Fostul premier Dacian Cioloș zice niște chestii generaliste aici despre satul românesc, despre renașterea lui și așa mai departe. Mă ofer eu să îi spun niște soluții pentru revigorarea entității pe care o deplânge.
Există oameni care sunt dispuși să facă 50km pe zi navetă până la serviciu și înapoi. Sunt. Se suie în mașină, le place, drumul e lejer până la intrarea în orașul mare și tot așa. Nu doar la noi, se întâmplă peste tot.
Cei care fac acum asta sunt pionieri sau speciali. Ar fi mult mai mulți dacă ar găsi la sat utilități. Apă potabilă la robinet, nu la puț, electricitate stabilă, gaze, o farmacie prin apropiere (nu la botul calului, poate fi și la 10km distanță), poliție/siguranță.
Dar dacă întrebi, oamenii care ar vrea să se mute la sat ar face asta dintr-un motiv important. Să aibă teren. Vor să fugă de la oraș, sunt dispuși să renoveze case picate, sunt dispuși să facă naveta pe banii lor zi de zi, dar vor să aibă teren în jurul casei pe care o cumpără.
Ori, asta nu se poate face ușor, pentru că primării evită cadastrul.
Așadar, pași pentru salvarea satului românesc:
- cadastrarea tuturor terenurilor și caselor.
- confiscat de stat a caselor și terenurilor nerevendicate în ultimii 3 ani (am mai discutat asta, e cum zic eu, nu cum zic ăia că se vor face abuzuri).
- refăcut rețeaua electrică.
- canalizare + apă la robinet. nu se mută nimeni de la oraș și apă caldă la sat și spălat la copaie. nu mă mut acolo dacă nu pot uda grădina, să-mi cultiv legumele. că de aia m-am mutat.
- dat voie oamenilor să cumpere proprietăți abandonate și să facă ce vor cu ele. dacă vreau să cumpăr 3 case și să dărâm două din ele, ca să am mai mult spațiu, să pot face asta, pentru că sunt destule case de vânzare cu teren mic și la țară.
- dotat dispensarele cu ambulanțe. la țara nu vine ambulanța, vine direct dricul.
- posturi de poliție non stop. o mare problemă la țară e securitatea, îți intră amuzanții în curte și fură tot ce prind și nu poți ieși la ei, că îți dau în cap, dar nici suna la poliție, că nu vin noaptea, când îi auzi, să îi prindă în fapt (la țară e ușor, nu sunt multe mașini, îl prinzi pe ăla care e pe stradă cu 10 găini sau o căruță de lemne în mijlocul nopții), vin a doua zi și sunt bosumflați că i-ai deranjat. ori asta, ori dat drumul la arme, să pot împușca lejer pe oricine găsesc la mine în curte.
Cu școala e complicat, că sunt multe sate care nu mai au copii, dar sunt cadre didactice care ar vrea să se mute la liniște, se pot face școli comunale cu autobuze care să preia copiii.
Dar până acolo, ăia 7 pași sunt importanți. Vesticii i-au făcut. Au minimarket, farmacie, apă, curent, gaze, internet și poliție acolo, dacă au nevoie.
Pai Ciolos nu vrea sa faca. Vrea sa obtina voturi. Ca orice politician. E greu sa faci. E mai usor sa deplangi.
Indecis. Tu ce zici?7465
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 3281
Cioloș a propus o soluție foarte bună și anume – politica polilor rurali, a unor comune poli-regionali care să ofere servicii precum jandarmerie, politie, judecătorie, policlinică, pompieri, licee, banci, cinema, magazine.
Super-comunele astea trebuiau să servească populația satelor aflate la cel mult 25 de km în jurul lor. S-au făcut și niște liste cu comunele în care trebuia să se investească, dar ideea a murit și e păcat pentru că era o politică excelentă ce trebuia urmată pe termen lung.
Puteți cauta Lista comunelor poli rurali. Există și un articol pe hotnews care descrie mai bine planul de dezvoltare.
Comentariu apreciat.4012
@Andrei: Sigur ca vrea… Cum a spus si Green s-au si facut anumite planuri dupa niste idei, de exemplu.
Dar pentru asta trebuie sa vrem si noi si sa le dam sansa. Insa noi daca ne interesam de politica de pe Republica, Adevarul, G4 si Digi (sa nu zic de cei ce urmarest RTV, A3, etc) n-o sa stim niciodata de alternative.
67@Andrei: te rog descrie in 2-3 fraze simple, punctuale, cum poate sa faca un singur om ceea ce sustine (valid) Vali in articolul sau.
911. Fara a fi in parlament.
2. Fara majoritate parlamentara.
3. Fara primarii si consilii locale sau judetele castigate.
Multumesc.
Acolo unde e tren, trebuie încurajat folosirea lui.
Dar asta cu trenul e capitol separat. Plângi dacă vezi cum au ajuns gările monumente istorice prin satele din sudul României.
Comentariu apreciat.652
Eu m-as muta la tara, dar ce te faci ca nevasta-mea nu vrea sa conduca (desi are carnet).
Daca imi “pierd” cumva carnetul cine-i mai transporta in oras? Sau daca se strica masina?
Trenul e o solutie! Ar trebui trenuri metropolitane ca prin vest.
Ai nevoie de 1-2 Bucuresti-Arad pe zi, dar de trenuri care sa mearga pe o raza de 50km in jurul oraselor ai nevoie macar de 1 pe ora. Ba chiar dimineata si seara la 30min. In conditiile astea as fi primul sa ma mut.
Cat despre utilitati:
Apa o poti scoate din fantana cu un hidrofor. Iti trebuie doar curent electric.
Necesitati mi se par: curentul, canalizarea si gazele.
Indecis. Tu ce zici?3415
Da! Gogu zice bine, un sistem de trenuri (electrice nu pe mort orina cum pun acum la aeroport pe motive de zgomot si fum). In Japonia functioneaza foarte bine sistemul. Nu cred ca ar fi chiar atat de greu de implementat la noi.
Plus ar fi mana cereasca pentru politicieni. S-ar putea spala si fura la bani cacalau maria ta.
Problema noastra e ca politicienii nostri vor doar sa fure nu sa si munceasca.
149sunteti pregatiti sa platiti 30-50 lei pt un bilet dus-intors daca aveti 1 tren pe ora? In loc de 5 lei cat e acum.
204Sunt pregatit sa platesc 400lei/luna pentru un abonament.
13ttavi – platesti in germania 40-50 de lei pe zi cu trenul pentru a face naveta 30-40km dar trenul circula si este tren in care nu pute, nu intra vantul prin usi, este liniste, nu sunt spargatori de seminte si oamenii au salarii de germania, deci de ce ar plati cineva 30-40 de lei pentru un tren ce circula o data la x ore, are intarzieri, este jegos, vechi, frig, cald?
10Eu as pune pe lista si asfaltat drumul din satul respectiv catre oras.
Iar la categoria SF as adauga ca fiecare sat sa devieze DN/DJ sub forma unei centuri pe marginea satului, drum lat, cu sant pe margine si restrictii de legat direct la el.
Comentariu apreciat.324
Nu sunt asfaltate toate străzile din capitala României, București, iar voi visați să fie asfaltate comunele de lângă orașe. Amuzanți.
Comentariu apreciat.6114
@UnuL: ori nu ai inteles, ori nu ai vrut sa intelegi.
1311Nu ma refer la asfaltarea fiecarei poteci din sat. Nici nu e recomandat sa o faci pina nu tragi toate utilitatile.
M-am referit la asfaltarea drumului judetean, comunal sau ce o fi el care leaga acel sat de principalul oras din zona. Ca sa nu mai faci 25 de km in aproape o ora (ex: de la Comarna la Iasi)
Cat despre ce se intampla in mahalalele Bucurestiului, sincer nu imi pasa.
Ai fi surprins să vezi prin zonele ăstea industriale și cu bani, cât de bine sunt făcute drumurile comunale.
25 de km de oraș, să faci navetă zilnic cu autobuz sau mașina nu e rău, mai ales dacă ai acces rapid la un drum național sau european.
Îți zic din propria-mi experiență: ajung mai repede de la Pitești la țară, decât de la Mioveni la Pitești. Prima are 25 de km, a doua 15 km. Motivul? Aglomerație la intrarea în oraș dinspre Câmpulung Muscel. Se adună mașini la orele de vârf.
Din ce in ce mai multe sate au apă curentă. Canalizarea și gazul sunt încă probleme. Gazul mai ales, deoarece lemnul este tot mai scump și mai greu de găsit. Rețelele electrice trifazate la sat nu țin pentru centrale termice electrice.
O altă problema este prețul caselor din sate și starea lor.
Vedeam mai demult, la Vali într-un articol, o poză de la o casa din comuna Stolnici, județul Argeș.
Cerea destui bani pe ea, plus că nu e in stare bună. Aia trebuie racaita la cărămidă și refăcută.
Zonele ăstea se deșertifică. E o așa mare diferență de temperatură și confort termic între zona unde stau și sudul județului. Efectiv soarele bate din toate părțile și nu exista pic de umbră. Nu perdele forestiere, nu pădure, nu copaci, doar câmp arid și soare. Și e foarte prăfuită zona.
Nu poți trăi acolo.
Comentariu apreciat.332
Stolnici este oricum la prea mulți km de Pitești. Plus ca sunt multe comune pana acolo, nu poți ajunge repede în oraș.
11Dl Ciolos a inceput campania si ca de obicei se transforma in “salvator”, debitand platitudini.
Stiu, un catralion de minusuri ca nu ma sensibilizeaza discursul lui. Ma iau de urechi si ma pun la colt.
Indecis. Tu ce zici?4935
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 21999
As zice ca ar trebui si limitat cat teren poate sa cumpere cineva si ce si cat poate construi. Eventual un plan de dezvoltare de bun simt si respectat.
O problema frecventa e ca am gasit o casa cu ceva teren undeva relativ aproape de oras, dar in 10 ani s-a ras tot in jurul meu si s-a trantit un complex de blocuri fara parcari. Sau cine stie ce cladire cu 4 etaje care mi-a luat toata umbra. Sau o crescatorie de porci. Sau o fabrica de cine stie ce care dejecteaza mirosurile fix cand vreau eu sa fac un gratar. Sau o groapa de gunoi. You name it.
Asta e problema cand incep sa fie conditii.. nu mai stii sigur ce urmeaza. Intr-un fel e mai simplu sa te descurci cu coloratii pe cont propriu decat cu tot sistemul.
166Unul, uite o idee bună, ce-ar fi să te căci pe ea? Atâta negativism în unii domle!
157Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 24108
nu te-ai saturat sa fii idiotul blogului?
Comentariu apreciat.5515
Omul a fugit din tara direct la Bruxelles, o lalaie prin Occident de ceva ani, nu vad ce intelegere a satului romanesc ar mai putea avea.
Deja mi-l imaginez stind la masa cu Manu si cu Ursula, savurind niste scoici si un vin ala bun, balarind despre cum o sa salveze satul romanesc imediat ce identifica niste bani. Abia asteapta primarii de la sate fonduri UE sa mai faca niste parcuri si niste terenuri de fotbal.
Indecis. Tu ce zici?3341
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 1690
@John Temple, poate ai si tu nevoie de un concediu mic sefule. Tuturor ne e greu in vremurile astea. Lasa-ne pe noi aici cu nivelul nostru de trogloditi, vezi si tu la Eforie Nord de o cazare ceva,
Comentariu apreciat.435
@ John temple – ai o bere de la mine! Ce ți-e și cu generația asta noua de troglodiți cu carte multă și naivi care cred în toate bazaconiile! Ciolos a fost comisar european pe agricultură, e absolvent de agronomie, ținut în solda și crescut sa fie politician de către securitate, însurat cu o securista din Franța, deci cred că e agent dublu! Nu a făcut nimic pentru Romania când a fost ministru în guvernul tehnocrat! Doar a dat sute de milioane de la buget corporațiilor străine ale căror interese le protejează! De ce credeți că în 13 ani de UE nu s-a făcut nimic pentru ruralul românesc?! Că sunt interese mari că oamenii să-și piardă terenurile în favoarea marilor corporații alimentare! Se bucura fraierii că se va face cadastrul, dar va fi tot pentru ei și pentru politicieni! Se plâng mulți că la noi terenurile sunt fărâmițate, că nu se pot alipi parcele. Într-o bună zi, după cadastru, vor pune taxe maru pe terenurile agricole care huse lucrează așa că baba floarea va renunța singura la lotul strămoșesc numai sa nu o amendeze! Deja se pregătește asta! Iar politicienii hoți vor alipi parcelele și vor vinde mii de hectare arabilor sau corporațiilor gen monsanto! România este terminată, obisnuiti-va cu ideea!
Indecis. Tu ce zici?3543
@Faiantaru’, hai sa nu ne cacam pe noi aiurea. Tu pui la gramada hotia, prostia, teoria conspiratiei, doar cormoranii lu’ Daea mai lipsesc.
” în 13 ani de UE nu s-a făcut nimic pentru ruralul românesc” din cauza prostiei si hotiei si sa nu generalizam. Sint sate unde s-a mai facut cite ceva, mai un asfalt, mai o apa, mai gaze, mai canalizare.
Exemplu, intr-un sat in Teleorman s-a bagat apa si s-au facut cismele publice. Doar citva si-au bagat apa, restul luau de la cismele alea publice. Treaba era buna. Oamenii au indraznit mai mult, hai sa ne spalam masinile si covoarele cu apa de la cismelele publice. Treaba la fel buna. Oamenii au indraznit si mai mult, hai sa tragem un furtun de la cismeaua publica si sa ne udam gradina. Evident primaria a scos din uz cismelele pentru ca oamenii nu au inteles ca mai trebuie sa si plateasca pentru apa aia trasa la el la poarta.
Dupa cum vedem, nu s-a facut nimic pentru ruralul romanesc pentru ca el insusi nu vrea sa se faca nimic pentru el.
Nu zic, sint interese si din afara sa raminem la nivelul asta de subdezvoltare, dar sa nu confundam interesele astea cu prostia, hotia si indolenta romanilor.
Comentariu apreciat.315
nu s-a facut nimic in rural de cand suntem in UE? s-au luat o gramada de fonduri nerambursabile pentru agricultura. fara UE era parloaga toata tara.
ce voiai, sa vine UE sa alipeasca terenurile? asta tine de oameni, ca si in 90, s-au bucurat prostii ca au fugit cu doua tigle de pe CAP si cu doi metri de teava de la irigatii.
in alte tari foste comuniste au decis sa mentina terenurile in cooperativa ca sa beneficieze de utilaje, la noi au fugit primarul si seful de CAP cu ele.
dar Ciolos e de fapt vinovat, e a adus si COVIDU. a stai, ca de fapt ala nu exista, uitasem.
Comentariu apreciat.345
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 740
@John Temple
SIGUR nu esti tu capacul de buda?
227@mac gregor: de ce insiști să fii rahat?
Indecis. Tu ce zici?825
Pentru toți care nu ați înțeles cu ,,nu s-a făcut nimic pentru rural”, am spus că nu s-a făcut nimic clar, concret, pornit de la guvern, prin programe naționale de dezvoltare clare, documentate! Deoarece pe de o parte nu se vrea, pe de altă parte nu are cine, sunt toate pilele habarniste angajate prin ministere și primarii! Ceva la fel că ,,Romania educata” a primului ficus national! Au făcut doar unii primari harnici lucruri notabile în localitățile lor, de multe ori călcând interesele altor politicieni, că nu au dat cota parte mai departe la partid, cum este la Ciugud, alba, unde primarul a fost nevoit să-și dea demisia din partid!
1316Inainte de toate trebuie sa se faca studii de fezabilitate pentru fiecare punct in parte.
193Ma mir ca niciunul din cele 7 puncte nu atinge educatia. O societate nu poate prospera fara ea. La pct 8 trbuie sa punem educatia cu cladiri curate si moderne pt clasele 0-VIII + motivarea cadrelor didactice sa se mute in acel sat dandu-le cazare si alte beneficii.
165Scuze, asta trebuie sa fie punctul Zero nu 8.
@Psionics: niciun profesor nu ti se muta la tara pina nu se fac cele 7 puncte de mai sus.
152Iar scoala in fiecare sat e nerealist. Una intr-un sat din apropiere si un sistem de autobuze scolare (si da, drumuri asfaltate) si ar fi suficient.
Nu trebuie in fiecare sat. Un sistem panza de paianjen unde satul din centru primește copii din satele invecinate. Copii adusi cu unu sau 2 microbuze
43Ideea e ca daca se fac scoli aproape de domiciuliu, in cazul asta la sat, orasele vor deveni mai putin aglomerate. In afara de asta e un confort atat pt parinti cat sint pt copii. E greu sa faci naveta 30,40,50km apoi sa duci copilul la scoala si apoi la munca. Ar trebui sa te trezesti la 5:30 si tu si copilul, e aiurea rau. Ideal e sa mergi la lucru si copilul sa fie luat de acasa intre 7:20si 7:40 de catre un microbus al scolii/primariei.
32depinde de zona, pe la mine la Suceava au cam aparut si farmacii la tara si magazine mai marisoare (1 la cateva comune) si chiar si de materiale de constructii daca ai nevoie sa iei ceva rapid. in plus, am vazut si ca internetul prin cablu a ajuns prin multe locuri, desi cu un vodafone internet fix prin 4g se putea lumea descurca lejer (restul parca au acoperire mai slaba).
problemele principale le-ai expus si tu:
– nu exista gaz metan pentru ca boul de Flutur pe la inceputurile anilor 2000 a refuzat nu stiu ce proiect de instalare de gaz metan ca a zis ca intram in UE si o sa faca proiectul cu fonduri europene (plus din cate tin minte s-au contestat si niste licitatii), nu mai tin minte detaliile dar nu s-a pus o teava de gaz metan pe la tara, muie Flutur si toti de la conducere de atunci si pana acum. in schimb, fiind multe paduri prin zona, te descurci cu lemne.
– cu canalizarea din nou probleme mari, dar iti pui un hidrofor si iti faci o fosa, nu e placut dar te descurci. normal ca si aici s-au futut niste bani, prin sat la bunica s-au tras niste tevi (nu mai tin mine daca erau de apa curenta sau canalizare, tind sa cred ca de apa) fara sa fie vreo statie de epurare sau orice care sa pompeze apa prin ele. pe hartie, exista retea de apa, practic bani care au mers pe unde trebuie, probabil fonduri europene
– reteaua electrica e subreda, mai ales de cand au trecut de la stat la delgaz grid (care parca e de fape e.on). aia de la e.on sunt chiar nesimtiti, adica inteleg ca sunt pusi pe profit maxim, dar au avut ani de zile in care si-au bagat picioarele si n-au intretinut deloc reteaua electrica, nu tu toaletare la copaci, zero barat. era o perioada in care daca batea vantul un pic mai tare, pica curentul ca mai cadea cate un copac pe niste fire, sub orice critica, cineva ar trebui sa ii controleze pe aia de la e.on si sa le mai futa niste amenzi.
Comentariu apreciat.254
Dar satul romanesc vrea oare sa fie salvat ?
Comentariu apreciat.273
Corect! Am stat anul asta 2 saptamani in satul copilariei, n-am mai fost de zeci de ani acolo mai mult de un weekend. N-a fost prea pitoresc.
Manele la maxim, zilnic, cateva case mai in dreapta, manele la maxim o noapte pe saptamana in stanga.
Ferma de porci cu 40 de capete intre case. Nu vreti sa stiti cum pute.
Toata lumea are o drujba sau o motocoasa si o foloseste toata ziua. Nu glumesc si nu sunt vre-o panseluta cand e vorba de scule/munca, dar zi lumina erau cel putin 2-3 motoare in 2 timpi pornite in acelasi timp. Dupa o vreme incep sa te sacaie.
Masini “tunate” mergand cu 100 la ora prin sat, macar una pe ora a trecut. Bonus pt cele cu muzica la maxim sau care claxonau toti prietenii.
Extra bonus: Politistul satului batand nevasta in strada ca a venit peste el la amanta.
O vacanta relaxanta. Sa tot iti incarci bateriile la tara.
Comentariu apreciat.783
Minus doar pentru ferma de porci. La restul ai dreptate, dar nu ne putem plange ca ne-am mutat la sat si, vezi-doamne, miroase a animale, nasol nostru de panselute are de suferit. La oras miroase a esapament, la sat miroase a porc. E o alegere. Dar animalele alea trebuie crescute undeva.
Microfermele in sat sunt parte din peisaj, chiar si in vest.
Indecis. Tu ce zici?726
Nu intre case.
Comentariu apreciat.274
S-ar putea argumenta ca asta e la marginea satului, nu intre case:
92https://goo.gl/maps/WHKVbF357V4KyRrF6
Explica asta vecinilor care au casa la 50-100 de metri de aceasta ferma cu 180 de vaci.
Cu vantul din directia potrivita te asigur ca mirosul e acelasi peste tot satul.
Asta e doar un exemplu din Belgia.
Am mai vizitat una din Austria, pe care nu o gasesc ca nu mai tin minte denumirea localitatii, aia era chiar situata aproape central, cu doar 120 de vaci.
Este posibil si normal sa nu se mai autorizeze asemenea ferme NOI nici pe acolo. Ce vreau eu sa subliniez este ca nu poti forta omul sa se mute/sa-si schimbe ocupatia deoarece s-au mutat in vecini panselutele de la oras care cred ca laptele creste direct in Tetra Pak.
Acum, daca ferma de 40 de porci de acolo este autorizata sau nu, e o alta discutie.
Exista si un caz celebru langa Timisoara, unde oamenii si-au construit duplexurile la 50 de metri de o stana, dupa care au facut ani de scandal sa mute ciobanul de acolo. Ultima data cand am trecut pe acolo, stana era bine-merci.
plm….porcul la sat a fost inainte de orasean
1121-2 porci nene, nu 40. E mare diferenta.
152Au si alti vecini porci si de la ei nu a mirosit niciodata pana sa nu porneasca asta ferma. 2 porci cu paie pe jos fac compost, nu miroase asa rau. 40 de porci pe beton fac o mazga dezgustatoare pe care nenea o deverseaza in spatele grajdului.
Si au terenuri la camp gramada, sta nemuncit, e iarba la 1 metru ca in savana, dar e mai comod sa iasa din casa si sa intre in grajd sa le dea mancare, decat sa faca ferma in camp.
Oricum, e de inteles, ca si aia cu drujba. Muncesc oamenii, e de bine. Doar vroiam sa demontez un pic imaginea idilica a satului din reclama cu bio musca.
Ca multi asa isi imagineaza ca va fi, canta pasarelele, adie vantul, si ei stau cu laptopul pe 5G si isi fac munca in relaxare totala.
Caz mai concret, ferma mare de pui in centrul Florești, lângă Cluj, cu zeci de blocuri de jur-împrejur. Scandal cat casa sa se mute, procese ale proprietarilor de apartamente, nu s-a schimbat nimic! Am avut lucrări pe acolo, vara nu poți sta cu geamul deschis de putoare! Ferma exista înainte de 1989 când acolo era teren viran. Toți primarii au dat autorizații de construcție spunând că ferma se va închide când îi expiră autorizația de mediu. Asta era acum doi ani. Proprietarul fermei a investit milioane în modernizare și a spus că pleacă dacă îi dă primăria alt teren și îi construiește toată infrastructura noua de producție! Ghici ce, primarul nu vrea, așa că s-a ajuns la proces și a câștigat ala cu ferma!
151Locuinta mea de vara e la tara… acolo era sa mor
21@big.
“Politistul satului batand nevasta in strada ca a venit peste el la amanta.
O vacanta relaxanta. Sa tot iti incarci bateriile la tara.”
Nimic nou sub soare, a mai zis-o unul ceva vreme in urma, dar in versuri:
Nu exista berarie,
Nici regie…
Doar un hot de carciumar
Care are marfa proasta
Si-o nevasta
Ce se tine c-un jandar.
Dar în zori încep cocosii
Păcătosii,
Ca să facă iar scandal, –
Să te saturi de vieata
Si dulceata
Traiului patriarhal !
D-aia zic eu, prin urmare,
Vorbă mare:
Că de-acuma, să mă tai,
Nu-mi mai trebuie altă cură
În natură,
Să mă duceti cu alai !
Meargă pictorii la tară
Ca să piară
De căldură si de praf !
Mie dati-mi străzi pavate,
Măturate, –
Dati-mi cinematograf !
Ca un fluture pe floare,
Beat de soare,
Pentru ce să mor asa ?
Nu mai vreau tărănci naive,
Primitive…
Mie dati-mi altceva !
Dati-mi, dati-mi strada-ngustă
30Unde gustă
Omul viata mai din plin,
Cu trăsuri, femei cochete
Si cu fete
Încăltate cel putin !
8. Internet DE MARE VITEZA. Fibra sau 5G, nu ADSL, nu 4G, 3G sau mai rau.
9. Salubrizare si – indraznesc cam mult, stiu! – colectare selectiva. Nu ars gunoaie, nu aruncat pe rau sau in rapa etc.
10. Politia animalelor. Fara caini legati in lant, fara cai batuti, fara pisici chinuite.
Nu are rost sa discutam despre cum arata satele vestice, ce infrastructura au si cum arata acolo (de vis!)… as alege orice satuc vestic versus capitala acelei tari la orice moment.
Cine spune ca Romania rurala e frumoasa e un imbecil cu efuziuni samanatoriste sau rau intentionat.
La noi majoritatea satelor sunt efectiv lumea a treia, evul mediu intunecat, pline de betivi needucati, de femei, copii si animale abuzate (fiecare da in ala mai slab decat el, dupa ce-si ia omorul de la ala mai puternic), de politicieni locali atotputernici si de oricine e in cea mai mica pozitie de autoritate gata sa abuzeze de ea pana la ultima suflare.
Sigur, sunt si exceptii, oameni gospodari, dar in marea lui majoritate satul romanesc e un cancer retrograd, cu locuitori care ar merita o bomba cu neutroni in freza.
Comentariu apreciat.5513
la 10 aș fi un pic amuzant. castrat tot. vrei câine? iei ceva de rasă, nu corcituri care nu sunt bune nici de pază, nici de protecție, nici de lătrat.
Da, si asta. Mai ales asta. Drumurile noastre sunt pline de lesuri de animale lovite si lasate sa putrezeasca-n soare sau de caini amarati care-si asteapta randul la a fi loviti si a muri in chinuri groaznice.
Mi se strange efectiv inima de cate ori vad o mogaldeata pe marginea drumului… Si ar fi atat de simplu: castrare obligatorie. Nu l-ai castrat? Avertisment. Amenda mica. Amenda mare. Dar vrea “sefu’ de post” sa se puna rau cu taranii? Nu vrea. Pentru ce? Pentru o “cotarla”? Timpu’ trece, leafa merge.
S-au dus campanii de sterilizare gratuita la sate… Au avut succes? Ei, as! “Nu dam noi cainele din batatura!”
As tine si eu taranii astia care refuza castrarea animalelor putin pe marginea drumului, noaptea, in haine negre, mai cu-n picior in strada, mai c-o mana. Mai trece un tir peste un picior, mai iau o aripa de masina-n maxilar. Si i-as lasa acolo, fara ajutor medical de specialitate. Asa… educational.
Indecis. Tu ce zici?247
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Comentariu nasol. 23999
La faza cu castratul îți zic eu cine sunt de vină. Kkții de oameni. Din aproximativ 20 de vecini, NICI UNUL nu s-a dus cu pisica/câinele la castrat GRATUIT. Logic, ma refer la cei cu mașină. Sunt doua locuri în jurul Piteștiului unde le poți castra gratis. Și sunt 10-30km până acolo, în funcție de unde locuiești. Unul nu s-a dus. Și le-am zis cam la toți. Se trag pe cur ca idioții. Vecinului i-am dus eu pisicile, plm…
62cu ce le-ai castrat, cu un cuțit ruginit?
Mai adaug 1 la ce e deja identificat pt rural de care poate inca nu sunteti constienti: calitatea/uptime-ul distribuitorului de electricitate (nu furnizor, ala care iti factureaza) devine critica. Sau cumperi generator care sa-ti duca toata casa (si nu e doar 1000 lei);
Vara mai merge cum merge (te apuci de gratare si consumi ce ai in congelator) dar iarna orice centrala are nevoie de electricitate sau faci frig. Asta cosniderand ca nu te muti la tara si te incalzesti cu lemne in soba in fiecare camera…
Începând cu 1 ianuarie 2019, trebuie să restabilim alimentarea cu energie electrică după cum urmează:
În condiții normale de vreme, pentru mediul urban (cu excepția municipiilor reședință de județ), în maximum 6 ore
102În condiții normale de vreme, pentru municipiile reședință de județ, în maximum 4 ore
În condiții normale de vreme, pentru mediul rural, în maximum 12 ore
În condiți meteo deosebite, care generează avarii în elementele rețelei în zona intravilană, în maximum 48 ore, iar dacă avariile sunt în zona extravilană, în maximum 72 ore
De aici: https://www.e-distributie.com/ro/energia-electrica-in-casa-ta/obligatia-de-alimentare.html
Da, ai dreptate. Remedierea alimentarii la Perisor spre exemplu a durat 6 luni, după o furtuna.
Teoretic incercasera sa rezilieze contractele cei de la Enel, ca nu merita investiția, dar după 6 luni au rezolvat.
22la aia cu siguranta, in unele cazuri e usor de rezolvat, cu un permis de vanatoare.
310Ai uitat de reteaua de gaze. Nu e deloc distractiv sa ai incalzire pe lemne/peleti, iar pe electric te rupe.
153Internet – fibra peste tot, sa se poata lucra (si) de acasa.
E nevoie si de transport public decent. Nu microbuze care stau sa se desfaca in bucati. Fara soferi care vorbesc la mobil non stop. Orar decent, nu o cursa dimineata una seara.
La sat curentul sa fie 1 ban pe kilowatt!
313Ca sa traiesti la tara implica un pic de munca fizica….buruiana creste si tot asa.
Intrebarea e cati renunta la comoditatea din oras pentru munca fizica ?
Da nu doar din vorbe.
Gazonul trebuie cosit saptamanal gardul întreținut si casa la fel.
Cand vii de la munca la oras e simplu ai facut un dus si stai cu ochii la tv sau te plimbi prin parc.
In schimb la casa e cu totul altceva…
Comentariu apreciat.327
Sa stii ca nu mai suntem in 1700. Exista masina de tuns iarba pe benzina, sau electrica (daca nu-ti place sa fii torturat de un motor in 2 timpi), exista masina de tuns iarba automata (gen Roomba dar pentru gazon).
Pt flori iti iei si tu ca mine o nevasta care iubeste florile si sta cu mainile in pamant de fiecare data cand ai ocazia.
Copacii se toaleteaza usor, gaz curent si apa sa ai.
1311IonutO, stam la casa de aproape 10 ani (la sat, dar sat “modern”, cu internet, curent, gaze, STB etc).
152Permite-mi sa rad nitel de ideile tale. Doar nitel pentru ca mai am de munca in curte si ziua tot 24 de ore are, dormim si noi ca “orasenii”, muncim si noi ca “orasenii” etc etc etc.
@IonutO se vede ca stai la oras.
72Cine-ar fi crezut … pentru a “creste” satele, trebuie intai sa investesti in ele. Wow.
Comentariu apreciat.244
(sarcasm)
55Intr-un sat nici 5km de Targu-Mures, abia acum au inceput sa faca canalizarea, in 2020, asta asa cand la alegerile anterioare au votat un alt primar care a facut clasicul “a furat, dar macar a dat si la altii”
Nu cunosc nici o persoana care nu s-ar muta la sat DACA era la o distanta ok de la oras unde lucreaza, avea electricitate, gaz, canalizare ca lumea, dar pana cand ai WC in curte, canalizare zero si incalzesti cu lemn parca nu e asa de atractiv.
63Se fac pași mici, dar se fac. Am două exemple de localități la 10-20km de reședință de județ (județe/regiuni diferite) unde s-a introdus apa potabilă în ultimii ani și s-a asfaltat. E adevărat, în unul dintre aceste sate s-a asfaltat jumătate satul pe principiul că „dacă dumnezeu mă ajută, până la finalul mandatului mai asfaltez și cealaltă jumătate de sat”, dar în celălalt sat asfaltarea e pe fonduri europene
32Frumos ar fi, DAAAR:
1. cadastrarea tuturor terenurilor și caselor.
– sunt mosteniri si succesiuni nefacute de cel putin 50 de ani, unele sunt nefacute de 100 de ani
– pe romaneste: cetateanul ce sta in casa nu are dreptul legal de a sta in casa aia, pentru ca nu are nici un act (mostenire, contract de cumparare, etc) care sa ateste dreptul
– terenurile sunt un nod gordian pe care nici nu poti sa il tai, nici nu poti sa il dezlegi
– sunt cazuri in care omul arata terenul asta ca fiind al lui, dar in titlul de proprietate, terenul e in alta parte
– pentru volumul de munca necesar pentru a pune in ordine cadastrul, Statul plateste foarte putin
2. confiscat de stat a caselor și terenurilor nerevendicate în ultimii 3 ani
– da, e necesara o astfel de masura
– practic in unele situatii e imposibil sa decizi cine sunt proprietarii si cine pe cine despagubeste. de ex: strabunicul a avut 50 de ha, 4 copii, 9 nepoti si 15 stranepoti. Cel mai nasol era cand: copilul era mort, dar sotia si copilul il mosteneau. Certuri si nu vroiau sa dea bani ca sa faca mostenirea si iesirea din indiviziune.
3. refăcut rețeaua electrică.
– bani, bani si iar bani, dar trebuie facuta. cum e furtuna, cum nu mai e curent
– pot sa introduca separat pe factura costul cu refacerea retelei si cand costul e recuperat, costul sa dispara din factura
4. canalizare + apă la robinet
– am primit notificare de la Aquatim sa nu ne udam gradina cu apa din retea, pentru ca reteaua nu este proiectata pentru asa ceva => reproiectarea retelei, refacere retelei
– canalizarea e o gluma in orasele mici, trebuie constant verificata pentru a nu refula in case
5. dat voie oamenilor să cumpere proprietăți abandonate și să facă ce vor cu ele.
– inclusiv la orase
– problema e legislatia si activistii care blocheaza demolarea cladirilor vechi
6. dotat dispensarele cu ambulanțe. la țara nu vine ambulanța, vine direct dricul.
– vine si ambulanta daca o chemi
– problema e lipsa doctorilor si a asistentelor si a minimelor dotari de bun simt
– dotarile actuale sunt minimale
– mai e si problema drumurilor de acces
7. posturi de poliție non stop. o mare problemă la țară e securitatea
– nu e nevoie de politisti in fiecare sat
– internet de viteza mare + camera de supraveghere sunt suficient pentru supraveghere
– de acord cu liber la arme, dar nu pistoale, doar arme cu teava lunga
– schimbat legislatia in asa fel incat pe proprietatea mea eu aplic legea si dispun de intrusi dupa cum cred de cuvinta
Punctele 1, 2, 5 si 7 necesita o schimbare fundamentala a filosofiei legale, ceea ce implica o schimbare a filosofiei politice.
Mai sunt de adaugat, dar problema cea mai mare e cum platim pentru toate acestea.
114Punctul 3 se regaseste deja pe factura de curent, se numeste in mod bombastic “costuri de transport” . In teorie, proprietarii retelelor de transport sunt obligati sa asigure mentenanta acestei retele. In practica, nu cred ca fac ceva util cu banii aia. Si nu-i controleaza nimeni. In plus facturile au asa o modalitate incalcita de a calcula costurile incat se intelege foarte greu de catre populatie ce dracu’ plateste de fapt.
32Nu poti sa faci mare lucru cu oamenii ce sunt majoritati in sate acum… pt ca mentalitati, aspecte financiare etc.
Nu ca “la oras” ar fi roz… a tras primaria apa/canal prin fata portii si se rugau de ei sa se racordeze (cand nu era, bocete ca de ce nu e). Aceasi poveste cu gazul…
Eu cred ca multi se complac intr-un fel subzistenta si trai ca la 1900 pt ca nu vor sa le fie mai bine.
62nu poți să faci cu ei, dar plantezi orășeni printre.
“Adopta un orasean” noul program social post pandemie pt zona rurala :)))
17220-30 km devin deja un cosmar logisitic daca depinzi de oras, 50 de km sunt enorm in RO. Asa distante pot insemna o ora in plus la dus si o ora la intors in caz fericit. 10 ore pe saptamana inseamna deja sa lucrezi si sambata cu ore suplimentare. Daca ai un copil deja e alta distractie cu dus adus de la scoala si activitati pe langa, ai belit belingherul chiar si cu 2 masini in cuplu. Pleci noaptea si ajungi noaptea rupt obosit, nervos, tracasat. Nu-ti mai trebuie nimic. Sambata si duminica in putinul timp liber nu o sa stii ce sa faci mai intai: lectii cu al mic ca nu apuci in timpul saptamanii, balarii cat casa … voi mai visati la gradina.
In plus cand copilul face 10-12 ani nu are ce sa faca la tara. O sa faci si in weekend taximetrie sa-l duci la mall, la chefuri, etc. si sa-l aduci inapoi. Sa mai calculam cat dai pe benzina, pe masini, pe etc ?
2031> cadastrarea tuturor terenurilor și caselor – cannot compute task. Error. Exista sate in Dolj aflate in curs de cadastrare de vreo 10 ani. Unii primari au atribuit terenuri in suprafata de 110% din disponibil. Cadastrarea este ultima chestie ce ar dori-o faptuita
81Hai sa iti spun ce se-ntampla in locuri unde chiar se face cum vrei tu.
34Toata lumea vrea spatiu, teren, casa, etc. Cum toata lumea vrea asta, la inceput se muta unul, doi, trei, e bine. Pasarelele canta, drumul e liber, n-ai mari constrangeri e bine. Dupa aia se mai muta vreo doi-trei, atrasi de ce le povestesc primii, apoi inca multi altii, din ce in ce mai multi. Ei, dupa o vreme, nu prea se mai aud pasarelele, ci utilajele de la santierele de constructii si claxoanele masinilor blocate in trafic. Drumul acela pe care te duceai in fiecare zi in orasul mare devine neincapator, aerul devine poluat si e traseul e din ce in ce mai stresant si mai lung. Scolile fie sint proaste, fie putine. Comerturile devin neincapatoare si trebuie sa te duci la 10km sa iti cumperi de mincare. Autoritatile, responsabile, se dau peste cap sa largeasca drumurile si sa construiasca scoli, spatii comerciale si alte chestii. Asta cu largitul drumurilor e ca si slabitul curelei ca sa slabesti. Nu credeti? Cautati ce se intimpla prin alte parti, cu traficul indus si alte notiuni din astea. Alte autoritati, din grija alegerilor viitoare, promit locuri de munca si autorizeaza constructia de centre comerciale in periferie: alte infrastructuri in plus, alt trafic indus si alte comerturi mici din centru care inchid iar la sfirsitul numaratorii se constata ca s-au distrus mai multe locuri de munca decit s-au creat, cu pretul distrugerii de terenuri agricole. Incet incet, in vreo 10 ani, te trezesti ca ai vrut sa fugi de la oras si ai ajuns … la oras.
What goes around comes around.
01N-am înțeles ” Comerturile devin neincapatoare”. Nu mi-a încăput în căpută / căpuț.
“Paradoxul este că, atât patrimonial, cât şi material, o mare parte a resurselor noastre identitare şi economice se află la ţară, în rural.”
Ai de PLM oda lui Moromete. Unde era poporanistul nostru pierdut.
Da pe langa ce abereaza Ciolos, fara suparare Vali, da esti abosolut rupt de realitate:
103Pentru punctul 1, ai avut bunici la tara? Prin cate mosteniri si succesiuni ai trecut in familie? Apropo de cadastru, dupa aproape 20 de ani ne-am abia ne-am recuperat propietatea din ditai resedinta de judet ( zic abia ca inca mai facem ping-pong institutional cu cereri si dosare cu sina)
Pentru punctul 2/3 mai ai rude la tara? Cati dintre ei au utilitatile la poarta? In special canalizarea.
Pentru 6/7 cand ai fost ultima oara al un dispensar la tara? Ambulanta? Ei nu au angajati! Permanenta la politie, rly?
Eu am intrat ca am vazut o crapatura si am crezut ca iar este campanie anti plušhbio
71”canalizare + apă la robinet.nu mă mut acolo dacă nu pot uda grădina, să-mi cultiv legumele. că de aia m-am mutat.” – tu uzi gradina cu 4.3 lei/mc de apa + 4.3 lei/mc canalizare? Stii ca platesti canalizare = cu apa consumata? Pentru udat folosesti foraj de mica adincime.
12Apa curenta ar trebui rezolvata la toate satele, insa canalizarea ar fi cea mai mare prostie. Sau cum te-ai gindit, transporti apa menajera pe zeci de km pina la statia de epurare din oras, construiesti o statie de epurare in fiecare sat ca asa vrea bula? Exista fose septice ecologice prietene ce se vidanjeaza odata la 2ani. Dar nah, sa se faca ce vreau ca de aia platesc taxe si impozite (impozit pe casa la sat 50 lei/an, 50lei/an la masina, nu ajunge nici pt 10cm de asfalt, iar noi avem FS de 20m, ca deh)….
da sunt multe chestii wtf articolul asta. gen udat gradina cu apa de la oras. WTF???!?
parca sunt discutii cu baietii in centru la o bere craft.
Canalizarea: la bunici in sat e. Nu stiu daca sunt 2 familii care au facut legatura (inclusiv familii mutate recent din civilizatie in salbaticie). Au instalat fosa septica si aia a fost. Nu am aprofundat subiectul dar la o discutie peste gard am inteles ca nu poti sa intepi teava cand vrea muschiul tau, ca se face intr-o ordine si ca ar fi ei primii.
11îți spun eu. 400 case, 200 doritori. când a venit, și costă 16 lei pe lună, sunt legate 30 de case.
Legat de scoala, e nevoie de campusuri scolare amplasate strategic intre sate, gen la un campus sa fie arondate minim comune, elevii dusi cu autobuz scolar in campusuri sau internat in cazuri mai complicate. E penibil ce se intampla acum, majoritatea satelor sunt sub minimul necesar de elevi, toate satele au profesori si scoala, directori, invatatoare, educatoare si fel si fel de sporuri de sat, de simultate… practic se freaca menta pe bani mai multi fara nici-un fel de rezultate de bun simt. In mai toate satele minim jumate din educatoare si invatatoare + directori si ce se mai poate sunt fel si fel de pile ale celor cu influenta in sat… uneori au studii, dar interesul e zero… se freaca menta 90% din timp, pe salarii maricele fata de mediul privat.
PS: Sunt scoli in mediul rural unde nu vezi o invatatoare dupa ora 11… asta pe salarii de 4000+ lei … practic se lucreaza de la 8 la 11 cu 40 de minute pauza cel putin, ceea ce e penibil.
02invatatoare in zona ruala 4000+ lei? mai incearca. 4000 baza, cand aplici taxele vei vedea ca ramane cu 2000 si ceva de lei.
10Iar apa aia sa fie potabila nu plina de bacterii si metale grele.
21Legat de scolie, e nevoie o restructurare pe toata tara, e nevoie de campusuri scolare la care sa fie arondate comunele din jur, eventual chiar variante cu internate scolare. E de prost gust ce se intampla acum, peste tot plin de scoli sub efectiv, fara nici-un fel de rezultate…
01