Alexandru Costea de la Mediafax a găsit știri pe jos

Așa arată descrierea unui jeg care ciordește:

I have experience as a online news reporter. I have also written articles that were published in print. I have covered political and economic news and I am accustomed to financial journalism.

Mă miram de unde au găsit Digi24 și Hotnews aceeași știre cu sursă Mediafax, când Digi24 mă citase deja pe mine pe la ora 12. Păi, o scrisese Alexandru Costea pe Mediafax, cu sursă mă-sa. Nici eu, nici Clotilde, doar mă-sa.

 

Alexandru Costea are master la Universitatea București, a studiat în Danemarca și s-a întors în România să fure știri și să fie “political news editor” la Mediafax. Cât de jeg să fii?

Cam asta e starea jurnalismului românesc: toți fură de la toți, de la colegii de breaslă și de unde pot, și apoi se miră că traficul se împarte la 100, nu la 2, cum ar fi normal, că ăia doi au produs știrile furate de restul de 98.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Uh, da’ ce s-a murdărit de engleză pe mîini, în CV-ul ăla… mă dor ochii.

  2. Aarhus sais it all. Mai stiu cateva poame :))

    00
  3. Ehe, băiatul doar s-a inspirat, in cap nu a dat, nicidecum nu a furat… :>)

    00
    • da, mă bucur că l-am inspirat pe alexandru costea de la mediafax să dea o știre fără nici o sursă. pentru asta trăiesc.

  4. are master la Universitatea București, a studiat în Danemarca și s-a întors în România să fure știri și să fie “political news editor” la Mediafax.

    Ma intreb cata discriminare se intampla la activ prin angajarea „valorilor” care au studiat afara si emana a pedigree exotic. Cate sanse ca (din exemplu) Mediafax sa-l fi angajat p-asta, in loc sa-l angajeze pe un altul sau alta, care a facut jurnalism in vreo facultate din provincie.
    In Cluj, de exemplu, stiu ca li se acorda atentie profesorilor universitari care au petrecut timp in SUA pentru nu stiu ce cursuri de „pregatire/formare”, comparativ cu cei care n-au asa ceva.

    Ar fi o tema de discutie pertinenta…

    00
  5. E foarte greu sa dai sursa. Imi imaginez chinul prin care trece orice jurnalist atunci cand trebuie sa mentioneze de unde s-a inspirat si, Doamne fereste, sa mai dea si un link. Horror! E ca o tortura pentru ei.

    00
  6. Alexandru Costea este amuzant: măi băiete tocmai de la zoso te-ai trezit să furi? Nu știi că ești scos la tablă, adică nici măcar atât nu știi? Înduioșător

    00
  7. De fapt e vorba despre bani, nu? Adică ar trebui cei care produc ştiri să primească bani sau trafic monetizabil?

    00
    • teoretic, dacă nu s-ar fura atât, jurnalismul ar înflori. in loc de 100 siteuri care se fură între ele ar fi 3-4-10. banii nu s-ar mai împărți la 100.

    • Nu, este vorba despre ceva absolut normal: să nu furi. Dacă pui ceva, dai sursa. Cel care furnizează sursa nu pierde nimic, iar cel care a făcut știrea nu se simte furat. Posibil să primească trafic, care nu este monetizat de cele mai multe ori, cel puțin nu ”on the spot”, mai ales că mulți dintre cei care citesc despre un anume subiect de acest gen nu mai citește și la sursă. La sursă citești când este vorba despre studii, despre alte detalii amănunțite. Chiar și așa , foarte puțini dau click pe sursă dacă nu este pusă sursa cum pune Zoso: nu reproduce tot ce este într-o știre, spune doar câteva cuvinte și dă link spre știre. Dacă scrii tot ce este în știre… măcar să dai un link.
      Nu cred că este ok să pui problema la modul: wow, dar oare Vali face BANI? În loc să te intereseze faptul că anumiți oameni iau cu japca și își însușesc munca altora. Aici este problema, nu ce bani face unul sau altul, că până la urmă Mediafax face mulți bani și nu dă nimic înapoi cuiva de la care s-a inspirat pentru o știre, chiar dacă dă un link.
      Da, traficul mai mare te poate ajuta teoretic să faci mai mulți bani, dar nu este ”per se”. Și da, dacă cineva muncește are dreptul să facă și niște bani.

      00
    • Nu ştiam că sursele se pot dezvălui.

      De exemplu, aflu de la cineva din SPP că Klaus Iohannis are micropenis. Scriu un articol despre asta. Trebuie să scriu clar de unde am informația? Să precizez numele ofițerului SPP şi gradul lui? Sau trebuie să vin cu poze?

      Journalism is tough…

      00
    • jurnalistul lui pește prăjit își construiește o reputație însușind munca altora.

      00
  8. Tziahs, daca Vali dadea pe surse stirea asta poate ca se aplica ce spui tu. In cazul de fata nu se aplica, e doar o ciordeala pe fata pentru ca legea 8/96 nu se aplica in ro. Nu va mai cacati pe voi.

    00
    • Unde ai văzut tu să se aplice legea drepturilor de autor pentru o informație? Drepturile de autor sunt pentru creații, nu pentru informații precum faptul că Dăncilă se judecă cu Romarg.

      00
  9. Intr-o tara cu o legislatie pusa la punct in privinta drepturilor de autor si justitie functionala 99% din site-urile de stiri trebuiau inchise, iar redactiile si televiziunile respective erau amendate pana intrau in faliment.
    Aia e, singurul lucru pe care il putem face e sa nu mai citim deloc gunoaiele astea de site-uri, ci sa citim direct sursele de unde se inspira – CNN , Fox News, Guardian, BBC, New York Times cand vine vorba de stiri international. Daca vrei calitate, recomand sa cititi doar site-urile cu abonament contra-cost gen Financial Times, macar acolo mai gasesti ceva calitate.
    In ce priveste politica interna si stiri pe plan local, aflu mai repede de pe Facebook sau citesc direct de pe site-urile institutiilor ori consult blogurile.

    Serios, presa romaneasca e o mizerie copy-paste de cand a aparut. Dar si presa din strainatate a ajuns o porcarie plina de fake news, vanzarea datelor personale si fenomenul clickbait.

    00
    • Cum îți explici că Buzzfeed funcționează bine mersi, deși operează în SUA o țară destul de restrictivă/dură când vine vorba de drepturi de autor? Stau și ei

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile