Știrile zilei – 30 martie 2022

  1. Castel . Oraș . Brunetă . Brunetă . Apus . Blondă . Lumini . PlajăRoșu
  2. Cea mai ieftină gigacalorie din țară
  3. Un bolovan a căzut din cer
  4. IT-iștii pleacă din țară
  5. Au căzut bieții copaci ca secerați…
  6. Un ministru a descoperit că gările sunt bombardate
  7. De aia e bine că nu avem autostrăzi
  8. Alexandrion deschide o distilerie in New York
  9. Altex preia compania de leasing Porsche Bank
  10. Cronica de tehnologie
  11. Cronica de tehnologie
  12. Cronica de business
  13. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. La punctul 3:

    „Piatra are 30 de centimetri lungime, 15 cm lățime şi între 40 și 50 de kilograme.”

    E cumva din aur?

    00
  2. 2 – probabil că e cea mai ieftină gigacalorie dar nu se poate livra constant din motive de avarii în rețea. Din partea mea, la cât de puțină căldură am primit eu sezonul ăsta, să fie și triplu ca preț, impactul nu e semnificativ.

    00
  3. 4 – Si o spun din postura de „IT-ist” care o duce destul de bine in RO. Pentru ratati de genul asta o sa ramanem astia prosti sa luptam daca va fi cazul, care apoi o sa vina inapoi si o sa o arde pe Instagram „vai, uite cum X a distrus Romania, aici a fost candva o banca unde am ars-o pe Mirela dar acum e doar un crater de la un obuz”

    Adica daca printr-o „minune” ajungem la razboi, ce pula mea fac ? Imi iau nevasta si fug ? Pentru ce cacat eu sau altii din tara s-au chinuit sa faca o casa, un credit sau un copil sau whatever the fuck au facut.

    00
    • > un credit

      *zoom in*

      > un credit

      * more zoom in*

      > un credit

      00
    • @M – nu m-am exprimat deloc bine. Ziceam in ideea, ca eu acum multi ani nu am putut sa iau un credit datorita ca eram platit foarte prost, desi eram angajat la o multinationala, aveam vechime si stabilitate.

      Ma refeream la ideea „sa se chinuie sa ieie un credit” – adica ca au tras tare sa creasca profesional si nu s-au multumit sa ramana la nivelul respectiv, chestie care se aplica in absolut orice domeniu de munca.

      Imi cer scuze pentru confuzie.

      00
    • Dupa ultimul mesaj ar trebui sa-ti ceri scuze pentru mai multe…

      00
    • te semnezi si Toni, eu te inteleg :))

      00
    • Nu uita să zici de pensii boss.

      00
    • Mestere Toni, esti un pic analfabet. Acordul subiectului cu predicatul si claritatea exprimarii unor idei ar trebui sa fie chestii „mandatory” (ca sa vorbesc in romgleza matale).
      Ok, ai facut un profil real, la orele de romana jucai X si 0, dar pana mea … un pic de respect pentru propria persoana. Am vazut oameni care traiau din sapat santuri cu tarnacopul si care se exprimau mai bine ca tine.

      00
    • Cum merge comentariul asta cu articolele lui Vali despre itsti :)))

      00
    • @Toni. whatever language you speak, yours sounds like a weird Romanian, câteva chestii simple:
      1) soția ta este probabil o femeie matură și este strict problema ei ce face și cu cine se consultă despre intenții are.
      2) dacă ai un copil care este și responsabilitatea ta, nu fugi, pur și simplu așezi o distanță rezonabilă între voi și locurile unde cad obuze.

      00
    • Tot ca să-i caracterizăm mai bine pe IT-iști vă las aici un link către un articol scris de unul dintre ei de pe dumbocube, așa cum îi zice lumea:
      https://archive.ph/gyRS4

      Concluzia lui este că venind imigranți în țările unde sunt ei plecați le vor crea concurență și se vor întoarce în România și astfel va fi concurență aici în țară și salariile mai proaste și mai greu de trăit fiindcă (ATENȚIE!) cei din țară o duc mai bine fiindcă au plecat ei, ăștia bunii (cu doi i) și lor li se datorează viața voastră bună de acum. Logic, nu? Cu alte cuvinte ai fugit mâncând pământul în altă țară fiindcă nu mai suportai căcatul de aici și vei veni aici să te bați cu cei care sunt deja aici. Mda, sigur că da, aha.
      Tot efortul de a scrie elucubrația aia de articol când puteai să recunoști simplu că venind alți imigranți se va trăi mai greu acolo unde ești tu plecat și tot acolo vei rămâne să înduri fiindcă aici va fi și mai greu pentru tine dacă te vei întoarce.
      Un cercetător prinde un purice și îi rupe picioarele. Apoi pune puricele la microscop și observă că puricele nu mai sare când îi spune să sară. Concluzia lui: puricele, după ce i-a rupt picioarele, nu mai aude.
      Tot așa și ăsta.
      Și apropo, cel mai probabil cel care scrie acolo este chiar Răzvan Coloja: ambii au terminat psihologia, ambii au același stil de a scrie, ambii au locuit în București (cred că au zis asta) și, la un search apare că cei doi ori se cunosc ori sunt prieteni foarte buni, fiindcă apare că a scris pe acel blog.
      Bonus:
      https://www.facebook.com/167366603356144/posts/httpopencuberototi-vecinii-tampiti-s-au-mutat-in-oradeaso-yeah-scriu-online-din-/355794394458536/

      Și deci așa, după logica de IT-ist a domnului Coloja „Toți vecinii tâmpiți s-au mutat în Oradea.” Recent a scris pe aici că el locuiește/s-a mutat în Oradea. Logic, nu?
      E cazul să ne mutăm în Oradea. :)))

      00
    • acum am văzut comentariul.
      crimson, fă-ți o favoare, încearcă să nu mai citești oameni cu mult mai proști ca tine. respectă-te un pic. liviu e un idiot. e mai deștept decât alți ITiști (vezi pe roddit cam care e nivelul) dar nu cu mult. orice articol al lui ar trebui să înceapă cu „băi, știți cât de prost eram acum niște ani, când am scris un ditai postul despre cum eu sunt centaur și divorțez și după aia mi-am dat seama că eu ies mai prost decât aveam eu impresia, și l-am șters de pe blog și din archive.org și acum mă prefac că nu există? eh, acum că știți asta despre mine, vreau să vă spun ce ați citit deja în guardian acum 3 zile, dar într-un mod amuzant, în timp ce mă laud că fac 18.000€ pe oră și cerșesc 1€”.

    • Asta parca era un blog pentru milionari

      00
    • @Crimsonware: Încă îți este în moderare comentariul. Eu nu am cum să-l aprob, că nu e textul meu cel de sus. Dar îți răspund totuși, că poate apare.
      Văd că a trecut mai bine de un deceniu iar mitul ăsta cum că eu și Liviu am fi aceeași persoană încă dăinuie. Nu știu cine l-a lansat, dar mi se pare la fel de ridicol ca prima oară când am citit asta.
      Să recapitulăm: eu și Liviu suntem aceeași persoană. Chit că pe site-ul meu scrie clar că am cabinetul în Oradea tu zici că stau în București. Sau că am locuit acolo – ceva de genul. Ei – și din Oradea eu scriu cum e viața în UK. Regulat, fără diacritice, că e comod să scriu și acolo, și aici, în două feluri; plus cu blogul personal închis. E absolut logic, zic eu. Pentru că și eu și Liviu am terminat psihologia și lucrăm în IT e EVIDENT că ceva pute acolo. N-am putut însă să ascundem asta de Crimsonware, el fiind prea dibaci pentru noi (sau ”mine”). Dar stai – că încă nu e gata: mai demult, eu publicam pe OC sub două pseudonime (!) și purtam discuții lungi între alea două nickname-uri pentru că nu e nimic ilogic în toată afirmația asta și așa fac oamenii de obicei când vor să-l prostească pe Crimsonware și nu reușesc.
      Mai e apoi – văd – teoria cum că eu și Liviu am fi prieteni, noi fiind ambii bucureșteni sau așa ceva. Lăsăm acum la o parte faptul că am fost de vreo 3-4 ori în mărețul Bucale pe care-l detest cu ardoare, eu habar n-am nici măcar care e numele real al lui Liviu. Știu cum arată, că am văzut o poză cu el și Ondilol, dar atât. N-am băut cafea cu el, nu ne-am întâlnit ever. Dar nu poți crede asta când – uite – tu ai pus doi cu doi și ți-a dat cu adevăr: ăla psiho, ăla psiho, egal ”se știu”. Doi oameni nu pot face psihologia în România fără să se cunoască. Ori să lucreze în IT fără să se știe bine. Așa suntem noi ăștia din IT: o ghildă selectă ai cărei membri socializează și se știu toți pe nume.
      Nu în ultimul rând, omul dibaci găsește că eu am scris pe OC mai demult și deduce că blogul e al meu. Fix ca ăsta pe care tastez acum, de altfel. A găsit el acolo articol din 2012, chit că eu scriam regulat de prin 2008-2009 (parcă) pe-acolo și chestia asta se știe.
      Fă te rog un exercițiu de logică și vezi dacă nu-ți dă cumva cu virgulă: un om din Oradea, psiholog, scrie pe două bloguri (iar pe unul din ele, aparent, sub două pseudonime), când despre psihologie, când despre viața din UK. De-aici din Oradea, când cu diacritice, când fără, discutât mai demult în contradictoriu cu propria lui persoană, cale de texte kilometrice, totul ca să te prostească pe tine.
      You people are hopeless, jur.

      00
    • crimson, am eu poză cu liviu, dacă ai nevoie de o confirmare că sunt oameni diferiți.

    • Ok. Scuze.

      00
    • și acum, pe amuzament, puteai să zici de răzvan că e urât, prost, incompetent, mincinos, dar să îi zici că e bucureștean…

    • Crimsonware nu te lasa, acuma cand in urma investigatiei tale laborioase ai descoperit incet incet componenta ocultei it-stilor psihologi din Romania si cedezi atat de usor? Faci de rusine semeata mostenire milenara a bugetarului dac-trac-varcolac. Nu se face.

      00
  4. 4 – desi e multa gargara pentru nimic, apreciez efortul tipei de a scrie acel articol. Imi imaginez ca poate fi interesant articolul pentru persoanele care nu-s in IT, caci cei care-s in IT cam cunosc deja tot ce se zice pe acolo.

    00
  5. Astept prima fabrica Neumarkt din USA, ar combate epidemia de Fentanyl

    00
    • Neumarkt este o marca apratinand grupului Heineken si drept urmare nu este brand romanesc.

      00
    • Ce treabă are sula cu prefectura, Stanciule?

      00
    • Prima fabrică Mona și brutărie VelPitar, ca să îți faci propriul trotil.

      00
    • Neumarkt e cumparata de Heiniken (la bere sunt parca vreo 2-3 companii care au aproape toata berea, astia si Carlsberg, Asahi si In-Bev, care au colectat tot ce au prins gen Interbrew si SABMiller), dar a fost fondata si detinuta de Bere Mures

      00
  6. 4. Astia nu-s cu nimic diferiti de panicarzii care au golit farmaciile de iod si magazinele de faina si ulei.

    00
  7. Cunosc destul de multi ITisti prin mai multe corporatii.

    Incepand cu luna asta de cand “oficial” pandemia / starea de alerta s-a dus, HRul din corporatii a inceput sa faca Act aditional pentru telemunca / full remote…

    Multi ITisti au ajuns in punctul in care “s-au trezit”, pandemia a fost un dus rece.

    De ce sa muncesti 26 de ani pentru 1 an de vacanta!? 1 an = 52 saptamani. Asta la un calcul unde cineva merge anual 2 saptamani in concediu.

    Romania e precum vagonul ala ruginit care a evoluat datorita UE care trage din inertie tot trenul…

    Hai sa tragem linie:
    – turism. Mamaia / Poiana Brasov? Nu mersi, Grecia e altceva.
    – infrastructura. Prindem in 2030 autostrada Constanta – Oradea? Poate…
    – educatie. A fost articol aici cu directori care nu stiau sa foloseasca un PC… directori
    – spitale. Dati un google, cati oameni au murit ARSI in SPITALE in ultimii ani ?!!
    – justitie. Mai exista DNA? Dosarul TELDRUM e “in lucru” din 2017/18…

    Unele lucruri se pot rezolva, DAR adevarata problema a Romaniei este mediocritatea.

    Cunosc cativa copii de senatori, deputati si functionari etc.

    Toti copiii lor au businessuri, unele cu fonduri europene… invart milioane de euro, sunt Directori si au “cercuri” deja sudate.

    O sa sune pesimist, DAR fac pariu cu oricine ca generatia viitoare de politicieni o sa fie si mai perversa…

    00
    • „Unele lucruri se pot rezolva, DAR adevarata problema a Romaniei este mediocritatea.”

      Dap. Oricat de multi bani ai castiga lunar in orice domeniu tu ca cetatean al acestei tari tot pe aceleasi drumuri de rahat circuli si stai in trafic, tot in aceleasi spitale de rahat te tratezi, tot in aceleasi scoli de rahat iti educi copilul etc… Degeaba mi se promite an de an ca se face si se drege ptr. ca dureaza zeci de ani pana se schimba cate ceva. Eu vreau acum sa circul pe autostrada, eu vreau acum sa merg intr-un concediu linistit, eu vreau acum… Iar dupa cum se prezinta actuala clasa politica vor mai dura inca cateva zeci de ani pana se mai schimba cateva ceva. Asa ca cei care au posibilitatea financiara, sa plece, ptr. ca e cel mai bun lucru ptr. ei.

      Am discutat cu multe persoane intre 30-40 de ani din diferite domenii cu potenta financiara (casa noua, masina noua, salariu/bussiness ok) toti sunt scarbiti de cum decurg lucrurile in tara. Unii dintre ei regreta mult ca s-au intors din strainatate si au investit aici timp si bani ptr. ca dupa cum ei spun – „am crezut ca se vor schimba lucrurile”.

      00
    • eu cred ca daca am fi mediocri, ar fi un mare plus. marea problema la noi e incompetenta, asta garnisita si cu lene si bataie de joc. sa fii mediocru inseamna totusi sa iti dai interesul, dar sa nu fi prea bun/priceput in asta, la noi multe lucuri se fac in bataie de joc sau doar pe hartie.

      00
    • Gogoasa,

      Baietii astia de mai sus sunt si „galbeni” sunt si „rosii”. Aproape toti au poze cu donatii pe la biserici / manastiri, posteaza des cu „patriotismul” si dau des vina pe „aia mari” ( UE de regula ) care nu ne lasa „sa crestem”.

      Practic ei isi construiesc de pe acum „imaginea” optima pentru numarul maxim de votanti.

      Asta in timp ce au bani pe afara, in timp ce „optimizeaza” prin offshoreuri, in timp ce „deschid usi” fara clanta afara… si CULMEA cand au ocazia „mulg” si bani din fonduri de la UE…

      Asta e perversitatea la care m-am referit.

      00
  8. Au fugit de război panseluțele IT-iste. Oricum aveau ei in plan sa plece in vest, unde lucrurile sunt pe masura dorințelor lor, aici fiind nasol tare. Cînd aud de astfel de chestii … mă apucă așa o furie cu lehamite.
    Am un coleg nou, nici nu facut anul de cînd e angajat. Cam pămpălău, are doi ani de cînd a absolvit facultatea. Am tras de el să-l învăț chestii, greu de cap rău de tot. Inca nu poate face independent ce i se cere. Acum ne-a anunțat că pleacă în Franța. A găsit pe acolo ceva. Am încercat să-i spun că nu e încă independent profesional, că uite, are diverse chestii simple pe care nu le poate face singur, crede că acolo va avea parte de același altruism din partea unora tot ca el, veniți tot așa, cu o ușoară formă de sindrom Dunning-Krueger? Între timp caut un înlocuitor. Nimic, prafao, nulități cu pretenții de geniu. Nu știu chestii simple, pentru că nu chestiile simple trebuie știute, ci doar trebuie aburit un pic in discuții despre chestii grele, astea dau impresia buna la cv.

    Cînd auziti de IT-ist cu trei ani de „experiență” ce căută să muncească in vest, șansele sunt 95% să fie un pămpălău ce nu înțelege ce e ăla „randament”.

    00
    • finch, imi povestea un manager de 2 absolventi de AC la POLITEHNICA care nu stiau OOP … pentru cei non-tehnici asta e ca si cum un sofer „profesionist” de TIR nu stie indicatoarele…

      00
    • Finch, pari cam frustrat. E pampalau dar nu vrei sa il lasi sa plece, ceva nu se leaga.

      00
    • Si dupa aia se duc si far cursuri la libertate in it sa devina „antreprenori”

      00
    • finch e frustrat ca ii pleaca sclavul si nu mai poate sa stea pe net toata ziua in timp ce ala baga in locul lui, bine-prost cum stie.

      00
    • @finch: si vrei sa il legi de glie pe pampalau? care e problema ta ca vrei sa plece? asa merge piata, mai ales in IT care e mult mai dinamic decat la fabrica de exemplu, cand angajezi un om iti asumi ca poate plecat dupa cateva luni pentru ca gaseste ceva mai bun sau mai interesant. daca iti pasa, faci eforturi sa il tii, daca nu, asta e.

      cat despre plecatul in vest, recomand oricui macar un erasmus acolo sau un stagiu de cateva luni sa vada cum e sa traiesti intr-o tara civilizata si cu guvern functional, cu bune si cu rele, ca sunt multi care idealizeaza vestul, dar si tot multi care il antagonizeaza ca e globalist/progresist/ateu/pc

      00
    • NOU
      #45

      Ala a plecat la mai bine, tu ai ramas cu ea in mana dupa ce ai tot incercat sa-l sabotezi. Cam pare ca n-ai inteles care din voi e pampalaul.

      00
    • @Niles: Bineînțeles, i-a plecat pămpălăul, nu mai iese el bine prin comparație.

      E plină România de aitiști ca ăsta (mai e unul mai sus), ei o duc bine și au opinii. Problema e că te întorci în țară și îi găsești la porumb sau în ceva cartier împuțit, lucrând după nșpe ani pe 1/3 din venitul unui puști de 25 de ani plecat în vest.

      Bosulicilor, un TC de aitist bazat începe de la €100k pe an, adică lejer un €6k net pe lună. Nu maximum €3k, după 15 ani de salahorit turbo. Și hai că știm ce liniște se face când întreabă cineva despre salariile din IT din România, majoritatea bălește la €1500 net pe lună, echivalentul a cât ia în Austria un intern de bancă pentru 20 de ore de muncă pe săptămână.

      Vedem Glassdoor și alte platforme, vedem codul poștal, vedem și unde vă faceți concediile alea de maximum zece zile legate. Șmecher rău în Thassos, știu.

      Hai un pic cu egalarea, că opiniile alea fine de București și Cluj nu se pupă cu ce-aveți în bancă.

      00
    • @Serban
      Vezi ca in vest se discuta de salarii brute, mai departe chiar tu ai zis bazat jumate din ce-i IT in romania nu se stiu lega la sireturi, 95% nu trec de screening la orice e FAANG.
      Acuma mai tre sa si definim ce inseamna IT ca la noi si aia de rezolva contracte de mana la oracle sunt tot IT si aia de invart exceluri la Deloitte tot IT.
      Din experienta iti zic ca un QA manual poate ajunge la 10-12k ron net in 4-5 ani. Daca se apuca si de niste automation merge si mai sus, efort minim si nu te slugareste nimeni.
      Daca sti face niste AWS, infra, pipelines arunca firmele cu bani in tine ca nu gasesti devops nici cu rugaciuni.
      S-a pus un studiu de la Hayes cu salariile din „IT” in romania pe aici pe blog acu ceva luni, defalcate pe pozitii, era destul de precis.

      00
    • @VladM: Știu că-n vest se discută pe salarii brute pe an, că așa e civilizat.

      Inginer QA în Austria: €56K brut pe an, în medie.

      Tu zici că «poate să ajungă» în România la RON 12k pe lună, net. Unu’ bun, dedicat? OK. Calculator-salarii punct ro zice că ar însemna €50k net pe an, și am rotunjit în sus, de la mine.

      Să luăm în considerare calitatea vieții. Calitatea aerului, faptul că nu-ți ard suedezii cauciucuri la 2 km de casă. Faptul că mergi la orice spital de stat și ai condiții ca lumea, nu trebuie să te duci la privat ca să nu stai pe o saltea pișată. Faptul că mâncarea costă la fel, dacă nu cumva aici e mai ieftină, că mai producem și local. Faptul că te plimbi prin oraș și nu vezi doar ghetouri care stau să pice la primul cutremur, faptul că faci 30 de minute până la birou și n-ai nevoie de mașină.

      Cum zicea cineva mai jos, chiar dacă ne agităm rău de tot să scoatem România la același nivel, unii n-au plecat pentru bani. Au plecat pentru alte chestii, cum ar fi să nu stai printre români, nu în Militari, DT, sau Prelungirea Ghencea și alte bălării importante pentru cine nu-și vede viața o salahoreală continuă.

      00
    • @Serban alea-s salarii care se dau acum pentru pozitii de senior manual qa. Daca te duce 5 minute capu si-ti vezi de treaba ajungi la nivelul ala in maxim 5 ani, de la experienta 0. Nu tre sa tragi ca nebunu, nu tre sa lucrezi peste program (fie vorba in 11 ani de cariera mi s-a cerut de 2 ori sa lucrez extra si atunci doar daca vreau si platit dublu) – tot ce trebuie sa faci e sa-ti vezi de treaba si sa nu faci treaba de mantuiala.
      Calitatea aerului: Cluj 60-70 / Viena 120-130
      Chiriile se duc ceva mai sus, la cumparat n-are rost sa povestim.

      Ce vreau sa spun e ca daca pleci din tara sa lucrezi „in vest” in IT (mai ales daca esti la inceput) s-ar putea sa cam ai parte de un dus rece ca nu prea mai iti permiti aceleasi chestii.

      00
    • @Vlad: hai să comparăm un oraș de 400k locuitori cu unul de 1,9M. Aplauze.

      Dacă o iau selectiv, în zona unde stau e la fel ca-n Cloog, doar că tot 24 de minute fac până la birou, cu transport în comun.

      Știu, România e miezu’, dar n-am vorbit despre toate celalalte aspecte. Spitale? Faună? Școli și universități? Accidente pe an? Spitale care iau foc?

      00
  9. @4 lume pleaca – lume vine din motive variate. Ma mir ca nu vad printre motive invatamantul si minunatul sistem medical romanesc (o enterocolita sau interactiunea cu somitatile din medicina reprezinta o experienta life changing)

    00
  10. 4 adevărat
    Săptămâna trecută am aplicat pt rezidenta in Elveția.
    Săptămâna viitoare o astept in posta.

    Puțin diferit pt ca pe chirie dam 2.5kchf , 1,5kchf pe asigurare etc

    00
  11. 4. Nu contest actul plecarii din tara(sau al ramanerii in tara, sau al revenirii, sau bla bla) dar articolul nu mi se pare concludent. Faptul ca doi olteni au hotarat sa mai plece nu e deloc relevant. In anii marii industrializari comuniste (’60, ’70) plecau camioane cu prelata din zonele industriale din Banat si Ardeal prin satele din Oltenia. Acolo puneau pe ceva autoritate locala sa anunte meeting pe a doua zi la Caminul Cultural. La meeting li se propunea localnicilor sa isi faca un bagajel light, cu ce cred ei ca au nevoie, punga cu seminte, prazu si serveru, si sa se imbarce dupamiaza in camioane si sa devina oameni ai muncii la sute de km departare. Si, surpriza, dupamiaza camioanele plecau pline, atat e de usor sa pleci cand esti din zona!
    Da, stiu, tineri, stil de viata modern, libertate, gandire in afara cutiei, flexibilitate…

    00
    • Epsilon tu esti suparat ca ITistii din articol sunt olteni si nu Clujeni? Sau ca au plecat la Brasov si nu la Cluj…

      Ce treaba are un muncitor din anii 70 care lucra la ciocan si pila cu un ITist de acum care poate lucra remote de oriunde!?

      Aroganta asta jegoasa am vazut-o frecvent pe la Cluj cand am stat, dar macar aia faceau asta dupa 4-5 beri si se rezumau la „sudisti”.

      Tu probabil ai alte „dureri”…

      00
    • @Epsilon. vezi tu, e o problemă cu ce înțelegem prin „țară” și e o problemă mai degrabă de limbă (de-aia îi zice mother tongue). în afară de asta, pentru cineva din Tulcea, să zicem de ce ar fi Clujul „aici” și Praga „dincolo”?

      dacă limba engleză (that’s somewhat ironic) s-ar învăța începând cu clasa a 2-a am percepe și mental că patria noastră este Europa și în interiorul acestei patrii te duci unde crezi că îți este cel mai bine.

      00
    • @AlinP asta cu lucrat-u remote de oriunde merge in teorie, dar practica ne cam omoara.
      S-o luam pe liniute:
      – munca efectiva poate fi facuta de oriunde, ai nevoie de internet si sa te mulezi pe orele pe care iti este echipe sau cum agreezi cu… whatever, nonproblema.
      – daca esti pe CIM e complet ilegal sa lucrezi din afara tarii fara delegatie. Se mai fac mismasuri pt 1-2 sapt cu cereri de concediu in alb si minuni dar legal nu poti.
      – daca esti PFA/SRL teoretic poti, doar ca dupa vreun an o sa vina rocco sifredi de la fiscu local si-ti face curu galeata
      – motivul pt care PFA/SRL e foarte avantajos in romania e ca taxele sunt foarte mici. Clientu iti da brutu care l-ai fi avut pe CIM (sau pe acolo ±) si tu faci „optimizari fiscale” si ramai cu mai multi bani. In tarile cu apa calda nu mai ai avantajele astea.

      00
    • @ oricine
      Si eu mi-am schimbat ramii in comp, chiar am mufat odata un cablu UTP… am si doua Renault-uri vechi de 10 ani… deci in randul specialistilor in retelistica e o moda a masinilor frantuzesti vintage!

      Hai sa fim seriosi, articolul e o panarama, nu convinge prin nimic, extrapoleaza de la doi ametiti care au hotarat de azi pe maine sa plece la „matusa din Italia” la o intreaga industrie. Dar daca intr-un colt de Romanie exista acum un IT-ist din asta care, sesizand oportunitatea deschisa de razboiul din Ucraina, se apuca sa invete ucraineana ca sa faca o platforma de … whatever…. aia ce ar fi? Tendinta? fereastra de oportunitate?

      00
  12. Bah frate cate discutii legat de articolul cu IT-istii. Ca sa vedeti cat de serios e scris articolul mergeti la randul asta : „Salariul mediu net lunar în lei al IT-iștilor în România a fost de aproape patru ori mai mare în 2020 față de 2008.” Iei sumele din grafic, calculezi si vezi ca iti da in jur de 3.28x . Dar na, nu ne doare mana sa rotunjim pana la 4x nu ? :)))

    00
    • Sa nu mai pomenesc de faza ca la demisie anunti la HR-ul in ce tara pleci :)) parca si vad scena:
      HR: si unde pleci ?
      Eu: intr-o tara numita „nu te arde pe tine grija unde plec eu”

      00
    • HR: unde pleci?
      tu: într-o țară unde HRistele ar presta un oral cinstit dacă ar vrea să rămân.

    • Stai să vezi absolvenții de ASE ce fețe fac dacă îi pui să facă o regresie liniară, zici că i-ai înjurat de copii, familie extinsă și morți.

      00
  13. „„Dacă în 2020, oamenii manifestau o oarecare reticență în fața unor decizii mari, precum schimbarea locului de muncă sau dezvoltarea unui business personal, în 2021 am văzut din ce în ce mai mulți specialiști care s-au orientat spre zona de freelance sau au luat calea antreprenoriatului. Există un ‘shift’ în acest sens, cu siguranță influențat de o reevaluare a propriilor principii, valori și planuri de viață”, explică Ina Coman.”

    Cum intelege HR ul ca oamenii lucreaza pe PFA sau firma in loc de contract de munca, ca sa castige mai multi bani.

    00
  14. mie mi se pare foarte amuzant ca seful la Alexandrion e un sirian, probabil si musulman (sau o fi crestin, ca acolo era la un moment dat si o comunitate crestina destul de marisoara, daca n-au fugit toti sau nu i-au bombardat de tot aia cu prosaoape in cap sau aia cu raspanditul democratiei sau nazistii invadatori rusi).

    00
  15. GigaCaloria si optiunile ‘nucleare’. ‘stirea’ asta lipseste, cred:

    libertatea – ‘Cine sunt cei opt lideri USR care au speriat propriul partid. De ce pledez pentru scindare’ … ‘tinerii furioși, oportuniștii imprevizibili sau geniile neînțelese din tabăra celor opt. ‘

    Moisica Guran a luptat pt Fuziune, a infrant inainte de ‘victoria finala’. Valeriu lupta acum pt Sciziune-Fisiune. Grele si incurcate sunt ‘optiunile nucleare’ :(

    A trecut un an si jumatate de la alegeri locale, USR are niste primarii importante. Se simt schimbari pe plan local provincial? Vor fi in stare primarii USR sa se coalizeze si sa preia conducerea partidului sau USR e prea centralizat si nu se poate realiza o schimbare a ‘nucleului dur’ din BN? Primarii USR se concentreaza toti pe re-alegeri locale, fara ambitii Guvernamentale/Parlamentare?
    Din Plus mai ramane ceva, cineva, pe esichier?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile