Sunt analfabet economic, și din postura asta…

…vreau să educ un profesor universitar scos la rampă să apere scheme.

Tănase Stamule, decan al Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul ASE, are o opinie în ZF pe tema unei liste de companii care nu au profit.

Hai să o luăm metodic.

Companiile de energie au avut în 2022 profituri record. Engie a avut 128 milioane euro profit. OMV a avut cel mai mare profit din istorie. Ne poate spune domnul economist Stamule de unde a venit profitul ăsta? Are vreo idee cum fac companiile astea profit, în ciuda faptului că sunt căpușate de politicieni constant?

Băncile au avut și ele profituri record în 2022. Din nou, de unde să fi venit banii ăștia? Din împrumutat statul? Din creditele date populației cu dobândă 12% în timp ce dau dobândă 1% la depozite? Oare de aici?

Nu-mi vine să cred că e cineva care plânge pe umărul retail-ului. Serios acum, ăsta e nivelul de economie de la ASE? Bun, hai să aruncăm niște date spre domnul Stamule, poate se mai deșteaptă. Nici o companie de retail nu stă în România pentru un profit de 2-5%. Aia e o schemă acceptată, dar oricine cu o urmă de creier știe că ăla nu e profitul real. Și se vede asta dacă compari știrea asta cu “vai bietele companii de retail” cu “fermierii vând laptele cu 50 bani litrul și tu îl cumperi de la raft cu 7 lei”. Cum s-a ajuns la prețul ăla? Ce face ăla care îl colectează, transportă și ambalează, pune el adaos 1.200% și Carrefour, Profi, Lidl și Kaufland îl vând populației în pierdere cu 7,62 lei?

E jignitor. Sunt constant știri din astea, cu mere, roșii, orice, dar aparent economiștii de la ASE nu știu să facă legătura între cele două și nici când sunt la raft nu conectează creierul când se uită la prețuri.

Și bate la ochi cum au sărit unii să apere repede companiile și profiturile lor mici. Ce urmează, să iasă economiștii să apere păcănelele?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Fac eu site pentru astia care produc legume si n-au unde sa le vanda. Cu plata cu card, cu cos de cumparaturi, cu alegeti curierul, etc.

    Comentariu apreciat.998
    • Cred ca asta era problema, nu stia nimeni faca un shopify de 30$ pe luna.

      Eu zic sa dublezi si cu un site de anunturi ca nu prea sunt.

      Comentariu apreciat.807
    • 4 lei inca pepenii in piata. Trebuie sa fi idiot sa cumperi

      Comentariu apreciat.569
    • M-am gîndit și eu la asta acu’ vreo trei ani, doar că e prea mare chinul logistic. Dorel n-o să vrea cont bancar, iar dacă are unul nu poate să dea factură, iar dacă poate să dea factură nu poate să livreze, iar dacă poate să livreze, tu o să le trimiți înapoi că ai găsit două roșii lovite sau s-a stricat o sticlă de lapte din alea cinci. Altfel, ideea de platformă de intermediere e mișto, că poți să faci licitații pe cantități, pe curieri, pe centre de fulfilment, împărțit produsele pe calitatea 1, 2, 3, intermediat cumpărători pentru hipermarket sau pentru fabrica de bulion șamd. Problema care apare e la controlul calității: Kaufland cumpără de la Dorel o tonă de roșii cal. 1 și la el ajung calitate de bulion, cine plătește camionul care-a transporat dus-întors marfa și cum se face returul banilor? (OK, cu returul e relativ simplu, se fac plățile prin platformă, creezi un soi de escrow, aia e, deși mă tem că la corporație o să vrea plata la 90 zile etc.)

      Nu ești primul care s-a gîndit la asta, apoi și-a băgat picioarele cînd și-a dat seama cît de complicată e treaba. Dar, da, e loc pe piață pentru cine e suficient de curajos.

    • Pai fix partea logistica e cea mai dificila, de aia Amazon, Emag etc vor sa detina si sa controleze totul end to end. Daca nu pot, nu se baga. Emag de ce nu a scos Freshful acum 10 ani, ca nu aveau ideea sau ca nu stiau sa faca un site?

      Comentariu apreciat.631
  2. L-au făcut 7.65 . Au mai pus 3 bani ca să iasă pe plus

    Comentariu apreciat.331
  3. Bancile au avut profit pentru ca sunt controlate de BCR si alte organisme europene (implicit cele care verifica firmele „mama” din tarile lor de origine), deci sunt obligate sa raporteze corect. Altfel se raporta „pierdere” cum practicau unii in trecut, inainte de 2008, iar banii ajungeau unde trebuie. Firmele de retail ascund cu brio profitul pentru ca se poate, la cat volum de marfuri se importa! In schimb, cei din energie au cam suferit la cat a schimbat guvernul pretul si formulele, doar calcularea facturilor i-a dat peste cap cu tot cu IT-ul lor (a reusit Hidroelectrica sa emita corect toate facturile?). Iar la combustibil e furt pe fata, dar nu avem ce face! Pretul e similar cu restul tarilor din UE, dar salariile nu! Cred ca ai nostri ar trebui sa forteze mana UE pe tema razboiului din Ucraina, ca altfel tot pierdem!

    Indecis. Tu ce zici?2338
    • Colega, încetișor cu băncile…
      Fac ce li se spune să facă, de către compania mamă. Politică bancară.
      Back-endul face Front-end ul.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • BNR nu BCR, amice

      Comentariu apreciat.280
    • NOU
      #16

      Probabil se refera la “Banca de Control Romana”

      91
    • @Andrei: ai dreptate, am gresit. Am vrut sa scriu „BNR”.

      51
    • „Iar la combustibil e furt pe fata, dar nu avem ce face! Pretul e similar cu restul tarilor din UE, dar salariile nu!”

      Tu daca ai vinde covrigi si ai vedea ca nu iti scad vanzarile deloc daca ii vinzi cu 4 lei, te apuci sa vinzi cu 3 lei, ca „e oamenii saraci”?

      P.S. Am bagat zilele astea benzina pe o insula greceasca. Un litru de benzina standard: 1,98 euro. Adica aproape 10 lei.

      121
  4. Am prins și eu un profesor pe „profit” teve trompetă, pe la începutul anului, când anunțau profiturile companiile.
    Zicea din gură că lumea trebuie să înțeleagă că și băncile trebuie să trăiască, de aia cer dobânzile și comisioanele LEGALE…
    Cu cât l-or fi plătit pe nesimțit?

    Comentariu apreciat.535
    • Cu un credit cu dobanda preferențiala, o rescadentare, o măslină alea alea si apoi daca nu face el face altul, in fond nu dă in cap la nimeni, nu?

      Comentariu apreciat.401
  5. Nici o firmă de păcănele nu iti stă in Romania pentru un profit de 10%. Să dai de muncă la atâția oameni, la cei care zugravesc, pun becuri, schimbă calorifere, fac curățenie, se ocupă de HR, paznici, bodyguarzi, aer conditionat, mentenanță, reparatii masini, soferi, firma trasnport bani, contabili, si multe altele. Sa platesti impozite atat de mari, sa sponsorizezi sportul romanesc. Si dupa aia sa strambe din nas unii că la păcănele nu fac reclame. De ce sa nu faci? Da la ce sa faci? La fabrici de nasturi? La ace brice si popice? Sau carice cum li se spunea odată. Trebuie sa ne intelegeti si pe noi. Vorbim romaneste. Ce marca de masina doreati domnu Vali? Sa stiti ca se rezolva, discret, vorbim.

    Indecis. Tu ce zici?4828
    • Si daca banii aia s-ar duce pe mancare, carti, electrocasnice, dentist, etc in loc de pacanele, nu ar avea aceleasi efecte in economie (sa dea de munca la multi oameni, si sa plateasca impozite), dar fara sa se sinucida lumea?

      Comentariu apreciat.4215
    • Stefan, ar fi bine daca s-ar fi descoperit in mod definitiv cauza sinuciderii, ca oamenii se sinucid din cauza pacanelelor. Cum explici totusi cazurile de sinucideri ale unor oameni care nu au jucat in viata lor la pacanele?

      Indecis. Tu ce zici?3029
    • Si inca ceva daca imi permiti. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 4% din populatie sufera de depresie. 1 din 4 persoane cu depresie au si ganduri de sinucidere Este rezonabil sa gandim ca aproximativ acelasi procent il regasim si intre jucatorii de pacanele, respectiv aproximativ 1% dintre jucatorii de pacanele sufera si de depresie si de tendinte de suicid?

      Indecis. Tu ce zici?2514
    • @Stefan – Ceva mai puțin decât ai și erai ficus…

      211
    • Stau pt 7% si sunt multumiti, legit. Cand volumele sunt mari, cateva procente sunt importante

      100
    • @F
      You’re missing the point si esti idiot.
      Inlocuieste sinucindere cu viata distrusa sua ce vrei tu, si nu mai sari la alt subiect.

      Explica de ce efectele in economie nu sunt acelasi pentru cheltuieli cu alte servicii sau bunuri.
      De ce pupi pula pacanelelor?

      Indecis. Tu ce zici?2113
    • @F, legatura e foarte simpla dar daca esti ignorant nu o vei vedea niciodată, se cheama obisnuinta, pacanelele dreseaza omul prost sa fie in continuare prost sau si mai prost ca mai destept iti garantez ca nu va fi. Oricum romanii sunt majoritar dresati cu deprinderi proaste din familie ce mai conteaza una in plus lol

      1116
    • ce amuzanți sunt cei care cred că păcănelele sunt mai rele decât alcoolul. Doar că statistica le dă peste nas. Am auzit niște amici că erau total ultragiați împotriva păcănelelor, dar ei sunt consumatori de prostituate și bănuiesc că ar vrea să se și legalizeze abuzul respectiv, că nu e meserie.

      193
    • Stefan, vai dar ce frumoa injuri. As inlocui-o si pe sora-ta cu maica-ta, dar sa stii ca nu-i totuna.

      151
    • NIX, obisnuinta? Vai ce vast domeniu.

      93
  6. „Preturile la alimentary sunt cele mai mici din europa” am râs ….

    Comentariu apreciat.358
  7. Stamule e o trompeta sinecurista a PNL-ului. Se pregatea pentru primaria sector 1 dar l-au tras pe linie moarta cand s-au impartit candidatii la sectoare intre usr si pnl. Avea fraierul si afise gata facute. Cred ca si le-a lipit in debara.

    Comentariu apreciat.783
  8. StaMule e un exponent tipic al gândirii penelizde -ori: jelania și compasiunea pentru marele capital. Micul capital? IMM-urile? Cetățenii? Să facă foamea dă-i în. .. Noi suntem partidul antinațional al investitorilor străini. De ei trebuie să avem grijă. Pentru ei trebuie să facem protecție socială.

    Comentariu apreciat.514
  9. Problema statului si a politicienilor e ca nu inteleg economie si ca-si vor partea si din banii care nu exista. Ce vrei sa le ceri cand 99% dintre ei nu ar fi in stare sa gestioneze niciun chiosc de ziare, dar vor sa gestioneze o tara?

    Comentariu apreciat.470
  10. Pai, autorul, fost candidat PNL, face politica si injura PSD, care e aliatul PNL la guvernare. Asta bate toate teoriile economice :)

    Comentariu apreciat.331
  11. Ce urmează, să iasă economiștii să apere păcănelele?

    Păi sunt cel mai bine plătitor sponsor, cum altfel?
    Toată lumea vede ca fiind normal ca lucrurile să meargă cumva pe termen lung cu salarii de Turcia și prețuri de Germania.
    Ori în situația asta, economia circulară bazată pe păcănele este clar viitorul.

    193
  12. Sincer imi e greata de toti specialistii financiari care ies sa ne explice ei cum e cu economia. 99% din ei sunt complet subiectivi pentru ca depind 99% de niste bani de la organizatiile pe care le apara.

    Varful a fost pe vremea cand Biris, consultant platit de multinationale sa le ajute sa evazioneze statul roman, pardon, sa faca optimizare fiscala, a ajuns ministru de finante din pozitia din care trebuia sa inchida toate mecanismele astea de optimizare fiscala.

    Hmm, mare dilema, omul care stia ca in cateva luni oricum zboara de la minister, oare sa-si faca treaba si dupa cateva luni sa ramana somer pana la pensie sau sa fie linistit, sa afle cum merg lucrurile din interior si pe urma sa se intoarca frumos la contractele de consultanta, si mai performante si mai bine platite acum cand stie si problemele din interior?

    Cam asa si cu toti consultantii astia care acum sar in apararea multinationalelor. Toti cu interese financiare mai mult sau mai putin ascunse din zona aia.

    Nu zice nimeni sa plece multinationalele din tara, ba chiar sa vina mai multe. Dar fenomentul exportului de profit pentru a evita plata taxelor aici e o problema mondiala, reala, cu care se confrunta foarte multe state. Si care trebuie macar incercat sa fie rezolvata. Nu sa ne punem capra sau se ne inchinam ca la dumnezeu la ei.

    Comentariu apreciat.455
    • Cumva angajații aia din ANAF aveau dreptate – ca specialist in prețuri de transfer și optimizări fiscale unde alegi să muncești?
      La stat, într-un mediu politizat unde te poate fute orice imbecil ajuns șef pe pile, plătit cu 6-10k Ron lunar sau la ceva corporație/firmă de consultanță plătit cu 10k euro.
      Asta nu înseamnă că greviștii din ANAF curse merită mai mult de 10k Ron.

      203
  13. Cum sa fii profesor universitat la ASE si sa borăști asemenea gunoaie.
    Cum sa zici ca bancile fac profit de 1%-2% pe an ? Sau ca distribuitorii de energie in 2022 erau pe faliment.

    Comentariu apreciat.315
    • ASE-ul, ca mai toată România, e un cuib de ṣerpi cu tot felul de implicații politice. Cuibul ăsta stă pe un purcoi de bani, iar fiecare ṣerpiṣor din ăsta luptă să ajungă cât mai sus, să îi lingă cât mai bine dosul ṣefului etc. Generațiile trecute de ṣerpi au mai fost cum au mai fost (tot lingăi, dar măcar educați), dar generația actuală e jale.

      Indecis. Tu ce zici?273
  14. Sincer, pe teme din astea economice, as vrea sa aud si parerea lui alter_ego, ca in rest nu am remarcat pe altcineva pe aici care sa produca niste opinii mai avizate. Adica sa fi vazut/facut cu mana lui 10mil+.

    Indecis. Tu ce zici?2210
    • tu crezi că atunci când faci banii ăștia ai timp să scrii pe blog?
      e ocupat luna asta, a promis că luna viitoare se ocupă.

  15. Companii sau subsidiare? Coincidenta sau nu, corporatiile care “scapa” de impozitul de 10% sunt printre cei mai mari angajatori din Romania – sa nu uitam ca 43% din salariul brut ajunge la bugetul de stat. Ori sunt companiile astea mari foarte rele, ori guvernul mai are de invatat economie.

    914
  16. Dedeman este un exemplu care anulează tot ce a scris ala acolo, firma asta a deschis magazine noi și a avut un profit de 20% din cifra de afaceri.
    O firma care sta pe minus pana scapă de concurenta înseamna ca face dumping comercial sau externalizeaza profitul.
    Impozitul pe ”lipsa de performanta” e just!

    Indecis. Tu ce zici?295
    • O firma care sta pe minus pana scapă de concurenta înseamna ca face dumping comercial sau externalizeaza profitul.
      Impozitul pe ”lipsa de performanta” e just!

      Ii lovesti grav pe aia care sunt pe minus cativa ani pana prind coaja, nasol.

      143
  17. Am ajuns rau cand ajungem iarasi la teoriile anilor de glorie in care coorporatiile e rele fiindca fac profit si ne fura. Dar ignoram ca Romania s-a dezvoltat masiv in ciuda incompetentei clasei politice, lipsei de infrastructura, etc.. Oare, de pe urma cui? A lui Mos Vasile cu vaca lui, probabil.

    Probabil dintre toti, ei reusesc sa fure cel mai putin procentual. Ca nu e suficient sa treci un apartament pe firma.. e ceva mai greu acolo.

    Dar sincer sa fiu, nici nu stiu ce-i mai rau: Opinia lu’ nenica asta despre „politica verde a Uniunii” sau parerea ta, Vali.

    Se denatureaza subiectul pana peste cap.

    P.S. Laptele, rosiile, etc sunt produse volatile. Nu intra in calcul la IPC-uri, inflatie si in general e foarte complicat sa fie date ca exemple de preturi de orice. Laptele nu ajunge de la nea’ Gheroghe la un intermediar si apoi la supermarket. Trece prin 5 maini intre timp iar nea’ Gheorghe nu vrea sa vorbeasca cu nea’ Vasile ca sa se scape de primul intermediar si sa adune ei laptele din comuna, sa-i faca actele si sa-l vanda la un leu. Asa ca tot finul primarului ajunge sa o faca, e si laudat pentru asta. Dar supermaketul e rau si cumva la magazinele de cartier laptele e si mai scump, pe piata e si mai scump. Iar direct de la sursa s-ar putea sa faci niste boli sau sa nu gasesti mereu pentru un leu mai ieftin.

    Indecis. Tu ce zici?3024
    • Explica-mi ca unui prost ce sunt, cum s-a dezvoltat Romania de pe urma multinationalelor si de ce acestea fura mai mult decat in tarile cu apa calda.
      Multumesc.

      Indecis. Tu ce zici?1627
    • de ce acestea fura mai mult decat in tarile cu apa calda

      1. pentru că se poate și pentru ăia de la anaf sunt incompetenți.
      2. pentru că nu avem lanțuri de distribuție bine puse la punct, astfel că laptele se cumpără cu 50 bani și ajunge la 7 lei la raft.
      3. pentru că dau salarii de mizerie.

    • @Motociclist:

      De ce fura? Din acelasi motiv pentru care Bechtel a construit peste tot in lume autostrazi dar pe noi ne-a luat la pula, iar noi drept raspuns am avut grija ca sa pierdem contractul.

      Simplu, nu? Si crezi ca ei au castigat din greseala sau…?

      Cat despre cum ne-am dezvoltat din cauza multinationalelor e si mai simplu: Unde e singurul loc in care te angajezi fara sa fie problema ca nu ai toti banii pe cartea de munca!? Unde e singurul loc in care daca vinzi un serviciu in Romania, garantat ti se cere factura? La o multinationala.

      De pe urma a 1000 de oameni pe salariul minim + bonuri + transport se da de lucru la alti 500. Iar serviciile ca cei 1000 de oameni sa poata si sa aibe ce lucra mai dau de lucru la inca alti 500. Asta doar local, pe premiza ca importam materia prima.

      Asa ne-am dezvoltat, ca doar nu ne-a ajutat schimbarea guvernului in fiecare an, nu ne-a ajutat Firea, Ciolacu, Dragnea, Iohannis, drogatu’ ala economist, Orban, Ponta, Basescu, Boc, si care dracu’ au mai fost ca lista e imensa de incompetenti.

      Plm, uitam ca suntem tara in care ne-am demis guvernul inainte cu o zi de a veni prim-ministrul Japonez in vizita oficiala anuntata cu mult inainte? Suntem tara ce l-am trimis pe Bode sa negocieze cu Austria acordul Schengen (inca nu-mi vine sa cred ca a fost pe bune), suntem tara ce a demis oameni de la conducerea Tarom ca nu a vrut sa intarzie un avion cu parlamentarii opozitiei, suntem tara care in care inventam „declaratii” noi pentru companii o data la 2 ani si o numim debirocratizare.

      Daca nu ne-au scos multinationalele din cacat, cine atunci? Horeca romaneasca? Fermierii romani ce inca au impresia ca Daea e un mare geniu!?

      1710
  18. E cu dus si intors. Daca te uiti cine toarna cel mai multi bani in buget sunt chiar aia ce nu platesc impozit pe profit. :) Daca dai in ei cu sete poti sa o iei la vale rapid ca iti pleaca si intr-o tara ca a noastra daca pleaca 4-5 jucatori mari ajungi sa parasuteze Crucea Rosie ajutoare. Nu se poate negocia cu ei sa mai dea acolo un 6 miliarde sa faca o mica cheta ? Cica atat ar fi gaura si dupa aia e ok. :D

    Indecis. Tu ce zici?278
    • Păi cam toată lumea e de acord că era mai bine până în 2000. Nu erau multinaționale, benzina era de la PECO, în loc de supermarket aveam buticuri de cartier, nu existau IT-iști care să păgubească bugetul de impozite. N-aveam ce căuta în Vest, să ne exploateze ăia. Că n-aveam vize. Sigur, unii mai plecau la muncă în Turcia sau Israel, de unde se întorceau cu saci de bani. Și lucrurile mergeau ca pe roate, de aceea Vadim a luat 33% din voturi în decembrie 2000. Nu e timpul pierdut, avem soluția salvatoare. Simion președinte, Șoșoacă prim-ministru.

      Comentariu apreciat.397
    • Daca te uiti cine toarna cel mai multi bani in buget sunt chiar aia ce nu platesc impozit pe profit.

      ăsta e un punct foarte bun. urmeaza ăla cu „cine angajează cei mai mulți oameni legal”, dar aici ne intrebăm pe ce salarii, nu știu dacă merge.

    • In Romania sunt aproximativ 1000 companii cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind corporatii multinaționale. Ele au, in total, un milion de angajati, Media salariala a angajatilor e 130% fata de media nationala. Ei platesc statului cam o treime din toate veniturile încasate la bugetul public. In principal prin plata TVA, accize si a taxelor pe salarii.

      73
  19. Deci daca sunt companie de retail si am 3% profit, de fapt fur si nu imi dau eu seama.

    116
    • ai cifră de afaceri de 100 milioane și profit 3%? :)

    • @vali, inca nu, dar sa zicem ca nu ar fi departe. Iar daca as scala, ar fi cam tot acolo. Si nu o spun la pleasneala.

      Asa ca sa iti faci o idee, media adaosurilor brute efectiv avute din vanzari pe o perioada de timp e cam 17-20%. Fiind produse si cu 3-4% si cu 30% sau 200% adaos, dar cu ponderi de vanzare diferite, normal. Niciodata cu protocoale, deduceri si bonuri bagate pe naspa, ca sa scad artificial profitul declarat.

      Nu ma intelege gresit, se fac magarii la toate nivelurile, dar unele din lista aia, ca de ex. Profi, deschid enshpe magazine pe an si trebuie constant sa revina si sa investeasca/renoveze si la cele vechi, dezvoltarea asta inseamna ca strangi din dinti si reinvesti profitul pentru cota de piata si alte asemenea.

      Cu cat e afacerea mai mare cu atat poti ajuta societatea prin crearea a noi locuri de munca, dar si forta sa tii pasul cu piata si sa ofer salarii macar la nivelul pietei sau preferabil mai sus de atat.

      Am mai spus-o si nu e cu hate.. iti doresc 10.000 pe Patreon, dar genul asta de articole socialiste anticompanii, ma fac sa inchid ferestra. La Faiar inteleg ca nu e copt, dar tu stii mai bine de atat si ai experimentat si direct experienta comunismului. Ne lipseste educatia si disciplina. Problema suntem toti, angajatori,angajati, someri si lepre.

      11
  20. Au apărut pe aici niște tabeluri cu firme care declară profituri mici, zero sau pierderi. Bhă, nici nu mai intru în subiectul ăsta, că știți că nimeni nu stă aici dacă nu obține profit frumușel… Dar dacă aș candida aș face următoarea schemă:
    Aș compara datele pe care mi le oferă firmele despre rezultatele de la final de an cu ce e înregistrat de ANAF. Atunci să vedeți distracție la mulți dintre ei.
    Ce mi se pare e amuzant e cum au sărit foarte mulți să apere companiile alea care scot miliarde din România prin taxe de consultanță, branding, franxiză și te mai miri ce. Prea mulți cu dorința de a fi sclavi, iar vrăjeala aia cu „muah, ce, plătesc salarii!”, nu prea mai ține. Voi nu realizați că suntem în postura amerindienilor care se bucură la mărgelele alea aruncate de prietenii lui Columb?

    1510
    • E dorinta oricarui guvern ca majoritatea sa firmelor sa aibe un profit cat mai mic pentru reinvestitie.

      Daca te uiti pe „listele alea” ce au aparut ai sa vezi ca sunt companii subsidiare unor lanturi mai mari ce se ocupa in general cu investitii masive. De exemplu Orange are un profit imens dar compania lui Orange care de fapt monteaza infrastructura are pierderi.

      Motivul pentru asta e divers:
      1. Cerinta legala sa desparti furnizorul de servicii de furnizorul de infrastructura.
      2. Optimizarea book-keeping-ului si a departamentelor din cadrul companiilor.

      Dar suna fain cand scoti din context.

      66
    • „Ce mi se pare e amuzant e cum au sărit foarte mulți să apere companiile alea care scot miliarde din România prin taxe de consultanță, branding, franxiză și te mai miri ce. Prea mulți cu dorința de a fi sclavi, iar vrăjeala aia cu „muah, ce, plătesc salarii!”, nu prea mai ține. Voi nu realizați că suntem în postura amerindienilor care se bucură la mărgelele alea aruncate de prietenii lui Columb?”

      E treaba statului roman sa ii prinda si sa ii beleasca pe cei care folosesc mecanisme ilegale de transfer al profitului prin preturi de transfer. E absolut corect si trebuie sa o faca.

      Ce mi se se mai pare deloc amuzant e tot valul de ura cu spume care s-a ridicat impotriva companiilor straine de ceva vreme. Am mai zis, eu am mai gasit textele absolut similare publicate acum aproape 100 de ani: am ajuns sclavi in tara noastra, strainii ne condus si ne fura bogatiile, trebuie sa scapam de ei si de cozile lor de topor. Exact, discutam de discursul legionar.

      65
    • @silicon, ție și discursul vecinului care te ceartă când ești pr0st ți se pare discurs legionar. În altă ordine de idei, sunt sătul de tinerei care nu cunosc pic de istorie, geopolitică, macroeconomie și altele, dar au păreri pe net.

      Am fost mereu disputați sau sub influența unor mari imperii (sau puteri regionale, cum le zicea Băse), de acceea aceste discursuri. Voi, id10ții îl credeți și pe Eminescu legionar, deși ideologia a apărut decenii mai târziu după ce a scris el chestiile alea

      43
  21. Mă, inclin sa cred că toți marii retaileri fac evaziune fiscală here and there. Altfel nu pupam noi oferte la diverse produse every now and again la preturi chiar rezonabile. Trec camioanele prin vămi fara sa declare mii de tone de diverse ca sunetul. Cu aprobare bineinteles.

    35
  22. „Multinaționalele scot profitul din țară, dar le dau locuri de muncă oamenilor”=”A furat, dar a și făcut”:))

    164
  23. „…să iasă economiștii să apere păcănelele.” … asta se intampla deja, de ce crezi ca se tin legi ca cea „cu fara pacanele pe o raza de 300 de metri de scoala”?

    Faza ca pacanelele e destul de simpla, sunt mufati politicienii pana in maduva firmelor astea, toti isi iau partea… iar statul castiga undeva la 1 miliard de euro din taxe de pe ele. .. e cea mai buna afacere, practic tu castigi bani fara sa vinzi nimic, fara sa-ti bati capul… pur si simplu vinzi speranta.

    PS: E penibil cum pacanelele nu-s tratate exact ca tigarile si alcoolul, ar trebui interzisa orice reclama, ar trebui sa fie blocati toti vloggerii de pe platforme sa poata face reclama si multe alele cum ar fi si interzisul lor in sali in care se vinde alcool… iar argumentul ala cu „oricum daca poti juca ilegal pe alea de crypto” e asa pentru fraieri.

    60
    • Pacanele sunt afaceri locale, Goldy. Nu poate guvernul sa nu sustina afaceristii romani, pai se poate.

      Au sustinut si FNI, si Caritas.. Pacanelel sunt chiar o schimbare placuta pe langa alea.

      40
    • fara pacanele pe o raza de 300 de metri de scoala

      Păi nici nu mai e nevoie de un sediu fizic. Acum păcăneaua e accesibilă direct de pe telefon. Și foarte multe jocuri de mobil au mecanici de tip slots pentru a obține recompensele, fapt care-i obișnuiește pe copii de mici.

      Și majoritatea păcănelelor au demo-uri gratis pe net pe care le accesezi cel mult cu un click pe „Da” într-un simplu prompt „Ai 18 ani?”.

      30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile