alte lucruri care se leagă

21 ianuarie. Mircea Badea, in emisiunea lui, spune ca explicatia pentru scaderea leului la Bursa este ca Romania nu produce nimic, in afara de Logan si alte 2-3 produse.

22 ianuarie. Corneliu Vadim Tudor enunta in emsiunea lui Radu Moraru la B1TV aceeasi idee. In Romania nu se produce, doar se consuma.

Cei doi nu sunt prieteni si nu cred ca s-au apucat sa imprumute unul de la altul idei. Sa fie oare un adevar crud? Noi producem in agricultura, in fabrici, in uzine, in intreprinderi, in antreprenoriat.

romania

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Productie – ioc.
    Export – ioc.

    00
  2. mda.. nici nu cred ca romania produce.. doar forta de munca.. produce multi oameni destepti dar aia, fiind destepti, pleaca :)

    00
  3. si pana acum doua saptamani produceam? asta e o aberatie ca si aia scoasa de slabiceanu ca principala cauza ar fi faptul ca in decembrie romanii dau navala in magazine.
    ce-i uneste pe cei doi este limba adanc scufundata in curul psd/pnl-ului. unul la comanda (ca sa isi ia salariu) celalalt de teama ca ar putea guvernul sa suspende de pe lista medicamentele compensate fara de care nu poate sa iasa din casa.

    00
  4. nu cred ca e o singura cauza.
    Romania produce atata cat ii e PIB-ul. ca produce Logan sau nu cam tot aia.
    Daca pe plan mondial lucrurile merg naspa, investitorii ies intai de pe pietele emergente,care sunt cele mai riscante , cele mai volatile. Asa s-a intamplat zilele astea. Bursa din China sau din Romania s-a dus mai tare in jos. Cand iti vinzi plasamentele in lei din Romania si pleci din tara pleci cu euro(dupa ce ai schimbat lei). Deci acu e presiune pe vandut lei si cumparat euro. Deci euro a crescut.
    Ce zicea Isarescu e ca romanii cumpara mult in decembrie, de import, si importurile se cumpara cu euro. deci cererea de euro creste, iar leul scade. dar si cand intra in decembrie, romanasii nostri din vest vin cu euro si schimba in lei..deci efectu invers.(daca leul o ia la vale n-o sa recunoasca Isarescu ca de fapt el se ocupa cu politica monetara si e vina lui sau sa admita ca presiunea externa e prea mare si nu poa sa faca romania nimic. da si el vina pe aia care cumpara. daca nu ar cumpara ar merge mai bine economia?)
    legat de exporturi..daca importi si nu exporti..e presiune pe leu sa se devalorizeze…dar si daca exporti la greu…in tarile alea unde se anunta recesiune..atunci depinzi de exporturi la ei. daca ei au recesiune…e clar ca nu mai vinzi…profiturile cad. bursa cade..investitorii ies..vand lei si pleaca cu euro..deci tot scade Leul..
    dolarul e atat de jos incat nu se mai poate deprecia..:) cand s-a anuntat recesiune in SUA…s-a depreciat mai tare euro fata de dolar…in plus daca cade brusc dolaru, 2/3 din rezervele altor tari sunt in dolari si ar pierde masiv..deci n-o sa cada…daca scade pretu la petrol..care e denominat in dolar..creste dolaru..si o sa parca vad ca leul se va deprecia in raport cu $. alta tragedie….:)
    in 5-6 ani n-o sa mai avem aceasta problema.o sa dispara leul si sper ca si vadim si badea de la stiri.

    00
  5. nu ca nu se produce -nu se produce destul
    si badea ala e cam prost uneori. tot o da ca unde e economia, ca el nu vede ca se produce ceva. economia inseamna orice aduce si misca banu, nu numai fabrici. chestia e ca, fara sa fie criza in economia din Romania, cand e rau pe pietele financiare si in general in tarile dezvoltate, la tine, emergentu cu deficite mari, se uita urat aia cu banii la liber

    00
  6. E ceva in comun: educatia comunista si fesenista. Ei nu isi vinde tzara, dar raii care o stapuinesc au dat-o samsarilor UE care vor sa inchida Sidexurile noastre maretze si se ne tranforme intr-o piatza de desfacere. Nimeni nu isi pune problema cum ar fi pentru UE o „piatza de desfacere” rupta in fund, care in loc sa cumpere ca dezmatzata, trebuie hranita de la bugetul Germaniei cu fonduri Sapard si Phare.
    Badea mai explica ca speculantii astia mondiali, un fel de iudeo-masoni cu aplicatie la finantze, aveau o schema complexa, in care bagau bani in Romania asta-vara si acum ii scot. Cica faci bani din faza asta, daca ii bagi vara si ii scoti acum. Sa analizam un exemplu. Sa zicem ca asta-vara veneau investitorii cu 100 de euro, cumparau 320 de RONi, cu care luau actiuni la Antibiotice Iasi, sa zicem. Cind vine criza financiara, speculantii occidentali vind actiunile de la Antibiotice Iasi cu mai putin RONi, sa zicem cu 270, pe care ii transforma in 270/3,6=75 de euro. Ce schema de succes! Vreau si eu sa ma fac speculant dintr-asta, care pierde 25% excluzind taxe si comisioane! Trebuie sa fie super-marfa sa iti retragi fondurile acum, cind actiunile si RONii tai nu mai fac doi bani. De fapt „speculantii” nu isi scot banii cu disperare, acum cit mai fac doi bani. Nu-nu, ei sint complotistii anti-romani!

    00
  7. economia e grea, ktx. si e usor sa faci comentarii simplifcatoare si prapastioase si populiste. sau, mai degraba, puliste.

    au fost mai sus mai multzi care au remarcat corect: problema nu este bine pusa (de parca badea sau vadim ar fi vreodata in stare sa puna o problema corect).

    nu este vorba de productie prea putina (slava domnului, GDP-ul creshte de cativa ani de o maniera predictibila si va mai creste; e doar inceputul), ci ca se consuma mai mult decat se produce.

    asta are mai degraba legatura cu un alt post de-aici, de la zoso, cel cu acumularea tampita de credite mai mult decat ai plapuma intinsa. e o boala a adolescentzei consumeriste, un soi de binge drinking, din care o sa ne trezim printr-o mahmureala de inglodare in credite care o sa provoace o brusca responzabilizare, dupa primele executari silite si evacuari din case, pe motive de credite neplatite la timp.

    nimic surprinzator, au mai trecut si altii prin asta si n-a murit nimeni. doar a fost dat afara din casa… :(

    joke aside, o crestere a creditarii poplatiei poate produce, paradoxal pentru unii, o insanatosire a economiei. creste consumul (e adevarat, prea mult consum de import strica, asa cum se intampla acum in Romania), cresc si incentivele (motivatziile, na, sa vorbesc in romana laica) pentru productie, pentru ca ai credit si trebuie sa-l platesti.

    deci nimic nou sub soare. doar ca se trezesc badea si vadim sa faca spune la gura. ceea ce nici asta nu este nou.

    00
  8. surprinzator de putine comentarii…

    00
  9. Noi exportam cherestea si fier vechi si importam mobila si masini. Uita-te in Portul Constanta, munti de fier si paduri intregi asteapta sa fie incarcate pe vapoare…

    00
  10. pana acum singurul pe care l-am inteles cat de cat e livium. culmea e ca are si dreptate la majoritatea ideilor.
    @ktx: e normal ca sunt putine comentarii, desi ASE-ul (particular sau de stat) produce economisti pe banda rulanta, majoritatea sunt prea praf sa faca un comentariu pertinent. si aia care s-ar pricepe, au ceva mai bun de facut decat sa dezbata tema pe blogul lui Zoso, care se duce mai spre stilul libertatea decat spre stilul unui ziar financiar ;)

    00
  11. Nu prea ai ce comenta la lucruri evidente.

    00
  12. Cred ca astia inteleg altceva…:))))))

    00
  13. avionaru, lasa bre, nici noi, astia de am mai facut o facultate din aia teoretica nu suntem in stare sa intelegem jumate din ce a zis liviu :(

  14. ..mah, Felix si Vadim sunt prieteni buni demult deci adevaru e rascopt.. dar acu m-am prins ca astia au sedinte ca la meditatie cu brainstorming si notite.Nu e vorba de Romania daca produce..fireste ca nu. Dar asta nu inseama ca tot ce zic ei 3 au vreo cat de mica valoare.
    Ideea de baza este evidenta conlucrare laborioasa si colaborare productiva a membrilor echipei de lucru..

    00
  15. S-ar invarti in cushca si ar babardi leoaica

    00
  16. @livium- Dar daca Romania ar produce , ar face exporturi, ar devenii stabila politic…oare leul…ce ar face?

    00
  17. @cristian:
    in 2012-2014 Romania o sa faca pasii spre Euro, o sa incerce sa parcurga cele 3 etape, si daca totu e ok..o sa scapam de leu. O sa avem Euro prin 2014,2015…aproape sigur. nu cred ca isi mai bate nimeni capu pe termen lung cu Leutzu… toata chestia e sa nu fie dezechilibre macroeconomice mari sa putem indeplini criteriile de convergenta.
    O tara cu crestere economica de 5%(sau chiar mai mare uneori) e vazuta ca o tara OK. Romania asa e vazuta.
    Politic: Romania e stabila. adica toate conflictele se desfasoara in interiorul sistemului politic, mai mult cu gura. Instabilitate e in Kenya, in Pakistan.Ai vazut stiri pe BBC sau CNN despre instabilitatea din Romania?
    Perceptia despre economia romanie e pozitiva. Se pot face bani.Asta conteaza, chiar daca dai spaga,coruptie sau saracie pe anumite zone, infrastructura e proasta. Dar se fac bani. Asta conteaza pt investitorii straini. De aia a venit Nokia, Ford etc. Sa faca bani.
    Atata timp cat economia romaniei si gramada de lei e mult mult mai mica decat gramada de dolari, de lire, de euro, de yeni etc, moneda noastra nationala e irelevanta.
    Deja exportam in euro, ratele la casa sunt calculate in euro etc. O masura de politica monetara a BNR poate fi facuta praf de o masura a Bancii Central Europene(fara ca aia sa stie). Daca ECB ridica dobanda de referinta, euro se intareste,ca sa aprecieze leul, Isarescu poa sa vanda euro(din rezerva) si sa cumpere lei. Poa sa scoata la bataie cateva miliarde de euro..o data…daca aia mai ridica o data dobanda, a doua oara BNR nu mai are resurse,ca suntem o mica tara. Deci, puterea Romaniei de a reactiona e limitata.
    legat de exporturi,daca merge treaba naspa in spatiu Euro si aia merg pe minus 1 milion undeva asta poate insemana 1% pt o firma undeva scadere pe bursa…daca de milionu ala cumparau exporturi din est,de la noi…pt noi milionu ala poate insemna in termeni relativi 5%..deci tot noi suntem mai afectati…ca suntem mai mici( bursa din china a cazut mai mult ca in SUA cand s-a auzit ca e naspa in state…exporturile lor in SUA inseamna mai mult procentual pt ei decat pt americani).
    cred ca in 6 ani leul va valora mai mult decat acum. dupa ce va fi desfiintat va avea voloare pt numismatica. o sa-l cumpere strainii cu 3 euro=1 leu(cica in cuba aia isi vand banii pe dolari ca pe o curiozitate pt turisti)
    cand o sa fim noi in spatiu Euro…o sa vina fratii moldoveni cu leul lor…si o sa se vada, experimental, cat valoreaza la noi, in Euro Zone, moneda nationala a unei tari de cacao(de 2 lei…parca e prea mult)

    00
  18. @livium
    hmm… sper ca nu economie studiezi, ai cauzalitatile cam inversate peste tot in mesajul tau, inca de la inceput: „Romania produce atata cat ii e PIB-ul”
    de fapt e mai degraba „PIBul e cit produce”, deci conteaza ca loganul se face aici… printre altele.

    00
  19. foamea asta de consum e oarecum normala, umana. dupa ce 12-13 ani totul a mers in jos, lucrurile au inceput sa se redreseze si sa avem crestere economica. oamenii s-au vazut cu un ban in plus in buzunar, au descoperit creditele, ratele etc si s-au pus pe cumparat cu furie. intr-adevar dupa ce o sa apara primii scosi afara din casa, executati silit si astia o sa formeze o masa critica lucrurile o sa se potoleasca. ar mai fi si atitudinea media (vezi chiar badea :P) care a facut un shift: nu ne mai spune numai de reducerile de sezon de la hypermarket, mai spune deocamdata mai voalat: mah, ce-are lumea asta de cumpara asa orice rahat de care n-are nevoie. in felul asta oameniii o sa se mai tempereze.
    cat despre bursa e normal sa scada, de bine sau de rau suntem conectati la piata mondiala si reactionam in ecou cu ea. poate si atitudinea pasiva si cumva resemnata a bnr e de rau augur. mi se pare mie sau isarescu s-a inmuiat ca o balega in ultimii ani, mai ales ca ne-am bucurat de o perioada relativ lejera pentru un guvernator de banca centrala? daca s-a ramolit ar trebui totusi schimbat cu cineva mai „forte”. sa nu uitam ca isarescu e cel mai vechi functionar inca in office!

    00
  20. @zoso: esti masochist huh, te uiti la badea ??!!! :))

    00
  21. @exxay:
    erau niste comentarii inainte de a scrie eu in care se spunea ca romania nu produce sau ca produce doar loganu etc. afirmatia mea(inversata cum zici tu)era tocmai in contextul asta. ca de fapt Romania produce, iar nivelul e chiar cel al PIB(luat aici ca numar si nu ca functie de productie)..care e unu normal pt romania la momentu asta si care inseamna mai mult decat logan.
    normal, daca produce mai mult e mai bine.
    (oricum, nu am incercat sa vin aici cu ceva descriptiv si comprehensiv, ci doar am participat la discutie,relaxat)

    00
  22. Credeam ca subiectul e parerea forumistilor asupra subiectului: „Sa fie oare un adevar crud? Noi producem in agricultura, in fabrici, in uzine, in intreprinderi, in antreprenoriat.” Raspunsul nu poate fi Da/Nu In Romania exista SI firme care produc! Problema este ca nu sunt multe si valoarea totala a ceea ce produc acestea nu e destul de mare. Din statisticile anterioare „ingramadelii din decembrie ’89” in USA productia reprezenta 27% iar sfera serviciilor 73%, iar in Romania procentul era invers. Acum i-am ajuns pe americani – la procente. Asta nu inseamna ca cele 73 procente de atunci produceau mare lucru (am argumente). Acum romanii se ocupa de comert. Toata lumea cumpara si vinde – dar NU produce. Cei care afirma ca „se produce” sa mentioneze care sunt produsele si cum sunt ele in comparatie cu cele „de calitate” ale altora.

    00
  23. pai vezi! nici idei nu producem. Le preluam unii de la alti. Apropo, sunt prea multe comentarii la post-ul tau asa ca nu le-am citit pe toate. Daca „am preluat” ceva putem s-o spunem pe aia cu marile minti care gandesc la fel :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)