Sunt curios de strategia ANRE

OK. Vreau să iau măsuri de eficiență energetică. Vreau să învăț să pescuiesc. Ia spuneți, cum facem? Am deja 21 grade în casă, podul și pereții izolați cu vată de 10. Termopane. Ce aș mai putea face? Nu, nu îmi spune că aș mai putea face, spune-mi exact. Vor fi experți pe care îi pot plăti să-mi spună ce să fac? Sau rămâne la “trebuie să faceți ceva”?

Serios, eu vreau să plătesc un expert, să vină, să analizeze, să calculeze și să îmi spună ce să fac. Pe semnătura și pe calculul lui, să fiu eficient. Reduceți cu 10% dacă faceți aia. Cu 5% dacă faceți aia. Și tot așa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Nu da nimeni pe semnatura nimic. Absolut nimeni. Dar da, intotdeauna se poate face ceva – si noi astia mai de rand – nu stim ce. Deci si eu as vrea un ghid si m-as bucura sa pot aplica ceva de prin el..

    00
    • cu ghidul te iei cu mâinile de cap. eu vreau experți. să zică ăla „puneți panouri”, eu să zic că am țiglă și că nu se poate, că nu mă lasă comisia de cultură și să îi bag expertiza in cur.

    • Pui sub tigla. Nu exista nu se poate.

      00
    • Pe Soflete l’a intrebat cineva ? Ar merge un episod cu el invitat , fix pe tema asta , ce putem face in plus :D

      00
    • este in Franta, pe langa fluture. Mergi cu planul casei, planul urbanistic local, zonal. Iti dau si lista furnizorilor, buget, cat te costa, cat salvezi in energie, cu cat creste valoarea casei, cu cat se reduc impozitele, care sunt programele de subventii iti verifica si santierul dar in final decizia e a ta.

      00
    • @Vali verifica inca odata treaba legata de panouri – la ultima strigare, era nevoie doar de o notificare trimisa primariei. Eu am montat panouri prin AFM si atat a trebuit sa fac, e drept ca nu in zona istorica dar nici nu m-a intrebat nimeni daca locatia e in zona istorica sau nu.
      O verificare poate ca nu ar strica…

      00
  2. Continuați să poluați, ca să crească încălzirea globală. Dacă e mai cald afară, consumi mai puțin gaz.

    00
  3. Poti reduce la 20 de grade. Cu placere.

    00
  4. eh… si tu acum ce poti face? Mai pui un strat la zid, din paie. Cand e frig, le dai foc

    00
  5. Irony alert: vezi daca urmareai cum a construit bufnici casa , aflai lucruri noi…inclusiv experti dastia de fac evaluari si recomandari.
    Acum intr-o nota serioasa la o casa deja construita doar poti imbunatati insa pana la o limita. Casele astea de oameni normali nu pot sari peste o limita de izolare.

    00
    • L.E. ce mai poti sa faci este sa adaugi sisteme suplimentare: incalzire in pardoseala, sisteme de incalzire pe panouri de apa calda vidate, panouri fotovoltaice, schimbatoare de caldura pt aer proaspat, in gradina pompa de caldura. Toate cele amintite mai sus pot fi adunate intr-un puffer care va furniza mai departe apa calda si caldura…cam 70% din costurile de exploatare ale unei case.

      00
    • Daca vrei poti sa faci o vizita sa vezi cate ceva, in vecinii de sat :) , pardoseala, izolatie la pod care sa ti permita tigla exterioara, sistem apa calda/caldura pe solar.

      00
  6. Am vorbit acum câteva zile cu o firmă care instalează panouri solare.
    S-ar concentrat pe orientarea, suprafața și structura acoperișului. Îi spusesem de la început ratingul energetic al casei (aici e obligatoriu să ai așa ceva când vinzi și probabil nu ar fi o idee rea deloc să plătești o astfel de analiză), faptul că încălzirea e air2heat. Mi-a dat o listă de îmbunătățiri. Nimic nu se mai poate îmbunătăți la structură. Calcule detaliate despre înlocuirea becurilor incandescente. In special în camerele in care petrecem cel mai mult timp. Ce înseamnă în bani un frigider cu rating mediu față de unul cu 3 clase de eficiență în plus.
    Am vorbit de câte bateri ar fi nevoie. Și aici m-a surprins! Recomandarea e să încep cu o baterie medie. După ce am detalii clare (pe care un sistem deștept le furnizează) în ce privește orele in care consum cel mai mult și, in special, prețul pe care furnizorul de electricitate mi-l va plăti (legea apare pe 1 aprilie) abia atunci se va justifica o analiză detaliată. Și avea tot dreptul să-mi vândă baterii mai mari sau încă 1-2. Mi-a explicat că bateriile sunt partea scumpă și nu se justifică investiția acum. Oricum le livrează în 24h când/dacă am nevoie de o a doua baterie.
    A inclus recomandări de plan de electricitate pentru cazul in care apare o mașină electrică. Curentul e mult mai ieftin noaptea și sistemul de încărcare trebuie să”știe” asta.
    Consultanța asta a fost gratis. Nici măcar nu le-am spus că semnez cu ei! Cel mai probabil la ei mă duc când vine momentul. Ah, și prețurile panouri, invertor și baterie nu e deloc șocant! Mai ales pentru că eu sunt dependent de electricitate și nu există nici o șansă de încălzire pe gaz. Bine, după toate ce se întâmplă nici măcar nu mă mai gândesc la gaz. Subiectul ăla e mort.

    00
    • UK nu importa gaze de la rusi, Mister. O sa avem nevoie in continuare de gaze overall, nu inteleg de ce unora vi se pare ca trebuie sa renuntam la gaze. Nu renunti la cutite, ca e unu’ nebun si se plimba cu el pe strada.

      00
    • Salutare. Spune numele firmei te rog!

      00
    • Becurile incandescente nu țineau de cald? Așa că de ce să le înlocuiești cu altele?

      00
  7. Simplu si ieftin e doar la izolarea podului unde 10 cm e foarte putin. Apoi ferestre, pereti unde deranjul si costurile sunt mai mari. La pardoseala cel mai greu,mai ales in cazul unei case proaspat renovate.
    Sunt specialisti care fac tot ce spui tu acolo. Uite un exemplu din Brasov: https://zecaph.com/

    00
    • Clar merita o discutie cu zecaph doar ca e posibil sa nu-ti convina ce iti spune :). Sunt utile si video-urile cu zecaph si soflete pe tema asta ca sa stii la ce sa te astepti.

      00
    • Si cand mergi la doctor ai toate sansele sa nu iti convina ce iti spune. Dar tot te duci.
      De informatii e plin, doar ca nu sunt neaparat digerabile pt toata lumea.

      00
  8. pai si panourile alea sa zicem ca ti le-ai pune, in cati ani se amortizeaza investitia? ca daca se amortizeaza in 20 ani…. mai mare bataia de cap….cand se amortizeaza trebuie sa le schimb. si de banii aia cred ca imi permiteam sa platesc factura in aia 20 ani.
    cred ca mai ales la o casa deja construita clasic, de la un punct in colo nu mai ai ce sa optimizezi si deja ajungi la niste costuri aberante, ce iei pe mere dai pe pere.

    00
  9. Mi-au facut mie niste tipi un audit energetic la firma. 5000 euro acum cativa ani, o cladire de birouri cu un etaj si depozit langa. Destul de profi, au venit cu camera cu infra rosu, mi-au zis ce sa schimb si cat economisesc. Am schimbat centrala termica si chillerul, isi vor scoate banii in 5 ani. Ar trebuii sa apara firme si pentru persoane fizice

    00
    • Vezi k si pe audit tre sa scoti banii, deci mai adauga cativa ani.

      Pentru autor: prin acoperis se pierde mult (30%) din energia termica, 10 cm de izolatie este putin. In plus, daca pui izolatie sub acoperis (astereala) 10-15 cm si separat in tavane inca 10-15 cm, ai un spatiu buffer (podul) si pierzi mult mai putin. Nu se aplica la pod locuibil/mansarda (cand trebuie sa ai 20+ grade si acolo).

      00
    • Auditul a fost ordin de la imparatie, nu se pune :)

      Ma gandesc ca la o casa sa fie undeva la 500 euro max

      00
  10. Ai termoizolație sub pardoseală?

    00
  11. Lucruri de facut (de la simplu la complicat):

    – Mai pui 30 cm de vata in pod. In functie de suprafata este si cea mai ieftina chestie pe care o poti face si probabil cea mai de efect.
    – ventilatie cu recuperare de caldura. Am un „agregat” Samsung cu tubulatura care extrage din bai si baga in dormitoare. Presupun ca ai pod deci ar fi realizabil cu tine locuind acolo. (1000 euro agregatul si probabil 1000 tubulatura)

    – incalzire in pardoseala. Foarte complicat de facut mai ales daca ai renovat deja.
    – adaugi 10 cm la termoizolatia exterioara. Aici depinde daca poti, cum poti, poate sa fie acceptabil sau imposibil. Tu cunosti situatia acolo. Efect bun.

    Restul de chestii panouri, pompe, draci, laci, craci sunt inutile daca nu pastrezi caldura.
    In linii mari targetul trebuie sa fie:
    – izolatie foarte buna ca sa pastrezi caldura
    – incalzirea cu agent la temperatura cat de mult posibil redusa. Ipat este f bun pentru asta
    – aerisire cu recuperare de caldura. Aportul de aer e controlat si aduci prospetime fara sa pierzi caldura.

    00
    • in linia cu izolatia – ferestre si usi. Dublat, triplat, 4x. Sunt in tarile nordice, nu prea se vinde in rest. Comenta cineva ca in UK daca s-ar folosi aceleasi planuri consumul s-ar reduce cu 90%.

      00
  12. Isi construieste fratele meu casa. A apelat la un expert in eficienta energetica care i-a zis facut un proiect si i-a dat exact ce materiale sa cumpere, dimensiuni, ce caramida si izolatie, acoperis, furnizori de tamplarie, plus vizite in timpul santierului cu camera termo ca sa vada ca se si respecta etapele si montajul, ca degeaba pui izolatie de 20 daca o pune Dorel prost, etc. Zice ca in final o sa merite banii, vreo 2000 de euro.

    00
  13. NOU
    #33

    Iti spun eu ce sa faci.

    Imbraca-ti casa intr-o sera. No joke. O sa poti sa cresti inclusiv plante tropicale.

    In rest normal ca nu ai ce sa faci. Poti sa consumi mai mult, dar nu cred ca asta e ideea.

    00
  14. Doar pe mine mă deranjează formularea „dăm pește maselor sau îi învățăm să pescuiască”? Mai exact funcționarul public (public servant=servitorul publicului) nu vorbește de cetățeni, sau popor. El vorbește despre „mase”.

    00
  15. Pe vremea mea, acum 20 de ani, existau ingineri instalatori experti in instalatii termice care faceau asta. iti calculau sistemul de incalzire al casei in functie de volum, materiale, etc…no, presupun ca unul din ala trebuie sa cauti. o firma de proiectare (arhitectura/rezistenta/instalatii) ar stii ce si cum sa calculeze, iar daca e prea scump, banuiesc ca ar stii sa te indrume spre particulari seriosi cu care colaboreaza.

    Panouri solare, nu stiu ce sa zic, am studiat putin chestiunea acum ceva timp (12 ani) in Canada, si clar nu-mi iesea rentabil absolut deloc, decat daca aveam un sistem de energie hibrid, electric/solar. altfel imi trebuiau, citez din memorie :), vreo 48 de panouri pt a fi independent de electricitate. banuiesc ca intre timp, s-au mai reglementat chestiile si prin ro si daca ai dori sa-ti incalzesti doar podul, ceea ce nu e deloc o chestie rea, ar putea fi rentabil. dar, din ce inteleg podul nu e locuibil, si ai deja vata pe pardoseala pt a proteja restul casei, so, it’s your call.

    Geamuri, ar putea fi o optiune sa-ti schimbi geamurile thermos. doar geamurile nu si tamplaria. exista o pelicula metalica, se numeste low-E (low-emission), care se aplica pe interiorul geamului, in locul unde este gazul argon (daca e :) ) si aceasta pelicula in functie de pozitie iti poate atrage caldura soarelul iarna si il poate reflecta vara. din experienta proprie, iarna in zilele insorite in camerele orientate spre sud, am 21-22 fara sa porneasca absolut deloc caldura, iar vara nu am vazut sa treaca peste 25-26 in zilele caniculare. trebuie sa fie asa ceva si in ro, inspiratia de baza e Germania acolo, si sunt mult mai avansati decat canadienii. dar da, chestia asta iti reduce clar factura de energie.

    ventilator de aer cu recuperare de caldura (a mai pomenit cineva mai sus). doar ca asta necesita conducte de circulatie a aerului si e mai greu cu peretii din caramida romanesti. conductele alea ar fi aparente ce nu e foarte convivial. sau iti construiesti un tavan fals si ai scapat. dar aici iarasi din recuperarea caldurii, mai economisesti ceva gologani.

    00
    • n-am vazut din prima ca se pot pune link-uri utile…uite aici ceva specificatii despre low-E.

      https://www.fenetresmagistral.com/en/what-si-low-e-glass/

      00
    • nu cred ca mai exista cineva sa nu monteze low-e de ani buni. si nu sunt atat de eficiente, adica mi se pare spre imposibil sa masori eficienta lor. e mai mult o chestie de marketing cred. la fel si foaia termopan cu argon. la geamuri 99% cred ca o reprezinta montajul. daca te uiti pe ytb cum se monteaza ferestrele termopan pe afara o sa vezi ca n-au nici o treaba cu cum se monteaza la noi.

      00
    • Bani fac diferența și în domeniul montajului ferestrelor.
      Ai bani, primești montaj ca afară.

      00
  16. Articolul ala e o prostie. Mesajul e, de fapt, „nu ieftinim nimic din 2023, multinationalele nu accepta. Cum sa isi diminueze profitul? ”
    Nimic despre intoarcerea la piata reglementata.

    00
  17. eu zic sa te joci cu o camera thermo flir sau seek sa vezi pe unde ai prierderi.

    00
  18. sa te joci cu o camera thermo flir

    Am facut-o deja acum niste ani.
    Eliminat pierderile.
    Desi am eliminat pierderile, factura nu a scazut semnificativ. Nici nu o sa scada, pentru ca nu poti avea cald fara caldura. Si asta implica sa arzi ceva gaze, nu ce zice dl Zoltan.

    00
    • N-ai cum sa elimini pierderile. Tu ai eliminat pierderile unde diferenta era foarte mare – punti termice, dar ca idee degeaba refaci instalarea ferestrelor ca la carte daca ai polistiren de 10 pus pe mamaligi si stai in Covasna. O izolatie de bun simt in zilele noastre *porneste* de la 20cm incepand cu fundatia si terminand cu acoperisul.

      00
  19. Dacă din toți cei care CITESC și comentariile 10% vor face un pas cât de mic (exemplu fac un efort și izolez) Vali va câștiga pentru suflețelul lui cu acest articol.
    Vali vrea să vă deschidă nițel căpșorul… Au fost o grămadă de articole despre eficientizarea energiei. Vali continuă cu ele și bine face! Dacă azi e articolul și Nea’Șurub după ce citește, mâine se gândește că ar fi bine ca la VARĂ să pună o izolație sau niște panouri fotovoltaice și chiar reușește să facă aia, ÎN TIMP va fi mulțumit. Toată lumea va avea de câștigat! 😉

    00
  20. Ion , se uita la televizor. Incepe rubrica meteo, unde prezentatoarea anunta un ger naprasnic in tara.
    Polul frigului fiind evident la Miercurea Ciuc unde se vor inregistra -37 de grade.
    Ion vazand asta il suna pe prietenul lui Istvan :
    – Alo, ma Istvan, zic astia la meteo ca la voi la Miercurea Ciuc is -37 de grade, cum rezistati acolo?
    – Da de unde mai Ioane, uite, termometrul meu arata -25.
    – Pai atunci de ce-or fi zis la meteo ca-s -37?
    – Aaa, poate afara.

    00
  21. scazi temperatura in casa. daca ai senzatia ca e frig, iesi afara cateva minute, ingheti si apoi cand te intorci in casa o sa para cald. problem solved.

    00
  22. https://www.youtube.com/watch?v=hC0caR48DkA&ab_channel=MariusSoflete intre timp a postat si Soflete mai multe informatii referitoare la independeta energetica .

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)