Afganistan 2021

Aș dori să particip la liota de comentarii pe subiect cu două faze simple, dar pe care nu le-am văzut la restul analiștilor de politică externă.

Prima. Mi se pare că atunci când afli că ăia cu care te lupți se refugiază în țara vecină să faci ceva pe tema asta. Să securizezi granițele într-un mod sau altul. Da, știu, munți, dar trec 2-3 ani și ăia revin ca să facă prostii, poate realizezi că ai o problemă care nu se rezolvă de la sine.

A doua. Tudor a menționat-o pasager, dar ea trebuie subliniată, că e importantă. Hai să ne gândim cât de mult se aseamănă România cu Afganistan, la organizare, la baroni locali, la justiție ineficientă, la frontiere nesecurizate, la frați care nu prea ne vor, la enclave interne, la corupția generalizată. Unii dintre noi mai țin minte jaful generalizat de dinainte de intrarea în NATO și UE. Credeți că la noi ar fi altfel dacă nu eram târâți în parteneriatele astea?

Altfel, să stai undeva 20 de ani și să nu faci nici măcar o schimbare în anii ăștia? Trist. Nu doar pentru SUA, ci și pentru oamenii din țara aia. Să nu vrei să lupți pentru țara ta, să vrei să te întorci în beznă…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. ce ne intereseaza totusi?

    Ah vreti sa fiti sand monkeys, mult succes.

    Se pare ca orban a fost vizionar, singura chestie care trebuie reglementata la noi este bucata cu pedepse mult mai drastice pentru trafic de droguri veniti din zona aia.

    00
    • Desi gandirea lui alexzen nu e ok din punct de vedere uman, in viata trebuie sa fii putin egoist ca sa traiesti cel putin decent. Prin urmare, cam da… ar trebui sa ne ocupam mai mult de probemele noastre de aici si apoi de tari unde nu avem un cuvant de spus.

      Coae, avem economia, joburile, alimentatia, clima, coruptia, drumurile etc de rezolvat aici. Mai mult de un simplu articol informativ nu ar trebui sa vedem despre talibani. Da, e rau. Doneaza niste bani pentru ceva organizatii serioase care ajuta refugiatii si cam atat. Nu poti face nimic altceva pentru ei. Au incercat altii, care cica sunt cei mai tari de pe planeta. Au aruncat cu 1.000 miliarde $ si nimic. Sigur noi romanii putem face mai multe si trebuie sa facem. Din putinul nostru o sa facem o petitie. Doar panselute si oameni care cred ca viata e frumoasa si toti premiesc ce merita avem pe aici prin comments.

      00
    • „Coae, avem economia, joburile, alimentatia, clima, coruptia, drumurile etc de rezolvat aici.”

      Aici pe blog. :))

      00
    • În afara blogului e greu.

      00
  2. Atunci cand talibanii astia primitivi luptau impotriva rusilor comunisti erau de partea corecta a istoriei?

    00
    • L-au ajutat si pe Rambo si pe colonel intr-un film

      00
    • Aia erau mujahedinii. Primii talibani au avut in randul lor si mujahedini, dupa aceea, situatia s-a schimbat. Au fost multi veterani ai razboiului impotriva sovieticilor care au luptat impotriva talibanilor, mai tarziu.

      00
    • Dar cand stateai tu la coada la butelii si mancai gheare la lumanare, adica prin anii 80 cand erau rusii in afganistan, tu ce parere aveai? Erau rusii comunisti de partea buna a istoriei?

      00
    • Sovieticii au intrat in Afghanistan ca sa mai bifeze o tara in imperiul sovietic

      00
  3. Acum câțiva ani în urmă făceam meditații cu un puști din Afganistan. Vorbind de una, de alta, mi-a menționat în trecere că unchi-su este șef de clan prin munții afgani. L-am întrebat ce face mai exact fiind șef de clan, iar puștiul îmi răspunde: „Păi simplu, se duce prin munți și se bate cu alți șefi de clan”.

    Cam ăsta era nivelul țării acum câțiva ani. Ce schimbare crezi că ar fi putut face?

    10
    • Schimbari se pot face. In 20 si ceva de ani se pot face chestii. In 20 de ani in Romania s-au schimbat lucruri (mai mult la presiunea UE, si tot cam asa mai merge ceva inainte si acum). Dar din 20 de ani de la revolutie o buna parte au fost petrecuti sub (neo)comunistul Ilici.
      Afganistanul a avut parte de ce ne doream noi prin bancuri (sa declaram razboi americanilor si sa ne predam). 20 de ani sub control direct, americanii au participat la redactare de legi, au antrenat politia si armata direct, au stat cu cam fiecare sef de clan de pe acolo.
      Dar plm … dupa 20 de ani te astepti parca la un pic mai mult decat sa se destrame totul in cateva zile.
      Plus …. ceva schimbare exista. Uita-te un pic la talibani. Au invatat PR la greu. Uita-te la discursul radicalilor talibani de prin 2010 toamna (Osama era cu 2 clase peste ei cu 5 ani inainte) si ce zic acuma. Intrat in Kabul pasnic, pazesc institutiile UN, au trimis emisari pe unde trebuie, nu mai taiem maini/picioare/capete, etc. Ma asteptam la ceva backgrounduri cu floricele si din astea.

      00
    • >>Schimbari se pot face. In 20 si ceva de ani se pot face chestii
      Chestii se pot face, dar zona aia nu se civilizeaza in 20 de ani, poate nici in 200.

      00
    • „Ce schimbare crezi că ar fi putut face?”

      Schimbarea pe care a facut-o Basarab I Intemeietorul, singurul care s-a numit Voievod peste voievozi.

      Adica s-a batut cu ceilalti sefi si i-a invins de l-au recunoscut sef peste toti.

      Dupa aia nu a mai existat titlul asta, ca nu mai era nevoie, exista un singur voievod. Statul roman era centralizat.

      circa 1300

      10
    • „Chestii se pot face, dar zona aia nu se civilizeaza in 20 de ani, poate nici in 200.” n-a zis nimeni de civilizat. Ca nici la noi nu s-a civilizat mare lucru. Dupa 30 de ani abia poti zice ca parca-parca nu mai e aceeasi coruptie (pe fata) ca in ’90.
      Nu zice nimeni ca in 20 de ani trebui sa bagi capitalism / democratie / sa aiba si ei Tiriacul lor, etc, da’ poate macar atata stabilitate cat sa vada dincolo de trib. A functionat la emirati, cand s-a ratacit prima nava iraniana prin zona sau cand s-au trezit sauditii ca Abu Dhabi e al lor …. s-au prins ca e mai bine impreuna.

      00
    • in 2000 de ani s-au schimbat in zona religia si armamentul. in rest e exact la fel. si exact la fel cu inca 2000 de ani inainte. alexandru macedon nu a reusit nimic in zona. diversele imperii si regate locale, chinezi, indieni, persii, turcii, mongolii, nici unii nu au reusit sa miste un fir de par din civilizatia pastuna.

      dupa razboiul nuclear vor ramane gandacii, sobolanii, keith richards si pastunii fugarinduse prin munti sa isi mai taie o mana, un picior, ceva frumos, civilizat.

      zicea robin williams ceva misto de ei… „you can’t bomb the Afghanis back to the stone age because they’ll think, „Upgrade. Fun.””.

      10
    • „Dar plm … dupa 20 de ani te astepti parca la un pic mai mult decat sa se destrame totul in cateva zile.”

      Nu, nu te astepti, pentru ce vor talibanii nu e o „tara ca afara”. Ei vor sa fie oprganizati in triburi si sa-si pastreze puterea si „averea”.

      Dar realizeaza ca au si lipsuri tehnologice si nu mai pot trai chiar ca acum 100 de ani asa ca sunt dispusi sa faca mici compromisuri… cat sa nu iasa din zona de comfort.

      00
  4. Armate întregi au fost acolo (Rusia 20 de ani, SUA 20 de ani). Cum de talibanii nu au fost înfrânți? Simplu, pentru că au sprijinul logistic, uman și militar al vecinilor.

    Țara aia trebuie lăsată să se prăbușească, pentru a începe pe un teren mai fertil., peste vreo 50 sau 100 de ani.

    00
    • asta e buba, ca nu s-au prabusit ei de sute de ani nu se vor prabusi niciodata.

      financiar se descurca, vezi droguri.
      ideologic si religios se descurca.
      granitile niciodata nu pot fi izolate complet, tara aia e enorma.

      vor fi pe eternitate un miez de conflicte, abuzuri si panarama.

      tragem nadejde ca noi restul sa face praf planeta asta si sa scape probabil doar gandacii.

      00
    • Problema este ca daca o lasi sa se prabuseasca o sa invadeze UE cateva mil de agani si lu’ UE nu o sa ii convina deloc.

      Uite la Suedia care este buthurt ca UE nu mai permite deportarile fortate, Ungaria care le face vant in Austria, Romania si Bulgaria care se fac ca ploua cand sare imigrantul la sotron printre granite, etc.

      00
    • UE are 450,000,000 de locuitori. Și dacă primește 4 milioane de afgani, structura populației rămâne aceeași.

      00
    • Nu numărul imigranților este problema, cât diferențele culturale dintre imigranți și societățile gazdă. Să luăm clasicul exemplu al imigranților români.
      Anii 2000, când se pleca in masă la muncă în Italia, Spania. Când se dormea 3 zile pe borduri în fața ambasadelor la București. Au ajuns acolo milioane de români.
      Din cauza imigrației masive, Spania și Italia s-au văzut nevoite să reglementeze statutul lor, mai ales după intrarea în UE. Românii au deja 20 de ani acolo, deja s-a ajuns la a treia generație. Părinții noștri când au plecat acolo, erau d-o seamă cu noi, 30-40 de ani, iar acum se pregătesc ușor-ușor să iasă la pensie.
      În țările alea, după ce-au obținut un statut de legalitate și-au refăcut viețile: și-au luat case, mașini, credite, imprumuturi, și-au dat copiii la școli, facultăți licee. Foarte mulți din copii adolescenți din perioada aia, astăzi au 17-30 de ani. Au crescut acolo, au invățat limba, cultura, au terminat școli și deja putem spune că a doua generație din imigranții românii nu mai au treabă cu românia. Sunt perfect integrați în societățile alea. Deja foarte mulți din ei au la rându lor copii, care nu mai au absolut nicio treabă cu România și știu vag, că bunicii lor sunt români. Un exemplu clasic de integrare al imigranților, cu vallori cultural/religioase iudeo-creștine apropiate.
      Musulmanii care-s la a patra generație din Franța/Germania/UK, incă au probleme de adaptare la societățile in care trăiesc din cauza enclavizării și ghetoizării sociale.
      Avem oficial, repet oficial, 1 milion de români care au depus cereri de rezidență în UK. Bă, sunt un milion. Nu putem la socoteală copiii, minorii, românii cu dublă cetățenie.
      Nu zic că nu au fost și probleme, ori că românii nu mai fac belele p-acolo. Dar cu trecerea timpului, traiul in societățile alea, diferențele se estompează și `creștinii se adaptează mult mai ușor și mai repede, decât alte religii. Același fenomen s-a petrecut cu arabii creștinii din orientul mijlociu, care au imigrat în masă în America de sud. Sunt comunități foarte mari de sirieni, libanezi, palestinieni, care au migrat de frica persecutiei in Brazilia, Argentina, Venezuela, Columbia, Chile.

      00
  5. Islamul este un cancer ce trebuie eradicat.
    Bine, in principiu orice religie. Dar în primul rând islamul

    00
    • Si crestinismul a fost la fel, vezi cruciadele si inchizitia. Majoritatea accepta acum „valorile crestine” ca etalon.

      00
    • @etk
      Nu crestinismul era problema, ci politicienii care s-au folosit de religie ca sa isi atinga scopurile lor meschine. Inchizitia nu a existat decat in Spania. Daca ar fi depins numai de religie trebuia sa fie inchizitie si in Balcani, si la Constantinopol.

      Asa si acum cu islamistii astia idioti.

      00
    • @Etk, creștinismul a fost la fel, dar nu mai e.
      Cruciadele inchiziția au fost acum cca 1000, respectiv 500 de ani.

      Dacă au mai băgat religia la înaintare pe ici pe colo după aia a fost mai mult ca pretext pt cucerire de teritorii, supunerea ideologică a populației.
      De cel puțin 200 de ani creștinismul a lăsat-o din ce în ce mai moale cu amestecatul în legile care guvernează țările în cauză.

      În schimb, pe ici pe colo, islamul pare să se bage din ce în ce mai mult în guvernarea unor țări.

      00
    • Spre deosebire de creștinism, islamul nu este secularizat.
      Nu există o separație a politicului de religios, cum există în Europa.
      Islamul politic, principiile Coranului și al Sharia sunt impuse ca valori în societatea civilă.
      In zonele alea, unde islamul este religie predominantă, instituțiile democratice cu influență iudeo-creștină, așa cum le știm noi, nu funcționează. Este o altă lume, societățile sunt altfel. Am trăit 10 luni de zile într-o țară musulmană, într-o zonă cu populație seculară, mult mai apropiați de Occident decât alții: Turcia. Și acolo se simte faptul că e altceva decât Europa, având aproape 100 de ani de secularism kemalist.
      Prin țările alea musulmane, aliate cu UE/NATO la conducere sunt tot niște junte militare, școlite prin Marea Britanie, Franța, Elveția, Statele Unite, mai ales Wes Point.
      Turcia a avut câteva lovituri de stat unde junta militară/elita kemalistă le-a pornit, ca niște garanți ai principiilor seculare kemaliste, dar odată cu Erdogan și decimarea elitei intelectuale și militare, s-au abătut de la principii și avem astăzi deraierile de la Ankara.
      Egipt- Hosni Mubarak, Fatah Al-Sisi, foști generali, președinți ai Egiptului, dictatură militară. Pakistan- aliat american, Pervez Musharaf, fost general in armata pakistaneză, dictatură militară, KSA- familia Al-Saud aliații americanilor, șefii armatei, serviciilor de informații, al Gărzii care protejează familia regală, miniștri in posturi cheie, militari și foști militari. Și exemplele pot continua.

      00
    • @StefanV: ” Inchizitia nu a existat decat in Spania. ” Wow

      00
    • @AB: „De cel puțin 200 de ani creștinismul a lăsat-o din ce în ce mai moale cu amestecatul în legile care guvernează țările în cauză.”

      Popii se amestecă de le sar sutanele și acum in politică…vezi Polonia, Rusia, Grecia…da știu sunt doar ortodoxe… problema, in celelalte țări nu este că nu vor popii să-și bage nasul este că populația fiind mai educată te cam trimite la colț. Vezi Estonia și țările nordice.

      Deci nu creștinismul a lăsat-o mai moale ci lumea a evoluat…

      00
  6. Nu se compara ai noștri pre-nato cu ce e la babulani. Nici pe departe.

    00
  7. La cum vad eu situatia in acest moment, fiecare era multumit pe acolo (pana acum). Americanii invarteau ei ceva, afganii ii ajutau pe americani si obtineau niste beneficii, alti afgani de tip #rezist-orice (echivalent la noi) aveau impresia ca pot schimba tara dar in realitate doar talibanii si-au dorit victoria si au luptat pentru ea (pe cand ceilalti au fugit ca soarecii).

    00
    • ”Ca trestiile ne-am indoit în vînt, dar nu ne-am rupt”. Adică au ars-o curvește cînd cu unii, cînd cu alții, doar să le ia banii tuturor. Acum însă s-au fript, c-au rămas pe cont propriu.
      Urmează Pakistanul, că și ăia trăiesc la fel, din subsidiile altora…

      00
    • @marinel, putin probabil pentru Pakistan. Aia au focoase nucleare. Situatia e putin diferita.

      00
    • Marin, armele nucleare ale Pakistanului sunt deterent pentru India. Pentru o minoritate care are rude si pe teritoriul tarii tale, nu

      00
  8. NOU
    #41

    90% din populatie e de partea talibanilor, deci ce schimbare?

    00
    • Talibanii nu sunt prea iubiți, dar nici guvernul ăla corupt și preocupat doar pentru ei, cam ca un Teleorman mai mare, nu a făcut nimic pentru populație.
      Armatei ii lipsește Esprit de Corps, moralul, dorința d-a lupta pentru o cauză, lipsește loialitatea față de țară și armă, fiind o societate tribală. Au tribul, clanul, coranul, AK47 și familia. Famila/clanu/tribul au fost cei mai de încredere și care au rezistat peste invazii.
      În trib și islam găsesc ordinea, disciplina, regulile necesare pentru a funcționa ca grup.

      00
    • Sunt localitati mici cucerite de talibani de ceva vreme, unde autoritatile corupte nu sunt dorite inapoi de populatie (cel putin asa declara unii pentru reporteri). Dar la afghani coruptie inseamna ca seful de acolo facea ce dorea, impartea dreptatea si resursele dupa bunul lui plac, in posturile de functionari erau angajate doar rudele etc. Si anii 90 si acum, unii din locuitori i-au perceput pe talibani ca mai putin corupti decat autoritatile inlocuite de acestia. Pe de alta parte, citeam pe BBC cum in anii 90 ministrul sanatatii taliban solicita OMS sa ii trimita chirurgi care sa amputeze mainile celor care furau. Si se lamenta ca trebuie sa execute singur amputarile (chestie care se zice ca ii facea placere)

      00
  9. Situatia e mai complexa decat iti poate spune Gigi de pe Facebook, sau (putin mai bine), cineva de pe contributors.ro (care oricum ar lua partea americanilor).

    Afganistanul e in razboi civil hibrid nu de pe vremea rusilor, ci de vreo 150 de ani, de pe vremea britanicilor, care la randul lor si-au luat-o grav de la mujahedini.

    Osama bin Laden a fost omul de incredere al CIA de pe cand termenul de „terorism” insemna pentru americani „freedom fighting”, apropo de ipocrizie si nealinierea intereselor.

    Talibanii sunt sustinuti doar informal de catre Pakistan, de fapt de catre ISI, dintr-un motiv foarte simplu – le e teama ca un guvern pro-american poate candva pune probleme la granita de vest, in acelasi timp cu o incursiune armata la granita de est, dinspre India.

    Un general pakistanez a spus la un moment dat:

    „The Indians are throwing money at their own favourites in Afghanistan, he says, and the Russians and Iranians are doing the same. So Pakistan must play the game too.

    “Except we have no money. All we have are the crazies. So the crazies it is.””

    Cat despre trilionul de dolari spart in 20 de ani, in mod sigur nu e un motiv de stres pentru administratia americana, pentru ca banii aia niciodata nu au fost destinati refacerii tarii, pe model Irak, ci pentru alimentarea industriei de razboi americane.

    Ori, din punctul asta de vedere, a mers ca uns.

    Ca fapt divers, viitorul probabil presedinte al talibanilor, a fost prins de catre pakistanezi in 2010 si eliberat, atentie, la cererea americanilor, in 2018, apoi trimis la Doha, unde guvernul taliban in exil traieste boiereste, pe banii alora din Quatar.

    Deci e business as usual. Drama e doar pe CNN, ca sa aiba oile ca noi motive de conversatie.

    00
  10. Ascultam ieri alaltaieri niste mosuleti nostalgici ceausisti vobind despre tineretul asta corupt de televiziuni si occident bruxelles, valorile crestine uitate, lipsa unei maini forte in politica, lipsa pedepselor exemplare pentru nu stiu ce chestii…si deodata m-am luminat, doar barbile le lipseau in rest erau talibani din cei mai puri.

    00
  11. SUA fiind tara aia in care la inceputul anului, ‘talibanii’ lui Trump au invadat Congresul ?

    Ne ‘talibanizam’ si noi chiar daca suntem in NATO si UE, nici o grija …pe nesimtite …ne suedejizam prin cresterea accelerata a suedejilor si pasivitatea majoritatii (cat mai e majoritate) ; ref. schimbare, cine se ofera sa se duca in ‘enclave’ si sa le spuna ca trebuie sa se schimbe, sa se duca la scoala, sa nu mai fie agresivi, violenti, sa aiba un comportament social normal ?ala eu , ala eu ? yep …si ignoram cu gratie cazurile din ce in ce mai dese de interactiune cu scor negativ pt ‘civilizati’ …pana o sa devina ‘normalitate’ pt ca surpriza : ‘talibanii’ vor fi majoritari !

    00
  12. Lasa sa piarda si chinezii niste miliarde ca si ei au turnuri bune de daramat…

    00
    • Si eu cred ca adevarata distractie va incepe in momentul in care interesele talibanilor se vor intersecta cu cele ale chinezilor

      00
    • Sunt curios ce „gain of function” au găsit ei în laborator în XianJiang la măgărușii din Wakhan Corridor. Cough-cough. Sunt pure speculații. Talibanii nu sunt în OMS și de unde să știe ei de tuse măgărească.

      00
  13. Afghanistanul este, istoric vorbind, o țară ghinionistă. Din multe puncte de vedere. La polul opus al soartei, România este (totuși!) o țară norocoasă. (Și când vorbesc despre țări, mă refer, practic, la popoare.)
    IMO, orice comparație între România și Afghanistan este futilă și forțată. Diferențele sunt atât de mari, în absolut orice domeniu, încât cele două țări ar putea fi pe planete diferite. Am un frate care a petrecut un an cu MApN la Kandahar, a venit cu o vorbă de acolo: „afghanii sunt ca orice alt popor, doar că ei trăiesc în Evul Mediu și nu au o problemă cu asta”.

    Cine vrea să vadă cum ar fi arătat România, dacă nu intram în NATO și UE, poate vizita Kosovo: un stat mort în copilăria timpurie. Kosovarii au înghețat (în) conflictul inter-etnic; noi am fi rămas blocați în „comunismul cu față umană” dorit de Iliescu&co. Rezultatul ar fi fost același – de la baroni locali și mafie la sărăcie, șomaj și migrația tinerilor către alte zări, dezgustați de autorități impotente și obsedate de fanfaronada patriotardă care, în Kosovo, a dus la chestia de aici, https://balkaninsight.com/2021/03/26/unregulated-and-unlicensed-war-memorials-proliferate-in-kosovo-towns/. (La noi, probabil că în loc de statui BOR ar fi ridicat de zece ori mai multe biserici decât au început din ’90 încoace.)

    00
  14. https://www.cbc.ca/news/world/kabul-university-womens-studies-1.3285083

    pare un clash interesant de urmărit, având în vedere noua administrație.

    00
  15. Dacă stăm să ne amintim, americanii nu s-au dus peste talibani din motive de drepturi ale omului, statui dărîmate etc. Talibanii se ocupau de multă vreme cu așa ceva. Motivul a fost ben Laden, și asta începând cu 9/11. Din momentul reglării conturilor cu acesta, orice rațiune a prezenței americane dispărea. Practic, americanii ar fi trebuit să plece de acolo acum un deceniu.
    Cît despre utopia construirii unui stat democratic în zonă – în primul rând, în zonă nu există așa ceva, în al doilea rînd, ne lămurim în privința așteptărilor dacă ne uităm la situația din Irak.

    00
    • Sunt destui comentatori americani care sustin exact asta: dupa facilitarea intalnirii lui Bin Laden cu Allah, trupele americane trebuiau sa se intoarca acasa

      00
    • Într-un ”stan” nu va fi niciodată democrație. Mai ales cînd un certificat dat de imam cîntărește mai mult decît o patalama de la primărie.

      00
  16. De ce talibanii au câștig de cauză in rândul poporului? Lăsați asta cu „poporul nu-i vrea”, ca daca nu ii voiau, nu primeau „carne de tun” de la popor. Practic, in taberele de talibani sunt oameni noi, zilnic. Mor, mor, mor… dar nu se mai termina?
    So, cum de talibanii au priza la poporul afghan?

    00
    • Este greu sa scoti indoctrinarea religioasa din sanul multor familii afgane. Democratizarea pe repede inainte si emanciparea femeiilor au condus la aceasta carne de tun, doar pentru a opri blasfemia ce se pogorase odata cu sprijinul american. Vezi AUR la noi si felul in care castiga adepti doar pentru ca sunt homofobi, desi noii adepti nu au si alte ideologii in comun cu AUR.

      00
    • Sunt mai multe explicatii si situatia este foarte complicata. In primul rand, Afghanistanul este o suma de triburi. Marea majoritate a talibanilor sunt pastuni (pashto). Acestia ii dispretuiesc pe ceilalti si ii omoara de fiecare cand au motiv (spre exemplu, pe hazara). In al doilea rand, din punct de vedere tactic este un cosmar sa te lupti cu un dusman care se retrage pana la granita si apoi se duce in Pakistan unde nu se atinge nimeni de el. Iar cand are chef si recruti noi te invadeaza iar si iar.
      Are dreptate si comentatorul care observa ca acesta este un razboi proxi (luptatori, arme si ideologie din Pakistan), versus luptatori locali si bani din India si Iran. Din punctul asta de vedere, retragerea americanilor i-a lasat cu bucile expuse pe rusi (acum au facut niste exercitii militare in Turkmenistan, ca sa umfle muschii, dar granitele sunt poroase si in cativa ani cred ca vom vedea iar atacuri de guerilla in Turkmenistan, Usbekistan).
      Ultimul factor, foarte important, este coruptia salbatica. Soldati afghani care existau doar pe hartie, dar soldele erau incasate lunar de comandanti, arme vandute de catre aceiasi comandanti (cam ce scrie si pe blogul lui Tudor), achizitii facute la preturi care il fac pe Necolaiciuc sa para o fecioara nevinovata. Armata afghana avea si ceva luptatori profesionisti, dar ce credeti ca pot face acestia cand nu li se mai platesc salariile, nu mai primesc gloante si combustibil?

      00
    • Singurii luptători profesioniști sunt comandourile afghane, create pe model american, conduse direct de către americani și care au sângele necesar, cât și dorința d-a lupta.
      Sunt echivalentul Brigăzii de Aur din Irak, din Serviciul Irakian de Contra-Terorism, format din toate etniile și religiile: kurzi, suniți, șiiți, etc. Ăștia au fost vârful de lance in ofensiva contra statului islamic. Mai ales in lupta pentru eliberarea Mosulului.

      00
    • Partial, da. Partial, nu. Insa cand atractivitatea doctrinei talibane pentru populime e stimulata cu AK47, RPG, mitraliere cal .50, shurie si luptatori degrab varsatori de sange de plebeu, eu zic ca multi ii cad in mreje…
      Daca nu-i poti convinge, baga-le teama de moarte in oase si iti vor juca pe sarma e o doctrina de guvernare care a reusit mereu, pe termen mai lung sau mai scurt.

      00
    • Tom, 20+ de ani de razboi, de contact cu „democratia” (cu ghilimele sau nu). Nu stiu cata „mitraliera” a fost in Kabul, de exemplu, in astia 20 de ani. Stii, sunt nise clipuri pe net cu vizitiatori in Kabul, un ras care merita toata atentia.
      Cauta clipurile lui Drew Binsky despre Afghanistan, are cateva (a fost de doua ori).
      Unde e „mitraliera” acolo? Afghanistan are 38 de milioane de oameni. Cati sunt talibani (in zone unde nu era razboi) incat sa „convinga” o tara intreaga? Cam greu.
      Cred ca talibanii castiga pentru ca, in fond, populatia accepta, poate chiar vrea asta.

      00
    • Cred că din cauza impozitelor reduse, uite talibanii iau doar 10% nu 16% ca ai noștrii :))

      00
  17. S-a gresit profund daca in 20 de ani la asta s-a ajuns. E Vietnam reloaded dar nu sunt comunisti ci ceva mai urat… a castigat evul mediu. In primul rand trebuiau dezarmati total sau zdrobiti din sat in sat si din casa in casa talibanii. Tot au lalait-o cu acorduri de pace, cu inchisoare pt mii de talibani in timp ce restul se sustineau din mac si de la state vecine. Apoi pe partea cealata, executati coruptii de la putere care nu au stiut decat sa fure 20 de ani si sa spere la ce ? Nimic, nici un azil la nimeni! Presedintele nou si toata clica de hoti sa fie judecati acum dupa Saria de catre talibani. Atat au inteles ei din razboiul asta, sa vedem cat putem fura cat sunt americanii prin preajma.

    00
    • NOU
      #72

      Tu, Ciocanul, locuiesti in Romania, presupun. Si ai aceleasi ganduri despre conducatorii nostri?

      00
  18. Nu ma pricep la Afganistan dar Europa de Vest s-a scos.
    Acum e momentul ca Romania sa ceara de la UE 100miliarde euro nerambursabili pentru apararea granitelor Europei.
    PS La Puliivara mai intram in Schengen.

    00
    • Acum e momentul ca Romania sa ceara de la UE 100miliarde euro nerambursabili pentru apararea granitelor Europei.

      nu e o idee rea. :D

    • Banii sunt dați Turciei să nu lase valul de sirieni, afgani, refugiați să se împrăștie.
      De-asta Erdogan știe că își permite mai multe.

      00
    • Erdogan și turcii integrează la ei.
      Știu că prea curând n-o să plece acasă sirienii, cu o țară distrusă, un dictator sinistru și fără milă, o țară devastată unde nu mai stă cărămidă pe cărămidă, divizată pe linii sectare, cu o armată loială lui Assad și condusă de iranieni, cu Hezbollahu care-și face de cap și o elită militară allawită, care nu mișcă in fața lui Assad și a clanului.
      Acasă nu-i așteaptă nimic bun și ușor-ușor, sirienii ăia o să se integreze în societatea turcă. Am vorbit cu ceva sirieni, când eram in Bursa. Și nu au fost puțini. Au plecat din calea războiului, fiindcă ar fi fost uciși, dacă nu Assad, atunci restul de facțiuni.
      Singurii rezonabili de pe acolo, au fost YPG și civilii kurzi sirieni, altfel ar fi luat-o peste bot rău, dacă in Raqqa lucrurile nu s-ar fi intors.

      00
  19. 1. Pakistan, aliat USA :)
    2. Fermierii afgani ar putea da lecții în privința utilizării panourilor solare pentru pompe de apă și culturi în zone dificile.
    Mulți din oamenii care au rămas cu gustul amar al libertății vor pleca, că nu au fost suficienți să apere fărâma de libertate… asta e, s-au prăbușit imperii, nu scrie nicăieri că o țară e veșnică. Aviz amatorilor, planul de apărare NATO tot pe curbura Carpaților e?! Pe granița cu Ucraina sigur nu.
    Într-o notă mai optimistă, acum mulți, mulți ani un demnitar US of A: ”Am fi mulțumiți dacă (în Afganistan) am avea o democrație ca în România”

    00
  20. Pe langa faptul ca o „armata” de 300k de oameni inarmata de SUA s-a predat catre o forta de 80k de talibani o sa mai fie in viitor o mica pb. Toti astia sau mare parte din cei 300k vor fi inrolati cu forta sub fortele talibanilor(probabil un 5% ii executi ca sa le intre la restul frica in oase). Deci avem 380k de soldati si au lasat americanii si logistica: arme, munitie, transportoare, de toate cele necesare. Eu zic ca vom incepe sa auzim iar in viitor si de alte state islamice/califate/etc. Distractia abia incepe.

    00
    • 300k pe hartie, dar „pe teren” cati sunt?

      00
    • Atati erau pe hartie, dar fizic, poate tot 80.000. Plus ca erau imprastiati prin toata tara. Daca logistica era asigurata tot de americani, deja rezultatul nu mai pare surprinzator

      00
    • Deja talibanii au inceput sa faca ceea ce stiau mai bine. Au inceput sa ii vaneze pe pilotii din aviatia militara afghana. Si au inceput si sa intre peste reporteri, angajati guvernamentali etc. Probabil ca sa ii verifice la credinta

      00
    • Cumva ordinea era asigurata de aia 5000 de americani. 80k, 300k, cacat. Bombe in cofetarii si grădinițe.

      00
  21. “Afganistan” e un concept care pentru mulți locuitori din zonele alea nu prea are sens. Nici măcar atunci când era plin de militari străini, guvernul nu avea control asupra teritoriului. Pentru ei nu prea există ideea de “popor afgan”, poate în marile orașe să însemne ceva, dar în rest, absolut nimic. Sunt populații diferite în nord față de sud, nu e ușor să-i faci să vorbească aceeași “limbă”. Probabil s-au scos destui bani din zonă, așa că occidentalii se cară, mai mult sau mai puțin forțat.
    Corectă comparația cu România, pe noi ne salvează poziția geografică și, implicit, alianțele din care facem parte.

    00
    • transilvania cum e față de moldova? harcov față de oltenia?

    • Conceptul de nation-state le e complet strain populatiilor bastinase din Asia Centrala.

      00
    • @Vali Cam pricep pe unde bați, dar la noi s-au mai estompat diferențele, mai ales datorită mobilității populației, dar și datorită/din cauza educației naționaliste de până în 1989.
      @Dragoș N-aș zice chiar complet străin, dar e în faze incipiente.

      00
    • În primul și-n primul rând, România este un stat artificial.
      Dpdv al cursului istoriei, p-aici trebuiau să fie 2 state mai mici, care au evoluat natural: Valahia și Moldova. Transilvania, o provincie cu populație majoritar românească, a făcut parte din niște imperii. Transilvania nu prea a fost a noastră, defapt.
      Și se văd diferențele față de restul țării destul de bine. E suficient să urc peste Vali în Brasov, ca să-mi dau seama, deși acolo sunt mai mult moldoveni dă munte.

      00
    • Eu nu cred ca Romania este un stat artificial, pentru ca ratiunea intemeierii statului roman a fost conceptul aceleiasi limbi vorbite in toate provinciile.

      Daca in Transilvania s-a vorbit romaneste mai mult si mai des decat ungureste, nemteste sau turceste, atunci aia e – oamenii aia au avut tot dreptul sa isi ceara apartanenta unui stat unitar.

      Pe logica „cui a apartinut mai mult timp provincia istorica X” – sigur, putem spune ca Moldova ar fi trebuit sa fie astazi o gubernie ucraineana sau rusa, iar Valahia si Dobrogea a bulgarilor sau poate chiar a turcilor.

      E ironic si paradoxal faptul ca in timp ce noi ne punem intrebarile astea legate de statele-natiuni in contextul Afganistanului care e o uniune de triburi, e foarte posibil si probabil ca in 30 de ani de azi inainte – EU sa fie acelasi lucru – o uniune a populatiilor, oricat si-ar dori Orban sa isi pastreze autonomia si crestinismul populist.

      00
    • @Ionuț
      Nu e nimic artificial în statul româm. E bazat pe aceeași limbă, iar oamenii se înțeleg fără probleme între ei, chiar dacă nu toți oltenii știu ce-i firezul ori nu toți ardelenii știu de zaibăr. Iar termenul de națiune prevalează în fața celui de clan sau trib…

      00
    • Ionut M Ai gandit-o mult pe asta?

      00
    • Austria?

      Elvetia?

      00
  22. @zoso hahah bun tare articolulul da bun rau.
    Aia prin Afganistan o ard cu ak-47 si noi o ardem cu parade prin Bucuresti.
    Despre ce vorbim ? La noi razboaiele se dau pe Facebook si Twitter.
    In caz de razboi incepi sa vorbesti rusa instant.

    00
  23. Sa.i aducem in Europa,zic…se pricep la arme si droguri!

    00
  24. Acolo trebuia antrenata si echipata o armata de femei. Alea chiar aveau pentru ce lupta. Nu toti descultii aia care pe jumate tin cu talibanii si abia asteapta sa le faca felul femeilor de acolo. Dupa care vine sa faca la fel in Europa, ca e refugiat saracul.

    00
  25. Ce mai delicat pentru experții occidentali e ca nu au prevazut ca talibanii vor cuceri kabulul atât de repede. Sâmbăta seara se vorbea ceva de luna septembrie.
    Pana acum însă talibanii s-au comportat destul de moderat. S-ar părea ca încearcă sa evolueze către un regim asemănător Iranului. Problema occidentului e acum cum sa împiedice ca talibanii sa facă prozelitism in afara Afganistanului

    00
    • N-au tras nici un cartuș. S-a făcut totul din pix.

      00
    • Războiul de eliberare al fraților uiguri. Solved.

      00
    • Pixel: Talibanii au relatii foarte bune cu China, se pare ca au si un acord pentru infrastructura etc.
      Nu se baga nimeni peste China mai ales ca ei nu glumesc si nu stau la discuții zeci de ani. Câte state musulmane ai văzut să protesteze împotriva Chinei?

      00
    • Si eu zic la fel. No or sa facă nici un pas către China. Ar fi păcat să vorbim de talibani doar la trecut.

      00
  26. Trist este sa nu intelegi mentalitatea alora dar sa ii dojenesti ca nu adera la mentalitatea ta si sa-i judeci prin prisma paradigmei vestice. Chiar trist. Ca sa nu mai zic ca ne trebuia inca un analist pe tema Afganistan.

    00
    • Nu prea ai ce sa judeci, ca sa iesi din rahat trebuie:
      1. sa vrei asta
      2. sa poti asta

      Cand au ajuns primele aparate foto in anii 1860 in Africa, pozele de atunci ne arata ca oamenii traiau acolo cum traiam noi in 1200.

      Similar si pentru Afganistan. Odata devenit comod sistemul, daca nu vine nimeni sa-l scuture, pur si simplu nu va exista progres.

      De altfel si in China, care era cu mult in fata imperiului Bizantin dpdv tehnologic in anii 1400, progresul a fost oprit tot de cei de la putere si interesele lor.

      Afganii nu puteau face asta si aici a incercat, in mod oarecum dubios dar a incercat, SUA sa-i ajute. Problema e ca Afganii nici nu prea vor sa iasa.

      Si nu e 100% vina lor, vina e tot a ideologiei si a puterii care i-a indoctrinat sa-si doreasca practic tot islam hardcore doar cu alte fete pe coperta cartii.

      00
    • @vosidit98 – „a incercat, SUA sa-i ajute.” – nu, nu a incercat nimic. Literal, dupa spusele presedintelui SUA in functie Biden, SUA s-au dus acolo „sa se razbune”, nu sa faca educatie, progres etc.

      „ca sa iesi din rahat” – din nou, literal, ei VOR in acel „rahat”. de la romani, englezi si pana la rusi si recent americani ei nu s-au lasat schimbati de la modul lor de viata. Bun, rau este felul lor de a se organiza.

      00
  27. Plot twist: americanii stiau ca, in urma retragerii lor, talibanii o sa ocupe repede tara. Astfel, ei ies bine si dpdv financiar, dar si ideologic (vezi ce se intampla daca se retrage unchiul Sam?) :))

    Altfel spus, cat de bine seamana cu un sezon nou din Homeland :)

    00
    • Nu ies bine deloc, deja se spune prin presa de dreapta americana: „caderea Kabulului = momentul Saigon al lui Biden”, amintindu-se de caderea Saigonului si cum s-au refugiat toti in viteza. Dar nu-i bai, politic vorbind democratii au sa iasa basma curata, deja s-a dat vina pe Trump „greaua mostenire”. Iar financiar o sa fie nasol doar peste un an-doi, dupa ce productia de hasis/heroina „proudly made in Afghanistan” satureaza piata ilegala de droguri din State.

      00
    • Pe termen scurt, pot parea sifonati din treaba asta. Pe termen lung, este posibil sa iasa chiar foarte bine. Au stopat o sangerare de fonduri considerabila, iar inamicii lor (rusii si chinezii) au tema constanta de atentie, de trupe suplimentare blocate pe la granita. Desi mancau rahat constant, ca americanii faceau o treaba naspa in Afganistan, de fapt ei stateau linistiti datorita prezentei americane acolo.

      00
    • Fără să fiu conspiraționist dar ar fi hilar dacă americanii ar începe să sprijine talibanii să îi streseze pe ruși, chinezi și chiar pakistanezi :))

      Ar fi mult mai ieftin și efectele i-ar ține bine de tot ocupați pe toți prin zonă.

      00
    • @DanC Democratii din SUA sunt „who gives a f about Biden?”.
      Biden a fost papusa pusa acolo sa mearga voturile, ca nu puteau sa o puna iar pe Hillary, avand imaginea prea sifonata. Si nici nu puteau alege vreo alta candidata fara clout politic care sa atraga efectiv voturi, fiindca iesea iar Trump.

      Din contra, daca Biden cade de prost si reusesc s-o puna pe Harris in locul lui ei vad asta ca pe un castig pentru ca bifeaza doua casute dintr-o lovitura: Prima femeie de culoare presedinte a SUA.

      00
  28. NOU
    #116

    Afganistanul nu e atat de gropar de imperii pe cat se zice. Au fost si imperii si personalitati care au reusit sa-l cucereasca: Darius cel Mare si persii, Alexandru cel Mare si macedonenii (care chiar au lasat o civilizatie in urma, regatul greco-bactrian….cautati pe wikipedia sa vedeti), califul Umar si rashidunii, Genghis Han, Timur Lenk si mongolii, apoi Babur si mogulii.
    E hilar ca n-au reusit sa-l cucereasca imperiile albilor din nord (britanicii, rusii si americanii) cu toate tehnologiile lor , dar poate pentru ca s-au petrecut in secolele 19-21 cand imperiile se purtau mai cu „manusi” cu populatiile supuse.

    00
    • ce au facut bre alexandru cel mare si genghis khan si timur lenk in afghanistan? pe bune, exact ce au schimbat in mentalitatea si stilul de viata al populatiei de pe meleagurile alea? cum se vede influenta lor?

      00
    • Pai si cu Daniel Dravot si Peachey Carnehan ce facem bre?
      Nu cucerira ei Afghanistanu? Cucerira.

      Vezi, asta nu inteleg americanii, in locul lor as trimite doua-trei batalioane de masoni.

      00
  29. NOU
    #119

    De ce am impresia ca astia vor fi izolati de restul lumii, embargouri si alte chestii.

    00
    • sunt vreo 29 de milioane de civili. Sincer sper sa fie o actiune care sa se transforme in atac surpriza contra talibanilor, care nu mai sunt acum ascunsi prin munti.

      00
  30. Nu as compara Afganistanul cu Romania.
    Pe noi ne-a inghitit UE si gata. Acum suntem in perioada in care ne digera.

    Afganistanul e locul in care se lupta prea multi.
    De fapt toti vecinii Afganistanului plus toate triburile din Afganistan.
    De aceea nu poate fi pace.
    Afganistanul e zona tampon intre Iran si Pakistan, adica intre siiti si suniti, e zona tampon intre islamul radical si islamul moderat din fostele republici sovietice.
    Indirect poate afecta Rusia si China, au granita comuna.
    America a incercat sa aduca democratia intr-o tara ce nu a iesit din organizarea tribala.
    Afganistanul mai are nevoie de cateva zeci de ani pentru a se putea construi un stat natiune.

    Revenind la noi, mai avem nevoie de cateva generatii si de practica juridica pana la a avea un stat de drept. Nu e suficient sa scriem stat de drept si gata. E nevoie sa traim sub un stat de drept.

    Valabil si pentru Afganistan, nu e suficient sa iti scrie America principiile democratiei, mai trebuie ca si afganul de rand sa se bata pentru a trai in democratie.

    00
    • Pai afganul de rand vrea islam… dar nu cu liderii actuali :))
      Asa ca sunitii o sa ia teritoriul si raman acolo, iar siitii vin in Europa sa predice aici islamul. :)))))

      00
  31. Problema e alta @Vali. Tot armamentul fortelor afgane care ramane pe mana talibanilor.

    00
  32. Miroase destul de mult a mana ieftina de lucru pentru Europa/SUA. Si nu spun asta cu rautate. Dar ma gandesc ca e posibil sa fi fost luata si fateta asta in calcul, dupa ce s-a intamplat in Siria.

    00
    • NOU
      #131

      „Refugiatii” veniti in valul din 2015 sunt 85% fara loc de munca si peste jumatate nu au avut niciodata unul. Sunt viitoare masa de votanti usor santajabila, asistata social.

      00
  33. ce se intampla e un exemplu perfect pentru noi, asta, daca intradevar in cei 30 de ani de la revolutie nu s-ar fi schimbat nimic
    independent de cum percepem schimbarea asta, la noi s-a produs. la ei, dupa 20 de ani, nu

    00
  34. La spartul targului, vin si eu cu un comentariu: citeam pe un blog de prin ro ca de ce ne intereseaza ca „Trump”, ca de ce ne agitam noi ca iese sua din acordul de la paris, ca una, ca alta … ca ar trebui sa fim mai mult interesati de noi, ca 3/4 din masculii romani inca corecteaza fizic femeile, ca chestiile astea oricum nu ne dau noua de mancare si ar trebui mai intai sa ne ocupam ‘sa fie curat la noi in dormitor’ …

    Ca sa revin, de ce ne-ar interesa de talibani?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile