La ce-s bune anatomia și educația fizică în viață…

Cu subtitlul „explicație pentru adolescenți„.

Ziceam, acum vreo două săptămâni, că am zburat de pe bicicletă și că m-am dus la urgențe pentru o radiografie. La o săptămână după prima radiografie, m-am dus din nou din cauză că, deși nu mi-am rupt a doua oară scafoidul de la mâna stângă, aveam cotul drept umflat serios pe interior și o vânătaie urâtă, soră cu varicele la cum arăta.

Așa că am mai făcut o radiografie și la cot și, ce să vezi, deși sunt niște oase destul de tari acolo, m-am trezit că am o fisură și vreo doi nervi un pic bușiți. În principiu, „iritați” (traduc și eu mot-a-mot din englezescul „irritated„).

Primul pe care l-am simțit a fost nervul ulnar, ăsta e cel mai ușor de reperat. Când te lovești cu cotul de tocul ușii sau de colțul mesei, simți o durere acută, cu senzație de ace fix în locul ăla. Când e iritat rău și mai ai și-o inflamație serioasă, ca în cazul meu, nu prea poți să îndoi mâna la mai mult de 90 grade și nici s-o întinzi complet (deși am impresia că impactul mi-a afectat și tendoanele).

În caz de accident, nervul median îl simți binișor în degetul mare când întorci mâna în „poziția de scris la tastatură”, dar un pic și mai spre interior, iar în funcție de poziție, uneori îl simți și-n arătător și mijlociu sub formă de „ace”. În cazul meu, mai mult în degetul mare, la pachet cu niscaiva durere. Nervul radial îl simți un pic și-n degete, dar și-n antebraț, spre cot, ca-n poză, și contribuie și ăsta la incapacitatea de a întinde mâna complet.

Eu am reușit performanța să-i simt pe toți trei și nu e deloc plăcut, mai ales când nu ai cunoștințele medicale necesare și nu pricepi de ce, atunci când întorci mâna, te dor „mușchii” și pe interior, și pe exteriorul antebrațului. Problema cu nervii iritați e că durează relativ mult până își revin, unii spun că undeva de la patru la 22 săptămâni.

În momentul de față, nu prea mă pot baza pe mâna dreaptă. Nu mă pot sprijini în ea, iar timp de vreo două săptămâni, n-am putut nici să răsucesc cheia-n ușă sau să deschid robinetul, prin urmare, gheață și naproxen (atâta s-a putut, zic mersi că mi l-au dat și pe ăștia, chit că e de vreo cinci ori mai slab decât ketonalul, că NHS nu știe decât de paracetamol și ibuprofen).

Pro tip: drăcia asta e grozavă, merită toți banii. O bagi două ore în congelator, o prinzi unde te doare timp de 20 minute și nu-ți lasă senzația de frig și umezeală tipică gheții.

La ce folosește, deci, să fii atent la lecțiile de biologie și să mergi la orele de educație fizică? De exemplu, înveți că fracturile care au tendința să se vindece cel mai greu sunt la coaste. În cazul căzăturii mele de pe bicicletă, mi-a alunecat spre stânga rucsacul și-am picat pe el – iar înăuntru aveam o sticlă. Două săptămâni mai târziu, încă mă doare zona (la stânga de pectorali), deși nu cred c-am reușit performanța să-mi fisurez vreo coastă.

Motivul e că zona toracică e într-o permanentă mișcare din cauza plămânilor care se umflă și se contractă când respiri. Prin urmare, inclusiv mușchii intercostali se irită și rămân inflamați mai mult timp, că n-au cum să stea în repaus, deci nu prea e indicat să-ți rupi coastele.

Printre alte chestii pe care le-am învățat de nevoie, și nu în școală, e că slaba dezvoltare a unei părți din mușchii fesieri (gluteus medius, dacă nu mă-nșel) se va resimți mai târziu în… genunchi. Fiind responsabili de rotația șoldului și de stabilizare, te poți trezi mai târziu că-ți tremură genunchii în timpul unor genuflexiuni banale și, din cauză că nu le faci în poziția corectă, durere. Dacă știam asta – sau mi se explicau corect, n-aș fi ajuns acum doi ani cu dureri de genunchi de fiecare dată când mergeam la sală pentru picioare (știu, mai pot fi și alte cauze, dar în cazul meu asta era).

Mi-ar fi plăcut, deci, să aflu mai multe astfel de lucruri când eram în școală. Să-mi fi spus profesorul de educație fizică un lucru banal precum: încălzirea aia plictisitoare, de 15 minute, cu toată clasa, folosește la dezvoltarea unor mușchi pe care, mai târziu în viață, o să-i simți în circumstanțe nu tocmai plăcute. Sau, mai bine zis, o să simți „lipsa” lor.

Sau că e mai bine să fii ceva mai masiv, ca atunci când cazi de pe bicicletă la 37 ani să nu-ți rupi oasele. Ori că, pe măsură ce îmbătrânești, e bine să faci mișcare și să mănânci corect, că altfel îți scade densitatea osoasă și degeaba oasele cotului sunt, în general, solide, dacă pici de pe biclă și se fisurează.

Ar fi fost la fel interesant dacă la biologie s-ar fi explicat în felul ăsta cum e afectat organismul, să zicem, de alcool. Serios, nu mi-am imaginat niciodată că ficatul e ATÂT de mare. Dar cine să ți le spună dacă întotdeauna se predă pe fugă?

Așa că vă las vouă câteva resurse grozave, poate vă prinde microbul:

  • zicea Cristici că algoritmul de YouTube îi pasează niște canale de fitness, adevăr vă spun eu vouă, există doar un Dumnezeu, iar acel Dumnezeu e Jeff Cavaliere
  • pentru diverse dureri și recuperare, AskDoctorJo, am folosit exercițiile recomandate de ea și funcționează grozav
  • De Institute of Human Anatomy am zis în paragraful de mai sus, e util, informativ și entertaining
  • dacă vă interesează chestii legate de sistemul nervos în totalitatea lui (deci inclusiv creier), urmăriți podcastul lui Andrew Huberman, dar porniți de la primul episod, că explică diverși termeni și merită să-i țineți minte în loc să puneți pauză ca să băgați un Google – e cercetător la Stanford, vorbește pe limba tuturor

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Sporturi nu ai servit deloc în tinerețe? Înot, karate, box, lupte. Că îți explicau ăia rapid pe acolo cum e cu anatomia și educația fizică.

    10
    • Nuj’ ce să zic…

    • E un „prieten” vechi a lui Vali, se zice de el ca avea 1 milion de Bitcoini.

      1 milion de Bitcoin, nu 1 milion de dolari in Bitcoin.

      10
    • zicea el că are atâția. oamenii de prin timișoara spun că e un păcălici.

    • Ziceam că nuj’ ce să zic de știre, c-a murit, că n-a murit, mă lasă rece, individul era nu doar paranoic și narcisist (paradoxal, știu), dar și un mincinos notoriu. Dacă-mi amintesc bine, a fost implicat și prin ceva scandal cu bitbet, un exchange (parcă; sau „asset management company, ceva) lăsat cu o mare țeapă. Acu’ vreo opt-nouă ani, cerșea atenție cu exchange-ul lui prin subsolurile articolelor de pe bloguri și hărțuia lumea pe Twitter. De avut, sînt convins c-a avut o traistă de bitcoini, că s-a băgat vreme, dar mă-ndoiesc sincer că avea un milion.

    • Valurile au mai rapus un turist roman.

      00
    • Cum sa aiba 1 milion de bitcoini? Cand pana acum nu au fost minati decat vreo 18 milioane din care se presupune ca vreo 20% sunt pierduti definitiv din cauza pierderii cheilor de criptare.
      Asta ar fi insemnat ca Mircea Popescu detinea 6-7% din totalul de bitcoini existenti la nivel mondial. Poate detinea vreo 1000, dar si asta r fi fost extrem de mult.

      00
    • Ce atata mirare andrei? Gata, daca e 33k acum, brusc nimeni nu ar putea avea bitcoin mai multi decat ți se pare tie acum o suma mare dar nu nesimțită? La început bitcoin se mina repede si era lipsit de valoare, aproape nimeni nu se gândea ca va valora asa peste 11 ani. Luai un milion de btc cu 2-3000$ si vânzătorul era extaziat. Doar pentru ca acum ar valora mult nu înseamnă ca nu era ușor și ieftin de achizitionat în trecut. Când ai înțeles tu prima data ce e ala blockchain si ai văzut ca bitcoin are valoare cât sa merite sa îl deții? Îți zic eu ca nu în 2010.
      Omu era printre cei mai vechi detinatori, putea f bine sa aiba si mai mult de 1 mil btc oricat de mult te-ar oftica asta.

      00
    • mir, stop trolling.

    • @Mir, ca sa trollez si eu la fel ca tine…
      Imi pare rau ca a murit Mircea Popescu. Aveam si noi un roman in top 5 miliardari din Europa si acum s-a dus. Au ramas doar Daniel Dines si Ion Tiriac sa ne reprezinte, dar din pacate nu vor ajunge niciodata la ce a fost Mircea Popescu.

      00
    • Dar eu vorbesc serios. Chiar vroiam sa îmi răspundă Andrei, când a înțeles el ca btc merită deținut și când a achiziționat primul btc? Are cineva voie sa detina btc vechi sau trebuie sa ii dea voie Andrei sau sa vi se para voua o suma nu prea mare?
      Tu Vali ai avut atitudine de superioritate fata de toți care vorbeau bine de crypto toți anii ăștia, ca și cetin, de vreo 2 ani asa ai început sa nu mai comentezi direct împotriva ci asa mai voalat, probabil ai cedat și ai cumpărat și tu câțiva.
      Alții au voie sa fi întrat în hora mai devreme ca voi sau nu ii lasa oftica voastră?
      Îți zic eu sigur Andrei ca în 2010 tu habar nu aveai de bitcoin. Eu ce crezi, alții știau. Stop oftica

      00
    • @Mir, despre Satoshi Nakamoto se spune ca are in jur de 1 milion de bitcoini. Sa inteleg ca Razvan Popescu era la acelasi nivel cu inventatorul/inventatorii aceste platforme?
      Sau ca Mircea Popescu este chiar Satoshi Nakamoto?

      Trezeste-te la realitate. Un om care detinea 6-7% din totalul de bitcoini ar fi avut mult mai multa influenta si ar fi fost mult mai cunoscut in comunitate.

      Spui ca in 2010 luai 1 milion de bitcoini cu 2-3000 de dolari si vanzatorul era fericit. Problema este ca nu existau persoane care sa detina atat de multi, nu aveai de unde sa cumperi. In 2010 numarul total existent pe piata era de vreo 2,6 milioane, dintre care jumatate detinuti de Satoshi Nakamoto. Asta inseamna ca Razvan Popescu ar fi trebuit sa cumpere vreo 80% din restul de 1,3 milioane care se gasesau pe piata. Asta in conditiile in care nu exista platforme de tranzactionare, totul se facea la mica intelegere intre utilizatori.

      00
    • Mir, cred în continuare că civilii care vorbesc despre bitcoi sunt habarniști. greucenii își văd de ale lor.

    • Civili ahahaha
      Andrei vezi ca esti iar
      Nu trebuia sa aibe cineva 1 million de btc in 2010 sa ii vanda lui Mircea. Nu a zis nimeni ca de atunci i ar fi avut pe toți. Ca sa te scoti te faci ca nu înțelegi.
      Eu am dat exemplu cu 2010 ca atunci am cunparat eu primii btc. Tu cand ai aflat de toata treaba asta? Esti in crypto de 11 ani ca mine si alții?
      Mircea a facut un exchange in 2010, atunci cand zoso habar nu avea de btc. El comenta superior si in 2018 cand am mai cumparat eu cativa la 3000$.

      00
    • primul articol pe acest blog despre btc e din 2013.

    • @Mir, ce-ti place sa schimbi pe parcurs discursul.
      Am comentat legat de 2010 fiindca asta ai spus tu: „… aproape nimeni nu se gândea ca va valora asa peste 11 ani. Luai un milion de btc cu 2-3000$ si vânzătorul era extaziat.”

      Si, repet, nu spun ca Mircea Popescu nu a avut ceva bitcoini in posesie, doar ca nu exista nici cea mai mica dovada ca ar fi avut 1 milion. Nici macar el nu a afirmat vreodata ca detine un numar atat de mare de criptomonede. Asta este doar o prosupunere a unor baieti ca tine care il priveau ca pe Mesia.

      00
  2. mișto

    mulțumesc

    :) am aceeași vârstă cu tine

    in 2019 la un meci de fotbal (dupa ce nu mai jucasem de vreo 18 ani) m-am bagat portar

    a doua zi mana stângă era vantata
    încheietura mana-antebrat durea ca dracu

    si acum am probleme cu încheietura

    si am descoperit ca mi-am afecat si eu netvil ulnar
    la mine problema e mai puțin la cot, dar îmi amorțesc degetul inelar si mic

    00
  3. Hai ca pana acum va mandreati ca sunteți viermi de calculator, well, there’s a downside to all that.

    00
  4. Dracie din aia de o congelezi gasesti si la decathlon. Merge si la microunde sa alternezi cald cu rece.
    Chiar azi am dat de ceva legat de tendoane er co. Tipul e cățărător si aplica pe disciplina lui, dar cred ca cu putina intentie se poate aplica prin mai multe discipline.
    https://youtu.be/sBTI9qiH4UE

    00
    • De ce ai alterna cald cu rece? La ce ajuta asta?
      Stiu ca pui rece ca sa reduci inflamatia, dar nu stiu la ce ar ajuta o compresa cu apa calda.

      00
    • @AndreiG, unele dureri trec cu cald.

      00
    • @Radu, ce dureri trec cu cald? Probabil cele legate de reumatism, nu? Dar acolo este total contraindicat sa pui rece.
      Eu asta intrebam, care sunt situatiile in care se recomanda alternanta rece-cald?
      Si nu eram ironic, pur si simplu sunt curios.

      00
  5. Mi-ar fi făcut bine să ştiu cât de rău e să-ți buşeşti discurile la spate dacă stai cu orele la calculator şi nu compensezi cu mişcare/sport. Şi mai ales cât de … ireversibilă e treaba.

    00
    • Sa știi că nu este 100% vina ta, articolele din mass-media sunt în așa fel scrise încât creează ideea că sportul este doar ăla când mergi la sala și tragi de fiare vreo două ore sau alergi vreo oră pe stadion sau altceva echivalent – adică niste exerciții care presupun un efort fizic intens, greu de realizat pentru marea majoritate a celor de peste 35-40 de ani care au o muncă sedentară.

      In realitate sport înseamnă orice fel de exercițiu fizic inclusiv să mergi pe jos, iar daca dimineața mergi pe jos 30-40 de minute până la serviciu iar după amiaza te întorci tot pe jos uita că ai făcut mișcare peste o oră pe zi pur și simplu, fara sa faci nimic deosebit.

      00
    • bai.. mersul pe jos e ceva natural.
      nu faci sport mergand pe jos
      sportul e ceva ce duci peste limita de miscare normala, de aia alergatul e sport si nu mersul pe jos.
      cand faci EFORT SUSTINUT.

      nu mai fiti lenesi si promovati mersul pe jos ca fiind sport.

      00
    • De fapt cum spune @gabi, mersul pe jos reprezinta miscare, nu sport.
      Daca esti la nivelul in care mersul pe jos timp de 30-40 de minute te extenueaza, atunci ar trebui sa iei niste masuri in privinta asta.

      00
    • Pentru majoritatea celor trecuti de 40-45 de ani mersul pe jos reprezinta ocazia de a face miscare. Si e f buna la sanatate. Pt ca majoritatea folosesc masina pt job iar la job stau pe scaun. Daca poti sa faci un sport, foarte bine, 1-0 pt cei ce pot, asta nu inseamna ca miscarea este cah. Vedeti voi cand ajungeti acolo 😛

      00
    • nu a zis nimeni ca miscarea este cah.
      am zis ca mersul pe jos nu e echivalent cu „a face sport”.
      ma uit pe geam si toti cei ce trec prin fata blocului = fac sport.

      lol, dar nu.
      Pasarile cand zboara, fac sport?
      Delfinii, cand inoata, fac sport?
      Oamenii, cand merg (pe jos), fac sport?

      00
  6. NOU
    #33

    Don’t betray your body or your body will betray you.

    https://youtu.be/0ry5FJpOPRU

    00
  7. Îți zic eu ca sunt bătrân și stau pe scaun de vreo 30 de ani. Treaba cu discurile e ireversibila oricum. Nu rezolvi decât intarindu-ti mușchii care sa iti susțină coloana și folosind scaune cu suport lombar. Înotul face minuni.

    Dar cel mai rău, cel puțin in cazul meu, e sa fii gras, asta pune și mai multa presiune pe coloana. Am luat în pandemie 30 de kile, am dat jos 12, mai am 18 sa revin la greutatea de înainte. Si încă vreo 20 după aia sa am o greutate „normala”.

    00
  8. Felicitari, in mare ai inteles procesul. Totusi faci niste confuzii intre iritatia si compresia unui nerv. Iritatia este similara cu inflamatia. In momentul in care produci o leziune asupra unui tesut, organismul va incerca sa indeparteze celulele distruse trimitand sistemul imunitar in zona afectata. Din acest motiv inflamatia inseamna cele 5 semne celsiene (calor=caldura, dolor=durere, rubor=roseata, dolor=durere si functio laesa= pierderea functiei). Inflamatia o vezi cel mai bine cand in loc sa dai cu ciocanul in cui nimeresti degetul. Daca dispare factorul mecanic care a produs problema, dispare si inflamatia (spontan sau ajutat de medicamente antiinflamatorii, si acest lucru se intampla in cateva ore / zile ). Deci, inflamatia nu iti scoate din functiune nervul 4-22 saptamani. Binenteles vorbim de o inflamatie produsa de un factor mecanic care a venit si a plecat (gen lovitul la cot). Exista si inflamatii cronice cum este cazul herniei de disc in care discul sarit se freaca la infinit de o radacina nervoasa care se tot inflameaza, se tot inflameaza. Chestia aia cu „scosul nervului din circuit” pe perioade lungi de timp este mai mult decat o inflamatie si inseamna distrugerea partiala sau totala a nervului. Una din cauze este compresia. Imagineaza-ti nervul ca un fir electric pe care il calci cu piciorul scaunului. Din momentul in care intrerupi conductorul de cupru nu o sa mai functioneze nici dispozitivul alimentat de acel conductor. Organismul incearca sa repare nervul distrus (similar cu inadirea firului intrerupt) si acest proces dureaza saptamani sau luni. Uneori nu se mai poate repara nervul. La nervii median, ulnar si radial sunt frecvente astfel de compresii datorita mobilitatii mainii in raport cu antebratul si antebratului in raport cu bratul (sindromul de canal carpian / sindromul de canal cubital – boli intalnite des la IT-isti).
    Dupa fractura / fisura unei coaste nu dor muschii ci nervii intercostali. Sub fiecare coasta exista un nerv numit intercostal care daca il „iriti” doare ca naiba. Uneori este suficient sa dormi pe o parte, sa indoi o coasta (fara sa o fisurezi sau sa o rupi) si a doua zi ai o nevralgie intercostala de toata frumusetea.

    00
    • N-am zis nicăieri că nervul e scos din circuit, am și precizat că am tradus mot-a-mot, „irritated” e termenul folosit de doctorii din UK, că nu-s la curent cu dicționarul de specialitate. Altfel, n-am zis nicăieri explicit că mă dor coastele, am zis că în caz de fractură, se vindecă greu, similar și în cazul mușchilor intercostali :)

    • De câteva ori în viață mi s-a întâmplat o chestie: m-am aplecat foarte tare într-o ladă frigorifică de magazin să iau ceva e pe fundul ei și cumva mi-a alunecat o coastă pe marginea lăzii (nu știu altfel să descriu mișcarea) și nu știu dacă s-a bosumflat vreun nerv sau a fost o întindere musculară, dar m-a săgetat o durere de m-a luat naiba.
      Durere care a rămas mai bine de o săptămână (din ce în ce mai difuză, dar primele câteva zile erau nașpa rău).

      00
    • @Alex.
      „Problema cu nervii iritați e că durează relativ mult până își revin, unii spun că undeva de la patru la 22 săptămâni” – asta ai zis.
      Un nerv nu sta „irritated” (adica inflamat) 22 de saptamani. Probabil ca sursa pe care ai citat-o s-a referit la refacerea nervilor dupa o sectiune sau o compresie (care inseamna scoaterea nervului din circuit) si nu la inflamatie (care inseamna durere). Asta am incercat sa iti explic. Binenteles, pornesc de la premisa ca sursa pe care ai citat-o este un tratat de neurologie si nu un articol din Formula AS, varianta britanica :)

      00
    • @DP: tu îți dai seama că noi, aici, discutăm pe marginea semanticii din limba engleză, nu? Corect ar fi, poate, să zicem nerve damage, dar irritated este termenul folosit de doctori și de specialiști în rehab pentru că e mai pe înțelesul poporeanului. Eu înțeleg unde bați, ai dreptate, e diferență între inflamație și compresie, de acord, dar în context, e irelevant.

  9. E baia prea mica, de aia te doare in cot.😀😀😀

    00
  10. Eu mi am ciupit nervul radial si am avut mana + incheietura paralizate vreo 3 luni. O experienta interesanta.

    00
  11. Intru și eu de curiozitate să văd ce zice nea Jeff Cavaliere. Primul video: Masturbation kills your gains :((

    00
    • Titlul e o autoironie. Are o serie intreaga de „is killing your gains” si lumea face misto de el in comentarii pe tema asta, inclusiv dude de genul „breathing is killing your gains”. Clipul ala pleaca de la intrebarile urmaritorilor, believe it or not.

  12. AM cazut de pe bicla in UK. Mi-au facut astia radiografie si au reusit sa vada o microfractura si deasemenea sangera la interior osul fiind spart. Au decis sa astept vreo 2 saptamani si apoi daca inca sunt probleme sa revin si eventual sa ma opereze. Durere, algocalmin, bla bla bla, stii cum sunt astia in UK. Am plecat in RO fiind in medical/vacanta o luna. Am ajuns la Giurgiu sa fac o a doua radiografie ca ma durea ingrozitor. Am asteptat vreo 3 ore ca nu vroia doctorul sa coboare sa citeasca radiografiile. A venit asta mai tarziu, era o radiografie de-aia rudimentara in care nu vedeai mai nimic la nivel micro, dar au observat ca era cotul vanat-rosu si au dedus ca e microfractura la interior. Si din radiografia aia a reiesit inca ceva, era mana sarita si de-aia ma durea asa rau. Am ajuns pe mana la un doctor care se ocupa cu recuperarea dupa accidente, nu le cunosc denumirea medicala, si in 3 minute mi-a pus mana la loc. Era sarita din cot,umar si jos la incheietura. Am scapat de durerea aia aproape instant.

    00
    • Faza e ca imi propun ca miine sa mai dau o tura pe la A&E, ca ma tine o durere si la incheietura dreapta si nu stiu cit e doar nervul ala sau tendonul si cit e o alta potentiala fisura. Dar da, NHS e mizerabil uneori. Mai ales la prescris painkillers.

  13. Mi-ar fi plăcut, deci, să aflu mai multe astfel de lucruri când eram în școală.

    Uite de aia la scoala cel mai mult mi-a placut vacanta. Pentru puteam sa citesc in voie tot ce ma interesa cu adevarat, nu ce ineptii voiau obositii aia sa bag la cap.

    00
  14. Ia vezi dacă nu te ajută niște Gabaran. Sau întreabă medicul de el.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.