ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu

Două articole, publicate zilele astea de Vasile Ernu ieri și Costi Rogozanu azi ar fi trebuit să atragă un pic mai mult atenția publicului. Autorii pornesc de la documentarul Recorder despre Iohannis, o chestie mediocră până la urmă, ca să dea în “tinerii frumoși și liberi” și votul lor. Acești sunt zugrăviți ca habotnici, habarniști, antidemocratici și creduli.

Una din ideile lui Ernu este că democrația se negociază. Mă rog, el nu zice tocmai asta, el zice că interesele se negociază, și nu poți nega interesele unui anume grup doar pentru că tu ai altele. Amândoi pedalează pe ideea asta, că suntem în rahatul ăsta ca țară nu din alt motiv, ci pentru că am votat Iohannis două mandate, cu cheia că vinovații sunt de fapt tinerii care au votat cu speranțe că o să fie mai bine, că vor împinge țară înainte și așa mai departe. Pentru că amândoi sunt niște intelectuali cu vorbele la ei, toți acești votanți sunt zugrăviți ca ultimii proști și imbecili, în cuvinte frumoase, desigur.

Nu vreau să mă apuc să mă bat în doctrine cu ei, nu le stăpânesc destul de bine pentru că în România doctrinele nu contează, știu că amândoi au valențe socialiste și își fac un titlu de glorie din a plânge pe umărul celor oropsiți.

Ernu încheie apoteotic articolul:

Atât timp cât votul este egal şi universal, pornim de la ideea, un soi de prezumţie politică de nevinovăţie, că fiecare cetăţean are competenţa politică în a-şi delega interesele prin vot către cine decide el. A-i pune la îndoială acest drept şi acest vot este ceva profund antidemocratic.

Și aici începe problema mea cu textele lor. Pentru că eu aș dori să fac un silogism ieftin, pe care ei îl evită. Dacă plecăm prea mult urechea la ce vrea talpa țării, ajungem în gard. Sunt motive pentru care ei sunt talpa țării, sunt cauze pentru care sunt acolo, nu zice nimeni să nu aibă voie să voteze sau să aruncăm părerile lor la gunoi și să ignorăm complet o pătură socială importantă a țării.

Dar e deranjant să îi spui omului care muncește “ești prost, ai votat prost, ai luat țeapă ca prostul, săracul are mereu dreptate”. În cuvinte frumoase. Unii dintre noi mai știm să citim printre rânduri, eventual nu suntem analfabeți funcțional. Ernu și Rogozanu asta fac. Le spun unor oameni să tacă dracului, că nu sunt importanți și că n-au dreptate când spun că România trebuie împinsă înainte, nu doar să stea să se dea cu fundul de pământ în găsirea de soluții pentru unii care de prea multe ori nu vor să se ajute singuri. Ce facem, oprim construcția de autostrăzi pentru că nea Fane din Topolovăț are pensie mică? Închidem tot sectorul IT pentru că nu există spital în Pechea?

Ah, stai, nu. E nevoie de banii ăstora, dar nu să fie investiți și în ce vor ei. Ei să tacă din gură, că sunt tineri și nu știu care sunt de fapt problemele țării. Iată, au votat prost de două ori, clar nu știu pe ce lume sunt. Impozitele lor bune, părerile lor nu.

De asta zic că Ernu și Rogozanu nu fac exercițiul ăsta, că nu le este favorabil. Nici nu poți să le aduci aminte că 200 de țărani au fost manipulați să se împotrivească exploatării gazelor de șist. Sau că votează constant împotriva intereselor lor un anume partid, să nu dăm nume. Partid care îi ține în sărăcie și întuneric. Problema este că au fost jigniți cu bancnotele de 1 leu. De ce au fost jigniți? De ce sunt desconsiderați și ridiculizați? Pentru că ăialalți sunt proști.

Sper că Rogozanu nu își ia informațiile despre bula asta de pe reddit, că atunci sunt cu el.

Da, știu, o să se lege de prea facilul lait motiv al “taxelor”, dar de aia e acolo, să aibă ceva de care să se agațe.

 

 

gutenberg

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Ernu e un rusofil imputit. Am zis ca o aveam pe suflet

    Comentariu apreciat.14231
  2. Johannis incepuse ok al doilea mandat dar a derapat aiurea dupa ce a fortat iesirea USR de la guvernare, probabil prin cooptarea PSD in alianta si-a salvat spatele de dosare si instante. Alternativa era sa guverneze PSD singuri sau doar cu UDMR; daca aveau presedintele sigur nu cooptau PNL, mai sigur se bazau pe voturile AUR in Parlament.

    Indecis. Tu ce zici?3215
    • Cam asta înseamnă să ai în vîrf personagii pușcăriabile…

      Comentariu apreciat.434
    • A fost mereu al PSD-ului, i-au fost servite pe tava ambele mandate. Sa nu uitam ca in 2009 era propus de toti ca prim ministru, dar a refuzat pentru ca el tintea un loc mai sus cu mai putina munca, pe care l-a si primit.
      A fost alternativa fortata la o idiotenie si mai mare si cam atat.
      Nu ca am avea de data asta de ales intre altii mai ok. „Urmarim cu ingrijorare si speranta” si cu mana-n cur.

      Comentariu apreciat.573
    • Ca prof de fizica trebuie sa fii tare idiot sa nu-ti treaca prin dovleacul ala sasesc ca devii automat santajabil dupa ce profiti de niste imobile in conditii dubioase.

      Si… A strigat cineva Grivco?

      Comentariu apreciat.554
    • @Marinel

      Cine te oprește să faci… orice, în privința asta?

      813
    • phaff, ce? sa le sara gardul?

      182
    • Acolo cred ca a fost de vina contextul international. Era important la vremea respectiva sa avem guvern.

      411
  3. Problema este că ei văd alegerile ca un zero-sum game, unde votul unora este împotriva altora, când în realitate rezultatele alegerilor ne pot crește pe toți laolaltă sau ne bagă pe toți în găleată.

    Comentariu apreciat.424
    • Este prima data in douaj de ani cand sincer cred ca orice as vota nu „ne pot creste pe toti laolalta”. Hai sa o luam logic, pe cine putem vota:

      pesedist, deci nu. cafengiu, fost pesedist, deci nu. lider de galerie, deci nu. alt penelesedist, deci nu. o tanti cu gura mare dar partid mic si pe extern mai praf ca orice presedinte de pana acum? Asta e alegerea care ne creste pe toti? Prin excludere asta iese, si probabil asta o sa fac, dar plm chiar crede cineva ca ne creste pe toti? Ma tem ce-o sa fie la locale, ca la presedentie mergem pe ideea ce-am avut si ce-am pierdut sincer.

      Indecis. Tu ce zici?1831
    • Andrei, pacat ca bardul, ion, gemini, siri sau alexa nu candideaza, ca i-ai fi votat cu ambele maini.

      Comentariu apreciat.314
    • Razi tu razi, dar toate lelemeurile astea, asa proaste cum sunt, ar fi in stare sa scoata un text mai coerent decat toti catindatii astia de-i alegem noi. Text mai viu ca 10pasicupasi, cu siguranta :D

      Indecis. Tu ce zici?1715
    • pai nu rad. ma intristez.

      adica niste programe de calculator atat de artificiale si incoerente sint totusi mai bune decat acei oameni dintre care trebuie sa alegem.

      103
    • Nu sunt programe de calculator. Sunt niste masini cu stare, probabiliste. Pot fi asimilate unor „creiere” foarte specializate.

      74
  4. Idiotii ăștia doi s-au uitat măcar două secunde ce categorii de vârstă au fost la vot și l-au votat pe Iohannis?

    https://hotnews.ro/alegeri-prezidentiale-2019-turul-2-iohannis-vs-dancila-peste-9-milioane-de-romni-au-votat-n-al-doilea-tur-al-alegerilor-prezidentiale-prezenta-la-vot-a-fost-de-4987-288712

    Tinerii nu prea mai există în România pt ca natalitatea e în cădere liberă, respectiv jumate din cei născuți dupa 80 (adică tineri) au plecat și nu se mai întorc, și nici nu prea merg la vot. La cat a ajuns diaspora românească, 6 milioane? 7? 8?

    https://www.romania-insider.com/romanians-living-abroad#:~:text=%E2%80%9CAccording%2520to%2520the%2520latest%2520official,officially%2520counted%2520by%2520French%2520authorities.

    Iar ca nație, suntem urati cu spume și nici nu avem școli care să ne învețe conceptul de liberate.

    Cei care folosesc expresia tineri frumoși și liberi în mod neironic sunt efectiv imbecili cu șapcă cu elice, cărora la curge la propriu din gură.

    Comentariu apreciat.4813
    • Mă uit pe grafic si nu văd decât Klaus votat masiv de femeile de la oraș la menopauză.
      Grupul acesta probabil a ieșit la pensie între timp și va vota Ciolacu sau un bărbat bine în uniformă, un general sau cineva care a lucrat la NATO.

      Indecis. Tu ce zici?1027
  5. ce ar fi profund antidemocratic, ar fi ca tov. ernu si/sau rogojanu sa primeasca in ceafa ceea ce merita pentru tradare de tara.

    Indecis. Tu ce zici?2624
    • „Trădare de țară…”

      Rușii au scuipat un ICBM în Ucraina, iar acum toată planeta, toate agențiile de presă străine, „atenuează” că n-a fost ICBM real fiindcă n-avea încărcătură nucleară/atomică în săgeata capsulară.

      „Nu e sabie, e o navaja.”
      Bă… bă.

      Nu ajută cu nimic faptul că tot ei, rușii, i-au anunțat din timp cam pe toți ce se va întâmpla și de ce cam toți cei care au fost informați și-au închis subit ambasadele ieri. Un alt indiciu, na, cine e informat aprioric & cine nu. Foarte important și asta.

      Totodată – eu tot nu aud din partea Franței, UK, nu mai spun de alții, de 2 ani, care nu se uită la ruși și nu văd un crocodil (din ăla mare), cu noi restul închiși într-o cameră, cu ușa încuiată, cu el.
      De fapt, mai mulți crocodili.

      În privința lui Ernu & Rogozanu, specula mea…

      În cel mai rău caz, sunt goarne plătite direct/indirect de demenți autocratici, printre care și surse ruse.

      În „cel mai bun caz”, reprezintă crezul (nu opinia) unei părți – majoritare sau parțială – ce cred greii ermetici fără fețe din poliție, armată și servicii, despre noi toți.
      Norocul lor că habar n-aveți cine sunt, cine le sunt nevestele sau copiii, unde locuiesc ș.a.m.d.
      Și dacă tu/restul ați avea toate informațiile, câți ați fi dornici să vă aruncați viețile în închisori și dosare penale legate de CNP? Ați tăiat găini sau porci de Crăciun, câți sunteți apți pentru next level, cu toate consecințele pe masă?

      Bebelușelor, dans… Pam-pam!

      Indecis. Tu ce zici?2030
    • In momentul cand se va intampla asta, cu oricine (nu ca aia n-ar merita), deja nu mai e democratie de mult.

      32
    • Toreador, ernu e nascut, crescut si scolit in urss si trimis aici. Despre ce vorbim, daca e platit sa nu? Asta-i ana pauker (si toti restul de evrei trimisi cu tudor vladimirescu) sa ne aduca comunismul.

      164
    • @hash

      „Hai să nu facem nimic fiindcă nu putem face ceea ce trebuie făcut în primul rând.”

      23
  6. Exploatarea gazelor pe sest e buna chiar si cand se surpa casa sub tine!

    Indecis. Tu ce zici?2533
  7. Rogozanul mai ca ar propune ca burghezii care au mai multe case decat le-ar trebui sa le fie confiscate. Parca mai fusesera niste oameni destoinici cu asemenea idei…

    Comentariu apreciat.436
    • Câți securiști au fost uciși de către populație fiindcă au nenorocit vieți timp de 45 de ani?
      Aud?

      Indecis. Tu ce zici?288
  8. Daca n-ai vazut live-ul cu micutu, simion si lasconi, n-ai facut nimic

    252
    • mi0e frică să mă uit.

    • Worse than expected.

      101
    • a fost acceptabil, nu te lua dupa comentarii că pare că bula noastra de net e plina de infiltrati din aur de un an incoace

      Indecis. Tu ce zici?2611
    • ce acceptabil frățică, a măturat Simion cu ea pe jos într-un mod elegant. Și asta îți zice unul care nu-l suportă pe golanul ăla. Cred că și Dăncilă s-ar fi prezentat mai bine.

      Lasconi are acel vibe de femeie încăpățânată care nu își cunoaște limitele și insistă în prostie. Mămicile alea care vin la ședința cu părinții și susțin până în pânzele albe ceva incorect ce îl enervează pe Vali.
      Trebuie să recunoaștem, au pus-o la oha să candideze. Sau s-a băgat ea ca berbecul, fac eu, pot eu, rup eu. Nu faci femeie nimic, stai dreq la tine acolo la primăria satului, asta trebuia să-i spună Drulă & co.

      Rămânem pe cap cu covrigarul și votăm Nicușor Dan 2029. cam atât se poate în România

      244
    • Zi, Flat, exact ce a zis greșit? „a maturat” „a fost slaba” etc. Concret ce nu a zis bine?

      Si apoi gândește-te cat de important acel aspect: e aia problema Romaniei in ultimii 35 de ani?

      45
    • Lasconi o să aibă votul meu în turul I. Sper și în turul II. Doar dacă nu o să fie o finală Lasconi vs. Birchall

      Ne batem… joc de Geoană că nu a lucrat nimic 40 de ani și că e un costum gol care trăncănește vrute și nevrute ore întregi.
      Lasconi are 20(5) de ani de televiziune. Gestica, mimica, stăpânirea de sine, limbajul non-verbal. Da, ești obosită, al nu știu câtelea interviu, Simion e agasant. Ăsta e jobul, îl vrei?

      Am rupt netul cu glume pe seama lui Dăncilă. Dacă mai dădeam în Iohannis luam 5-10 ani pentru robofobie. Marcel și Nicu două păpuși mânuite de servicii(știți pe unde se pun păpușile pe degete).
      Să mă fac că nu văd cât de nepregătită a venit la interviuri?

      33
  9. Hai sa-ti spun eu problema mea cu oricine scrie texte d-astea: Sunt de-o ipocrizie maxima. Adica ori suntem de acord ca e importanta parerea oricarui om, ori ii mustram pe „tinerii frumosi si liberi” (aka, cam generatia mea care incepe sa-si piarda tineretea, dar care trebuie divizata in continuare – ca noi inca ne mai amintim Caritasul si pacanelele la colt de strada si inca mai recunoastem teparii instinctiv).

    Ne (pre)facem ca uitam ca votul universal e doar raul cel mai mic (pentru pesimisti) sau cel mai bun mod de a alege (pentru optimisti). Nu ca nea’ Ghita care nu intelege utilitatea budei in casa are aceeasi greutate in parere ca si mine sau altcineva cu putin mai multa minte. E o metoda de protectie pe termen lung fata de potentiale abuzuri.

    Si ne (pre)facem ca uitam ca democratia e despre apararea vocii minoritare (opozitie). Cam des ne tot facem ca uitam asta.

    Atat Ernu cat si Rogozan o sug la rece, probabil si ei au votat Iohannis, dar poate ei doar ironic, asa.. Promoveaza un defetism bazat pe ipocrizie si cauta niste vinovati pentru a nu-si asuma ei responsabilitatea unor actiuni.

    P.S. Cel mai urat paragraf e cel in care ni se spune ca deseori vedem un om cu opt clase avand mai multe competente politice decat un absolvent. Paragraf ce vine doar la cateva distanta de cel in care ni se explica cum reformele se fac mereu dupa interesele grupului care detine puterea. Eu zic ca „deseori vedem” (cam de mai bine de 80 de ani, asa) exact contrariul.

    Indecis. Tu ce zici?264
    • nu e adevărat că ei sunt ipocriți că scriu la ziarul finanțat din păcănele, păcănele care iau bani de la …tinerii frumoși și liberi sau de la votanții psd, pe care îi căinează amândoi?

    • Ernu+Rogozanu = Beavis and Butt-Head, în versiune nesărată. Bine, mizează și ei, ca toți demagogii, pe amnezia endemică. Vreme de 45 de ani, țara asta a fost condusă de indivizi „smart”, cu tot atâtea clase cât are trenul. Rezultat – în 89 România era pe ultimul loc în Europa la PIB/locuitor, cu toată măreața industrie a Stejarului din Scornicești (Albania nu se pune, aceia erau undeva în afara spațiului și a timpului). Alții, plecați din block-start cam de pe unde eram noi (Portugalia, Grecia, chiar Bulgaria) erau hăt, înaintea noastră.

      251
  10. Mulți votează bine și nu este vina votantului că alesul nu se ține de promisiuni.
    Ce ne cer ei, să fim analiști, mari cititori de oameni, clarvăzători ?
    Să votăm o minciună evidentă sau ceea ce credem cu sinceritate că e adevărul ?

    150
    • Când mai văd, fără voia mea, înregistrări cu Ceaușescu plimbându-se prin mulțime, pe jos sau cu mașina, mereu mă trăznește o oftare profundă:
      „Unul (unul!), una (una!), nu s-a găsit să-i dea buchet cu flori și să scoată un cuțit să îl înfige în jugulară. Sau să sară cordonul de securiști & să-i sfârtece jugulara cu cuțitul, sau să le spargă capul cu un ciocan sau bolovan.
      Unul! Una!
      Niciunul, niciuna…”

      Pe urmă mă uit sau schimb pe ce voiam să mă uit. Asta după ce-mi aduc aminte de curajul părinților & bunicilor noștri, până-n ’89 bineînțeles, cu cine semănăm noi toți, în prezent.

      Mai simplu, te uiți la ruși, acum, sau la chinezi, sau nord coreeni, sau iranieni, sau…

      Indecis. Tu ce zici?927
    • Phaff, esti praff daca tu crezi ca aia care dadeau mana cu tovarasu sau care aveau voie sa se apropie la mai putin de 20m nu erau controlati fizic si ideologic pana la chiloti.
      Orice vizita era pregatita cu cateva zile inainte, se selectau cadrele de nadejde, se faceau repetitii, se aducea in vedere ca sunt dacii cu numar scurt prin preajma.

      Comentariu apreciat.391
    • @Sorin

      Nu știu cine e Phaff sau despre ce vorbești.

      „Orice vizita era pregatita cu cateva zile inainte, se selectau cadrele de nadejde, se faceau repetitii, se aducea in vedere ca sunt dacii cu numar scurt prin preajma.”

      Uaaaauu, ce m-ai făcut cu vorba & explicația Leanăi – „a avut noroc fenomenal & supernatural timp de 24 de ani!”
      Bă…!

      UNUL! UNA!
      Niciunul, niciuna… de 24 DE ANI!!!

      116
    • pre-scriptum
      Phaff era un personaj simpatic cu idei crete. mai nou isi spune Toreador. ideile ii sunt la fel de crete insa.

      @Toreador, Fi tu ĂLA! Lumineaza-ne CALEA!

      71
  11. Mai era o comunista in gasca de la CriticAtc si care acum a ajuns consilier in guvernul ciolacului. Ca e bine si caldut la stat, departe de lumea reala, a astora care ne „chinuim“ in capitalism.

    Socialistii de caviar.

    Comentariu apreciat.282
  12. In mod ciudat ambii nu se vad nici tineri, nici frumoși, nici liberi.
    Parca in Zbor deasupra unui cuib de cuci erau unii descriși ca avand codițe mici și pufoase in loc de .. orice ar trebui sa posede cetateanul inca viu.

    160
  13. Ia întreabă pe Erno și/sau Rojoganu ce știu să facă altceva decât scris cărți nostalgice fix despre free-riderii din statul sovietic sau profesor & editorialist de stânga. Dacă statul ăsta n-ar exista, ei pe unde ar da cu sapa? Dacă genialitatea gloatei le-ar confisca condeiul și i-ar trimite la munca pe care atâta o proslăvesc, ce ar ști să facă? Voi vă dați seama că dacă ei ar intra în sindicat, s-ar ocupa și acolo tot numai de gică-contra (branduit critic-atac) … și ar fi dați afară în șuturi?

    241
  14. Deci cum ar veni daca ala pe care l-am votat a facut fix invers decat a promis in campanie trebuie sa imi pun cenusa in cap.
    Noroc ca pesedeii fac exact ce ne asteptam si votantii lor voteaza in cunostinta de cauza. Astia nu au regrete.

    160
  15. in toata campania asta se pierde cea mai importanta componenta: alegerile parlamentare… acelea sunt cele care conteaza pentru traiul nostru de zi de cu zi… nici pis nu se aude.

    Daca castiga simion la prezidentiale… nimic spectaculos nu se va intampla daca in rest la parlament PSD ia 30 si pnl ar lua 20 si cu udmr are face treaba… toata lumea ok.

    In schimb daca PNL ia maxim 15 si usr tot pe acolo la parlamentare… atunci e futaiul futai ca nimic nu mai sta in picioare. psd probabil are 35 din postura de finalist la prezidentiale aur peste 20 din postura de challanger… iar guvern cu pnl este probabil sa nu se faca…

    daca pnl ia sub 15% e chiar mai rau… daca pnl + usr sunt sub 30% e nasol de tot… si tot asa.

    dar de parlmanetare nu vorbeste nimeni nimic. ne uitam toti la prezidentiale… conteaza dar mai mult ca hartie de turnesol nu ca impact direct.

    200
    • Aritmetica eletorala romaneasca nu a dat prea des majoritati absolute in parlament, in sensul ca nici un partid de dupa 90 nu a avut 50+1 locuri in parlament. Asta a facut ca presedintele sa decida joaca in nenumarate situatii si fix asta este motivul pentru care prezidentialele conteaza pentru oameni.
      Toti presedintii de dupa 90 si-au impus agenda in parlament mai pe fata sau nu. Acum ne aflam in situatia in care oferta electorala e la pamant.

      50
    • În toată campania asta se pierde cea mai importantă componentă: alegerile parlamentare… acelea sunt cele care contează pentru traiul nostru, de zi de cu zi… nici pâs nu se aude.

      Unde locuiești de 30 de ani?

      Nu se vorbește despre parlamentare deoarece nu exprimă vreo surpriză anume, vizavi de alegerile locale.

      Ce vreau să spun cu asta…

      Adică, uită-te pe harta alegerilor locale & consilii județene. Ignoră președintele UAT-ului & primăria municipală, doar consiliile înseși.
      Ce vezi?

      Votul alegerilor locale este oglinda parlamentarelor.

      Dacă în UAT-ul (județul) tău au majoritate pesediștii, în parlament (cameră & senat) vor fi mai mulți pesediști arondați pe locuri.

      De-asta nu contează și nu au contat niciodată parlamentarele, sau de ce „românii preferă să nu mai existe parlament”, fiindcă alegerile consiliilor locale (hai, bagă și preș consiliului local cu primăria municipală, să-ți fie mai ușor de vizualizat/i) au reprezentat partidele în parlament.

      Faptul că au hotărât alegerile parlamentare să fie odată cu președinția este printre motivele de ce pesediștii sunt cei mai relaxați.

      De-asta și Ciolacu este relaxat și, dacă președintele va fi altul, foarte posibil ca tot el să fie prim-ministru sau să rămână ministru – sau, dacă vine altcineva, alipit pesedeului din trecut (alde Geoană), va fi o ceartă mică între facțiuni dar tot bine va fi pentru Ciolacu. E singurul care e relaxat și are toate motivele, fie că pierde, fie că nu: pentru că localele au stabilit deja marjele pentru parlamentare, pentru fiecare UAT (județ).

      Dacă UAT-ul tău a votat majoritar roșu, va avea mai mulți roșiatici deja arondați pre-electoral pentru locuri.

      De aceea, în final & concluzie, nimănui & nimeni nu îi pasă/nu vorbește despre parlamentare.

      Ba pot să-ți spun că, singurul motiv (pe lângă cel deja detaliat) de ce au separat parlamentarele din vară până acum, a fost strict din considerații de politică provincială, la nivel de filiale: cine are bani să dea șefilor de filiale, dacă vor locuri parlamentare?

      Deja fiecare UAT are prestabilit un număr arondat de reprezentanți, așa că de obicei matematica permutației e cam așa: fiindcă pesediștii au câștigat masiv la locale, înseamnă că au garantat – să zicem – cinci locuri din nouă locuri (rămân patru) în județul cutare.

      Trucul democrației apare & se manifestă așa, la alegeri: primii patru pe listele pesediștilor, indică cine a avut bani să își cumpere loc în parlament (cine a băgat bani la șefii filialelor și cine s-au băgat sub biroul șefilor de filiale, da?), iar restul vârâți pe liste sunt, fie băgați la mișto să umple foaia, fie vreun prost cu bani din partid care a crezut că vor prinde un loc și au aruncat cu banii degeaba.

      La calculul permutației la peneliști, din ălea patru locuri rămase, ei știu că au două garantate.
      La fel: primii doi pe liste arată cine a avut banii/gura să-și cumpere loc în parlament, restul să umple foaia.

      Și așa mai departe…

      Ai priceput de ce în democrația noastră originală, de +30 ani, nimănui nu-i pasă realmente de parlamentare?

      15
    • Ah, ce nasol a ieșit vizual comentariul.
      Vali vezi tu /i acela, bagă tu cum trebuie.
      Mulțumesc, dacă se poate.

      04
  16. Astia sint 2 oameni de ( extrema) stinga, ca sa nu le zic marxisti, pentru care economia de piata e pacatul primordial. Dar au condei si ipoteze interesante, imi place sa le citesc desi nu ader decit pe unele nise. Oricum mai interesant decit politrucii din presa mainstream.

    37
    • Fane uită-te la rezultatele localelor de acum și din ultimii 30 de ani.
      Ignoră președintele de consiliu județean & primarii municipali, comună.

      Concentrează-te fix pe consiliile locale & județene – ce vezi? Roșu majoritar.
      De 30 de ani.

      Rezultatele alegerilor locale MEREU au prevestit locurile la parlamentare.
      Parlamentarele în schimb, sunt pentru partide, cine are portofelul sau buzele să cumpere locurile arondate /pe partid.

      Câtă vreme oamenii nu înțeleg importanța trezoreriei (consiliul județean) și importanța engrosului prevestit locurilor din parlament (consiliul comunal/municipal/județean), D E G E A B A te vaiți de goarne. Goarnele au toate motivele să vorbească lejer & relaxat așa.

      20
  17. Opiniile unora ca Ernu si Rogozanu sunt binevenite pentru ca ele completeaza tabloul societatii romanesti. Si nu strica sa vezi cum gandesc altii care poate nu au aceleasi opinii ca si tine
    Problema lor si a multor stangisti nu este ca au opinie separata sau ca se uita la talpa tarii. Problema lor sta in faptul ca ei insasi promotori ai educatiei ca ascensor social nu pot intra in subiect dincolo de lozinci. Vor sa eradicam inegalitatile si alte povesti, dar greu accepta ca unii sunt in situatii nasoale fix pentru ca ei au decis asta. Fiecare are cel putin un articol care vine in cheia asta, dar niciodata nu vin sa puna intreaga situatia in fapt.
    Totodata atat Rogozanu cat si Ernu sunt beneficiarii neti ai acestui sistem capitalist pe care oricand au chef il blesteama.
    Ii apreciez ca au o opinie separata ceea ce e greu in presa actuala, dar sunt multe situatiile in care ei o calca pe bec. In situatia actuala e fifty-fifty cum s-ar spune si sunt in asentimentu tau. Problema lor si a altora de bine ca ei este ca tefelistii si altii ca ei pot oricand da o mare uniunue de integrare europeana fix alora care ii injura. Asta nu au inteles democratii si actualele elitele politice. Cat timp votul este universal singura diferenta intre cei care sunt la putere si cei care nu sunt este numarul de oameni convinsi de o entitate politica.

    90
    • Scuză-mi tonul, dacă te simți lezmajestat.

      Maică-ta te-a născut să-i apreciezi pe alții? De-asta trăiești, exiști?

      Cine e tac-tu, cine e mă-ta, care v-au făcut de ajungeți să îi „apreciați” pe alții?
      Sunteți copii de sclavi, de șerbi, de servanți, de unde mai apare câte unu’ sau doi & aruncă „apreciez pe X, pe Y”?

      119
  18. Nu inteleg de ce ernu v. si rogozanu c. nu se mută la est, in rusia lui putin cu ideile lor crețe. Nu știu dacă sunt proști sau ticăloși. Mai era unu ca ei, banu c.

    60
  19. Am incercat sa citesc articolul lui Rogozanu.
    Nu prea mi-a iesit.
    Cred ca nu sunt eu destul e inteligent sau e dumnealui prea subtil.
    Ramane intreabarea cui se adreseaza. Poporul ala pe care-l pare că-l căinează va intelege si mai putin decat mine, în cazul improbabil că ar încerca să-l citească.
    Apoi, deși nu prea l-am înțeles, am priceput totuși că abrodează teme mari. Evoluții ale societătii pe perioade lungi, într-o lume care l-a rândul ei se transformă. În acest context, cred ca ideile dânsului sunt doar opinii, observații puternic influențate de ideologie.

    40
  20. E haios, că astfel de opinii stângiste apar fix într-o gazetă ce e în portofoliul unui grup, care a forțat jurnaliștii să scrie pentru interesele unei firme/ industrii (gambling) care înghit fix finanțele celor pe umărul cărora plâng cei doi.
    Ipocrizie la maxim.

    11
  21. Ideile de stanga sunt foarte frumoase, mai ales cand ai 20 de ani, bani lipsa si te uiti si cu jind la cei de 40 de ani care isi permit chestii.
    Unii trecem peste faza asta, atunci cand incepem sa castigam bani, cand se aduna diminetile de mers cu ochii inca cersind 10 minute de somn spre servici – si incepem sa nu mai fim asa de darnici cu banii „statului”, caci intre timp banii statului au devenit si „banii mei”.
    Altii insa … raman la socialism. Unii pentru ca inca sunt furiosi pe aia de 40 care le-au furat gagica in tinerete, altii pentru ca ei insisi sunt niste atarnache pe banii statului.

    Socialismul e frumos, macar in teorie. Doar ca niciun socialist nu a reusit, vreodata, sa imi explice cateva chestii in demersul lor (era sa scriu delirul):
    1. de ce „trebuie” ca eu sa platesc mai mult pentru implementarea ideilor socialiste? Explicat cu argumente, nu cu vrajeli gen „statul te-a tinut in scoala si acuma tu doar dai inapoi”, sau „e doar o chestie de justitite sociala”.
    No boss, argumenteaza-mi serios de ce eu, care invatam pentru examene cand vecinii mei jucau barbut la intrarea in bloc si care mai apoi avea doua joburi si la intoarcere mai ca ma impiedicam de dozele de bere aruncate pe jos de alti sarmani vecini, „trebuie” acuma sa platesc mai mult pentru ajutorarea altora?

    2. cand incepi sa fii (prea) generos cu cei in nevoie, se produce automat o migrare a unora din categoria contributori in categoria ajutorati. Adica, mai clar, unii renunta sa mai munceasca. Cum impiedici acest fenomen?

    40
  22. Am citit îngăleala lui Ernu, acum, serios, ce vroiai de la un om care vede tot prin lentila nostalgiei sovietice?

    00
  23. Problema e că toți politicienii sunt libertarieni, într-o țară cu taxe pe capital demne de un paradis fiscal. De fapt, neocapitalismul exact asta ne spune: dacă taxezi capitalul, nu mai există capitalism.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)