Abuzul în serviciu, explicat pentru România

Definițiile din lege nu prea ajung pe la oamenii de la talpa țării, care privesc mirați la televizor cum tineri plătiți de Soroș ies în stradă ca să le fure România, sau cel puțin Ardealul, de aceea e nevoie de niște definiții mai umane.

Așadar, definiții ale abuzului în serviciu

  1. Când ești angajat polițist și lași oameni să scape în schimbul unor bani.
  2. Când ești angajat primar și în 2 ani îi faci maică-tii o ditai vila, deși comuna pe care o păstorești nu are canalizare sau apă curentă, iar tu ai un salariu de 1.000 lei.
  3. Când ești pădurar și, după un șmen cu Cătălin Voicu și cu niște păduri, îți iei un Haudi nou și îl bagi prin satul de unde ești, deși n-ai asfalt.
  4. Când dai banii comunei pe o sală de sport si comuna n-are canalizare și copiii merg pe jos kilometri întregi la școala care se dărâmă pe ei.
  5. Când cumperi orice la suprapreț, că firma de la care cumperi îți dă comision.
  6. Când firma de stat pe care o conduci e în faliment, dar tu și directorii de sub tine vă dați prime de zeci de mii de euro.
  7. Când dai șpagă ca să te angajezi undeva, știind că îți scoți banii în câteva luni.
  8. Când cumperi pixuri cu 1 milion de lei și ace de cravată cu 8 milioane lei bucata.
  9. Când tu ești un pârlit de șef de CJ din unul dintre cele mai sărace județe, dar nevasta-ta cumpără un hotel și fi-tu mai multe mașini de 100.000€.
  10. Când nu colectezi impozitele decât în proporție de 40%, dar îți dai prime pentru succese maxime.
  11. Când pierzi contractul cu Bechtel.
  12. Când fi-tu are două terase construite ilegal și nu e dărâmă nimeni, că le e frică de tine.
  13. Când vinzi un teren al companiei pe care o conduci la 1/10 din prețul lui real și apoi plângi că ești o victimă a justiției.

 

Mai completați și voi, cu cât mai multe exemple, cu atât mai bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Când folosești mașini statului sau a firmei în interes personal!

    00
    • Lol, ce nevinovat ai dat-o „un alt punct de vedere”. Penibil… astia fura ca in codru si noi ne dam domnisoare virgine si futute.

      00
    • @Ciprian: ar fi trebuit sa citești articolul din link si poate ai fi înțeles ca abuzul in serviciu poate fi întâlnit si in alte circumstanțe, nu numai in exemplele clasice înșirate mai sus. tot în acel articol se indica si cum se poate combate cel mai ușor: prin diminuarea statului.
      te-ai gândit vreodată ca o chestie gen programul „prima casa” poate fi considerat pana la urma tot abuz in serviciu?

      00
  2. NOU
    #8

    Cand iti angajezi tot neamul in primarie

    00
  3. Cand ai mustata si dintii stricati dar te crezi Dumnezeu si pui mortii sa voteze.

    00
  4. Cand le zici la angajatii din subordine sa il amendeze pe X saptamanal pentru ca pitong?

    00
  5. Cand te duci cu amanta la mare cu elicopterul institutiei (Scoala de aviatie). Si nu o iei si pe sotie :)

    00
  6. Cînd mănînci căcat la tv în fiecare seară. Fără pauză.

    00
  7. NOU
    #18

    Cand esti pompier, pus sub acuzatie pt ca n-ai facut controlae la clubul Colectiv

    00
  8. Cand un procuror il trimite pe Ludovic in judecata si el este achitat. Dar stai ca ei nu sunt functionari publici, ei sunt magistrati si nu raspund nici penal, nici material pentru ceea ce fac.

    00
    • Hai sictir, fugi cu minciunile antena 3 de aici. Magistratii raspund, la fel ca toti ceilalti, daca: Falsifica sau ascund dovezi, daca mint, daca fac pe naspa intelegeri cu avocatii pentru a tranti un proces, daca fac trafic de influenta etc. Da, nu raspund daca in urma actionarii in instanta pierd procesul, ar fi absurd – daca nu esti cretin spalat pe creier de antena 3 ca sa nu ti se para absurd – atunci orice procuror ar putea fi condamnat la vrerea judecatorului, are un judecator pica pe un procuror, ii respinge dovezile si nu ii da castig de cauza pentru ca judecatorul e instanta suprema care admite sau nu dovezile administrate.
      Te intreb eu pe tine si pe toti astia de mestecati cacat cu „raspunderea magistratilor”, intr-un stat in care sunt 3 puteri egale, legislativa, executiva si judecatoreasca, unde e paritatea, cand raspunde penal un parlamentar (legislativ) sau un ministru (executiv) de o tineti langa cu raspunderea unui magistrat, dincolo de raspunderea pe care o are fiecare dintre noi?

      00
    • Stai ca imi da cu virgula, unde e abuzul?

      00
    • @mancatoru de cacat de mai sus: Un infracor achitat e achitat pentru ca asupra lui nu a putut fi dovedita fapta. Asa functioneaza prezumtia de nevinovatie. Nu are relevanta ca Ludovin a dat spaga sau nu. Are relevanta doar ca procurorul n-a reusit sa dovedeasca asta. Procurorul ala comite un abuz doar atunci cand nu doreste dovedeasca vinovatia nu cand nu e in stare s-o faca. Si eventual comite o infractiune atunci cand manipuleaza probele. Care infractiune trebuie dealtfel si ea dovedita.

      00
  9. Nu mai folositi leii vechi, ca cititorii mai tineri vor crede ca un ac de cravata e aproape 2 milioane de euro. Si abuzul in serviciu e si atunci cand vrei sa folosesti angajatii primariei pe post de sclavi personali.

    00
  10. In Romania se intampla astea…!? In cea mai religioasa si ortodoxa tara din regiune…!? Nu cred…..

    00
  11. Abuz in serviciu pt poporul roman: cand votezi cu madam Firea dupa care votezi cu PSD la nivel de tara. Dupa 27 de ani.
    Bai, sincer si cu mare amaraciune – santem prea tampiti ca natie (dupa 2000 de ani de ‘evolutie’!) sa ni se permita sa votam.

    00
  12. Cand în Iași ai pârtie de schi în Copou și faci telescaun la 10 km distanță cu credite de la bănci și care se amortizează în mai mult de 500 de ani.

    00
  13. buba e ca astia care citim pe aici nu prea suntem talpa lu tara.
    plm stim sa citim si deshidem internetii
    la ce am dat fail e la comunicat mai departe la parinti, bunici si altii care merg la ski in loc sa voteze

    00
    • De parca daca veneau nu tot aia era. Pun pariu ca ar fi fost acelasi procent pentru PSD+ALDE. Cei care au votat a fost un esantion destul de reprezentativ. Orice statistician/sociolog poate confirma: aia care n-au votat au aceleasi ‘inclinatii’ electorale, sa nu ne imbatam cu apa rece.
      Personal am banuit ca o sa fie asa, dar nu procent asa mare.

      00
  14. – Cand esti medic si pe deasupra sef de clinica la un spital celebru dintr-o capitala oarecare si cumperi pentru sectia de arsi o barocamera pentru tratamente cosmetice, la un pret de cateva ori mai mare decat pretul pietei.
    – cand cumperi, sa presupunem, loganuri pentru politie cu 70000 de euro
    – cand dai printr-o licitatie contracte exclusive de taximetrie intr-un anumit aeroport catre o firma de taximetrie infiintata in urma cu o luna, firma care tocmai isi cumparase acelasi numar de masini si cu aceleasi specificatii ca in caietul de sarcini al licitatiei.
    – Cand inchiriezi de la o corporatie oarecare un numar dublu sau triplu de licente sofware decat numarul de calculatoare pe care le posezi
    – Cand esti primar si platesti ani de zile chirie pentru un sediu al primariei in timp ce sediul initial nu se mai termina de renovat, costurile ajungand astfel duble fata de cazul in care ai fi cumparat de-a dreptul sediul temporar. Pe care l-ai fi putut ulterior inchiria.
    – Cand cumperi ca primar pansele si iarba la preturi de zeci de ori mai mari ca in piata, desi ar trebui sa fie de ntz ori mai mici pentru ca faci o achizitie en-gross, de zeci/sute de mii de fire. Si, in general, cand cumperi pansele in timp ce nu ai parcari si drumuri ok
    – Cand iti faci un fond de investitii personal din banii guvernului, fond pe care il folosesti discretionar pentru a-ti sponsoriza camarila si ciracii

    As mai putea sa mai scriu niste zeci de puncte, dar trebuie sa si muncesc ca pe mine nu ma tine corporatia sa fac nimic, cum tine statul un intreg aparat de facatori de nimic din primarii, administratii, comitete si comitii.

    00
  15. Cand legi bolnavii de paturi si trimiti angajatii spitalului sa iti lucreze la vila.

    00
  16. cand iti cumperi niste Toblerone si alte chestii de la supermarket cu cardul de credit de la serviciu

    00
  17. Cand crezi ca politica iti aduce vreun bine pe aceasta planeta…..

    00
  18. Cand lucrezi intr-o Institutie/Directie/ceva de stat si dai contracte ptru diverse servicii sau produse catre firma fiului/sotiei/fratelui/a ta/etc.

    00
  19. Cand esti bos la CJ Buzau si iti pui aparatura de bruiaj in birou sau primesti mita 50k euros intr-o cutie de visky si apoi sa te duci vrajitoare sa-ti prezica viitorul :))

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/presedintele-cj-buzau-a-fost-retinut-cristinel-bigiu-ar-fi-fost-prins-in-flagrant-in-timp-ce-primea-50-000-de-lei-mita.html

    00
  20. Cand esti Societatea de Gospodarire Urbana Ploiesti, si cumperi banci pentru parcuri cu 1000 de euro bucata, cand la Metro costa 500 de lei. Cand trebuie sa ridici cele 20 de rable ale unui avocat asa zis colectionar, imprastiate pe spatiul public, dar nu o faci, pentru ca ala contribuie la bugetul partidului din care face parte seful tau. Cand pui poze ca sa arati ca ai reparat garduletul parcului, si apoi vine un gigel si face poza la gardul nereparat, si te da de gol ca pozele sunt de acum doi ani.

    00
  21. cand videanu a pus in toata romania marmura made in China la pret de marmura de ruschita

    00
  22. Cand dai note mai bune la scoala elevului care face meditatii cu tine in particular.

    00
  23. Abuzul in serviciu si mita merg mana in mana. Abuzul este fapta, mita este de obicei rasplata. Problema e ca mita e mai greu de probat, pe cand abuzul este evident si lasa urme. Dar, bref, putine sunt abuzurile cu rasplata in alt abuz sau in beneficiul unei rude.

    Oftica maxima e ca abuzul este furtul pe care il poate practica orice politruc. Furturi multe si marunte. Acum si intr-o forma legala si fara stres de catuse. Maxim ce ti se poate intampla e sa ti se ceara banii inapoi, dar nu esti obligat sa o faci. Hotii ordinari nu au acest privilegiu.

    00
  24. Suntem tara lui Ali Baba

    00
  25. Cand marea majoritate a celor care comenteaza aici au stat la caldurica si nu au fost la vot si nu in ultimul rand Cand acest blog este sustinut de cititori : ]

    00
  26. Cînd cineva îți solicită un serviciu la care are dreptul (poate fi chiar și eliberarea unui aviz) iar tu nu faci nimic pînă nu primești o ”atenție”.

    00
  27. Cand altcineva iti poate face modificări in actele personale, ajutați de mituiti.
    Cand te trezești ca platesti impozit pe terenul altcuiva si nu sti ce platesti

    00
  28. Cand mergi la spital sa-ti faci analizele pe bune, medicul iti cere bani sa iti dea rezultatele pe loc, fara sa-ti mai faci vreo analiza…ca asa fac toti. Cand ii spui ca, chiar vrei sa-ti faci analizele, te înjura si te trimite in alta parte.
    Ni se pare normal sa fie asa, pentru ca nu știm cum e sa fie normal. Eu una…nu mai vreau sa aud de tara in care m-am nascut!!! Suntem bătaia de joc al celor in care ne-am pus încrederea

    00
  29. Exemplu 1 este: dare/luare de mită

    00
  30. Cand ai 54 de ani si gagica de 20, tot abuz in serviciu se numeste

    00
  31. Câteva clarificări ale „definițiilor” date de autor. Este periculos, în momentele de față, să facem pe „deștepții”, fără să avem habar ce spunem. Nu susțin legea de modificare. Este o bătaie de joc. Dar trebuie să înțelegem ce este un abuz în serviciu. Dezinformarea, în aceste momente, este extrem de toxică. Cu privirela exemplele date de autor, în mare, sunt proaste:
    1. luare de mită
    2. conflict de interese
    3. nu e clar în ce constă „șmenul”
    4. într-advăr, este abuz în serviciu, dacă se probează intenția.
    5. Aici e discutabil, deoarece acel „comision” poate fi interpretat ca o dare de mită, în forma promisiunii.
    6. abuz în serviciu
    7. dare de mită evidentă. „Dai șpagă”
    8. abuz în serviciu
    9.conflict de interese
    10. Nu există o legătură de cauzalitate între cele două. Care sunt criteriile?
    11. Din nou, contează cum. Poate fi și infracțiunea de neglijență în serviciu.
    12. Nu constituie infracțiunea de abuz în serviciu. Cel mult, un trafic de influență, dar nici aceasta nu poate exista, dacă inspectorilor doar le e „frică”.
    13. Abuz în serviciu.

    Acum, avem o formă în vigoare, care urmează a se abroga în 10 zile. Aceasta este:
    Art. 297 C. pen. 2009
    (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

    Ce înseamnă asta? În mare, că fac o tâmpenie, în calitate de funcționar public, intenționat, și păgubesc instituția în cadrul căreia lucrez ori vatăm drepturile sau interesele legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice . Da’ dacă din ce-am făcut eu, nu a rezultat o pagubă ori o vătămare, nu răspund penal.
    Dacă am primit bani, cu titlu de „șpagă”, care este paguba produsă? Niciuna. Că, de regulă, pentru ce primesc șpagă mă forțează să fac și altele, e partea a doua. Este infracțiune separată. Trebuie înțeles acest lucru.

    În ordonanța vieții, s-a propus:
    Abuzul în serviciu

    Art. 297.
    (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    (2) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
    (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.”
    4. Articolul 298 se abrogă.

    Pe lângă faptul că, din punct de vedere tehnico-legislativ, este scris cu picioarele, impune mai multe condiții (Să nu mai zic că „Articolul 298 se abrogă.” se traduce în „Neglijența în serviciu nu mai este pedepsită penal”).

    În primul rând, prin faptă trebuie să se încalce „dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului”. Formularea este dubioasă, căci toate sunt acte normative cu putere de lege. OG-urile și OUG-urile sunt emise de Guvern în baza delegării legislative. Mai mult, Curtea Constituțională, într-adevăr, s-a pronunțat pe chestiunea asta și a stabilit că fapta trebuie săvârșită cu încălcarea legii, nu a „dispoziţiilor exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului”.
    În al doilea rând, se introduce un prag de 200.000 de lei. Nu are nicio justificare. Fapta este intenționată, omul știe ce face, când face. Nu se justifică. Poate dacă ar fi fost inserat la neglijența în serviciu (care este o faptă aproape geamănă abuzului în serviciu, dar săvârșită din culpă, „din greșeală”, cum s-ar spune), ar fi avut sens. Hai să zicem și la abuzul în serviciu, dar nu știu, la o limită a două salarii medii, conform mediei INS?
    În al treilea rând, s-a înlocuit „pagubă” cu „pagubă materială”, este o diferența de la cer la pământ. Paguba sau prejudiciul poate fi material, moral ori corporal. Dacă se produc din celelalte? Nu se mai aplică, din păcate.
    În al patrulea rând, nu înțeleg ce-au avut cu vătămarea drepturilor și intereselor săracelor persoane fizice și juridice. De ce trebuie să fie o „vătămare gravă, certă și efectivă”? Și, mai mult, ce se înțelege prin „vătămare gravă”? Cum o determinăm? Hai, că certă și efectivă, de regulă, înseamnă să se fi produs, să fi existat. Da’ cum ne dăm seama dacă e gravă sau nu? Aici e problema.

    Cam astea ar fi obiecțiunile mele.

    00
  32. O paralela poate putin mai cuprinzatoare (cu tot cu efecte)

    Cand esti sef de santier si o suma pentru a ridica o casa din caramida la gata, dar:
    – cumperi cele mai proaste materiale de la unchiu la preturi premium + 40%
    – angajezi pe nepotul ca ajutor pe 10% din suma totala si in rest zilieri cu sfert de norma. Nepotul e plecat in Italia de doi ani
    – aduci echipa de fierari betonisti ai nasului sa faca acoperisul pentru ca nu au proiect acum
    – faci de fapt o casa din lemn pe fundatie de beton. Ii dai 500 de lei si o vadra de tuica lu nea’ Gheorghe, vecinul, ca sa se jure ca e din caramida poroterm
    – taxezi dublu racordarea la gaz, dar imparti banii cu primarul si te legi la teava platita de vecini fara sa despagubesti
    – dai o mega petrecere in casa cand e terminata, cu alti constructori ca tine, primarul si cativa muncitori care sa stea la gratar si sa faca ordine pe acolo
    – mai dai doua maini de lavabila dupa aceea ca sa acoperi jegul de pe pereti
    – dai repede cheile ca vine toamna si o sa fie evident ca nu ai pus pic de izolatie in pod. Dar e ok ca nici nu ai lasat cale de acces catre mansarda
    – promiti ca vii peste doua saptamani sa faci beciul si garajul
    – iti schimbi telefonul si pleci in concediu

    Fiti linistiti ca e in regula pentru ca:
    – Ai ajutat doua babe sa duca bagajul pana la etajul 5 pe scari acum cativa ani
    – Stii multe bancuri
    – Mai sunt si altii ca tine. Deci e ok
    – Cand cade casa pe aia, o sa fie morti, deci nu te mai stie nimeni
    – Nea’ vecinul plange si acum dupa tine ca mai vrea tuica din aia. Cu siguranta, la urmatoarea casa facuta acolo

    00
  33. Sa ii bagam pe toti la puscarie , dar nu pe magicienii care fac sa dispara flota , pe cei care isi cumpara 6 case din meditatie si niciodata pe procurori care fac abuz.
    Vrem doar puscarie , nu si recuperarea prejudiciului.
    Si da ….vrem puscarie si pentru infractiuni de 5 lei . De fapt sa se ancheteze doar cazurile de la 5 la 10 lei .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)