Adevărata întrebare e cine ia grosul

La fiecare reportaj despre furtul de lemne e o singură întrebare care merită pusă: cine ia grosul? Oamenii pe care îi vedeți în reportaje, cei de la fața locului, iau firmituri. Grosul merge mai sus. Și mai sus. La gater. La cine cumpără de la gater. Acolo ajung banii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Dupa ce am vazut reportajul am un sentiment ca oamenii aia, cu cateva exceptii, au fost obisnuiti sa faca asta de cand se stiu ca au ajuns sa creada ca au dreptate, ca ei sunt victima.
    Acum daca stam si ne gandim ca in zona aia altceva nu ai ce face chiar daca vrei, orice paznic ai pune, oricat ai schimba oamenii, nu se va schimba nimic pana nu se vine cu sanctiuni draconice care chiar se aplica.

    00
    • Si eu stateam si ma uitatm, iar in minte imi venea o singura idee. Declarata stare de urgenta in zonele cu furturi, pentru ca pana la urma e amenintata siguranta nationala, mobilizat armata, care sa patruleze cu arma in mana. Sa vedem atunci care mai are tupeu sa rupa o creanga din padurea aia.
      Si asa armata nu prea face nimic in perioada asta, e un bun antrenament. Stai asa pe capul lor cativa ani, pana ii scoti din joc si aia e.
      Exagerat? Sigur! Eficient? La fel de sigur! Dar eu unul nu vad alta solutie

      00
    • Il vezi tu pe Iohannis convocand CSAT pentru a declara stare de urgenta?

      00
    • Am vazut in Mexic si prin America Latina cum armata a rezolvat problema drogurilor :)

      Unde sunt bani *multi*, chiar si Armata e corruptibila.

      00
    • Zarax are dreptate. Ar fi nevoie de patrule mixte de jandarmi montani eventual vânători de munte care stau și freacă pewla in unitate și fac exerciții pentru războaie la care nu vor participa vreodată
      Dar pentru asta trebuie o decizie la nivel guvernamental si județean
      Ori tocmai acolo se duce o parte mare din potul cel mare.

      00
    • Care ce sa puna? Pai statul ia cota parte. Cine e la putere isi pune oamenii la RomSilva si ia cota parte.

      Nu stiu de ce stam sa ne mai gandim ca de ce cine cum. E clara treaba. Ori il inviem pe Vlad Tepes si il punem rege/presedinte ori ii frigem direct pe astia la protap.

      00
    • Nu, singura soluție e cresterea nivelului de trai si educația, n-o sa se rezolve nici cu politie, nici cu jandarmi, nici cu militari. Toti au o gura de hranit, s-ar schimba doar beneficiarii banilor murdari.

      Cel mai bun exemplu e diferenta dintre nord si sud in Italia. Unde e saracie, mafia face legea. Sa zicem mersi ca deocamdată la noi se lasa doar cu bataie si nu cu impuscaturi dar sunt convins ca va veni si momentul ala.

      00
    • @Zarax, cum sa declari stare de urgenta cand presedintele sustine in mod direct companiile care beneficiaza de la urma acestori taieri ilegale de paduri?
      Cum sa declare cineva stare de urgenta, cand regula nescrisa este ca daca faci o reclamatie la Politie pentru un camion care transporta lemne ilegal, primesti tu amenda pentru ca i-ai deranjat?

      00
    • Pai lor li se cuvin chestii, ti se pare ca sunt singurii din Romania care cred asta? Atat ca aici e vorba de lemne, in alta parte e vorba de alte ilegalitati… si vorba aia din maramures… „Vedea-m-as codrule-n tine, cu o drujba langa mine.”

      00
    • @Rumbu, pai politicul e implicat direct in educatie, normal ca ne vor prosti si saraci ca sa fim usor de controlat. Nesiguranta zilei de maine ne face usor controlabili.

      Daca am fi educati si siguri pe noi nu ne-ar mai controla nimeni. Daca oamenii aia ar avea o educatie, ar avea niste afaceri, ar investi in turism (acolo s-ar putea face super turism) nu ai mai avea motiv sa tai padurile alea. I-ai zice lu Citu du-te ma linistit langa rudele tale cu garsoniera in tavan.

      Asa tu fiind varza, fara o educatie nici macar de acasa, scolile la pamant tu la ce te astepti.

      Pana si aia care se duc afara si aduc bani in tara, ce fac cu ei? Fac un palat in care nu stau, treaba asta e reprezentativa pentru educatia din romania.

      Ma scuzati, m-am aprins ca o femeia. Zoso a aruncat mingea si eu sar ca un delfin:)). Dar asta e realitatea țării.

      Acum avem 2 oportunitati, ori ne mutam si ne bagam ciucurelul ori incercam sa facem ceva pentru noi si pt copii nostri.

      Varianta 2 este foarte dificila pentru ca comunistii nostri sunt bine implantati in toate sistemele tarii si se opun oricarei schimbari. Pe sistemul „ori joci cu noi ori te facem noi sa zbori”.

      Ma scuzati din nou, o zi buna.

      00
    • @Zarax, nu am cum sa pun paza militarizata si patrule in zona de unde majoritatea celor care ma sustin tacit sau nu isi iau partea, nui loc de asa ceva.

      00
  2. NOU
    #12

    Intreabarea mai buna e ce putem noi face sa-i oprim.

    00
    • Putem face multe dar nu vom face nimic, fix ca in orice alt subiect de interes national.

      00
    • @Robert nu zic la mișto: chiar as vrea niste exemple despre ce am putea face noi ca civili, pentru a stopa furturile din păduri.
      Petițiile pe net nu stiu exact cat ajuta.
      Nici protestele nu mi se par asa uau, dar macar e ceva, decât nimic.

      00
    • Da, aia lipseste, un pulete #rezist de la Bucuresti, sa „rezolve” problema.

      Cum au „rezolvat” si la Rosia Montana.

      00
    • Poți da like și share pe facebook și ți-ai cam făcut datoria.

      00
    • @Robert, si eu sunt curios ce putem face concret in situatia asta?

      00
    • Nu votezi PNL si PSD, aia faci. Si nici AUR ca scrie venezuela 2 pe noi.

      00
    • @AndreiG, concret, poți deschide o firmă, care să ofere locuri de muncă celor care, în lipsă de alte opțiuni, fură lemne din pădure.

      00
    • Trebuie sa le dai bani oamenilor de acolo astfel încât să fie o idee nerentabilă furtul de lemne. E oricum destul de periculos doboratul de copaci

      Eu de ex plătesc taxa de pescuit pe râuri romsilva. Taxa e mica , pentru că și peștii sunt puțini
      Sunt puțini pentru că romsilva nu se deranjează să populeze , pentru că fac bani din lemn și vânătoare.

      Dar dacă mai multa lume ar plăti, se înclină balanța, chiar și puțin

      Dacă peștii ăștia devin mari și mulți o să piardă bani de la pescari daca fut peisajul cu defrișări

      Soluții dintr-astea cu chemat armata sunt stupide

      00
    • @Aderentiu, la modul serios noi ca civili cred ca putem iesim maxim la un protest, dar daca nu escaladeaza treaba tot degeaba. „noi” din bucuresti, iasi sau constanta nu putem face nimic altceva, nici daca se dau cele mai draconice legi, daca in neamt coruptia lemnului e in floare, tot nimic nu se misca in directia buna.
      eu sunt dintr-o zona unde nu mai ai ce taia ca s-a ras tot, taica-miu e chiar inginer in lemn si stie cum se misca lucrurile ca a lucrat in domeniu multi ani, e o increngatura tip BOR, narcos, name it, unde trebuie sa lovesti de sus in jos pentru a misca piramida.
      Degeaba arestezi zeci de padurari daca alti padurari cu foamea in gat vor veni si vor face la fel, riscand si eventual primind niste bonusuri de „performanta” mai mari decat primii si asigurarea ca nu vor pati nimic.
      La mine in zona dupa ce s-a taiat tot majoritatea au plecat in afara, ca altceva nu aveai ce face sau s-au angajat la Schweighofer + alte 2 firme mititele de prelucrare lemn ce au ramas in picioare.

      00
    • @Andrei G sa vinzi tot ce ai sa te asociezi cu alti baieti si sa iti faci partid. Apoi sa speri ca toata agoniseala stransa nu se duce dracului daca nu intri in parlament. Apoi odata ales parlamentar sa nu vrei sa iti recuperezi banii :))) . Valabil si pentru colegii tai de partid. Apoi mai vine problema cand iti cresti partidul sa mentii calitatea umana.

      Sau sa votezi USR mintindu-te ca asta inseamna democratia, un singur partid care detine solutia. /s
      Raspunsul meu e dat mai in gluma, mai in serios, dar sesizati problema jocului unde e. Ca sa faci politica fie trebuie sa ai bani multi si sa ai o oarecare empatie sa te gandesti si la binele oamenilor (ceea ce se cam bate cap in cap cu succesul in afaceri nu credeti ?), fie furi ca sa aiba partidul bani.

      00
    • Nu le mai platesti taxe. Cum faci asta legal? Muti firma si operatiunile in alta tara, sau iti iei familia si te muti tu de tot. Alte solutii nu sunt.

      00
    • robert: Putem face multe dar nu vom face nimic
      also robert: la modul serios noi ca civili cred ca putem iesim maxim la un protest, dar daca nu escaladeaza treaba tot degeaba. “noi” din bucuresti, iasi sau constanta nu putem face nimic altceva

      Hai ca am rezolvat si subiectul asta.

      00
  3. La asta ma uitam si eu cat de amarati si saraci (inca) sunt aia de fura lemn. Ma asteptam ca satenii sa stea la palinca cu Gates, Bezos. Si alta intrebare….ce ii mana pe satenii aia sa faca mizeriile alea pt. firmituri ?

    Grosu merge la partid.

    00
    • Saracia.

      00
    • In 2004-2005 aveam un coleg tanar care cam jumatate de an luni dimineata venea rupt rupt de oboseala, de abia se tinea pe picioare, am stat cu el de povesti sa aflu care era treaba… Mergea la furat organizat de lemne cu tractoare, drujbe, gater… 2 zile in weekend, non stop, de dimineata pana seara taiau si furau tot, el era un sclavete, care luni dimineata primea 10 milioane in mana, dupa fiecare weekend, eu aveam 4,2 milioane in mana pe luna… In 6 luni jumatate de munte fusese defrisat la ras… Nu le plange de mila, astia fac zeci de mii de euro pe an chiar si sclavii care trag de busteni… pentru mai putin de 5000 de lei pe luna nu ar face asta…

      PS „patronul” care era „capul la” afacere e acum e mare dezvoltator imobiliar… daca nu era padurea noastra sa o taie, acum posbili ingheta in ceva targ auto langa masini aduse din germania…

      00
    • saracia e rezultatul. Asa sunt ei acolo. Cam asa sunt o mare parte din romani, unii ajung politicieni, sefi de institutii, oameni din acelasi aluat. Si voi pe aici propuneti sa iasa armata si tot felul de solutii ? Pai cine sa implementeze, oamenii care sunt din acelasi aluat? hahah

      00
  4. Ți-e și frică să zici cine ia grosul, la cât de plină e presa de reclame despre cum cumpără ei „numai din păduri sustenabile”, plus că se mai și pozează cu cine trebuie :(

    00
  5. Ce face armata? Nimic si incaseaza salarii.

    Se pot infiinta baze de antrenament militar peste tot pe unde scot astia lemne si ai rezolvat problema.

    00
  6. oamenii din zona aia de nord, maramures si suceava are 4 principale surse de venit
    -trafic de tigari
    -taieri ilegale
    -bani de la diaspora
    -turism

    Din primele doua traiesc mafiotii cu permisiunea si sustinerea politicienilor locali, judeteni si de la Bucuresti.

    Gheorghe Flutur e sefu lor.

    00
  7. Limitat la greu exportul de cherestea sau material lemnos prefabricat(macar cu asta a doua mai dai de lucru la oameni, cu prima doar la drujbari). Prima optiune va cantari greu. Daca nu poti trece vama cu cheresteaua atunci nu ai de ce sa mai tai. Case closed. Chestia asta o stie orice bou. Dar nu se vrea(si putem banui de ce). S-a dat o lege praf in ochi ca nu se mai poate exporta din 2021 decat in UE(unde oricum se si ducea grosul). Explicatia „politica” e ca nu avem voie chipurile sa limitam exporturile ca asa e directiva UE. Dar daca te duci si explici cu subiect si predicat motivele pt care vrei o exceptie de la regula, poti obtine derogari de la UE. Una din derogari de exemplu este taxa de autostrada(noi si bulgarii) in care noi nu avem decat 3 lindicuri de autostrazi si nu ar trebui sa fie dar te-a lasat UE sa mai faci un ban.

    00
    • Legea aia e chiar praf in ochi. Se refera doar la lemn neprelucrat. Cheresteaua e bine merci (si oricum tarile arabe asta cumparau). Si e de ajuns sa fasonezi usor un bustean, laturoaiele le vinzi ca lemn de foc si ce ramane… e stalp/dulap, deci prelucrat.

      Sau, si mai simplu, exporti busteni catre o firma de-a ta din Grecia. Sau alta tara UE cu legislatie permisiva in acest sens si localnici sensibili la dramele tale de exportator. Vasul nici macar nu trebuie sa intre in port. Se schimba conosamentele si pleaca mai departe catre cei care dau banii.

      00
    • Pai mafia lemnului e mana in mana cu guvernul. Cine da legile? Aha, sa stai tu linistit ca nu o sa puna nimeni nici o limita. Sau daca o pun o pun dupa ce au taiat toate padurile.

      Nu stiu daca cand citesc comentariile pe aici as crede ca unii dintre voi traiti in strainatate si doar vedeti asa 10% din ce se intampla pe aici.

      Nu l-ati vazut pe Ministru Mediului, cand a zis ca nu e domne am verificat si nu s-a furat nimic. 2 saptamani mai tarziu reportaj de la recorder cu furturile de lemn din zona…..WTF?

      00
  8. In tara asta, toate institutiile de control sunt de decor, asta e problema. De la RAR, care permite circulatia rablelor cu ITP facut la misto, Protectia Consumatorului care se face ca nu vede banci si retaileri facand magarii, Garda de Mediu care se uite la mii de camioane de deseuri care merg pe drumurile publice, APM care autorizeaza gropi de gunoi ca „depozite ecologice” si asa mai departe . Acolo e problema, zeci de mii de oameni angajati in institutii de control, care nu isi fac treaba . Cine ia grosul ? Cei care numesc sefi in aceste insitutii, sefi obedienti, buni colectori .

    00
  9. … ma distreaza cum toti se uita spre Austria, cand in China se duc zeci de containere de lemne, inca de 15 ani tin minte cum imi explica cineva din Miercurea Ciuc ca se incarca direct in containere lemnele sa nu se vada si pleaca spre Constanta … aproape zilnic cate un tren marfar plin cu containere care duc lemne cu destinatia China.

    Acum 2-3 luni a fost ceva destindere… ziceau atunci ca ies super multe lemne in China, probabil au intarziat aia plata… ca dupa n-ai mai auzit nimic.

    00
    • China are mai mult de 15 ani(cam 20) decand cumpara agresiv busteni din toata Europa: Polonia,Franta,Cehia,Belgia,Germania,Romania…
      La inceput se cumpara masiv fagul dar acesta a inceput sa se rareasca asa ca acum se ataca stejarul. Guvernul chinez acorda subventii importatorilor chinezi. Acestia avand resursele financiare pana la cer, participa la licitatii in Europa si impun un pret cu care nimeni nu poate lupta.. Asa ca gaterele din Europa cad pe rand in faliment, busteanul pleaca neprelucrat in China, este prelucrat acolo si se intoarce in europa ori scandura ori produs finit(parchet..) Care e miza? China are 220milioane hectare de padure si replanteaza anual 10-15 milioane de puieti. Ce nevoie are de efortul asta sa aduca lemn din Europa? China face chestia asta strategic, cu bataie pe termen lung. Ii adormim cu ofertele de preturi mari sa-i facem sa-si rada padurile dupa care vor plange la usa noastra. O alta tara care cumpara masiv lemn din Europa este India.

      00
    • Dorul are dreptate dar ce nu înțeleg este cum e posibil să fie făcut exportul pe lemn brut buștean ? Din câte știu lemnul poate fi exportat în afara UE doar prelucrat, nu mai sunt la curent acum dar pe vremuri când încă nu eram în UE era o firmă în zona noastră care „exporta” masiv „mobilă rustică” pentru Ikeea, erau niște dulapuri nefinisate din lemn masiv, iar spre Italia se exportau niște bucăti de lemn debitate paralepipedic de diverse dimensiuni care le ziceau „frise” din care se făcea în Italia parket, vorbesc aici de lemn de esență tare, stejar.

      00
  10. Zoso pune intrebarea corecta. Si lumea in comentarii tot la nivelul mic ramane.

    Isi da parerea despre solutii cum sa-i opresti pe amaratii astia mici care taie lemnele.

    Baieti, intrebarea e cum ii ardem pe aia la care ajuneg grosul?

    00
    • Păi cum îi tot ardem de 30 de ani: îi votăm.

      00
    • Esti sigur? Ceva imi spune ca pe multi nu ii votezi. Multi doar se numesc intre ei …

      00
    • Aici vorbim de o mafie intangibila a mai fost reportajul de la recorder cu ideea „vezi ca nu aduci suficienți bani la partid” sa nu uitam de fabrica austriaca ai auzit pe careva sa ii intrebe de sanatate? Cred coruptii se impart in 2 categorii aia care pica si aia de care nu se atinge nici naiba de ei fosti coloneii prin securitate.. Sau actuali.. Solutii da sa darmam tara si sa o reconstruim de la 0..si educatie si iar educatie….

      00
  11. Unde e Victor Ilie sa se infiltreze si aici?

    00
    • De investiigatia BOR se mai aude ceva? ca stiu ca a zis ca mai urmeaza niste materiale (numarul lor urma sa se decida in functie de montaj) si a trecut mai bine de o luna de la „Marele Alb”.
      Cred ca a deranjat materialul ala (daca nu declarativ, caci BOR nu a zis mare lucru pe subiect) si s-au bagat niste pumni in gura.

      00
    • A deranjat o laie. Practic a inregistrat niste baieti laudandu-se ca fac chestii, DNA s-a bagat pe fir sa para ca munceste. Presa e multumita ca mai face niste audienta. Apoi se da un NUP pe tacute cum sunt clauzele alea de la banci scrise cu litere mici, si pe care majoritatea nu le mai citesc. Remember Olguta cum era plimbata pe la parchet ca a facut chestii ? In 2020 DNA a clasat dosarul. Dar macar au ramas pozele cu Olguta in catuse pe net nu ? :)))
      Ca sa nu vina vreun prost sa zica ca eu ii iau apararea Olgutei sau cred ca e vreo sfanta, doar explic ca strict in dosarul ala DNA nu i-a gasit nimic sa o bage la puscarie altfel plimbari in catuse unde au chemat presa inainte au stiut sa faca ;)

      00
  12. NOU
    #51

    Probabil că la politicienii care au retrocedat ilegal pădurile.

    00
  13. intreabarea corecta e cine din penele ia grosu

    00
  14. Pai stati puțin doar nu vreti sa ii condamnati pe oamenii ăia la saracie. Ca doar nu vă faceți concediile acolo sa dezvoltati turismul. Parca asa era narativa in cazul Rosiei Montane. Sau avem dublu standart?

    00
  15. ‘O fi verdele frumos pe munte, dar mai frumos in buzunar’ – vorba de pe vremuri, de când nu era inventat euro…

    00
  16. Am o problemă mare, este însă offtopic… Dacă Vali îmi dă voie:

    1. Am o aplicație de la Smart Mobile de la Raiffeisen RO
    2. Am o aplicație Smart Token de la RE
    3. Pentru a da porni appul Smart Token ar trebui să primesc pe nr meu din Germania un mesaj SMS de la bancă cu un cod
    4. De la bancă nu primesc codul
    4.1 Banca zice că la sistemele lor totul este ok, nr meu de la ei este corect
    4.2 providerul meu din Germania a verificat partea tehnică de la el (O2), totul este ok.
    5. Telefonul meu este un Huawei p30 pro, toate update-urile la zi.

    Mă poate ajuta cineva cu vreun sfat…? Există vreun secret tehnic din cauza căruia nu primesc sms-uri? Mulțumesc!

    PS. Vali, dacă este sau ai vreo problemă cu acest post înțeleg absolut totul și sper să nu te fi tras prea mult de mânecă…

    00
    • NOU
      #58

      cred că într.o situație similară aș încerca cu un alt telefon (presupun că sms.ul se trimite către număr, nu către dispozitiv); eventual, if possible, verificat dacă sms.uri mai puțin fancy pot fi primite.

      00
    • Mulțumesc Valentin, nu am acum la îndemână, am să încerc mâine.

      Logic ar fi să fie o chestie de telefon și cineva de aici îmi spune că-i ușor: stat într-un picior, în timp ce ma scarpin cu mana dreaptă la urechea stânga trebuie să intru în meniul xyz și gata…

      Pupici celor cu degețelele:
      Verziii m-au susținut moral – mersi!
      Roșii mi-au zis clar că habar nu am pe ce lume trăiesc de prost ce sunt eu de prost.

      Sper ca noi toți să ne simțim mai bine datorită acestui post.

      00
    • Probabil sistemul celor de la Raifeissen nu stie sa adauge codul de tara, de fapt nu ca nu stie, nici nu intentioneaza sa trimita sms-uri pe numere straine.

      00
    • Cine naiba mai folosește produse de la Huawei? Următorii lui Buhnici?

      00
    • Eu.

      Acum două, trei zile a fost un update obligatoriu. Acel update a resetat toate aplicațiile, de aceea am nevoie de update.

      Ca să-ți răspund la întrebare… Este un telefon perfect, merge brici. Lgam cumpărat acum doi ani, deoarece am fost foarte mulțumit de p10.
      Înaintea lui p10 am avut un iPhone 7, se oprea singur, bucsa de încărcare era nărăvașă… A fost ok-ish, fiabilitatea hardware-ul în comparație cu p30 a fost nemulțumitoare.

      Acum mi-aș lua ceva nou. Iphone ul nevestimi este mișto, bla, scump are obiectivele pozitionate-n chenar, chestii. Da.

      Eu mi-aș lua noul Sony 1 cu diafragmele mecanice și senzor de un 1″… In fine, să vedem. Dacă Huawei ar avea acces la serviciile Google, nu m-aș gândi o clipă să schimb marca.

      Claudiu, sper că ți-am dat un răspuns

      00
  17. Cele mai multe lemne din zona aceea (Munții Rodnei, Maramureșului, Țibleș) ajung la ăștia doi: tipul care are Mocănița în Vișeu și încă unul în Coșbuc, BN. https://imgur.com/a/IosjQUH

    00
  18. Sunteți în eroare grav cu „săracii” din documentar. Ăia par săraci că s-au născut țărani săraci și așa trăiesc ei, dar dacă îi cauți la apartamente pe la Cluj, Iași, Brașov toți au câte 2-3-5. Uitați-vă la minutul 19 în reportaj, în fața Ocolului sunt un Q5 argintiu, un Jeep Grand Cherokee preparat, un CLS alb și un Land Rover cu snorkel. Haine noi pe ei, Galaxy S, ăia sunt orice numai țărani săraci nu.

    Cu un Iveco 4×4 de 7.5 tone faci 200€ la zi cărând lemnul din pădure pe drumul forestier către gaterul din fundul satului. N-are nimeni treabă cu tine, nu calci niciodată pe drumul public, mergi numai pe câmp.

    Sunt și care-s săraci și la pădure, ăia care doboară copacul, mecanicii, ăia care stau de pază în pădure. Restu’ nici nu vă închipuiți!

    00
    • Asta voiam să zic și eu.

      Oamenii aia au furat zeci de mii de metri cubi de lemn, numai săraci nu pot fi în urmă unei acțiuni de acest gen.

      Dacă furau 2-3, hai 10, căruțe de lemn pentru foc pe an da, atunci consideră-i săraci.

      Dar în scenariile mediatizate în ultima vreme pe subiect e vorba de defrișarea munților!

      Și în cazul acesta, chiar dacă țăranul ia doar firmituri, la o asemenea magnitudine acestea devin ceva serios nu bani de pufuleți.

      00
    • Tu vezi 3 masini intr-un clip parcate la marginea drumului, nici macar pe partea unde ar fi ocolul silvic (se vad acolo peste drum unde sunt masinile niste umbrele, semn ca e ceva terasa) si automat fara dubiu concluzionezi ca sunt ale astora filmati si nu doar atat…mai au si cateva apartamente pe langa.
      Ma oameni buni, una e sa discuti pe un subiect si alta e sa iti inventezi pur si simplu povesti cu zero sustinere in realitate. Nevasta-sa unuia din clipu asta se plimba cu o bicicleta desirata pe deal – asta e filmat in clip. De aia nu te legi. Te legi de niste masini random parcate la marginea unui drum. Sau tu crezi ca daca vreunu din astia venea sau pleca cu masini de genu ala, nu aveau grija cei de la recorder sa ii filmeze?

      00
    • Apoi daca padurarul cu nevasta biciclista, care s-a internat in 3 spitale cat a fost controlul pe furaciunea unde el era responsabil, a facut asta doar pentru bautura chiar ca e un „betzavan ratat”.
      PS Cum draq poti sa te internezi in 3 spitale intr-un timp asa scurt? practic ala a facut un city trip… sighet,borsa si mai era unu parca,(Viseu)? Iar la Galati au murit doua persoane cu urgenta 0 tinuti pe afara si care dupa 2-3 zile au reusit sa intre in spital doar ca sa moara.

      00
    • @Doru
      Prin zonele astea rupte în cur de lume, orice se poate întâmpla. Dacă te-ai uitat la documentar, ai văzut că ăia nu sunt in districtul financiar din Seoul, ci într-o gaură de cur, la dracu în praznic, unde chioru e rege în țara orbilor.
      Pe mine mă fascinează cum fără nicio jenă față de camere sau faptul că pot ajunge legați, au bătut ingineri silvic și l-au tăiat cu toporu, iar apoi l-au și mutat de ăia de mai sus în altă tarla, ca să îi lase pe ăia în pace, să nu le strice combinațiile.
      Poliție, Garda Forestieră, legi, șefi de ocoale silvice, înseamnă fix pula in fața ălora de acolo. Sat fără câini. Nu ai cum cu camere de supraveghere, e un singur drum pe unde se pot perinda canioanele, cu barieră și păzit non stop, să nu știi unde este lemnul de pe versanții ăia. Nu se teleportează peste noapte, fără ca primarul, poliția, brigadierii să știe ce e pe acolo.
      Auzeam povești Vâlcea, unde pentru a stopa furtu de lemne primăria a montat camere de supraveghere pe drumurile de la intrarea în sat. S-au urcat țăranii pe stâlpi și au spart camerele, să nu îi mai vadă când fură. A legat poliția 2 chiori, iau plimbat oleacă cu duba și au fost lăsați să plece.

      00
    • @Ionut: Dacă vei cumpăra un tocător de fag din Ikea vei constata că pe el scrie „made in Romania”. Să zicem că un apropiat prestează niște servicii pentru toți ăștia implicați în lanț și știu cam câți bani au, ce mașini conduc, câte mașini conduc, în ce bagă banii șamd. În afară de amărâții ăia sihaștri alcoolici din barăcile de la pădure, toată lumea face bani la greu: casă, cabană, merț, atv, playstation, ce vtei tu.

      Iar legat de baba cu bicicleta trebuie să înțelegi că așa sunt ei, așa trăiesc. Am vecin la +60 de ani care are în saivan utilaje de +200.000 euro și decât să dea 1000 de lei pe lună în plus unui cioban preferă să stea el cu oile. Oameni ăștia nu sunt raționali, un om rațional n-ar construi o casă P+2 de +300 mp într-un sat aproape părăsit din mijlocul a nicăieri, fără gaz și cu cel puțin 10 zile de blackout pe an.

      La pădure de cele mai multe ori se fura de lăcomie, nu de sărăcie. Compatimesc omul sărac dar urăsc omul lacom.

      00
  19. Eu mai formulez o întrebare. Pădurarii cinstiți au murit degeaba?

    00
    • Vorbeste si tu corect, VOR muri degeaba. Doar nu credeai ca o sa se intample ceva, ca prin magie, atata timp cat la butoane is tot aceeasi oameni care se rotesc intre ei la cativa ani. Valabil si pt celelalte „organe” ale statului. Mai pica 1-2, vreo 3 ani pe la mititica din cand in cand, probabil nu se inteleg la negocieri, sau sunt prea lacomi si se deranjeaza unu’ pe altu’, caz in care castiga ala cu mai multe relatii. Mai vuieste presa ai spaguita bine, cateva zile, mai vine unu’ la tv cu „s-a rezolvat, nu se poate, nu ne lasa aia, ca noi am vrea”. Voi nu vedeti ca nici macar nu se mai ascund? E totul la vedere, „smecherii” spaguiesc pe cine trebuie si sunt acoperiti si noi fraierii ii sustinem prin taxe si impozite. Petitii, aprins blitu’ la telefon si flori la jandarmi cand te bat si gazeaza, asa nu faci nimic. Pana nu le-o fi frica astora de la cotroceni ca ii prind oamenii revoltati pe strada si ii mierlesc, nu se va schimba mare lucru in timpul vietii noastre. Bagaju’ si valea, ori accepti situatia si mergi pe burta, ori astepti inca 30 de ani si vom avea atunci ce au astia prin Vest acum. Atat de simplu. De plans, ne plangem de mult, solutii nu avem, ca na, suntem comozi si noi ducem flori la jandarmi. Armata e cu noi, armata e cu noi, uraaa, uraaa!

      00
  20. il trimitem pe simion la ministrul padurilor sa faca uite asa si cu el https://twitter.com/i/status/1461340346957189120

    00
  21. Oamenii ăia nu înțeleg că își distrug singuri locul unde trăiesc și viitorul. Pădurea tăiată înseamnă schimbarea ecosistemului local și a efectelor vremii asupra zonei: inundații, alunecări de teren, avalanșe de zăpadă.
    In 1987 am fost într-o expediție cu cortul in zona Padiș, in Munții Bihorului. Și vreo două ierni înainte fusese pe acolo o furtună ceva de rupsese efectiv pădurile. Mergeam pe traseele marcate și erau copaci căzuți în toate părțile. Fast forward in 2007, deci 20 de ani, am ajuns din nostalgie iarăși în zona Padiș. Deca in 1987 am ajuns acolo pe jos, in urma unei căruțe ce ne căra bagajele, acum am ajuns cu mașina în virf de munte, pe drum pină la Cabana Padiș, acum o ruină, dar zona aia era plină de restaurante, cabane, căsuțe de camping, etc. Mașini peste tot. Turism pe munte in papuci și sandale de plajă. Am urcat pina pe virful ăla ce are un foișor cu cruce, Biserica Moțului, și de acolo vedeam cam pe unde se face „curat”. Cherestea peste tot, urme de rumeguș, mașini cu lemn. Tot atunci am ajuns și la Vîrtop. Zgomot de drujbă non-stop, zgomot atenuat de pădure. Ia priviti cum arată poza din satelit la nord de soseaua aia, ce ziceți, așa cresc copacii in mod natural, in zone perfect desenate?
    DN75
    https://maps.app.goo.gl/p6Vpg7b4xGtrRrkRA

    00
  22. Exista si solutii mai elegante dar trebuie provocat un status quo blestemat. Eu cred ca lemnul nu trebuie sa se mai vand in padure, mai exact nu trebuie sa se mai mearga si sa se marcheze sau sa se scoata in exploatare diferite suprafete. Pur si simplu vor fi societati care doar presteaza serviciul de taiere si transport pana la un centru administrat de stat (unde ai control draconic). Practic vinzi controlat si tot ce vinzi este cu bon fiscal. Evident ca tot ce prinzi ca se transporta pe alta ruta catre centrul acesta te activezi si confisti masa lemnoasa+utiliajul+fapta penala. Pui osul la treba si faci intr-un an 200 de centre ca astea si ai rezolvat problema. Acum avem spre jumatate din lemn sutit si nefiscalizat. Dar noi in esenta nu vrem sa ne schimbam, vrem sa parca ca vrem dar nu vrem defapt. Ne facem ca plantam, ne facem ca votam, ne facem ca ne pasa cu cateva exceptii 15-17% din populatie. Eu sunt resemnat ca o sa fie din ce in ce mai rau.

    00
    • Pentru a stopa furtul de lemne este nevoie de câteva chestii simple: oamenii înarmați până în dinți, lege care să le dea voie să tragă fără să scrie tone de maculatură, jeepuri, camere de supraveghere la intrarea în păduri și sate, că lemnele alea nu se transportă prin aer, jandarmii prin zonă și drone tată, senzori acustici, multă tehnologie. Cu dronele nu trebuie să se deplaseze pădurarii să facă alpinism, că alea văd tot în timp real. Și în felul ăsta nici musca nu trece fără legitimație.
      Am mai zis o in trecut: Vodafone are tehnologia asta, au toată infrastructura necesară pentru tele-monitorizare, pentru a putea supraveghea tot.
      Există drone mari, cred că armata are, care poate supraveghea suprafețe enorme de uscat. Nu se vrea, boss, asta e concluzia mea.

      00
  23. De exemplu, in Viseu de Sus, MM, seful mafiei lemnului era Adrian Nastase. Cu ce ma ajuta pe mine ca stiu asta? Cu nimic. I-a ajutat pe altii poate.

    00
  24. Dar dacă…(hear me out înainte să judecați), e invers?

    Adică fenomenul e așa de generalizat și universal, încât dacă ar încerca cu adevărat să-l oprească, nu ar putea? În afară de literalmente scos armata pe străzi, alternativă nu ai pentru că toți trăiesc din asta acolo. Sate întregi, comune, mici afaceri, polițiști cu salariu de nimic, toți își suplimentează veniturile din furtul de lemne.

    E ca și cum dacă în anii 80 se făceau arestări serioase pentru furtul generalizat din întreprinderi și micile descurcăreli. Venea revoluția cu câți ani mai repede?

    Dacă nu ia nimeni de sus șpagă de fapt, ci toți banii merg pur și simplu să-i întrețină pe toți care trăiesc din furtul lemnului, și din când în când dacă se trezește unul sus i se mai aruncă și lui ca să-i lase pe oameni în pace să se gospodărească?

    E aceeași discuție ca și cu legile de circulație (și o grămadă altele din țara asta).

    Cât din rău vine din faptul că statul nu forțează respectarea regulilor, și cât vine din faptul că dacă s-ar impune respectarea regulilor, toți românii s-ar revolta în secunda 2 pentru că, cum adică dom’le să nu opresc 5 minute aici unde am treabă pe avarii? Eu zic că e un 50%-50%.

    00
    • nu prea are cum sa fie prea reala treaba, nu exista atata padure si nu se fura atata padure de oamenii saraci

      00
    • …pai aici ar fi mult mai usor de oprit, efectiv dai o lege prin care confisti toate utilajele cu care se taie ilegal. Da bagi armata daca e cazul… dar nu e cazul, ca in 2-3 luni ai curatat toata tara, plus de asta aici nu-i ca la problemele de circulatie, pentu ca aici trebuie sa faci ceva cu lemnul ala… care e clar ca e mult mai mult decat ar fi nevoie sa tai legal. Ai putea lejer sa stopezi fenomenul, asta daca ai vrea… dar de ce sa vrea cineva de la Bucuresti cand el probabil primeste banul la final de luna, il doare in basca ca in Maramures is goi muntii.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube