Un cititor se întreba dacă există curente de opinie diferite în partidele românești. Dacă membrii au voie să dacă notă discordantă cu conducerea pe diverse teme, sau membrii trebuie să fie supuși total șefului partidului și scopurilor acestuia.
Răspunsul scurt ar fi nu. Nu pentru că nu e voie să se gândească diferit de centru, ci pentru că toți membrii partidului vor sau sunt deja pe posturi călduțe, de pe urma cărora își trag niște bani frumoși. Pentru că la noi oamenii politici nu dețin expresia unei voințe a unui grup, ei se înființează într-o zi ca rezolvatorul problemelor unei comunități și acționează de acolo mai departe.
Teoretic, un om politic ar trebui să fie deținătorul încrederii unor nemulțumiți. S-au strâns 20 de inși de la scara 2, au decis că vor asfaltarea blocului și iluminat stradal, l-au mandatat pe Gigel să le rezolve această problemă. Au mai apărut și alți 20 de la scara 1 și scara 3, și Gigel poartă acum în tolbă 3 scări x 20 oameni x 3 membri per familie – 180 voturi. Asta e de ajuns pentru Gigel să poată ajunge în consiliul local al primăriei de sector, unde se va bate pentru problemele pe care a fost mandatat să le rezolve. În consiliul local, Gigel se întâlnește cu Ionel și Marcel, care au probleme similare, plus altele pe care Gigel și votanții lui le au, dar sunt secundare asfaltării și iluminatului. Se aliază și se decid ca Gigel să candideze la un post din Consiliul Județean. Gigel candidează sprijinit de voturile proprii, ale votanților lui Ionel și Marcel, și ajunge în CJ. Acolo face treabă bună, rezolvă problemele sale și alte zonelor lui Ionel și Marcel și se duce vorba prin alte blocuri. Alți mandatari vin la el cu probleme și Gigel se luptă și pentru ei. Trec opt ani și Gigel candidează, împins de la spate de consilieri locali și votanți deopotrivă și încrezător în voturile oamenilor, pentru un post de deputat. Ajunge deputat, nu contează partidul, și se raliază unor probleme mai mari, dimpreună cu alți deputați și alți oameni politici, rămânând în continuare mandatarul aceluiași număr de voturi.
Teoretic.
Practic, niște foști comuniști, care n-au nici un fel de pregătire și nici un fel de succese profesionale, i-au prostit pe alții mai temători ca ei să îi voteze și așa au ajuns oameni politici. Ei nu reprezintă pe nimeni, nu dau pe la birourile parlamentare, nu rezolvă probleme și nu se pot baza pe niște voturi reale și interesante, ci doar pe strânsură, pomană și prosteală.
Soluția?
Glonțul!
Singurul facut de Ilie Nastase pentru a ajunge deputat a fost sa-i dea lui Joe Bideu o racheta de tenis.
VEGIA.
NOR-VEGIA
Pe termen scurt nu exista nici un fel de solutie. Pe termen lung, daca am incepe azi sa facem ceva in privinta asta, tot ar mai trece 20 de ani pana sa se cunoasca.
Atentie, nu 20 de ani pana sa traim mai bine, asta probabil se va rezolva mult mai repede. 20 de ani pana sa fie politica asa cum ai prezentat-o tu.
Nimic nu e vesnic, electoratul comunistilor va pierde la un moment dat importanta, vor fi eliminati „natural”.
Solutia e ca legea sa permita inregistrarea unui partid cu un numar mic de semnaturi (gen adunate de pe o scara de bloc). Poate ca 99% din ele nu vor promova mai sus de Consiliul Local, dar macar vor reprezenta mai bine interesul local si, mai ales, vor fi o pepiniera de lideri.
Limita actuala e, cred, vreo 300000 de semnaturi din mai multe judete, deseori mai multe decat voturile pe care le strang unele partide existente. E clar ca nu vor competitie. Nu vad niciun motiv serios pentru o astfel de limita.
Ne organizam intr-o retea sociala, folosim una existenta pentru inceput. Ideea e sa avem un loc unde sa fim cat de cat organizati. Si votam organizat anumite persoane, eventual chiar un Partid Virtual, persoane care ne vor reprezenta in Parlament. Persoanele respective nu au voie sa voteze cum le trece prin cap, orice vot in Parlament va fi trecut inainte printr-un sistem de vot on-line unde membrii retelei vor decide votul. Eu as propune chiar ca reprezentantii nostri sa fie surdo-muti.
Privatizarea 100% a serviciilor oferite de stat.
Nimeni n-are dreptul să-ți impună cum să-ți trăiești viața (mai ales dacă nu l-ai votat).
Nu există soluţie. România este periferia unui imperiu şi imită modelele dominante din imperiu, adoptând celebrele forme fără fond. Pe din-afară e ca în Germania, cu Parlament, guvern şi Curte Constituţională – în realitate e jeg şi rapăn. Când o să se schimbe imperiul se va schimba şi modelul politic. În mod ciudat, aceiaşi oameni vor şti să se strecoare în noul model. Şi tot aşa, până la sfârşitul istoriei. Chiar nu există soluţie.
solutia este simpla si deja implementata si confirmata : acest popor are nevoie de educatie , de cultura , de emancipare . si ei stiu asta , stiu ca doar prostia noastra ca natie si grup ii tine pe pozitii de 20 de ani. si nu ne va fi usor , mai ales ca vedem , zi de zi cat de greu ne este sa ne schimbam mentalitatea de turma asistata si fara directie .
Nu sunt toti la fel. generalizarea asta nu e buna exact cum nu e buna aia cu „toti blogarii sunt piscotari”
Sunt de acord cu Florin – a pus degetul pe rana. Educatia este raspunsul. Iar „ei” stiu asta, de aceea nici nu sunt interesati de dezvoltarea educatiei.
Mi-e teama insa ca ne va fi din ce in ce mai greu, pentru ca lipsa de investitii in educatie se reflecta deja in perpetuarea unor paturi sociale placide, incompetente si fricoase, usor manipulabile. Chiar daca timpul ii va elimina pe cei batrani, multi tineri incapabili sa gandeasca cu propria minte vin din urma. A se vedea situatia de la bacalaureat: ce asteptam de la oameni care asculta manele si nu fac diferenta dintre compliment si complement? Mai adaugati ca jumatate din popendulatie traieste la tara, iar accesul la educatie al tinerilor din zona rurala este chiar mai redus decat cel al copiilor de la oras (scoli aflate la zeci de km distanta, profesori adunati cu arcanul, lipsa dotarilor etc.).
sa ne schimbam mentalitatea noastra dar si a copiilor nostri
solutia mai draga este sa pleci din romanistan!
eu nu inteleg cum putem sa fim atat de prosti incat sa alegem „celebrities” in functii importante, cand aceste „persoane de interes” nu au o pregatire in niciun domeniu ce ne-ar fi de folos…ce PLM face Nastase la Bruxelles in afara de a lua niste bani aiurea???? ca e lemn in orice alt domeniu in afara de tenis….sa nu vorbim de Gabi Szabo (noroc ca nu a ajuns acolo)…ne miram ca totul e de KK, cand „specialistii” nostrii sunt niste taraie poola…ne meritam soarta!!!
@Victor
Asa am tot sperat ca vor disparea natural. Si uite ce premier a dat generatia tanara, care nu prea a apucat sa fie comunista: Ponta, cel mai abject premier al Romaniei.
Iar votantii astia mai mici, de 20 ani sau cei care vin dupa ei sunt crescuti de bunicii care le povestesc ce frumos era pe vremea lui Ceausescu, cum se gaseau de toate si toti aveau servici si casa,…… Rai, ce sa mai vorbim!
Ce crezi ca vor vota astia?
si eu am sperat ca societatea sa se mai curete, dar acum mi-am luat gandul ca o sa apuc in viata asta.
m-am gandit cat i-a luat societatii romanesti sa treaca de la fanarioti la capitalism, 90 de ani. Si asta pentru ca a existat un Kogalniceanu care s-a gandit ca face o treaba mai buna cu un rege strain decat cu unul autohton.
la noi totul se misca incet si foarte incet si oamenii prefera sa fie condusi in loc sa conduca.
n-am putut sa-l sufar pe Brucan, dar omu’ a stiut ce spune cand ne-a etichetat cu stupid people…
Solutia este unirea in jurul unuia care vrea sa faca treaba, gen MRU. Apoi copiat de la altii cum au facut ca un partid mic sa ajunga in Parlament ( vezi cazuri in Ungaria, Germania, Italia). Altii au reusit, inseamna ca se poate si la noi.
Sau o solutie mai romaneasca: iesit in strada si dat guvernul jos.
Citind comentariile mi-am dat seama ca daca jumatate din cei de aici ar ajunge demnitari, ne-ar paste falimentul. Aia cu privatizarea tuturor serviciilor mi-a placut cel mai tare. E o gandire extrem de toxica si extremista, care se bazeaza pe logica „eu am bani si imi permit, ma doare in cur de restul”.
Adevarata solutie este o mai buna educatie si un spirit civic mai dezvoltat. Am citit zilele acestea unele opinii, ca suntem sclavii sistemului si e ok sa ne pisam pe el vot, ca oricum nu conteaza. Visam sa avem drumuri ca la nemti, dar haideti sa vedem prezenta la vot la ei. Am spus-o si o voi spune de fiecare data, cand prezenta la vot va fi atat de ridicata incat combinatiile care functioneaza azi si care ajuta un partid sa acumuleze un numar suficient de voturi, vor deveni prea scumpe pentru a renta, abia atunci vom avea mai multi politicieni care intr-adevar ne reprezinta, pentru ca vor sti ca sunt obligati sa faca ceva pentru popendulatie, pentru a fi realesi.