rezolvat) socialismul problemele astea, șterg playlistul la Spotify-ul burghez și pun pe repeat doar Internaționala.

    Also, că am deschis așa, pe fugă, contul ei de Instagram. Secera și Ciocanul? Serios? Serios-serios?!?

    181
  29. Cred ca in tinerete am fost cu totii mai mult sau mai putin socialisti.
    Traiam pe banii parintilor, faceam facultatea pe banii statului, mai aveam ceva reduceri la tren si transport public si 0 griji. Asa ca un stat care sa dea la toti dupa nevoi suna frumos.
    Apoi am inceput sa traim pe banii nostri, sa platim chirii si facturi, sa avem grija zilei de maine, sa vrem promovari la munca (pentru un salariu mai mare, evident) … asa ca visurile egalitariste s-au naruit usor-usor. Constientizam ca statul inseamna birocratie si coruptie, asa ca preferam sa fim lasati sa reusim prin forte proprii.
    Ma astept la batranete sa ne intoarcem iar spre socialism.

    212
  30. boss, marea majoritate-s idioti platiti. is socialisti pe munca si banii altora (in general a alora care chiar muncesc si ar vrea sa-si vada in continuare de treaba lor).
    is la fel de socialisti cum esti tu obez.

    200
  31. Nu as da vina doar pe „cei bogati” pt „saracirea” clasei de „mijloc stanga”. Placinta aia „mare” a bogatilor e mare si pt ca in timp s-au dezvoltat chestii ce nu erau cand placinta era mica. Toti zic ca in 90 puteai ca si Simsons sa iti iei casa dintr-un salar, masina, sa tii nevasta cu 3 copii acasa si o amanta bonus. Doar ca nu e chiar asa. Casele au fost scumpe intotdeauna, ce le-a scumpit mult a fost migratia asta imbecila spre orasele mari. Apoi munca a devenit … tot mai putina. :) Asta nu zice nimeni, multi muncesc jumate din cat se muncea in 90, no joke. Acum in vest ai o garla de concediu plus zile libere. Nu mai concep decat putini sa munceasca ceva extra, vinerea e scurta, dupa 16 nu se pun sedinte, putini ies din bula lor de suficienta. Nu merge sa fii tot pe timp liber si balanta extraordinara de work/life si sa speri la un venit cu strigaturi. Germania vrea sa treaca la 4 zile pe saptamana si toti vom urma trendul. Oare vor creste si salariile in paralel cu 4 zile de munca ?

    104
    • si ce o impiedica sa se lase? de a fi profesoara vreau sa zic….

      si o chestie pe care aparent multi, inclusiv tu din pacate, nu o inteleg… somebody’s paying.

      113
    • poate îi place să predea/lucreze cu copiii. face asta aproape ca pe un hobby.

      50
    • ok, sa fie profesoara e un hobby. hobby-urile nu aduc bani, consuma. what’s the problem?

      eu sunt inginer geodez si pe post de hobby fac lego. nu ma vezi plangandu-ma ca geodezia imi aduce mult mai multi bani decat lego. ba dimpotriva… ei , hobby-ul ii aduce bani… so stfu (la aia ma refer, nu la AB).

      20
  32. Vad ca multi nu stiu ce ar putea face concret socialismul. Dau eu un exemplu.

    Statul e stapan peste resurse. Scoate la vanzare cateva care se folosesc in constructii. Un pocent din ce se exploateaza il ceri sub forma de materiale inapoi, sa zicem fier, ciment, granit, cupru, aluminiu, lemn

    trimiti diplomati la partenerii strategici, le ceri cateva proiecte de cladire turn

    Cauta un teren peste care este statul proprietar, platesti experti straini sa iti proiecteze un hub urban, sa zicem un parc mare, ca cele imperiale din Lontra sau Petersburg, pe care le imprejmuiesti cu turnuri. o parte configurate pe interior ca apartamente, o parte bussiness si alta leisure.

    Platesti constructori sa execute proiectul, le faci toate scutirile posibile si le dai toate avantajele, sa iesi ieftin. Folosesti materialele de mai sus.

    Statul ofera spre vanzare, fara adaos comercial, fara sa calculezi materialele si terenul oferite de stat. Fara specula, junge la un 10-20% din pretul de piata.

    Cei cu studii superioare, cupluri proaspete, si alte criterii au prioritate. Gratis pentru academici activi si cu rezultate.

    511
    • si toate astea proiectate, facute si supravegheate de oameni care indeplinesc/nu indeplinesc acele criterii prioritare. oare ce ar putea merge prost? iti spun eu…. finalul, foarte rapid de altfel,mai mult de cateva zeci de ani nu prinde, va fi fie coruptie generalizata (pentru a indeplini pe hartie acele criterii, chestie valabila in romnaia si alte state care au orbitat mai mutl sau mai putin acelasi cacat) fie eat the rich (valabila, chiar daca in mintea celor care nu indeplinesc in mod cat se poate de obiectiv acele criterii, in alte state capitaliste).

      60
    • Se pare ca ceea ce face socialismul cel mai bine este sa implementeze ideea de „stat” in loc de „administratie”. Statul este stapan peste resurse. Cine pula mea e statul asta? De unde are statul resursele alea? Le-a castigat la barbut? Le-a mostenit de la ma-sa mare? De cand dispune statul de resursele pe care le administreaza si care nu ii apartin?

      42
    • Ce muie e amazon si emag ca vor profit. Hai sa ne scapam de concurenta si sa creem un monopol la care platim toti un abonament lunar (un fel de prime sau genius dar procentual) si sa ne conduca ei toata piata. Cumparam de la ei, lucram la ei, ei sunt si producatori, si distribuitori, si protectori.

      Sunt sigur ca oamenii ce umbla dupa profit, putere, etc… nu vor abuza absolut deloc.

      24
    • Statul doar initeaza proiectul, restull il predai firmelor private.
      Nu zic sa fie socialismul o regula absoluta, sa schimbi sistemul.
      Dar pentru cate o problema, din cand in cand, daca vezi ca piate nu o corecteaza sau nu are puterea. Faci o interventie.
      Ar merge cateva megaproiecte sociale.

      13
  33. Vali se pregătește să intre în politică. Așa mi se pare!

    61
  34. Coruptie exista si in socialism, stim prea bine. Cat despre salariile mici, mai e o chestie de care nu se tine cont: eu cand invatam de iki cadea capul pe masa, cand bagam din culegerile alea oribile, vecinii de bloc erau afara si rupeau mingea. Asta este…

    Socialismul este o mizerie uriasa, o minciuna si o demagogie dovedita. Capitalismul salbatic e perimat. Dar ceea ce traim noi acum in Romania este de departe cea mai buna treaba din istoria tarii. Departe rau de ce ar trebui sa fie, dar tot cea mai buna. Si oricum e mai ok decat spalarea aia de creier care se numeste socialism.

    152
  35. 1. Salariile sunt mici pentru ca oamenii le accepta asa mici. Cei care nu le-au acceptat s-au carat prin alte parti.

    2. Partial sunt de acord, insa, daca iei in considerare ca multe dintre diplome au fost luate pe la tot felul de particulare fara ca licentiatul sa posede efectiv cunostintele necesare, cat pret mai pui tu pe o astfel de hartie? In plus, fiind atat de multe licente in piata era si normal sa le scada „valoarea”. Ce sa faci cu atatia licentiati? Toate diplomele alea inutile sunt rezultatul mentalitatii parintilor care au muncit in fabrici si uzine, au vazut ca nu e mare jmekerie si si-au impins copiii in scoli, sa invete carte si sa nu ajunga sa munceasca cu carca o viata pentru un apartament „de la stat” si doua randuri de mobila. Asa s-a umplut piata de tineri cu facultate (si pretentii pe masura) dar de care nu avea nimeni nevoie. Acum nici pe parintii aia nu poti sa-i invinovatesti, pentru ca atat au stiut, aia a dost experienta lor de viata si nu i-a invatat nimeni altfel. Nu aveau de unde sa stie ce urmeaza dupa socialism multilateral dezvoltat.

    3. Asta fac toate corporatiile acolo unde sunt lasate in pace. Treaba asta se rezolva cu legi in acest sens si mai ales cu aplicarea lor. Mai pe sleau, trebuie fututa coruptia. Socialismul nu este imun la coruptie (sau altfel spus, coruptia nu este apanajul capitalismului). Cum futi coruptia? Futand coruptii. Cum ajungi acolo? Alegandu-ti reprezentanti corecti. De ce nu s-a intamplat asta pana acum? Pentru ca populatia (ca popor cu greu mai poate fi numit) are alte „viziuni”. Ca populatie avem exact ce am vrut. Ca noua nu ne convine este irelevant.

    4. O justificare exista, nu am descpoerit-o noi inca. Fie ca e piata fie ca e monopolul/oligopolul sau altceva, ceva este. Inclin sa cred ca e piata. Ne aducem aminte de carutele de bani tipariti in pandemie? Da? De acolo preturi mari. Sunt prea multi bani in piata. Apoi nici chinezii nu mai produc pe cat o faceau inainte si vand mai scump.

    5. Chiriile sunt mari? In raport cu ce? Sunt oameni care se bat pe o chirie, sunt oameni care platesc pretul cerut. O garsoniera in Plaza Residence se inchiriaza cu 400-450 de euro fara loc se parcare. Stii cat stai cu ea intre doua contracte? Doua, trei zile daca nu ai de renovat/reparat ceva la ea. Deci despre ce vorbim?

    6. Idem punctul 1.

    7. Este urmarea acceptarii de la punctul 6.

    8. Este alegerea fiecaruia. Se duce de rapa societatea? Ok, se duce. Ce poate face socialismul in aceasta problema? Care este solutia adusa de socialism? Sa luam banii de la bogati si sa cumparam de ei valori morale?

    9. Idem 8.

    10. Coruptia din aparatul de stat dispare spontan prin inlocuirea capitalismului cu socialismul?

    11 si 12 sunt legate direct de coruptie. Ne invartim in cerc.

    13. Investitori de 16 ani deja milionari: ori sunt prea destepti ori li s-a pus pleasca in brate. Pana aici nu vad care e problema. Daca pleasca a fost obtinuta ilegal ne intoarcem la coruptie.

    – caini care fac bani: au furat banii aia? sunt rezultatul unei infractiuni? Daca da, ne intoarcem la coruptie.

    – cei 0.0001%[…] cine pune botu la asa ceva isi merita soarta. Din nou, daca au furat si n-au patit nimic, cineva nu si-a facut treaba, fie din cauza de incompetenta fie din cauza de coruptie. Cine i-a dat sansa sa fie incompetent sau corupt? A, ok…

    Intrebarea mea e „ce rezolva socialismul?”

    10
  36. A. Cred că fiecare generație ține morțiș să repete greșelile precedentei. Și mulți oameni nu știu definiția socialismului – o formă de organizare a societății care se bazează pe proprietatea colectivă. Cum ar veni interzice absolut și irevocabil orice formă de proprietate individuală și suspendă controlul persoanei asupra propriei vieți – societatea nu mai e formată din indivizi ci din colective și diviziuni sociale. Capitalismul ca mod de funcționare a economiei și socialismul ca formă de organizare a societații sunt incompatibile și e absurd să vorbești despre socialism ca o modalitate de a tempera capitalismul excesiv – socialismul îl poate cel mult suprima.

    B. Lista din articol, așa cum ar fi arătat în 1989:
    1. salariile mici, din care abia poți trăi, stabilite la nivel național și interdicția de a câștiga bani altfel; mai mult, cei fără slujbă sunt arestați.
    2. diplomele de facultate inutile – poziția socială e câștigată prin obediență față de conducător, nu prin competență.
    3. cheltuieile imense ale Intreprinderilor Socialiste de Stat făcute pentru realizarea unor proiecte megalomanice și inutile ale Conducătorului Iubit.
    4. prețurile fixe fără justificare la orice care duc la dispariția produselor și introducerea distribuiției pe cartele.
    5. chiriile fixe – locuințele se obțin prin repartiție de la stat și dai șpagă să nu locuiești într-o cocioabă; casele vechi confiscate de la burghezi sunt rezervate celor mai loiali.
    6. obligația de a munci mai mult – săptămâna are 6 zile de lucru și la fiecare 2 săptămâni se munceste și duminica pentru că cincinalul trebuie realizat în 4 ani și jumătate.
    7. lipsa timpului liber – dacă prin absurd ai avea, nu îl poti petrece decât acasă sau în spatele blocului, bodegile se închid când apune soarele.
    8. goana după poziție socială a părinților, care a dus la frustrări și neglijare
    9. lipsa de repere morale. Lipsa unor intelectuali publici, doctrina consideră intelectualii dușmani ai poporului și cei norocoși își petrec timpul în arest la domiciliu, ceilalți în tabere de muncă, reeducare și exterminare.
    10. corupția imensă din aparatul de partid și de stat.
    11. dezastrele periodice care sunt ascunse publicului.
    12. frustrarea generată de inexistența justiției, vinovăția se stabilește în organizația de bază, procurorul și judecătorul execută ordinul de partid.
    13. exemplele absolut imbecile de prin presă: Conducătorul Iubit care a ajuns șef suprem fără să fi dat pe la școală (era în pușcărie), liota de servili care trăiesc bine exclusiv din pupatul fundului corespunzător.

    100
    • Acum toți strigă ce li se pare, cum li se pare și unde li se pare. Atunci erai material de canal (muncă forțată) dacă ce ziceai nu era în linie cu ce vrea „partidul”.
      Mulți dintre cunoscuții tăi erau turnători la Securitate. Nu puteai nici măcar să asculți posturi radio străine, indiferent ce transmiteau.

      DA, era bine să trăiești într-o stare constantă de suspiciune.

      30
  37. Tanara socialista luptand din greu impotriva capitalismului:
    https://ibb.co/YkJDsVj

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile