Americanii și mașinile chinezești…

Sunt curios unde va duce războiul ăsta cu taxe de 100% pe mașinile chinezești impuse de SUA.

…și de ce nu s-a făcut asta și la alte produse.

Bine, răspunsul rapid este că pe industria auto poți să pui degetul și să vorbești de cifre, oameni, siguranță etc, în schimb pe alte mii de industrii nu prea. Și pentru că industria auto face lobby puternic pentru protejarea acestei industrii. Când auzi “senatorul de Michigan a declarat ceva…”, cam aia e, ăla e manevrat de donații de la cine trebuie.

Un punct al discuție este cât de ieftine sunt mașinile chinezești. În caz că nu știți, asta se întâmplă pentru că sunt subvenționate de guvern, la fel ca orice vine din China. Credeați că transportul gratuit de acum 10 ani de pe Aliexpress chiar era gratuit? Nu, era plătit de “cineva”. Așa și aici. China subvenționează orice pentru că nu ar vrea să aibă 1 miliard de șomeri.

Iar dacă o mașină costă 30K făcută la noi și 20K făcută de chinezi, cât poate rezista industria auto europeană sau americană unui asemenea asalt? Și ce se întâmplă după ce vor falimenta producătorii locali?

O altă discuție este despre cum piața chineză este aproape închisă pentru restul lumii. Vrei să vinzi acolo mașini? Trebuie să ai fabrică acolo, poți vinde numai unele modele, numai într-un anumit fel etc. Nu ce vrea publicul, ce vrea statul. Volkswagen, BMW și Tesla sunt cei mai mari care au fabrici acolo, pe de altă parte, și Mercedes și BMW au fabrici în SUA, jumătate din SUV-urile vândute în Europa sunt asamblate acolo, după ce motoarele sunt trimise din Germania.

La noi, Covasna, Argeș, Olt, Sibiu, Brașov sunt doar câteva dintre județele care au fabrici de piese auto pentru mașinile europene.

Știu, vor fi comentarii cu “o Octavia costa 19 mii acum 15 ani și acum trece de 25”, pentru că e un argument la îndemână. E unul slab, dar pentru unii e tot ce au.

BYD_Seal

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. +150% impozit pentru mașinile chinezești în Europa sau credeți că grupurile VAG, Stellantis nu pun degetul pe cântarul de lobby?

    100 de milioane de șomeri chinezi nu mă deranjează, să stea pe tiktok.

    Comentariu apreciat.13320
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 5383
    • Taiwan-ul e aproape imposibil de invadat cică, are foarte puține zone unde poți veni pe apă, iar alea sunt deja mega-fortificate, pot trage ăia ca elvețienii, din toți munții din jur, nici nu știi de unde se trage de fapt. Pagubele ar fi imense.

      Singura strategie ar fi cea rusească în care tragi de la distanță cu artilerie ca să distrugi tot. Dar nu poți face asta pentru că TSMC e literalmente cred cea mai importantă companie de pe planeta asta, americanii o vor apăra și dacă scufundă jumătate din china odată cu ei.

      Da, știu, și Samsung mai face chestii, și alții mai fac, dar cantitativ, fără TSMC discutăm de o gâtuire de neimaginat.

      Taiwanezii iar sunt deștepți, și fac și subvenționează TSMC ca fiind asset strategic, adică știu că americanii de aia îi vor apăra, iar chinezii (speră ei) nu îi vor bombarda de la distanță că vor s-o ia intactă, așa că și guvernul stă cu ochii pe TSCM vorba aia, ca pe butelie.

      Comentariu apreciat.10823
    • @Radu. Target rich environment.

      81
    • Nu TSML e cea mai importanta, ci ASML.

      Indecis. Tu ce zici?823
    • @Eu

      Aparent ambele sunt. Uite că TSMC efectiv au primit bani gratis să instaleze un ASML în US și tot au probleme cu oamenii, au trebuit să aducă oameni din taiwan pentru a putea opera ceva.

      Și încă nu e operațional…

      101
  2. Eu mă întreb, dacă statul chinez subvenționează TOATE cele, din profitul cărei industrii subvenționează și mașini, și construcții și infrastructură și microelectronică și înarmare rapidă, și și și…

    Comentariu apreciat.887
    • Tara Mare = Populatie din belsug => mana de lucru ieftina => pret mic de productie => volum mare de produse => profituri mari la vanzare.

      Din profitul urias 50% ciordesti, 25% reinvestesti in propriul biznis, 20% bagi in subventii si 5% se duc in salarii.

      Partidul si Conducatorul sunt UNICI si totul trece prin ei. Tot ce tine de biznisul mare este intr un fel sau altul al Statului. Palmasii pot avea bisnisuri mici insa cand privatii mai mari isi iau avant, intervine PARTIDUL care te trage de urechi.

      Din anul 2020-2021 PARTIDUL a intrat f dur in tot ce insemana mediul privat si aproape ca a facut un Take Over pe fata al unor afaceri. Alibaba, Tencent, Pinduoduo, Didi Chuxing Technology, etc sunt doar cateva exemple ca in China este „democratie” in biznis numai ca democratia nu este chiar pentru oricine.

      Comentariu apreciat.8613
    • OK, deci nu totul e subvenționat. Exista ramuri cu profit porcesc care subvenționează alte ramuri. Care sunt cele hyperprofiytabile? Ca forță de muncă chinezească e chinezească și ieftină și în domeniul subvenționate și în celecare subventiomeaza.

      Indecis. Tu ce zici?1624
    • OK deci a venit partidul și a confiscat profitul Alibaba. Deci nu i-a dat, i-a luat, eu aseară înțeleg din ce spui.

      721
    • Exista raport de pe vremea lui Obama, in care se spunea ca chinezii fura anual 500 miliarde de dolari, prin furtul de proprietate intelectuala si transferul fortat de tehnologie.

      Adica: nu ai cheltuieli cu R&D, care sunt minim 5% din cifra de afaceri, si nu ai cheltuieli cu industrializarea si costurile asociate rebuturilor.
      La inceput de productie yield-ul poate fi de 20%, adica doar 20% din ce se produce se poate vinde.

      Daca iei linia la 80% din prima zi si fara sa cheltui 1 euro pe R&D, cam care e avantajul chinezilor?

      De aici au banii de subventii.

      Comentariu apreciat.699
    • era coadă de americani să le predea schemele produselor cu R&Dul făcut.

    • @mecris
      Da, furtul de tehnologie poate fi o parte din explicație.

      91
    • Cursul valutar controlat de stat?

      96
  3. Cresterea taxelor vamale sunt practic o propaganda politica ce are efecte nesemnificative in realitate. Valorea exporturilor totale din CN spre US sunt de vreo 500 miliarde $. Marfurile pentru care s-au majorat acum taxele vamale totalizeaza undeva la 18 miliarde$. Adica 3.6%. Adica nimic. Dar pentru propaganda si a mai da un subiect de scris prin presa e buna miscarea.

    Indecis. Tu ce zici?3340
    • Tu te gândești doar la vânzările impactate,dar SUA își protejează industria care generează locuri de muncă,taxe,etc.Nu vrei pe stradă americani fără loc de muncă la care mai trebuie să le plătești ajutor social,care consumă mai puțin și care pot vota împotriva ta.

      Comentariu apreciat.455
    • @Claudiu – statul american e undeva pe la jumatate, pune taxe la chinezi insa ii lasa pe producatorii locali gen Ford, Stellantis, GM sa mearga in Mexic si sa primeasca acolo tot felul de subventii si sa lucreze cu mexicani ieftini pierzand astfel fix acelasi lucru.

      Pentru statul american si muncitorul din banda care crezi ca e diferenta daca fabrica e chineasca in China sau americana in Mexic?

      Indecis. Tu ce zici?3110
    • Claudiu, nici nu sunt americani fără loc de muncă pe străzile americane și care stau pe ajutor social pe aceleași străzi americane. Nu, nu, nu sunt :))

      23
  4. Si statul chinez de unde are bani sa subventioneze totul ?

    226
    • Păi e foarte simplu. China are o monedă neconvertibilă. Adică nu o poți folosi în afara țării, e valabilă doar în sistemul lor economic. Asta înseamnă că e complet artificială.

      Tu pe toți cetățenii tăi îi plătești în yuani, că te doare undeva, poți printa câți vrei.

      Indecis. Tu ce zici?2734
    • NOU
      #21

      Cand poti sa ai “sclavi” angajati in fabrici.. cand nu trebuie sa respecti drepturile omului sau normele de siguranta.. etc etc

      Comentariu apreciat.4510
    • În cazul ăsta, cu salarii mici și non respect de diverse reguli nu putem vorbi de subvenționare, e vorba de profit. Ca e obținut dintr-un’capitalism’ sălbatic, asta e altceva.

      188
    • @Manu: Nu prea mai e chiar asa, cursul valutar conteaza si e real.

      China are nominal o gramada de bani din economia ce si-a creat-o dupa ’90 cand au acceptat capitalismul aproape salbatic in care chinezul era folosit pe post de sclav. Apoi a inceput sa inchirieze terenul pentru sectorul de imobiliare. Ai 1,6 miliarde de oameni ce vor un acoperis asupra capului si platesc pentru asta din putinul obtinut din fabricile in care sunt sclavi.

      Mai mult, si-a creat banci de stat care dau imprumuturi si alea au furat mai putin de cat cele romanesti .. cumva..

      Singura intrebare in China a fost in ce ii baga. Intr-o perioada a bagat masiv in infrastructura, pana a exagerat cu ea. Apoi si-au dat seama ca au exagerat si cu bancile, ca prea se construiau blocuri private din imprumuturi de stat pe bani care nu prea puteau fi dati inapoi. Apoi au realizat ca pamantul ala imprumutat pentru blocuri e practic ca si vandut, ca doar nu o sa scoti oamenii afara din bloc dupa 50 de ani.

      Acum incearca sa se bage masiv in subventionari pentru a intra pe diverse nise din pietele externe. De exemplu piata auto, unde, apropo.. si in UE si in SUA s-au bagat subventii, bani ai statului in R&D, etc.. nu e nici o noutate. La fel cum nici tarifele marite ca sa combata subventiile nu sunt noutati.

      Problema se pune in doua feluri:
      1) Pe cine afecteaza mai mult tarifele de import impuse de SUA? China are in continuare tot globul la dispozitie (inclusiv piata interna de 1,6 miliarde de oameni) sa vanda, SUA doar se asigura ca cetatenii ei cumpara mai scump. Va avea tariful asta rezultatul scontat?
      2) Pe cine afecteaza mai mult interdictiile pietei din China? Momentan multe companii globale ar vrea sa intre pe piata aia si multe au si acceptat diferite concesii, dar daca se schimba ceva si nu vor mai fi lasate sa accepte astfel de concesii sau daca nu sunt suficiente companii straine ce produc lucruri de calitate acolo.. va mai fi piata chineza competitiva? Si drept urmare va mai avea China o gramada de bani de reinvestit/imprumutat ca sa-si mentina avantajele economice?

      Momentan in razboiul asta economic toti par ca vor sa se sinucida crezand fiecare ca a descoperit calea spre succes. Dar o fac in pasi micuti pentru ca, pe undeva, stiu si ei ca traiectoria nu e buna.

      Indecis. Tu ce zici?2121
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2387
    • Joaca cu cheat-uri!

      102
    • ionuț, ai nevoie de cineva să îți explice rolul miliardelor investite într-un război de o țară fără un interes direct/aparent?

    • @Cosmin,
      daca m-a mintit chinezu mint si eu: ei au drept de proprietate pe casa/apartament in bloc timp de 49 ani. Dupa aia, statul le poate darama acel bloc fara nicio problema.
      Plus ca, daca e chestie de interes national iti da eject instant statul – fara despagubiri sau alte lamentari.

      204
    • @daniel
      Dreptul este pe 70 de ani si nu se stie ce va fi după căci încă nimeni nu a ajuns la limita aia. Si se refera doar la imobiliare din orasele mari, gen Beijing, Shanghai, Shenzen. La țară poti să ai orice nelimitat.
      Orice îți ia statul sa demoleze ca sa construiască, este despagubit, chiar f bine. Caz concret, un prieten, parintii au avut teren si casa parinteasca ( nelocuita si veche) la marginea orasului. S-a extins orasul, s- a stabilit ca se construiește un cartier. Au demolar, construit blocurile si ei au primit 5 cupoane cu care au cumparat 4 apartamente. 2 mari si doua mici. Alea mici daca le vinde maine ia 150k dolari pe fiecare. În total au primit cam echivalentul a 450k dolari, in yuani bineînțeles. Este o iluzie ca vai ce dictatură naspa este pentru că asta vrea media occidentală să credeti. Am fost acolo, am prieteni de acolo, si care traiesc acolo nu este așa sumbru cum ti se descrie. Dimpotrivă, este inimaginabil de dezvoltat si modern. Europa si occidentul au ramas in urmă mult si bine.
      Si lăsați povestea cu dictatură si autoritarism, că in viata de zi cu zi nu te intersectezi cu ea in plus acelasi chestii nu va deranjează in Dubai.

      Indecis. Tu ce zici?3458
    • Ia zi Maax cu 996 cum e?
      Dar cu social credit sistem?

      224
    • @Ionuț

      Când eu din burta mea scot o cifră și zic: moneda mea valorează atât. Fără s-o las să fluctueze pe baza unei realități economice, fără să treacă prin bănci, prin firme, prin economie, prin sistemul internațional, prin ce vrei tu…atunci da, e o monedă artificială.

      Înainte de 1989 și leul era fix la fel. Ce valoare avea leul? Ce puteai face cu el odată ieșit din granițele româniei? Câți dolari valora? Câte mărci?

      Diferența este că China e o țară enormă, și poate face asta la o scară mult mai largă, iar iluzia banilor poate să fie întreținută mult mai bine, pentru că ei chiar produc de toate la ei acolo. Iluzia e mult mai puternică când o faci cu 1.4 miliarde de oameni ce participă la iluzie.

      Până nu dă drumul să folosim toți yuanii și să vedem ce și cum, totul e artificial. Tu știai de exemplu că firmele chineze listate pe bursă nu pot fi auditate de firme independente de audit? Abia acum de 2-3 ani i-a forțat amenințându-i că-i scoate de pe bursă.

      Tu îți imaginezi că ăia pot raporta absolut ce vor mușchii lor, și tu trebuie să-i crezi pe cuvânt pentru că auditarea lor ar releva ‘secrete de stat’ conform legii chineze? Firmele de brokeraj li se rupe că ele fac bani oricum.

      Cam asta e economia chineză, fix ca orice altă economie comunistă. Trebuie să-i crezi pe cuvânt, doar n-o să te mintă, nu?

      166
    • Tu știai de exemplu că firmele chineze listate pe bursă nu pot fi auditate de firme independente de audit?

      păi ce are? oricum stie partidul mai bine ce e cu firmele alea, nu e nevoie să vină străinii să vadă actele…

    • @Maax: Aia despagubiti foarte bine au fost cei ce aveau pamantul in proprietate personala pentru a fi lucrat. In China comunista a lui Mao statul detinea tot mai putin proprietatiile agricole ale satenilor care la un moment dat au for redistribuite si apartineau 100% familiei.

      Cand orasele s-au dezvoltat au cumparat (uneori cu scandal) proprietatiile respective care erau foarte bine protejate de legea comunista veche (si ar fi suparat 80% din tara in anii ’90 sa nu mai tii cont de ea). Statul (in general unitatile administrative locale) plateau foarte bine pentru ca, ei la randul lor, primeau o gramada de bani de la viitorii constructori de blocuri pentru inchirierea terenului.

      Acum nu se mai aplica. Ei se vor trezi cu o constructie pe terenul statului. Cateva mii de familii deodata, cartiere intregi, se vor trezi cu blocurile in care au apartamente cumparate pentru care au platiti 30, 40 de ani ca apartin unitatii administrative locale. Per total, sunt cateva sute de milioane de oameni in situatia asta, cam toate orasele noi mari sunt in situatia asta.

      E imposibil sa ii despagubesti pe toti, in acelasi timp blocurile alea nici nu au fost gandite sa reziste mai mult decat perioada aia de inchiriere a terenului (eu stiam ca e undeva la 50 de ani, dar nu ma contrazic cu nimeni aici, ca poate e mai mare). Practic o sa fie una dintre notele de plata ale Chinei pentru dezvoltarea masiva si capitalul masiv din perioada ’90 – 2015.

      @Manu: Valoarea yenului e reala. Nu are nici o comparatie cu Romania ante-decembrista. Nu ar putea face comert la scara globala folosind yen ca moneda locala altfel.

      Faptul ca exista in China niste limite prin care sa se asigure ca yen-ul nu o ia la vale (inclusiv interdictia de a scoate o cantitate mare din tara fara acordul guvernului) e partea a doua. Dar valoarea monedei e reala si nu e stabilita de China, e una dintre temerile guvernului chinez si un motiv pentru care tot incearca sa creeze blocuri economice (gen BRICS) unde sa convinga cat mai multe tari sa adopte moneda lor pentru a capata o incredere cat mai mare si a crea cerinta cat mai mare pentru mare (deci valoare) pentru moneda lor.

      56
    • Confuzie mare pe aici eu stiam ca yenul este japonez

      Comentariu apreciat.292
    • @gogu
      Exista si e bine mersi. Este cea mai sigura țară din lume. Stai pe aproape ca in 10 ani ajunge si in occident. Deja se discuta desprea ea in diverse forme precum se pregătește si moneda digitala exclusivă. China momentan este total digitală, nici la piață nu se mai plătește cash.
      Interesant este că tot ce momentan este criticat de occident desore china, este in fapt visul umed al fiecărui guvern. Recunoatere facială se introduce incetul cu încetul prin aeroport, magazine, telefoane mobile să nu sa prindă populatia. In occident o iau mai treptat dar rezultatul va fi același.
      Viitorul sună bine :)))
      Până atunci mwrgeti si vizitați, călătorie in viitor.

      614
    • @Trl: Eu tot yen le zic la monedele astea ciudate, „yuan” imi provoaca un blocaj mintal din ceva motiv.

      Ai dreptate si imi cer scuze, dar mnah.. treci peste.

      @Maax: In UE tocmai se limiteaza recunoasterea faciala si folosirea AI in supraveghere intr-un mod absolut sever. Anumite institutii romanesti tre’ sa afle asta, dar mai cheltuie intai niste bani pana sa fie obligate sa se conformeze. Iar unii se plang ca si-asa e prea lejera.

      https://artificialintelligenceact.eu/

      De bine sau de rau, ne aflam in cel mai bun colt al lumii in privinta asta.

      Cat despre faptul ca totul se plateste digital (prin monopolul a vreo doua companii), eii, aia produce niste efecte adverse foarte interesante. Spre exemplu cei ce sunt pe listele de rau platnici ale guvernului nu pot folosi respectivele aplicatii (printre altele) si asta inseamna ca uneori nu au acces nici la transportul in comun sau pe strazi cu plata daca au masina proprie si inca o groaza de alte restrictii: https://on.ft.com/44LB5q2

      Asta imi pare exact genul de distopie care pana nu de mult era demna doar de anumite conspiratii online.

      142
    • Statul chinez per total , prin toate artificiile contabile posibile e indatorat , oficial au datorii/PIB de 71-72% , neoficial au cam 285%.
      Doar un exemplu de investitie amuzanta : trenurile alea de mare viteza cu care se lauda pe unde pot … datorii de 900 miliarde de $ si fara perspective de amortizare a investitiilor. Si in mod interesant nu prea au avut de ales , daca nu demarau proiecte de „investitii” interne masive aveau revolte sociale, Belt&Bridge ar fi trebuit sa fie solutia la „investitiile” interne, dar au cam dat cu batul in balta.

      71
    • @Cosmin

      Eu din ce am citit (e posibil să nu fie adevărat) BRICS e de fapt tentativa chinei de a se agăța de alte monede pentru a duce iluzia mai departe, pentru a căpăta credibilitate dar nu pentru a fi folosită în mod real.

      Și chinezii acum cumpără petrol de la ruși, nu? Ei bine, din ce am înțeles ei plătesc petrolul în yuani, dar acei yuani nu pleacă la ruși, rămân în china ca un fel de linie de credit, orice cumpără statul rus din china, va folosi banii ăia adunați acolo din vânzarea din petrol.

      Iar logica e clară, e de 1000 de ori mai profitabil pentru China așa, decât să-ți lase ție yuan-ul să mergi de exemplu la brazilieni sau la venezueleni și să cumperi produse de la ei. Aici e problema majoră a unei monede libere, ți-o poate lua și nu se mai întoarce la tine niciodată…

      Și indienii fac fix aceeași schemă cu rușii, cumpără petrol și gaze folosind rupiile lor, dar la fel, rupiile alea nu ies din India, stau acolo și Rusia îi poate cheltui în India cum vor ei.

      Iar china 100% vrea același lucru, nu vrea să pleci cu yuanul de la ei să-l cheltui altundeva, vrea să te forțeze să cumperi de la ei, și cumva e normal.

      Faza cu brics e doar cum zici, strict pentru credibilitate, dar cam atât.

      92
    • Maax,

      996, ca n-ai vrut sa elaborezi, reprezinta programul de munca adoptat de multe companii chinezesti:
      De la 9 dimineata la 9 seara, 6 zile pe saptamana.
      Adica SCLAVAGISM MODERN.

      Cat despre Social Credit Sistem:
      Da produce o societate sigura, dar pretul pe care-l platesti e LIBERTATEA!!!
      Statul poate sa iti zica ARBITRAR:
      „Boss, ia-o pe jos ca noi nu te mai primim in autobuz! Poti sa-ti bagi masina-n cur ca nu-ti mai vinde nimeni benzina.”
      „Nu te mai ia nimeni in chirie? Nu mai ai bani de mancare? Ti-au taiat curentul si apa? Ghinion! Iubeste-l pe gloriosul lider si o sa ai din nou sansa sa muncesti 12h/zi 6zile/sapt pentru a avea un acoperis deasupra capului, pentru a-ti plati apa, curentul si mancarea”

      Nu te supara, parca am plecat acum 35 de ani de la un sistem similar.

      211
    • @gogu
      Nu am vrut sa elaborez pe 966 caci nu este relevant. Nu toate firmele o aplica și stii ca există cand te angajezi. Este o practică răspândită si in Coreea, Japonia sau Singapore. In UK sau US fabrici sau depozite au aceeasi practica, cand semnezi contractul de angajare este opțiunea de că esti deacord să muncești mai mult decat cele 48 h maxim prevazute de lege.
      Creditul social există dar este centralizat , nu este așa de simplu să-ți scadă doar că cineva s-a supărat pe tine. Libertăți există ,dar există si responsabilități.
      Eu locuiesc in UK, unde există doar „libertăți”, numeni nu are nici o responsabilitate. De aia se duce la vale tara asta.
      Iti spun unde este ipocrizia cu libertatile. In china ti se spune clar, nu ai voie să virbesti împotriva partidului si a guvernarii. In rest, atâta timp cât respecți legile si normele sociale nimeni nu iti are treaba. Poți sa fi gay, musulman,etc..știu ca o să o dai cu uigurii, cu care china nu a avut pana nu s-au lasati amețiti de predicatorii sauditi si au inceput să faca atentate si kkturi.
      In occident, ți se da iluzia că esti liber si poti face ce vrei până atingi punctele sensibile ale politicii actuale (minorități, islam, gay, Rusia) si atunci esti mazilit cu mare artă. În plus, economia stagnează, oraaele falimentează, criminalitatea creste, calitatea vieții scade. Si cum am spus într-un comentariu anterior, si aici se pregateste control maxim dar nu din partea statului ci a corporatiilor.

      36
  5. Diferențele de preț nu sunt numai din subvenții.
    Bateriile sunt produse de ex de byd și vândute inclusiv către tesla, ăsta fiind principalul cost al unei mașini inafara de cel cu personalul, care și acela e mai redus în China.

    114
    • Tot subventie e cand BYD cumpara baterii la pret de productie si Tesla cumpara la pretul pietei. Tot subventie e cand BYD nu plateste taxe nici pe profit, nici sociale pentru angajati. Ma rog, o combinatie de subventie si concurenta neloiala.

      Comentariu apreciat.408
    • @radu: nu exista stat care să nu favorizeze anumite situații industrii locale.: Boeing în Uș.
      Cateodata sunt subvenționate întreprinderi străine dar strategice ( Tsmc
      În uș, intel în UE)
      Dar încă o dată, ca să poți băga bani într-o industrie, trebuie să îi scoți din alta. Și în afară de forța ieftină de muncă, vezi ITul la noi, eu nu văd altceva la chinezi, dar nici nu m-am uitat prea bine, de aia întreb: din ce subvenționează chinezii TOT?

      720
    • Radu, nu cred că ai înțeles. Byd le produce. Deține mine.
      Ownerul a fost foarte smart. Bineînțeles că e sprijinit de statul chinez și de faptul că minele alea sunt în China.

      82
    • Raiiar detine mine in China dar nu e subventionat de china. OK….

      64
  6. UE daca chiar ar vrea sa faca ceva pentru cetateni, ar putea sa permita tarilor membre sa dea subventii pentru marcile locale. Un razboi al preturilor, dar invers. Cum ar fi sa poti cumpara Dacii cu 19% mai ieftine ca-s scutite de TVA? Nu doar China practica asta, si Japonia, vezi acolo ce preturi au Toyota/Mazda si compara cu EU.

    Dar asta ar insemna statul sa incaseze mai putin, mai putini bani pentru putorile din sistem nu se poate. Mai bine suprataxam masinile ieftine sa ducem preturile sus.

    Comentariu apreciat.455
    • Vezi rabla. Cum a scăzut rabla cum a scăzut și prețul la Spring. Scazi tva și producătorii o sa spună ca a bătut vântul și a costat mai mult sa transporte piesele.

      Comentariu apreciat.391
  7. Vrei să vinzi mașini în SUA? Produci în SUA!
    Vrei să vinzi mașini în UE? Produci în UE?
    Vrei să produci în Somalia și să vinzi in Danemarca? TAXE!!!
    25% din ce se vinde într-o țară trebuie produs în acea țară: mașini, măști, oțel, etc.

    Indecis. Tu ce zici?2422
    • Vrei sa vinzi rosii in Bucuresti? Produci in Bucuresti!
      Vrei sa produci rosii in Oltenia si sa vinzi in Bucuresti? Taxe!!!

      Indecis. Tu ce zici?3960
    • Bigbear , dar de ce nu micsorat zona la cartiere , daca tot ai dat un exemplu care nu are absolut nicio relevanta. Exemplul dat de Mihai fiind la nivel de tara nicidecum domestic. :)

      00
  8. am citit undeva ca si industria auto din SUA e subventionata de guvern, iar prin europa e subventionat transportul in comun

    165
  9. Mai e ceva. Din câte știu, byd are fabrică in Mexic, iar conform nafta, nu au cum să pună taxe extra pe ele.
    Dacă nu îmi scapă ceva, taxele respective se referă doar la mașinile produse în China.

    73
    • In primul rand e intentie a de construi. In al doilea rand, NAFTA ala si mai apoi USMCA nu inseamna tarife zero la orice, e o eliminare treptata si oricand au dreptul pe anumite domenii sa isi schimbe parerea si sa le impuna alora din Mexic cum, cat si in ce conditii de munca sa produca. In al treilea rand oricat de ieftin ar fi Mexicul nu e asa de ieftin cat e China.

      100
  10. Partea asta cumva „inventata” de Trump cu taxe puse aleator mi se pare periculoasa pentru ca duce la escaladare si nu stii cum se termina. Sigur, US pun taxe de 100% pe masinile electrice insa China poate face la fel – US vinde foarte multe cereale in China, de exemplu. Pac, de maine 100% impozit pe cerealele din US, oare cum se vor simti producatorii din US la faza asta?

    Pentru ca dincolo de ideea ca totul este facut in China trebuie sa tinem cont ca fiecare tara este producator si vanzator in acelasi timp si trebuie sa existe niste acorduri cadru si o libera circulatie de marfuri in limite bine stabilite anterior, nu poti schimba regulile jocului de pe o zi pe alta.

    Indecis. Tu ce zici?1133
    • Nu cred ca exemplul ales e bun.
      Fara masina personala poti trai, fara mancare nu

      Comentariu apreciat.341
    • Lasă că cumpara cereale din Rusia și după le mai baga niste taxe/sancțiuni la chinezi

      81
    • @pipzn – doar am cautat pe google ce exporta cel mai mult US in China. Crezi ca doar US produce cereale? Ca daca nu ar cumpara din US chinezii ar cumpara de foame? Exact la fel cum daca US nu cumpara haine ieftine din China o sa le faca in India sau Pakistan, mereu sunt mai multi producatori (si consumatori) pe piata si poti alege altceva.

      De aia zic ca trebuie mentinut un echilibru si miscari bruste de genul asta nu sunt deloc bune, indiferent din ce parte ar veni ele.

      714
    • bigbear, sua nu vinde cereale in china, china importă cereale. cunoaște diferența.

    • Nu stiu, a fost primul rezultat in google, de pe oec. world, nu pun linkul sa nu intre in moderare. „In 2022, United States exported $151B to China. The main products exported from United States to China were Soybeans ($18B), Integrated Circuits ($9.61B), and Crude Petroleum ($6.9B). During the last 27 years the exports of United States to China have increased at an annualized rate of 9.58%, from $12.7B in 1995 to $151B in 2022.”

      49
  11. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1553
    • Bun, acum gandeste-te ca vei fi tu in pozitia inginerului auto in domeniul in care activezi tu … parca nu-ti mai place, nu?

      134
    • la lista de carti de citi, puneti si impactul stiintei asupra societatii de Bertrand Russell.
      se gaseste gratis in engleza pentru ca face parte din domeniul public. e scurta si usor de citit
      https://bertrandrussellsociety.org/read-russell/

      explica ce e cu societatea, de unde vine si prezice incotro poate sa o duca, in functie de ideologie, conducatori si placeri existentiale. spune ca omul poate avea cateva tipuri de placeri in viata. placeri ale simturilor, intime, estetice, contemplative si placerea puterii

      in societatea liberala, unde conducatorii sunt atrasi de placeri estetice si contemplative, la contemplatie se refera la stiinta doar de dragul ei, a descoperirii, fara a avea in minte o utilitate. stiinta evolueaza si lumea o duce bine

      un alt tip de societate e cea autoritara traditionala care duce spre fascism, se separa atat de mult omul comun de elite incat se pot forma specii diferite. da exemplul Aztecii care tineau triburi separate doar pentru canibalism

      si mai zice de societati stiintifice, unde omul devine un pinion in societate, iar toata actiunea lui si modul de a intelege stiinta are ca scop utilitatea. aici stiinta nu mai evolueaza iar omul cauta doar placerea puterii. pana la urma societatea cade, cam ca uniunea sovietica.

      asa si astia din industria auto, pe o parte inginerii au placerea puterii, care vine din stapanirea inginereasca asupra naturii si pe cealalta parte canibalii de la putere au nevoie de triburi de muncitori prosti ca sa-i tina in spate.

      1117
    • Te-as trimite pe stadion de 23 august la 35 de grade fara apa toata ziua. Sau la munca patriotica la cules de cartofi, ca sa aprofundezi mai bine cum e cu „corvoada materialista”.

      225
    • Claudiu
      lasa textele motivationale … zi cum te-ai simti daca ai fi in situatia aia?
      Cand ai ramane fara loc de munca si cam greu cu reconversia profesionala pe aceeasi bani … cand iti chioraie matele de foame tot la bunastarea globala te-ai gandi?

      92
    • eu nu am parafrazat din autori de carti motivationale. ala a fost un foarte influent aristocrat si savant britanic.

      Germania nu produce doar masini, are si o productie mare de scule industriale.

      28
    • doar ca nu poti, ca esti un roman rupt in fund

      care e problema cu bunuri ieftine? Iti e frica ca si saracii o sa-si permida sa traiasca mai bine si nu mai gasesti femei nemancate?

      413
    • „Nu vad de ce e rea ieftineala chinezeasca. ”

      E rea pentru ca ajungi dependent de China. Si cu productia, si cu diverse tehnologii si cu materiile prime critice pentru dezvoltare. De abia de atunci incolo o sa inceapa China sa stranga surubul asupra lumii occidentale si sa treaca la asalt. In prima faza, prin cumpararea oricarui activelor valoros. Cred ca e evident pentru orice ca nu discutam pur si simplu de comert cand vorbim de China, China vrea expansiune la nivel mondial. Companiile cheie chinezesti nu sunt niste companii care fac afaceri, sunt chiar statul chinez.

      Pe scurt, riscam sa trecem de la „pacea americana” in care traim cum traim de vreo 80 de ani (nu prea rau, as zice eu) la „lumea chinezeasca”. Nu stiu daca iti doresti asa ceva pentru tine si copiii tai.

      183
    • Se face comert cu China de mii de ani. nu inteleg in ce fel o sa ne asalteze. Militar? Nu cred ca e cazul. O sa ne cumpere apartamentele? Asta e de bine, baga bani in economie.

      Care pace americana de 80 de ani ca noi am fost in razboiul rece pana in 90, din 2001 suntem in alte razboaie prin orient iar acum avem razboi la granita.

      Nu cred ca avem o dependenta, mai degraba o interdependenta. Si daca nu era China cu dependenta ei, trebuia sa bagi tu 12 ore de lucru sa fabrici linguri la strung.

      Cum anume avem o dependenta cand noi nu putem opri valul de afluenta ce ea il arunca peste noi?

      Problema e ca sunt cativa stabi locali carora le tremura barbia ca lumea nu mai are nevoie chiar asa mare de ei si asta deranjeaza.

      519
    • Nu ma Claudiu. N-o sa-ti cumpere chinezii apartamentele.
      O sa-ti cumpere compania de apa si o sa iti vanda apa de X ori mai scump.
      O sa iti cumpere companiile care proiecteaza si produc armament. Si or sa le bage in faliment
      Dar pana acolo or sa cumpere VW, Fiat, Renault si or sa le inchida. Si tu care faci piese pentru astia o sa fii disponibilizat,

      122
    • @GoGu – de la cine sa cumpere compania aia de apa? Tu te-ai uitat de curiozitate in jurul tau in Romania, unde totul a fost deja cumparat de firme straine, in general din Europa? Vrei sa spui ca aia fac munca de caritate? Telecomul a mers la greci, Enel e italian parca, E-on e german si tot asa. Ma gandesc ca aia de mila noastra au cumparat firmele astea si de aia utilitatile la noi sunt aproape gratis, nu?

      38
    • Vrei sa spui ca ei vor sa falimenteze societatea care le educa studentii si proiecteaza tehnologia? ca mai apoi sa cada si societatea lor?

      04
  12. I-ar fi lasat mai ok daca nu inceapeau sa-si dea limbi grave cu Orcia. Pe langa faptul ca au cumparat si gaze de la orci la gramada le-au si dat/facut subamsable pentru tancuri si tehnica de lupta, le-au dat cip-uri pt rachete si multe altele. Sa le dea cotele alea de masini la rusi. Si mai trebuie incet limitati ca vad ca n-au inteles nimic din ultimele razboaie.

    Indecis. Tu ce zici?3315
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2454
    • Corect, walking dead sa le zicem de maine.
      The less walking and the more dead they are, the better!

      136
    • NOU
      #74

      Eugen, nu ii subestimeaza nimeni aici. Aia ar fi fost o tampenie, de acord. Dar sa zici ca sunt niste mizerii puse pe omorat vecinii e ceva corespunzator cu realitatea.

      153
    • „Terminati, mai, cu prostia asta de a numi pe rusi orci.”

      Corect. Jignim orcii.

      Indecis. Tu ce zici?264
  13. Nu s-a facut pentru ca s-ar dubla/tripla imediat costul la foarte multe chestii si cel mai mult s-ar simti in buzunarul consumatorului

    07
  14. De unde are China bani de subvenții?

    De multi ani circula vorba că ‘china e fabrica pamantului’. Produc local și vând la toți.

    Incepi cu o industrie, produci la greu la costuri scăzute, vinzi la preț mai bun decât concurenta (aia globală), reinvestești profitul in mai multe linii de producție, subvenții, etc, vinzi și mai mult. Ajungi no1 global.

    După cu banii din industria 1 ii investești sa crești industria 2 și repeți ciclul.

    Acum pare că au ajuns la industria auto.

    201
    • @Alex – nu ai explicat totusi acelasi subventii care persista si ceva imi spune ca aia sunt banii de la guvern care in alte tari se duc in salarii mari si multi angajati publici sau in Romania in salarii mari, angajati multi si multe furturi de la stat prin licitatii, lucrari supraevaluate, etc plus nivelul urias de evaziune fiscala.

      Oare cum ar arata mediul economic daca statul ar putea sa elimine acele sifonari si ar ajuta firmele locale?

      28
    • China e fabrica pamantului, dar ei fac bunuri cu valoare adaugata mica: slapi si umbrele de plaja. Asta era ok cat chinezul mediu era platit cu 2$/zi.

      Intre timp in Shanghai, Beijing Shenzhen, Nanjing programatorii castiga mai mult decat in Europa de vest. Pe-astia nu-i poti plati cu alune, daca vrei sa fie competitivi. Trebuie sa faci industrii cat mai dezvoltate pe verticala (sa produci de la baterie la masina electrica) ca sa poti scoate cat mai mult profit.
      Problema cu industriile high-tech e ca ai nevoie de r&d si asta costa. Nu poti sa furi chiar tot. Mentalitatea chinezeasca e sa faca cu 270 de femei copilul intr-o zi. Nu au creativitate, prefera sa arunce oameni in problema.

      Si ajungi la o problema: oul sau gaina.
      Ca sa ai inovatie, sa faci bani, bagi bani in chinezii high-tech sa fie productivi, sa inoveze si ei nu-s in stare. Si CCP double down si pierd inca o data si inca o data si inca o data pana nu-si mai permit sa arunce cu bani in problema (vezi industria semiconductorilor).

      108
    • @GoGu O perioada destul de lunga de timp China a asamblat mare tot ceea ce însemna piese pentru PC-uri, chiar daca nu produceau ei toate componentele puse pe acele placi. Sună familiar numele Foxconn ?

      Apple încă asamblează majoritatea produselor lor în China, deși au început să mute o parte din producție în India și Vietnam.

      De acolo au venit banii, nu neapărat din umbrele, șlapi și jucării ieftine.

      02
    • @vosidit98

      Stii ce e Foxconn? E echivalentul fabricii de textile de la Caracal care lucreaza in lohn pentru Zara, H&M, etc.
      Cine ia „banu gros” de pe urma hainelor vandute de Zara? Firma de la Caracal sau compania mama, Inditex?
      Cine ia „banu gros” de pe urma produselor Apple? Apple sau Foxconn?

      E o munca bine platita sau e o munca prost platita?
      R: E sclavagie moderna, e platita cu echivalentul salariului minim de la ei.

      Contraexemplul tau nu sta in picioare!
      Apple isi muta fabricile NU pentru ca Foxconn e prea scump, ci pentru ca nu vor sa depinda de Foxconn.

      40
    • @GoGu stiu ce e Foxconn, ideea nu era ca au câștigat angajații. Ăia sunt vai de PL lor, așa e. Dar patronii fabricilor și statul chinez au câștigat. Și fii sigur că au plagiat tot ce au putut plagia de pe urma parteneriatelor.

      Doar răspundeam la întrebarea de unde au venit banii.

      01
    • Banii vin si au venit din faptul ca isi controleaza puternic cursul valutar Yuan/USD.

      Banii vin din faptul ca nu lasa valuta sa iasa din tara (ca Ceasca). Am lucrat o perioada pentru chinezi. Mi-au povestit ca ei ca sa ma plateasca (factura b2b in USD) trebuie sa obtina aprobare de la banca si implicit de la statul/partid.

      Au incercat sa faca push sa imi fac eu cont la Bank of China (pe la piata presei), dar le-am dat cu jet. Prefer sa nu aiba partidul access la banii mei.

      20
    • Foxconn e o companie din Republica Chineza nu din aia Populara ……..

      00
  15. Este adevărat că UE impune o taxă de ”solidaritate” pentru importatorii care cumpără mărfuri din China ca să protejeze piața din UE?

    30
    • Când vine vorba de un sistem economic centralizat, și un sistem politic centralizat/autocrat și pui ‘plan’ în aceeași propoziție, poți lejer să presupui că va ieși fix opusul.

      Și noi aveam planuri din astea, și măreții sovietici aveau doar planuri peste planuri. Ce s-a ales de ele?

      10
  16. O Octavia costa 19 mii acum 5 ani ,azi e pe la 25 mii. Nu mai zic de Rav ,care era 36, acu’ e 44 miare.

    132
    • Pai da, cocos, da dotarile nu le mai pui ? Or fi ele standard, dar nu moca.

      318
    • Lasand la o parte comentariul lui Mopri care este o referinta a ultimei parti din textul lui zoso.
      Care e faza cu dotarile standard !? Ca nu are nicio logica argumentul !

      10
  17. Dar de unde bani o economie comunista aka falimentara sa subentioneze productia auto?

    12
  18. Vesticii s-au păcălit grav atunci când au crezut că o Chină dezvoltată economică se va orienta spre democrație. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, dimpotrivă, a devenit o mare amenințare economică și militară (deși n-au atacat încă, o invazie a Taiwanului, de exemplu, e doar o chestiune de timp). Vedeți ce s-a întâmplat în Hong Kong, unde își luaseră angajamentul să nu schimbe nimic în politică timp de 49 de ani, adică până prin 2046).
    Aici sunt potrivite două zicale. Prima: „Dai briciul maimuței să te bărbierească, te miri apoi de rezultat…”. A doua (aplicabilă și în relația cu Rusia): „When you dance with the Devil, the Devil doesn’t change. The Devil changes you.”

    223
  19. Așa și aici. China subvenționează orice pentru că nu ar vrea să aibă 1 miliard de șomeri.

    Corect, și economia moderna nu mai are sens de ceva timp dacă stai și o gândești la rece mai mult de 10-15 minute. Pe de o parte, tehnic vorbind, dacă ai acces la tehnologii de producție relativ moderne, nu prea mai ai nevoie de așa de mulți angajați.

    Pe de cealaltă parte încă nu am atins acea societate „post-scarcity”. Cum ar spune americanu „shit costs money”. Ori productivitatea nu e încă la nivelul la care să poți livra nici măcar câte o pâine gratuită fiecărui om de pe planetă.

    Asta nu înseamnă că nu se poate să lucrăm împreună ca să fie mai bine. Dar nu mai continui că iar o dau în teorii conspiraționiste. :)

    12
  20. sunt total deacord sa se puna restrictii ca sa se protejeze economia locala, DAR sa fie valabil si cand e bataie pe forta de munca si angajatorii in loc sa concureze pe salaraii, importa nepalezi.
    Doar a nu e asa. Consumatorul nu are voie sa aiba acces la produse ieftine ca aia sunt comunisti. Dar companiile au voie sa aiba access la sclavie moderna pentru ca asta e jocul capitalist.

    52
  21. NOU
    #97

    Da, dar nici Octavia de acum „cheala” nu mai este Octavia de acum 15 ani, cum nici 25k euro de acum nu mai sunt 15k euro de acum 15 ani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile