actualitatea BPR

Unii dintre voi vă mai aduceţi aminte de Banca Poplară Română şi de reclama pe care şi-o făceau non-stop pe PrimaTV. Primul indiciu, de ce doar la Prima? Al doilea, foloseau aceeaşi schemă ca şi FNI, numai că la o scară mai mică. Dobânda 20%? Poate ştiau ei ceva ce restul nu ştiau şi investeau în chestii de care restul băncilor, inclusiv BNR (care poartă o parte din vină pentru picajul băncii), nu ştiau. Poate. Timpul a dovedit că nu e aşa, şi banca a crăpat în 2001, înghiţind şi o parte din banii deponenţilor.

E doar o altă poveste de tranziţie.

Partea amuzantă e alta. Cu vreo 2 luni înainte de a se anunţa falimentul băncii, eram in sediul sindicaliştilor de la BNS (ăla din Leu, nu ştiu exact cum se numeşte), la profa de logică din liceu, cu nişte treburi. Se ciocănea la uşă, se salutau, discutau, şi la plecare se salutau invariabil cu un “dacă ai bani la BPR, scoate-i!” zâmbitor. Nu am realizat că vorbeau serios până când nu am văzut banca prăbuşindu-se.

Probabil, azi oamenii se vor saluta cu “dacă ai bani la AIG, ai pus-o!”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

8 comentarii

 1. Cu pensiile de la stat nu era bine, cu astea private iar nu e bine….

  Intr-un fel sau in altul, te duci la risc. Asta e, nu ai alta solutie.

  00
 2. Man acu cred ca e totusi o mica diferente intre BPR si AIG. Bpr probabil ca a fost inca o hotie romaneasca in timp ce AIG este o banca cu traditie internationala. Ma indoiesc ca o sa se ajunga la ce ai zis tu.

  00
 3. @ garm24 Tu chiar nu vezi ce se intampla in jurul tau? La nivel mondial ma refer. Totul se duce de rapa… Am scris si un articol la mine pe blog pe tema asta.

  00
 4. Dap, n-am pensia la AIG. Am avut doar o asigurare de viata pe care am lichidat-o foarte pe minus. Macar n-am dat eu banii pentru primele anuale…

  00
 5. Nu se duce totul de rapa.
  Se duce sistemul financiar mondial de rapa, care era unul nu tocmai…cinstit.
  Cuvantul cheie e SCHIMBARE.

  00
 6. E nasoala rau cu AIG, este cea mai mare companie americana de asigurari. Am inteles ca au reusit sa contracteze un imprumut enorm, dar situatia e pe muchie de cutit in continuare. Nu sunt mare specialist in economie, dar parca se intrevede o criza financiara de anvergura in US.

  00
 7. o alta diferenta e ca AIG mai poate fi salvata, iar banii in mare parte recuperati.

  00
 8. Aiurea. Daca faci speculatii cum ca banisorii din Romania salveaza colosul AIG, e clar ca ai probleme la mansarda. In plus, nu pierde nimeni banii de pensii de la AIG Fond de Pensii – sa spui asta denota iarasi ca habar n-ai ce vorbesti. Dar la noi se poate… :

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.