ANAF sunt speciali

Fiți atenți aici cum funcționează instituția statului.

Pasul1: ANAF iese și declară în presă că ei știu tot și că nu are rost să te ascunzi. În timpul ăsta, gradul de colectare al TVAului este cel mai scăzut din UE, dar nu ei declară asta, ci alte instituții europene, că ANAF nu ar declara asta.

Pasul2: trimite scrisori la ăia care au făcut tranzacții prin care îi cheamă la ANAF să discute și să declare.

Pasul3: oamenii se duc, dar ANAF nu vrea să spună despre ce e vorba, vrea să declari tu de bună voie tot. ANAF așa crede că funcționează lucrurile, că tu ești destul de deștept să faci bani, dar destul de prost să declari de bună voie tot.

Pasul4: pentru că tu nu declari tot, zici că nu ții minte exact ce și cum, le spui să îți trimită scrisoare cu ce ai de plătit, iar ei se roagă de tine să declari și altceva în afară de ce ei nu spun că știu.

Pasul5: pleci.

Și ne mirăm că suntem ultimii la colectare de TVA cu schemele astea?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. E nevoie de doar doi pasi pentru a rezolva ‘declaratiile’ astea:

    Pasul 1: ANAF iese pe strada, la intamplare, intr-o zi de luni la ora 14.

    Pasul 2: Il opreste pe Giani, cu BMW negru si geamuri fumurii si il roaga sa-i demonstreze de unde a avut bani de septar, dar si de vila cu 2 etaje, obtinute din munca cinstita de asistat social.

    Comentariu apreciat.23023
    • Lasa-l pe Giani care are „numai” septar, sa ii ia intai pe aia cu Rolls vopsit ca in Dubai sau cu Bentley! Un loc bun sa ii astepte e pe locurile pentru handicapati de langa mall-uri, cafenele!

      Comentariu apreciat.1225
    • Vila aia cu două etaje o are Giani in portbagajul de la șeptar ?
      Dacă tot o ardem la modul Spetnaz.

      Comentariu apreciat.7113
    • NOU
      #4

      nici măcar nu tre’ să-l oprească pe Giani, că poate-i recalcitrant; cerut la primărie valoare imobil, valoare auto, corelat cu cît impozit pe venit a plătit Giani (sau mama/bunica), cerut diferența, executat silit…; din biroul cu AC

      Comentariu apreciat.859
    • Dragos ai vreun septar nedeclarat ?

      1314
    • Vai de capul vostru de saraki, va e ciuda ca am BMW!

      Comentariu apreciat.1362
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1744
    • De ce sa incepem cu bietul Giani cand am putea incepe cu Klaus Werner Iohannis care nu a plătit suma de 1,2 milioane de lei, banii încasați din chiria pe casa pe care a pierdut-o apoi în instanță, într-o decizie definitivă.
      Cum ii explici la Giani ca de ce el trebuie controlat si pus la plata in timp ce ala pe care l-am votat(sa ma ierte Dzeu pentru greseala asta) zburda linistit ?

      Comentariu apreciat.1196
    • Psionics desi iti dau dreptate, cred ca whataboutismul asta cand e vorba de respectarea obligatiilor cetatenesti nu e ok.

      Eu cred ca toti ar trebui sa plateasca, si toti ar trebui sa o faca in acelasi timp.

      Nu inteleg faza asta cu „dar ala de ce nu plateste ?” – de parca ar fi vorba de vreo negociere ca la piata.

      Nu tati, toti trebuie sa plateasca, ca in ritmul asta nu mai plateste nimeni.

      Indecis. Tu ce zici?3343
    • @dny :)) nu am, dar la cate sunt ii supraincarcam pe saracii inspectori care sunt invatati doar cu firmele pe care le inspecteaza cu dedicatie de pe pozitia lor de semizei!

      200
    • NOU
      #11

      domnu’ @Fortza, geaba aveț beemveu dacă scriț corect!

      Comentariu apreciat.440
    • Un președinte (ma rog, fie-sa) a zis deja că din vânzări anterioare, iar celălalt a zis doar „ghinion”. Asta e țara, 90% hoți

      Comentariu apreciat.292
    • Până la Geani cu 7aru, m-aș mulțumi că așa zisa Poliție Locală să ginească singură mașinile epave din zona de interes.

      Și dacă apar cu RCA și ITP, dar arată vizibil distruse, să roage frumușel proprietarul să dea o cheie și să facă o tură în jurul blocului, să vadă dacă nu cumva se destramă mașina la prima curbă.

      Eventual apoi să meargă să intrebe de sănătate pe Dodel, pretenu’ lu’ Geani care i-a dat ITP pe nașpa.

      Nu să aștepte să fac eu poze prin cartier și apoi să¨-mi răspundă ceva gen „e totul ok boss, mașina e pe bune”.

      1114
    • NOU
      #14

      Giani din Berceni poa sa aiva beamveul septar imprumutat de la cineva ca sa se dea coios la gagici? Intreb si eu, ca am un Trabant imprumutat si vreau sa vad daca mefge combinatia.

      106
    • @CP
      ce ai scris tu se face in china, korea de nord, rusia. te poti muta acolo
      in tarile democrate nu se face asa ceva. in tarile democrate nu trebuie sa demonstrezi tu ca muncesti cinstit sau ca ai banii legali, se prezuma ca ii ai legali pana la proba contrarie. in tarile democrate vine anaf-ul la tine cu dovezi clare si esti chemat sa dai explicatii pe dovezi clare si la ceva concret.

      Indecis. Tu ce zici?297
    • Povesti. NU ai vrea nici tu sa locuiesti in tara unde opreste fiscul oameni random pe strada si presupune direct ca sunt hoti.

      Comentariu apreciat.303
    • @bebe: au fost introduse niste cuvinte cheie in textul meu, peste care ai sarit.
      Le las aici inca o data: „Giani”, „BMW’, „geamuri fumurii”, „septar”, „asistat social”.

      N-are nicio legatura cu Rusia, Korea, China. Ca e despre un anume tip de cetatean in textul meu. Cum s-ar spune, cetateanul ala care umbla cu polițist vopsita. Daca’ntelegi ce vreau sa zic.

      1311
    • NOU
      #18

      @bebe: poti sa pui pe lista ta si Grecia; oare face parte din tarile democratice ?

      24
    • @tiky: ai incercat tu schema aia si nu ti-a batut nimeni la usa?
      Eu am un amic care facea importuri (totul legal). I s-a intamplat de mai multe ori sa intre inspectorii vamali INAINTEA camionului cu marfa. Au descarcat in prezenta vamesilor si s-au facut verificarile.
      Eu va garantez ca nu exista scheme facute cu importuri fara ca vamesii sa stie de ele. Sistemul e ata de complicat incat e practic imposibil de fraudat (teoretic se poate, dar e mult prea greu de executat)

      41
  2. De ce exista colectare scazuta de TVA ? Poate cineva da un exemplu de manual de evaziune, incat sa intelegem ce anume NU face ANAF ?

    Comentariu apreciat.352
    • Romania e cel mai mare exportator de banane din UE. Asa un prim exemplu.

      Plus ca daca dai o tura prin media orientata spre economic o sa vezi o gramada de cazuri de evaziune TVA intracomunitara: masini, utilaje, bunuri, samd trecute dintr-o tara UE in alta cu scutire de TVA pe firme deschise pe buletine de saraci.

      Indecis. Tu ce zici?317
    • Ok, multumesc, ce se intampla cu firmele deschise cu buletine de saraci ?

      Scutirea de TVA la achizitii intracomunitare e legala.

      Deci, ce fac firmele alea cu bunurile ? Le vand in Ro si nu platesc TVA ?

      Daca da, ce treaba are asta cu achizitia initiala ? Adica de ce e problema la intracomunitare ?

      262
    • O să vezi vapoare întregi încărcate cu (zeci de mii de tone) cereale de export, ”pleacă” în voiaj și stau 2-3 zile în radă și apoi intră la descărcat cu ”cereale de import” și retur de TVA pe alte acte.

      Comentariu apreciat.491
    • NOU
      #25

      – bre nea Ioane, acu’ că nu mai sunt vameș, c-am ieșit la pensie, zi-mi cu ce făceai trafic, că erai numa’ cu bicicleta în vamă…?
      – cu biciclete!

      la giurgiu-ruse e un du-te vino cu tractoare, combine, utilaje agricole

      Comentariu apreciat.380
    • @Ender, din articolul din link nu vad care e evaziunea: firma A din Ro a cumparat utilaje din Germania cu scutire la plata tva, ca e intracomunitar, si a vandut utilajele firmei B din Bulgaria, tot fara tva, tot intracomunitar, iar firma C din Ro a cumparat aceleasi utilaje de la firma B din Bulgaria…si s-a pus de un dosar penal pt evaziune…Eu nu vad ilegalitatea, smecheria se vede din avion, dar de ce sa fie ilegal? E doar optimizare fiscala. Singura problema e ca, vorba contabilei mele, ceea ce e optimizare fiscala pt corporatii pt pulime e evaziune fiscala.

      Comentariu apreciat.272
    • @Pasoptistul
      Uite inca niste exemple:
      „Dar asta nu e totul: în vămile noastre se fac de 4 ori mai multe controale decât la nivelul statelor UE, dar se constată de 29 de ori mai puține nereguli.
      Pur și simplu contrabanda nu există – iar asta o spune statul român!

      Singurul loc în care se vede această stare de lucruri este în gap-ul de la TVA și în slaba colectare a veniturilor la buget: cât la sută din businessurile cu marfa trecută pe sub radar sunt total rupte de fiscalitate?”
      https://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-dezastrul-unei-criminalitati-scazute.html

      120
    • Evaziunea nu se face din scutire de TVA la achizitii intracomuniare. Problema de colectare e ca unii solicita TVAul inapoi de la statul roman.

      Mecanismul de baza e urmatorul:
      1. Ion din Romania cumpara o banane din Ungaria fara TVA cu 100 lei.
      2. Ion i le vinde lui Vasile in RO cu TVA la suma de 119 lei.
      2.1 Ion ar trebui sa plateasca TVA pe toata valoarea (adica 19 lei); dar Ion e un nimeni care doar si-a dat buletinul asa ca nu plateste (19 lei TVA neincasati).
      3. Vasile vinde bananele mai departe la Hans in Germania cu 101 lei fara TVA. Tranzactia este fara TVA si Vasile poate cere decontarea TVA-ului achitat catre Ion de la statul roman (adica 19 lei).
      4. Statul roman ii da 19 de lei inapoi lui Vasile, desi nu a incasat cei 38 de lei de la Ion.

      Practic bananele s-au plimbat prin Romania fara adaos dar statul roman a compensat cuiva niste TVA care de fapt nu a fost incasat.

      Acum inlocuieste banane cu containere intregi. Adauga niste acte de transport fictiv si repeta pasul 2 de cateva ori ca sa se piarda urma.

      Comentariu apreciat.337
    • tinky, de ce 38 de lei de la Ion, daca Ion datora doar cei 19 lei cand i-a vandut lui Vasile ?

      Sunt 0 de la Ion (in loc de -19), apoi -19 de la Vasile.

      Teoretic sunt 38, practic din buzunarul statului pleaca doar 19.

      Sau se considera incasarile nerealizate ca paguba efectiva ?

      Asta cu Ion e doar un nimeni deci nu plateste TVA cand are acte de import mi se pare cel putin dubioasa – adica statul roman nu are control in timp real asupra achizitiilor de import intracomunitare ?

      113
    • @tinky, poate ma depaseste pe mine matematica dar .. cum iti da tva 38 la pret de vanzare 119?

      20
    • Mea culpa. Initial scrisesem exemplul cu banane de 200 lei + TVA si mi-am dat seama ca e mai simplu de inteles la 100 lei+TVA. Am uitat sa modific valoarea respectiva.

      21
    • Gabriel Biris face o evaluare pe curs de guvernare.

      Concluzia? „De unde vine, deci, restul de șapte optimi GAP, adică 30,64%? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: din B2B sau B2G. Adică de la companii care vând altor companii sau de la companii care vând instituțiilor publice.”

      Acolo e grosul evaziunii.

      Ce nu face Romania? Nu face ce a facut Bulgaria, care a dus proiectul de modernizare al fiscului coordonat de BM la cap. Rezultatul: de la 35% GAP TVA la 4,9%. De ce nu a facut Romania asta? Declaratie oficiali BM 2018: „”Cu toate acestea, proiectul s-a blocat după finalizarea primei etape a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, în jurul lunii octombrie 2017. După la această dată, nici o altă inițiativă nu a avansat din cauza lipsei de angajament politic față de reforme.”

      Singura explicatie logica e ca politicul „suge” bine din acea diferenta de GAP.

      Daca vrei si mai concret ce ar trebui sa faca statul, ia oricare stat care a dus treaba la cap, gen Bulgaria, Polonia sau Letonia si vezi pas cu pas ce au facut. Exemplu:

      Letonia
      2011 obligativitatea ca persoanele plătitoare de TVA să depună date detaliate prin Sistemul de Declarație Electronică.
      2016 a introdus un sistem intern de taxare inversă care vizează anumite echipamente IT și electronice, cereale și metale prețioase cu risc ridicat de comercializare frauduloasă.
      2017 a lărgit măsura anterioară prin aplicarea taxării inverse și în cazul livrărilor de fier vechi și semifabricate metalice.
      2018 a fost anul demarării unui proces de reformă coordonat de Banca Mondială pentru monitorizarea decalajului de încasare al TVA și îmbunătățirea eficienței procesului de audit.
      Tot în 2018: detalierea obligațiilor de raportare pentru toate tranzacțiile începând de la 150 de euro

      etc etc etc etc

      00
  3. pasul 3: ii ignori.

    180
  4. eu nu prea inteleg cum calculeaza ei acest grad de colectare la tva, nu spun ca nu e asa dar nu cred ca se refera la tva calculat pe facturi si neplatit pentru ca in acest caz anaf-ul te notifica nu numai daca nu ai platit tva-ul tau dar iti cere sa nu mai platesti facturi la furnizori pe care ii ai pentru ca ei nu si-au platit tva-ul la anaf, bineinteles nu vorbesc de firme protejate, spagi etc, cred ca tva-ul asta necolectat este o estimare sau ceva de acest gen pornind de la date macroeconomice, nu am avut interesul si curiozitatea sa caut informatii

    61
  5. Alta schema, primesti notificare ca ai ceva de platit, pui declaratie ca nu ai nimic de platit, asta a fost tot :)

    Comentariu apreciat.340
  6. Am primit de la ANAF notificare ca nu am platit 50 lei o taxa de acum 9 ani.
    M-am dus la ei cu chitanta in care scria clar ca am platit atunci acea taxa.
    Individul de la ghiseu mi-a zis ca la ei nu apare nicio plata, eu cu chitanta in mana.
    A mai butonat un pic si cica intradevar am platit, dar in contul gresit.
    Deci eu am dat banii cash atunci la ghiseu, am primit chitanta si EU am bagat banii in contul gresit.

    Comentariu apreciat.1091
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1338
    • Trebuia să aduci și bomboane de ciocolată și flori sau kent, la mine întotdeauna a mers așa la ANAF cu doamnele inspectoare.

      Comentariu apreciat.313
    • Flat – ai uitat sa precizezi anul cand se rezolvau problemele cu kent 😊

      112
    • @Flat, eu pe vremuri mă prezentam la doamnele inspectoare doar cu șarmul și charisma din dotare, ce flori și ciocolată. :)))

      116
  7. Cand eram copil, ai meu aveau un sac de chitante de cumparaturi. Chestiile alea scrise de mana si bonuri de casa de marcat.
    Asta pentru ca pe vremuri daca un vecin era ofticat pe tine, mergea si te dadea in gat la organ.
    Se numea legea ilicitului.
    Si veneau tivarasii si te cautau si un *ur.
    Era un haos total si era o alta metoda de a te pune cu botul pe labe.
    Asadar, astia care sustineti sa il opreasca pe Gianny sa il intrebe de unde are bani de benve, aveti grija ce va doriti!
    Momentan, avem asta in Constitutie si e de bine:

    “Averea dobândită licit nu poate fi confiscată Caracterul licit al dobândirii se prezumă”

    Daca se scoate, sa va tineti bine, ca e o arma extrem de puternica.

    Comentariu apreciat.502
  8. Prin 2018-2019 se dadeau nu stiu ce bonusuri daca plateai pana la o anumita data toate taxele pe estimatul declarat. Zis si facut, am zis sa fiu bou, am platit, fix cum au zis ei, cu bonusul deja scazut din suma de plata. Anul urmator, eu (si cel putin inca un caz) am primit instiinare sa platim (+amenintare de poprire) fix suma bonus. Deci, muie ANAF, prost o fi ala care mai plateste mai devreme de fix ultima zi.

    Comentariu apreciat.310
  9. 1. Daca ai contabil mai ai treaba cu astfel de lucruri? Adica pentru un PFA, AF inteleg sa intrebe ANAF chestii. Dar in contabilitatea unei firme nu ar trebui sa fie nimic neclar.

    2. Ca sa colectezi TVA trebuie sa muncesti. Ori la ANAF ca la orice institutie de stat sunt un procent insemnat de oameni care n-au treaba cu meseria si stau doar ca sa treaca timpul avand imunitate absoluta. Restul care chiar muncesc nu pot acoperi necesarul.

    3. Romanilor le e greu sa se implice: mersul la vot e dificil, proteste si demonstatii sunt dificile, depusul de petitii si plangeri sunt inutile.

    152
    • Pe persoană fizică plătesc douăzeci de euro unui gestor ( ceva gen contabil ) care îmi face declarația de venit.
      Cât am încasat, cât am cheltuit.
      Dacă nu depășesc un anumit prag, statul îmi dă niște bani înapoi.
      Sfat de la gestor ? Totul la vedere și cheltuielile groase în rate. TV de 80 de inchi ? Rate pe șase luni , dobânda pepsi.
      Mașina în rate , chiar dacă aveam toți banii în noptieră.
      Giani a cărat șapte kile de matrafox din Spania și după două săptămâni a pus poze pe feisbuk cu noul lui Cayenne alb și îmbrăcat cu un tricou cu ,, narcotraficante,. Că nici dracu’ nu îi cere o declarație de venit.

      122
  10. Anaf nu doarme…:)

    Somatii si Titluri executorii PF pentru CIF 18xxxxxxxx, prelucrata la 22-03-2024

    41
  11. NOU
    #48

    Nu mai confundati evaziunea fiscala cu colectarea de TVA.

    92
  12. ajung intr- zi acasa si nevasta-mea imi inmaneaza un biletel de la Pink Post sau ceva de genul asta. cica am o recomandata de la ANAF si ca nu m-a gasit acasa asa ca sa ma duc la sediul lor sa o ridic. Nevasta-mea fusese toata ziua acasa, au lasat biletul ala in usa si au plecat.

    dracu se duce sa ridice aia, pana nu pun semnatura pe ceva nu au o dovada ca am stiu de ea.

    PS. nu sunt vreun evazionist, 99% e ceva legat de impozitul la casa, pe care l-am platit deja.

    170
    • ANAF nu ar treabă cu impozitul la casă, ci cu primăria.

      Sună aiurea dar doar tu ai de pierdut dacă nu vezi despre ce e vorba, pentru că ei îți vor pune pur și simplu poprire pe toate conturile și apoi te descurci tu.

      112
    • zz vezi ca s-au acoperit baietii si nu mai e nevoie de confirmare de primire… deci, ai fost instiintat, cum s-ar zice, esti bun de plata…

      30
  13. Lucurile nu functioneaza asa: „le spui să îți trimită scrisoare cu ce ai de plătit” si pleci… ok, si sa vezi cat trimit, atat cat cred ei. Apoi stai sa te suedejesti cu ei, ca ei cer dovezi ca tu nu ai de platit, si daca ceri tu, ei iti trimit din platforma lor cu cat ai de plata si o explicatie generica gen „vedem ca nu ati completat X,Y,Z” „pai am completat, uite ce v-am trimis,” „pai la noi in platforma nu este”, deci ia si plateste, „pai ce am trimis eu nu bate pe ce aveti voi in platforma, ca dovezi cu ce am trimis nu imi trimiteti la depunere, trimiteti doar un numar”.

    A, si chestia cu verificatul la 4+ ani dupa depunerea declaratiilor a activitatii din al 5-lea an, nu inainte. Ca dupa 5 ani mai stie dracu ce a fost depus. Ar trebui sa aiba termen pana la sfarsitul anului. Nu ai verificat pana la sfarsitul anului activitatea din anul anterior?… soarta, verifica pe altii.

    61
    • Exact asta, ANAF vede ca au intrat 3000 de euro in banca de la Morgan Stanley si iți baga direct 800 de euro impozit. Ai avut nevoie de banii aia pentru ceva cheltuiala, așa că ai lichidat niște acțiuni nașpa.

      De fapt profitul pe acțiunile vândute a fost de 600 de euro si ai avea de plătit impozit cel mult 100 de euro. Dar celor de la ANAF nu le prea pasă, tu plătește cât au zis ei, și îți dau ei diferența înapoi când or avea chef.

      50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile