În aceste momente se consumă cel mai scump curent din istoria recentă a României

Astăzi, 29 Noiembrie 2021, între orele 16:00 și 21:00, este cel mai mare preț per MWh de la înființarea Bursei de energie OPCOM (august 2000) și până în prezent.


Ce este OPCOM?

OPCOM este bursa pe care producătorii (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, ferme eoliene și solare) scot pachete la vânzare și furnizorii (ENEL, E.ON, Restart Energy etc.) sau consumatorii foarte mari (ALRO Slatina, Vodafone, Iulius Group, NEPI Investments etc.) le achiziționează într-un model de tip licitație.

OPCOM are două componente principale pentru piața de energie electrică:

  1. Contracte bilaterale pe termen lung, asupra cărora se licitează în avans cu cel puțin câteva săptămâni sau chiar luni, înainte de începerea efectivă a livrării
  2. PZU, adică Piața pentru Ziua Următoare, unde se licitează “curentul de mâine”.

De ce este important acest preț și cu ce mă afectează?

Prețurile acestea uriașe sunt de pe PZU licitat ieri, pentru livrare azi. Furnizorii români cumpără aproximativ 50% din totalul energiei necesare de pe PZU, deci prețul PZU are o indicație majoră pentru ce se va întâmpla în viitor cu prețurile contractelor bilaterale dar și cu prețul final pe care furnizorul îl va oferta clienților, atât persoane fizice cât și juridice. Pe principiul “de ce să vând pe contract bilateral cu 500 lei / MWh când pot vinde pe PZU cu 1500 lei / MWh?”.

Practic PZU reprezintă un indicator de tip ahead, asupra a ceea ce se va întâmpla cu piața de energie electrică în România. Dacă acest trend va continua, și se pare că așa va fi – veți vedea în continuare facturi tot mai mari la energie electrică. Energia electrică fiind o materie primă importantă pentru absolut orice tip de comerț (servicii și producție), se va reflecta în serviciile pe care le veți plăti, marfa pe care o veți achiziționa și așa mai departe.

Vestea bună este că acest tip de reflectare nu va fi imediată, ci etapizată. Întâi furnizorii își vor face niște calcule, iar mai apoi clienții lor vor resimți scumpirile. Deja Restart Energy cotează la 1.7 lei / Kwh, prețul STRICT al energiei electrice, fără alte taxe. Cu tot cu taxe, ar ajunge undeva la 2.4 lei / Kwh inclusiv TVA. Engie, un alt furnizor destul de mare, oferă și el un preț asemănător, de 1.99 lei / Kwh. De remarcat este faptul că valabilitatea ofertelor Engie sunt de aproximativ câteva zile, atât de mare este haosul pe piața de energie electrică. Regăsiți mai jos câteva capturi de ecran cu evoluția prețurilor la energia electrică din oferta Engie (singurii care pun termenul de valabilitate al ofertei pe site, pentru a ne putea face o idee cu cât s-a scumpit energia electrică în doar câteva luni).

De ce ne uităm la prețul cotat persoanelor juridice și nu la prețul cotat persoanelor fizice? Cu ce mă afectează pe mine cât plătesc firmele?

Pentru simplul motiv că persoanele fizice cumpără bunuri și servicii de la persoanele juridice. Brusc materialele de construcții vor fi mai scumpe, pâinea va fi mai scumpă, și toate scumpirile vor deveni bulgări de zăpadă, bulgări care mai poartă denumirea de pusee inflaționiste.

Chiar dacă statul va ține prin măsuri specifice prețurile jos la energie electrică pentru persoanele fizice, impactul va fi mult mai mare pe partea de consum a persoanelor fizice. Pe principiul “degeaba statul îmi ieftinește curentul electric cu 100 lei / lună, dacă pe mine cumpărăturile lunare sunt mai scumpe cu 300 lei / lună”.


Cu cât s-a mărit prețul și cine este de vină totuși?

În 15 Decembrie 2020, prețul mediu pentru intervalul orar era de aproximativ 300 lei. Cam de 6,5 ori mai mic decât acum. Și pentru că 2020 a fost un an “anormal”, ne putem rezuma și la 2019, când obervăm un preț de aproximativ 150 lei pentru acelasi interval orar. Personal, nu înțeleg ce s-a întămplat de aceste prețuri au sărit de aproape 7 ori în sus, și continuă să sară.

  1. Și nu, nu este de vină cererea mai mare de revenire după pandemie. Consumul de energie electrică al României este aproximativ același cu 2019 și 2020, +/- 5%.
  2. Și nu, nu este de vină faptul că nu avem capacități noi/suficiente de producție. Prețurile mari sunt pentru toată zona europeană interconectată, inclusiv pentru țările care investesc continuu în capacități noi de producție. Excepție face Polonia, care și-a băgat picioarele în politicile “verzi” ale UE și a dat drumul la centrale pe cărbune.
  3. Voi ce teorii aveți legate de creșterea aceasta aberantă a prețurilor la energie electrică?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Specula și prețul maxim suportabil pe care cineva îl poate plăti pentru un serviciu sau produs.

    00
    • exact, comunism 3.0 =)) nu sar broastele din apa clocotita? mai trage de maneta nene

      00
    • E ușor să dai vina pe „speculă”, dar PZU e o piață spot; cine cumpără de pe PZU o face pentru că trebuie să furnizeze realmente acea electricitate, sau (rar) să o consume ei înșisi.

      Pe piețele spot nu prea au loc traderii / speculanții clasici care nu fac altceva decât să cumpere cu scopul de a revinde mai scump – tocmai pentru că a doua zi trebuie să furnizeze sau să consume energia respectivă. Traderii activează pe piețe de tip futures unde pot cumpăra și vinde contracte cu livrare în viitor, înainte să ajungă la scadență și să fie nevoiți să furnizeze sau să consume realmente curent.

      Acuma, e posibil ca anumiți producători de energie să facă anumite chestii care să crească prețul de pe PZU. Hidroelectrica, CE Oltenia și alții au mai fost acuzați în trecut că dau vina pe tot felul de „defecțiuni” ca să reducă (mai ales iarna) oferta de pe piață.

      https://www.economica.net/pretul-mare-al-energiei-aprinde-piata-furnizorii-cer-plafonarea-preturilor-anre-spune-ca-tarifele-sunt-corecte_141350.html

      Also, o diferență de 5 la sută în cerere poate părea mică, dar pe o piață relativ inelastică poate avea un impact disproporționat pe termen scurt (gen, ziua următoare).

      00
  2. Speculatie? Minare ilegala al carui consum nu se regaseste niciunde? Tot mai multe masini electrice – consum mai mare? Sa nu uitam ca recent am avut cele mai mici preturi din istorie. Cred ca acum se echilibreaza piata. Cred si ca in 2022 preturile se vor linisti incet.

    00
    • minarea ilegala intra la pierderi, daca ar mina asa mult ilegal s-ar uita oamenii unde au pierderi asa mari, nu cred ca e cazul,
      nu cred ca se poate numi echilibrare preturi de X ori mai mari.. sa spunem ca o parte se regasesc si datorita noilor norme si pentru infrasctructura viitorului, dar toata asa deodata? cam mult si cam suspect, si nu e ca si cum ar fi o resursa limitata si usor de inmagazinat, miroase mai mult a oportunitate, seamana cu ce a facut baiatu ala cand a marit pretul la nush ce medicament de vreo 500 sau 5000 de ori, doar ca ala a intrat la bulau(si nu pentru aia, aia era legal) l-au bagat pt ca s-a jucat periculos cu banii unor bogatani

      00
    • Istețule, același consum. Dacă nu ești în stare să înțelegi un text, taci!

      00
    • eu nu cred ca cele cateva mii de masini electrice au footut piata. As merge spre orientarea jucatorilor spre profituri pe termen scurt, in detrimentul consumatorilor si al profiturilor pe termen lung.
      Am renuntat la enel datorita modului infect in care incearca sa iti dubleze consurile fata de contractantii noi. Si daca am plecat, am dat contactele si ofertele noului si la vreo alti 50 de consumatori (din toata tara), numai ca sa fiu sigur ca am luat si niste clienti enel.

      00
    • Minarea nu este ilegala.
      Personal stiu 2 locatii, in Ro, care mineaza cu peste 1.5 MWH. Una ia in calcul sa inchida, una nu.

      00
    • @ Trecator: citim corect? Ma refer la cei care sunt bransati ilegal la retea…

      00
    • Incerc sa nu dau din casa, dar va spun ca se mineaza cu puteti de ordinul MWH
      O locatie e o fosta uzina metalurgica, apatent inchisa. Dar, intr o hala… Acum insa, patronul ia in calcul sa o inchida de tot
      A doua este o uzina in functiune, unde, intr-o hala imensa, sunt rack uri peste rack uri, care merg non stop

      00
    • @Trecator, pai nu e ilegala, si vrei sa spui ca aia de mineaza (legal?) cu ordinul MWs sunt de vina pentru cresterea pretului =))

      00
  3. Acum fac cu adevarat bani, baietii destepti din energie…

    00
  4. Sa vina banu’ la baetzi….specula si nu numai in romanica.

    00
  5. Razboi hibrid? Va scumpim energia pana ne dati si restul de Ucraina care ni se cuvine?

    00
  6. Furnizorii speculanți cumpără 50% din necesar din PZU. Furnizorii onești cumpără cam 20% din PZU.

    00
    • Ca întotdeauna aproape de versiunea corecta @ Sorin D. Cei prudenți merg mai aproape de 100%. Indiferent cum, toți cumpăra din pzu pentru profilare.
      Cred ca si multe contracte financiare sunt lăsate în livrare și sunt supra ofertate ceea ce duce la o inflamare suplimentara a prețului.
      De menționat ca faptul ca avem 50% din consum tranzacționat prin PZU nu înseamnă că furnizorii cumpara in medie 50% din energie in PZU. Înseamnă că energia trece prin mai multe maini înainte sa ajungă la consumator. Ceea ce e bine (deși contraintuitiv) pentru ca se creează lichiditatea necesara tranzacționării la momentul apariției necesarului și elimina premium ul pe risk (care este mai mare decât un adaos comercial al unui trader).

      00
  7. 4. Germania a închis toate centralele nucleare, îi doare în nordstream 2.

    00
  8. cand am vazut ca e scris mai mult de doua randuri si apar grafice and shit mi am dat seama ca nu are cum sa fie scris de Vali

    00
  9. Cand s-a liberalizat piata energiei nu m-am obosit sa caut contractul cel mai avantajos si am ramas cu cel vechi. ​M-am gandit ca banditii astia sigur o sa faca in asa fel incat veniturile lor sa nu aibe de suferit.
    Careva de aici a avut de castigat ceva din schimbarea contractului?

    00
    • Cam in primii 2 ani dupa liberalizare a fost marginal mai avantajos la concurential (10-20%). Apoi au inceput sa creasca preturile, ala reglementat a fost tinut pe loc, asa ca o vreme redevenise mai avantajos „la stat” Acum s-a dus dracu tot, depinde de cand ai norocul sa-ti pice reinnoirea contractului.

      00
    • Cei care nu au schimbat pe concurential nu au pierdut nimic.Si in momentul de fata au cel mai mic pret de pe piata pina pe 31.12.
      2021.De la 01.01 vine scumpirea si la ei.

      00
    • @Andrei
      Deci de aia mie mi-a ramas la fel factura. Credeam ca is eu norocos si s-a defectat sistemul.

      00
    • one word: Hidroelectrica

      00
    • e3v0, daca ai contract cu Hidroelectrica, poti sa ne spui cat de usor a mers? Vad ca primesc actele prin mail. Dureaza mult? Au fost probleme? A trebuit sa dai tu telefoane sau sa mergi la ghiseu?

      00
    • A mers usor, pt ca a fost in octombrie si am fost la un sediu de-al lor. Stiu ca pe email dureaza mult. Acum, s-au aglomerat foarte tare si la sediu.
      In contract sunt date 21 de zile pana la inceperea contractului, timp in care operatorul de distributie trebuie sa vina sa faca citirea care reprezinta ultimul index pt ENEL si primul index pt Hidro. Se ocupa cele 2 firme de informarea distribuitorului, dar eu am transferat mai multe locuri de consum, aflate in judete diferite, asa ca am trimis direct distribuitorului poze cu seria si indexul, la data transferului. Citirea o dau lunar, la adresa autocitiri@….. si inca o adresa. Iar la facturare inca nu am ajuns.
      Nu te astepta la servicii gen myenel, index online, customer service premium. Dar la 0,67 ron kWH pret final total la Hidro, ma pish pe ele servicii premium. Nici macar nu ma incadrez la plafonare/compensare in perioada asta, atat de mic e pretul.
      Cautati-ma pe facebook Rzz Raz si va dau un numar de telefon de la sucursala.

      00
    • @Sorin
      eu am trimis cererea de schimbare a furnizorului la inceputul lunii septembrie.
      am sunat din 2 in 2 saptamani sa intreb si mi s-a spus ca sunt multe cereri si sa astept pentru ca voi primi contractul pe mail.
      dupa 1 luna si jumatate (aproape 2) am primit contractul pe mail, l-am semnat si l-am trimis tot pe mail. ar fi trebuit sa dureze maxim 21 zile dar a mai durat cam 1 luna pana am trecut la hidroelectrica.
      cererea de schimbare a furnizorului am facut-o la inceputul lunii septembrie, trecerea la hidroelectrica a inceput din 21.11.2021
      contractul este pe un an de zile cu pretul de 0.25kwh energie activa (0.63 lei kwh total energie)

      intre timp am mai facut cereri pentru alte 2 persoane, dar deocamdata nu am primit contractele pe mail.

      dureaza…

      00
    • Multumesc pentru raspunsuri. Deci merge cum te-ai astepta de la o companie de stat. Mai am vreo 3 luni sa ma hotarasc, sper sa se mai aseze piata pana atunci.

      00
  10. Multumim cancelare Schroder, multumim mutti Merkel, multumim verzilor idioti utili.

    00
  11. Ca persoana fizica cu contracte noi facute in iunie 2021 (cu pret fix pe 6 luni) am primit recent notificari de la Electrica. Incepand de la 1 ianuarie 2022 se modifica pretul. Din calculele mele cresterea va fi de 81%. Si daca nu imi convine pot sa renunt la contractul/contractele cu ei

    Au spus undeva ca in intervalul nov-martie vor fi niste compensari de la stat dar nu si conditiile reale in care voi beneficia sau nu de ele si in cat mai exact. Nu sunt deloc optimist. Pentru gaz (furnizor Eon) a venit recent o notificare asemanatoare (deocamdata, empiric am constata o crestere a pretului fata de septembrie-octombrie cu 42%) cu niste conditii de compensare imposibil de respectat de catre mine si cunoscuti pe care i-am mai intrebat.

    00
    • Curent. In perioada 1noiembrie 31 martie pretul va fi plafonat la 1 ron pe kWh. In plus, daca consumul lunar este de maxim 330kWh, veti primi o compensare de 0,29bani la fiecare kWH, dar doar daca nu scade sub o limita. Care cred ca este de 0,7 ron pt ca cei care au contractele cu pret sub 0,7 ron pe kWh nu primesc compensatie.

      00
    • @e3v0

      Multumesc pentru precizari. La partea cu valorile de consum ma incadrez.

      Altfel, astept sa vad si realitatea din facturile din ianuarie-martie atat timp cat nu am constat modificari-compensari pentru noiembrie si decembrie, poate o fi fost pretul cel mai bun.

      00
  12. Cred ca faza cu manipularea e depășită. Adică schema ar fi fost făcută strict pentru bani. Impresia mea e ca niste băieți vor sa faca cu bolta pe Greendeal. Cand se va tripla factura la energie si vezi harta aia de pe energylive ca e mereu roz la polonezi te cam mictionezi pe certificate verzi, greendeal etc. In doi ani in care producătorii sunt forțați să producă masini electrice dar lumea vede ce costuri sunt pentru ele si e reticenta, se pune butuci industria constructoare de masini. Inflatia prețului energiei la nivel industrial va face ca preturile către consumatorul final sa fie modificate mult in sus si des. La fel cum fac benzinării in functie de cotația petrolului.
    In Romania e un caz mai special. As vrea macar sa stiu de ce volumul tranzactionat PZU e 40-50 % din total.
    1. Producătorii folosesc tehnica asta si lasa volume mari de producție nescoase la licitatie cu livrari pe termen lung.
    2. Niște traderi cumpara tot, știind că în ultimii 2 ani am fost importatori neti de energie si sigur scapa ea, revanzand-o in PZU unde furnizorii se vor mânca intre ei pt ca trebuie sa livreze către clienți.

    00
    • eu am impresia ca vor intra pe piata bancara, ca practic energia e viata, e valoare, e ban, cel mai realist, se pot pisa pe toate bancile care si asa n-au cum sa existe fara energie =))

      00
    • Este adevarat, in RO 40-60% este pret de PZU. Si asta pentru ca nu se scot de catre producatori pachete tip banda pentru furnizori, adica alea de merg 24/7 timp de o luna, un trimestru sau chiar intreg anul. De exemplu HIDROELECTRICA a scos abia ieri un pachet BAND de 5 MW pt tot anul 2022. Licitatia a inceput de la 800 lei / Mwh si a ajuns la 1150 lei / Mwh, fiind achizitionat de LIBERY GALATI. Ca atare speculatorii/furnizorii pe care comentatorii de aici ii blameaza nici nu au fost implicati in tranzactie. A fost strict o tranzactie producator/consumator.

      Acest pachet daca era scos mai prin iunie, ar fi valorat 600 lei, nu aproape dublu. Practic au scos un pachet timp band la inaintare cu 13 zile (dintre care 7 nelucratoare aproape) inainte de a fi nevoie de el. Deci problema este si la producatori, nu doar la intermediari/furnizori.

      00
  13. Cred ca are legatura cu terminarea legii plafonarii preturilor si procesul castigat de hidroelectrica ce le-a dat voie sa vanda curent cui vor ei. Asa ca preturile s-au aliniat brusc la ce platea lumea in jur

    00
  14. O sa ni se lipeasca burta de spinare si-o sa ne cacam verde ca dupa spanac si urzici ca altceva nu vom manca. Adio vise umede cu 50% masini electrice cand nu avem energie destula pentru frigidere si aer conditionat. Epoca energiei ieftine s-a dus , ne spune si domnul acesta care e in bransa „Ceea ce am realizat în mod clar este că energia eoliană este acum mai ieftină decât orice altceva. Dar cred că nu ar trebui să o facem prea ieftină”, ​​a declarat Andreas Nauen seful Siemens Gamesa.

    00
  15. normal ca e „cel mai scump” .. ca plateste imbecilul de stat !

    00
    • cel mai bun comentariu pe subiect. da, e un bonus trimestrial dat de statul roman baietilor destepti (adica toata piata de distributie), urmand ca din Aprilie 2022 sa vedem noi.

      00
    • preturi „aberante” poti avea, temporar, pe o piata libera; pe o piata in care intervine un jucator de forta (statul) o sa ai mereu preturi „aberante” (mari/mici).

      00
    • ADica platim noi bonusul dat de stat baietilor destepti.

      00
  16. nu mi se pare scump, întreținerea rețelelor costă, plus că nu-mi mai amintesc să fi picat curentul de vreo 2 ani. Prețul energiei electrice e cam așa în orice țară cât de cât cu apă caldă.

    00
  17. Nu am reușit să mă dumiresc, poate sunt eu mai nedumiricios. Niște explicații dinalea din toate părțile, am impresia că îl urmăresc pe Lorin Fortuna. Inclusiv pe băiatul de la știri, cănd anunță,, măine maxim istoric în Spania 350 euro MWh, am senzația că urmează să îl umfle răsul.
    În rest mergem pe verde, luptăm cu încălzirea globă, regenerabile, Greta pe tine te iubim/că ca tine nu găsim.
    ,,Cantabria va interzice parcurile eoliene pe 90% din teritoriul său,,.
    Pun și link dacă e necesar

    00
    • Ti se comunica faptul ca s-a scumpit curentul, apoi unde s-a scumpit, cu ce te influenteaza, si autorul intreaba ce teorii are lumea cu privire la aceste scumpiri. E nasol sa nu intelegi un articol structurat, dar lung. Mai incearca si maine.

      00
    • @Petru, ești un tip extrem de inteligent și spiritual, sunt ferm convins că faci furori pe oriunde mergi.
      Textul l-am înțeles, mai greu e drept, m-a ajutat și că e cu poze. Nu sunt nedumerit de text, ci de creșterea inexplicabilă a prețului. Pentru că corupție, management defectuos, șpăgi văd că nu e doar în Romănia, conform hărții cu prețuri. Singura țară cu preț mic e Polonia, iar autorul a menționat de ce. Care e teoria ta, pentru această creștere alarmantă?

      00
  18. Platesti mai mult pt ca au fost bagati niste intermediari ce iau de la cei mari si vand mai departe. E foarte simplu.

    00
    • -Correct. Altfel toți ar lua de la Hidroelectrica cu 250.
      -Partea proasta e ca nu vor lua toți. Poate 20%. Dar restul?
      -Restul da-I în plm ca nu ma interesează.
      -Am uitat sa spun ca și Hidro vinde cu 250 la consumator si cu 1200 angro… Ca e mai ușor sa sifonezi banii statului dacă a dat Virgil ordin…

      P. S. UNDE CREDEȚI CA SE DUCE ENERGIA HIDRO CÂND NU SE DUCE LA CASNIC? Dacă cineva ar fi interesat ar fi scobit site ul opcom și ar vedea cine sunt băieții deștepți

      00
  19. 1. Cartelizare 2. Blocarea prosumatorilor cu toate mizeriile făcute la adresa lor, vad ca în ritmul asta ești scos datornic dacă ți-ai pus panouri pe casă 3. Nerealizarea investițiilor asumate la privatizare de către toată gașca Delgaz, Enel etc. 4. Ieșirea unor capacități din producție 5. Lipsă gaz (lipsa aprovizionare la termen). Pe scurt, dpmdv statul e primul vinovat, în frunte cu unii care se ocupă de prejudicii de doi lei, ocolind-le pe alea de sute de milioane euro.

    00
    • Exact si concluzia mea. Jetul cu care ne-am pishat pe voturi SAU/SI votarea raului cel mai mic, a romaniei bine facute, a nevolnicilor USR, ne vine direct in fata.

      00
    • Completare. În fiecare an, o componenta % a facturilor o reprezintă investițiile. La final de an, investițiile alea bugetate constatăm ca nu se fac, și asta an de an, de la privatizări. Ce se întâmplă cu banii încasați prin facturi pe componenta de investiții nerealizate? Eu mă simt furat. Dar, na, e mai simplu să se ocupe unii de gainarii și sa raporteze succese…

      00
    • 1. Cartelizare – toată Europa? Serios?
      2. Unii ziceau ca vara nu e ca iarna. De asemenea energia produsa de prosumatori e data in sistem la prânz și o vrea seara… E îndeajuns sa te uiți pe site opcom sa vezi ca e o „mica” diferența de preț
      3. Investiții trebuie făcute de distribuitori. Nu au legătură cu prețul energiei. Stai jos.
      4. Da. Afumau.
      5. Gaz. Producție interna scăzută. Rusii, spun gurile rele, nu mai au. Ca ar fi dobitoci sa nu vinda la preturile astea.
      Statul… Uffff… Cu bune și cu rele. Nu e perfect dar nici nu e vinovatul de serviciu.
      Un lucru e cert. Ne așteaptă o răscruce. Întreaga Europa (si lume… as îndrăzni) va lua decizii în următoare luni care vor avea ecou în viețile noastre următorii 10 ani.

      00
  20. Jegul numit monopol asigurat cu sprijinul ANRE pentru 5 mari jucatori „FUI” permite curentul acesta foarte scump . ENGIE cand face achizitii unde credeti ca pune cheltuielile cu masini noi la fiecare 2 ani (isi schimba masinile mai des decat telefoanele) ? Serios , bam operational , ne-au crescut cheltuielile , bagam catre cetateni .

    Trebuie reformat sistemul , spart monopolul , permiterea de piata concurentiala reala .

    Nici ENEL nici ENGIE nici unul din cei cu E nu au investit 1 cent pentru modernizarea retelelor pe spatele carora castiga mai mult decat in tarile mama . ENEL a vandut in Italia ca sa ramana in Romania , ceea ce spune multe zic eu .

    00
  21. Furnizorii români cumpără aproximativ 50% din totalul energiei necesare de pe PZU, ceea este absolut ireal. Aici ar trebui sa intervina ANRE si sa-i oblige pe furnizori sa aiba contracte ferme cu producatorii, cu producta rezervata pe termen de cel putin un an.
    De asemenea furnizorii ar trebui sa nu poata face supra contractare, nu ar trebui sa aiba contracte de furnizare pentru mai mult de 105% din capacitatea rezervata.

    Eu am alte intrebari:
    de ce stam cu Cernavoda nefinalizată, sau macar modulul 3 (700 MWh), pentru care avem si apa grea produsa?
    de ce stam cu termocentrala Iernut cu 90% realizata si nu o terminam (alti 400Mw)?
    de ce nu explotam gazele din Marea Neagra?
    de ce sta conducta BRUA goala si nu facem un contract sa aducem ceva in ea, pana incepem sa sa scoatem gaze din Marea Neagra?
    de ce nu punem in functiune hidrocentralele de pe Jiu, una din ele finalizata 98%?
    este clar ca avem cel mai prost ministrul al energiei din toate timpurile.

    00
    • Asta se întâmplă pentru ca la guvernare nu sunt conducătorii noștri, sunt doar niște maimuțe manevrate din exterior.

      00
    • @Trecator. Nu cred ca se pot face contracte pe mai mult de un an. Cred ca unul din motive este modul cum au ajuns sa fie prelungite acest tip de contracte pe termen lung si sa fie vanduta energie sub pretul de cost.
      Nota. Am citit acum cateza zile un articol ca Nutzi ( da, cea careia ii cara Budeanu valizele baiatului deștept la sediul de partid) dezvolta un proiect imobiliar de 10.000 apartamente ( faceti un calcul 10.000 × 60k pret de cost). La Cluj, unde altundeva.
      Limitarea cantitativă menționată de tine pare o idee bună la prima vedere. Ramane de vazut daca se va face o astfel de reglementare.
      La Iernut, spaniolii Duro Felguera nu au terminat treaba, cer bani mai multi si e cam complicat sa ii înlocuiești. trebuie evaluarea lucrărilor rămase, alta contractare, adică inca vreo 2 ani minim. Romgaz părea că reziliaza, apoi le-a dat cu virgula si parca ar ceda la.negocieri.
      Hidrocentrale de pe Jiu…..cauta despre Bankwatch. Au blocat efectiv tot ce înseamnă energie produsă de companii romanesti. TOT. Au mers in instanta pt orice proiect. Mi se pare inept sa blochezi investiții care sunt la 90% din implementare.
      Nu stiu cum au fost precedentii ( nu au avut astfel de criza) dar Popescu e idiot. Cu I mare

      00
    • Pentru ca domnul Atentie si Ingrijorare s-a intors din state cu propunerea pentru SMR-uri – in care iei un imprumut de 7 miliarde din care platesti 3.5 pe ceva echipamente i de simulare si 3.5 pe o capacitate de 350 MW. Au aruncat pe geam proiectul de investitii pentru reactoarele 3 si 4. Era cam tot atit dar pentru o putere instalata de 1,4 GW. SMR – inorogul energiei nucleare din S.U.A. Nimeni nu a vazut unul in functiune dar toti le lauda valoarea .

      00
    • Hidro pe Jiu: cineva a uitat sa solicite prelungirea autorizațiilor înainte de expirare (hint: investitorul principal, Hidroelectrica). Între timp zona a fost declarata protejata, deci nu se pot emite autorizații noi legal.
      Ghici cine a rămas în funcție și arata cu degetul?

      00
  22. Cresterile la nivel de pret al energiei vor fi sustinute in urmatoarea perioada din urmatoarele motive:
    1.Romania a avut mult timp printre cele mai ieftine preturi la energia electrica si nu a avut o politica coerenta privind zona aceasta. Stiu avem eoliene sau parcuri fotovoltaice, dar infrastructura de transport este sa-i spunem problematica pe zona NV vezi cazul din ianuarie anu asta.
    2.Ambitia prosteasca a CE in special a Germaniei privind energia verde si tintele de poluare. Sa nu uitam nemtii si-au inchis centralele nucleare, iar acum plang un pic pentru Nord Stream 2.
    3. Intreaga idee de liberalizare a unui serviciu eminante de utilitate publica este o idiotenie pentru ca lumea nu are de ales, dar inviti speculatori sa faca niste bani foarte usor.
    Daca primele 2 puncte sunt usor de inteles, mai greu de acceptat punctul 3 este cel care de aici incolo o sa creeze probleme si mai ales o sa fie aruncat in fata cand vor fi viitoarele cresteri, la fel cum fac benzinariile cu pretul petrolului. In toata afacerea asta suntem singuri pentru ca statul roman nu prea are vreun interes sa stabilizeze intreaga situatie ci doar prefera sa prelungeasca intreaga agonie.

    00
    • Mai e un motiv, anume cresc prețurile fiindcă se tipăresc bani, Banca europeană tiparește bani pe care îi împart apoi la Bruxeless, PNRR din banii ăștia e, tipăresc bani cu care apoi controlează statele mai mici și mai proaste precum Ro, îmi place poziția Poloniei care nu pune botul la momeli.

      00
  23. Am ajuns ca noi romanii sa exportam energie electrica de la altii, cand avem in „ograda” carbune, gaze, stau hidrocentrale aproape finalizate nepuse in functiune.

    La noi se inchid centrale pe carbune pentru ca polueaza, la germani o sa se deschida cele mai mari si mai multe centrale in urmatorii ani. La ei nu mai polueaza.

    La noi hidrocentralele in care au fost bagate miliarde si care au fost aproape finalizate stau nefunctionale pentru ca exista „activisti de mediu” si alte organizatii care tot fac reclamatii si dari in judecata pentru ca s-ar distruge speciile de fluturi sau lilieci.

    S-a vandut/distrus tot in Romania.

    00
  24. Nu prea ma intereseaza de ce creste pretul, ca nu am cum sa evit, pe intuneric nu o sa stau. Eu am contract cu Tinmar, pana la 1 ianuarie 2022 sunt OK.

    Dar ce ma intereseaza, e cum sa-mi reduc consumul de energie, astfel incat sa nu se simta cresterea pretului. Stiam din vara ca o sa creasca, asa ca am luat cateva masuri, am facut o diagrama Pareto (https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pareto+chart) si am eliminat cei mai mari consumatori.

    De exemplu, combina frigorifica, noroc ca a murit dupa 10 ani, consuma 2kWh/zi, am luat alta care consuma 0,5 kWh/zi.

    Televizorul, mergea non stop, consuma 100 W, i-am umblat la setari, acum consuma 60 W fara reducere semnificativa din luminozitate plus ca v-a fi oprit cand nu se uita cineva la el.

    Becurile cu led Osram, luate din 2012 mergeau non-stop (”am becuri cu led, nu le sting ce puii mei”), vor fi stinse cand cineva nu e in camera. Plus ca au fost inlocuite cu Philips Eye Confort care imprastie lumina ca cele cu incandescenta.

    Deci conform Pareto, daca elimini 20% dintre cauze, scapi de 80% dintre efecte.

    00
    • Dacă te sinucizi reduci 100% din efecte :))

      00
    • Pareto este o legendă urbana.

      00
    • Scrie in articol de ce te intereseaza preturile. Pentru ca prin ricoseu te afecteaza. Sau tu crezi ca lactatele, carnea, painea, apa s.a.m.d. nu sunt produse cu ajutorul curentului electric care e materie prima pentru orice in ziua de astazi? Traiesti in padure si mananci scoarta?

      00
    • @Petru, nu pot să controlez preturile la carne, lapte, pâine, apă etc. așa că nu mă afectează. Nu mă stresez.
      Iau măsuri concrete care se cunosc rapid la portofel, cum ar trebui să facă și retarzii care mi-au dat mânuțe roșii.

      00
    • Pai nu sunt retarzi, tu esti, spui ca nu te afecteaza ceea ce nu poti control deci pas dar tii sa spui ca sunt retarzi ca manute rosii, hahaha

      00
  25. Simplu. Oligopol.

    00
  26. Eu nu am inteles nimic din oferta aia concurentiala, sunt inca la universala si ma cearta lumea ca platesc mult

    00
  27. Un articol corect, H-uri poze alea alea, felicitari

    00
  28. Sa vedeti ce bani se fac in UK cu solutiile de stocare energie in baterii, ma mir cum de in RO nu a luat avant, mai ales in zonele cu productie mare pe regenerabile. In prezent, supraveghez 3 proiecte de stocare, unul de 32MW, unul de 40MW si unul de 110MW. Din discutiile avute cu investitorii, mai sunt undeva in jur de 5GW pe teava, in diverse stadii de planificare/autorizare/proiectare.

    00
  29. Pui o problema corecta, asta cu bateriile mari, integrate cu sisteme solare / eoliene.
    La Arad s-au montat unele, 2 MW parca, e un inceput.
    Eu am cateva idei mai indraznete, dar astept sa castig la loto.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.