Adobe au făcut în prima parte a anului 1 miliard de dolari, cu nu ştiu cât la sută mai mult decât anul trecut. Bucuroşi de aceste rezultate financiare excelente, oamenii de la Adobe au promis că vor folosi banii ăştia pentru:
-
a face din Reader un soft care să se deschidă rapid, să aibă sub 50Mb şi să nu necesite updateuri de două ori pe zi. sau să cumpere Foxit Reader şi să îl redenumească.
-
a lucra intens la flash player pentru a-l face un produs competitiv, care nu crapă aiurea, nu ocupă procesorul când nu e folosit şi care nu necesită updateuri de securitate de două ori pe lună.
-
a face un concurent pentru Windows Live Writer, care să meargă pe WordPress şi pe Blogspot.
-
a face un Photoshop light, doar pentru management poze şi prelucrări uşoare (resize, crop, contraste). sau dacă nu, să cumpere xnview şi să îl redenumească Adobe Xnview. ce bun ar fi un Xnview cu funcţionalităţile Lightroom!
-
a face o versiune funcţionabilă şi utilă/uşoară de Premiere.
Pe cine păcălim? Mai bine mai scot o versiune de Creative Suite, cu 3-4-5 imbunătăţiri minore, ca să ia ochii fraierilor, şi vor mai face încă 40 miliarde profit, pe care îi vor cheltui pe curve, petreceri şi alte prostii şi mai puţin pe făcut produse utile şi rapide.
Ieri am plesnit un update la flash player. În fine… N-ar strica dacă ar mai lua la puricat și Illustrator-ul și dacă ar mai ieftini puțin suitele.
Hai sa cumpere si paintu sa-l faca adobe paint sa fie si mai usor de folosit…
Pana la urma Playeru’ si Readeru’ sunt gratis si nu au facut bani din ele, Photoshop, Aftereffects, Premiere sunt produse excelente si asta le aduce banii.
@Blogarel: lol. bună asta cu „sunt gratis”. ai idee cumva de ce sunt gratis?
Lucrand zilnic la mai mult de 2 calculatoare mi s-a acrit de cate ori vad ca Readerul sau flashul isi fac update. Parca in fiecare zi apare alt update.
Nu e chiar light dar Photoshop Elements face treaba destul de buna si pe partea de corectie foto si pe partea de organizare a lor
Oricum, e mai light decat toata suita de bloatwareshop.
Altfel, ne mai trebuiesc inca doi-trei Jobs ca sa se puna rotile in miscare
@ Zoso asta așa un pic în afara subiectului. cred că nu a mai scris nimeni de povestea cu rezultatele financiare Adobe. e greu cu documentarea în presă ):-
Ar fi bine sa termine cu update-urile astea zilnice. Cred ca este nasol si pentru ei sa lucreze la pachuri si update-uri non stop in loc sa lucreze la cercetare si dezvoltare de produse.
Hazu’ de pe lume cu astia de la ANAF, care recomanda Adobe Reader 8.2 (desi asta e pe la versiunea 10) pentru semnat electronic declaratiile lor. A trebuit sa dezinstalez Foxit Reader si sa pun nenorocirea aia de Reader.
Salut,
Cu riscul de a mă arunca în gura troll-ilor, o să intervin cu câteva clarificări. Mai întâi însă, țin să precizez că sunt angajat la Adobe România, dar părerea exprimată mai jos este cea personală.
– Există Premiere Elements și Photoshop Elements, care fac cam ce zici tu. (sunt un fel de versiuni light și mai ieftine de Premiere Pro și Photoshop).
– Flash Player și Adobe Reader s-au îmbunătățit semnificativ în ultima vreme, dar pentru a vedea îmbunătățirile, trebuie să-ți instalezi unul din acele enervante update-uri. La fel ca la Windows. Sau ca la anti-virus. Software fără bug-uri nu s-a inventat încă, însă update-uri care se pot programa să se descarce și să se instaleze la anumite intervale de timp oferă cam toată lumea, inclusiv Adobe. Ele sunt gratuite, însă generează bani pentru Adobe prin căi indirecte. (parteneriate)
– Nu știu la ce te referi cu un concurent pentru „Windows Live Writer”, însă din cunoștințele mele, Adobe nu a anunțat niciodată o intenție în acest sens. Mulțumim, oricum, pentru sugestie! Ne putem gândi la modelul de business.
Ca o notă generală, Adobe se axează în ultima vreme foarte mult pe segmentul „enterprise”, iar achizițiile recente demonstrează asta: Day, Omniture, etc. E nevoie de multă coerență și aici, ca și în portofoliul de produse „tradiționale” și lucrăm la asta activ. Însă ca orice societate pe acțiuni, ne focusăm și noi acolo de unde vin banii.
PS: Nu știu de unde ai impresia că banii Adobe se duc pe curve și petreceri, speram să avem o reputație mai bună. Oricum, keep trollin’, ne plac părerile sincere, chiar și cele mai puțin avizate.
@Marius Zaharia (Adobe):
– cat ii ia lu photoshop elements sa se incarce? mai putin sau mai mult decat photoshop full?
– desigur. updateurile alea repara buguri, nu imbunătăţesc nimic.
– sugestia e de acum doi ani. daca tot ai dreamweaver, care e cea mai bună unealta de html, de ce n-ai face şi un editor de bloguri? mai renunţi la chestiile lu DRW, il faci să se conecteze la net şi aia.
ştiu ca adobe se axează pe entreprise. de acolo vin banii.
și de banii ăștia au mai promis că le cumpără celor din echipa de la acrobat un telefon ca să’i sune pe cei din echipa de la photoshop/illustrator, să’i întrebe ce shortcut’uri folosesc, să le implementeze și ei tot p’ălea! măcar la funcțiile similare.
@Marius Zaharia (Adobe):
ei sa vezi segment corporate pe care il „mulgem” cat incape!
poate Adobe se va gandi sa integreze generator de coduri de bare in illustrator (pluginul separat third party costa cat illustratorul).
si poate se gandeste si la grid management in ID pentru ca tot asa iti cade portofelul de la etaj cand te arunci la un grid calculator…
De la CS4 la CS5 e un mare upgrade, cel putin la Photoshop.
Numai „content aware” mi-a scutit pana acum multe ore de munca.
Apoi vine „artboards” in Illustrator – care iti permite lucru multipagina, export individual de pagini, etc…
Pe bune, CS5 e O MARE SMECHERIE.
De la CS2 la CS4 nu prea am vazut schimbari majore.
@Cristi: ce să zic, n-am mai urmărit ce se intampla de pe la CS3. am un PS, face ce imi trebuie, e ok.
@Adobe dude, ultimele voastre programe sunt asa „imbunatatite” ca am ajuns sa folosesc Photoshop si Dreamweaver „portable”, eu zic sa va faceti propriul sistem de operare…
@Keos dude, mă îndoiesc că versiunile alea ale tale „portable” sunt așa „ne-piratate” încât să îți permiți să le schimbi ca pe șosete. Eu zic să pui mâna să dai banii pe o licență, să vezi ce mulțumit o să fii de programele pe care le cumperi.
@mrm: sincer, dacă ai cumpara un CS3 şi ai vedea ca e o mizerie care se mişcă mai greu decat CS şi nu poate fi folosit, cum justifici cei 2000$ în faţa şefului? de curiozitate intreb…
avand in vedere ca segmentul principal este cel enterprise, mi se pare logic sa nu se axeze mai deloc pe end-user. de acolo vin banii greu sau in unele zone deloc.
adobe a inceput sa se miste mai bine, recunosc; dar mai au muuuulte de facut.
dp meu dv sunt in top. sunt cei mai buni. au si cu ce, atat produse cat si banutzi. din pacate, se misca greu, papa resurse multe. trebuie sa ai racheta sub birou ca sa-ti mearga decent. totusi, produsele lor isi fac treaba cel mai bine si sunt, ca si windows-ul, cele mai impamantenite.
În primul rând, de ce aș cumpăra CS3?! Nici nu cred că se mai vinde. Dacă vrei să vorbim despre CS5 (latest and greatest), atunci iată replica mea:
Tu sau firma ta ai o nevoie. Îți satisface CS5 nevoia aia?
Dacă da, ți-o satisface în măsură mai mare decât altceva de pe piață? Ieși mai ieftin decât dacă ai cumpăra programele de care ai nevoie de la 10 companii diferite?
Dacă nu, atunci nu ai nevoie de CS5 și discuția se încheie aici.
Sau hai să vorbim doar de Photoshop. Vrei un program de editare foto. De ce te-ai orientat pe Photoshop dacă ți se pare (prea) scump? dacă ți se pare prea greoi? dacă are prea multe feature-uri? Ia-ți ceva mai light, eventual free (XnView) și discuția se încheie aici.
Dar dacă ai ajuns la concluzia că Photoshop este ceea ce cauți, atunci go for it. Cu siguranță n-o să vină Adobe la tine în casă să îți bage pe gât Flash Player, Reader, Illustrator, Photoshop etc. Din moment ce Photoshop supraviețuit 20 de ani și e standardul de facto în industrie, atunci cred că ceva funcționează bine și lumea e mulțumită. Nu ești de acord?
Din moment ce ai plătit pentru el, atunci ești îndreptățit să comentezi. Atunci vocea ta merită să fie auzită. Piratezi?! Ciocu’ mic. Plătești? Hai să vedem cum te împac ca să te rețin ca și client.
Așa funcționează în țările civilizate.
@mrm:
imi sună a windows talk aici. si windows supravieţuieşte de 20 de ani şi e standardul in industrie. cumva pentru ca a fost primul? ah, DA! lumea nu e mulţumită, cel puţin de produsele adobe pe windows. când am trecut de la CS la CS3 aveam o rachetă sub birou. a inceput sa râşnească şi crăpa acrobatul tot timpul. am instalat AA de 3 ori in 2 saptamani, că se bloca pdf printerul şi nu il mai rezolvai cu nimic. şi iti spun asta pentru că am instalat windowsuri care au rezistat câte 8 ani pe computere, nu sunt un agarici care vorbeşte aiurea.
Ms-Dos si Windows nu au fost primele produse de acel gen de pe piata la momentul respectiv; in anii ’80 computerele personale nu erau produse de masa fiind folosite fie in business – cu utilitate destul de clara, fie in cercetare. In momentul care PC-ul a devenit produs de masa pe piata ramasesera doar sistemele de operare si programele care trecusera de validarea mediului de business; asta inseamna utilitate, sistem de suport tehnic, usurinta de de instalare sau ocuparea unui volum rezonabil de resurse. Ms-Dos si ulterior Windows au fost de partea buna a baricadei din acest punct de vedere si nu degeaba Microsoft a lansat pachete Office pentru orice versiune de Windows aproape imediat dupa lansare. Enterprise, heh? Ar putea in acest moment sa apara un concurent real pentru Windows sau pentru Photoshop? Cu cateva miliarde de dolari de investit in cativa ani da. Ar fi recuperabili acei bani? Foarte probabil ca nu, dat fiind ca nisa e ocupata iar niste programe noi de training pentru utilizatori ar fi prea costisitoare pentru toata lumea. Cam asta e farmecul cu programele complexe, odata ce le-ai invatat la perfectie iti dispare motivatia de a te re-specializa…
At Adobe we respect bloatware
@ktx: we make money from it.
@al_core: Funny, but also sad! Știm de problemă.
@Victor: Foarte pertinente observațiile tale. Nu ești primul care cere grid in Illustrator. O să întreb colegul care se ocupă de produs, să văd dacă e pe planurile lor.
Restul comentariilor mi se par clasicele „războaie religioase” între open-source și software-ul de la corporații, care nu duc la nimic productiv, pentru că oamenii care comentează de obicei nu sunt in targetul nostru. (așa cum puncta și mrm)
Exista Adobe Contribute, dar nu stiu in ce masura poate fi folosit pentru wordpress, in sensul clasic.
Personal, m-am intrebat intotdeauna de ce nu este gratuit si de ce nu este dezvoltat mai mult.
@Adobe: Pe cand un editor de ascii art?
@tudorica: eventual unul care să coste 500€.
@Marius Zaharia
Uite inca un exemplu: Adobe Reader pentru Android pe care il folosesc eu pe smartphone (adica Adobe Reader X) e… nici nu stiu cum sa zic ca sa nu jignesc totusi munca unor oameni. E drept ca are zoom, dar zoom-ul ala de fapt mai mult incurca, cand vrei sa dai pagina ajungi sa zoomezi. Crapa destul de des, nu tine minte care a fost ultima pagina citita decat la ultimul document., nu are o functionalitate care sa-ti permita sa te duci la o anumita pagina din document si nu ii poti fixa orientarea (portrait/landscape).
Pe de alta parte, Aldiko, care a inceput ca un soft de citit ebook-uri acum suporta foarte bine si PDF-uri; nu crapa aproape niciodata, are o navigare foarte usoara (si cu destu’ pe ecran, si cu tastele de volum), iti permite sa adaugi bookmarkuri, sa mergi la orice pagina din document, tine minte ultima pagina citita la enspe documente, regleaza automat luminozitatea ecranului… de fapt, singurul lucru care-i lipseste fata de Adobe Reader e zoom-ul, in schimb mai citeste si alte formate. In plus, fiecare update la Aldiko a adus imbunatatiri majore, nu doar rezolvari ale unor bug-uri. La Adobe Reader X nici nu mai tin minte daca au fost uodate-uri, dar daca au fost nu-mi aduc aminte vreo imbunatatire substantiala.
Acum inteleg ca Aldiko e un soft facut special ca sa citesti, dar Adobe Reader X pentru ce e facut? Desigur, ar mai fi si raspunsul ca oamenii care citesc documente pe smartphone-uri cu Android nu-s pe targetul vostru…
La flash player nu ştiu dacă mai este cazul să depună eforturi prea mari. Dacă în atâţia ani n-au fost în stare să facă ceva mai bun, să-l lase să moară în linişte. De fapt chiar acum câteva zile am văzut că Adobe a lansat o versiune de teste a unui instrument pentru conversia conţinutului flash în html5.
@zoso: daca face ascii blur io sa mor de nu le dau 500eur
@mrm: o sa spun doar: „Dude, you dont get it.”
@Marius Zaharia: e tare scuza asta cu target-ul.
@zoso: check new CS5 features: https://youtube.com/watch?v=NH0aEp1oDOI
astept o parere.
@Pirca: Oamenii care folosesc aplicații de Android sunt în targetul nostru și ne pare rău că ai avut o experiență atât de proastă cu Adobe Reader X pe mobil. Sincer, nu știu care sunt planurile cu Reader X, o să încerc să aflu de colegii mei.
@zoso: Alex Sinov are dreptate: Adobe Contribute te ajută să publici pe WordPress, deci există deja o aplicație care face ce zici tu. De asemenea, ultimul release de Flash Player vine cu multe îmbunătățiri semnificative de performanță, nu doar cu bug fix-uri: http://kb2.adobe.com/cps/890/cpsid_89050.html
@corcodusul
Sunt curios cine e „toată lumea” la care te referi.
Iată niște linkuri de la mine:
https://talkingpdf.org/
https://talkingpdf.org/
Daca a ajuns toata lumea sa scrie in paranteza dupa un link la pdf „(Warning: PDF)”, puteau sa-si dea seama si ei ca ceva nu e in regula.
PS: cuvantul „functionabil” nu exista
@Marius Zaharia
Multumesc de raspuns. Eu unul citesc documente destul de mari pe mobil (mergand pana la carti), majoritatea PDF, asa ca ma deranjeaza foarte tare faptul ca Adobe Reader X nu se compara cu Adobe Reader pentru PC – nu e minimalist, e pur si simplu incomod si (cel putin pe modelul meu de smartphone), instabil. Daca nu exista o aplicatie care sa faca acelasi lucru, cu siguranta l-as fi folosit asa cum e, dar in conditiile in care Aldiko e din ce in ce mai bun pe zi ce trece, e clara alegerea…
Ma indoiesc ca o sa faca/cumpere un foxreader sau XnView mai repede le scot de pe piata. Deja foxreader se instaleaza cu diverse prostioare. Adoble sau youtube dintr-un update te fac sa-ti cumperi urmatorul procesor, placa video sau laptop!