Amintiri din bunăstarea noastră cea fragilă

“Parcă prea bine trăiam toți” zicea cineva pe internet acum vreo două luni. “Ce prostie!” m-am gândit atunci. Păi nu e bine că lumea o duce bine? Nu e bine că ne permitem să stăm în case ca cele pe care le vedem în story-urile influensărițelor? Nu e bine că ne permitem concedii ca ale fotbaliștilor? Nu pentru asta tragem cu toții, să ne permitem DSG, 4K, 11PRO, QUATTRO, AIRPODS, AIRMAX, FOREO și multe alte lucruri esențiale traiului în secolul 21? Păi nu ne spune nouă Mîndruță zilnic să consumăm cât mai mult, ca să susținem economia?

Fac parte din generația celor care au trăit ultima criză economică în primii ani ai studenției, ca spectatori detașați, prea puțin afectați sau interesați de ceea ce simțea întregul glob în acele vremuri. Iar apoi au venit anii de creștere și de consum, un val pe care ne-am urcat cu toții, odată cu evoluția noastră profesională. Normalitatea noastră a însemnat ani de zile doar creștere, ca-n graficele multinaționalelor la sfârșit de an.

Și revenind la ideea de la care am început articolul, am avut în perioada asta timp să analizez ultimii ani și să ajung la o concluzie: parcă prea bine trăiam toți. Scrollez restrospectiv prin bula mea și-mi aduc aminte de prea multe cafele din Uganda la 17 lei, prea multe ouă cu avocado la 35 de lei, prea multe camere pe spatele telefonului schimbat în fiecare an, prea multe perechi de snickerși la 200 de dolari, pe care să-i pui pe insta și să-i porți de două ori. În ultima vreme nu mai vedeai o Grecia, nu mai vedeai o Croația, nu mai vedeai un Muntenegru. Parcă toată lumea era azi în Phuket, mâine-n Bali și peste două săptămâni în Zanzibar. Normalitatea acestei noi și prospere clase de mijloc era un ski în Austria în Ianuarie, un Snowfest în Franța în Martie, poate un 1 Mai la noi la mare, apoi sezonul de festivaluri, vreo două săptămâni într-o destinație exotică prin toamna și o Viena de 1 Decembrie, ca tot românul. La asta adăugăm city break-uri, revelioane, petreceri de burlaci sau burlăcițe pe la Amsterdam, Berlin sau Dublin, weekend-uri la munte, și  câte și mai câte. Un weekend petrecut acasă era ceva aproape de neconceput până acum.

Toată lumea avea bani, toată lumea își permitea orice, toată lumea cheltuia în neștire, cu rost sau fără rost. Moto-ul invizibil era mai mult, mai mare, mai scump. Și nu știu dacă asta e ceva neapărat rău. Cu toții suntem, mai mult sau mai puțin, victime ale consumerismului. Că o facem din frustrările copilăriei, că o facem pentru validare socială, că o facem ca viciu sau ca hobby, ne vom găși mereu justificări pentru cheltuieli inutile. Lumea merge la golf și la squash, cumpără motociclete, scutere, atv-uri și Suzuki-uri de offroad. Lumea schimbă telefoane, televizoare și mașini tot mai des, fără să mai cântărească dacă e nevoie sau nu de toate acestea. Și până la urmă cine trasează limita dintre nevoie și moft?

Marele șoc al ultimelor săptămâni este însă să vezi cum, după mai puțin de o lună de pandemie, lumea din jurul tău începe vizibil să gâfâie. Bunăstarea aceasta fragilă pe care o priveam cu toții ca pe o normalitate începe să se prăbușească peste noapte. Cine-ar fi crezut vreodată? Tinerii frumoși și liberi care-și permiteau orice, tot mai mult și mai mult de la an la an, se trezesc brusc că trebuie să se obișnuiască cu mai puțin, împovărați de costul bunăstării de până acum o luna. Și acesta e doar începutul.

Ce va urma de acum încolo nu știe nimeni. Poate va fi un duș rece care ne va trezi la realitate și ne va face să fim mai cumpătați, mai prevăzători, mai echilibrați. Poate va fi o lecție care ne va ajuta pe toți să ne clădim o educație financiară decentă pentru viitor. Poate ne va face să renunțăm la aparențe și la mofturi, să dăm unfollow la influesări de carton și să prețuim mai mult lucrurile care contează cu adevărat. Poate. Dar cel mai probabil nu. Cel mai probabil vom uita foarte repede tot și ne vom întoarce la vechile năravuri, ca de fiecare dată.

Dudescu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Multi bani care s-au spart erau bani din credite sau din joburi care nu trebuiau sa existe dar existau din cauza snobismului care si ala nu avea de ce sa existe dar exista din cauza influencerilor care nici aia nu trebuiau sa existe dar pompau corporatiile bani in ei care daca nu exista FB, net, TV nu ar fi avut baza tehnica sa existe. Cu cat tehnologia evolueaza cu atat exista mai multe metode si unelte de prostire si capusare.

    00
  2. Va fi o pula.
    Fix la fel era situatia in 2000-2010. Preturile cresteau ca Fat-Frumos, toata lumea cheltuia in disperare credite luate cu buletinul.
    Singura diferenta e ca nu existau inca Facebook si influencerii.
    Asa ochiometric – din bula mea extrem de putini au invatat ceva din criza din 2008.

    00
    • Normal, ce părinții tăi sau bunicii tai au invata ceva de la crizele anterioare? Aiurea…. toți băgăm la fel pe matz….Asta a fost dintotdeauna. Omul este una dintre cele mai invaziva/cotropitoare/nesatula specie.

      00
  3. Foreo? poate Oreo..

    00
  4. esti o combinatie intre lipsa de experienta si sindromul impostorului.

    00
  5. bai dar chiar asa astia de-si permiteau toate vacantele astea si telefoanela astea, gata dupa o luna jumate au ramas doar cu bani de pufuleti?

    00
    • Cam da, ca aia care au ceva bani deoparte sunt aia care au realizat ca nu-si perimit sa cumpere toate fitzele astea, desi poate au bani de ele.

      00
    • Uita ca la mine cam nu… venit neafectat. Mai mult, simt ca am facut mai multe economii ca inainte.

      00
    • Evident, ca nu ai mai avut pe ce cheltui. Cata cola de la magazinul de la colt pot sa cumpar?

      00
  6. Genul de articole pe care il citeam si acum 10 ani. Iar acum criza nu e din motive de comportament financiar, asa ca idealurile astea oricum nu ajuta la rezolvarea/ nerepetarea situatiei. Dar ar putea ajuta la crearea unei lumi mai putin agitate, mai putin poluate, cu mai multi oameni muncind de acasa.

    00
  7. In teorie, economia romaneasca este una ce s-a bazat intotdeauna pe consum. Toate cresterile economice s-au facut pe consum si niciodata nu au avut fundatii serioase, dovada o vedem acum.
    Al doilea lucru, pe care trebuie sa-l luam in calcul este ca 2008 a fost in sine o criza de finantare se scumpisera banii pe romaneste. In schimb, acum este o criza oarecum de incredere si revenirea nu va sta intr-o banca centrala prin diverse injectii de bani in piata, ci in faptul ca oamenii vor incepe sa-si reia viata la un oarecare normal. Aici fiecare tara va trata problema in specificul ei.
    Al treilea lucru, sta in faptul ca oamenii care isi permiteau un stil de viata luxuriant, o faceau de foarte multe ori pe credit. Oamenii aia, tipa acum si realizeaza situatia de cacat in care s-au bagat ei singuri. Insa oamenii aia care isi traiau viata asa dadeau de munca altora, deci e un cerc vicios destul de mare.
    Criza asta nu ne va face, mai cumpatati sau realisti. Dimpotriva, odata cu relaxarea lucrurilor, romanii isi vor reveni la obieciurile vechi si vor face ce au facut si vesticii, cozi pe la magazine sa se premieze dupa 2 luni de stat in casa, adica sa consume. Ce va fi, vom vedea, dar in acest moment este evident ca pentru intreaga clasa politica modelul actual economic de consum, este cel care ii asigura realegerea, asa ca de ce sa strici o jucarie care merge?!
    Cine era cumpatat inainte, va fi si acum, unii poate vor fi si mai inhibati in a face cheltuieli. Din pacate, cu cat lumea va avea comportamentul acesta, cu atat contractia economica se va transforma in recesiune si apoi depresie. Mare arta, este sa ai un echilibru intre consum si productie, ceea ce este foarte greu.

    00
    • poporul roman facea exact ce trebuie
      Statul nu a avut un comportament anti ciclic (adica sa nu arunce cu bani in perioade de boom, ca sa aina deficite mai mici in perioade de recesiune/incetinire). A mers pe ideea

      00
    • pe ideea wage led growth, dar directa (marit salarii bugetari) nu indirecta – investitii care sa implice mult sectorul privat si astfel acolo sa fie cresterea mare salariala si absortia de oameni care altfel ar fi fost bugetari.

      00
    • @S de acord cu ce spui, dar omiti faptul ca e un Catch-22: alte state mai dezolvatate din UE au procedat fix la fel. Daca tu te imprumuti ca sa te dezvolti, o sa ai deficit. Eu daca nu ma imprumut si ma dezvolt doar de cati bani am economisit, o sa ma dezvolt mult mai putin ca tine. Ce se intampla pe termen lung e ca ecartul dintre economia mea si economia ta creste, in loc sa scada. Deficitul de 3% e un deficit care nu e sprijinit de niste studii.
      Legat de cresterile salariale, dupa mine, singurul factor care determina e competitia dintre angajatori pe aceeasi forta de munca, dar ce sa vezi au fost toate partidele de acord cu relaxarea importului de forta de munca. Atunci nu a mai fost „cerere si oferta”.

      00
    • @S
      Nu vreau sa intru in ideologii economice, dar Romania in 2016 avea salariul mediu net de vreo 2000 de ron, acum in anul de gratie 2020 ar fi 3150 ron. O crestere de vreo 50% daca ne raportam la 2016. Diferenta aia de bani s-a simtit si s-a vazut prin mai toate domeniile. Oricat de antipatic mi-ar fi domnu Socol, cel care a introdus ideologia wageledgrowth, sunt de parere ca Romania, ca tara avea nevoie de ea. Ca putea fi facuta si altfel, ca se putea face o reforma inainte in sensul sa eliberezi aparatul de stat oarecum supradimensionat. Perfect de acord, nu s-a facut in 2016, de nevoie se va face in 2020. Ideea, ca forta de munca ieftina merge pana la un punct, Romania in 2016 ajunsese in acel punct.
      @N
      Sa te imprumuti, pentru a face investitii, care sa-ti aduca si mai multi bani este in general acceptat si nu a contat niciodata in deficitul ala de 3%. Insa sa te imprumuti, doar pentru a plati pensii si salarii, dar nema investitii aici e o problema.

      Ca si loc de concluzie, ce a facut PSD cat timp a fost la guvernare a fost o bataie de joc la adresa poporului roman, insa faptul ca au incercat sa mareasca salariile pentru a trece un pic de mentalitatea de forta munca ieftina e ceva. Desigur, ca toata treaba asta a fost gandita ca o spaga, dar in acele momente, era nevoie de o asemenea masura.

      Acum ne aflam intr-un punct in care, e nevoie de investitii(munca multa) si schimbat un pic niste chestii prin tara asta. Bani sunt, oameni dispusi sa munceasca nu prea. Asa ca vom face ce am facut si prin 2010 si vom alege solutia din pix, ca e mai simpla.

      00
    • cat din deficitul nostru e din cheltuieli cu dobanzile la imprumuturi si cat din cheltuieli cu salariile? Poti sa reduci deficitul si continuand sa te imprumuti pentru dezvoltare.

      00
    • si daca creditorii vad ca faci asta, te imprumuta mai ieftin. Catch22 pozitiv.

      00
    • pentru italia, de exemplu, cum a fost si pentru grecia in 2012 (dar la un nivel mult mai rau), probabil e prea tarziu (desi plusul la ei e ca o mare parte din creditori nu sunt externi). Noi suntem la inceput si norocul e ca nu i-am pacalit ca sa ne imprumute mai ieftin in conditiile existente, asa ca nu am facut datorii foarte mari.

      00
    • @S, de acord din nou , dar poporul a votat majoritar cu PSD la ultimele alegeri parlamentare. Tinta aceea de deficit 3% e acolo fix pentru situatii de acest gen cand ajung la guvernare hoti. Bine nu ca imi e rusine cu PNL aka PSD mai dus la scoala, dar care e pacalit la coltul strazii :D sau cu USR cat timp il lasa pe Nasui sa iasa afara din casa si sa vorbeasca prostii. Nu stau sa explic de ce zic asta pentru ca discutia e prea lunga. Recomand economie101.ro pt analize de economie scrise pt oameni fara diploma in domeniu si gasiti acolo si articole in care sunt explicate proiecte propuse de Claudiu Nasui.

      00
  8. Eu ma bucur ca mai mor din cretinii astia, din pacate nu crapa numai dementii aia cu teoriile conspiratiei pulii calului, cocalarii , bogatasii aia cu nasu pe sus, care fura de rup, pitipoancele, barbosii aia care si au lasat barba ca asa e moda, aia cu trotinete care vajaie pe langa tine, tampitii care pun frane pe autostrada si merg ca o racheta cu 200….etc etc

    00
    • NOU
      #22

      Ma, tefelistii astia nu sint aia care se duc la barber shop? Sau aia are se duc vara in Vama ca sa fie liberi? In plus nici nu prea imi dau seama ai cui sint, ai lui Ciolosi sau ai lui Dan Ilie?

      00
    • tefelist nu e un argument. E o expresie cretina de la A3 care nu merita mentionata.

      00
  9. orice creator de articol care contine zicerea „tineri frumos si liber” poate sa imi suga pula. Dar cu iubire si patos. Sau ce pula vrea el sa suga.
    Ia mai dativanpula noastra de frustrati.

    00
    • prin frustrat evident ma refer la termenul modern care implica complexare si invidie multa. „ia uite, aia muncesc ca sa aiba, nu ca mine care sug pula pe bete de chibrit, dar sunt bun mental”

      00
    • Ok boomer 😋
      Doar că să subliniez că sunt tot felul de denumiri mai mult sau mai puțin peiorative date diverselor generații, de la decreței la boșorog comunist. Daca ustură, ceva doză de adevăr o fi.

      00
    • Omul are si el ceva in cap, ceva chestie preconceputa, gen: „ia uite ce bani au unii din jurul meu, ia uite cum cheltuie ca nebunii, ah, cat as vrea sa ia un sut in barba si sa ii vad morti de foame pe sub poduri si sa ma bucur!” Si acopera mizeria asta sub o aparenta de analiza economica. Dar are si el scapari, pe ici pe colo, si se cam vad, dupa cum ai observat partea cu „tinerii frumosi si liberi”

      Si evident ca, economic vorbind, omul o ia pe aratura rau. Normalitatea lui economica (normalitatea insemnand ca se poate aplica unei categorii largi sociale, nu?) apare ca un fel de corn al abundetei fara sfarsit. Probabil si balea in timp ce scria chestii de genul: „Normalitatea acestei noi și prospere clase de mijloc era un ski în Austria în Ianuarie, un Snowfest în Franța în Martie, poate un 1 Mai la noi la mare, apoi sezonul de festivaluri, vreo două săptămâni într-o destinație exotică prin toamna și o Viena de 1 Decembrie, ca tot românul. La asta adăugăm city break-uri, revelioane, petreceri de burlaci sau burlăcițe pe la Amsterdam, Berlin sau Dublin, weekend-uri la munte, și câte și mai câte. ”

      Asta nu e normalitatea nici macar pentru clasa de mijloc din tarile bogate ale Europei, dar pentru Romania.

      00
    • Ce ai mha, ‘muncitorule’ ? Toti muncim ,ca să avem, dar ce să vezi, ca salariat la privat în romanica,nu mai rămâne mult după ce plătești obligatiile…si să știi că dacă îi întrebi, și Dragnea,Base,Nastase,Nutzi, Videanu,Oprisan etc au muncit și au ajuns sa aiba tot ce au…

      00
    • Silicon: cu ceva grija faci 1-2 uichenduri de schi. E mai nasol ca iti futi vacanta deci exotismul de prin asia nu mai ai cum sa il acoperi. E aiurea sa faci 10000 de ani pe avion sa stai acolo 2 saptamani. nici nu apuci sa iesi din jet lag

      johnny: poti sa le zici tinerilor cu vrea pula ta. Generatia x, y, generatia pro. Dar nu tfl. Tfl este un termen peiorativ folosit de astia de la psd si antena3 ca sa faca misto de grupul oamenilor care ii uraste. Vezi tu, tflistii astia prosti, care lucreaza la corporatie si nu au habar de nimic nu sunt la fel de misto ca aia de 50-60 de ani, eventual muncitori printr-o fabrica, care nu au iesit niciodata din tara si pe votul carora se bazeaza. Intelegi de ce orice referire la TFL trebuie primita cu „sugi pula”?

      radem de corporatisti, de it, de saraci, de bogati, dar in cadru stabil. Cand zici TFL orice argumente ai sunt nule.
      Pentru ca esti un bou

      00
    • car – tu cu cine te contrezi?

      00
    • Cu ‘muncitori’ de ăștia care au impresia ca doar ei muncesc si doar munca lor e ‘the shit’…iar ceilalți sunt doar proști frustrați..

      00
    • E treaba mea si, in principiu, numa a mea ce fac cu salariu ala, nu crezi? Daca il dau pe droguri si pizda e chiar treaba mea. Si nu e bai, poti sa le zici ca sunt prosti (pentru ca multi sunt).
      Dar nu folosi termenul de TFL. Pentru ca ala arata ca esti un prost frustrat care abia astepta sa se bucure de caderea celor care fac ceea ce el nu isi permite. Pentru ca e prost.
      Sa ramana scris: Mai bine un an prost pe credit decat o viata papagal frustrat

      *nu ma simt in articol. Desi in ultimi doi ani am castigat niste bani decenti, net, am avut doua vacante (in 2 ani, da?) – 5 zile in budapesta si 5 zile in praga. Plus niste zile intors in Romania.

      00
    • pacat ca fix comentariu in care explic faza cu tflul nu e aprobat :D

      00
  10. ” Moto-ul invizibil era mai mult, mai mare, mai scump. ” – mai mult da, dar mai scump sigur nu.

    00
  11. Din pacate cred ca vor veni vremuri complicate. Pe termen scurt ceva probleme economice dar daca incerc sa vad ” te big picture” ma cam ia cu transpiratii reci.
    Razboiul economic, ideologic si de influenta intre SUA si china va trece la un alt nivel si asta ne va influenta mai mult decat credem. Din pacate pt UE, care din toate punctele de vedere e mai apropiata de SUA, marele roscat si-a aratat competentele si daca la urmatoarele alegeri va castiga, dpmdv UE nu va mai fi ce e acum si nici mai bine decat e.
    Vom avea ce dezbate la zoso pe blog in urmatoarele luni, daca nu baga politia niste internet chinezesc, incat nu mai intram decat pe alibaba si olx.

    00
    • De fapt ar trebui prevazut in constitutie dreptul poporului si al fiecarei persoane de a se rascula daca se incalca x, y, z. Fara apeluri la curtea drepturilor omului, curtea constitutionala etc
      Nu. Daca vedem o incalcare, ne rasculam. Iar x, y, z trebuie sa fie indubitabile. Daca iti taie internetul sau dau legi care iti taie o anumita libertate , astea sunt lucruri clare, care nu mai trebuie dovedite. Sunt dovedite de la sine, prin faptul ca nu mai poti intra pe site-ul nu stiu care sau prin textul legii respective. Adica lucruri pe care statul le poate contrazice doar anulandu-le. Daca se ajunge la punctul ala, trebuie sa se prevada ca lumea are dreptul sa calce in picioare guvernantii si legislatorii, daca respectivii refuza sa se razgandeasca sau sa demisioneze.

      00
  12. A venit scadenta la creditele date cu buletinul si excursiile pe Card de Credit cu ZERO LA SUTA DOBANDA ?!

    00
  13. Mie mi-a mers excelent in criza din 2009-2010. Cu bani putini, raportat azi am conatruit o casa (nb. vila ) la porumb. Scaderea de atunci a dus la o manopera mai ieftina. De ex: instalatia de caldura cu tevi ppr, ingropate in sapa 800 lei (2011). Era foame in constructii.
    Daca se repeta situatia, desi acum ne-am invatat cu euroii de afara, si cu munca de acolo, ma gandesc sa mai bag una.
    Parerea mea este ca imobiliarele au mers, vor merge atata timp cat jube razboi cu arme.

    00
  14. Sunt 2 aspecte interesante pe acest subiect: efectul accelerant al consumului, in economia bazata pe consum, resursele financiare au un ciclu de reintoarcere in piata extrem de scurt, iar afacerile mici (care beneficiau de pasiunea pentru mofturi ale omului de rand) promovau acest ciclu scurt comparativ cu afacerile mari care pun banii la ciorap sau impart castigurile prin dividente (in general unor oameni bogati si foarte bogati care nu reintroduc la fel de repede banii in economie) – totul ar fi mers bine si frumos daca in acest proces erau consumate doar resurse emotionale sau/si regenerabile dar (si acum ajungem la al doilea aspect), erau consumate resurse finite. Daca prin anii 2000 planeta abia isi permitea 1 Bill Gates si 20 de imitatori, cu Al Gore prezentand scenarii catastrofale, cat cat rau produceau toti acesti „cautatori ai fericirii” prin consum? Apoi criza care a lovit, pe langa baza economica, va fi urmata si de o criza alimentara (se vede deja treaba cu seceta in Romania), care va cel putin dubla pretul painii, probabil urmata de o criza a apei. Concluzia care se poate trage de aici este ca: daca nu era Covidul, ajungeam tot la o criza, poate intarziata cu 1 an.

    00
  15. ….atata timp cat nu e razboi… scuze!

    00
  16. Un articol ok care pleacă de la o premisă falsă. A se citi articol ok ultimul paragraf. De ce este premisa falsă. Pentru că nu trăim o criză justificată de decizii economice. Trăim o criză generată de cauze naturale. E o molimă. De asta nu te poți feri mai tare dacă ți-ai luat Samsung J5 în loc de iPhone 11PRO sau dacă beai cafea făcută acasă în ibric decât la Origo… Nu ne este greu că am fost nesăbuiți.

    Da, e posibil ca într-o primă fază să trăiești mai bine decât alții dacă ai ceva economii. Când situația nasoală ține 2-3-4 luni. Dar puțini îi pot face față dacă ea ar ține 1 an, 2 ani.

    De fapt, tot nu ne dăm seama de un lucru. Sunt chestiuni ce nu pot fi controlate în viața asta a noastră. Și noi continuăm să credem că putem face față la orice dacă… Nu există „dacă” ăsta mereu. Steve Jobs a murit de cancer la pancreas în ciuda tuturor banilor și accesului lui privilegiat la specialiști și scheme de tratament.

    Să băgăm la cap o dată pentru totdeauna: Sunt lucruri ce nu pot fi controlate. Orice ai face. Dacă e să vină apocalipsa cu viruși, meteoriți sau cutremur de 30 grade Richter… n-ai ce să faci. Ar părea fatalism ce zic eu, dar nu e. E realitatea. Nu deținem controlul. În orice caz nu atât de mult cât credem noi.

    Să ne relaxăm zic. Și să trăim cât și cum se poate…

    00
    • Steve a avut si ideea haioasa sa se trateze de cancer prin metode naturiste vreo 9-12 luni inainte sa apeleze la gluma aia de medicina bazata pe dovezi.

      00
    • „Nu ne este greu că am fost nesăbuiți.” Asta doar daca singura consecinta pentru tine e ca acum lucrezi de acasa pe acelasi venit sau aveai bani pusi deoparte. Daca ai fost dat afara si ai si contul gol, pai e cam din cauza ca ai fost nesabuit.

      00
    • @gigi22 daca e adevarat asa ceva, inseamna ca a avut dreptate bunica mea „unde e desteptaciune multa, e si prostie multa”

      00
  17. Autorul exagereaza ca sa-si sustina mai plastic ideea. Un pic cam mult.
    TOATA lumea era in Bali, TOATA lumea avea tenisi de 200 euro, TOATA lumea mergea la petreceri in Amsterdam. Mai dă-mă-n plm, eu ce beleam in timpul asta?! Ca unul cu venituri peste medie si care oricum are senzatia ca cheltuie mai mult decat e cazul nu am bifat mai nimic din lista.
    Inainte de corona nu am vazut niciun articol despre cate de bine o duceam. Tot miorlait, comentat degativ, plans de mila. Eram prosperi si fericiti si nu aveam idee!

    00
    • Mai, nu stiu in bula ta, dar in bula mea se aplica aproape de 100%. Am chemat-o pe nevasta-mea sa citeasca articolul la mine pe monitor ca sa vad cum o pufneste rasul cand vede ca ne descrie pe noi si pe cercul nostru de prieteni.

      Noi acum o sa ne potolim un pic cu cheltuielile astea inutile fiindca ne-am gasit un hobby nou. Ne-am uitat toata carantina la GrandDesigns pe Netflix si acum ni s-a pus pata sa facem o casa passion project, jaw dropping.

      00
    • In sfarsit! Au aparut articolele despre visat cu ochii deschisi.
      Nu stiu cum e in bula voastra, dar in bula mea, din 21 de zile de concediu anual, imi petreceam 90 de zile in maldive, 50 la ski, si restul de 1700 tailanda si vietnam.

      00
  18. cam asa a fost pt multi. vor fi si tristi, care au gustat din fructul oprit, vor fi si din noua clasa de imbogatiti. cred ca totul este ciclic.

    00
  19. Exact cei care se duceau in Zanzibar si isi cumparau telefoane cu 8 camere sunt acum cei mai afectati si au ramas fara bani. Not.

    00
  20. că mulți aveau mai mulți bani ca mine sunt conștientă, că și mai mulți se spărgeau în figuri pe credit, iar înțeleg, dar de unde papucu’ meu aveau atâtea zile de concediu pt ”2 săptămâni colo vara, 2 săptămâni toamna dincolo, 2 în martie pt nu știu ce, festivaluri, city break-uri (astea mi le închipui măcar cu week-end de 3 zile), revelioane și petreceri”?!
    că eu aveam 23 de zile lucrătoare după 10 ani de muncă și aproape un an de căutat job mi-au arătat că puțini angajatori dau zile de concediu în plus peste zilele legale.
    prin alte părți, pe lângă bani, angajatorii aruncau și cu zile de concediu?!

    00
    • poti sa iti iei cateva zile si fara salariu, din cate stiu
      sau stiu gresit?

      00
    • poti daca te lasa.

      00
    • Cred ca tine foarte mult de domeniul in care lucrezi.
      In IT unde e criza de oameni (sau era, urmeaza sa vedem) – angajatorii ii tineau oarecum in puf pe angajati.
      Probabil si prin corporatii cu munca de birou se mai lasau anumite libertati. In productie in mod cert nu prea.

      00
    • concediu fără plată, conform codului muncii, se poate lua doar în anumite condiții, gen să înveți pentru un exament și alte câteva motive destul de strict menționate.

      în rest, e posibil să fie la voia angajatorului.

      @MariusCC, am lucrat în corporație, muncă de birou, libertate din părți, d-aia zic. :)

      00
    • @Tziash, aparent codul spune (art 153) ”pentru rezolvarea unor probleme personale„. în cazul ăsta decizia este cam a angajatorului.
      ”(1) Pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată.
      (2) Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.”

      00
    • Chiar de curiozitate stiti vreo firma in IT care ofera 30 de zile de concediu ? Ca vad ca e o moda in Romania, in general nu doar in IT toata lumea concureaza la limita de jos stipulata in Codul Muncii, adica pe la 20-21 de zile, fara a lua in calcul acele zile date bonus dupa n ani in campul muncii, care pot disparea foarte usor cu timpul daca firma isi face un renume pe piata muncii pt conditii ok, salariu, colectiv etc. Nu ma plang, intreb doar pt ca nu stiu pe nimeni cu mai mult de 24 de zile de concediu in contractul de munca.

      00
    • Or fi in ăia cum era unu’ la mine la serviciu, care profitând de faptul că lucra mai mult de acasă se căra la mare când el, de fapt, ar fi trebuit să fie în activitate și mai băga așa, un ochi, pe chestiile de serviciu când își aducea aminte, dar mie îmi număra zilele de concediu la sânge. Sunt unii care se pot fofila așa și să pară foarte harnici și de bază.

      00
    • @DeadPixel, eu zic de ăia care se laudă cu x săptămâni de vacanțe încolo și încoace.
      că mie îmi dă cu virgulă combinația de: 1. te lauzi cu o grămadă de vacanțe care presupun niște mult timp liber și 2, în același timp faci pe harnicul și dedicatul, ăla care muncește de n-are aer să scoată firma din marasm.
      @N, n-am lucrat în IT, am lucrat într-o bancă, aveam zilele legale de concediu, plus o zi suplimentară la fiecare 5 ani vechime totală în muncă. dar puteai ajunge la maxim 25 de zile lucrătoare de concediu, indiferent de vechimea totală. ajunsesem la 23 de zile, dar când am încheiat eu contractul erau 21 de zile legale și așa a rămas. tot anul trecut mi-am căutat de lucru, în general era maxim 1 zi suplimentară, de ziua de naștere, dar nu peste tot. cred că într-un singur loc ofereau un pic mai mult, dar nu mai știu unde și în ce condiții.
      de asta întreb dacă prin alte sectoare angajatorii sunt mai darnici la zile de concediu.

      00
    • @A – undeva prin 2005 lucram in Pipera. La etajul urmator era o corporatie axata pe procese de afaceri sau ceva de genul. In timp ce noi veneam la ce ora vroiam la birou, imbracati in pantaloni scurti corporatia de deasupra avea un manual de reguli interne gros cat cartea de telefoane.
      In compania de IT aveam pe langa cele 21 de zile + 1/fiecare an in companie(parca) de concediu inca 2 sick days – puteai sa suni sa spui ca nu ai chef de munca. Daca negociai mai dur si meritai te alegeai cu ceva mai multe zile de concediu.

      De asta spun ca tine foarte mult de domeniu si de cat de usor gasesc firmele angajati in domeniul respectiv – cu cat e mai greu de gasit angajati cu atat sunt tratati mai cu manusi si li se permit libertati care par absurde.

      00
    • @MariusCC, înseamnă că mi-am greșit cariera. :) eu eram în corporația aia cu manualul de reguli (cu tot cu dres-code) cât cartea de telefoane. :)
      eram doar curioasă, n-am dat cu paru’.

      00
  21. Man, nu stiu e sa zic…

    Stau pe terasa, in cei 400mp de curte cumparati pe varful bulei din 2007, si pt care mai trebuie sa platesc inca 10 ani.
    Am dilema ca nu imi intra piscina, ca e curtea prea mica, iar pe langa piscina nu mai e loc si de o terasa.
    Am taiat de pe lista vacanta din Grecia si Turcia, deci de aici economisesc jumatate de psicina.

    Sunt programator, iar programatorii, frizerii, medicii si brutarii nu mor de foame, de e pace sau razboi.

    Daca nu fac un AVC, nu mor de foame.

    00
  22. E bine când trăim bine, dar când trăim bine pe credit, nu trăim bine.

    00
  23. Stai ca sloganul acum e: De cand cu carantina n-am mai avut pe ce sa cheltuiesc si au ramas mai multi bani!

    00
  24. „spending a dollar wisely is more difficult then earning it” Steve Jobs

    00
  25. Omul face parte dintr-o bula in care se cumpara kawasaki si se bea cafea din uganda. Frea sa evidentieze cat de bine o ducea el. Apoi se plange. Vai vai vai la ce ne trebuia noua kawasaki ca uite ce pandemie ne-a palit acum.

    Realitatea fiind ca exact bula asta este cel mai putin afectata. Oamenii astia care se duceau in zanzibar nu sunt ospatarii care nu mai au acum job. Sunt oameni care lucrau in mare parte de la un laptop sau workstation. Si care lucreaza si acum linistiti de acasa si dospesc paine cu maia si se plang de copii.

    Ce rost are sa te plangi ca iti mergea bine inainte de pandemie, cand tie iti merge bine si acum? Macar de o faceai mai haios si nu fals afectat asa.

    00
  26. NOU
    #66

    Din ciclul „ce folos ca o duc bine, daca toti o duc bine?”
    Ca sa o duci cu adevarat bine, e nevoie ca vecinul sa o duca prost.

    00
    • Nu chiar @corcodus. Uite ma bag aici peste postul omului sa iti explic: Revolutia Industriala. Toti au dus-o brusc mai bine. De regula specializarea si ultraspecializarea duc la cresteri de randament si nu e un joc cu suma nula. Dorel nu castiga doar daca Paul pierde.

      Ii impartasesc lui @Dudescu, autorul, credinta ca dupa disiparea problemei, status quo-ul bazat pe consumerism va reveni – e firesc. Insa gradual.

      00
  27. Sa citez un comentariu mai vechi, citit acum câțiva ani: „Eu vreau să fiu mai liberă, să mă distrez, iar tu mă intrebi ce vreau să fac cu viața mea, dacă mă gamdesc la o casă a mea, dacă îmi pun întrebări ce meserie vreau să am până la pensie!?”
    Asta scria o tipă de 30-35 de ani, când era întrebată/criticată că timpul trece și nu pune deloc „piatră peste piatră”.

    00
  28. Atunci cand cheltui mai mult decat produci si nu te gandesti ce faci daca ajungi sa nu mai poti plati credite la diverse, incepi sa te dai cu curul de pamant ca nu e corect ce se intampla.

    O chestie care-mi scapa, e treaba asta cu „keeping up with the Joneses” &friends. Cata nesiguranta sa ai sa faci credit sa te dai si tu jmecher ca poti sa ti-o arzi prin locatii exotice cu ultimele telefoane?

    00
  29. Oamenii uita repede. Aproape toti au uitat de criza din 2008.
    Aproape toti vor uita si de criza asta.

    Bine, asta dupa ce va trece criza. Pentru ca asta inca nu a trecut. De abia incepe. Si s-ar putea sa dureze vreo 2 ani.

    00
  30. Tinerii astia care sug sangele boborului si isi permit sa iasa la mall si sa bea un cico! Nu le e rusine! Pe vremea mea…..

    Ce articol imbaxit de comunism si aere de semidoct nomenclaturist.

    Bun venit in capitalism tatae, unde exista cicluri economice, si o chestie valoreaza cat e dispus sa dea cineva pe ea, respectiv nimic daca nu o vrea nimeni, si e complet irelevant cat crede in mod arbitrar ca valoreaza dom Popescu, educat in comunismul victorios.

    00
  31. Pliiiz, dar pliiiz, încetați cu „toată lumea”. Nu frate, nu toată lumea! Am telefon de acu doi ani, oricum nu ma interesează aspectul, dacă nu îmi lua soțul altul, stăteam încă la primul Huawei de acu 4 ani și am strict ceea ce îmi trebuie în casă, fără robotei nu stiu de care și tot felul de device-uri inutile care transforma oamenii ușor, ușor în aia din Wall-E.
    Nu mancam in oras pentru ca nu ne place, nu comandam din același motiv. Ok, ok, mancam din când în când câte o saorma, sau un kfc.
    Nu suntem toți intrati în aceasta bulă de superficial și obsesie materiala și viata online…
    Dar a fost amuzant sa vad acum cât au plâns panselutele și fatalaii obișnuiți cu tot felul de rahaturi inutile care le gadilau cele mai cretine pretenții. Ce e mai nasol e ca nefăcând parte dintre ei, automat observi cât de mizerabila a ajuns lumea….

    00
  32. Ce ai mai cu motocicletele? Pentru unii chiar e un mijloc de transport, nu moft. In plus, cele sh sunt destul de ieftine.

    00
  33. Acum 2 ore, in fata casei, trage un Audi Quatro-dracu-stie. Ditai vagonul alb, NOU-NOUT, care a costat cateva zeci bune de coco. A iesit un chinez de vreo 25-30 de ani, cu masca pe bot si a facut delivery la un vecin. O plasuta cu ceva mancare, ca nu toti stiu sa-si gateasca o sarma. A primit bacsis poate 10-15 dolari. Si asta se bucura, ca poate-si plateste chiria luna asta, ca multi altii nici livrari nu pot face, deci zero bani. Acu’ e momentul sa cumperi chestii, sa ceri chirie mai mica, sa iei o casa etc. :D

  34. Normalitatea pe care o vede articolul nu exista în viata reala… În cazul majorității, cel puțin… Câștig destul de mult peste medie și nu am avut decât un concediu de 7 zile în ultimii 10 ani, dar și atunci am stat mai mult pe telefon, verificând șantiere pe camere sau vorbind cu diverși.

    Autorul poate este angajat și exista posibilitatea sa își managerieze timpul altfel…

    00
  35. și eu mă întrebam cine-s ăia care dau 150 de lei pe kg de cireșe zilele astea…

    00
  36. E usor sa cazi in capcana bunastarii. Cifrele generale nu arata nimic spectaculos pt majoritatea romanilor. Prin anii 90 au aparut niste gioarse de mercedesuri si bmw-uri prin orasele mari, luate second cu cateva mii de euro. „Avem masini de lux langa carute la stop”. Asta inseamna bunastare ? Cateva gioarse pe strada ? Cu online-ul e foarte usor sa cazi in aceeasi capcana. Ai 200 de prieteni si cunoscuti pe fb, din care poate 3 sau 5 sunt in conditia de mai sus. Daca cativa rup plutonul nu inseamna bunastare.

    00
  37. Ce ai bre cu squash-ul? :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile