Eram la coadă la depus niște acte la o instituție de stat. În fața mea, un cuplu 30ish cerea ajutor de la badigard cu o chestie relativ specifică. Ăsta zice, nu știu exact, e la noi pe site, uitați aici site-ul afișat. Panou mare, cam cât un monitor de 21, cu adresa site-ului instituției, 4 litere. Amândoi scot telefoanele și tastează in bara de ceva adresa fără ro și problema lor. Primele 3-4-5 rezultate, reclame. Oamenii dau click pe ele și desigur că nu era ce voiau ei. Supărați pe badigard. Ăsta ridică din umeri, „eu știu că sunt pe site”. Oamenii nimic. Domne, nu e.
Eu, care trecusem prin problema asta, știam că sunt. Zic, dați încoa, că vi le găsesc eu, sunt la ei pe site. Nu sunt, domne, că uitați, am scris și nu sunt. Dați încoa sau nu? Tastez adresa in bara de adrese, intru pe site, click click, aia e. S-au uitat la mine ca la avioane. Le explic, eu am pus .ro la finalul adresei, de aia am intrat pe site și nu pe gugăl. Vorbeam la pereți.
Suntem tot la nivelul „nu știu să caut un număr de telefon sau o adresă pe telefon, dar știu să găsesc cu ochii închiși toate conspirațiile mizere”.
Dar dacă le spui de cursuri îți spun că ei nu au nevoie… Și nu doar telefoane și internet.
Între noi fie vorba un procent infim dintre noi folosește telefonul la capacitatea lui.
folosim doar 10% din creier
Nimeni nu foloseste telefonul la capacitatea lui. Telefonul ala are mai multa putere de calcul decat aveau toate calculatoare din lume(toate fabricile, toate institutile/centrele de cercetare, impreuna) din urma cu 50 de ani… si noi acum folosim puterea respectiva de calcul sa ne jucam angry birds, sa stalkuim gagici pe insta si sa scriem comentarii stupide la zoso pe pagina.
folosim un deget din zece
Am un coleg care tasteaza adresa sitului si intra pe google apoi da click, nu tasteaza direct TLD-ul… beyond me.
Daca foloseste chrome vezi ca s-ar putea sa fie o mizerie de setare. Am gasit asa si la batranul meu, win10 si chrome, scrii tld in bara corecta, enter face google search. Stiu ca am reusit sa schimb cumva…
Am colegi care cauta pe Google magazinul online pentru care lucram :). Imagineaza-ti cum au sarit in aer bugetele consumate pe brand bidding de cand cu pandemia (ca na, nu poti pune pe blacklist ip-urile de acasa ale tuturor).
Odata cautam faianta la un magazin . Vanzatoarea a fost foarte amabila, a cautat pe google catalogul firmei LOR si a dat clic pe toate google ads ale firmei.
Nici tu nu ești departe, TLD înseamnă doar ce este după ultimul punct din adresa
‘Nu tasteaza direct FQDN-ul’.
ftfy
@Sabotor bine boss, FQDN atunci nu TLD, happy? :)))
nu tastează corect adresa.
„nu știu să caut un număr de telefon sau o adresă pe telefon, dar știu să găsesc cu ochii închiși toate conspirațiile mizere” – mizeriile ii gasesc pe ei. romanii sunt pe divesre platforme, expusi la conspiratii
+80% dintre romani sunt pe platforme tip pornhub sau onlyfans, unde pericolul de a nimeri o vecină de cartier in actiune e mult mai mare decat cel de a fi expus la conspiratii.
Onlyfans e pe bani, deci mai pula romani acolo.
Sunt interese mari la mijloc !!!
Am avut o sefa (35 de ani) project manager pe lucrare de canalizare de 16.000.000 EUR care cand voia sa uneasca 2 PDF-uri le lista ambele dupa care le scana in unul singur.
M-ai facut curios. Pentru ca nu stiam ca se poate direct. Dar da, e la un google search away daca iti trebuie vreodata asa ceva, mai ales daca e o practica regulata in munca ta.
pai si care e problema?
Nu merg chiar toate cu merge… când nu o rezolv, ii dau cu snip
Radem glumim, dar serios daca nu ma tenteaza sa trec in CV „mare mester in gasit orice am nevoie folosind google”. Observ ca acest skill care mie mi se pare banal in ziua de azi, inca e ceva SF pt majoritatea romanilor, inclusiv oameni mai tineri ca mine.
@N , Casaubon facea asta pe cand nu se inventase internetul, stia unde sa caute prin biblioteci fizice precum un copoi care are o urma.
La banii aia platea pe cineva sa o faca, posibil cel care se plange a pierdut o oportunite de easy money
Nici căutatul pe Google și luatul primelor opțiuni nu este soluția. Când nu știi ce ai de făcut, mai bine întrebi pe cineva cât de cât competent și disponibil să-ți explice.
Fix pe treaba asta cu cu merge de 2 PDF-uri a scăpat pe net un document care nu trebuia să părăsească o firmă de avocatură (cel puțin nu la acel moment). Unele tool-uri de genul nu șterg documentul după operațiune, iar altele sunt chiar mai generoase și pun liste cu ultimele documente procesate.
Multe companii au ori tool-uri de monitorizare media/site-uri ori folosesc ceva mai rudimntar (gen Google alterts). Imaginează-ți ce tipuri de scenarii pot deriva de aici cu compania care era vizată găsind un document despre ei public pe internet.
Persoana respectivă avea în companie un tool pentru această operațiune, a ales să folosească unul de pe internet.
Bine făcea șefa…
Nu le poți „uni” fără cont. Și asta de câțiva ani buni.
Am clienți care trimit sesizări făcând poză cu mobilul la ecran, isi trimit singuri poza prin mail sau whatsapp pe calculator, o listează, scriu cu pixul pe hartie ce problema au si deseneaza sageti pe poza, scaneaza hartia, poza scanata o baga intr-un fisier Word si trimit mail. Sau trimit 3 fraze in subjectul mailului cu tot ce au de transmis, si body-ul gol.
@john2381 Problema e că PDF-ul este un document digital. Cu text ce poate fi căutat, metadate, comentarii, capitole, formulare, semnături (cu mențiunea că nu vor mai fi valide după ce modifici prin merge/split sau edit).
Dacă le scanezi (sau chiar și snip că văd că e menționat), le reduci la a fi niște poze de calitate slabă.
Există o mențiune totuși, în starea digitalizării curente, asta poate fi „acceptabil”. Dacă acel PDF făcut din 2 bucăți nu are viață digitală ci ajunge într-un dosar printat, nu contează cum e făcut.
Nu ajută că PDF-ul nu este la fel de bine înțeles cum este doc/docx-ul, iar tool-urile cu adevărat bune sunt pe bani sau pentru oameni peste medie de tehnici (cât să fie fluenți în a folosi un CLI).
Deci sefa aia a ta nu stia „sa lucreze in PDF”, asa cum stia barmanita aia ce daduse interviu la apele romane parca. Atunci ati ras ‘)
@george,
intr-un proiect de tipul celui mentionat e probabil ca problema sa fie confidentialitatea documentului (inainte de alte conexe).
caz in care nu prea merge sa folosesti orice „tool” (ba chiar e posibil sa ai accesul restrictionat la a instala sau incarca in diverse locuri).
asa ca fara context (avea acrobat si nu stia sa il foloseasca sau etc)..
eu vad o problema cu o solutie decenta si apreciez persoana pentru rezultat.
Ieri am fost la o cafenea mai hipsterish mai inghesuita dar au o cafea excelenta.
In mijloc o masa lunga mare si lata cu clienti gen Theodor Andrei.
In timp ce-mi asteptam infuzia, fara sa vreau imi arunc un ochi la o clienta cu parul roz ce pitona pe laptop si care era pe ChatGPT.
Intrebarea ei era: pot sa fac sex cu prietenul meu daca el este gay?
Nu am aflat raspunsul pentru ca mi-am luat cortado-ul si am plecat.
Ești student? Sau nici la vasta asta nu ți-ai dat seama ca era pâine de mâncat acolo?
Clienta cu parul roz voia sa facă the secs cu prietenul ei Lecter, cunoscută figură a homosexualității românesti, intr-o cafenea inghesuită. Lecter a fugit. Zici că esti intr-o poezie de Topârceanu.
@Omg: dar de ce ar vrea Lecter un threesome cu o tipa cu par roz si prietenul ei gay?
@Sorin: lucreaza in multinationala si trebuia sa aiba ce sa bifeze la „diversity & inclusion”
Oricum, m-ai facut sa ma simt batran, pe vremea mea „o paine de mancat” se manca in doi.
Bine că au telefoane de jdemii de lei și competențe de 1 leu
zoso.zip e liber!
Nici o diferență între ei și ăștia care vin din urmă și pentru care internet= TikTok și YouTube, hai poate și Discord.
Ăștia sunt cei cărora li se dau telefoane de la vârsta de doi ani și ai căror părinți explodează de mândrie că știu da cu deștu pe ecran și se uită singuri la desene… Iar dacă le spui că nu e ok ce fac, o sa vina cu argumentul că vai, dacă îl privezi de „tehnologie” o sa aibă un mare handicap pe viitor …
O specie aparte de oameni, sunt aia care îți dau print scr la numărul de telefon și ți-l trimit pe whaap! Sper sa existe iad separat pentru ei!
Am uitat de aia care fac la fel cu iban-ul… Dar pe aia i-am aranjat! Nu-mi dai iban pe care sa îl pot copia, nu vin banii!
ăsta e cel mai bun mod de a trimite parola de la e-mail
Omg, pe bune nu stii sa copiezi un numar sau un text direct din printscreen?
Cele mai multe femei sunteti varză cand e vorba de parcat masina si de orice chestiune de tehnologie. In schimb la gasit emoticoane si pus multe semne de exclamatie nu va intrece nimeni.
Tot n-ai priceput Rio… doar pentru ca ai oo, asta nu însemna că ești bărbat!
@Rio: din agendă poți să faci share unui contact. Din orice aplicație bancară poți sa faci share cu datele bancare. Să nu știi asta, deși e doar un buton ce se vede în print screen, și să îl faci pe destinatar să caute cu google lens textul, dă dovadă de tâmpenie!
Fisherman, tu cauti textul cu google lens?Cati ani ai? Sub 9 sau peste 50 de anișori?
De unde stiu eu ca nu le-ai pus tu cu mana ta pe site cand le-ai cerut telefonul?
mi-am adus aminte că mă certam pe net la un moment dat cu un prost care susținea că google execută o căutare atunci când o faci, când tu dai search, in secunda aia caută pe tot netul. era 2005, dar orișicum. și i-am zis sa facem un test, eu public o pagină pe net și vedem dacă el o găsește. n-a ținut.
aideplm ce trafic ar fi pe tot netul dac-ar fi așa
Ahaaa! Deci chiar merg scamurile și fishingurile. Are balta pește daca orice prost da click pe primul link. BTW… Un domn la 45 destul de citit cu experiență profesională și de viață destul de ok, observam de la o vreme că o ia spre partea cu conspirațiile și aurismele. La el pe fb o grămadă de grupuri abandonate și neadministrate de rețete, meșterit prin casa, bancuri, murături etc se share-uiau masiv sosoace, bahmucence, și tot felul de ciudați. Oameni care nu știu cum funcționează propaganda intra pe un grup să vadă cum se schimba o priza să cum se fac murăturile și rămân acolo…. Peste ani grupurile devin ventilatoare de rahat in fata multora și cred că e o strategie bine pusa la punct unde grupurile de fb lăsate de izbeliște se distribuie masiv rahaturi auriste
Voi va mirati la vreun om oricare.
Eu lucrez cu oamenii astia si ei coordoneaza dezvoltarea de produse digitale.
In spatele aplicatiilor voastre de banca, telecom, shopping online local sunt vanzatoare de mezeluri cu titluri de customer journey expert care isi dau cu parerea cot la cot cu designer si devi.
Au si opinii unde sa fie butoane, culori sau texte, dar habar n-au ce e in spatele meniului din setarile de accesibilitate si ce fac ele.
Cum au ajuns in pozitiile alea ? daca presupun ca pe baza de activitati prestate cu diversi sefi, sunt misogin, am dreptate ?
,,Vânătoare,, de mezeluri, nu ,,vânzătoare,, . A scris omul pe viteză, ce sari așa?
@N nici macar, ca daca le vezi cum arata o iei la fuga, d-asta ziceam ca sunt taietoare de mezeluri.
Sunt oameni cu intentii bune la baza, dar incompetenti, neadaptati, mentalitati invechite si singurele motive ce ii recomanda pe posturi sunt experientele anterioare pentru ca s-au gasit la momentul potrivit in locul potrivit.
Experienta d-aia de 1 an repetat de 10 ori, fara sa cunosti cum se mai fac lucrurile si prin alte medii.
Sunt si speciale si speciali cu activitati prestate.
Sa vezi pe grupurile de mamiki, le duce neuronul pana sa tasteze pe fb “ce acte trebuie pentru pasapoarte”, daca le zici ca pot afla asta la o cautare pe google, sar ca arse. Analfabeti functionali.
„functional” coane, fonctional. Si mai ai si 42 de co-ganditori. Misto.
co-ganditorii sunt pentru idee nu pentru gramatica
V-am zis că eu sunt mai disable tehnologic, așa că fiți îngăduitori.
Io nu pricep o chestie: ok, cauți pe google site-ul că ești tont.
Da’ cât de greu, ca dintre cele 4631 pe care le oferă goo, e să intri pe aia care se termină cu .ro?!
ROFL… ce s-a nimerit articolul ăsta cu ce am găsit azi în presa din Constanța:
https://web.archive.org/web/20230518155755/https%3A%2F%2Ffocuspress.ro%2Fse-opreste-curentul-in-constanta-lazu-cernavoda-si-navodari%2F
articol publicat de redacția ăstora cu POZE (capturi de ecran) de pe un document Word… dă-i dracu’ de cititori, nu le dăm voie să folosească CTRL-F ca să caute un nume de stradă care îi interesează, le băgăm pe gât și îi forțăm să citească întreg tabelul.
Asta intră tot la capitolul „nu știu să folosesc copy&paste din MS Word în WordPress” =)
N-ai înțeles…
Le fură lulmea textul!
Stiu pe cineva apropiat care lucreaza la un consulat onorific. Vin oamenii sa-si ia viza. Sa vezi cum sta si le explica minute in sir cum sa ajunga. „Din ce parte veniti ? De la statia X mergeti spre Y 100m si apoi prima la dreapta. Aaaa, veniti cu masina ? Pai o luati pana acolo la X apoi faceti dreapta spre Y….” Si multi nu inteleg, suna si intreaba din nou. „Unde sunteti ?!?! Aaaaa, nu e bine, trebuie sa va intoarceti” Mortii mamii lor, toti sunt relativ tineri, pana in 50 de ani, multi ingineri petrolisti, PERSONAL NAVIGANT pe nave ba si ii doare mana sa caute pe un maps.
Eram in USA acum ceva ani buni. Nu exista nici google, nici maps, nici nimic.
Vreau sa ajung la un birou, functionara incepe sa-mi explice cum sa ajung al ei, la care eu ii multumesc si ii cer adresa. Ii spun ca am si o harta si deci ma descurc. „Wow, you know how to read a map!!!” Mdea.
Share location pe whatsapp. Poti tine link-ul ala si il trimiti si prin sms, sa nu adaugi pe toata lumea.
Oamenii sunt praf pe partea de tehnologie, mai trist este ca si tinerii sunt praf… in afara de chestiile pe care le fac continuu, snapchat, youtube, tik tok… nu-s capabili sa gaseasca mare lucru…. majoritatea.
idiocracy … is getting real
Se da jos din ML, scoate Samsungul lui de cateva mii de lei, vine spre mine cu o figura grava si pana sa se aseze jos pe scaun ma ia tare la pula ca de ce i-am schimbat youtube-ul, ca el nu mai poate sa lucreze si ca nu mai intelege nimic. Sa termin cu glumele astea ca el nu are timp sa stea sa invete acum o interfata diferita.
Nici dupa cateva zile nu a inteles ca nu detin youtube si nu am putere decizionala in directia asta.
True story.
și tu erai ăla care lucra la magazinul samsung/altex/ceva de electronice sau orange/telecom/care o mai fi?
vai de capul tău, îți plâng de milă.
Eram webdev-ul responsabil cu siturile lui.
well, dacă el deținea you tube, cam era treaba ta.
Daca detinea youtube si eram responsabil, probelma de mai sus era doar o alta zi de miercuri, dar neffind cazul … ma…. ia stai asa ca tu tii cu ursul!
Hmmm, site din 4 litere. Ai fost la ANAF? Coboram cu licuriciul.
Vorba aia… MiticăLand!
Sunt convins ca daca ii întrebai, aceste fiinte umane ar fi avut opinii ferme cu privire la AI si cum va face si drege.
Nu gaseau ce trebuie pentru ca nu era pe tiktok. De aia. Si nici pe mamiki, miresiki sau alte forumuri „miki”.
Exista un tool destul de bun pentru a manipula PDF-uri – inclusiv a le consolida – pdftk
Vad asa prin comentarii un aer de superioritate, romanul se pricepe la toate frate. Daca esti varza si nu ai competente de genul dar esti bun la pus faianta si cofrat… platesti tata pe X sau Y si iti depune el actele. Nu vad o rusine in asta. Te costa X sau Y dar salvezi o jumate de zi de umblat in care mai bine avansezi la o lucrare sau te odihnesti. Eu de exemplu sunt puturos si prefer sa lucrez ore suplimentare si sa platesc curatenia in casa si tunsul ierbii. Mai bine mai bag 2 ore in plus la o instalare seara decat sa-mi toc o sambata, in halul asta am ajuns.
Am lucrat o scurta perioada de timp la un magazin partener Orange intr-un spatiu comercial ce apartinea de Kaufland. Cum era ora 7 dimineata erau prezenti domnii si doamnele in etate sa frunzareasca ziarele si revistele de la standul din magazin (dar care nu le cumparau niciodata) dupa ce si-au luat painica sau ce mai aveau ei pe lista si se opreau la noi sa le facem urmatoarele in primele ore: pus telefonul pe romana din engleza, reglat ceasul, oprit alarma si apoi incarcari de cartele etc etc. Multi dintre ei voiau sa le arat, sa ii ajut sa nu mai vina pana la mine si am apreciat asta ca macar incercau sa invete. Nicio problema, ii ajutam. Cea mai mare rezistenta la schimbare am gasit la plaja de varsta 40-60 cam asa. Nu vor, n-au timp, nu-s curiosi si totusi sunt prosti. Sau se adancesc in prostie si in maxima incapatanare. Si asta sorry, nu pot sa inteleg. Inteleg nestiinta, nu inteleg de ce nu ai vrea sa depasesti acea problema ci o ocolesti subtil ani de zile.
Ieri eram in Arad, pe o straduta adiacenta caii Aurel Vlaicu, cand de pe contrasens urca pe trotuar, aproape sa ma calce, unul cu un Land Rover destul de nout si ma intreaba daca nu stiu unde e Aurel Vlaicu. Avea telefonul in mana. Acum, eu nu stiu daca navigatia e standard pe acel Land Rover sau nu, sau poate nu avea harta Romaniei actualizata, dar telefonul? I-am spus ca nu sunt din zona, dar a venit de pe strada pe care o cauta.
Ne mai miram, cand sunt atatia care au masini care au sigur BT inclus si tin telefonul ca pe placinta cand vorbesc la el pe speakerul telefonului? Adica nu-i duce capul nici macar sa-si cumpere un suport de 20 de lei sa nu trebuiasca sa tina telefonul in mana?
Apropos, de aproape 4 ani masinile din flota au Carplay / Android Auto.
Suntem doar 2 persoane din 8 care folosim sistemul. Unii pun telefonul in fata ceasurilor de bord. In masina in care isi petrec minim 50% din ziua de munca, deci…
Si cu toate astea la drum vorbesc cu un coleg la telefon, la un moment dat imi spune ca trebuie sa inchida putin sa se uite in Waze. Cand i-am spus ca poate schimba aplicatia in timpul convorbirii a ramas blocat. WTF!?
Da, am vazut si eu problema asta la multe persoane. Site-ul este clar, este usor de scris, dar ei trec prin google. Uneori deschis explicit google si scriu in bara de acolo adresa completa a site-ului si dau click pe primul link (reclama).
Pe mine ma distreaza aia de 30-40 de ani care intreaba, cum ajung la magazinul x avand un smartphone in mana
Mă sună la un moment dat cineva:
– Mi-au schimbat PC-ul de la firmă cu un laptop și nu mai pot scana pe mail…
– De ce?!
– Nu știu…
Mă duc fizic să văd ce se petrece. Dau să scanez o pagină goală, merge ceas, intră mail-ul…
Și vine întrebarea:
– Tu măcar ai încercat să scanezi ceva?
– Nu, că eram sigură că nu o să meargă, de aia te-am chemat.
Stai, că mai sunt oamenii ăia care deschid Chrome, scriu în bara de căutare ”google”, dau click pe primul rezultat și apoi fac căutarea pe Google.