Agenții imobiliari încep să înțeleagă că oferă un serviciu inutil

Grupul care deține OLX lansează o agenție imobiliară acum câteva zile. Agenții imobiliari fac scandal, chițăie pe la colțuri și, cel mai amuzant, amenință că își fac și ei un portal.

Daca ar lăsa la o parte furia, poate ar putea vedea ceva: nimeni nu are nevoie de agenți imobiliari. Proprietarul pune poze pe net, cumpărătorul le găsește, sună, discută, merg la bancă și la notar și rezolvă. Agentul imobiliar e doar un interpus nenecesar în acest proces. De prea multe ori fură pozele proprietarului și pune și el anunțul, ca să facă un comision, dar munca lui în realitate nu e necesară.

Ce ar trebui agenții să facă, dacă ar avea un pic de creier, ar fi să ceară exclusivitate cu contract și chei. Facem un contract, am la dispoziție 3 luni să vând casa asta, primesc la schimb un comision de X%. Fără șuntat statul, fără “stați să vedem dacă e proprietarul acasă”, fără “ah, am zis în anunț că are 70mp și în realitate are doar 50”, fără “la cinci minute de metrou”.

Având exclusivitatea, agentul poate pune și poze cu exteriorul și da adresa exactă, economisind timpul și nervii cumpărătorului.

La câteva luni după ce am cumpărat casa, apare pe toate site-urile de imobiliare un anunț care vorbea de o anume zonă și o casă asemănătoare cu a mea. M-am trezit în ziua aia, în câteva ore, cu 3 oameni la poartă, care veniseră singuri, fără să sune, că anunțul era de la o agenție. Unul dintre ei avea anunțul printat și așa am identificat casa, care era în zonă. 350mp de curte erau 150, plus 50-70mp casa, pod mansardabil era doar dacă stăteai în centrul podului și tot așa. La un simplu anunț, agentul imobiliar mințise de cel puțin două ori, complet aiurea, lucru verificabil la fața locului, din ochi.

Deci, despre ce vorbim?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

100 comentarii

  1. Eu am vrut acum vreo șapte ani să vând un apartament, și am pus anunț pe ce site-uri erau atunci. Am specificat clar că nu vreau agenții. 99% din telefoane au fost de la agenții. Pentru că da…

    00
    • Am o garsoniera pe care o inchiriez. Pana acum am trecut prin 3 procese de inchiriat.
      De fiecare data am pus anunt cu poze clare/recente, cu strada si numarul imobilului, cu durata distanteti de mers la picior pana la metrou. De fiecare data am inchiriat-o in cel mult 2 zile de cand am dat anuntul, insa asta nu m-a scutit de zecile de telefoane primite de la agenti in care mi se punea celebra intrebarea daca vreau sa colaborez cu ei, iar eu ii intrebam ce inseamna colaborare, adica sa va aducem client sa sa va luam 50% din prima chirie. Ii intrebam daca i-am cautat eu si daca le-am cerut serviciile. Apoi cand le explicam ca nu am nicio problema sa vina cu clientul lor si sa ii ia lui comision pentru serviciul prestat, atunci incepeau basinile, ba chiar si injuriile.

      00
    • V-ati gandit ca daca 99% erau agentii, inseamna ca nu prea aveti clienti pentru apartament si aici se poate simtii rolul lui agentii ?
      Acela de a va aduce fata in fata cu potentiali clienti…
      Oamenii care isi permit sa cumpere o proprietate stiu ca este o decizie importanta, ca nu cumperi ca apoi sa iti para rau, au anumite standarde si nu au rabdarea de a lua la rand anunturile proprietarilor pentru a cauta cu saptamanile sau cu lunile ceva ce le-ar fi potrivit lor, in functie de bugetul pe care il au.
      Mai trebuie sa adaug si faptul ca un proprietar, in afara cazurilor cand este vorba de un investitor/dezvoltator, vinde o proprietate, maxim 2, 3 toata viata, nu are cum sa se priceapa sa se comporte cu un client, sa fie corect, sa nu incearca nici el sa jecmaneasca clientul si nici el sa nu se lase jecmanit de catre acesta.
      Stiati ca un comportament total neprofesionist vine in primul rand de la persoana care detine bunul ?
      Ca proprietarul in sine minte si isi supraevalueaza proprietatea atat ca si informatii, cat si pretul cerut, cat si comportamentul prin care incearca sa convinga cumparatorul ?
      Sincer, eu mai degraba as avea incredere intr-un om care lucreaza in domeniu, care cu asta se ocupa, care are de-a face cu zeci/sute de proprietati in functie de experienta lui si tot e mai mult de 1, 2, 3 cu cat are de-a face un proprietar, care nu e atasat emotional de proprietatea respectiva, care nu e incarcat cu nepricepere si disperarea de a vinde, etc.
      Romania e inca una din putinele si cele mai inapoiate tari, in care nu se doreste evoluarea si aprecierea domeniilor care se dezvolta, domenii in care oameni invata sa isi faca bine treaba si sa ofere servicii clientilor sai.
      Daca vrei sa cumperi sau sa vinzi o proprietate si singurele lucruri la care te gandesti sunt comisionul si nenorocitii de agenti care fac bani, poate ca altul care e domn si stie ca daca plateste si primeste ceva mai calitativ, merita sa fie mult mai multumit in urma unei vanzari sau achizitionari, decat vesnicul sarac cu duhul care alearga prin viata cu saracia in suflet si care tot asta va culege si fizic, saracie, nemultumire, oameni la acelasi nivel.
      Daca judecam pana intr-acolo, n-avem nevoie nici de apa la sticla de jumate sau de 2 litri, ca este gratis cea nefiltrata si plina de impuritati, sau cea plina de clor de la ghiuveta, n-avem nevoie nici de locuinte ca ne putem face cort din paie, pentru ce atatia constructori, arhitecti ?
      N-avem nevoie sa cumparam paine de la magazin, ca ne putem face numai acasa, etc. etc., n-avem de servicii, ne intoarcem la pestera de unde putem strange din dinti unii spre altii.
      Si daca crezi ca vreun domeniu e inutil, e clar ca nu faci parte din el si nu poti intelege rolul lui si ce implica, la fel ca al fiecaruia in parte.
      Daca unul e, sincer toate sunt, pentru oamenii saraci in suflet, toate sunt.
      Sa aveti o viata asemenea voua, nu pentru ca zic eu, ci pentru ca asa se-ntampla. :-)
      Nu poti sa strigi „idioti” in stanga si-n dreapta si tu sa crezi despre tine ca esti echilibrat, vorbesti din propriul tau continut.

      31
  2. Am trecut prin experienta vanzarii unui apartament. In final, l-am vandut dupa ce am pus anuntul pe site-uri cu imobiliare. Nu am refuzat colaborarea cu agentii, insa le-am comunicat ca pretul de vanzare cerut de mine nu contine si comisionul lor.
    Printre lucrurile care nu mi-au placut in interactiunea cu agentii:
    1. cand te suna prima data, in general nu se recomanda; ajugi sa iti dai seama ca este agent din entuziasmul vocii
    2. in general nu accepta sa ia comision doar de la clientul pe care il aduc; cand afla asta, nu mai auzi de ei
    3. negocierea pretului inseamna de obicei ca doar vanzatorul cedeaza la pret (in cazurile de comision fix)
    4. unii mint, informand clientii ca apartamentul nu mai este de vanzare
    5. nu cunosc zona – doar 1 din 15 agenti a stiut precis data de constructie a blocului
    6. nu informeaza clientii (cumparatorii) despre faptul ca pretul de vanzare contine si comisionul lor; cand le-am cerut sa fie transparenti, unii s-au revoltat (relativ) brutal

    Dupa ce am vandut apartamentul, majoritatea care au sunat m-au intrebat, in scopuri statistice, care a fost pretul. Sigur…

    00
    • N-am vandut apartament (#sarac) dar intreb si eu, asa nepriceput cum sunt.
      Nu e normal ca pretul afisat sa fie pretul final pentru cumparator, cu taxe cu tot ce trebuie. Am cumparat, banii sunt acum la vanzator, descurcati-va cu comisioane, taxe si ce mai trebuie. Cumparatorul sa plateasca doar pentru actele ce ii revin in nume personal.
      Mai exact referitor la punctul 2 dupa parerea mea comisionul agentiei ar trebui luat numai de la vanzator.

      10
    • D4n, normal agentul lucreaza pentru cine il plateste; daca crezi ca e in avantajul tau sa plateasca vinzatorul comisionul…inseamna ca te bucuri ca agentul lucreaza doar pentru vanzator. Orice interes ai avea tu este irelevant pentru agent.

      Normal comisionul se plateste DOAR de o singura parte. Vanzatorul sau cumparator. Eu daca vand vreau un pret care poate sau nu sa includa comisionul agentului. Exista cazuri in care comisionul poate sa fie orice suma peste pretul cerut de vanzator (si +50% daca poate sa vanda agentul la pretul dorit de el). Irelevant pt client, el stie doar pretul platit de el. Si invers – clientul pune un pret si treaba agentului e sa negocieze sub pretul dispus sa fie platit de client.

      10
    • Cu unele aprecieri pot fi de acor, cu altele nu!
      2. in general nu accepta sa ia comision doar de la clientul pe care il aduc; cand afla asta, nu mai auzi de ei-De ce sa perceapa comision DOAR de la cumparator in conditiile in care cel mai mare efort il face pentru vanzator?
      3. negocierea pretului inseamna de obicei ca doar vanzatorul cedeaza la pret (in cazurile de comision fix)-Daca de la inceput ai stabilit un pret corect, nu prea mai ai ce sa negociezi, doar daca esti „prins cu usa” si vrei sa vinzi neaparat!
      4. unii mint, informand clientii ca apartamentul nu mai este de vanzare-Intr-adevar, unii practica acest lucru pentru a le propune altceva dar, un agent serios, inchide anuntul sa nu mai fie terorizat de telefoane.
      6. nu informeaza clientii (cumparatorii) despre faptul ca pretul de vanzare contine si comisionul lor; cand le-am cerut sa fie transparenti, unii s-au revoltat (relativ) brutal-Aici chiar m-ai „RUPT”! Ce treaba are sula cu prefectura? TU si numai tu stabilesti pretul de listare si pretul final cu care vrei sa vinzi tinand cont de faptul ca in pret este inclus si comisionul agentiei. Pe cumparator chiar nu il intereseaza, ba mai mult, daca te reprezinta in exclusiv, detaliile contractului sunt confidentiale atat pentru tine cat si pentru agentie iar agentul trebuie sa faca pe dracu in patru ca sa-ti reprezinte interesele tale nu pe ale cumparatorului!

      11
  3. mie îmi plac la capitolul închiriat :)))
    dacă aș avea ceva de închiriat aș ceda agențiilor doar dacă mi-ar oferi un tarif pe care l-am agrea din prima secundă și nu m-ar interesa în cât timp și la ce preț ar închiria ei mai departe. Altfel această intermediere „românească” mi se pare complet inutilă și necerută pe piață

    00
  4. NOU
    #9

    Agentii imobiliari sunt exact in aceiasi situatie ca taximetristii cu UBER.

    00
  5. Agentii imobiliari sunt utili pentru o anumita categorie de vanzatori. Am avut o colega care s-a hotarat sa vanda apartamentul si a sunat direct la agentie. Cand am intrebat-o de ce nu se ocupa sa faca cateva poze si sa le puna pe net a zis ca nu are rabdare sa stea la telefon cu toti posibilii clienti, sa negocieze de dragul de a negocia si sa primeasca toata ziua curiosi in casa. Asa ca a prefer sa stabileasca cu un agent serios detaliile astea, inclusiv pretul final si sa isi bata el capul, ea vroia sa primeasca in casa doar cumparatorul hotarat. Si mai sunt si cei care nu sunt in tara/localitate si au nevoie sa se ocupe altcineva sa arate imobilul. Asta nu inseamna ca bisnitarii imobiliari care exista momentan pe piata au vreun rost. Dar probabil tot piata ii va tria in timp.

    10
    • No shit! Deci eu daca vroiam să cumpăr apartamentul colegei tale, trebuia să mă fi hotărât sa-l cumpăr fara sa-l văd?

      01
    • @xtz stiu ce zici, dar nu e cazul. Am dat de un vanzator direct care mi-a spus sa vin in casa doar daca vin sa cumpar, in conditiile in care nu avea poze la anunt, nu erau date legate de compartimentare etc. Astia sunt absurzi. Colega mea zicea doar ca vrea o triere pt ca unii nu sunt in stare sa isi dea seama ce locuinte sunt pentru ei, ca pretul nu se mai negociaza chiar daca vii cu texte gen „eu atata am”, ca nu e ok sa suni vanzatorul la orice ora si multe alte batai de cap pt care a vrut sa plateasca un agent sa si le asume.

      10
  6. Imi mentin parerea ca agentii imobiliari sunt la fel de imputiti ca taximetristii bucuresteni.

    Recent m-a mancat in cur sa ma interesez de un apartament intr-un ansamblu nou pe la Timpuri Noi in Bucuresti, discutia initiala cu agentia am purtat-o pe mail, primind astfel o oferta de pret. Am zis ok, hai sa stabilim o vizionare, moment in care maimutica de la agentie imi spune la telefon „ca stiti ca de fapt e alt pret”, in fine, am lasat-o asa si am mers la vizionare, unde in urma discutiilor cu reprezentantul dezvoltatorului mi se comunica un pret cu 10% mai mare fata de cel discutat initial. Cand incep sa il iau la misto ca isi fac preturile in functie de client, omul se enerveaza si imi spune ca pretul pe care mi l-a comunicat initial agentia a fost atunci cand au lansat proiectul, si ca s-a saturat sa ii tot aduca oameni la vizionare pe alte preturi. Momeala pentru fraieri.

    Alta buna, un prieten isi cauta un apartament de inchiriat, jegul de agent ii zice sa fie la Lujerului la ora 6. La ora 6 il suna agentul si ii spune ca „tocmai s-a dat” dar are alta oferta foarte buna si il asteapta pe Mosilor. Sa nu iti vina sa te duci sa ii spargi capul? Si dupa tot agentul il face pe client nesimtit ca nu mai vine la vizionare.

    00
    • „It’s called a bait-and-switch, and it’s a felony.”

      00
    • Trebuia sa ii zica ca vie acuma, se urca in metrou si sa il astepte la statia de la Obor, si dupa ce suna agentu disperat sa ii raspunda si sa zica ca nu il mia vrea ca a gasit in alta parte.

      00
    • Nasoale experiente dar, cu toate acestea, parerea mea este ca nu este cazul sa generalizezi.
      Sa stii ca sunt si taximetristi civilizati si cu bun simt!
      Nici un domeniu nu o sa aiba oameni TOP! Intotdeauna vor fi varfuri si surcele! ;-)

      00
  7. Agentiile nu mor usor. Eu am avut ocazia prin mostenirile de la matusă sa vand cateva apartamente. Am mers mereu pe anunturi si 12-15 poze cu watermark + descriere amanuntita sa fie clar ce dau la piata. Am notat salvat toate numerele ,numele,companii , particulari (aia cautati dupa numarul de telefon sa vedem ce stare au ce au vandut inainte), tepe si baze de date. 80% din clienti vin prin agentie cu agentul de mana care de obicei e varza. Restul stiu sa caute pe cele 2,3 situri importante. Despre cat de neatenti si nepriceputi sunt la vizionare in alt comentariu

    00
  8. Adevarat, in principiu agentii sunt inutili.

    Un portal ar scoate in evidenta asta, atata vreme cat e utilizabil. Eu mi-am gasit apartamentul de acum printr-un agent si a fost ok pentru ca proprietarii erau niste batrani care nu stiau cu ce se mananca netul si s-au dus fix la agentie.

    M-as bucura sa traiesc clipa mortii agentiilor imobiliare (sau macar a puzderiei de agentii mici si 100% inutile chiar si acum) si sa vad concurenta intre cateva portaluri (chiar si a unora sustinute de agentii). O agentie imobiliar e ceva, agentul care se duce de colo-colo e in mare inutil (o singura data am intalnit un agent care imi oferea ceva de valoare, s-a prins ce vreau si a venit cu 100 de chestii interesante pe care eu nu le-am gasit printre ce era disponibil pe net atunci).

    00
  9. Mai toate anunțurile de la particulari ajung în baze de date vândute către agenții. Dimineața sunt sunați și „agățați”. Dacă nu reușesc, oricum anunțul apare din partea agenției în ziua următoare …

    00
    • partea cu „anunțul apare din partea agenției în ziua următoare” o inteleg
      dar
      La partea cu nu inteleg la ce te referi.
      Ce anume „agata” o agentie la un proprietar? Il convinge sa stearga anunturile puse de el direct si sa lase agentia sa se ocupe? sau cum?

      (intreb serios)

      00
    • De obicei îl conving să șteargă anunțurile (prin diverse promisiuni – de ex: preț mai mare la vânzare). Agenția publică anunțul inițial cu prețuri mai mari și cu alt număr de telefon.
      Dacă nu se înțeleg cu proprietarul oricum adaugă anunțul și cu numerele lor de telefon. De obicei anunțurile lor apar primele, fiind promovate.

      Cel puțin așa era acum câțiva ani, dar nu cred că metodele s-au schimbat prea mult.

      00
    • Degeaba apar anunțurile pe agenție. Cum il vor vinde/închiria daca nu au ei dreptul să facă asta?

      00
  10. NOU
    #25

    Un serviciu minunat pe telefoanele astea e cel de block. Mai mult de câteva ori cât să sune o agenție? Câte telefoane au?

    00
  11. IN PRIMUL RAND agentii ar trebui sa aiba contract unic de reprezentare, nu sa ia comision de la toata lumea si sa incerce sa ii abureasca pe toti.

    • NOU
      #27

      Ce frumos este cand un combinator de agent se plange ca altul este mai smecher decat el.

      00
    • Mda, ei fac de fapt dubla reprezentare. O fractura logica dupa parerea mea.

      01
    • @arhi, sunt unii care încearcă să meargă pe treaba asta și să lucreze doar în exclusivitate și să-și reprezinte clientul exact cum face un avocat.

      Ca să faci rost de clienți de genul și să îi convingi că nu ești ca restul 99.9% agenți de pe piață, ai nevoie de luni bune de lucrat în domeniu. Ca să reziști câteva luni bune în domeniu fără să mori de foame, ai nevoie de un alt venit. Problema e că în imobiliare nu poți face treabă part-time.

      Been there, tried that.

      00
  12. Chiar ieri am dat de un anunt de vanzare: bloc nou, vor 140.000 de euro pe 90mp. Bucuresti, in oras, nu in camp.
    E mult? Sunt sarantoc, de asta mi se pare enorm?

    00
    • depinde de zona in care se cere. Terenuri libere pe care sa poti constru un bloc in Bucuresti (zone ok, aproape de metou) sunt foarte putine si mici, prin urmare pretul terenului e foarte mare.
      Ca exemplu: la victoriei (aproade de intersectia Mihalache cu Mincu) 3 camere (100-115 mp) se vinde cu 200-210k euro (tva inclus), iar 2 camere (70-80mp) sunt pe la 120-140k.
      Pe de alta parte, in Berceni, in zona fostelor sere, gasesti mai ieftin: ~100k 3 camere.
      Mno, si mie mi-ar placea sa stau in Dorobanti (capitale) sau in Primaverii, dar ~400k pe 100-120mp e un pic peste bugetul meu :))

      Apropos, vezi ca la dezvoltator pretul e mai mic, agentiile il reposteaza si mai pun comision plus ceva de „negociere”. Am vazut multe asemenea anunturi (nu e deloc greu sa identifici dezvoltatorul / proiectul rezidential, sa intri pe site si, prin formularul de contact sau direct la telefon, sa afli direct preturile)

      00
    • Tampit sa fii, sa dai banii astia pe un apartament in Bucuresti.

      00
    • Depinde e situatia apt., de anul cand este construit, ce dotari are, se vinde mobilat,
      daca are o vedere zonala buna, atunci pretul poate este ok.
      Nu numai suprafata conteaza.

      00
  13. Pai si le dai exclusivitate 3 luni si daca nu-l vand ? Vezi de la ei daune? Ti-am zis ca am niste rude mai batrane ce vor sa-si vand ap si sunt tare agitate cand se gandesc la vizionari. Au vb cu un agent si le-a spus ca el nu are de unde sa stie cat de seriosi sunt cumparatorii. Singura chestie buna, cand ai agent, e faptul ca nu te deranjeaza la tel. cei interesati. Atat.

    00
  14. de mai bine de jumatate de an(il stiu eu) un gigel vrea sa dea un ap. cu 4 camere 50k negociabil. anuntul reactualizat constant, nicio poza, nicio specificatie clara, ca doar asa se vinde in 2017, hai sa ma sune 100 de oameni pe zi sa le zic exact aceleasi lucruri in loc sa le trec in anunt.
    de vreo luna, acelasi anunt dar prin agentie, tot fara poze, tot fara specificatii, 63k. cam asta e plus valoarea ce o adauga ei.

    00
  15. O sa faca si cu asta tot un cacat, cum au facut si cu Storia. Cica se plang agentii ca Storia nu ii lasa sa stearga anunturile. :) Ma rog, nu stiu pe cine sa cred, ambele parti sunt la fel de dubioase, cert este ca mai multi agenti si-au motivat asa faptul ca anutul de pe Storia nu mai era valabil dar era online. Oferta pentru Bucuresti oricum e bunk.
    In 2017 sunt agenti imobiliari ce nu stiu sa lucreze cu o adresa de email! Am avut de vanzare un spatiu comercial in Braila, am dat email la toate agentiile din oras cu toate detaliile necesare, poze, planuri, tot ce le trebuie sa vanda, copy paste direct pe OLX.

    O singura agentie a raspuns dupa 2 zile cu un mail gen bancul zilei urmat de o oferta cu ceva case si apartamente de vanzare. I-am luat la telefon „buna ziua, am trimis un mail… Nu, nu am prmit nimic, si de email sa stiti ca se ocupa colega noastra dar e in concediu acum”. Altii cica nu au primit nimic, majoritatea cu adrese gen ritzipitzi2000_69 la yahoo. Dar comision toti voiau 2% din tranzactie! Apoi se aduna la birou si se vaicaresc ca lumea e „rea” si nu vrea sa lucreze cu ei si ii sunteaza cat pot. Eu nu inteleg cum si din ce traiesc astia.

    O solutie optima ar fi un site de imobiliare care sa filtreze totul la sange si sa ceara ca anuntul sa respecte niste cerinte minime + taxe mari de publicare. Cand dai 50 de euro / per anunt parca nu iti vine sa iti bati joc de detalii. Eventual echipa care sa verifice aleatoriu si anonim pe teren. Nu se incadreaza anuntul din pagina cu ce e pe teren jos anuntul + contul dezactivat. Email si telefon in blacklist, never again.
    Dar asta necesita timp si bani pentru a sustine proiectul pe termen lung. Un proiect ca asta cred ca abia dupa 5 ani ar fi destul de cunoscut in piata incat sa fie pe plus. Cine sta sa se lupte cinci ani cu prostia si morile de vant?

    00
    • 50 de euro? pe luna? la 50 de euro prefer sa vand casa printr-o agentie ca acolo e moka, e ca si cum ai spune ai trecut pe rosu sau linia de tramvai sa iei 3000E amenda n-ai sa vezi,

      01
    • Unde dracu e moka prin agentie coane? Aia iti cer comision din vanzare, la asta te referi tu cand zici moka prin agentie? Sau moka != gratuit?

      Sincer, daca ar exista un site serios de imobiliare care sa nu te lase sa adaugi un anunt fara sa indeplinesti un minim de cerinte gen: 4 poze, suprafata, numar de camere, zona de vanzare, chestii utile in apropiere (gen gradinita la 10 minute de mers pe jos, metrou la 5 minute, bla bla) + aprobare de catre moderatorii site-ului cu verificare riguroasa a anunturilor puse, eu as prefera sa pun anuntul acolo stiind ca cei care intra pe site-ul ala, vor gasi toate detaliile necesare sa isi faca o idee si sa sune daca chiar sunt interesati.

      00
    • eu am primit oferte ca sa vand m-au sunat agentiile ca sa vand casa si ca nu le trebuie nici un comision doar sa le dau voie sa faca demersurile necesare ca sa pot ei sa o vanda, stiu ca nu trebuie sa spun dar o fac 250mp dorobanti-capitale.. sry….

      00
  16. 1. Legislatie
    2. Legislatie
    3. Legislatie
    4. Verificarea stricta a aplicarii legislatiei de mai sus
    5. Verificarea stricta a aplicarii legislatiei de mai sus
    6. Verificarea stricta a aplicarii legislatiei de mai sus

    Cititi un pic pe nea’ goagal ce inseamna real estate prin tari mai avanasate un pic. Au reguli extrem de clare si de stricte, urmare a unor perioade de astea ca pe la noi, de tranzitie!

    La noi…jungla, animale si de prada si caprioare…

    00
    • boss, nu se poate legislatie. la noi parlamentarii sunt ocupati, fac comisii sa vada cine a fost la Oprea la petrecere in 2009, ce au mancat acolo, cum arata sufrageria…

      00
    • Real estate prin tarile din Europa poate ca de nu te’nvata „nigthmare tenants, slum landlords ” ca se poate si mai rau.

      00
  17. agentii imobiliari sunt ca viezurii in calduri.

    00
  18. Toate experiențele avute cu agenții imobiliari mi-au lăsat o impresie foarte proasta despre acești șmecherași.
    In Bucuresti la inchiriere se plateste jumătate de comision agentiei, când le-am cerut factura mi-a spus ca firma de imobiliare nu are certificat de a retine datele personale asa ca nu are cum sa factureze. Adica el si-a bagat banii in buzunar, in rest evaziune fiscala, sper ca ANAF-ul sa intre peste ei.

    In Bucuresti am vizionat un apartament la Lujerului la ultimul etaj, prej 400 Euro. Am intrebat proprietara daca nu e cam mult, mi-a spus ca asa i-a impus agentia imobiliara pentru ca asa este pretul zonei. Sa specific ca in apartament mirosea a tigara iar fostul chirias i-a furat din mobila si aerul conditionat ?

    Eu as da o lege cum exista in Franta sau Belgia, cand te muti cu chirie semnezi contract care este inregistrat la primarie, asa stie statul unde locuiesti. Plus ca ai asigurare in caz de dezastru.
    Eu am locuit in Bucuresti 8 ani si aveam buletin pentru provincie, nu m-a intrebat nimeni nimic mai ales ca lucram de ani buni in capitala. Poate asa s-ar prinde si Firea câți locuitori are capitala.

    00
    • Sau ca in Germania unde trebuie sa te inregistrezi la primarie pentru fiecare schimbare de adresa. Iar fara o inregistrare d-asta nu poti sa faci contract la internet sau cont in banca.

      00
    • În Franța nu se înregistrează adresa la primărie, iar asigurarea pentru apartament o plătește chiriașul, nu proprietarul. Și acolo majoritatea apartamentelor se închiriază prin agenții imobiliare, care sunt la fel de inutile ca alea din România. Și te jupoaie la fel de tare sau chiar mai rău.

      00
  19. http://Www.funda.nl
    Vedeti aici cum arata cel mai mare site de imobiliare din Olanda.

    00
    • NOU
      #49

      Pe Funda sunt numai agentii, portalul este detinut de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs), adica o asociatie a agentiilor imobiliare. Similiar si Pararius.nl pentru inchirieri. De 2 ori pe an organizeaza Open Dag in care poti vizita toate casele pentru care sunt postate anunturi. In alta ordine de idei piata din Olanda a luat-o razna de cateva luni. In Randstad (Ams-Utrecht-Den Haag- Rotterdam) sunt preturi pre-2008 iar in rest nu mai sunt case de vanzare.

      00
  20. Acum 6 ani am cautat apartament. Iau ziarul, caut pe site-uri, notez ce mi se pare interesant și cu anunț direct de la proprietar. Încep sa sun, agenție, agenție…… Agenție. Bag piciorul, sun la o agenție, dacă oricum peste agenți dau.
    1. Prima agenție, o tipa, habar n-are pe ce lume trăiește, ma duce la doua vizionari. Nici nu se apropia de ce voiam eu, ma mir ca a nimerit numărul de camere.
    2. Îmi bag piciorul în prima, sun la alta. Alta tipa, ma duce la un apartament. Nu știe detalii de apartament, așteptăm proprietarii sa ajungă acasă, îl vedem. Îmi zice ca mai cauta, nu mai aud de ea niciodată :)).
    3. Sun la alta. Era un agent. Urcam în mașină. În 3 seri am văzut 40 de apartamente. Serios…. 40 :)). Multe le vedeau și ei pt prima data. La multe nu știau niciun detaliu. Am văzut unele ok, la unele le ziceau proprietarilor ca nu o sa vândă cu cât cer :). Le ci ca ma gândesc, totuși 40 erau greu de ținut minte :))
    4. Interesant timp mai vorbesc cu un agent. Ma cheamă sa vad doua apartamente. Nu îmi prea plac, al treilea e bun. Negociem puțin, nu prea lasă proprietarii, lăsăm de la noi și batem palma. Merge agentul de vreo trei ori pe la el, verifica acte, se interesează de anumite situații (apartament lăsat moștenire, probleme cu actele) ma suna după câteva zile și-mi zice ca actele is cu probleme, poate sa dureze ceva pana se rezolva, dar e posibil sa ca nu se poată lua cu credit. Sun proprietarii, înțeleg și ei și renunțăm. Ma suna după câteva zile, mergem să-l vedem, negociem un pic, batem palma. Revine agentul a doua zi la vânzător. Cere acte sa vadă, îl ia și îl duce pe la primărie și pe nu știu unde sa plătească ceva treburi, ii rezolva și urgenteaza ceva plăti ca să iasă cf-ul curat (avea o ultima rata de 8 lei restanta sau fără dovada de plata). Într-o săptămână toate actele erau la zi, eu am plătit doar urgentarea unui CF. Mi-a lăsat din comision de la 2% la 1.5%. I-am atitudine avâns de 50%, restul de 50% la finalizare. Dacă nu se finaliza, primeam banii înapoi. Au așteptat aproape 3 luni sa se finalizeze din cauza creditului, nu a comentat nimic.

    Asa ca depinde ce oameni găsești, asta ultimul a meritat fiecare bănuț :)

    00
    • mai dai de din ăștia foarte buni, dar rar. când căutam de inchiriat in brașov, am dat de o tipă spirt. avea chei de la tot ce mi-a arătat, m-a dus la două apartamente fix ce voiam eu (zonă liniștită, centrală, loc de parcare, mobilă din secolul ăsta) și apoi „dacă aveți timp, hai să vă arăt și o casa, e puțin mai scumpă, dar cine știe”. și așa am ajuns să închiriez casă.

    • @zoso mai ai cumva date de contact de la tipa aia? luna viitoare incep si eu sa caut prin brasov de inchiriat.
      arunca-mi un mail pls daca ai.

      00
    • s-a mutat la altă agenție și nu mai are numărul pe care il aveam eu.

    • Am rezolvat pana la urma, si pe aceasta cale o sa las comentariul asta ca un fel de testimonial, sa recomand serviciile doamnei Ioana Malureanu, de la Saturn Imob, care a fost super profesionista si merita fiecare banut din comisionul pe care il va lua. A fost super deschisa, mi-a povestit partile bune si proaste de la fiecare apartament, a inteles nevoile mele si a fost de super ajutor, plus ca a tinut cont de faptul ca veneam pentru vizionari din bucuresti si a facut efortul de a mi le arata duminica. Foarte, foarte profi.

      Daca aveti vreodata nevoie de servicii imobiliare in Brasov, recomand cu caldura. Super profesionista.

      00
  21. Agentii imobiliari mi se par si mie inutili. M-am mutat de doua ori in viata asta. Ambele apartamente le-am vandut singur. Am pus anunt pe olx, am dat absolut toate detaliile + imagini + zona. Oamenii au inceput sa sune. Simplu.

    00
  22. Asta e o generalizare de genul celor cu taximetristii, agentiile de turism, de recrutare etc…Peste tot sunt uscaturi si oameni si firme care isi merita banii.Eu am un apartament intr-o zona ok,sa zicem peste medie, acum aproape 2 ani cand l-am cumparat am dat anunturi de inchiriere cam peste tot,fara sa lucrez cu agentii,mergand pe ideea ca acolo unde dau ei anunturi pot da si eu.Cam dupa 2 luni am decis sa incerc si cu agentii.Am sunat vreo 3 care aveau anunturi pentru zona aia, doi agenti au venit cu vreo patru clienti la vizionari si in final,dupa alte 2-3 saptamani, l-am inchiriat unor expati.Ideea e ca sunt clienti la care nu poti avea acces decat prin agentii,ca n-o sta un strain care tocmai e relocat in Romania sa caute anunturi pe olx. Asa ca sunt si cazuri cand agentii isi merita fiecare ban din cei 50%.

    11
  23. Agentii imobiliari merita in proportie de 99.9% arsi; ca capusele mizerabile care sunt.

    10
  24. Băi, bravo lor (OLX), sper să dispară toți (agenții imobiliari).
    Mi-a plăcut tare aia cu „ar trebui să ne deschidem un portal”. Lol, in 2017.
    Motivul pentru care nu au e că primeau foarte multe servicii la botul calului (contra cost) , adică anunțuri imobiliare agregate de pe toate site-urile, statistici, numerele de telefon ale celorlalte agenții, ca să nu se spameze intre ei, de la 2 sau 3 firme de procesare anunțuri, cea mai mare ( Agenție.Net) aparținând directorului asociației brokerilor imobiliari (ABI), Dragoș Vilceanu ( sau, mă rog, nu știu dacă o mai fi tot el director și azi) .

    Agentul imobiliar nu are nicio utilitate. Cel puțin nu pentru cumpărător. Cumpărătorul, în România, are nevoie de un avocat care să îl asigure că nu își ia țeapă, nu de agent.

    10
  25. pai, din pacate asa functioneaza toate in Romania… eu imi caut un apartament, el are un apartament de inchiriat… pune anunt, scriu ca ma intereseaza apartamentul si tot eu platesc comision. Chestia asta nu are sens, atat timp cat eu am ales acel apartament. Ca nu-i ca si cum sun si zic, coae, imi cauti un apartament in cartierul cutare asa la 2 camere in 300 euro pe luna. El ia comision de la mine ca si cum a prestat un serviciu, si ia si de la proprietar ca si cum i-a gasit chirias. PS: Tara asta are nevoie de un cutremur, ceva calamnitate naturala masiva sa se trezeasca oamenii la realitate, ca atat de multa prostie rar ti dat sa vezi.

    00
  26. Agentul imobiliar nu are nicio utilitate. Cei mai mari tepari astia sunt. Nu fac nimic si castiga din toate partile.

    00
  27. Bună ziua!
    Articolul este părtinitor și nu spune deloc clar ce categorie de agenți sunt nemulțumiți si de ce.
    Eu sunt agent imobiliar și unul dintre cei deranjați de mutarea OLX. Nu pentru că îmi e teama de concurență, noul lor serviciul lor e total sortit eșecului (preț de dumping, mod de lucru standardizat în piață atipică).
    Suntem câțiva agenți care am luat atitudine pentru că Olx folosește în campania de promovare pentru noua platforma multe formulări nefericite. În plus încearcă să inducă ideea că agenții încasează comisioane de mii de euro pentru zero valoare adăugată.
    Sigur, putea fi ok și asta. Daca erau o firma nou intrată. Dar sa te folosești de formulări agresive in timp ce pe alta parte iei bani frumoși de la aceiași agenți pe care ai ajuns sa ii disprețuiești… Asta denota neseriozitate și conflict de interese.
    Cat despre părerile proaste despre agenții imobiliari – le înțeleg si provin din experientele negative avute de clienți cu anumiti agenti neserioși și slab pregătiti.
    Eu lucrez numai in sistemul de reprezentare exclusiva, cu contract ferm și comisionez doar partea care mă angajează.
    Cine vrea sa dea doar 1-2 % comision găsește destui agenți, însă apoi mai mult ca sigur va fi nemulțumit. Cei profesioniști există. Însă și costă.

    01
    • Serios? Putem sti la ce esti tu util? Daca-ti da si Vali sansa si nu o ia drept reclama neplatita, sunt chiar curios cum iti justifici tu comisionul ala, cat o fi, dar inteleg ca e mai mare de 2%.

      De exemplu, eu sunt un client care vreau sa cumpar o casa din Bucuresti. Cu ce ma ajuti tu de banii aia?
      Sau vreau sa-mi vand apartamentul din Bucuresti, ce-mi oferi tu de pretul comisionului?
      Sa nu-mi spui ca mi-aduci clienti, ca asta face si anuntul pe care il scriu pe OLX.
      Problema e ca anuntul ala imi mai aduce si 1000 de alti agenti pe cap. Stiu, tu ma poti scapa de ei, dar mi-ar fi mai usor daca v-ati schimba meseria toti odata. Ieri.

      10
    • Well, dă-mi si mie adresa de mail/tel (poti sa o trimiti la adresa de contact a blogului si mi-o da Vali mie).

      Disperat de agenții ‘naspa’ și o piata relativ disproporționata la raportul pret/calitate, am încercat si treaba cu ‘agentul exclusiv’. Am avut o discuție, mi-a spus comisionul (mult peste standard), am zis ‘ok, nu vreau sa negociez comisionul, dar vreau sa îmi reprezinți interesele, sa stii tot unde ma chemi, sa te ocupi de acte, sa verifici totul si sa iti asumi raspunderea legala pentru ce îmi zici. Specificatiile mele sunt: zonele X, Y…, bugetul este de valoarea asta, cash. Sunt niște pretenții exagerate? „” nu boss, facem”. M-a chemat la o vizionare care era cam 75% ce voiam, ca sa începem de undeva. Am vorbit, i-am spus ce (nu) mi-a plăcut. Mi-a zis ca ce vreau eu de la el e ca pe afara, si ca sunt rari cei ca mine, dar ca si-ar dori sa dea de mai mulți ca mine. Nu am mai auzit de el de 2 luni.

      Concluzia e ca momentan nici la categoria ‘profesionisti’ nu am experiente plăcute. Atentie: fara sa negociez comisionul si cu reality check inclus. Pana mea, pentru un comision mai mare decât era avansul la prima casa pe vremuri, tu te tragi pe cur ca vreau cam multe de la tine și vrei sa ma rezolvi în 1 vizionare? Deci despre ce vorbim? Si problema nu e ca as vrea eu vreun unicorn, doar ca vreau sa dau bani pe ceva palpabil, nu servicii din vorbe.

      00
  28. @catalinx Dupa cum spuneam, lucrez doar sub contracte exclusive (atenție, cu posibilitate de reziliere, oricând, in caz de neînțelegere sau neîndeplinirea obligațiilor!! ).
    Asta înseamnă că sunt angajat de către persoanele care fie nu au timp sa se ocupe personal de căutări/vânzare sau de persoane sătule de incercat singuri sau cu alți agenți.
    Ca sa va dau câteva informații: Pentru cumpărători: văd proprietățile inainte, trimit poze/filmări și informații detaliate despre proprietate, verific actele înainte, chem la vizionare clientul doar daca totul e ok și suna bine la telefon iar situația de la fata locului de pliază pe cerințele clientului. Nu comisionez și vânzătorul, asta îmi permite sa negociez si prețul în funcție de situația specifică a proprietății.
    Pentru vânzători: Ofer maximul necesar de promovare in online, maximul necesar in offline. Aici e diferit pentru fiecare proprietate în parte. Toate acțiunile făcute duc la vânzarea proprietății la cel mai mare preț posibil din piața, stabilit de comun acord după analiza concurentei și a calităților proprietății. De ce merit comision mare ? Pentru că aproape de fiecare data vand la un preț peste prețul pieței. Diferența asta aproape mereu depășește valoarea comisionului. Fac asta pentru că am un contract exclusiv, știu că în final îmi voi recupera investiția și nu am de ce să pun vreo presiune pe proprietar. Ce e mai bine ? Sa vinzi cu 80.000 euro singur, fără să dai comision agentului… sau sa vinzi cu 85.000 și să dai 4000 comision agentului ? Evident, unii au timp și prefera sa facă treaba singuri. E ok. Nu sunt cei care au nevoie de serviciile mele.
    @avionaru – Mă poți găsi după nume pe Google sau daca proprietarul blogului este de acord, îți poate trimite datele mele de contact. Cu mare plăcere putem discuta sa vedem de ce anume servicii ai nevoie și daca te pot ajuta.
    Toate cele bune!

    01
    • Nvm, te-am găsit, tot din reteaua aia de agenți face parte și cel de care am povestit. Mi se păreau mie cunoscute ideile enunțate aici. Nu ii dau numele, pentru ca inițial mi-a plăcut de el și poate a fost doar o problema de „compatibilitate” (deși nu scuza lipsa de feedback) , dar networkul din care faceți parte momentan are un semn de întrebare în lista mea :)

      00
    • Este ok, va inteleg reticenta. Mica mentiune: Activez sub acelasi brand cu mai multi colegi, insa fiecare este total independent, nu urmam o politica comuna si nu avem acelasi stil de lucru. Imi pare rau ca ati avut o experienta neplacuta. Orice agent ati alege, va recomand sa mergeti in continuare pe sistemul de reprezentare. Este singurul mod in care va asigurati ca agentul chiar face ceva pentru comision si isi ia obligatii sub contract.
      Cu stima,

      01
    • @Constantin Andrei
      Stii cum sunt clientii din ziua de azi,ar cam vrea sa cumpere un apartament de 60 mp cu cca 30000EURO,sa nu ii comisioneze nimeni,ba mai mult,sa le plateasca notarul cel care vinde apartamentul si daca se poate sa le mai dea si o lavabila in casa:))
      Fac de 11 ani de zile imobiliare,crede-ma ca m-am saturat de oameni fara cuvant,care nu vin la vizionari,care se dau ca nu au bani sa ne plateasca comisionul si peste 2 sapt e santier in apartamentul pe care l-au cumparat.
      Romanul este sarac lipit pamantului vrea sa cumpere cu „2-3 lei” casa,pe proprietar si daca se poate si notarul.
      Serviciile in imobiliare sunt si pentru cumparator si pentru vanzator si favorizeaza pe vreunul dintre ei,daca nu va comvine sa platiti comisioane catre agenti nu ii mai solicitati !

      11
  29. Exista si scenarii fericite cu agentii. Acu vreo zece ani vindeam o casa demolabila la munte insa locatie superba si pamant multisor. Era chiar pe vremea cand preturile cresteau de la o zi la alta. Poze bune, detaliere ca lumea in descriere. M-au incercat o groaza pe mail cu sume de tot rasul. S-a ajuns pana si la texte de genul ca nu sunt pe pamantul asta ca cer atata, mult succes sa iau jumate. Dar o vindeam la modul pasiv, nu eram nici disperat dupa bani si nici nu voiam s-o dau degeaba. Suna unul dupa doi ani, nu prea mai aveam sperante reale, si zice man ti-am gasit cumparator la suma ceruta. Nicio negociere nimic dar vreau 5k euro in mana. Il intreb daca poate sa ii adauge la pretul final la client. Zice da. A mers totul uns. Nici pana in ziua de azi nu-mi vine sa cred de unde a aparut nenea ala…

    01
  30. Hai sa va spun cum merge piata imobiliara in Cluj. Poate ati auzit ca e cea mai mare explozie in cluj, ca IT, ca bucurestenii isi iau, ca dezvoltare etc. Poate. Dar modalitatea agentilor de a ajunge la pretul dorit de ei (nu de vanzator) e una cel putin interesanta. Exemplu: doresc sa vand un apartament. sa zicem (pentru usurinta calculelor, nu ca preturile nu ar fi mai mari decat in exemplul meu) cu 100.000 euro. zic: exclus agentii! Clar, ca un magnet, ma suna agentiile. Conversatiile ar fi hilare, daca nu te-ar enerva. Care e ultimul pret? 100.000 euro, zic. Aaa, in zona dvs, un apartament mai mic si cu dotari mei naspa s-a vandut ieri cu 115.000. Eu va pot obtine minim 110.000. Daca obtin suma asta, sunteti de accord sa impartim fifty-fifty cei 10.000? Am client care cauta exact ce aveti si il vand foarte repede. Daca accepti, esti un bou. Not me, altii, desigur :). Pentru ca de aici incolo, treaba merge cam asa: Ca sa aiba marja de negociere cu eventualul client (pe care clar ca nu il are) agentia pune pretul de 119.000. Apoi, discuta cu alt agent, prieten si ii spune asa: ultimul pret pe care il vrea proprietarul e 110.000. ce obtii peste, facem para-para. Ala va posta anuntul cu 126.000, ca sa aiba marja de negociere, ca ajunga pe la un 114.000….si tot asa. Pe langa asta, il posteaza si reposteaza la preturile astea, incat pe paginile de imobiliare nu mai ajungi intr-o saptamana nici la pagina 99 cu anuntul initial. Am facut printscreenuri cu anunturi ale aceluiasi imobil cu diferente si de 30.000 euro si cu acelasi anunt, pus pe aceeasi pagina a agentiei, unul langa altul, cu diferente de 15.000 euro. O lege ar fi binebvenita, caci un „agent” poate face si 4-5.000/luna dintr-o vanzare, doar de la vanzator, fara a mai socoti acel 2% de la comparator. In plus, la orice vizionare, agentiile din cluj au specificata obligativitatea de a le plati commission, ca si comparator, chiar daca nu cumperi de la ei, ci de la o alta agentie. Funny, nu?

    00
  31. Eu am cumparat anul trecut, dupa aproape un an de cautari, printr-un agent din asta, exclusivist. Am incercat pe cat posibil singur – aveam mailuri zilnice cu toate aparitiile, postam ‘misculatiile’ astora cu agentiile pe forumuri si deja cam visam tot ce apare. Putine intalniri cu agentii, multe suntite din scurt (oameni care ma puneau pe drumuri prin birouri pentru un cadastru ori o schita banala, mincinosi notorii si alte cele). Fiind un oras mai mic, precum Constanta, deja mi-era clar ca va trebui sa ma descurc singur – si, culmea, in ano domini 2016 am ramas stupefiat de indolenta vanzatorilor.

    M-a rezolvat un exclusivist din asta occidental – s-au ocupat de absolut TOT si toate cuvintele pe care le-au scos pe gura au fost adevarate. Chiar si locul de parcare, netransferabil, de altfel, in conditii normale si neinclus in vreun contract (doar in discutia verbala cu agentul si proprietarul) a ajuns la mine. N-am regretat nici pana azi. Si asta la nici o saptamana dupa ce era sa ma tepuiesc cu un SRL falimentar de-mi facea o mega-oferta – noroc cu sfaturile amicilor de a consulta un avocat.

    Se poate si la noi, da-i ca prin alte domenii: sunt atat de multe buruieni, incat mai ca ti-e imposibil sa vezi si altceva.

    01
  32. Si eu sunt de parere ca agentii nu fac mare cacat si au pretentia sa fie si platiti pentru nesimtirea lor. Lasa-ma sa pun si eu apartamemtul ce vreau sa-l vand :)) Bucuresti zona eminescu (central-ultracentral) bloc 2008 duplex pe 2 etaje, 87mp utili + terasa 25mp + balcon 3.5mp, parcare subterana, paza etc. Anuntul e pe olx, primul pentru „bloc 2008”. Sar’na.

    00
  33. Buna ziua ,
    In primul rand as dori sa precizez ca la noi in Romania agentii imobiliari sunt vazuti precum niste hoti , nu suntem ajutati de legislatie si nu suntem respectati .
    Doresc sa va spun ca daca proprietarii nu ar mai publica anuntul in site-uri particulare si ar contacta 2-3 agentii profesioniste va asigur ca la final veti incasa tot aceeasi bani care ia-ti fi luat vanzand fara agentie ( in tarile civilizate nu vezi anunturi particulare , oamenii apeleaza direct la agentii ).
    Daca ati lucra exclusiv cu o agentie , va asigur ca acea agentie ( profesionista ) nu va percepe comision de la cumparator , dar cum la noi abia convingi proprietarii sa te accepte sa ii aduci un client la usa atunci esti obligat sa iti valorifici efortul si sa comisionezi cumparatorul .
    Draga cumparatorule , daca nu doresti sa platesti un comision de 1,5 % – 2 % agentului imobiliar , nu inteleg de ce apelezi la serviciile lui . La banca daca accesezi un credit nu platesti comisioanele dupa ce accesezi creditul ?
    Eu ca si agent imobiliar chiar ma implic in procesul de vanzare-cumparare , gasesc multi proprietari ( 90 % ) care nu iti prezinta actele proprietatii si nu sunt sinceri legati de aspectul juridic al proprietatii ( ce sa le fac , ii pot obliga ? nu ) , dar in momentul in care am un client final, ce este decis sa achizitioneze am 2 ipoteze :
    – 1 . un contract de rezervare in agentie pe o suma de 500-1000 euro care raman in seiful agentiei pana la verificarea actelor ( emitere cf de informare si verificare la directia fiscala , asociatie ) dupa care se poate face antecontractul notarial sau vanzarea directa
    – 2. am acces la copii dupa actele proprietatii si programez direct antecontractul notarial sau vanzarea directa ( 99 % din intelegerile verbale nu au picat in cele 2-3 zile cat dureaza pregatirea actelor si verificarea )
    Am in portofoliu propietati exclusive la care comisionul perceput de la cumparator este 0 ( putine intradevar , am intrat in piata Brasoveana de 2 ani de zile si lucrez la imaginea si recomandarea firmei )
    In mare va pot spune ca da practic dubla comisionare : – 2 % proprietar si 2 % cumparator , sunt cinstit si fata de unul si fata de celalalt , iar la final dupa negocierile avute 80 % din cazuri , ajung sa incasez 2,5 – 3 % total de la ambele parti . Sunt de principiul ca la final trebuie sa zambeasca 3 parti , nu 1 , nu 2 .
    As putea lucra doar in Reprezentare exclusiva daca piata imobiliara ar fi educata , daca proprietarii ar apela cu incredere la Profesionisti , daca clientii ar fi sinceri si realisti cu principiile achizitionarii imobilului .
    Da , este adevarat ca putini agenti fac cinste aceste meserii , ar fi totul mult mai frumos daca proprietarii ar fi deschisi in fata unui consultant imobiliar de la inceput , ar mai usor pentru noi daca clientul intelege ca piata imobiliara de azi nu seamana cu cea de anul trecut si multi nu stiu ceea ce cauta .
    Am avut speta ca un client sa imi dea tema pentru 2 camere decomandate doar etaj intermediar, doar anumite zone , sa umblu cu el pe masura bugetului ce il avea , sa ii prezint X proprietati la dupa 4 saptamani sa inteleg ca a gasit singur un apartament 2 camere semidecomandat etaj 4/4 la marginea unui cartier ( Zona Planete , pentru cei ce cunosc Brasovul ) .
    Acum eu va intreb , acel client care a plimbat banuiesc nu doar 1 agentie, trebuia comisionat ?
    La orice proprietate listata va asigur ca am fost fizic , iar ceea ce promovez eu se reflecta si la fata locului . Incerc sa le spun proprietarilor care urc pretul artificial ca valoarea proprietatii lor reale + /- este X , cu riscul de a ma scoate afara pe usa .
    La cumparator ( care in principiu a ramas setat la preturile din anii trecuti ) ii expun realitatea din piata , preturile reale la care se poate achizitiona un apartament raportat la piata imobiliara de astazi .
    Tind sa cred ca cel putin 99 % din clientii mei ( proprietari si cumparatori ) au plecat zambind din agentie sau notariat chiar si dupa ce au platit acel comision .
    Nu aspir la comision decat la succes , nu reprezint dezvoltatori imobiliari , deoarece nu am incredere in constructiile noi si in cazul unei insolvente a dezvoltatorului automat va fi si imaginea agentiei patata .
    Vand doar proprietati care sunt finalizate , incerc sa imi dezvolt imaginea firmei si odata cu trecerea timpului vei ajunge sa lucrezi doar prin reprezentare exclusiva .
    Inainte de a caracteriza un om, incercati sa il cunoasteti, poate si el are o familie , poate si el sta in chirie , alearga cu 50 de clienti la 200 de proprietati pentru a vinde la 10 in cazul cel mai fericit .
    Si din acel comision ENORM , va trebui sa plateasca contractele de publicitate, impozitele la stat, chiriile la sediu si la locuinta familiala , combustibilul consumat cu toti acei clienti care l-au plimbat dar care au gasit in alta parte ( deoarece nu ai avut proprietatea potrivita conform bugetului lor ) , sa intretina familia , etc.
    Sunt total de acord cu domniile voastre, am cunoscut multi agenti , la agentii de renume , care ne fac domeniul de rusine . Sunt multi care practica acest job fara a lucra in cadrul unei firme si care nu au nici macar cei 7 ani de acasa . Am intalnit clienti ce au fost injurati de agenti ( daca se pot numi agenti acele persoane ) , dar ce faceti dumneavoastra pentru a elimina astfel de oameni ?
    Lucrez in acest domeniu din 2008 , iar ca agent imobiliar din 2011 , imi place aceasta meserie , la momentul actual nu cred ca as putea functiona in alt domeniu .
    Avem o echipa unita si atenta la detalii , impreuna incercam sa lasam un zambet in urma noastra si ma bucur ca se vad astfel de rezultate .
    Nu suntem multi tocmai datorita faptului ca nu reusesc sa gasesc oameni care sa le fie drag acest domeniu, care sa inteleaga ca meseria de agent e o meserie la baza careia trebuie sa ai disponibilitate in orice moment , sa zambesti usor , sa poti intelege dorinta celui cu care dai mana , sa poti face acel om sa inteleaga realitatea din teren si sa dai totul pentru a oferi solutii cat mai apropiate acelui om .
    Nu este un domeniu usor, lucrul cu oamenii este destul de dificil , nu e usor sa incerci sa ajuti , sa iti dai silinta sa duci la bun sfarsit un vis al unui om , dar satisfactia e maxima la final , este cel mai sensibil moment pentru mine ( chiar daca cuantumul beneficiilor mele financiare nu sunt atat de satisfacatoare ) atunci cand clientul iti multumeste cu zambetul pe buze , pentru mine inseamna o realizare si o satisfactie .

    P.S. – Daca ai o locuinta in Brasov , ai ocazia sa ma cunosti , la final tu decizi daca am meritul de a incasa acel comision de la tine
    – Daca esti in cautarea unei locuinte si doresti sa lucrezi cu cineva pe care il vei plati doar la succes , te astept

    01
    • Buna ziua,
      Am cautat sa inchiriez o locuinta in Bucuresti. N-am vrut agentii, mi-am cautat pe diverse site-uri, chipurile „particulare”. Primul telefon, agentie. Al doilea, agentie. Al treilea, agentie. Renunt sa mai caut neaparat „particulari”, gasesc ceva ce pare interesant, are si ceva poze, sun. Evident, agentie…
      O doamna plictisita imi raspunde ca locuinta e de inchiriat, dar sa n-o deranjez decat daca vreau neaparat, sa nu vin doar sa vad locuinta, ca, deh, ea munceste si n -are timp sa piarda cu nehotaratii… Ii spun ca ar trebui sa vad totusi inainte pe ce dau banii, pare ca intelege si stabilim vizonarea. Ajung acolo, vad locuinta, imi aduc aminte de „avertismentul” cu nehotaratii, oricum ma grabesc si eu… hai c-o iau. Cat costa? Pai, prima luna, garantia inca o luna si 50% comisionul agentului. Iar din partea proprietarului inca 50% comision. Chitante? „Noi aici lucram pe incredere!”
      Deci, practic, din partea mea, ca am sunat O SINGURA DATA si m-a luat la „sarantocie” agenta, ca s-o deranjez daca nu-s hotarat, a castigat 50% din prima chirie. Sa tot fii agent imobiliar, sa castigi dintr-un drum cat muncesc eu jumatate de luna.

      Domnu’ agent, ia explicati-mi si mie cati copii are agentul respectiv, cat alearga sa prezinte case si ce mai face, ca mi se umple fundul de lacrimi de grija bietilor agenti. In cazul meu, agenta n-a facut absolut nimic, nu, pardon, a raspuns la telefon, si a incasat salariul meu pe o luna. Vi se pare normal, asa-i? Atunci si mie mi se pare normal ca pentru orice bani pe care-i platesc, justificat sau nu, sa primesc chitanta. Si ANAF-ului i se pare normal, dar nu va incurcati voi, agentii, cu chichite de-astea…

      Voi vreti comision din inchiriere, dar nu vi se pare normal sa munciti pentru banii aia. Eu cer ceva, iar voi imi prezentati ce aveti, nu ce va cer eu. Si pentru asta cereti cu o nesimtire extrema bani.
      Da, sunteti din aceeasi specie cu taximetristii. Aveti impresia ca daca cineva apeleaza la serviciile voastre, e de datoria voastra sa-l jupuiti de bani, ca precis e bogat de-l dau banii afara din casa, ca altfel nu apela la voi…

      Si eu as prefera sa va schimbati cu totii serviciul. Incepand de ieri.

      10
    • Și ce v-a oprit din a da un telefon la ANAF? Ca nici mie ca agent care lucrează legal nu imi convine sa existe unii care cer comision mai mic dar nu dau factura. Era dreptul dumneavoastră să primiți factură, dacă ati renunțat la acest drept nu e vina breslei imobiliare.

      00
    • „Și ce v-a oprit din a da un telefon la ANAF?”
      Faptul ca ANAF e o gasca pusa doar pe capatuiala. Cam ca ANPC, la care te duci sa reclami un comerciant, ANPC merge in control, isi ia partea, iar raspunsul este, invariabil, „reclamatia nu se confirma”.

      „Ca nici mie ca agent care lucrează legal nu imi convine sa existe unii care cer comision mai mic dar nu dau factura.”
      Adica vreti sa-mi spuneti ca dvs cereti, la o inchiriere, comision mai mare de 50% din prima luna? Dar trebuie sa fiu multumit, ca-mi dati chitanta??
      Va cititi ce scrieti?

      „Era dreptul dumneavoastră să primiți factură, dacă ati renunțat la acest drept nu e vina breslei imobiliare.”
      Asta e comentariul ultimilor ani: victima e de vina.
      La taximetristi, clientul e de vina ca are de ajuns undeva si trebuie sa apeleze la unii care sunt pe strada, dar nu dau bon fiscal pe suma ceruta, obligatoriu mult mai mare decat normal. Bonus, cateodata iti dau si cu bata-n cap, ca, deh, te-ai suit in masina lor. Cazul Dinca.
      In cazul unui viol, tot victima e de vina, ca s-o fi imbracat provocator…
      Daca am fost furat, eu sunt de vina, ca nu mi-am asigurat bine portofelul…

      Niciodata, dar niciodata, infractorii nu sunt de vina, intotdeauna victimele sunt de vina. Votati de mult timp PSD-ul? Ca vad ca le cunoasteti dogmele.

      Si inca ceva.
      Nu. E obligatia dumneavoastra sa emiteti factura. Ca eu o iau dupa aia si ma sterg la fund cu ea, asta e treaba mea. Obligatia agentului e emiterea bonului. Nu e facultativ, discutie la o bere cu clientul daca vrea sau nu chitanta.
      Nu mai aruncati toata responsabilitatea in carca altuia!!!

      00
    • ANAF in perioada asta e in foame de bani, ar lua in serios orice sesizare. Sunt sigur de asta.
      Evident ca exista și comisioane mai mari. La închirierea comercială de exemplu se merge și pe 150%, 200% comision de închiriere. Iar la rezidențial in funcție de situație se poate lua 100% sau 150% din prima lună. Evident, cu comision 0 la chiriaș. Și puneți problema greșit – comisionul plătit de dumneavoastră nu este taxa suplimentară. Pentru că nu dumneavoastră ati beneficiat de servicii – ci proprietarul. Comisionul este datorat de proprietar însă majoritatea doresc sa transfere jumătate și in sarcina chiriasului. Astfel acel comision in realitate se transforma in prețul închirierii. Not great, not terrible.
      Eu dau mereu factura. Unii nici nu o iau de la birou dar nu e problema mea. Și nici nu stau sa urmăresc ce colegi nu respecta asta. Nu e problema mea ci a clienților pe care ei ii servesc. Dacă ati sesizat un comportament ilegal aveți obligația sa îl faceți cunoscut autorităților. Așa merge treaba. Și dacă tot facem paralela cu crima de la Caracal – societatea a permis asta – prin ani lungi de indiferenta și ani in care nu i-au făcut plângere criminalului. Se știe ca era violent, ca a abuzat soția și o nepoata, ca se ocupa cu activități dubioase. Fiecare vecin și cunoscut a zis ca nu e treaba lui și nu face plângere. Uite unde am ajuns.
      Când o agenție nu va da factura faceți plângere și scandal. Și așa se vor schimba lucrurile. Ca nu trăim in lumea aia ideală in care doar pentru ca exista o lege ea este și respectata. Da, ar fi frumos așa dar nu se întâmpla. Deci.. hai cu încredere la făcut reclamații. Că dacă doar postam la un articol pe net nu se schimba nimic. Repet, eu nu sunt afectat și respect legile pentru ca așa consider ca e corect. Și imi doresc sa facă asta cât mai mulți. Momentan suntem putini care lucram corect și asta se vede in publicitatea negativă primită.
      Succes in continuare!

      00
    • “Era dreptul dumneavoastră să primiți factură, dacă ati renunțat la acest drept nu e vina breslei imobiliare.”
      „Dacă ati sesizat un comportament ilegal aveți obligația sa îl faceți cunoscut autorităților. Așa merge treaba.”

      Deci, sa inteleg. E dreptul meu sa primesc factura, dar totodata e obligatia mea sa cer respectarea legii?
      Dacă ati sesizat un comportament ilegal aveți obligația sa îl faceți cunoscut autorităților. Așa merge treaba.

      Va intreb din nou, ca vad ca vorbesc singur. De cand sunteti votac PSD, ca le perpetuati ineptiile cu „victima este de vina”? Aveti copii? Doriti sa se intalneasca cu Dinca, proaspat lasat liber pe codurile penale ale lui Nicolicea si Iordache?

      Imi spuneti ca e treaba mea sa fac reclamatii unde-oi vedea cu ochii, ca e treaba mea sa va fac curat in casa, dar in acelasi timp spuneti ca „nu e problema mea. Și nici nu stau sa urmăresc ce colegi nu respecta asta.”
      Adica altii sa-mi faca mie treaba, ca pe mine ma doare-n …, eu doar fac gat de cat de mult muncesc eu si cat ma chinui eu sa umflu banii de la bibani…

      Nu va chinuiti sa-mi mai raspundeti.
      Mai bine v-ati apuca de munca cinstita.

      00
    • Adrian, inteleg ca esti un copil frustrat, clasicul „baaaaaa, ai alta parere decat a mea, sigur votezi cu PSD’u”. Cam atat am vrut sa iti spun, ca se vede. Mai multe nu pot sa-i transmit unui individ care nu intelege faptul ca atunci cand vede ca se intampla o ilegalitate, pardon i (lui) se intampla o ilegalitate, trebuie si e obligat de lege sa anunte autoritatile competente. In primul rand, nu a zis nimeni ca tu esti de vina, victima fiind. Dar iti spun sigur ca ai o parte de vina. Pai daca dai un ban pe un serviciu si nu primesti bon/factura si nu „faci scandal”, iti spun eu ca esti si tu de vina. Cat despre afirmatiile tale facute la adresa agentilor imobiliari…am vazut ca i-ai comparat cu taximetristii. Pai? TOTI taximetristii sunt gunoaie? Nici macar 10% nu sunt oameni integrii si onesti si nu doar niste „50 lei e bine boss?” Lasa-mi raspuns doar dupa ce iti creste parul pubian. Spor la toate!

      00
    • Succes în continuare!

      00
  34. Hoți hoți hoți, sun o lepra de la o agenție din sector 3,merge cu mine sa vad apartamentul, nici nu se poate negocia, su mai vrea și 2% din 50 mii euro…

    00
    • Si ce vi se pare aiurea in situatia asta? Sunt cazuri cand proprietarul nu negociaza iar comisionul este pretul pentru promovarea apartamentului. Cand ati mers la vizionare cu agent imobiliar probabil vi s-a spus ca urmeaza sa platiti un comision. Sunt agenti care nu iau comision de la ambele parti dar daca ati ales sa sunati un agent care va cere comision nu este in regula sa comentati dupa.

      10
  35. Mereu au astia de la agentie acelasi text: „Apartamentul ala? Daaaa, tocmai ce l-am dat! Dar am altul pentru tine”.
    Si la telefon si fata in fata mereu acelasi text, desi de multe ori sunam la anunturi care erau reactualizate de cateva minute si ei deja ziceau ca le-au vandut. Nu fac cine stie ce treaba de banii pe care ii vor, 500 euro sau 1000 euro comision, chiar mai mult in alte cazuri, smecherii vor sa ia si de la cumparator si de la vanzator, sa nu mai zic de anunturile fake, aproape tot ce e dat de agentii e fake! Trebuie ca romanii sa se trezeasca si sa reclame jigodiile astea la politie pentru postatea de anunturi false!

    00
    • Corect. Sunt și eu la rândul meu agent imobiliar dar astfel de comportamente sunt bătaie de joc și semn ca acei agenți nu au urma de profesionalism. La fel ca dumneavoastră sper sa nu mai stea mult in meserie și sa dispară atat ei cât și agențiile din care fac parte.

      00
  36. Nu va inteleg frustrarea pe agentii imobiliari! Pana la urma orice persoana fie vanzator sau cumparator e liber sa aleaga sa nu lucreze cu agentii imobiliare.Noroc ca la noi nu este legea ca in SUA unde nu poti sa faci nici un fel de tranzactie imobiliara fara intermedierea unui agent acreditat.
    Daca nu vreti sa inchiriati sau sa cumparati sau sa vindeti cu agentii puteti sa faceti asta si singuri.E foarte simplu sa specificati in anuntul de vanzare ca nu colaborati cu agentii sau daca vreti sa cumparati sa nu sunati la agentii.

    10
    • Minciuni….traiesc in state…si cumpar si vand fara realtor (agent imobiliare) .Nu esti obligat ca vanzator sau cumparator sa lucrezi cu un agent.Majoritatea oamenilor o fac din diferite motive..fie timp..fie frica de tepe..etc…Este ACEEAȘI MAFIE SI JIGODII CA IN ROMANIA PESTE TOT DOAR VOPSITA FRUMOS.Doar ca in state agentul de imobiliare este raspunzator in tribunal daca iti da gogosii sau face alte escrocherii si este prins…daca nu haleluia merge la urmatoru fraier (aaaa ma scuzati CLIENT).Am dat peste pagina asta pentru ca sunt in tara si incerc sa cumpar proprietati….si ma lovesc numai de jeguri de agenti.

      00
    • Daca ar fi asa usor…. Problema e ca majoritatea anunturilor de pe net sunt de la agenti. Foarte greu gasesti un proprietar la telefon. La final tot dai de bulangii….Deci optiunea cu evitatul lor nu e valabila. Asa e la Cluj

      00
  37. Da, sunt agresivi, hoți, nesimțiți, mincinoși, etc. dar sunt și excepții printre ei. După 1 an de experiențe mai puțin plăcute cu agenții și agențiile dorind să cumpăr un imobil, am ajuns să închid pur și simplu telefonul seara/noaptea și în week-end. Și nici cu unii proprietari nu îmi e rușine! În fine, la serviciu, când telefonul e pornit, mă sună un agent, pe care, ca pe mulți alții, îl blocasem. Tot ce pot să vă spun este că acest OM va avea toată viața mea o parte din sufletul meu! Nu pentru că de fiecare dată m-a luat de acasă și m-a lăsat acasă, după vizionări, sau că a programat vizionări în funcție de programul meu, inclusiv duminica. Nici pentru faptul că mi-a dat numărul de telefon al proprietarului unei case, pentru că pe el îl mințea cu programarea. Și nici pentru că el vedea ceea ce eu nu vedeam ca defect…Ci pentru că, având pretenții mari și bani puțini (ca marea majoritate, cred), mi-a îndeplinit visul: apartament, mobilat, malul mării, peste medie ca spațiu (145 mp) în 100.000 euro (cu credit). Este puțin pentru că acum cunosc prețurile pe zone… Își merită comisionul? Categoric, DA! Cum l-a găsit? Habar nu am, în condițiile în care în zonă apartamentele cu 2 camere depășesc suma cu care eu l-am cumpărat pe al meu, cu 3, iar pe site-uri acesta nu apărea. Păcat, totuși că este o excepție… Așa ar trebui să fie toți! Poate nu să ne ia de acasă și să ne aducă înapoi (cum mi se pare normal, de altfel!). Dar de la a mă întâlni cu un agent la o adresă pe care nici el nu o găsește din prima, eu ajungând înaintea lui, până la a avea actele gata de semnat, e cale lungă… Lungă cât un comision pe care îl merită un agent cu adevărat profesionist!

    00
    • Sa nu imi spui ca ati baut si o cafea dupa ce ati incheiat tranzactia,ca deja ma duci cu gandul in alta parte! Cum frate sa cauti un apartament 1 an,ai vazut tot judetul Constanta si imprejurimile,Tulcea,Braila?

      00
  38. Ar trebui reglementata o taxa fixa de intermediere pentru vanzare, indiferent de valoarea locuintei. La fel si pentru inchiriere, indiferent de valoarea chiriei.

    00
    • Asta e din categoria „din putul gandirii..”. Aveti impresia ca o vila de 1 milion de euro se vinde la fel de usor si repede ca o garsoniera cutie de chibrituri?

      10
  39. Experienta personala cu agentiile imobiliare din Bucuresti: administrez o proprietate, respectiv o închiriez. Dau anunt de inchiriere pe olx, cu mentiunea „direct de la proprietar, exclus colaborarea cu agentii imobiliare”, promovez anuntul si astept, crezând eu ca olx este o platforma libera, care pune în contact cererea cu oferta. Anuntul este foarte descriptiv, fotografiile sunt clare. În prima zi de la postarea anuntului suna doar agentii, desi specificasem clar ca nu doresc sa colaborez cu asa zisii profesionisti ai pietei imobiliare. Tonalitatea în care am fost abordată a variat de la politete agresiva, la injuraturi si amenintari. A doua zi de la publicarea anuntului circul a continuat. Notasem in memoria telefonului toate numerele de telefon ale agentilor/agentiilor de pe olx care operau in zona in care se află proprietatea, ca să nu mai fiu expusă hărțuielii și injuriilor. La un moment dat primesc un apel de pe un număr necunoscut, De la capătul firului un bărbat, care îmi spune ca dacă nu lucrez cu agentii nu o să închiriez niciodată. Închide. A treia zi, la fel: doar agentii. Intrigată că cei care caută locuinte cu chirie nu se conectează la olx sa își facă propriul research și preferă să plătească 1+1+comisionul agentiei, încep să studiez cu atenție anunțurile similare din zonă. Surpriză: fotografiile postate de mine fuseseră preluate/piratate și postate cu anunțuri identice, dar cu chirii mai mici cu până la 50 de euro. Mai exact, anuntul meu era flancat de alte 2-3 anunțuri identice, dar cu chirii mai mici. Nu am înțeles din prima care era schema. De pe un alt telefon decât cel postat în anunțul de închiriere, am telefonat la unul dintre anunțuri, telefonul era închis. Am telefonat la altul, o voce imberbă mi-a răspuns și mi-a spus că proprietatea este vizionabilă. Am insistat că doresc să o văd urgent și mi-a spus ca revine cu un telefon.
    După câteva secunde sună telefonul pe care îl postasem în anunț. Răspunde o altă persoană din familie și i se spune că a fost găsit chiriașul căutat. Agentul a fost întrebat dacă persoana care dorește să închirieze îndeplinește condițiile din anunț (salariat, nefumător) și dacă este de acord cu chiria și avansul. Agentul foarte ferm spune că DA, deși chiria pe care o postase el la anunțul FURAT de la proprietar era cu 40 de euro mai mică decât cea din anunțul original! Mai mult, când l-am abordat din rolul de potențial chiriaș nu a insistat asupra necesității îndeplinirii condițiilor din anunț.
    În fine, persoana din familie îi spune agentului că nu se plătește comision, în anunț specificându-se foarte clar că nu sunt agreate agențiile imobiliare. Agentul spune că este ok așa și că îl va suna pe potențialul chiriaș pentru vizionare. După care mă sună pe numărul celălalt și îmi spune că a rezolvat și că mergem să vizionăm și să încheiem contractul. Ați înțeles schema pe care mi-a aplicat-o mafia imobiliară de pe olx? Pentru că nu am vrut să lucrez cu agențiile, ci am vrut să îmi valorific liberă bunul, au avut grijă ca cererea/chiriașii să nu ajungă la mine. Cum? Simplu: au postat același anunț, anunțul meu, cu chirii mult mai mici decât cea pe care o ceream eu. Normal, doritorii au sunat la agenții, nu la proprietar. Rezultatul: proprietarul nu poate închiria decât prin agenție și cu o chirie mult mai mică,
    Există autorități și legislație care pot ordona piața imobiliară. În cazul meu, Consiliul Concurenței este competența în materie, pentru că agențiile imobiliare, în cârdășie cu olx/storia barează accesul liber al cererii și ofertei pe o piață, piața imobiliară. Nu există însă o asociație care să reprezinte nici drepturile chiriașilor și nici pe cele ale proprietarilor, o asociație care să sesizeze Consiliul Concurenței. Așa cum sunt convinsă că dacă reclam furtul de date personale (pentru că ceea ce fac agențiile când fură anunțurile aici se încadrează) către autoritatea în domeniu, nimeni nu va face nimic. Intersele de pe piața imobiliară sunt uriașe, o parte imortantă din sumele colosale rulate aici ungând cu succes mecanismele care ar trebui, conform legii, să protejeze chiriașii și ofertanții de locuințe de închiriat. Despre asta vorbim în România, din păcate.
    M-a ajutat mult să înțeleg cu ce mafie avem de a face și

    https://forum.softpedia.com/topic/1057634-cum-se-manipuleazafura-anunturile-imobiliare/

    00
  40. NOU
    #94

    Am citi foarte atent ceea ce dumneavoastra comentati aici si am ajuns la concluzia ca noi mai avem cel putin 1000 de ani pana cand o sa invatam ce inseamna exact agent imobiliar.
    1 – Agentul imobiliar va fixa programari pentru vizionare in functie de programul clientilor.
    2 – Se va ocupa de toate actele necesare ( vanzare/inchiriere)
    3 – Se va ocupa de dosarul PRIMA CASA/IPOTECAR sau alte forme de imprumuturi pentru cumparator ( cumparatorul care solicita creditul o sa isi piarda aproximativ 4 ore pentru finalizarea dosarului in 3 zile diferite )
    4 – Va poate sfatui cu exactitate asupra preturilor ( atat vanzator cat si cumparator )
    5 – Se pot face contracte de administrare intre proprietar si agentie in vederea vanzarii/inchirierii unui imobil ( aceste contracte scuteste proprietarul de absolut orice deplasare pentru acte, vizionari, discutii telefonice, etc . Proprietarul o sa fie chemat doar in momentul cand trebuie semnat contractul de vanzare-cumparare sau inchiriere si sa incaseze plata )
    Concluzia : In Romania nimeni nu vrea sa plateasca pentru serviciile agentiilor imobiliare dar in acelasi timp vrem servicii de calitate . Nimeni nu o sa stea sa isi piarda timp, combustibil, nervi, energie pentru altcineva pentru 0 LEI !
    Mentionez ca lucrez in domeniul imobiliar dar din fericire pentru mine nu in Romania, imi desfasor activitatea in Olanda unde lucrurile sunt intelese foarte simplu si lumea intelege ca, comoditatea se plateste .

    00
  41. NOU
    #95

    Eu citesc ce scrieti toti mai sus si ma minunez. Eu sunt agent imobiliar si lucrez intr-o agentie imobiliara. Procedura e foarte simpla:
    – comisioanele sunt procentuale si sunt fixe, nu se modifica pe parcurs
    – se semneaza la vizionare un contract
    – se plateste tot, se factureaza de catre agentie comisionul si aia e (de acolo isi ia agentul comisionul care este impozabil destul de mult, ati fi surprinsi)
    Deci nu vad unde gresesc agentii imobiliari. Diferenta intre noi si proprietari direct este:
    – timp disponibil
    – triere apeluri
    – organizarea vizionarilor
    -poze profesionale
    – anunturi platite pe site-uri de specialitate
    Toate acestea inseamna costuri.
    Dar, nu este nimeni obligat sa colaboreze cu nicio agentie imobiliara din lume. Insa atata timp cat sunati la o agentie, beneficiati de serviciile ei si apoi incercati sa o eliminati din tranzactie, nu stiu care seamana mai tare cu exemplele pe care le-ati dat.
    O zi frumoasa!

    10
    • Salut, parazitule.

      Hai să-ti zic eu de ce lumea nu vă suporta:

      – Îi pui pe oameni pe drumuri uneori degeaba, pentru că nu ați reușit să stabiliți ora clară de vizionare. De multe ori specificați o oră, și nu reușiți să o impuneți la Cumpărător/Vănzător. Da, știu, nu e vina voastră, ai zice.
      – Nu răspunzi la telefoane cu orele/zilele… sau ai tupeu, după ce că ceri un comision procentual, să dai „beep” să te sune înapoi. Sunt surprins, încă, de practica asta
      – Pozele profesionale… mă faci să râd. Am văzut poze „profesionale” făcute de agenții de îti venea să plângi.
      – Anunțurile alea pe care uitați să le scoateți când ați vândut proprietatea? Doar ca să „momești” clienți, și să le servești placa cu „ah, doar ce s-a dat, dar vă arăt altceva…”. Și o servești timp de o lună…
      – Sunteți neseriosi și înșelători
      – Unii dintre voi nu știu nici măcar cum arată o factură pentru comision

      Am „auzit” de agenți care abia după ce s-a insistat pe factură, s-au prezentat cu factura numărul… 001. Prima factură scoasă vreodată de firma aia.

      Agenți care zic că proprietarul X nu mai vrea să vândă/închirieze. Dar dacă suni de pe alt număr, ia uite, proprietatea e încă disponibilă!

      Agenții care copie anunțuri găsite pe net, deși n-au avut niciodată interacțiune cu clientul respectiv.

      Agenții care sună proprietarii care doresc să vândă/închirieze fără intermediar și insistă.

      Agenți care încearcă să vândă proprietăți pe care nu le-au văzut nici măcar în poze.

      Agenți care efectiv nu știu ce vând.

      Mai vrei? Citește aici: http://www.avionaru.ro/2017/11/21/ghid-imobiliar-bonus/

      Paraziți Imobiliari, asta sunteți.

    • @Znuff Hei, hei… sa nu ne grabim cu acuzatiile. Da, inca exista agenti care practica ce ati spus in mesaj dar asta doar pentru ca legislatia le permite asta. Eu as fi mai mult decat fericit sa se interzica pulicarea de anunturi fara contract sau sa se pedepseasca publicitatea mincinoasa.
      Suntem cred cateva sute de agenti in Bucuresti care lucram altfel – doar cu contract si doar pentru cine ne angajeaza. Nu e frumos sa jigniti la pachet doar pentru ca statul e inabil in a legifera o zona. La mine si la respectivii colegi nu veti gasi proprietati fara poze HD, unele chiar cu tur virtual, descriere detaliata si evident un contract in spate cu proprietarul. Unde situatia permite avem si cheile apartamentului. Asa ca e urat sa generalizam. Imi pare rau pentru experientele nefericite pe care posibil ca le-ati avut in trecut cu agenti neseriosi. Cu stima!

      00
  42. NOU
    #98

    Desi ai pornit cu injurii o sa incerc sa iti raspund punctual la discutii. In primul rand, vreau sa intelegi ca nu vreau sa te contrazic in niciun fel, eu vreau doar sa vorbesc despre mine si despre locul meu de munca si despre faptul ca nu e chiar ok sa generalizezi. Pe parcurs sunt sanse sa devin mai defensiv pentru ca delirezi maxim, parerea mea. Chiar cred ca tu vorbesti despre oameni, nu despre agenti imobiliari. Adica, daca tu descrii situatii despre o zona a tarii din care provii, e foarte probabil ca oamenii de acolo sa fie de cacat, indiferent ca sunt agenti imobiliari, taximetristi, avocati sau doctori. Eu sunt din Brasov, mai mult ca sigur sunt oameni de cacat si aici dar eu, ca agent imobiliar, nu sunt. In primul rand, eu am salariu fix, nu depind de comisioane, in al doilea rand seful meu e pe aceiasi lungime de unda, vrem doar sa ajutam lumea care isi cauta o locatie de inchiriat sau de cumparat. Pornesc punctual la ideile tale.
    1. Pt vizionari nu depinde 100% de noi, sunt situatii in care nu avem cheie de la proprietate si atunci depindem de diaponibilitatea proprietarului. Chiar si asa, nu promitem nimic pana nu avem raspuns. Nu punem pe nimeni pe drumuri degeaba.
    2. Nu dau bip la nimeni si raspund la telefon tot timpul, in cel mai rau caz sun inapoi, daca nu crezi suna la 0739033256.
    3. Poze profesionale, chiar da. Colaborez cu un fotograf profesionist pe care il platesc si pozele arata chiar bine.
    4. In momentul in care o proprietate e semnata, scoatem anuntul de pe toate site-urile de specialitate.
    5. Sunt foarte serios si deloc inselator, nu am mintit niciun potential client si nici nu o sa o fac, asta e caracterul meu.
    6. Se factureaza tot, delirezi cand crezi altceva. Legal, eu nu pot castiga fara factura, daca cineva plateste la negru un serviciu de genul pare ca iar tine de zona tarii si ca asa e filmul acolo
    7. Sunt proprietarii de vina pt ca desi colaboreaza cu una sau mai multe agentii, spera totusi sa castige cateva sute de euro si mint.
    8. Noi nu copiem nicio proprietate, doar cu acordul proprietarul mergem si facem pozele noastre inainte sa o postam undeva.
    9. Noi nu sunam la oameni care incearca sa vanda/inchirieze o proprietate. Ne bazam doar pe recenzii ok si oamenii ne contacteaza, nu fortam pe nimeni si nu preluam proprietati cu „japca”
    10. Orice proprietate pe care o postam, o vizionam inainte si ii facem poze, dar da, este posibil sa nu stim toate detaliile daca nu sunt comunicate de catre proprietar.
    Semnat, parazitul!

    00
  43. NOU
    #99

    Fix datorita lucrurilor expuse de tine am zis sa fiu schimbarea care vreau sa o vad in lume, asa ca m-am apucat sa identific gratuit proprietatile puse de agentii astfel incat sa ajut oamenii sa nu mai plateasca comisioane inutile.

    Am facut o pagina de facebook ( https://www.facebook.com/AntiAgentulImobiliar/ ) unde ajut cum pot identificarea de imobile pro bono pentru toti cei ce imi trimit un mesaj.

    Doing my small part in changing this industry.

    00
  44. Buna ziua ,
    In primul rand as dori sa precizez ca la noi in Romania agentii imobiliari sunt vazuti precum niste hoti , nu suntem ajutati de legislatie si nu suntem respectati .
    Doresc sa va spun ca daca proprietarii nu ar mai publica anuntul in site-uri particulare si ar contacta 2-3 agentii profesioniste va asigur ca la final veti incasa tot aceeasi bani care ia-ti fi luat vanzand fara agentie ( in tarile civilizate nu vezi anunturi particulare , oamenii apeleaza direct la agentii ).
    Daca ati lucra exclusiv cu o agentie , va asigur ca acea agentie ( profesionista ) nu va percepe comision de la cumparator , dar cum la noi abia convingi proprietarii sa te accepte sa ii aduci un client la usa atunci esti obligat sa iti valorifici efortul si sa comisionezi cumparatorul .
    Draga cumparatorule , daca nu doresti sa platesti un comision de 1,5 % – 2 % agentului imobiliar , nu inteleg de ce apelezi la serviciile lui . La banca daca accesezi un credit nu platesti comisioanele dupa ce accesezi creditul ?
    Eu ca si agent imobiliar chiar ma implic in procesul de vanzare-cumparare , gasesc multi proprietari ( 90 % ) care nu iti prezinta actele proprietatii si nu sunt sinceri legati de aspectul juridic al proprietatii ( ce sa le fac , ii pot obliga ? nu ) , dar in momentul in care am un client final, ce este decis sa achizitioneze am 2 ipoteze :
    – 1 . un contract de rezervare in agentie pe o suma de 500-1000 euro care raman in seiful agentiei pana la verificarea actelor ( emitere cf de informare si verificare la directia fiscala , asociatie ) dupa care se poate face antecontractul notarial sau vanzarea directa
    – 2. am acces la copii dupa actele proprietatii si programez direct antecontractul notarial sau vanzarea directa ( 99 % din intelegerile verbale nu au picat in cele 2-3 zile cat dureaza pregatirea actelor si verificarea )
    Am in portofoliu propietati exclusive la care comisionul perceput de la cumparator este 0 ( putine intradevar , am intrat in piata Brasoveana de 2 ani de zile si lucrez la imaginea si recomandarea firmei )
    In mare va pot spune ca da practic dubla comisionare : – 2 % proprietar si 2 % cumparator , sunt cinstit si fata de unul si fata de celalalt , iar la final dupa negocierile avute 80 % din cazuri , ajung sa incasez 2,5 – 3 % total de la ambele parti . Sunt de principiul ca la final trebuie sa zambeasca 3 parti , nu 1 , nu 2 .
    As putea lucra doar in Reprezentare exclusiva daca piata imobiliara ar fi educata , daca proprietarii ar apela cu incredere la Profesionisti , daca clientii ar fi sinceri si realisti cu principiile achizitionarii imobilului .
    Da , este adevarat ca putini agenti fac cinste aceste meserii , ar fi totul mult mai frumos daca proprietarii ar fi deschisi in fata unui consultant imobiliar de la inceput , ar mai usor pentru noi daca clientul intelege ca piata imobiliara de azi nu seamana cu cea de anul trecut si multi nu stiu ceea ce cauta .
    Am avut speta ca un client sa imi dea tema pentru 2 camere decomandate doar etaj intermediar, doar anumite zone , sa umblu cu el pe masura bugetului ce il avea , sa ii prezint X proprietati la dupa 4 saptamani sa inteleg ca a gasit singur un apartament 2 camere semidecomandat etaj 4/4 la marginea unui cartier ( Zona Planete , pentru cei ce cunosc Brasovul ) .
    Acum eu va intreb , acel client care a plimbat banuiesc nu doar 1 agentie, trebuia comisionat ?
    La orice proprietate listata va asigur ca am fost fizic , iar ceea ce promovez eu se reflecta si la fata locului . Incerc sa le spun proprietarilor care urc pretul artificial ca valoarea proprietatii lor reale + /- este X , cu riscul de a ma scoate afara pe usa .
    La cumparator ( care in principiu a ramas setat la preturile din anii trecuti ) ii expun realitatea din piata , preturile reale la care se poate achizitiona un apartament raportat la piata imobiliara de astazi .
    Tind sa cred ca cel putin 99 % din clientii mei ( proprietari si cumparatori ) au plecat zambind din agentie sau notariat chiar si dupa ce au platit acel comision .
    Nu aspir la comision decat la succes , nu reprezint dezvoltatori imobiliari , deoarece nu am incredere in constructiile noi si in cazul unei insolvente a dezvoltatorului automat va fi si imaginea agentiei patata .
    Vand doar proprietati care sunt finalizate , incerc sa imi dezvolt imaginea firmei si odata cu trecerea timpului vei ajunge sa lucrezi doar prin reprezentare exclusiva .
    Inainte de a caracteriza un om, incercati sa il cunoasteti, poate si el are o familie , poate si el sta in chirie , alearga cu 50 de clienti la 200 de proprietati pentru a vinde la 10 in cazul cel mai fericit .
    Si din acel comision ENORM , va trebui sa plateasca contractele de publicitate, impozitele la stat, chiriile la sediu si la locuinta familiala , combustibilul consumat cu toti acei clienti care l-au plimbat dar care au gasit in alta parte ( deoarece nu ai avut proprietatea potrivita conform bugetului lor ) , sa intretina familia , etc.
    Sunt total de acord cu domniile voastre, am cunoscut multi agenti , la agentii de renume , care ne fac domeniul de rusine . Sunt multi care practica acest job fara a lucra in cadrul unei firme si care nu au nici macar cei 7 ani de acasa . Am intalnit clienti ce au fost injurati de agenti ( daca se pot numi agenti acele persoane ) , dar ce faceti dumneavoastra pentru a elimina astfel de oameni ?
    Lucrez in acest domeniu din 2008 , iar ca agent imobiliar din 2011 , imi place aceasta meserie , la momentul actual nu cred ca as putea functiona in alt domeniu .
    Avem o echipa unita si atenta la detalii , impreuna incercam sa lasam un zambet in urma noastra si ma bucur ca se vad astfel de rezultate .
    Nu suntem multi tocmai datorita faptului ca nu reusesc sa gasesc oameni care sa le fie drag acest domeniu, care sa inteleaga ca meseria de agent e o meserie la baza careia trebuie sa ai disponibilitate in orice moment , sa zambesti usor , sa poti intelege dorinta celui cu care dai mana , sa poti face acel om sa inteleaga realitatea din teren si sa dai totul pentru a oferi solutii cat mai apropiate acelui om .
    Nu este un domeniu usor, lucrul cu oamenii este destul de dificil , nu e usor sa incerci sa ajuti , sa iti dai silinta sa duci la bun sfarsit un vis al unui om , dar satisfactia e maxima la final , este cel mai sensibil moment pentru mine ( chiar daca cuantumul beneficiilor mele financiare nu sunt atat de satisfacatoare ) atunci cand clientul iti multumeste cu zambetul pe buze , pentru mine inseamna o realizare si o satisfactie .

    P.S. – Daca ai o locuinta in Brasov , ai ocazia sa ma cunosti , la final tu decizi daca am meritul de a incasa acel comision de la tine
    – Daca esti in cautarea unei locuinte si doresti sa lucrezi cu cineva pe care il vei plati doar la succes , te astept.
    Agentia se numeste SATURN IMOB KRONSTADT SRL – http://www.saturnimob.ro
    Telefon 0758.300.070

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube