Vodafone Supernet devine GigaNetwork

Înainte de toate, cât de tare e faza cu semnalul GSM dus cu drona în zone greu accesibile pentru a face localizarea mai ușoară în cazul unor persoane pierdute pe munte?

Soluția este formată dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific acestor zone, care se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone, şi un echipament radio instalat pe o dronă profesională ce este ridicată deasupra zonelor de căutare. Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce și date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 km. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la rețeaua Vodafone, victima putând contacta serviciul unic de urgenţă 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le folosește.

Vedeți aici cum funcționează:

 

Pe lângă asta, soluția de internet a Vodafone se va numi de acum GigaNetwork, și continuă să primească premii. A fost certificată „Best in test” în martie 2022 de către auditorul independent umlaut. Iar rețeaua GigaNetwork FIBRA a fost certificată în luna august 2021 pentru cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix din România.

 

vodafone-salvamont

#TogetherWeCan #Salvamont #VodafoneGigaNetwork #ReteauaPeCareTePotiBaza

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Buna treaba cu drona.

    Si multumesc pentru partea 2, am avut o zi cam nasoala la munca, repetarea glumii cu certificarile umlaut de anul trecut mi-a descretit fruntea. Anul viitor astept cu interes rebrandingul in TerraNetwork.

    01
  2. „Best in test” si „auditor independent” sunt cuvinte care ne dor! Am Iphone 11 pe care am testat de acasa Vodafone 4G: 200 Mbps viteza download (bun nu?). Sotia are de curand Iphone 13 si „a prins 5G”: 120-130 Mbps viteza download (testele facute doar cu aplicatia SpeedTest si fara aplicatii deschise in background).
    Reclama e mirifica dar utilitatea e nula: pentru a localiza o persoana pierduta in zone fara semnal ai nevoie de triangulare ( minim 3 drone trebuie lansate pentru a localiza victima).
    Semnalul 5G generat de drona si de Vodafone in general este doar acel simbol 5G pe ecran. In spate e tot reteaua 4G (cam la fel cum isi pun unii sigla M pe BMW stock)

    00
    • Totusi e mai bine decat nimic. Sau poate e un inceput.
      Eu as zice ca donatia e binevenita. Cu restul dronelor poti completa tu.

      00
    • Ideea e ca sunt destule zone prin munti, chiar si prin Bucegi unde nu ai acces nici la 112. O celula zburatoare la care te poti conecta sa bagi un apel cand esti pe fundul rapii cu piciorul rupt nu e o chestie rea.

      00
    • in momentul in care are net da share location. GPS-ul merge si offline

      00
    • >>pentru a localiza o persoana pierduta in zone fara semnal ai nevoie de triangulare

      Man/boomer, aici nu e vorba de localizare cu semnale analogice cum se facea in anii 90 vanatoarea de posturi de radio pirat. Daca victima e constienta dar nu are semnal atunci drona ii aduce semnal si poate suna 112 si activa localizarea GPS, asta face, asta zice si in articol.

      00
    • Gurile rele spun că activarea locației se face automat cînd suni a 112.

      00
    • Nu ati fost atenti la video min 1:58: persoana trebuie sa aiba activat trackingul in aplicatia Salvamont …
      Antena purtata de drona ofera semnal, telefonul se conecteaza, aplicatia Salvamont te afiseaza pe harta pentru echipa de salvare
      It’s so simple daca suntem atenti!

      00
    • Există și aplicația 112, care trimite automat locația când se sună prin ea. Ideea cu drona care generează o „celulă” e mișto.
      Cam la fel generează și SRI-ul o celulă cat mai aproape de telefonul vizat, prin care trece tot traficul.

      00
    • NOU
      #10

      Bai da mai lasati omu sa respire! la patreon nu va abonati, macar lasati-l si pe el sa faca reclama cum trebuie, nu mai fiti hateri asa.

      00
    • ***sad foame noises***

    • GLONASS

      00
  3. NOU
    #13

    Vali, nu stiu cum sa iti spun, dar de cand Vodafone a preluat UPC, netul de la ei e de kkt. Di pe deasupra cade aproape saptamanal. Cand eram pe UPC am avut 2 probleme in 10 ani.

    00
    • Chiar voiam să întreb ce părere au alți foști clienți UPC, pentru că asta am observat și eu. Poate e o retehnologizare undeva după integrare, dar nu e ce trebuie pentru că serviciul fix s-a degradat.

      00
    • Subscriu. Il am de backup si tot il vad ca pica aproape saptamanal.

      00
    • @SilviuP, retehnologizare?

      Probabil, dar cu echipamente nașpa, sau au redus numărul lor pentru a economisi mai mult, acționarilor le pasă de profit nu de calitatea serviciilor de care au parte clienții.

      00
    • Absolut de acord, UPC era parfum. Acum sunt praf, merge mai.prost.
      La partea mobilă am trecut la Orange. H+ orange e peste 4G Voda.

      01
    • Pana la partea cu drona m-as bucura daca ar face ceva cu internetul fix preluat de la UPC. In ciuda reclamei de atunci (ca au facut ei niste teste si e beton) internetul fix este de toata jena fata de orice alt competitor (sub 90 Kbs viteza download prin cablu de retea, pe la jumatate prin WiFi). Cei de la serviciu clienti mi-au spus ca de fapt pentru persoanele fizice nu au in plan sa faca nimic in plus fata de ceea ce este.
      Din pacate inca e in vigoare un contract pe 2 ani. Intre timp Telekom (care era in casa pentru servicii de telefon fix a fost luat de Orange, deci fibra este in casa. Mai vedem dupa ce expira contractul actual)

      00
    • Am telekom(orange) vdsl in oras, max 100mb-multumit dar atata poate tehnologia. Desigur, fir sufat tras direct din pizza box. Coaxial de la vodafone undeva la 15km de oras, 500 mb si merge de un an si juma fara probleme. Ip static, speedtest cu 500mb, 35 ron/luna

      00
  4. Eu unul nu pot înțelege cu poți fi „best in test” cu maxim 500 Mbps download și maxim 25 Mbps upload.

    Feelingul e același cu Antena3 care își da singura premii.

    00
  5. N-o sa incep ca semnal, bla bla bla , serviciul relatii clienti bla bla bla, meniul IVR complicat bla bla bla.

    Au bubele lor, o sa le scrie altii mai jos, sper ca le noteaza si incearca sa le rezolve, nu peste noapte dar nah, important e sa incepi.

    Mi se pare foarte tare chestia cu drona…daca o aveam cand s-a prabusit acum cativa avionul ala in munti poate alta era situatia. Bravo lor pentru implementare si idee.

    Ce este mai trist, este ca statul trebuie sa vina cu ideea, sa lanseze licitatia, nu sa vina iarasi mediul privat sau populatia sa faca ceva pentruc astia sunt efectiv impotenti… Si aici poporul ar trebui sa-i taxeze…dar asta intr-o alta poveste :(

    00
  6. Chestia asta se facea bine mersi acu 10 ani cu un SDR, ceva FLOSS + un SBC ceva mai scump, niste baterii lipo si un rucsac.
    Vodafone publica tampenii pentru fazani la fel cum vana taietorii de lemne cu microfoane prin paduri – chestie revolutionara de care nu am mai auzit nimic.
    Ce e dragut e ca sunt o groaza de solutii ca sa gasesti idiotii rataciti cu costuri minime, ceva munca si produse de pe raft – da na, o drona babana ce pare ca duce juma de antena radar + un atv + o antena inutila pe un stalp galvanizat de 5 kile infipt printr-o husa gaurita intr-o poza cu zapada o da bine, na.

    00
    • De acord, tehnologia nu e wow si exista multe solutii mult mai ieftine, dar cine le gandeste si cine le-a pus in practica pana acum ?

      Lasa sa-si faca astia reclama, daca salveaza cateva vieti e de ajuns pt mine.

      00
  7. Credeam că doar Radu șterge comentarii… urât gest, sincer.

    00
    • nu, e ok, e articol sponsorizat, băgați-vă p*la in ăia care sponsorizează, că așa e ok. și după aia mergeți la articolul ăsta și spuneți, inocenți, „auzi, coae, dar nu cumva ești tu prea agresiv”.

    • Bine, șerif.

      00
    • Dar ca o completare, e bine când îi iei la pula pe influensării pizdii care promovează produse pe care nu le testează (și îs praf), dar în cazul ăsta și tu faci cam la fel ca ei.

      Ăsta nu e dublu standard? Sau tu nu te-ai izbit niciodată în atâția ani de site-ul de tot rahatul al Vdf?

      Las-o-n spanac.

      00
    • eu sunt client mulțumit vodafone din 2000. anul 2000. nu am statut special sau ceva, sunt client obișnuit, cu abonament obișnuit.

      soția, care are alt nume, e tot pe vodafone. și ea e ok.
      părinții, cu abonamente tot din 2000, mulțumiți și ei.
      plm.

    • Așa o fi, dar regula cu „nu mi se întâmplă mie, nu zic nimic” nu e ok deoarece ai văzut azi, dar și în trecut, care e opinia cititorilor care sunt clienții acestei companii despre ea..

      Mă opresc aici, tu știi mai bine.

      00
    • știu că sunt plângeri legit la adresa lor, dar fix la articolele sponsorizate încep oamenii să arunce cu noroi.

  8. Vali, din respect pentru tine, nu imi spun parerea despre noua gaselnita vdf.
    Daca imi permiti o opinie, n-ar trebui sa lasi comentariile la articolele sponsorizate, sa fie doar publicitate si atat.

    00
  9. la partea cu situl praf subscriu si eu.
    situatia 1: intru zilele trecute sa platesc factura. modulul de plata, de data aceasta a functionat ok, gata tot in 30 de secunde.
    zic… ok, hai sa descarc factura sa o trimit la conta. ete nu se poate, EROARE strict la partea cu vizualizat factura. de vreo 4 zile imi tot zice incearca mai tarziu…

    situatia 2-3-4: nu e normal, la nivelul asta, sa intre omu sa iti DEA BANI si sa nu poata face o nenorocita de plata(cum am patit lunile trecute, de nu stiu cate ori in nu stiu cate zile diferite)

    00
  10. Client mulțumit din 2000 până acum vreo 3 ani, client parțial mulțumit de atunci.
    Aș fi scris comentariul de pe date dar nu se încarcă site-ul pe Edge în cel mai populat cartier din Sibiu.

    00
  11. Am o mică observație, deși cred că e explicat să înțeleagă tot poporul, nu e corect „care se conectează prin satelit la centrul rețelei Vodafone”
    Nu de conectează nimic prin satelit, e o legătură normală între BTS și BSC, Base Transceiver Station și Base Station Controller, (adică aia care „adună” mai multe „turnuri”) cum sunt pe turnurile din orașe antenele mici rotunde, ca o găleată de lavabilă.

    00
  12. zoso: ba, nu ma ajutati cand dati comentarii naspa la continut sponsorizat.
    cititorii lui zoso: **a se imagina o sageata sus aici**

    00
  13. articolul ăsta sponsorizat de la Vodafone a apărut EXACT în aceeași zi (7 aprilie) în care mi-a venit și mail de notificare de la Starlink că au început să accepte comenzi pentru servicii comerciale în România.

    https://www.starlink.com/legal/documents/DOC-1091-44310-59?regionCode=RO

    Harta de acoperire Starlink indică 100% din teritoriul României acoperit … nici măcar Vodafone nu se poate lăuda cu așa ceva.

    00
    • Hardware RON 3,200.00
      Shipping & Handling RON 410.00
      Service RON 529.00 /lună

      ce-i drept este mai scump decât abonamentele operatorilor tradiționali când este vorba de locații „normale” din mediu urban, dar nu asta este piața țintă a serviciilor Starlink, ci restul locațiilor, cele izolate sau aflate în zone slab acoperite de servicii de date tradiționale.

      e.g. pentru locația (plus code) 8GPCHVCX+36 de unde am obținut online cotația de cost Starlink de mai sus (clădiri lângă lacul Sinoe / Grindul Chituc) asta ar asigura conexiunea la internet în zonă la un preț care este chiar mai mic decât ce cer operatorii tradiționali – în urmă cu ceva ani s-a intenționat amplasarea unor echipamente acolo… dar s-a renunțat fiindcă echipamentele costau cel puțin 3000 euro (link radio 15 km până în satul Sinoe = 2 echipamente) + abonament lunar de 200 euro…

      00
  14. Vodafone ne arată prin combinația asta de tehnologie (1) că se poate face ceva cu tehnologia din România în România (2) că solutia asta poate salva vieți – o să ne aducem aminte de asta la următoarea știre despre oameni rataciti prin munte (3) că mai există „viată” și dincolo de folosirea tehnologiei DOAR pentru comunicare vocala si mesagerie. La acest ultim punct, să le dăm dreptate, deși unii pretind ca suntem un popor inteligent pe baza de genetica, in practica cautari 3 exemple de ceva destept creat in Romania pentru avem the fucking broadband, the fucking 5G. Un exemplu negativ? Când este zăpada mare, nămeți, etc. și este (era) plină presa de lamentații ref. transport, mers pe jos, mereu m-am întrebat: dar ce trebuie să ajungă la scoala când sunt situații exceptionale? De ce nu fac lectii de la distanta, etc.? Un raspuns: pentru ca ne trebuie voturi si parc auto de microbuze. Revin, Vodafone si Orange si Digi ofera de toate, dar cât a progresat țara asta de pe urma accesului la tehnologie de comunicatii? Că aici văd problema. PS. Acum cativa ani, din The Economist, nigerienii primeau vesti despre bursa si cotatii prin SMS. Iar in alta parte, Africa, Australia, scoala se facea prin radio in unele locuri. Dar deh! suntem romani dacopați.

    00
  15. O abordare serioasă, pentru publicul educat, dincolo de comercialismul cu influențatori, în ce privește ceea ce poate oferi o rețea 5G, este la SFR – SOCIETE FRANCAISE DU RADIOTELEPHONE – SFR, aici https://www.sfr.fr/offre-mobile/decouvrir-la-5g

    Vodafone ar trebui să fie mai aplicată și mai insistentă în adresa chestiunea utilității 5 G cu studii de caz, etc. prin comunicarea publică. Mai mult, mai puternic, mai serios.

    În ce privește chestiunea detectării tăierilor de copaci în mediul forestier, aștept de la Vodafone informații concrete, să fie mai curajoși și mai aplicați. Ei aplică și în alte țări modelul de identificare a zgomotelor, etc., au dat ceva în Twitter, în România trebuie consecvență în comunicare.

    Tot din Twitter, dau peste o conferință generată de Vodafone, interesantă și pentru România, motivată de „At the current rate, the EU will reach the 60% transformational 5G target 10 years after China. How can we close the gap?”, link https://bit.ly/3JsdQVx

    Ei pot construi o mai bună poziționare aducând în spațiul public, nu doar exemple izolate, ci teme prin formate care să determine o dezbatere tehnică mai largă, de substanță.

    00
  16. Iată Vali și o situație curentă. 10.04.2022 „Bărbat cu probleme psihice, căutat într-o zonă împădurită din apropierea municipiului Târgu Jiu/ Salvamont: Este folosit în premieră programul de căutare automată”. Link https://www.g4media.ro/barbat-cu-probleme-psihice-cautat-intr-o-zona-impadurita-din-apropierea-municipiului-targu-jiu-salvamont-este-folosit-in-premiera-programul-de-cautare-automata.html

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile