Cum alegem un scaun auto pentru copil – ghid pentru oameni normali

Am un prieten care e în situația de a căuta scaune pentru copii și internetul e plin de informații de rahat. Așa că am făcut un video și un update la articolul din 2014.

Cele trei tipul de scaune de copil: scoica, scaunul reglabil pentru când e mic, scaunul pentru când e mare. Scoica se pune lateral și niciodată nu se pune copilul cu spatele la drum. Nu vă luați după alți experți de internet, luați-vă după acest expert de internet!

 

Am văzut că sunt Cybex-uri pe emag, dar prețurile sunt groaznice.

Au apărut prinderi pentru piept, ca să nu se mai desfacă copilul din scaun, pentru că soluția cu cleștele de rufe e stupidă. Unu. Doi.

 

Chestii de avut în mașină

Oglindă pentru a supraveghea copilul: 3 dolari.

Geantă termoizolantă, pentru mâncare: 100 lei.

Pungi pentru vomitat și pamperși: 17 lei. După ce schimbați pampersul, se pune în portbagaj, nu se lasă pe banchetă, să pută.

Sul de hârtie: 10 lei.

Protecție pentru scaune: 10 lei. Luați una simplă, nu una cu buzunare, pentru că va arunca tot ce e acolo.

Clipul mai jos:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Ce scaun bă? Noi am stat doar pe banchetă, fără centură și uite ce bine ne-a prins!

    /s

    00
  2. Doua chestii:
    1. scaunele rearfacing sunt mult mai sigure decat cele frontfacing – in Romania, asta e un must. Sunt studii pe tema asta.
    2. exista oglinda ca sa vezi ce se intampla in spate (o montezi pe scaunul din mijloc din spate, pe aia de sprijint capul).

    00
    • Si la mine copilul a stat de la inceput cu spatele la drum, inclusiv acum la ~3 ani.
      N-am avut niciodata probleme sa i se faca rau sau fie nelinistit.
      Stiu ca e mai incomod pentru mine ca nu-l pot vedea, dar mi se pare ca siguranta e mai importanta, mai ales in tarile bananiere.
      Probabil in Suedia folosesc toti rear facing pentru ca la ei e mult mai periculos pe strazi… Google it.

      00
  3. Vad ca ai omis o functionalitate foarte importanta – rotire la 360 de grade. Merita toti banii, mai ales can ai probleme cu spatele.

    Altfel, am mers pe un Cybex Sirona S. Citit cateva review-uri despre el. M-am uitat pe site-ul ADAC, am vazut ca avea rating good la crash test si am comandat.

    L-am luat de pe amazon.co.uk, cu 700 de lei(transport inclus) mai ieftin fata de cel mai mic pret din RO.

    00
  4. Am eu protectie din aia cu buzunare. Avea patru, doua s-au rupt in primele 2 zile, restul se mai tin. Eficienta 50%.

    00
  5. Eu consider ca gresesti si ai aici explicatia pentru a pune copilul cu spatele, ca sa nu zici ca e doar parerea mea contra parerea ta.
    https://cybex-online.com/en-en/safetycenter/general-safety

    Argumentela tale sunt de-a dreptul puerile:
    – nu i se face rau daca merge cu spatele (nu am auzit pe nimeni sa se planga de asa ceva; personal singura data cand a vomitat cea mica in masina a fost cand se uita le un filmulet pe telefon)
    – ca sa nu se plictieasca exista jucarii care pot fi agatate de tetira; ii pui povesti/cantecele etc…
    – ca sa il vezi exista oglinda care se prinde de tetira si il vezi in oglinda retrovizoare

    Repet argumentele tale sunt de-a dreptul puerile fata de beneficiul pe care il aduce pozitia in protejarea copilului la impact, mai ales ca si tu recunosti ca in primul an au coloana foarte fragila.

    00
    • ba mai mult, lege obligatorie pentru cei in scoica sau sub 15 luni, in multe tari cu apa calda, cu fata spre portbagaj, spatele la drum.

      https://www.gov.uk/child-car-seats-the-rules

      00
    • Faptul ca tu ai auzit pe nimeni sa se planga de asa ceva nu înseamnă că e așa 🙂. Am eu 4 cazuri:
      1. Nevasta – nu am văzut 😁 dar îmi spunea ca atunci când era mica i se făcea rău des.
      2. Eu – pana la 14 ani nu puteam merge mai mult de 30 de minte fără oprire. În 60 de km dădeam de 3 ori la rate. A început sa mai treacă, dar și acum la 30+ am probleme când sunt pasager și nu șofer.
      3. Fetita – pana pe la 3 ani am mers undeva doar dacă a fost nevoie, în rest cel mult drumuri de 30 de minute. Am făcut doua drumuri la mare cu ea în 12 ore din Cluj (cu pauza la Bușteni peste noapte). Acum la 5+ e ceva mai bine.
      4. Băiatul – e ceva mai ok, dar la drumuri lungi i se face rău, șanse destul de mari să vomite dacă mergem mai mult de o ora cu mașina.

      BTW, pana la vreo 13 kg i-am ținut cu spatele la sensul de mers, dar faptul ca acuma stau cu fața și văd și drumul e o îmbunătățire majoră.

      00
  6. Cum se Pune scoica lateral ? De ce sa nu fie cu spatele ?
    Pana la un an copiii trebuie sa stea cu spatele, mult mai safe decât cu fata.
    Eu am unul de la Jane, 360 grade, e cea mai buna chestie cumpărată pentru bebe. Doarme perfect in el, e super comod, safe, înalt sa poată vedea pe geam, se poate transforma lejer in grupa 1 și 2.

    00
  7. Pe mine ma innebuneste o chestie la scaunele de copil. F*t capacitatea de aduce oameni in spate.
    Adica, ai o masina normala, poti duce 3 oameni in spate relativ ok. Vine scaunul de copil, si gata. Ocupa loc cat 2 adulti! Pe bancheta mai incape un parinte si atat. Cum e posibil, in conditiile in care acolo trebuie sa stea un copil , nu un adult. Chiar nu se pot face mai compacte?
    Sa nu mai zic ca daca ai 2 copii -> 2 scane -> Pa pa adulti in spate, ceea ce, in functie de varsta copilului nu e deloc ok.

    00
    • Eu merg de ani de zile cu 2 scaune de copil si un adult in spate. Am facut si drumuri lungi. Ma rog.. nu vorbim de Corsa sau Fiesta, dar nici de vapoare. Si scaunele sunt normale, exista si scaune slim dar sunt un pic mai scumpe.

      00
    • @Marius: In ce masina intra doua scaune si un adult in spate? Eu am vazut SUV-uri in care nu intra. Problema este ca scaunele pentru copil nu sunt asezate optimal

      00
    • E mai important sa duci nu stiu cati oameni in masina decat siguranta copilului?
      Scaunele sunt voluminoate pt a putea oferi siguranta in caz de accident. Daca ai doi copii si scaunele ocupa tot spatiul in spate, poate e cazul de alta masina.

      00
    • depinde cat de slim e si adultul pe care vrei sa-l pui in spate

      00
    • Eu am doua scaune in spate și încape și un adult. Bine… Unul mai slab, adică nevasta 😁😁. Eu intru acolo pe lateral. BTW! În mașini mai mari, în cele mici nu prea ai șanse.

      00
  8. Pentru prinderea la piept mai ai si acest model: https://besafe.ro/dispozitiv-de-retinere-al-centurilor_128469

    00
  9. „Scoica se pune lateral și niciodată nu se pune copilul cu spatele la drum. ” – Sursa?
    Sa vezi cand torni o frana serioasa cum face gatul copilului (< 6 luni) care nu si-l tine inca.

    Cybex sunt ok, dar scumpe. Exista testele de la ADAC (cei care fac si la anvelope), de unde se poate lua o decizie mai usoara: pret / calitate/ siguranta.

    https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/kindersicherheit/kindersitztest/

    00
  10. „Am un prieten care e în situația de….” :D

    00
  11. Protecția pentru scaun este un must pentru copiii peste 2 ani dacă aveți mașina cu scaune tapițate.

    00
    • Ma, eu sunt sarac. Am pus un sac de polietilena de pus strugurii in el, si pe bancheta unde pune picioarele (deci e asezata cu spatele in directia sensului de mers) si pe spatele scaunului pasagerului.
      Ce ar mai fi de adaugat, pt low budget: Se poate monta orice fel de oglinda de baie cu rama plastic pe tetiera ca sa il vezi in retrovizoare, cu asigurare velcro sau alta
      2.

      00
  12. Varianta 2 – gresit, si unele dintre aceste scaune au ISOFIX. Ma rog, erau mai putine scaune acum vreo 8 ani cand l-am cumparat eu, dar cred ca atunci erau si mai putine masini dotate cu ISOFIX.

    Fixarea scaunului cu spatele inainte – e corect, dar doar la scoica, adica de la +0 la 1 an.
    In plus aceste scoici se monteaza si pe scaunul din fata, in conditiile in care se dezactiveaza airbagul pasager. Acum am vazut ca au aparut si scoici cu ISOFIX, montarea fiind facuta cu spatele la directia de mers.

    Daca sunteti interesati si de siguranta scaunelor sunt teste aici: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/kindersicherheit/kindersitztest/

    00
    • Locul pasagerului, nu se numeste in popor…locul mortului? asta ma nedumereste: scoica pe scaunul din dreapta fata, airbag off, dead call on

      00
    • Copilul poate sta liniștit cu spatele la sensul de mers până la ~25kg, cât sunt scaune care să meargă așa.

      Este mult mai sigur (600%) să stea cu spatele, decât cu fața. RTFM, ca să zic așa. A propos de ADAC, nu există scaun front facing care să treacă test de siguranță, cu excepția acelui Sirona S, pentru care ADAC de fapt nu acoperă situația leziunilor la organele interne, situație semnalată la acel crash guard.

      00
  13. N-am auzit până acum de scoică pusă în lateral. Încerc să-mi imaginez cum face copilul la un impact față/spate şi-mi dă cu virgulă. Detalii?

    00
  14. nu stiu, nevasta-mea e bugetara si a zis ca externalizeaza printr-o firma!

    00
  15. Asta e un subiect extrem de controversat si daca dau mamicile de pe FB de articol o sa depasesti recordul de comentarii.

    Din experienta si studii personale am mers pe scaun rear facing prelungit pana la 3.5 ani (Maxi Cosi 2way Pearl – mergea pana la 4 teoretic dar e limitat de inaltimea de 105 cm pe care o cam atingea copilul) si acum la urmatoare etapa pe front facing Maxi Cosi Rodifix Airprotect. Am ales intre Maxi Cosi si Cybex, citit tot felul de review-uri, teste, adac.de, etc. Fiecare isi cumpara ce poate si ce vrea.

    Concluzia : scumpe dar bune, amandoua excelente cu pozitie de somn buna (mai rara la cele din categoria 15-36 kg), e ceva loc intre ele pentru un adult dar nu pt drumuri prea lungi.

    00
  16. Punga pentru vomitat, cum e aia, cum convingi copilul sa vomite in punga cand vrei tu? Sau e pentru tine, dupa sau intimp ce il schimbi de pampersi?

    00
  17. Scaune de alea care sunt bune de la bebelus pana la 36 kg, nu sunt o optiune ?

    00
    • M-as feri de produse cu spectru asa larg.
      Diferentele morfologice sunt prea mari intre un copil de 1 an si unul de 8-10 ani. Pina pe la 3 ani au sistem propriu de retentie al copilului, peste 3 ani majoritatea utilizeaza centurile masinii.
      Acum aprox 6 ani cand am trecut si eu la inlocuirea scaunului pt copil de la cel pt bebe la cel pt copii existau doar cateva modele care acopereau plaja 12 -48 kg.
      Ma refer la cele testate de ADAC, nu la no-name.

      00
    • Nu. Practic sunt bune doar când crește copilul. Cât e mic nu va sta bine în ele. În general, struțocămilele nu sunt bune :)

      00
    • Dar in ce va sta bine ? Copilul practic creste de cand a fecundat spermatozoidul ovulul . Lumineaza-ne !

      00
    • @Andrei – în scoică, până la 1 an. Apoi ideal rear facing până la 25kg.

      Nu știu ce nu s-a fecundat bine la tine, dar dacă ai văzut cum arată un scaun de 0-36kg și cum arată un copil de 4 zile, atunci nu știu cum pui întrebarea asta. Dacă ai copil, caută prin poze să vezi cât era la câteva zile.

      00
  18. Scoica in lateral, hmmm… link catre studiu altfel nu.

    Copilul are Diono Radian rear facing pana la 6 ani.
    Sotia merita toata aprecierea ca a rezistat pana am testat toate scaunele.
    Printre grupurile inutile de facebook sunt unele cu oameni care au modele de scaune cu rear facing si puteti sa vedeti cum sta copilul inainte sa cumparati.
    Verificati pe site daca masina este compatibila, la unele hatchback-uri o sa ramaneti fara 3 locuri, 2 in spate, 1 in fata.

    Low-cost Graco, N’Joy, high cost – britax, cybex ce mai vrea mamica cu baby-brain.
    Stiu ca nu e locul, piticul de pe creier: copilul in scaun de copil, orice scaun. Daca se poate rear facing.

    00
    • salut

      imi poti spune te rog cum sta un copil de 6 ani rear-facing ? cu picioarele unde ? dupa gat cred

      00
    • ~ 25kg, ~ 6ani cu extended rear facing.
      Recomand luat copilul si testat scaunul.
      Kinderul nu sa prinda 5 ani RF la cum creste, asta e, FF.
      Vad copii care or sa prinda si mai mult: fie asta e constitutia lor, fie o serie prelungita de afectiuni, fie alte cauze care nu cauta scaune de protectie copii
      https://www.amazon.de/dp/B07R8VNGJ3/ref=sr_1_2?crid=2IDBY7APXRYOX&keywords=diono+radian+5&qid=1580731601&sprefix=diono+%2Caps%2C186&sr=8-2

      00
    • @DaeHan are dreptate aici, de la un punct in colo nu mai incape copilul cu spatele, se vede si in videoul lor de prezentare https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=xdm7w5QhtF0

      00
    • Încrucișate, turcește, cocoțate pe scaun, cum vrea el. Mult mai bine decât cu ele atârnate, în scaun ff, unde nu ajunge la podea.

      00
    • @Ciprian – n-are dreptate deloc. Stau bine-merci copiii cu picioarele îndoite. Iar în oglinda de pe tetiera văd ce se întâmplă și în față.

      Știu că e contra părerii din moși strămoși, că vezi dom’le nu e natural cu spatele, dar legea a doua a mecanicii contrazice asta. Un accident cu copilul care stă cu fața îl va accidenta grav. Dacă e cu spatele la direcția de mers, scaunul preia cea mai mare parte din forță, pentru că are capul deja pe tetieră.

      00
    • Nu ma intelegeti gresit, cunosc beneficiile pozitie cu spatele la mers. Nu stiu cat de comod este sa stai cu picioarele cocotate prin masina, stiu sigur ca nici pozitia cu ele atarnate nu ajuta…

      00
    • Stau foarte bine la 6 ani si rear facing daca nu sunt giganti. Copiii, oamenii in general tind sa-si aduc picioarele cat mai aproape de ei, nu sa le atarne. Uita-te aici: https://www.google.com/search?q=people+couch&tbm=isch si vezi cati oameni care stau relaxat pe canapea au picioarele lasate sa atarne. Scaunele RF pana la varste mai mari nu se termina fix in spatarul banchetei ci au loc destul. Am avut un concord reverso pana la 4 ani si din cauza ca a depasit 105cm am luat un axkid minikid care-i pana la 25kg si teoretic o sa tina pana la 6-7 ani iar locul la picioare e arhisuficient. Teoretic o sa mai creasca vreo 20cm pana la 7 ani – si daca i-ar creste doar picioarele atat ar avea loc.

      00
  19. E bine că îți susții afirmațiile cu studii aprofundate, cum fac cei de la ADAC și VTI. Faci cum zici să nu faci: vorbești despre un subiect, fără să ai nici o cunoștință în domeniu și furnizezi informații greșite. Cu articolul ăsta nu ești cu nimic diferit de Olivia Steer

    00
  20. Nu mai puneti botul la „Scoica se pune lateral și niciodată nu se pune copilul cu spatele la drum”! Nu v-ati prins de fenta?
    Acum serios, elegant ar fi din partea lui zoso sa revina cu explicatii…

    00
  21. Eu nu ma prind cum e cu scoică în lateral. Cum se poate pune în lateral? Eu știam ca din construcția ei nu se poate altfel. Și da, cum s – a spus mai sus rear facing e cel mai safe și cel mai comod pentru pici, pentru ca nu le mai atârna picioarele. Parca în Suedia au voie cu fata la sensul de mers de la 4 ani?

    00
  22. Am luat o scoica cybex aton, de bf de la bebe tei cu 490 de lei.

    00
  23. Îmi place cand dai peste nas unora ca ignora reguli de securitate, că sunt de căcat că nu vaccinează, că nu au stingător in casă, dar ne cacam pe experți când vine vorba de poziționarea scaunului în mașină.

    00
  24. Cred ca n-am prins noi ironia cu scoica montata pe lateral…

    00
  25. Nu ma prind nici de ce ar fi stupida solutia cu clestele de rufe. Sau de pungi.. de ce o fi el. Mie mi se pare mult mai bine decat nimic. Si nu pot sa inteleg de ce majoritatea scaunelor nu au ceva pentru strans centurile pe piept. Mai ales iarna cand sunt imbracati cu haine groase, centurile aluneca in lateral, si doamne fereste…

    00
    • Scaunele omologate in EU nu au chest clip, acea chestie de strans centurile. Se considera ca trebuie sa poti desface copilul din centuri cu o singura mana. Chest clip au scaunele omologate pt US.
      Cat despre pus copilul in scaun imbracat cu jaine groase, este interzis, tocmai pt ca centurile nu stau bine si nu pot fi stranse corespunzator.
      Exista varianta inteligenta de a incalzi masina 10 minute inainte de a pune copilul in scaun.

      00
    • Oooo.. inteligentule.. pot sa te ating?

      00
    • Păi dacă centurile alea alunecă „și doamne ferește”, crezi că un cârlig pe rufe ar face față la forța unui accident?

      Centurile alunecă din 2 motive:

      1. după cum ai zis și tu, pentru că ai îmbrăcat copilul cu haine groase. Copilul NU trebuie îmbrăcat cu haine groase cât stă în scaun, topcmai pentru că nu poți strânge centurile. Nici mama clipsului nu ține în caz de accident. Caută un pic pe youtube să vezi cum zboară copilul de zici că n-a avut niciodată centuri.

      2. pentru că nu sunt reglate bine centurile, în special poziția tetierei. Dacă inserția centurilor în scaun vine sub nivelul umerilor copilului, practic tu nu le poți strânge fără să-i strângi și tu umerii. Și cum se va mișca un pic, cum le va scoate. Trebuie să reglezi scaunul astfel încât centurile să pornească de cu 2-3 cm deasupra umerilor copilului, pentru ca atunci când le strângi să nu-i apese umerii în jos.

      Problema nu e că scounele n-au clips, ci că nu sunt reglade cum trebuie.

      00
    • încălzești mașina câteva minute înainte, sau îl pui în haine mai subțiri și pui o păturică pe el pe care o dai jos mai încolo….
      și de-ar fi centurile alea super-nu știu cum, cum plm să ții copilul în haine groase (de mers/stat afară în frig) în mașină la un drum mai lung de 10 minute?! tu, adult, stai cu geaca pe tine la un drum lung?!

      00
    • tu, adult, stai cu geaca pe tine la un drum lung?!

      ai fi surprinsă de răspunsuri. DA!!!! pui 25 in mașină și stai cu geaca pe tine, că așa te duce capul!!!

  26. vreo solutie pentru suport picoare la scaune? ai mei se tot plang ca li se amortesc picioarele daca adorm.

    00
  27. De obicei nu comentez aiurea, dar acum chiar dai cu bata-n balta.
    Zici ca „internetul e plin de informații de rahat” dar vii si tu cu alte informatii si mai de rahat.
    Scoica pusa lateral? niciodata copilul cu spatele la drum? Pai orice scoica se monteaza corect DOAR cu spatele la sensul de mers. Nici nu ai avea altfel cum sa o montezi, o scoica, fie ca se prinde in centuri, fie isofix este gandita pentru a fi montata cu spatele la sensul de mers. Altfel nu ai cum sa o prinzi in centuri sau isofix.

    Imagineaza-ti ce se intampla la un impact de 60 Km/h, cu un copil de cateva luni, pus intr-o scoica montata incorect. Daca n-ai imaginatie iti spun eu cateva variante: zboara cu tot cu scoica de pe bancheta, zboara din scoica alunecand printre centuri sau isi rupe gatul, capul fiind mare si greu relativ la corp.
    De asta se monteaza scoica cu spatele la sensul de mers, pt ca in caz de impact inertia impinge copilul cu capul si tot spatele in scoica. Si asta este motivul pt care sunt mai sigure scaunele rear facing, nu doar scoicile.

    Da, Cybex sunt scumpe si unele dintre ele sunt total nerecomandate. Cele cu perna in fata, in loc de centuri sunt chiar periculoase, copilul putand fi proiectat din scaun in urma unui impact frontal sau in caz de rasturnare.

    Scaune decente sunt cele de la Joie (~600 lei), bune sau foarte bune Britax, MaxiCosi, Besafe, Axkid (1500-2000 lei).
    Cine se asteapta ca un scaun front facing de 2-300 lei din supermarket sa ofere protectie este naiv. Idem si pt cei care vor un scaun 0-36 kg. Nu exista asa ceva din motive lesne de imaginat pt cei cu mai mult de 2 neuroni.

    Prinderile pt piept – scaunele omologate in EU nu sunt prevazute cu asa ceva, doar cele US.

    00
  28. Sa va arate domnul Iosca cum se monteaza un scaun pentru copii la ISOFIX: https://youtu.be/JdUCn1MdzJM?t=14. Cu un colier.

    00
  29. protectia de scaun cu buzunar se rupe, de acea am luat acum protectie simpla :)

    00
  30. Axkid Minikid. Merita toti banii. Bebelu’ doarme mai bine ca in patut. Asteptati ofertele de Paste la eMag. In afara perioadelor de promotii…este cam scump.

    00
    • Este nejustificat de scump, bebelul doarme in el pentru ca bebelul in general doarme bine in masina – sau daca nu, nu mai conteaza scaunul. E macar bun pana la 12 ani, sau mai dai 300 de euro cand creste?

      00
    • În ce sens nejustificat? E un scaun de calitate foarte bună, foarte sigur (are Plus Test trecut) și da, este foarte comod pentru copil. Nu toate sunt.

      Este scump (1700-2000 de lei), dar îl ții până la 5-6 ani (25 kg). Deci îl folosești 4-5 ani. Are un sistem deștept cu tetiera care se reglează automat când strângi centura.

      În general lucrurile de calitate costă, doar că aici e vorba de siguranță în primul rând.

      00
    • La inceput nu am crezut in Axkid minikid 2.0, dar dupa ce l-am vazut la cineva, l-am luat si noi. Intradevar este cel mai confortabil pentru copil si doarme mai bine ca in pat. Foarte multumit de alegere si il folosim pana la 4-5 ani.

      https://www.youtube.com/watch?v=KAfhNjaEKhU

      00
  31. Faci misto? Scoica pe lateral?

    00
  32. O grămadă povestesc la articolele cu mașini despre stelele ncap și se uită la asta când își iau mașină, dar recomandă scaunele cele mai ieftine. Protejăm doar copilul pe care vrem să-l păstrăm? Când unii zic de cauciucuri de iarnă tigar sau alte firme mai puțin reușite, te strâmbi la maxim, dar când vine vorba de scaune de copil din gama celor bune „prețurile sunt groaznice”. Cum e cu dubla măsură?

    00
    • vezi unul din primele comentarii. „lasă că noi n-am murit fără scaune și cortine laterale”.
      sincer sincer, și 300 lei e mult pentru unii. pentru că trebuie să ai telefon nou, țigări, mers la mall, motorină săptămânal, haine săptămânal. ia mai dă-l dracului de copil!!!

    • Nu bag combustibil săptămânal, fac plinul atunci când se aprinde rezerva, am un telefon vechi de peste 2 ani, dar am dat peste 3000 lei pentru cauciucuri de iarnă (cu tot cu jante) la fiecare mașină, am dat peste 3000 lei pe două scaune de mașină. Nu înțeleg cum pot unii să facă rabat la siguranță, mai ales la cea a copiilor

      00
  33. Zoso, probabil că n-ai mai intrat de mult timp în legătură cu informații legate de scaune de mașină, dar partea cu întorsul scaunului cu spatele este cel puțin eronată. Nu este deloc sigur să ții un copil mic cu fața la sensul de mers.

    1. o fi mai frumos să-l obișnuiești cu ideea că vede drumul și așa ar fi mai liniștit, dar dacă ai accident, va fi mai mort. Un pic prea liniștit.

    https://www.youtube.com/watch?v=0PKuNJujMYw

    2. îl vezi bine-merci dacă pui o oglindă pe tetieră. El vede în față, iar tu îl vezi în retrovizoare.

    Legat de clips, copilul poate scoate centurile pentru că nu sunt reglate bine. În multe cazuri ele sunt prinse prea jos în scaun și atunci când vrei să le strângi îi apeși umerii în jos. Deci nu le vei putea strânge prea mult. Reglezi scaunul ca inserția centurii să vină 2-3 cm deasupra umerilor și atunci când le strângi nu mai apeși umerii în jos, ci se tensionează doar centura.

    La fel cum se testează mașini, ADAC testează și scaune. Și nu este niciun scaun cu fața la sensul de mers care să treacă un test de siguranță. Cu excepția lui Sirona S care are un fel de masă / pernă (ei îi zice Crash Guard) care l-ar proteja. Dar ADAC nu ia în considerare leziunile asupra organelor interne.

    Cele rear-facing au rezultate foarte bune la testele de siguranță. Plus Test (un test suedez de siguranță, mai riguros decât ADAC) nici măcar nu ia în considerare scaunele front-facing.

    00
  34. Luat Cybex Solution M pe cand juniorul avea vreo 3 ani pentru ca in scaunul pe care il aveam ii cadea capul in fata cand adormea. De atunci doarme excelent in el, acum are 9 ani si jumatate. Cat o sa mai incapa in el il mai tinem, arata in continuare execelent.

    00
  35. Accident frontal acum câteva zile, la Buzău. Mama și tatal scapă, copilul de 2 ani moare. Mașina bună dar scaun front facing.

    https://www.buzoienii.ro/accident-grav-e-85-fetita-de-doi-ani-in-satre-grava/

    00
  36. Aștepți Black Friday și iei un Britex Romer cu 1700 lei.

    00
  37. Salut! Dupa o cercetare indelunga nu am reusit sa ajung la o concluzie asa ca intreb aici, poate ma lumineaza vreun cititor care a avut aceasi dilema si a gasit o solutie:

    Pe scurt – am un copil de 2 ani si in 4 luni vine al doilea. Sotia vrea sa stea cu amandoi in spate. Pe bancheta nu incap 2 scaune/ 1 scaun si o scoica plus sotia – deci trebuie schimbata masina (oricum era in plan sa o schimb in 2021).

    scaune existente – 2 x Britax dualfix m i-size
    scoica existenta – chicco oasys.

    si acum intrebarea: ce masina are bancheta din spate suficient de mare incat sa incapa 2 scaune si un adult?
    m-am tot uitat la Ford Edge 2017/Hynday Santa Fe 2017 sau BMW X5 2014-2015. (bugetul este de aprox. 20.000 eur).

    Nu am cunostinte care sa detina aceste masini ca sa ii pot ruga sa ma lase sa fac o proba.

    orice sfat este binevenit! multumesc!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube