De ce nu acceptă profesorii greviști schemele cu bonusuri?

Oferta guvernului e ba carduri cu două bonusuri, ba prime de 500 lei. Praf în ochi. De ce nu le acceptă greviștii? Că le-au mai acceptat o dată.

„Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”.

Acum niște ani, a fost o mărire de salarii, anunțată cu surle și trâmbițe în toată presa. Toată suflarea a aflat că profesorilor li s-au mărit salariile, deci să mai tacă dracului și să treacă la treabă.

Doar că la adevăr mărirea s-a aplicat la salariul de bază (ăla fără sporuri și grade) și a fost impozitată înainte să se adauge. Adică au primit praf în ochi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

147 comentarii

  1. Se va ingheta oare anul scolar ?

    Indecis. Tu ce zici?3828
    • Praf in ochi.

      Comentariu apreciat.503
    • NOU
      #3

      ca sa existe an scolar trebuie sa fie scoala. Ca sa fie scoala trebuie sa fie educatie. Si nu este. Anul scolar e inghetat de ani de zile pentru 50% din elevi.

      Comentariu apreciat.25341
    • Mda, dupa saptamana verde, saptamana altfel, sarbatorile tuturor babelor, liber de ziua tarii, steagului, muncii, dascalului, pisicii, weekend prelungit, weekend cu punte, punte cu punte si alte stupizenii acum trebuie sa inghetam anul ca nu se duc la scoala 5 zile.

      Eventual sa ne cheme la scoala de la 1 septembrie.

      Oricum in ultima luna nu mai fac nimic, materia e terminata, la propriu si la figurat.

      Comentariu apreciat.14014
    • Sa inghetam si banii de vacanta de vara.

      Indecis. Tu ce zici?4658
    • NOU
      #6

      @un sas, confunzi vacanta elevilor cu concediul profesorilor. Maica-mea a fost profesoara si avea activitati si planificari la greu pentru pregatirea urmatorului an, mai ales cand programa scolara se schimba in fiecare an. Faptul ca spui tampenii e tot o consecinta a calitatii scazute a sistemului de invatamant.

      Comentariu apreciat.16275
    • Ar fi chiar culmea sa stai doar acasa intre 17 iunie si 3 septembrie, dupa ce ai mai stat doua saptamani in februarie si una de paste, bașca sarbatorile legale. Asta in timp ce restul pulimii are dreptul la 24 de zile de concediu pentru un an conform codului muncii. Bafta la cantat „O lume minunată”.

      Indecis. Tu ce zici?4260
    • Putin probabil. Pe baza notelor din catalog, directorul (care nu face greva) poate incheia mediile.

      Indecis. Tu ce zici?277
    • „Dacă s-ar renunța de tot la învăţământ, ar fi bani pentru dublarea pensiilor speciale. Dar nu se vrea.”

      Comentariu apreciat.766
  2. acum, cand vine vacanta de vara?

    Comentariu apreciat.354
  3. Cateva chestii mizerabile:
    1. Ministrul a cerut lista profesorilor grevisti
    2. Au promis concedii suplimentare directorilor si inspectorilor.

    Adica s-au dus cu Pomana la aia care pot suprima profesorii.

    Comentariu apreciat.16213
    • Daca e adevarat ca se premiaza sefii, a fost ideea unui militar care confunda liceul cu armata.

      Comentariu apreciat.992
    • Eu stiu ca au cerut statistici. Dar si daca au cerut cu nume si prenume, ce?
      Da, teoretic le pot face nasoale, sa ii dea afara… Dar ii inlocuiesc cu cine? Ca nu e ca si cum e coada la angajari in invatamant.

      Comentariu apreciat.8029
    • Nu trebuie sa ii dea afara, trebuie sa ii ameninte ca ii da afara.
      Ce job poti oferi pentru un profesor de geografie, de exemplu?

      Comentariu apreciat.6115
    • nu stiu, dar…daca romanul nici acum nu se trezeste din somnul cel de moarte si nu s-a saturat de tot jegu asta …. efectiv e o mascarada totala…partidele de la putere se fut in cur unu pe altu care sa o ia in freza care sa nu, in loc sa colaboreze cu totii sa ne fie bine la toti pe termen lung: si la partide si la cetateni.

      Comentariu apreciat.462
    • @Zarax nu te ameninta ca te da afara, il pune pe director sa iti futa viata, sa puna presiuni inutile pe tine. Nu le trebuiau liste cu nume si prenume, era de ajuns „Cati grevisti avem in municipiul x?”

      Comentariu apreciat.335
    • NOU
      #20

      Directorii si inspectorii scolari sunt numiti politic. Desigur, nu toti…dar mai multi decat ai crede.

      Comentariu apreciat.470
    • Pe de alta parte, in aceeasi scoala sunt profesori care nu participa la greva si profesori care participa.
      Spre exemplu, la copilul meu doamnele de matematica si informatica au tinut orele dupa orar.
      Nu stiu daca grevistii sunt platiti pentru perioada grevei.

      67
    • @TicTac e o prostie, profesorii membri de sindicat pot face greva, profesorii care nu fac parte dintr-un sindicat trebuie sa mearga la scoala, daca nu tin ore, macar sa supravegheze. Acum daca profesorul tot vine la scoala, probabil prefera sa tina orele sa nu ramana cu materia in urma decat sa stea doar pe supraveghere.

      117
    • NOU
      #23

      @Bogumil: Ghid turistic, consultant agentie de turism, steward agentie aeronatutica sau orice altceva daca vrea si are competente.

      186
    • @Andrei. Nu am inteles exact ce este o prostie. Eu ti-am spus un caz.
      Inafara de orele de mate si informatica, copii nu au stat la scoala. Nimeni nu a stat si i-a supravegeat. Luni i-a chemat la scoala pentru 2 ore, marti alte doua ore. De atunci stau acasa.
      Profesorii nu fac supraveghere la ore cat timp sunt in greva!

      32
    • @zarax ia un link din 2017 sa vezi ce poti face cu listele : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid021m4Nf58h6xz6uKcgDC3WHdqYV3AUdeg2joWWGF2To3fDrTtMLGp1PVpsDfZ6qG4Al&id=100010042126714

      @tictac cand am zis prostie, m-a referit strict la statutul lor. Unii In greva altii la clasa, chiar am zis ca e ok ca profesorii copilului tau puteau juca macao, au preferat sa predea materia.

      11
    • Pentru cei care nu au habar de sistemul de învățământ din România, țin sa precizez urmatoarele:
      – directorul este numit fie în baza unui concurs pe perioada de 4 ani sau este numit temporar pana organizarea concursului pe un an scolar din rândul cadrelor didactice;
      – el este cadru didactic în continuare deoarece are norma de predare între 6 și 8 ore pe saptamana;
      – concediul cadrelor didactice este de 62 zile lucrătoare iar a directorului de 25 zile lucratoare( deși este cadru didactic);
      – conform dispozițiilor Codului muncii nr.zilelor de CO este în funcție de vechimea în munca, astfel încât după 15 ani ai Co de 28 zile , valabil pentru toți angajatii( inclusiv și pt directorii de scoli).
      Și atunci se ridica următoarea nedumerire:
      De ce pt.directori nu se respecta Codul muncii?

      00
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 37157
    • mai întâi revoluție la KFC, pe urmă revoluție în sistem
      păi ce facem aici, revoluție pe burta goală?

      parcă am mai văzut chestia asta… /s

      Comentariu apreciat.584
    • Leon, nu așa se pune problema. Nu vei primi dublu. Dar vei primi ceva. Altfel poți direst sa musti din hârtia aia de 50 lei.

      917
    • Avand in vedere ca salariile au fost marite nesimtit la ceilalti bugetari, ai simtit vreo imbunatatire la nivel de ceteatean care interactioneaza cu institutiile respective?
      Nu, atunci nu avea aceleasi pretentii si de la profesori. Da, stiu, au vacanta 3 luni pe an, muncesc 4 ore pe zi bla bla-uri d-astea budeniste, dar sunt principalii actori dupa parinti care se ocupa de educarea copiilor nostri. Nu sunt perfecti, fac medidatii fara bon, dar daca exista macar un profesor onest si dedicat, nu merita sa plece din sistem din cauza aceasta.

      Mi-am adus aminte de o intamplare reala. La noi la bloc avem inchis drumul de servitute cu bariera. Inainte, pusesem sub bariera un gardulet pentru a impiedica pietonii sa vina pe aici (proprietate privata).
      Eh, muncitorii – curierii si toti ceilalti pe care incercam sa-i oprim sa treaca pe aici, sareau peste bariera sau o ridicau fortat. Stiti pe cine impiedicam noi sa treaca pe aici? Pe mamele cu carucioarele, pe copiii cu biciclete sau trotinete, batranii care se duceau la magazinul de pe cealalta strada, oameni educati care intelegeau ce inseamna accesul interzis. Adica exact oameni de bine. Dupa ce am realizat acest lucru, am scos garduletul, pentru a permite accesul pietonal tuturor. Nu am avut nicio problema de atunci (inainte, reparasem bariera de vreo 3 ori din cauza celor care o fortau sa treaca pe dedesupt).
      Morala o trageti voi :)

      Comentariu apreciat.9627
    • @Punkreas

      Ceva de genul am observat și eu. În trafic. De cand sunt piste de biciclete, oamenii decenți se înghesuie pe benzile regulamentare, cocalarii au cale liberă. Că nu le face nimeni, nimic.
      La fel și cu parcările. Oamenii decenți plătesc, cocalarii le dau jet ălora care vin să le ceară taxa. Sau aglomerează și mai rău trotuarele din zonă. Pentru că inutilii de la locală sunt obosiți.

      Comentariu apreciat.584
    • În generală aveam ca digirinte profesor de matematică.
      Fiind singurul din clasă care mereu lua 10, era cumva deranjat de asta. Era deranjat că nu făceam pregătire cu el. Îmi aduc aminte că la teza din clasa 8-a, eu luasem nota 8, iar toți ceilalți 3-4-5, note extrem de mici. Așa că profesorul, mărinomosul, a decis să dea 1 punct în plus la toți. Înainte să se decidă, a întrebat și cât am luat eu. Când a aflat că luasem 8, iar cu un punct în plus era 9 și media 10, cu chiu, cu vai a decis să pună la toți un punct în plus, inclusiv mie. Concluzia?

      La liceu, același tipar – digirinte de matematică. Era iarăși deranjat că nu fac pregătire cu el, că totuși știu să rezolv orice problemă. Era deranjat dacă-i propuneam o soluție corectă de rezolvare a unei probleme, îmi vorbea cu sictir. Nu, nu făceam pregătire cu altcineva. Concluzia?

      Și în ton bun – în clasa noua am participat la clasele de excelență de matematică (nu știu dacă vă mai aduceți aminte – cred că a fost cea mai bună idee de atunci. Cei mai buni din județ, după medie, să facă o singură clasă). Când am văzut ce probleme trebuia să rezolv acolo, am rămas mut. Nu mă pricepeam deloc. O doamna profesoară m-a scos la tablă, iar eu i-am zis – chiar nu mă pricep. Mi-a dat un sfat util pe care-l rețin și acum – hai la tablă, te ajut eu, nu este greu. E drept, de greu a fost greu, dar cu ajutor, aproape ușor. Da, să i se mărească salariul. Celorlalți doi din povestea mea, să nu.

      Comentariu apreciat.10723
    • @leon: ma indoiesc ca ai interactionat doar cu 3 profesori de-a lungul anilor tai de scoala…

      Indecis. Tu ce zici?3122
    • Am interacționat și cu doamnele profesoară de informatică, care mă amenințau că mă lasă corijent. Și cu doamna profesoară de limba română care în clasa 12-a a prins pică pe mine și dorea să mă lase corijent pe semestrul 2. Și cu doamna profesoară de sport (eu fiind afon), care în clasa 8-a m-a lăsat corijent (deși în rest eram premiant), doar ca să fac pregătire la geografie cu soțul ei.

      Indecis. Tu ce zici?3442
    • Dar esti sigur ca nu meritai sa fii lasat coriGent? Macar la limba romana :)

      Indecis. Tu ce zici?4538
    • Si daca zici ca esti afon la sport, la logica nu ai fost amenintat ca te lasa corigent? :))

      Indecis. Tu ce zici?4334
    • Limba română are și diacritice.
      Eu închei aici, munca mea nu se face singură (încă), spre deosebire de profesorii din grevă.

      Indecis. Tu ce zici?2426
    • Degeaba scrii cu diacritice daca nu cunosti alte aspecte de gramatica si limba :)
      Nu vreau sa insinuez gresit, dar parca nici profesorii aia pe care i-ai parat nu te amenintau fara motiv :)

      Indecis. Tu ce zici?3047
    • @leon – cam imbarligata povestea cu profesoara de sport care te persecuta ca nu ai ureche muzicala si care te lasa corigent pentru ca nu faci meditatii la geografie.

      Comentariu apreciat.536
    • @punkreas
      Ia vezi ce zice DOOM-ul. Ai ramas in urma, boomere. Varianta recomandata e coriJent. Dar si inainte era varianta. Salar, salariu. Pireu, piure.
      Copilu’ vorbea de o experienta a lui de viata, tu, fara argumente – pentru ca nu ai ce pula mea de argumente sa ai cand cineva iti poveste ceva pe net – pac cu strawman-ul. Bravo!

      Comentariu apreciat.5526
    • @DM: gata Z-ule, m-am dumirit. Asa e, sunt acceptante ambele variante. Astept acum Doom-ul sa accepte si cimintir, dupe, pa, ami,DLP si alte onomatopee lingvistice provenite din surse foarte academice.
      In ceea ce priveste „copilul” respectiv, nu zic ca nu a trecut prin acele experiente. Dar cand zici ca esti afon la sport, iarta-ma pe mine, dar poate nici tu nu esti chiar perfect.

      E clar ca profesorii respectivi nu sunt performanti din punctul lui de vedere si nu ar trebui sa primeasca mariri. In curand, poate spune ca nu poate vota toata lumea. Trebuie sa voteze doar cei care stiu sa scrie corect.

      Indecis. Tu ce zici?2525
    • Cred că majoritatea știm ce înseamnă cuvântul afon.
      Pe vremea mea, mama, folosea cuvântul afon pentru a descrie cât de bine mă pricep la sport. Trebuia să-l fi scris cu ghilimelele de rigoare, dar am consider că nu e necesar.

      Mai am câteva ore de lucru și ies afară la soare / tuns gazonul / rupt iarba / poate o bere sau Whisky (aștept corecturi). Ce poate fi mai frumos?

      P.S. analfabet cum oi fi eu (îmi asum, greșesc), am avut a treia notă la limba română, la bacalaureat. Iar liceul meu era (o fi încă), top trei pe oraș.

      @punKreas – stai la bloc?

      Indecis. Tu ce zici?1333
    • P.S. după mama nu trebuia să pun virgulă. Vine poliția gramaticii peste mine.

      138
    • @leon: ignora ce am zis, n-am nimic cu tine :)

      Da, stau la bloc. De ce?

      123
    • @punkreas – nu fa corecturi la oameni cand tu scrii chestii dubioase

      fi atent aici „din cauza celor care o fortau sa treaca pe dedesupt” -bariera nu suge nimic, dar pot sa treaca chestii pe dedesuBt

      167
    • Sper să nu se înțeleagă că mă cert cu cineva sau altceva…

      Când stăteam la bloc, aveam o stare de nervi continuă, mă certam mereu cu vecinii, uneori mă deranjau și oamenii de pe internet. De când m-am mutat la țară, la curte, cu timpul am început să mă relaxez. Pentru că nu de fiecare oamenii vor să-ți facă rău, chiar dacă, în scris, totul pare mai negativ.

      Nu neg, ai dreptate, profesorii trebuie plătiți, că educație pe burta goală nu merge. Trebuie motivați. Dar, materia totuși ar trebui schimbată, iar tinerii cu potențial să nu mai fie huliți.

      Profesoara mea de informatică din liceu m-a întrebat în clasa 12-a când au chiulit aproape toți. De ce nu am plecat și eu? I-am zis, sincer: de prost. Mi-a zis că am dreptate, iar eu nu m-am supărat. Avea dreptate. O lecție simplă, iar dânsa este acum director.

      Indecis. Tu ce zici?2311
    • @punkreas
      Ce e clar e ca ai o problema cu opiniile contrare tie si, pentru ca nu ai solutii, dai cu falacy-ul ca surdu’n toba.
      In rest, sunt super-sigur ca fiecare are 2-3 (hai 5) profesori de care iti aduci aminte cu drag. Ce faci cu restul de 20-30-40 – in functie de cata vreme ai pierdut prin scoala?
      De ce nu fac greva profesorii ca nu au nici un criteriu de performanta? Sau ca, cad copiii in hazna si mor? Ca toate functiile de prin inspectorate sunt ocupate pe criterii transparente de rudenie sau apartenenta politica?
      Acum, ca Nea Gigi, sa te iau si pe partea economica? De unde bani? Din imprumuturi? Nu pot sa-l uit pe Hadar cand luaram – pe hartie – banii de PNNR. „Trebuie sa ne dea si noua, domnule! Sunt 38 de miliarde!”. Asta e nivelul.
      De cand s-au marit salariile in Sanatate, clar nu se mai ia spaga.
      Doar doamna doctor oncolog de la Suceava lua 2 spagi daca aveai, norocos fiind, doua feluri de cancer. Dupa care 95 de colegi medici au semnat un protest, sa-i dea drumul, pentru ca „Pe cine a omorat?”.
      As vorbi si eu de experientele mele din Invatamant si Sanatate dar mi-e frica sa nu-mi scape o cratima si tot ce scriu s-asi(!) piarda total relevanta.
      Spor la pinguin, in Piata Victoriei!

      Indecis. Tu ce zici?3013
    • @raul: am scris asa pentru ca stiu sigur ca se va accepta in DOOM. In viitor :))

      @DM: nu sunt bani? Pe bune? :))) La ceilalti au fost bani? Daca e sa fie haos, sa fie peste tot.

      1012
    • Nici mie nu imi place pragatirea celor care vand la KFC, si practic aia sunt maximul ce pot sa scoata profesorii romani in materie de „educatie”. Asa ca leprele din invatamant sa puna mana la faca treaba inainte sa ceara.

      622
    • NOU
      #50

      Coane leoane, nu am nicio problema cu tine, cu persecutiile tale din scoala sau ca locuiesti acum la casa si ai de tuns gazonul si de baut bere. spor si distractie!

      Dar bossule, eu ceva nu pricep din povestea ta. Spui ca in generala si liceu erai foarte bun la matematica, dar profesorul avea „ciuda” pe tine ca nu luai ore de la el. Tot tu spui ca nu luai ore de la nimeni. Si cu toate astea erai foarte bun si luai note mari, note pe care tot profesorul ala ti le dadea. Poate am o logica proasta, dar asta imi spune ca totusi profesorul ala era capabil, pt ca presupun ca tu stiai atata matematica cu ajutorul lui. Sau? Invatai de pe instagram de la tipa aia tanara cu „sanii” pe afara?

      Ce am vrut eu sa spun e ca totusi in povestea ta proful ala de mate pare a fi personaj pozitiv…

      Indecis. Tu ce zici?266
    • @gogu_martalogu pe principiul ăsta, majoritatea colegilor ar fi trebuit să aibă medii de 8 sau peste 8. Și, așa cum reieșea din povestea mea, nu, nu le aveau. Nu cred că profesorul a avut o așa mare relevanță în notele mele, cât faptul că buchiseam acasă după manual matematica și-mi plăcea.

      1015
    • Nu prea cred povestea cu „eu luam mereu 10 desi profu avea ceva cu mine”.
      E ultra usor sa iti dea o problema pe care sa nu poti sa incepi sa o rezolvi desi ea e usoara (cauta pe net „coffin problems”).
      Mai degraba cred ca ala nu avea nimic cu tine ci doar aveai tu mania persecutiei (mai ales ca pare ca toti aveau ceva cu tine).

      Indecis. Tu ce zici?255
    • Mania persecuției o aveau și colegii din liceu care luau 2 sau 3 pe bandă rulantă la limba română pentru că nu citiseră Ion. Un coleg chiar a luat vreo 3 de 2 pentru nu a citit Ion.
      Același lucru și cu profesoara de fizică care scotea la tablă pe bandă rulantă și punea nota 3 la fiecare în parte, că nu rezolvau o problemă.

      Unii profesori nu sunt făcuți să fie profesori. Oricum, se vede și în comentariile de mai sus același comportament, pe principiul – eu sunt deștept, tu prost.

      De aia zic. Nu ar trebui schimbat sistemul puțin (sau, mai mult) sau să se stabilească niște criterii de performanță? Așa, salarii mari cu toții, performanța tot zero va fi.

      Să dau un exemplu cu sistemul de sănătate.
      Știți de ce asistentele se comportă nasol cu pacienții, deși au salariile mărite? Pentru că au impresia că li se cuvine. Dacă existau niște criterii de performanță, cele cu bun simt să ia mai mult, celelalte mai puțin, poate… Așa și la elevi, dacă li se cuvine la toți, unde e performanță?

      Și hai să renunțăm la vechitura asta cu elevul e de vină că e prost.

      1117
    • Majoritatea celor care sunt acum probabil nu vor oferi nimic în plus pentru că nu pot. Nu sunt suficient de bine pregătiți, motivați etc. Am citit exemplele date de tine. Le am și eu pe ale mele cu tot felul de cozi de topor din rândul profesorilor.

      Vrei să-i înlocuiești în timp pe cei de mai sus cu oameni mai bine pregătiți? Vrei. Dă leafă din care se poate trăi.

      Celor care sunt pasionați și fac performanță pe bune dă-le apoi niște sporuri grase.

      Mi se pare o discuție de toată p**a să spui că pentru profi, medici, personal auxiliar nu ai bani după ce ai oferit tot felul de măriri căpușelor de la partid.

      80
    • @leon: Am și eu o întrebare, dacă nu ți se pare prea impertinentă: oare între ce ani ai făcut liceul?

      30
    • Punkreas

      Amigo, las-o la punctul mort cu ifosele cu corectirudinea limbii române, că ai scăpat un „dedesupt” în loc de „dedesubt” în comentarii mai sus. Dacă tot o arzi inteligent

      00
  5. Nu ca nu as vrea sa cobesc, dar sa fie asta oare un mic inceput de sfarsit pentru cleptocoalitia national-social-liberal-democrata? „Tzaranul” de la Buzau nu pare dispus la discutii serioase, el e setat pe ce misiune are acolo, sa imparta smecheria, si sa ii lase pe saraki cu tzeapa si deficitul… aici ma refer la noi, noi suntem sarakii

    Comentariu apreciat.312
    • Sau e premeditată de mult. Liderii sindicali au fost și sunt pesedei. Parcă văd că a 2 a zi după ce preia ciolacu funcția rezolvă miraculos greva.

      Eram în liceu și profa de chimie abia aștepta să vină ministru la învățământ o super doamnă, profesor de chimie la Poli, care înțelege problemele sistemului..

      Comentariu apreciat.343
    • doamna Andronescu? :))

      111
    • Este da. Doar ca trebuie sa trecem intai prin ce-au trecut Grecii prin 2010. Fara sa fim in Euro.
      Puneti-va centurile de siguranta!

      43
  6. PNL incearca ca si Ceausescu sa dea la lume cate-o sutica doua de dolari ca sa fie pace.
    Au inceput cu categoriile sociale cu venituri mici si a functionat si credeau ca merge asa peste tot.
    asta inn timp ce ei isi pastreaza pensiile speciale + multe alte beneficii.
    Apoi toata lumea stie ca promisiunea ca din septembrie ar urma sa le mareasca salariul e praf in ochi. PNL si cel mai antipatic si arogant politician din Romania ultimilor 20 de ani, Iohanis, vor ca PSD cu Ciolacu sa se descurce cu pretentiile salariale ale profesorilor si ai altor bugetari.
    PSD nu cred ca mai vrea nicio rotativa si sunt mari sanse ca sa iasa de la guvernare anul asta si sa ii lasa pe PNL sa isi rupa gatul si mai rau inainte de alegeri, ar fi cea mai desteapta mutare, un guvern PNL+UDMR fara majoritate parlamentara fatza in fatza cu toate sindicatele posibile.

    Comentariu apreciat.522
    • O corectură mică, Elena a propus faza cu 100 de lei, nu Nicolae. Deși amândoi având numele Ceaușescu, tehnic vorbind, e OK și așa.

      10
  7. Pensiile speciale tot cu vouchere se calculeaza?

    Comentariu apreciat.595
    • Cautam comentariul asta.
      Se da urmatoarea problema: Tu esti grevist si vine un nene pensionat la 45 de ani cu pensie speciala de zeci de mii de lei care pe deasupra mai si cumuleaza pensia cu salariul de prim-ministru si iti zice „trebuie sa fiti atenti sa nu destabilizati bugetul tarii”. Calculati grosimea soriciului acestui nene pensionar.

      Comentariu apreciat.840
    • @N: excelent!

      170
  8. Care sunt cererile cele mai importante ale profilor? Primele doua, pe scurt.

    Indecis. Tu ce zici?1425
    • Îți zic doar una, cea mai importantă:
      Respectarea legii prin care se acordă Educației 6% din PIB. Ca idee, acum s-a acordat 2.1%.

      Comentariu apreciat.764
    • Problema fiind ca acei 6% ar trebui bagati numai in salarii, daca-i intrebi pe profesori. Deci tot n-ar fi bine.

      Indecis. Tu ce zici?3123
    • Faptul ca nu știi e destul de trist.

      1612
    • @Nancy

      Tu ce educație te aștepți sa primească copilul tău de la niște oameni plătiți cu salarii între minim pe economie si 5000 net pt cei cu toate gradele date, si peste zece ani vechime?

      Daca se bagă toți banii aia in salarii, si tot e ceva. Doar ca 6% din PIB ar acoperi dublarea salariilor cât si costurile pt renovarea școlilor, multe care au buda in curte, si sau sa cada. Ce sa mai vorbim de pv-URI si alte povesti.

      Nu te zgârie măcar un pic conștiința sa îți dai copilul la in bătaia de joc numita școala in România?

      Am plecat din țara fix din acest motiv. Ma încerca un sentiment puternic de culpabilitate sa îmi dau copilul la școala, la noi in tara. Iar comentarii ca ale tale nu sunt izolate, sunt expresia prostiei curate a societății românești unde părinții isi fura singuri căciula in privința unei chestiuni extrem de importantă: educația copilului si mediul școlar unde își petrece 50% din timp ca sa ajungă traumatizat si prost.

      Dar lipsa de educație e un cerc vicios: esti prea ignorant ca sa poți înțelege ce este prioritar in viața si, ca drept consecință respingi orice soluție ar putea adresa aceasta lacuna, si continui in cercul vicios al deciziilor proaste.

      Comentariu apreciat.4311
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1653
    • Păi cereti sa scrie in lege 18% pentru educatie, ca sa primiti 6%. Asa se face.

      120
    • Ioan C.
      In tara in care v-ati mutat,vedeti care sint criteriile sa ajungi profesor si verificati ce salariu are un profesor debutant(fata de salariu mediu).

      60
  9. Greviștii nu accepta bonusurile pentru ca nu vrea PSD sa il puna pe Ciolacu prim ministru. Dupa 2-3 saptamani de tambalau se hotărăște PSD daca da ochii peste cap si pleaca de la guvernare ca asa nu se mai poate, sau daca au mai mult capital politic de castigat facandu-se ca le pasa si dand marirea pe care n-au vrut s-o dea raii de Ciuca si Iohannis.
    Asteptati si voi un pic sa se termine greva scenaristilor

    Indecis. Tu ce zici?1535
    • Adică unul care e profesor și câștigă minunata suma de 3000 de lei pe lună e un idiot care nu realizează că a ajuns să facă foamea cu acești bani. El nu e furios din cauza asta, el e de fapt foarte mulțumit de viață pe care o duce.

      El protestează doar pentru că îl manipulează liderii de sindicat, că fac jocuri politice.

      Serios? Tu chiar crezi asta?

      Comentariu apreciat.6814
    • @silicon_v profesorul e furios că are salariul mic, dar protestează pentru că e manipulat de sindicat, că nu a fost o grevă spontană, ce a luat amploare. Sindicatele au organizat asta.

      Pe lângă asta, nu protestează nimeni, absolut niciodată, pentru nimic în afară de a cere mai mulți bani. Deci orice sărac din sistemul de învățământ/medical/poliție etc. se complace în situația respectivă până când apare interesul unui protest. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

      Indecis. Tu ce zici?2827
    • @ubercool: sindicatele pentru asta sunt facute. Profesorul cotizeaza la sindicat tocmai pentru a fi reprezentat de cineva cu o voce comuna la negociere. Acum ca sindicatele sunt capusate politic si masa de manevra electorala si politica, e partea a doua.
      Sunt sigur ca la protest au fost si profesori neafiliati vreunui sindicat.

      Comentariu apreciat.364
    • Am zis eu ca greva e nejustificata sau ca salariile nu sunt mici?
      Doar ca greva e pornita / oprita din butoanele catorva lideri de sindicat, daca aia zic maine „da ma, e ok sa primim 1000 de lei pentru deranj, si promisiuni de mai bine la anu”, luni se face scoala.

      1112
  10. Sa le mărească odată salariile și sa trecem la alte probleme ca nu ducem lipsa.

    Comentariu apreciat.272
    • Pai ar fi prea simplu. Ca pe urma ar vedea lumea ca chiar poti sa faci ceva daca iti ceri drepturile. Mai bine sa repete papagalul ala de 3 ori pe zi aceeasi tampenie cu vouchere si carduri.

      Comentariu apreciat.260
    • @Gogu cum ne zicea la Renault: ”dacă îți măresc ție salariul acum, aș crea un precedent. Apoi toți ar cere.”

      Comentariu apreciat.261
    • @ubercool: pai asta e ideea, ca precedentul a fost deja creat. Si profesorii au ramas cam ultimii…care nu beneficiaza de precedent :)

      252
  11. „Doar că la adevăr mărirea s-a aplicat la salariul de bază (ăla fără sporuri și grade) și a fost impozitată înainte să se adauge”

    A fost marit pe hartie, in realitate nici grila de salarizare din 2021 nu e atins.

    201
  12. Și totuși, care sunt primele două revendicări ale profesorilor? Daca li se măresc salariile ,va creste calitatea învățământului în România? Să înțeleg că datorită salariilor mici ies atâția analfabeți funcționali și că odată ce se rezolva aceasta problema se va face învățământ de calitate? Se plâng că un debutant are 2500? Ce studii are acel debutant? Dar un inginer debutant cat primește? Știți ce li se răspunde daca acel inginer debutant cere mai mult prin prisma faptului că a făcut o școală, o universitate?!… ” Nu dau doi bani pe școală făcută de tine, e zero”. Atunci, de ce profesorii se cred supermeni? Numai minciuni, nu exista venit în învățământ de 2500. Mă refer la cadre didactice

    Indecis. Tu ce zici?2941
    • Și inginerul plătit cu 2500 lei, tot prost plătit este. Dacă patronul nu făcea bani de pe urmă muncii acelui inginer, chiar fiind doar muncă pur performativă, nu-l plătea. Că nu l-a angajat doar pentru stagiu de ucenicie. Nu-ți da nici un angajator una de 1 leu dacă nu scoate 4x de pe urma ta.

      40
  13. profesorii fac greva pentru salarii mai mari… salariile mai mari vor atrage mai multi profesori buni in sistem …. acei profesori buni vor lua locul unor lepre. concluzia, profesorii fac greva pentru ca o parte din ei sa fie dati afara :)

    glumesc, nu o sa fie nimeni dat afara. lucrurile vor ramane la fel. frustrarea profesorilor nu este ca sunt platiti putin si muncesc mult. frustrarea lor este ca au ramas in urma fata de colegii bugetari.

    nu vad niciun protest pentru schimbarea programei, nici pentru reducerea numarului de materii (cel putin la liceu). nimic nimic.. doar bani mai multi. plm, n-avem.. ca i-am spart pe pensii speciale. profesorii, ca si majoratea bugetarilor sunt fani PSD si PNL. sa se spele pe cap.

    Indecis. Tu ce zici?3727
    • @Zz
      Greva profesorilor este indirect un catalizator pentru o dezbatere serioasa asupra felului in care ne raportam noi ca societate la educatie. Vrem un sistem public subfinantat si cu oameni prosti platiti singura alternativa fiind meditatiile/scoli private sau un sistem public finantat decent care sa performeze pe termen lung?
      Caci indiferent de rezultatul grevei tendinta pe termen mediu este ca invatamantul privat sa-si faca loc. Intai o sa fie cu admiterea la asa-zisele licee de prestigiu, iar apoi o sa fie doar o chestiune de timp cand acele licee de prestigiu se vor privatiza. Daca asta ne dorim ca societate atunci putem sa ducem in derizoriu toata situatia actuala si sa ne concentram pe concediul in Grecia la vara. Dar sa nu fim surprinsi cand vom incepe sa descoperim clivajele sociale si alte nebunii.

      Indecis. Tu ce zici?286
    • acei profesori buni vor lua locul unor lepre

      neah. profesorii nu pot fi dați afară așa ușor.

    • singurii care nu vor ca sistemul de educatie sa evolueze sunt chiar oameniii din sistem (nu toti evident, dar majoritatea). Pe de o parte, unii se bucura ca raspunderea nu e asa mare, mereu poti da vina pe copii ca sunt prosti sau needucati. Pe de alta parte, altii fac o gramada de bani (neimpozabili) pe meditatii. Ambele categorii vor salarii mai mari, dar nu vor sa se schimbe nimic.
      Este inadmisibil ca scoala sa nu scoata un elev care sa promoveze examenul cu un 7-8. Am ajuns de la „face meditatii ca vrea sa se duca la olimpiada” la „face meditatii ca sa ia evaluarea/BAC-ul”.

      salariile mari nu vor rezolva nimic iar greva asta cere. asa ca sa nu ii mire pe profesori ca parintii nu isi rup hainele de pe ei cand fac greva. mai ales ca treaba asta vine dupa 2 ani de pandemie in care scoala a fost efectiv zero barat.

      si scolile private sunt plozii prosti ai oamenilor cu bani. am un var care a facut liceu privat ca altfel ramanea cu 8 clase.

      Indecis. Tu ce zici?2510
    • am vrut sa zic ca scolile private sunt refugii pentru prosti..

      811
    • N-are cum. 10 clase sunt obligatorii in Romania.
      Dar punem un examen care poate fi dat numai o data in viata in clasa a VIII-a. Perfect logic.
      Singura problema pe care ar avea-o onor profesorii cu lucrul asta ar fi ca sunt numai doua materii. Prin urmare, pana in clasa a VIII-a se face pregatire numai la Mate, Romana si limbi straine.
      Nu e corect, si doamna de Geografie, Istorie sau, de ce nu, Tehnologie vrea poze din concediu. Si nu de la Eforie.

      131
    • „Este inadmisibil ca scoala sa nu scoata un elev care sa promoveze examenul cu un 7-8.”

      Mama ce eroi avem p-aci. Unde sunteti ma la sedintele cu parintii? Ca nu v-am vazut sa protestati ca X e loaza. Tatal loazei nu stia cum sa se mai pituleze si sa-i ia apararea „puiutului”.

      De ce nu va ridicati in picioare ca nu se fac ore cum trebuie, ca X prof nu-si face materia, ca Y prof nu duce copiii in laborator?

      Va spun eu – va complaceti, dati copiii la meditatii, da’ unu’ n-ati pune umarul sa rasturnam coruptia. Toti stiti s-aratati cu degetul dar cand e puiu’ vostru la mijloc nu carecumva sa o suparam pe doamna.

      Clevetiti pe la colturi, ca tare mult ajuta.

      Comentariu apreciat.457
    • @zz
      Gradul de privatizare al invatamantului actual este extrem de mic. Meditatiile plus labarelile cu cadou sau fondul scolii sunt extrem de mici fata de ceea ce ar putea fi. Si asta se intampla pentru ca nu e ceva fiscalizat in treaba asta si inca nu este indeajuns de mult acceptat. Scolile private sunt cum sunt, insa tendinta actuala este ca acolo sa creasca calitatea educatiei. Acest lucru plus examenul de admitere in asa-zisele licee de prestigiu sunt inceputul procesului de privatizare a tot ce inseamna invatamant. Nu o sa se intample brusc, dar este doar inceputul. O sa urmeze creditele de studii si brusc realitatile vor fi un pic schimbate.
      Tot ce se intampla acum este sub complicitatea societatii romanesti care in mare a urat scoala visceral din diverse motive. Si abia astept ca discutiile sa nu mai fie despre cat de mare e rata la casa ci cam cat platesti pe studiile pre-universitare ale copiilor tai. Caci spre asta ne indreptam, dar na profesorii sunt lepre nu noi….

      140
    • poate dacă sunt salarii decente și se plătesc în mod real navetele, poate vin profesori (cu studii) în locul suplinitorilor de care sunt pline școlile de la țară.
      zic și eu.

      145
    • Sigur ca da doamna AB.
      E ca la justitie.Se dau salarii enorme si e plin de oameni competenti.Si harnici.Care posteaza non-stop la Zoso in timpul programului.

      Indecis. Tu ce zici?229
    • Hash nu fi prost. Ce parinte crezi ca e dispus sa isi sacrifice copilul pentru a se putea lauda cat de vertical e el? Aici nu ma refer sa dai spaga sau sa te faci pres. Ma refer strict sa nu il dai la meditatii doar ca sa fortezi sistemul sa isi faca treaba.

      314
    • @Caposu, 1. dacă îmi amintesc bine, salariul meu a fost printre cele mai mici la articolul cu salarii.
      2. Ți-am mai zis, dacă vrei munca și salariul meu pe Curtea de apel București e concurs chiar acum.
      Vrei altă Curte, spune și-ți caut, că-s fată bună.

      174
    • AB,
      acelasi raspuns cretin,fa-te grefier sa ai bani.
      Mai si semnalizezi.

      27
    • @AB las ca alții sunt perfecti și nu verifica nici măcar un sms personal în timpul programului :)

      10
  14. Am urmarit situatia grevei din invatamant din ultimele zile si cunosc situatia oarecum tangential de la cunostinte ce activeaza in domeniu. Dincolo de asta nu strica sa intelegem ca educatia ar trebui sa fie un adevarat ascensor social pentru toata lumea, iar scoala ar trebui sa desavarseasca asta. Si ca acest lucru sa se intample oamenii din domeniu trebuiesc platiti corespunzator in primul rand. Ori in acest moment salariile din invatamant sunt extrem de mici raportate la ceea ce se cere. Acest se vede la calitatea oamenilor noi intrati in sistem care in esenta se impart in 2 mari categorii: cei care nu si-au gasit altundeva de munca si cei care sunt pasionati/idealisti de ceea ce fac, dar care au o sustinere financiara in familie. Care categorie e majoritara?! Pe langa asta invatamantul romanesc are un pacat stramosesc numit meditatii. Acest lucru isi are originea in sistemul comunist cand marele Dinu Patriciu oferea meditatii la sute de persoane in acelasi pentru a intra la facultatea de arhitectura. Meditatiile sunt modul romanesc de a privatiza la scara mica educatia. Acestea nu vor disparea prea curand pentru ca cerere exista din partea unor parinti care-si doresc mai mult de la copii lor, dar care nu-si permit costurile unei scoli private. Pe langa asta meditatiile reprezinta si o sursa buna de completare a veniturilor. Asa ca acest fenomen poate fi cel mult controlat intr-o mica masura, dar nu starpit.
    Revenind la subiectul grevei situatia este oarecum critica pentru ca in acest moment este doar o chestiune de timp pana cand in invatamant, majoritare vor fi cadrele didactice prost pregatite. Bineinteles asta o sa produca cateva efecte simple:
    1. Scolile private vor lua avant si de facto vom vedea privatizarea invatamantului la o scara pe nimeni nu o poate prevedea.
    2. Societatea se va polariza si mai mult pentru ca in esenta vei avea numai extreme, elite/analfabeti functionali, iar majoritari nu vor fi elitele.
    Ideea de reforma este necesara, doar ca fereastra si marja de lucru este prea mica. Bani pentru marirea salariilor profesorilor exista si se pot face niste lucruri, multi avand deja solutii pentru asta. Doar ca este prea putin pentru ceea ce de fapt este necesar in acest moment. Vorbim de subfinantarea unui domeniu de prea mult timp ca sa poti rezolva intr-o luna. Asa ca daca sunteti parinti de copii sau aveti de gand sa va intemeiati o familie pe aici, fiti pregatiti sa platiti serios pentru educatia propriilor copii si nu pentru ca nu exista educatie gratuita, doar ca aia gratuita va fi extrem de slaba calitativ. Iar acest lucru o sa impacteze profund actuala societate romaneasca….

    Comentariu apreciat.350
    • 2. Societatea se va polariza si mai mult pentru ca in esenta vei avea numai extreme, elite/analfabeti functionali, iar majoritari nu vor fi elitele.

      Aici nu e nicio problema, e normal ca numarul elitelor sa fie mai mic decat cel al analfabetilor functional. Problema e cand cei din urma conduc destinele celor dintai, cum se intampla acum.

      164
    • Mai Asdad nu vorbi de lucruri de care habar nu ai.
      Am mai spus-o si am luat minusuri per total tagma profesorilor primeste prea multi bani pentru ce livreaza.
      Cu exceptiile de rigoare evident.
      Sa dam bani la toti profesorii cind o buna parte nu merita nici un ban mi se pare gresit.
      Ca toata societatea,sistemul de invatamint trebuie schimbat din temelii.
      Ca sa dau un exemplu punctual la liceul privat unde invata majoritatea olimpicilor romani profesoarele de fizica care se ocupa de olimpici(doua)au peste 70 de ani fiecare.Liceul este privat si salariul se negociaza.Oamenii cauta de ceva ani niste profesori tineri competenti si nu gasesc.Cum iti explici?
      In ceea ce il privesti pe Dinu Patriciu iar vorbesti sa nu adormi.Erau doi profesori buni pe vremea aia in Bucuresti la desen si se bateau pe ei elevii din toata tara.
      Adica la Patriciu si la cealalta doamna se dadea admitere sa poti face meditatii cu ei.Da erau cam 20 de insi simultan in niste subsoluri de vila pe centru in Bucuresti amenajate special cu tot ce era necesar,banii erau la negru ,dar Patriciu avea clienti pentru ca era cel mai bun.

      720
    • NOU
      #103

      cu cateva completari, nuante daca imi permiti:
      – privatizarea e un lucru bun si duce la scaderea costurilor si cresterea si imbunatatirea ofertei. Vezi ca exemplu brutariile si magazine acum comparat cu ce era inainte de 89.
      – de facto piata e implacabila. Meditatiile sunt supapa de presiune, singurul lucru pozitiv in scenariu.
      – calitatea omenilor din sistem a fost intodeauna scazuta, nu e nimic nou
      – efectul educatiei e ca lumea vorbeste despre detalii si nu despre fond, structura, procese, principii.

      219
    • @caposu
      Eu vad situatia foarte simpla. Fie desfiintam de facto sistemul de invatamant de stat si lasam privatul sa-si faca de cap. Fie il reformam din temelii si facem ca episoade de tipul meditatii cu 20 de insi odata sa fie ceva extrem de rar.
      Acum avem o mocirla in care toata lumea e nemultumita si orice discutie despre acest lucru este dusa in derizoriu. Rezultatele se vad si se arata acum cand suntem unde suntem.
      Problema la toata treaba asta este ca nimeni nu vrea sa-si asume aceste lucruri. Mai mult efectele acestor decizii nu le poate cuantifica nimeni. Insa daca vrei invatamant de calitate cineva trebuie sa plateasca pentru asta, ori statul prin impozite si taxele pe care colecteaza ori tu ca parinte la o scoala privata/meditatii. Acum se face un balet frumos intre ce e scoala si cam cat ne costa asta, raportat la realitatile cotidiene.
      Exemplul tau cu liceul privat care nu gaseste oameni competenti reprezinta insasi problema actuala a sistemului subfinantat. Cine s-ar fi gandit ca dupa atatia ani de bataie de joc nimeni nu mai vrea sa se faca profesor de fizica, chiar si bine platit la privat?! Sau chiar toata lumea crede ca maine daca s-ar face salariile de 10k eur in invatamant o sa fie bataie pe posturi. Chestiile astea necesita timp si de undeva trebuie plecat, iar salariile reprezinta acest loc.
      @punkreas
      Societatea romaneasca este indeajuns de mult polarizata. Poate ca e timpul sa mai schimbam ceva.
      @alexnicolae
      Privatizarea invatamantului o sa fie o problema reala pentru intreaga societate romaneasca in urmatorii ani. Acum ceea ce se intampla inca mai poate fi gestionat, dar in momentul in care singura alternativa pentru o educatie cat de cat normala o sa fie sistemul privat o sa avem o bomba sociala greu de dezamorsat.
      Referitor la reforma si la ceea ce ne dorim sa avem in invatamant trebuie o dezbatere reala in societate. Ori scoala/invatamantul nu a fost niciodata o prioritate pentru societatea romaneasca. Caci daca era nu am fi aici. Din nou ma repet, nu poti sa repari in cateva luni ceea ce s-a stricat sistematic de vreo 30 de ani cel putin.

      111
    • Asdad,
      Evident ca solutia este reformarea sistemului din temelii(nu doar cel din invatamint).
      Doar ca nu ai cu cine in Romania.Oamenii in Romania sint de proasta calitate,se vind pe un pret si nici nu respecta ce au promis.Din nou,cu exceptiile care exista.Asa ca va fi imposibil de facut in opinia mea.
      In ceea ce priveste invatamintul privat in Bucuresti cred ca se ajunge la 10 la suta la invatamintul gimnazial si liceal in scurt timp.De aici vine o presiune si aici este pericolul pentru ratatii de la buget.Cred ca in curind vor da ceva legi sa limiteze fenomenul.Si pretul invatamintului privat e prohibitiv,altfel exodul de la stat era si mai mare.

      72
    • NOU
      #106

      @caposu
      Deci suntem de acord ca in acest moment o reforma nu se poate ca nu ai avea cu cine. Doar ca ceea ce spui tu cu invatamantul privat la nivel de Bucuresti este doar inceputul. Eu sunt de parere ca in maxim 5 ani, toti profesorii care isi cunosc valoarea se vor orienta spre zona privata. Asta indirect va duce si la o micsorare a pietei meditatiilor, multi dintre cei care lucrau la stat si au ajuns in privat fiind fie obligati, fie indeajuns de bine platiti incat sa renunte la acest obicei. Restul de scoli vor avea reale probleme cu asigurarea intregului personal pentru ca cine vine nu prea are gand sa stea prea mult in zona, iar cine stia ca poate mai mult s-a dus la privat. Rezultatul o sa fie o piata paralela asupra tot ce inseamna scoala cu niste costuri maricele, care or sa fie suportate de multi dintre parinti.
      Tot ceea ce vreau sa spun este ca daca nu vrem sa facem o reforma a sistemului, sistemul se va reforma pe sine. Si ceea ce vom vedea nu este ceva placut noua.

      60
    • NOU
      #107

      @alexnicolae privatizarea brutarillor nu se compară cu cea a școlilor. Concurență depinde de nivelul costurilor de a intră și menține acea afacere. Pentu o brutărie în cel mai rău caz fac doi amici credit ipotecar cu apartamentele lor și au bani să deschidă o covrigarie de colț. Nu-i deloc la fel pentru o școală sau un spital.

      Când promovezi privatizarea sănătății și a educației, practic susții crearea unui monopol privat pe cele două domenii. Adică Dorel, cu master făcut la universitatea Valahia fără diplomă de liceu, decide cât costă educația copilului tău în funcție de câte case de neam prost are de turnat anul ăla.

      30
  15. Stati linistiti ca nu se prelungeste scoala in vacanta de vara. O sa plecati cu totii in concedii cu copiii.
    Altfel or sa sara de curs in sus patronii mari de Horeca (tot aia care au facut push pe acordarea de vouchere cadou). Nu se poate asa ceva, sa le strice lor business-urile si asa de cacat.

    221
  16. „Ziua de 1 iunie este zi nelucratoare. Cadrele didactice au obligatia sa recupereze orele din aceasta zi”.

    Voi intelegeti ceva? Ca eu nu. Adica imi iau o zi din timpul saptamanii sa stau degeaba, ca sa imi fac praf o alta zi, lucratoare, deja planificata cu propriile activitati. Ori e libera, ori nu e?! Ca daca tot trebuie sa recuperez, as dori sa tin orele alea asa cum erau, la locul lor, si sa nu mai „recuperez” cu juma’ de an care are chef, sambetele, in alta zi.

    Cam asa se intampla lucrurile la universitate, ca la neoameni. Hai sa stricam tuturor programul, „ca e zi libera”. Sa-si bage in … statul, ziua aia libera.

    Deci io zic sa inghete anul scolar, sa nu se mai dea bac, sa nu se mai faca inscrieri, sa nu .. nimic. Pana nu-si da demisia guvernul, se fac alegeri anticipate si se taie din pensiile alea speciale. Daca pentru aia specialii se poate, o sa se poata si pentru dascali.

    203
    • posibil ca obligația de recuperare să vizeze ziua de 2 iunie, care nu e liberă legală și e punte anul ăsta, și cine a declarat/scris să se fi îmbârligat în cuvinte.
      am prins vreo 2-3 punți în ultimii 3 ani și ceva și s-a recuperat ce a fost punte, nu ziua declarată liberă de lege.

      141
    • Cine a zis „cadrele didactice au obligatia sa recupereze orele” habar nu are de sistemul de invatamant. Inca de pe acum se cunoaste structura anului scolar viitor. Daca data x este zi nelucratoare, in planificare nu se trec ore sau activitati, deci nu ai ce recupera

      30
  17. Desi sunt de acord cu greva lor dar m-a luat asa o greata din prima zi de greva cand l-am ascultat pe Nistor ala, seful de sindicat… e asa de fals omul

    116
  18. situatia e destul de simpla, dar facuta de presa complicata (solutia e insa complicata)

    acum se discuta modificarile la legea unica de salarizare (actuala L153/2017) care o sa produca efecte vreo 5-7 ani si ea, deci lupta nu e pt. acum ci e pt. urmatoarea perioada si se intampla un lucru clasic – se pune presiune pe partide pentru o pozitionare cat mai buna in grila respectiva. invatamantul nu e singura zona unde s-a inceput presiunea, e si pe zona de anaf (min finantelor), sunt si altii dar ideea e simpla – puneti presiune cat mai mare pana nu se voteaza legea ca altfel ghinion

    invatamantul are 1 singur moment cand poate pune piciorul in prag (echivalentul la ce zice zoso de obicei – proteste in timpul saptamanii) si anume inainte de inchiderea mediilor pe an si a examenelor de bac/admitere. legea asta probabil ca o sa se mai plimbe pe la consultari si nu o sa si-o asume nimeni mai devreme de un aprilie anul viitor moment cand pe nimeni nu ar durea o greva a profesorilor asa ca sindicatele lor au calculat si acum toata lumea asteapta sa clipeasca ceilalti

    ca salarizare e greu de facut ce vor ei, presa nu gandeste in ansamblu si nici sindicatele nu fac asta. in L153/2017 la pag 22 incep salariile din invatamant si aici e problema pentru ca toate sunt de fapt niste coeficienti aplicati unei valori fixe. sindicatele cer acum ca valoarea fixa sa fie salariul mediu brut pe economie de la care sa plece coeficientii si distractia nu e la cei din preuniversitar care sunt scoti in fata cu salarii de 3-5k ron net ci la cei din universitar care acum au salarii de pe la 6k in sus spre 11k net unde daca aplici coeficient pe salariu mediu BRUT pe economie produci niste salturi si diferentieri masive

    ex L153/2017 pag 25 profesor studii superioare de lunga durata grad didactic 1 vechime 1-5 ani – salariu de baza 4372 ron (coeficient 1.75) . aici avem un 2500 RON*1.75, dupa o modificare in brut mediu 2023 care e 6079 am ajunge la un 1.75*6079=10.6k ron (crestere pe brut de 6k ron). la asta se aplica sporuri de max 30% nu cunosc exact ce sporuri au dar se gasesc portite, si ajungem la un brut de 13.8k ron deci net ar fi 8073 RON (vs 3325 ron) . fara discutie am putea spune ca e un salariu decent si meritat

    problema vine insa de la universitar ca regula s-ar aplica similar si luam un exemplu de conferentiar (ajungi as ceva in 15 ani de catedra) cu vechime de 25 de ani care acum pag 24 pct 4 Salarii de bază învățământ universitar are 7546ron brut, coeficient 3.02 ( sporuri 30% – 5600 net) si ar urca la 3.02*6079= 18.3k brut – 23.8k cu sporuri – respectiv 14k net. crestere de 9k ron. in practica un conferentiar cu 15 ani vechime in catedra cu diverse facilitati (plata cu ora, norma didactica mai mare – nu va ganditi ca depaseste 5 ore/zi) ajunge lejer la 8k ron (vs 5.6k scos din lege) pentru ca am prieteni care sunt acolo. facilitatile astea extra care nu se vad in lege multiplica deci cu inca un 30% netul iar la netul calculat pe brutul mediu pe economie asta ar insemna un net real de 18.2k ron

    asa ca guvernul ar crea o categorie de personal care ar bate deja salariile doctorilor si ce credeti ca s-ar intampla in momentul respectiv? greva a doctorilor – crestere si acolo cu un 50% la salarii, greva in justitie – crestere cu inca 50% si acolo, si s-a dus totul naibii

    solutie e greu de dat, diferentele intre preuniversitar si universitar sunt extrem de mari, solutia ar fi o crestere a coeficientilor in preuniversitar si prin asta s-ar mari salariile fara schimbarea valorii fixe la care se calculeaza bruturile deci nu ar exploda la propriu toate dar atunci o sa faca scandal cei din universitar ca un profesor de la sat care freaca duda primeste aproape la fel cu el care e la o universitate de elita

    132
    • Nu ma pot abtine sa nu comentez. Nu este adevarat ce scrieti, cel putin nu pentru Politehnica Bucuresti. Un conferentiar cu vechime mare ia un net de sase mii si ceva. La asta se pot adauga plata cu ora sau niste proiecte, care nu mai sunt ce au fost odata. Un sef lucrari patru mii si ceva, profesorul peste 8 mii. Si, daca tot e vorba de profesorii care nu fac nimic si sunt mereu in vacanta de vara, am senzatia ca umilintele si dispretul pe care le suporta sunt semnificative. Sunt de acord cu greva lor.

      83
    • Foarte corect ce spune Raul,asta e batalia reala.Am vorbit cu un specialist oarecum implicat care a zis ca nu vor fi cifrele lui Raul dar se doreste o dublare a salariilor .

      10
    • @rozalia – „La asta se pot adauga plata cu ora sau niste proiecte, care nu mai sunt ce au fost odata” fix ce am zis si eu, pe lege netul e 6079 ron dar se depaseste masiv prin alte elemente. prietenul meu are foarte putini luni fara 8k, iar excursii pe proiecte in strainatate are la fiecare 2-3 luni platite de universitate (avion, cazare, masa, diurna) de multe ori (ca e zgarcit) se intoarce si cu bani din diurna.

      in 2017 cand s-a trecut pe noul mod de calcul era surprins rau de tot ca de la 4000 a ajuns la 8000, nu se asteptau sa fie asa un salt

      in schimb nu stiu exact valorile care sunt in preuniversitar pentru ca nu imi permit sa intreb fostii colegi ajunsi la catedra, tin minte ca era nasol rau pana in 2017 cand usor se ameliorase si se acopereau din meditatii la matematica

      00
  19. Bonusurile se pot acorda si anula oricand. Maririle de salariu nu. N-au cum si de ce sa accepte vrajeala.
    Pe de alta parte cerintele sindicatelor sunt destul de ridicate si greu de indeplinit.
    Daca nu-s bani de mariri atunci sa taxeze meditatiile. Fiecare profesor care face meditatii sa plateasca impozit pe venit, transparent, legal. Faci meditatii si nu le declari-> afara din invatamant si amenda.

    1010
    • NOU
      #121

      Adica pe langa banii aia care te ajuta sa supravietuiesti (si doar pe unii, si doar la anumite materii), sa vina statul sa ii taxeze cu 45%. Serios ?

      „Daca nu-s bani de mariri” – niciodata nu sunt bani de mariri, desi PIB-ul Romaniei e de vreo trei ori cat era acum 10-15 ani.

      Nu e ca nu sunt bani, ci ce face statul cu ei – prioritati, prioritati, prioritati. Si furat mai putin.

      125
  20. NOU
    #122

    @DM …………..s-a uitat cineva la declaratia de avere a lui hadar? famiglia hadar face vreo 140k euroi pe an !!!

    18
  21. Am citit comentariile si am cateva intrebari:
    Daca in invatamant se lucreaza 15 ore/saptamana si 8 luni pe an, cum sustineti multi, de ce nu va inghesuiti sa va angajati toti in invatamanat? Ah, pentru ca nu va convine cat ati castiga pentru asa putin efort?
    Vai, nu imi vin in minte decat maxim 5 profesori din cei pe care i-am avut pe care sa ii am la suflet. Ok, pe cati dintre colegii cu care lucrati ii aveti la suflet? Sau pe cati dintre toti oamenii cu care v-ati intersectat pana acuma in viata ii aveti la suflet, procentual? Can erati in scoala, aveati colegi cu care nu erati pe aceasi lungime de unda? Cam ce fel de superom ar trebui sa fie profesorii, pe bani de nimic, asa incat orice fel de preocupari, personalitate, background familial si social, sa rezoneze in acelasi fel cu toti elevii, ca niciunul sa nu si-l aminteasca peste ani ca o lepra?
    Ok, profesorii sunt niste jegosi care fac meditatii pentru bani. Cati dintre voi faceti side projects sau aveti side gigs ca sa mai faceti un ban in plus? Tot la lepre va incadrati? Da, dar copilul meu nu poate tine pasul fara meditatii. Ok, tineti va rog zilnic cate un training cu grupuri de minim 30 de colegi din corporatie, singuri, fara ajutor din partea nici unui coleg, fara sa aiba posibilitate sa discute colegii din training despre subiect cu nimeni altcineva in afara orei de training (decat internet/parinti/sot/sotie), si spuneti-mi ce rata de succes aveti. Din experienta mea orice training se tine in minim 2, unul in fata si unul in sala ca ajutor sa urmareasca si sa ajute pe cei care nu tin pasul. De ce de la profesori avem pretentia sa educe la acelasi nivel minim 30 de insi/ora?
    Banuiesc ca majoritatea care comentati aici va considerati ca ati ajuns oameni ok, sau mai mult decat ok, educati, capabili, etc. Dar in acelasi timp sustineti ca in scoala nu ati invatat nimic si ati avut 95% din profesori lepre. Bineinteles ca de la o varsta incolo ati invatat pe cont propriu si prin acumulare de experienta/experiente. Dar pana cand ati putut invata individual, credeti ca v-ati nascut speciali, sau cum ati ajuns de la colorat cu carioca pe langa linie pana la viitor ITs bazat?
    Asa usor mergem dupa fentele astea de agitat un grup contra altuia ( parinti vs. profesori, tineri vs. pensionari, mediul privat vs. bugetari, etc.) si nu suntem deloc capabili sa vedem ca cu cat mai multe grupuri care formeaza o societate o duc mai bine, cu atat toti membrii din societatea respectiva o vor duce mai bine.

    Comentariu apreciat.4911
    • NOU
      #124

      profesorii cer marea cu sarea ,dar la nivel european deja sunt cam bine platiti; salarii de profesor: https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/publications/teachers-and-school-heads-salaries-and-allowances-europe-20202021.

      la o „joaca” rapida cu salariul mediu brut pe fiecare tara si un raport al salariului profesorilor la media bruta observam ca proffii din RROManistan sunt mai bine platiti decat cei din multe alte tari….. ex: BE prof 28k brut anual, mediu 45k brut indice prof/mediu =0,6……………………si asa si in DK , FR, IT, FI, CH, SE, NL………….sa vorbim despre invatamantul din tarile astea???? la RROManistan indicele este de 1.

      Source: Eurydice ISCED 02 monthly gross average annual average index
      BE 28,134 3,832 45984 0.61
      DK 33,627 6110 73320 0.45
      EL 15,435 1176 14112 1.09
      ES 31,609 2406 28872 1.09
      FR 24,563 3275 39300 0.625
      IT 23,601 2479 29748 0.79
      CY 25,465 1992 23904 1.06
      LU 46,066 5411 64932 0.70
      HU 13,465 1541 18492 0.72
      MT 23,058 1703 20436 1.12
      NL 32,350 3832 45984 0.70
      RO 17,977 1478 17736 1.01
      FI 23,243 3635 43620 0.53
      SE 28,745 4052 48624 0.59
      CH 38,601 6625 79500 0.48

      215
    • ce prostii spui omule ? Romania la primii 3 indicatori din ce arăți tu acolo este în ultimele 3 locuri din toate țările din clasamentul respectiv. Indicele acela nu știu ce înseamnă dar pare un indicator sintetic care este făcut ca sa dea ceva bine și la noi.

      Sunt de acord cu creșterea salariilor pentru profesori. Sa mai spun ca în medicina un rezident de an mare câștigă mai mult decât are salariul un asistent universitar , care a predat rezidentului respectiv pe vremea când rezidentul era student ? Sunt aberații urate. Și după aceea se mai plâng unii ca personalul didactic din medicina mai are și post prin clinica (privata și/sau la stat). În primul rând are nevoie sa practice medicina, altfel cum sa predai doar din teorie ? În al doilea rând, salariile din universitatile medicale sunt mici strict pe partea de didactic. Fără partea clinică nu ar sta nimeni sa trăiască din salariul didactic. În universitatile tehnice se acoperă prin colaborări și programe de training cu diverse companii private, altfel nu ar rezista nici ei doar cu salariul din învățământ.

      11
  22. NOU
    #126

    Bonusurile si voucherele nu reprezinta mariri reale, care sa apara in revisal, pe baza carora sa fie platit CAS-ul, deci speranta la niste pensii decente.

    Profesorii au cerut 3000 net (mediul brut pe economie) pentru debutanti si pentru toti cei auxiliari, iar daca asta ar fi baza in schema salariilor, ar antrena si cresterea la salariile profesorilor, undeva la 6000-7000 net pentru un profesor cu toate gradele.

    E ca si cum firma ti-ar oferi jumatate din salariu in bonuri de masa, sau mai rau, in plic.

    Pana si Ceausescu a oferit 100 de lei in plus pe cartea de munca.

    Daca accepta vrajeala asta, sunt ultimii tampiti, in plus pe „noua lege” care va fi in monitorul oficial la toamna exista ceva de genul 9% in plus (brut, deci 5% marire reala).

    Fuck them, sa inghete anul.

    Comentariu apreciat.283
  23. Bugetul a crescut destul de mult in ultimii ani. Dar ce au facut desteptii ? Nu doar ca au angajat 417000 in administratia publica(primarii, consilii, ministere, etc) dar le-au si facut salarii babane. „Salariul mediu net din Administraţie publică a depăşit 5.300 de lei lunar” in 2022. Nu stiu daca nu le-au mai dat ceva si in 2023. Le-au mai marit substantial si la doctori. S-au mai marit si pensiile speciale si nespeciale si uite asa invatamantul a tras paiul scurt. :) Si acum zic ca nu mai sunt bani ca deja bugetul e intr-un deficit imens de s-a aprins si la Bruxelles becul rosu si ne ameninta cu taieri pe fonduri.

    190
  24. 1. Dacă nu mărim salariile profestorilor și lăsăm 2400 salariu de intrare nu o să mai vină nimeni pe salariul ăsta, oricum nu oameni pe care i-ați vrea să vă educe copiii.(să nu îi bată, să nu îi violeze)
    2. Dacă mărim salariile profesorilor există o șansă, mică, pricăjită să atragem oamenii pe care vrem să educe copiii.

    Am făcut asta cu medicii și magistrații.
    Magistrații s-au căcat pe iei, investie proastă.
    La medici e mai nuanțaț. Au rămas mulți dinozauri, șpăgari și cârpaci și au venit și mulți oameni noi, tineri(45 de ani). Acum fac grevă pentru condiții: să se rezolve și șpaga la nivel de directori, achiziții etc. Mai greu, că investiția în magistrați a eșuat.

    Mergem pe varianta unu: închidem șandramaua și ne cărăm de aici. Copilul oricum va pleca.
    Varianta doi: 0.01% șanse.

    Dar Performanța, cum să nu cerem și performanță de banii ăștia? Nu înțeleg de ce vă luați de profesori că cer bani și nu de vitejii de politicieni care sunt plătiți pentru a cere performanță. Măresc salariile cu 300 de euro pe toată ierarhia(nu cu 25%) și vreau criterii clare. Vedeți că aveți și chestia asta numită inspectorat școlar care are ca primă îndatorire asigurarea calității învățământului. Ăștia nu au salarii mari?

    De la ăștia nu vrem performanță?

    Comentariu apreciat.320
    • NOU
      #129

      Nu stiu de unde ideea cum ca profesorul ar fi responsabil pentru performanta elevului, o asa asteptare nu exista in niciun job.

      Profesorul preda. Atat. Preda dupa programa.

      Programa o face ministerul educatiei.

      Inspectorii sunt numiti tot politic, la fel si directorii.

      Exista elevi olimpici in aceeasi clase cu elevi mediocri, si tuturor le-a fost predata aceeasi materie, de catre acelasi profesor.

      Vrei performanta, vrei schimbarea programei, a legislatiei ?

      Perfect, dar asta nu e responsabilitatea profesorilor, ci a noastra, a tuturor, prin vot sau proteste.

      O stii pe aia cu „I’m not paid to do this…” ? nah, la profesori e „I’m not paid enough to do anything”.

      Indecis. Tu ce zici?2117
    • „Doctore, alzheimer sau alcool, ți-a tremurat mâna când ai scris rețeta.”
      Toți avem un standard minim pentru „anything„.
      La educație pare că standardul e să aibă unde să se ducă bou și să se întoarcă vacă.(Cultura woke era deja prezentă la noi, pe când nu era „fashion”)

      64
    • Eh, hai să nu exagerăm, de la un anumit nivel în sus olimpicii fac pregătire specială, cu anumiți profesori, nu cel de la clasă.

      Dar principiu de bază rămâne valabil: aceeași clasă, același profesor, aceeași materie predată, aceleași probleme la lucrarea de control (așa se numea pe vremea mea, maică), sunt copii cu note de 4-5-6 și sunt cu 8-9-10.

      120
    • NOU
      #132

      AB nu exagerez cu nimic, si eu am fost olimpic, am si copii olimpici, nu traiesc pe alta planeta – in aproape toate cazurile, pregatirea pentru olimpiade se face tot cu profesorul lor de la clasa, din motive evidente.

      Profesorul iti preda, nu iti poate baga cu forta in cap notiunile respective.

      Ca in absolut orice alt domeniu, responsabilitatea si deschiderea catre invatatura o are doar elevul, sprijinit de catre parinti in mod ideal.

      E ca si cu foamea – ti-e foame, te duci si mananci, daca vrei ceva mai bun, intrebi bucatarul si iti pregateste ceva diferit, iar daca nu ti-e foame, nu mananci.

      Elevii de care se plang parintii nu au pofta de mancare, sunt foarte putini bucatarii cu adevarat prosti, si chiar si atunci, nivelul lor poate nu e pe masura olimpicilor, in niciun caz nu e mai scazut ca la prostii clasei.

      105
    • Ideea e să nu faci toxinfecție alimentară, că tot începe sezonul.
      Termini 8 clase și se înclină Testul Pisa când te vede.
      Dacă nimeni nu e responsabil băgăm $20 pe lună la ChatGPT și lăsăm AI-ul să decidă.

      57
    • NOU
      #134

      Profesorul e responsabil pana într-un punct. OK, poate unii elevi au nevoie de educație specială sau vin din medii defavorizate și au nevoie de terapie. Dar când aproape o clasă întreagă de elevi pică evaluarea națională, ceva e putred în Danermarca.

      Într-o clasă cu 28 de elevi vei avea cel mult 4 elevi care au nevoi speciale și asta în cel mai ghinionist caz. Elevi care ar fi depistați ca atare în cel mult câteva luni dacă actul didactic ar fi făcut corespunzător.

      30
  25. La degradarea accentuata in care se afla in 10 ani o sa ajunga invatamanul varza, varza pe carne.

    81
  26. Datoria publică este 50% din PIB
    In Romania nu se mai produce mai nimic.
    Împrumuturile masive se duc major pe salariile actuale și pe pensii
    Avem un deficit cronic de cont curent.
    Balanta comerciala a Romaniei are un deficit așa mare incat și nu-și va reveni. Specialiștii au plecat toți pentru că asta s a dorit când am intrat în U.E. Salarii mici aici, pt politicieni mari, și restul sa părăsească țara.

    De ce nu există bani in capitalism daca se plătesc datoriile publice? Știați de chestia asta? Nu stiați. Individual termini rata la banca și ești fericit. La nivel macro, nu exista bani in circulatie daca un stat nu are datorii. Capitalismul este o gaura fara fund.

    Cum de au posibilitatea băncile să transforme aurul în cash? Cine le au dat o? Nu acum. Ci de când a început tărășenia acum câteva sute de ani cu bancherii și oamenii care își duceau aurul sa l țină în bănci. Și bancherii au folosit aurul acestora ca sa se îmbogățească fraudulos. Căutați și povestea asta. Cu cât o generație se împrumută de la banca cu atât locuințele pentru viitoarea generație vor fi mai scumpe.
    Degeaba vor ăștia să crească natalitatea. Înseamnă sărăcie pentru copii din cauza datoriilor foarte mari. Nu exista atâția bani pe planeta ca sa fie plătite dobânzi și penalități băncilor.

    Noi , in realitate, nu știm nimic despre mizeria sistemelor economice și financiare. Suntem ținuți în orb și râdem de needucați. Dar educații, intelectualii disprețuiesc muncitorii, coafezele, etc. Aceștia sunt „deasupra lor”. Wow, super!
    Profesorii culți și educați nu vad astfel de probleme ale României? Cine sunt cei care le au produs? Elevii și studenții lor? Monștrii de politicieni de după ’89 care au distrus tot? Care ne au transformat în vasali? O parte din MApN, armata, SRI care au văzut că țara e colonie totala și nu au apărat tara? Ca sa se îmbogățească ei și să stea în funcțiile sus puse? Din lașitate și răutate? Sa se simtă satisfăcuți prin Raul produs in masa?

    Pe politicienii de azi cine i au făcut? Profesorii culți și docți și evoluționiști? Educația înțeleaptă și orientată spre sănătatea capului și a inimii?

    Profesorii pregătesc generații de sclavi. Niste chinuiți intr un sistem social mizerabil de jungla. Așa cum suntem și noi. Ca sa te îmbogățești peste masura trebuie sa iei de la altii. Alții să nu aibă minimul decent. Banii sunt finiți. Sunt banii din nimic . Resursele sunt finite.

    Zice unul la tv „profesorii au in mana viitorul țării”. Haha ! Nu exista nici un viitor. Cu cât știu unii geografie , istorie , literatura, politica, etc. ii face pe aceștia să scape de răutate și de lăcomie? Serios?!

    Suntem distruși, nu vedeți? Ne au distrus esența, acești cetățeni români cu identitate de monstruleti, deopotrivă cu aliații lor. Nu ați înțeles? Din acest motiv suntem în depresie și mulți tineri nu mai rezista și se sinucid. Pentru că în aer este doar Rău. Îl percepi oriunde te plimbi. Faptul că te anesteziezi cu diverse droguri (placeri, filme, dezvoltare personala, muzica, heroina, călătorii, etc), ca sa l percepi mai puțin, este o alta poveste.
    Daca oamenii de la conducere erau buni, prin instituții, parlamente, primării etc., nu am fi văzut acum Romania distrusă. Simplu! Dar bine că nu există Dumnezeu și Satana. Pe cel din urmă îl avem chiar aici. Iadul nu exista. Iadul este aici. Noroc că frica va face să luați exprimarea ca fiind metaforica.

    P.S. Inflația in Venezuela era de 234% in 2022. Cine i a băgat initial în criza? SUA. Căci președintele Venezuelei nu a vrut să mai fie vasal. Sunt profesori în Venezuela care dorm in cimitire. Știați? Femeile s au prostituat ca sa obțină niste bani sa le o pâine copiilor lor. Știați? Bărbații așa le „ajutau”, din „mărinimie”. Populația aceea este distrusa pe interior.
    Dar ce frumos că SUA este prezentată ca o salvatoare a statelor, „tărâmul făgăduinței”, in vreme ce doar Rusia e criminala. SUA a invadat 80 de state după al doilea război mondial sub diverse pretexte. Știați? Ea a avut permisiune pentru că și a dat singura.
    Nu exista Bine pe Pământ pentru că este plină de mortăciuni care distrug tot în calea lor pentru interesele lor materiale și, pur și simplu, de placere

    12
  27. observ că unii latră că profesorii nu fac treabă, v-ați gândit că poate progeniturile voastre nu au un IQ decent/educația diante de școală? ar trebui să se desfințeze sistemul de învățământ de stat și să-și dea fiecare plodul la privat, să-i vedem atunci ce viteji sunt, când dai 4-5000 de euro pe an pt școlarizare, parcă și profesorii au fonduri mai mari pt salarii și îl bagi și la o meserie dacă vezi că nu e bun la învățătură.

    1710
    • Stii care e culmea? Ca tot ei sunt produsul acestor profesori. Si eu sunt produsul acestor profesori, si tu. Cam toti suntem „educati” de ei. Da, stiu, unii mai faceau singuri matematica acasa, dar cu 2-3 exceptii de pe aici, produsul acestor profesori pare de calitate :)

      84
    • In max 10 ani asa o sa ajungem, daca nu o sa-ti dai la privat plodul o sa-i distrugi viitorul.

      63
    • NOU
      #141

      punKreas noi suntem elevii de 8 si 9 ai anilor ’90, aia care si chiuleau, se si imbatau, dar cumva ne descurcam sa luam si note bune, ca ne mergea mintea de mici, indiferent spre ce ne-am orientat ulterior.

      doar ca noi eram 20% dintr-o clasa, restul sunt aia care se plang azi de performanta profesorilor, cu copii prosti ca ei dar „frate, eu pentru ce platesc impozite ?!”

      114
    • Andrei,in Bucuresti e 7000 euro media la privat gimnazial.

      20
  28. NOU
    #143

    Nu cred ca exista oameni suficient de prosti incat sa accepte asa ceva :D

    S-a furat si se fura enorm, fara sa se produca nimic=> creste cererea fara sa creasca si oferta=> creste inflatia. Apoi vine statul si creste salarii, indemnizatii etc. => creste iar inflatia.
    Sincer, decat sa dea urmatorul Valcov un tun de cateva milioane, mai bine iau profesorii banii cu forta.

    71
  29. Am primit-o azi pe flux și mi-a părut genială, chiar dacă-i veche. Nu mă credeți? Citiți comentariile despre profesori ale unora de pe aici de pe blog. https://www.youtube.com/watch?v=Zh3Yz3PiXZw

    00
  30. NOU
    #146

    eu astept primul articol din seria „profesorii nu vor tolera asa ceva”.

    20
  31. Stai ca incepe distractia. Cat de curand intra toti bugetarii in greva. Plus ca vin si alegerile anul viitor. Si in buget bate vantul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile