Adorabilă grija Bucharest Real Estate Club pentru România

Ceva asociație a imobiliarilor a plătit advertoriale pe unde a putut ca să anunțe că situația din București e nasoală, că Nicușor ține PIBul României în loc.

Mi-a plăcut mult fraza asta:

Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă întreaga industrie de real estate – mari dezvoltatori, companii de construcții, arhitectură, project management, consultanță sau avocatură din real-estate- rămâne deschisă dialogului cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții astfel încât Bucureștiul să reintre într-un cadru de normalitate.

Am eu niște soluții, dar nu o să le placă:

  1. respectat legile privind spațiile apartamentelor. și terminat cu rahaturi de tipul “bucătăria e în sufrageria din hol”.
  2. făcut lobby pentru o lege a chiriilor în care
    1. să fie protejate toate părțile,
    2. agenții imobiliari să lucreze numai pe exclusivitate
    3. și să nu mai mintă cu privire la spatiile imobilelor
    4. schița să fie obligatorie în anunțul de vânzare

Foarte simplu. Mai util pentru toată lumea să facă asta în loc să facă lobby pentru construcții proaste, cu spații furate, prin parcuri retrocedate dubios.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Eu as pune schita obligatorie si in anunturile de inchiriere. De ce trebuie sa strabat jumatate din Bucuresti ca sa vad ca de fapt „terasa” este un balcon meschin si ca in spatiul pentru dressing nu imi incape decat un sifonier de dimensiuni medii.

    Comentariu apreciat.2715
    • Pacat ca am doar un singur like de dat.
      As baga o lege „schita in anunt sau iei bataie daca m-ai pus pe drumuri degeaba”

      Comentariu apreciat.1123
    • As adauga la asta si 100 de lei taxa de vizionare pe care ii platesti la inceput si ii primesti inapoi dupa vizionare. 2 din 5 oameni nu se prezinta la vizionare chiar daca ai confirmat cu 1h inainte cu ei la telefon ca a ramas valabila intalnirea.

      Comentariu apreciat.8144
    • Detaliile vai sunt un modus operandi pentru agenti, care au mai multe scopuri:
      – e plasa pentru prosti, adica daca te deplasezi sa il vezi, spera sa te convinga.
      – spera sa nu identifici locatia si sa nu platesti comision.

      Problema este ca eu de ex pun cadastru, poze, film, pozitionare pe harta etc si stii ce se intampla?
      Se intampla ca foarte rar vin direct chiriasii.
      Majoritatea vin insotiti de agenti!
      Probabil ca cei care au vazut anuntul pe net deja, cu toate detaliile, au gasit ceva care nu le-a placut (pret/ pozitie/ poze etc).

      Cei drept, eu am renuntat la apartamente normale, eu ma adresez expatilor.

      163
  2. Si numai pentru asta, si merită votat crețu’.

    Bucharest Real Estate Club asta e un fel de atunci când mafioții vor să își treacă afacerile pe „legal”, cum ar veni.

    Comentariu apreciat.15110
  3. Ar mai fi una: nu mai dați bani aiurea pe terenuri unde PUZ-ul pute de la o poștă (gen singura cladire de 10 etaje în zonă de case) după care vă plângeți prin presă că vecinii au blocat construcția și au anulat în instanță planul.

    Comentariu apreciat.1184
    • Si sa nu se mai permita constructia de blocuri daca nu ai o scoala la o distanta de cel mult 1km. Daca nu e, n-au decat sa se stranga mai multi dezvoltatori din zona, sa finanteze constructia unei scolii.
      Sa vad si eu ca dezvoltatori contribuie cu ceva la dezvoltarea zonei. Nu doar la trafic blocat si blocuri inghesuite unele inalte incat toata Romania arata a ghetou.

      Comentariu apreciat.1127
    • Scoala, dar si grădiniță, creșă. Construit pe banii lor si predat primăriei. In unele părți se inchid/comaseaza/se reduc numarul de clase, iar in altele vin de la minim 30minute de stat in trafic.

      Comentariu apreciat.355
    • Nu uitați de drum :) din ăla pe bune, nu prin pădure :)

      101
  4. Si unde punem bradul? Il punem in baie! Dar in baie e baia….acum in baie e balconul cu tot cu camara….mi,a adus aminte de Toma Caragiu ca radea de cutiile de chibrituri comuniste referitor la pozitia bradului in casa.

    Comentariu apreciat.931
  5. Pai sa le luam pe rand:
    1. Teoretic se poate face asta doar ca cineva trebuie sa suporte costurile. Ori marjele astea mari de profit de prin imobiliare nimeni nu vrea sa le lase din mana. Pe partea cealalta cumparatorul vrea sa scoata un pret cat mai mic. Rezultatu este ceea ce avem acum, o gramada de apartamente nepractice si in care oamenii nu se simt bine. Am sperat ca odata cu pandemia o sa se schimbe ceva. Ceea ce vad in schimb sunt doar cutii de chibrit scumpe, care indirect maresc si pretul celorlalte locuinte. Nimeni nu vrea sa rezolve problema intrucat inseamna sa se piarda bani care altminteri ar facuti usor. Este un cerc vicios.
    2. In teorie problema nu este ca nu exista o lege a chiriilor ci a faptului ca orice problema in speta asta dureaza prea mult. Nu-ti trebuie mai multa birocratie iti trebuie doar o aplicare coerenta si zilnica a legilor. Complicat de facut asta in Romania si nimeni nu-si doreste de potentialele efecte colaterale.
    Si acum sa vorbim de efecte colaterale. Daca de maine ceea ce propui s-ar implementa si aplica, o sa urmatoarele chestii:
    1. Preturile se vor schimba dramatic. Apartamentele prost compartimentate, care nu respecta legea vor scadea in pret. Ce le poate tine cat de cat sus sunt amplasarea si alte chestii(centrala termica, loc de parcare). Apartamentele comuniste in zone decente si apartamente noi care respecta legea vor avea un pret mai mare decat am putea realiza. La cele comuniste cresterea o sa fie temperata de diverse vicii, insa la cele noi cresterea va fi simtitoare zona facand intr-adevar diferenta.
    2. Extrem de multi oameni isi vor da seama ca nu au nevoie de o casa(sa fie proprietar) sau ca nu-si permit a detine o casa.
    3. Profiturile mari ale unor jucatori din piata vor disparea. Cel putin cei care construiesc indirect ghetouri gen Militari Residence sunt primii care vor simti efectele. Cei din zona de mediu spre lucs o sa vada ca tipologia clientilor o sa se schimbe si o sa se adapteze daca nu se vor duce spre alte piete.
    Acum cati din Bucharest Real Estate Club vor ca lucrurile astea sa se intample? Probabil ca foarte putini, majoritari vrand doar ca situatia de pana prin 2020 sa revina.

    Indecis. Tu ce zici?2425
    • Apartamentele se vor regla singure. Vor scadea pretul la toate debaralele numite apartamente. Cele comuniste si noi cu suprafete decente vor scadea in pret deoarece nu vor mai avea clienti, nu ca acum ar avea foarte multi clienti apartamentele mari ca daca aveau clienti nu s-ar fi plans aceasta organizatie imobiliara de tip mafiot pompata prin programul prima casa. Daca prima casa vine si zice: suprafata minima pentru credit 60 mp la 2 camere si valoarea de maxim 50k euro sa vezi cum piata imobiliara scade la pretul cerut de prima casa.

      Comentariu apreciat.4810
    • @verde never lose hope

      104
  6. Ba sa moara ma-sa, numai chestii pe care sa le facă „altcineva”, o lista de chestii la care se angajează ei pe partea lor de piață…nimic.
    M-am uitat pe lista de membri, unii sunt spălați si probabil victime colaterale, dar asta ar trebui sa ii îndrepte către colegii lor de piață. Get your house in order cum ar veni.

    Repede sa facă primăria ceva, ca a scăzut PIBul de la cărămizi puse una peste alta…gtfo.

  7. Daca ajung rechinii astia sa se planga, inseamna ca Nicusor face treaba buna.

    Comentariu apreciat.1846
  8. Macar oamenii au plătit un articol să își spună pasul că sunt forțați să intre în legalitate. Dar de asta ce ziceți : „Gabriela Firea felicită „Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu”, pentru adoptarea primului ghid pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă” – câteva articole mai jos. Când am văzut articolul mi-a sărit voma pe nas

    Comentariu apreciat.293
    • NOU
      #21

      Articol de melancolie si nostalgie macabra, de tip 1984, „Tovarășul premier și tovarășa viitoare luptatoare pentru libertatea ei de pe frontul italian”

      71
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2486
    • Domnu’ mâncator de căcat, nu îți trebuie autorizație pentru mutare perete rigips, că nu e perete structural….. Dovadă că minți… Și ăia 2 de zici matale or să mai ia un mandat sau chiar mai multe.

      Comentariu apreciat.5612
    • Da, e bulshit chestia cu rigipsul. Eu sper sa nu plece Nicușor și Clotilde ca fac treaba buna acolo, spre deosebire de alți primari USRisti.

      Comentariu apreciat.357
    • Domnu atotștiutor, o sa ai un soc cand vezi ce implica legislatia romaneasca, din pacate.
      Voi astia care va bucurati de Nicu, nu intelegeti cate kkturi exista, iar la fiecare trebuie o hartie ce dureaza minim 60 zile dpdv practic si e inutila tot practic, dar e ceruta de lega.
      Pentru a darama 3 pereti de rigips am nevoie de expertiza MLPAT, care spune in 20 de pagini de blah-blah ca daramarea peretilor nu are impact structural.
      Da, si eu stiu ca rigipsul se da usor jos, dar nu ma crede nimeni, eu nu sunt inginer expert!

      Si mai e ceva frumos, ca e spatiu comercial si pentru ca ii revopsesc fatada (acum e albastra si e spatiu comun), am nevoie de semnatura a 2/3 din proprietari cf art 39 legea 96/2018.
      Si ce crezi? Semneaza doar daca le inlocuiesc eu toate coloanele de utilitati din bloc!

      Si ce crezi! AP va fi chemata in judecata…
      Sa tot faci afaceri in Romania.
      Astea sunt costuri ascunse, platite la final de client!

      Indecis. Tu ce zici?2738
    • Îmi amintesc de matale, ai fost prost și prin alte comentarii….
      Când au fost puși pereții de rigips nu a trebuit expertiză? Cam ilogic ce îndrugi acolo….

      216
    • Pe aici nu se accepta realitatile cotidiente, cand nu bifeaza credinta populara.
      Doar ca nu modifica cu nimic realitatea, doar primesc manute rosii.

      Legislatia e tampita, voi nu va loviti de ea si de birocratie sau de faptul ca Nicu si Clotilde blocheaza si actiuni minuscule, in lupta lor surda.
      Sunt innebunitori.

      Spatiile vechi NU au cadastru, iar pentru vanzare se face cadastru, iar acel cadastru se face cu situatia la zi (peretii de rigips facuti ilegal), chiar daca in cazul de fata exista o schita pe hartie ce arata ca spatiul fiind open space.

      DPDV legal conteaza doar cadastrul inregistrat la ANCPI.

      Dupa Revolutie, romanii s-au apucat sa darame prin apartament. Unii doar peretii de BCA de pe la debarara, dormitor/bucatarie, altii au taiat betoane = foarte multe reclamatii, asa ca ISC a hotarat ca orice perete ce se da jos = expertiza MLPAT si autorizatie.

      Faceti diferenta intre lege si situatia din teren! Nu te cauta nimeni daca iti darami/pui pereti in casa, DACA nu esti reclamat.

      Aceeasi compartimentare facuta din lemn/PAL/sticla, nu are nicio problema :)
      E o aberatie totala, dar nu ai cu cine discuta.

      Pentru ca viata bate filmul, smecheria acum este sa faci pe cadastru open-space si sa trasezi pe planuri pereti optionali „Pereti interiori nestructurali – legea 50/1991, Art 11 (1), litera n = modificari de compartimentare nestructurala realizate din materiale… demontabile!”

      Apropo de Clotilde.
      Nicu iti cere sa ai aprobare de la PS1, iar legea zice ca PS1 trebuie sa ti-o dea in 5 zile!
      Clotilde zice ca NU e asa, ea nu semneaza decat daca ai aviz de la Ministerul Culturii!

      Vorbim de o compartimentare interioara la o cladire care NU e monument istoric (e construita in anii ’80), dar care se afla in zona blestemata „monument istoric”!

      Voi intelegeti cat de aberanta a ajuns situatia in Romania?
      Uite si dovezi.
      https://imgur.com/a/L4yfiJJ

      Toate astea implica extrem de mult timp si un purcoi de bani, de aia e foarte greu sa fii in regula dpdv legal in Romania.

      197
    • Rigipsul prin definiție nu poate fi structural. Problema dacă este structural sau nu se pune la pereții de cărămidă/BCA (care se cheamă materiale portante). Expertiza MLPAT se face în cazul în care nu găsești proiectantul original. Adică nu ai acte pe construcție (proiect structura, instalații, arhitectura în special). Ceea ce este o idee f proasta în România, dar nu mă mira când văd ce cumpara unii prin așa zise rezidențiale.

      61
    • Domnu miliardar Bogumil,
      Lasati dracu gogonatele astea,nu sintem chiar atit de retardati cum ne consideri.
      Ce autorizatie la perete de gipscarton ai cerut?

      74
  10. Lobby pentru o lege a chiriilor care sa protejeze ambele parti? Facut de cine, cand marea majoritate a oamenilor de chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta si ii injura pe cei ce au mai multi bani decat ei?
    Oamenii vor o lege a chiriilor care sa protejeze chiriasul, nu sa ii protejeze pe amandoi in acelasi timp.

    145
    • Stii ce greu este sa scoti un chirias acum din casa?

      205
    • Nu stiu legislatia in Romania insa stiu in alte parti si este inclinata serios in favoarea chiriasului, de aia spun ca nu o sa existe ceva sa ii protejeze pe amandoi.

      103
    • Păi n-ai cum să-i protejezi pe amândoi. Cel mult un compromis amiabil pentru majoritate (deși nici asta nu e garantat).

      În România foarte mulți proprietari vor dori aproape întotdeauna dreptul de a evacua oricând chiriașul și de a face vizite neanunțate, „că doar e casa lui/ei ce aia a mă-sii ?”

      129
    • Chiriile in Romania sunt foarte mici comparat cu costul imobilelor si mai ales cu eventualele repartii.

      Rar gasesti chiriasi oameni.
      Majoritatea sunt pusi pe distrus, ca „la cat platesc”, ar trebui sa ii faca proprietarul o MUE la cateva luni.
      Si pentru ca proprietarii sunt patiti, cer sa mai intre sa vada care e situatia in teren, daca nu a exlodat casa/apartamentul sau daca nu a devenit crescatorie de pisici/caini/soareci/sobolani/gandaci!

      Si vine acel moment in care nu ti se mai plateste chiria si afara e frig, dar e brusc caz social.
      Si e de dorit sa il dai afara in pumni, nicidecum sa iei masuri legale, care te vor baga in kkt ca proprietar.

      BTW, voi ati vazut ca astia au bagat CASS si la chirii?
      Ai o birocratia infioratoare si platesti taxe maricele, iar astea inseamna costuri ce se reflecta direct in Chirie!

      Cum poti sa ai predictibilitate si stabilitate in aceste conditii?

      „1. Redevine obligatorie inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF, obligatie la care se renuntase in 2018;

      2. Se elimina cota forfetara de 40% la calculul impozitului pe venit, astfel incat impozitul real devine mai mare (creste de la 6% la 10%);

      3. Se micsoreaza plafonul de la care se plateste CASS la veniturile din chirii (acest plafon scade la 6 salarii minime brute pe economie, fata de 12 pana acum). „

      813
  11. „schița să fie obligatorie în anunțul de vânzare”
    Si adresa exacta, plm

    Comentariu apreciat.341
  12. Nu ajunge man.De fapt ce ai bagat tu acolo ar fi printre ultimele chestii. :D Ca omul decide ca ii place o cutie de chibrituri e treaba lui si Bangladesh-ul cu chiriile e o alta problema.Problema mare este PUG-ul(planul urbanistic general). Dupa ce facem drumuri, parcari, transport comun, piste de biciclete, gradinite, scoli, sali de sport, bazine, parcuri, cimitire, crematorii vom da autorizatii de constructie. Trebuie sa se termine cu cartierele dormitor unde toti pleaca dimineata si se intorc noaptea sa doarma si toata treaba este altundeva si toti se vaita de trafic. Acum nu e nimeni absurd ca se pot face peste noapte scoli, gradinite, etc inainte de cartierele pacii. Dar pt toate astea trebuie bani. Oricine construieste trebuie sa dea o taxa X forfetara la mp construit. Altfel nu se obtine nici o autorizatie de constructie. Banii in avans ca la curve si demarat constructiile de drumuri, scoli, etc. Vor fi toti nervosi la inceput pt ca taxa se va restrange in costul apartamentului dar vor multumi mai incolo.

    204
  13. Ce ai facut boss? Daca aplic punctul 1 si 2 in Iasi ne facem singuri apartamentele :)

    Vorbeam cu cineva care a preluat o agentie, spunea ca rar se semneaza un contract de exclusivitate! Tocmai pentru ca sunt 30 de mii de ulii pe langa dezvoltator cu 1% iar aia ii privesc ca pe niste sclavi.

    E si vina agentilor care nu inteleg ca una e sa vinzi cu 5% exclusivitate si alta e sa vinzi un bloc cu 1% la care ciupesc Inca 30 de agenti.

    133
  14. in primul rand trebuie sa faca o aplicatie/site/webapp in care sa arate unde si cum i-a impiedicat nicusor apoi o sa iau si in serios ce spun domnii

    243
    • ar fi de kkt.

      1. voiam să facem acest jeg de bloc de 20 etaje intr-o zonă de case.
      2. am luat pe japcă acest parc, am dat doc la copaci și voiam să facem un bloc.

      nenorocitul de nicușor nu ne lasă!!!

    • @vali cum boss caCaramitru il are pe Nicusor zilnic in gura. Ca e taliban, ca nu construieste nimic, ca pune niste cacaturi de tevi..

      151
    • Caramitru e o Sosoaca pentru oamenii care stiu sa citeasca. Change my mind.

      Comentariu apreciat.292
  15. Din cauza lor arata orasul ca un cur, pentru ca sunt lacomi si nu pot construi sustenabil. Sa ma cac pe PIB-ul vostru care provoaca neplaceri altora.

    Indecis. Tu ce zici?266
  16. Am găsit prin împrejurimile satului o chestie de 7 x 7 ( recte 49 mp.). În același sat, adică aici, birou de arhitectură cu patru angajați, doi homosexuali pereche și două talâmbe de prin America de Sud.
    Cum îl facem din ceva fost depozit de reziduri nucleare, în ceva locuibil pentru decât două persoane ?
    ( Am desenat pe o pagină de caiet cu pătrățele o configurație cu baie , dormitor, living , bucătărie, debara. Prost sunt, recunosc, dar din creion a ieșit ceva acceptabil. Dar nu am prezentat schița, zic hai să văd ce ce le poate screme mintea la patru ,,profesioniști,, ) .Practic un rahat cu open space, patul în living și debaraua în dormitor. Și mașina de spălat ? În garaj. Lipită de frigider.
    Nu am garaj. Păi atunci speli la mânâ. E spațiul mic, nu încape nici o veioză .
    Sunteți niște artiști, să aveți parte doar de loc mult și verdeață.
    Frumos, elegant.

    Indecis. Tu ce zici?2013
    • Și la mobilă e la fel. Niște rahaturi din pal, fără structură serioasă, cu minim de funcționalitate. Bunicii aveau sertare sub blatul mesei. La toate mesele. Extrem de practic. Nu mai se fac, am avansat fmm…..

      135
    • Ca să parafrazez doi țârcvonici compozitori de muzică :
      1. Evoluăm ca jegul în Dero.
      2. Suntem doar doi în pula mea. Doi. Nu am nevoie de sufragerie tip stadion. Nu vreau nici open space și dormitor gen ca acasă la Jay-Z. Vreau bucătărie cu ușă, ca atunci când fierbe cratița cu ciorba de burtă, să nu îmi distragă atenția mirosul tumultos de mâncare tradițional balcanică de la cititul ultimei magnifice opere de artă elaborată de Sandra Brown.
      Adorabilă lipsa mea de viziune și mirifică lipsa specialiștilor de un minim număr de neuroni. Practic prost eu că vreau de ce am nevoie.

      223
    • Nu înțeleg un lucru – daca primăria dă o autorizație pe care nu avea dreptul să o dea- de ce le face Nicușor plângere penală sau de care o fi? De ce ataca doar autorizația și nu pe autorul ei?

      141
    • „Cele 87 de autorizații emise de Primăria Sectorului 2 au fost date în perioada în care PUZ-ul era în vigoare, deși pe rol se aflau mai multe procese pentru anularea documentației de urbanism”
      Primaria are un termen in care trebuie sa raspunda la cererea de autorizatie, in termenul respectiv PUZ-ul era inca valabil.
      Deci PS2 e acoperita de lege.
      Ca moral, uman si chiar juridic putea face mai mult sa ii blocheze pe aia, e alta discutie.

      110
    • Logica legala/jurisprudenta spune asa:

      1. Iei Certificat de Urbanism, care e valabil doi ani (nu 100 de ani).
      Ideea de 2 ani e tocmai sa te puna la adapost de eventualele modificari legislative, tampite, care iti dau peste cap planurile, bugetul, scopul achizitiei etc.

      De ex eu cer CU de construire (nu de informare) inainte de a cumpara un teren, tocmai ca sa nu am suprize dupa achizitie.

      Prin CVC preiau respectivul teren si CU emis pentru el.

      2. Problema este ca lui Nicu nu ii convine legea.
      In momentul emiterii CU erau alte conditii, adica s-au emis in baza unei documentatii PUZ care era in vigoare si legala in acel moment, chiar daca erau atacate in justitie.

      3. Intre timp, PUZ-urile au fost declarate ilegale, dar asta NU implica automat anularea documentatiilor emise, adica a Certificatelor de Urbanism!

      E ca si cum ai zice ca se anuleaza toate documentele pentru ca Primarul a fost arestat pentru frauda/coruptie!

      E o nebunie care blocheaza totul, iar justitia in Romania stim ca mai mult incurca decat ajuta.

      Nu exista de fapt reguli!

      413
  17. Tot pe PIB sunt fripți și ăia de la țigări cu advertorialele lor despre contrabandă. La prosteli din astea pe față n-ai cum să răspunzi decât cu un citat din Gandhi: hai sictir!

    142

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube