Cinci probleme la clipul despre mizeria din IT

Lucrez în IT și poveștile lui Cristi Dascălu despre mizeria industriei din România sunt trase rău de păr.

Omul prezintă firmele de IT de parcă ar fi plantații de sclavi

În centrele mari de IT sunt sute sau mii de firme de IT. Dacă una din ele pute, angajații buni nu sunt nevoiți să suporte minciuni și șantaj sau alte prostii. Două săptămâni preaviz și au deja alt job. Este unul din motivele pentru care HR-ul și managerii încearcă să trateze corect sau chiar artificial de bine programatorii, că știu prea bine ce greu este să aduci alți oameni care se pricep.

Deci exemplele din clip sunt foarte puțin reprezentative pentru industrie.

Omul are un business și clipul este PR pentru asta

Toți creștem naivi, dar la un moment dat ne dăm seama că 99% din mesajele puse în piață au un interes de a vinde: un produs, o imagine, un brand.

Dascălu nu este neutru pe subiect, ci are un interes direct: serviciile sale de mentorat și achiziție de clienți să fie cumpărate, ceea ce ne duce la:

Omul vrea să mute intermedierea de la firma altora la firma lui

“Corporațiile e rele că intermediază între livratorul de cod și cumpărătorul final de cod, așa că veniți la mine să vă intermediez eu direct cu cumpărătorul final de cod”. Știu, firma lui are one time fee, adică oferă serviciul de intermediere o singură dată după care vei ști să găsești singur clienți, pe când corporațiile păstrează intermedierea permanent și își iau partea pe toată durata angajării.

Modelul de business a lui Dascălu e valid, nimic de zis, dar e de obraz să nu muști mâna care te hrănește pentru că:

Omul pescuiește clienți dintre programatorii care au crescut minim 3 ani în “corporații”

Adică el intermediază saltul spre freelancing doar pentru cei care au ceva experiență, care se pricep la lucrul în echipă, abordarea clienților, știu tehnologiile din piață și modul în care se construiesc și se livrează aplicații. Ghici unde se dezvoltă acești oameni? La corporații. Acolo sunt angajați, trăinuiți, puși pe lângă mid și seniori să aibă lângă cine învăța, sunt sprijiniți pe măsura ambiției proprii să se dezvolte. Abia după vreo 3 ani de experiență sunt pregătiți să intre în programul de mentorat.

Iarăși, e o opțiune validă, businessul de mentorat e valid, dar care e moralitatea demonizării sursei tale de clienți?

Omul are o corporație cu angajați pe salarii modice, nu lucrează cu freelanceri plătiți regește

IT-iștii ar trebui să fie dintre oamenii capabili de abstractizare: dacă e rău la corporație și bine în freelancing și banii trebuie să vină fără taxa de intermediere, păi să vedem, oare ăsta e un principiu general? Și dacă da, unde ar trebui să mai aplic acest principiu? Oare nu cumva tocmai la firma ce oferă serviciile de mentorat și ieșire din lanțurile de angajat? Adică fix le firma lui Dascălu! Ce știm, oare domnul care e setat pe eliberarea angajaților spre atingerea potențialului financiar practică ceea ce predică? Din postările în care căuta oameni vorbea de (1) angajare (2) pe bani mărunți.

Și atunci care e moralitatea condamnării firmelor de IT când tu faci fix la fel, și păstrezi profitul gros pentru tine, iar pe colaboratori îi ții angajați, nu freelanceri cu venit dublu/triplu?

Serios, omul se laudă în ultimul clip că “Am făcut $1 milion de dolari după ce am refuzat Google și Facebook”. Câtă taxă de intermediere a reținut el de la clienți și ce procent din profit a pus pe cardul angajaților proprii?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

94 comentarii

  1. Deci e adevarat ca o firma tarifeaza cu $100 pe ora, si programatorul primeste $10 pe ora? Atat vreau sa stiu. As prefera informatii de la cei care stiu partea financiara din spatele firmelor de IT.

    00
    • Și mai mult decît atît. Programatorul face un singur program, firma îl vinde în (zeci, sute de) mii de exemplare/copii. Comparativ cu un strungar care dacă firma are nevoie de o mie de piese, el trebuie să facă o mie de piese…

      00
    • E foarte foarte relativ asta și e mult mai complicat decât atât.

      Dacă e atât de simplu apucă-te mâine de asta :)

      Mi-e lene să explic iar tot…

      00
    • Da. Si e normal. Ai manageri, departamente conexe, chirii, echipamente si poate perioade moarte in care trebuie sa-ti bage salariul pe cont oricum. Plus profit.

      00
    • Firmele din domeniul meu factureaza 270-300 eur pe zi companiilor suport, plus alti bani pentru dezvoltari noi, si isi platesc angajatii cu 210-240 eur pe zi brut (fie cu carte de munca – caz in care iti raman vreo 60% din bani) sau PFA si iti raman toti lunar si platesti odata pe an vreo 10-15%

      00
    • eu lucram la un furnizor auto, iar sediul din RO tarifa sediul din germania (aceeasi firma) cu 22 euro/ora. Eu primeam 6 euro NET / ora. Din restul pana la 22 euro se duceau in costuri cu sediul, echipamente, salariile celor ce nu lucrau diretc pt. un client (HR, management, etc).
      In domeniul auto lucrezi cam pt. 1 singur client si furnizoru factureaza pe nr de ore. Sumele in prezent pot fi si de 60 euro /ora, in timp ce angajatu primeste poate 15-20 euro BRUT . Probabil pretul/ora variaza si cu experieta oamenilor, dar nu stiu sigur.

      00
    • @marinel: Problema nu e sa faci. Sunt multi care stiu sa faca. Problema e sa vinzi. Sunt multi care prefera sa lucreze la unu’ care face 100$ pe ora si sa primeasca 10$, decat sa munceasca la unu care vinde cu 10$ si sa primeasca 9$. + Ca la ala care face 100$ si alte lucruri or sa fie ok(stabilitate, infrastructura). Sunt si unii masochisti(ca mine), care prefera sa munceasca pe bani mai putini decat primeam la multinationala ca sa stau, dar tine mai mult de perspectiva pe termen lung pe care o am asupra domeniului, pe care eu il vad intr-un bubble de proportii epice care va matura multi din wannabe atunci cand se va sparge. Ca sa nu fiu si eu unul din cei maturati, trebuie sa devin mai bun, si asta nu se va intampla intr-o multinationala unde majoritatea managerilor sunt promovati pe criterii politice si nu meritocratice. Deocamdata piata e plina de bani, dar daca te uiti la fundamente, observi ca nu are sens, iar tot ce nu are sens se va intoarce, la un moment dat, la fundamente.

      00
    • @marinel: aici vorbim de outsourcing…

      00
    • Daca taxeaza 100$ pe ora firma sigur nu primesti 10$ pe ora … iar daca asta se intampla atunci ori esti tu batut in cap, ori sunt aia prea profi la fraierit lumea, printre care si tu si clientii lor.

      00
    • Firmele tarifeaza cu 100$ pe ora, programatorul primeste intre 20-60 $ pe ora in functie de cum negociaza.

      00
    • @Tudor Vorbim de industria IT, nu doar de outsourcing. Piața muncii e comuna. A, ca lui Dascălu ii convine sa vorbească ca și cum nu ar exista decât outsourcing, asta e fenta lui.

      00
    • Yep. Du-te la un brutar si fa-i un calcul simplu, „tu ai facut azi 500 de paini, astia au vandut fiecare paine cu 3 lei bucata, au scos 1500 de lei pe zi si tu primesti doar 100 de lei pe zi”. O sa innebuneasca…

      00
    • @cris, nu cred eu că-s atâta de bătuți in cap toți cei care lucrează in corporații… uni stau acolo ca le e cald și bine și nu vor sa se murdărească pe mâini in freelancing; apoi sa mergi sa plătești niște k euro lui Dascălu sa te învețe probabil ce te poți învață și singur din experiența deja acumulata in piața muncii, e destul de absurd…

      00
    • Nu cred ca sunt multe firme care factureaza 100$ pe ora cu resurse din Romania. Nu stiu cum e pentru State, dar cel putin multinationalele care lucreaza pe piata europeana trec de cele mai multe ori contractele printr-o Olanda sau Belgie sau UK, si refactureaza de acolo.
      Aia da, iau 100 de euro pe ora de la client, unii chiar mai mult (am vazut rate de 800-1200 de euro/zi, si nu sunt vreun guru).
      Doar ca in Romania ajung doar vreo 3-400 de euro/zi din aia, chiar daca toata treaba se face aici.
      Deci sunt doar 50-60 $/ora. Si cum a zis cineva mai sus, ar trebui sa iei macar 20 din aia brut pe cartea de munca. Adica vreo 2000 de dolari net.

      Ce viseaza Dascalu e sa fie el „olandezul” care sa ia mia de euro si sa dea mai departe omului aia 3-400 prin PFA. O dorinta absolut legitima, cum zice si GUEST_AUTHOR, dar ne putea scuti de toata dramoleta ieftina pe youtube.

      00
    • @tziahs, oricum este irelevant cat factureaza firma si nu asa ar trebui facute calculele.

      Ca un programator sa primeasca net 2000 de dolari, ar insemna sa fie platit cu aproximativ 20 de dolari/ora. Aici trebuie sa mai adaugi salariul team leader-ului, salariile oamenilor de vanzari care au obtinut contractul, salariile celor de la HR care te-au recrutat, departamentul de contabilitate, personal. Plus costurile cu chiria (care pot ajunge la 500 euro/luna/angajat), echipamentele folosite (ca doar nu vii cu laptopul sau scaunul de acasa).
      Asta fara sa mai luam in calcul salariile celor din management si profitul firmei.

      Cand te decizi sa devii freelancer trebuie sa te gandesti daca poti sa facturezi macar 30-40 de dolari pe ora ca dupa ce scazi toate cheltuielile sa ramai la acelasi nivel al veniturilor ca inainte.

      00
    • @manu, baga pls, da un link sau fa un guest post. Sunt interesat. Am oarecum habar dar oricand e loc sa aflu mai multe

      00
    • $175 pe ora si programatorul castiga $20 la un micro-proiect. $175 ca am vrut sa le luam si alte business-uri. Daca era sa nu avem alt interes, minim $250 – vorbim de o nisa ultra specializata si numeri pe degetele de la o mana firme care chiar stiu ce fac si ce isi doresc clientii.

      00
  2. Capitalismul are sens doar daca-i aduce lui beneficii. In rest îi pute.

    00
  3. Omul zice că a făcut $1M după ce a refuzat Facebook și Google. Vă rog frumos…

    00
  4. Deci sa inteleg ca tepele cu locurile de munca in Italia ori Spania s-au rebranduit pe zona IT?

    00
  5. Dumele lui dascalu prind la ultranaivi si la 2 categorii:
    – ghioceii bine platiti care se ciufutesc la prima remarca mai aprinsa a unui sef sau coleg; ca deh ai 2k euro lunar, cine plm e ala sa se ia de tine sau sa iti spuna ceva. tu esti destept tati, ca altfel nu faceai banii aia.
    – angajatii platiti asa si asa care au auzit ei ca se fac multi bani pe freelance si nici n-ai sef. nu conteaza ca tre sa tii contabilitatea, sa platesti asigurari (vezi sa nu) sau sa fii foarte bine organizat cu timpul ca altfel o freci toata ziua in pijamalute pe youtube.

    Eu marchez fiecare reclama primita din directia lui cu „inselatorie”. Dar tot apar dupa vreo luna. Marketing de ala bun.

    00
    • Mie doar reclame de la ei îmi apar. Și nu-s programator. Cu toate astea, ceva mă face să cred că aș putea deveni ”freelancer”. Cred că se va trece cu vederea acest aspect (insignifiant, de altfel), pentru suma corectă.

      00
    • la mine la firma cu 2k euro nici nu deschizi gura. aia-s bani, rad de tine si gasculitele care plimba hartii si fac cafeaua? :lol:

      00
  6. Daca am fost sunat de 3 ori de catre angajatii lor sa ma inscriu in proiectul libertate.init pot sa-mi dau cu parerea?

    Problema video-ului in cauza este fractura logica… nimeni nu lucreaza in IT la o firma pentru ca nu are de ales, corect punctat… totodata one time fee asta de se lauda ei e asa pentru fraieri, ca in final daca lucrezi la o corporatie si ei castiga bani dupa tine, cumva accepti chestia asta… ce conteaza daca ei castiga dublu, triplu cat tine, atat timp cat tu accepti cat ti se da, chiar iti convine(am foarte multi prieteni care sunt chiar fericiti cu salariile si stiu clar situatia din firme)

    Problema mea cu toata schema asta e vandutul de visuri frumoase, cam in fiecare video incearca sa puncteze chestia ca nu ai nevoie de experienta si cunostiinte super aprofundate ceea ce e foarte departe de adevar… Dascalul e cat de cat ok, dar Raul Pop ala e papagal maxim.

    00
    • „totodata one time fee asta de se lauda ei e asa pentru fraieri” … si ei iti ofera ceva one time, ca nu-i ca si cum iti cauta clienti continuu, ei ar vrea sa construiasca un ecosistem in care toti astia de le-au dat bani sa se ajute intre ei, dar de obicei shit happens …

      00
    • Raul Pop e un oportunist dus la extrem. Profita de Dascalu, profita de conjunctura in care a fost, de faptul ca Dascalu era pe val, de faptul ca l-au invatat altii de unde sa invete smecheriile. Practic a facut tot ce a fost nevoie ca sa ajunga sus. A si dat norocul peste el sa se alinieze toate si sa aiba alternativa la afacerea originala approd care incepe sa scartaie. Bravo pentru reusita dar mi-e scarba de cum a facut asta. Si inca ceva, degeaba ai haine de firma, ceas de aur si pleci in Vegas daca nu evoluezi si mental ramanand tot acolo in Reghin cu vorba si apucaturile.

      00
    • :D ce haine de firma, ce ceas de aur… aveau la un moment dat ceva poze din Dubai, cu „Bufnici” toti imbracati dezici ca mergeau pe Oser in Clug… la un mititel.

      00
  7. Eu consider ca Cristian Dascalu este un escroc.Ca a facut 1 milion de usd inseamna ca ori minte ori a inselat oameni naivi din IT, altfel nu vad cum.La inceput mi-a placut de el dar apoi dupa ce si – a terminat experienta cu google a inceput sa faca ce face romanul neaos:sa incerce sa prosteasca lumea.

    00
  8. NOU
    #34

    De ce naiba va uitati la asa ceva?

    00
    • So you don’t have to!

      00
    • nici eu n-am putut niciodata sa ma uit la fraieru asta. adica uita-te la fata lui de pui de crevedia. ceplm sa inveti de la asta, chiar si incepator si prost fiind? altu de pe afara pe care sa-l asculti nu gaseai?
      am auzit prima data prin sugetii de la youtube ca si-a dat nu stiu ce demisie sa faca ceva pe cont propriu, apoi de pe aici am aflat ca facea niste scamatorii prin care cerea bani fraierilor si acum si-a facut iar nu stiu ce scamatorie.init() ca a fost grea pandemia si ghiortzāie matzu.

      00
  9. Am uitat, au mai postat un video cu un tip de a cumparat 2 apartamente si 1 i8 dupa un an si jumatate de feelancing … merita privite primele 2-3 minute, urmarit gestul si mimica „milionarilor” de la libertatea.init cand il asculta pe tipul ala…

    00
    • Oare în ce-o fi investit milionul ăla?

      00
    • Am vazut si eu videoul ala pe sarite, cringe rau. Ce mi s-a parut amuzant e ca „freelancerul” ala a ajuns sa isi deschida o firma si sa angajeze el alti programatori, deci e merge full-circle 😀

      00
    • Mihail… cica peste 100k euro au investit in ei, in mentorat si alte alea…

      00
    • @Goldy, așa se cheamă mai noi Facebook Ads? :D

      Nu trece zi să nu-i văd pe FB cum își caută clienți. Cred că din mărinimie, vor să ajute cât mai mulți oameni.

      00
  10. Inițial vedeam doar red flag-uri în legătură cu clipurile lui Dascălu care se share-uiesc în perioada asta. M-am uitat și eu pe ele și cred că omul își ia mai mult hate decât trebuie.

    Bineînțeles că ultimele 2 clipuri sunt doar campanii pentru firma lui dar nu mi se pare că zice lucruri false (lăsăm la o parte clickbait-ul și supra dramatizarea subiectului din clipuri).

    Freelancing-ul despre care tot propovăduiește este complet real și există de foarte mulți ani pentru oamenii pregătiți de la noi. Cunosc personal băieți care facturează lejer peste 10k-12k EURO în fiecare lună și nu sunt neapărat dezvoltatori-minune.

    Nu mă impresionează testimonialele lui în care aduce „clienți” care au reușit să facă 5k euro/lună cu mentoratul că toată lumea știe că piață există dar pot vedea de unde vine sursa hate-ului. Liberate.init e foarte agresiv cu maniera de a atrage clienți, Dascălu vinde programe de mentorat pentru băieții timizi din IT ca singura soluție de a deveni freelanceri de succes. Se poate și fără asta, dar prețul programului de 4-5 EURO și încările cu care se laudă (peste $1 milion) dovedește că există un market. Îl felicit pentru piața pe care a găsit-o.

    La finalul zilei mi se pare destul de logic să îți faci un PFA și să lucrezi pentru a-ți maximiza veniturile dacă este cerere pentru skill-ul tău. Cu cât se poate mai puține taxe la stat și cu cât mai puțini intermediari. Corporației nu îi pasă de tine după 3 ani și nici ție nu ar trebui.

    Piața de dezvoltatori este una globală și este renumerată în funcție de valoarea adăugată și oferta din piața. Pentru a-i răspunde autorului în legătură cu salariile oferite angajaților lui Dascălu: sunt plătiți să repete o poezie la telefon și pot fi ușor înlocuiți. Piața decide salariile nu comentariile de pe YouTube.

    00
    • Problema cea mai mare e ca iti face mentorat unu de nu are experienta de viata.

      Cum poate sa te mentoreze Dascalu in „freelancing” cand cele mai realizari ale lui sunt doua internshipuri la doua companii mari?

      00
    • 1. „renumerata” ?

      2. nu zice nimeni ca nu e bine ce face, ci faptul ca pretul e prohibitv (e o magarie sa fixezi pretul dupa marimea pungii cursantului)

      00
    • @hash, dacă singura problemă la „programul” lui este prețul, atunci discuția este inutilă. Omul poate cere cât vrea, e treaba celor care plătesc dacă primesc suficient de banii ăștia sau nu.

      00
    • Cu ce difera cursurile lui fata de cursurile unde te ‘trainuieste’ firma? De-alea de comunicare, time management etc. ? (exclus PM) Te invata niste abilitati, nu? Poate povestile alea nu le-ai mai auzit din alta parte (zic si eu, poate gresesc, si povesteste platitudini).

      00
    • „Problema cea mai mare e ca iti face mentorat unu de nu are experienta de viata.”

      Nu cred ca e fair sa gandesti asa. In viata ai ce invata de la oricine, si motivul este foarte simplu: fiecare vede viata cu alti ochi si are alta experienta (multa / putina). Pana si de la un prost ai ce invata.

      Stiu ca pare ciudat, dar invat pana si de la studenti .. De la un nivel in sus e suficient sa-ti mentioneze cineva niste concepte intr-o conversatie, si mintea (tehnica) incepe sa-ti lucreze.

      00
    • @hash : ” In viata ai ce invata de la oricine, si motivul este foarte simplu: fiecare vede viata cu alti ochi si are alta experienta (multa / putina). Pana si de la un prost ai ce invata.”

      Nu sunt de acord (si iata ca nu putea sa treaca aceasta zi fara sa fac aceasta mentiune esentiala de altfel pentru invartirea planetei):

      In viata ai un numar limitat de minute, ore, zile, ani. Daca stai cu fiecare agarici sa vezi „ce are in cap” e posibil sa te trezesti la sfarsit de viata ca ai stat de vorba cu pulifrici sau sarlatani.

      Mai e un aspect : omul poate sa fie doxa in cap dar sa nu fie in stare sa paseze informatia intr-un format digerabil. Am invatat mult mai mult de la colegi de clasa mediocri decat de la genii care stiau sa faca doar ei si nu aveau rabdare/skiluri sa dea informatia mai departe.
      Ne punea dirigu in perechi : aia mai buni cu aia mai prosti (eu eram aia mai prosti). De la colegul olimpic locu 1 pe tara la matematica nu am reusit sa invat nimic.
      Ala de a luat premiul 3 pe sector m-a scos din buda matematicii.

      00
    • @hash, sunt de acord ca de la oricine ai ce invata dar leaga si a doua fraza.

      Adica tu trebuie sa fii expert in domeniu ala ca sa poti invata pe altu. E ca si cum eu as fi fost angajat 3 luni la Mcdonalds si apoi 2 luni la Dristor si dupa vreau sa invat bucatarii cum sa faca preparate de stele Michelin.

      00
    • Mai, cum sa zic ca sa nu sune aiurea: un expert in domeniu invata si din ideile cele mai tampite. Nu-i trebuie mai mult de o idee, o ia si o prelucreaza. Oricum discuti (zilnic) cu agarici. Ei, unora din agaricii astora le dai sa croseteze o idee, isi baga picioarele, ii lasi; altii, croseteaza bine ideea, mai un sfat, iese treaba. Nu tre’ sa pierzi vremea cu cine simti ca nu merita. Toti am fost agarici.

      In general celor mai slabi le intelegi munca dintr-o privire; n-ar trebui sa pierzi timpul cu ei, ca merge repede. De la genii insa ai ce invata. E greu la inceput, pana-ti formezi baza de cunostinte, ca ei opereaza la alt nivel de abstractizare, dar pana la urma daca persisti, o sa-ti iasa.

      Cred ca principiul in meseria asta e sa eviti sa te blazezi si sa incepi sa emiti „judecati de valoare”. Atunci esti mort dpdv. intelectual. Nu mai progresezi.

      Iar cu principiul „e timpul meu, nu pierd timpul cu prosti” iara nu sunt de acord. Gandeste-te asa: fiecare om care interactioneaza cu unul mai bine educat, cat de putin, se dezvolta mental, si incepe sa ceara mai mult de la sefi, politicienti, societate in general. Progresam in ansamblu.

      00
    • dupa buget coane fanica…

      00
    • Pai hai sa facem studiu de caz pe ultimul video, cel cu tipul de si-a luat 2 apartamente si un i8 dupa 1 an jumatate de „freelancing” (bine n-au zis in video ca tipul face exact ce fac corporatiile, plateste pe altii dupa ce-si ia partea… chiar el a zis in video asta, dar asa mai sters)

      Tipul ala din video dau pariu cu tine ca face mai multi bani decat Dascalu &co, tot la fel dau pariu cu tine ca tipul ala din alt video… de avea 15+ ani de experienta si era super profi… facea gen 25k euro pe luna dupa ce s-a apucat de feelancing … la fel… dau pariu cu tine ca face mai multi bani ca astia… dar nici nu e asta problema, problema e ca iti canta frumos povesti pentru pesti… chiar am vazut cateva live session-uri cu ei in care iti explicau cum 3 ani de experienta e ok, chiar daca nu stii multe… cauti pe google, ca oricum asa fac toti ca bla bla-uri de genul… au tot urcat salariile, de nici ei nu mai stiu exact ce e real si ce nu este… e clar ca poti face 20-30k euro pe luna, e clar ca poti sa prostesti multe firme ca esti pro si sa faci 5-10k pe luna, dar trebuie sa se alinieze foarte multe astre si nu e cum spun ei… ca oricine poate la orice ora sa faca asta, banii grei ii faci prin start-up-uri si afaceri, nicidecum muncind… si ei stiu asta, de asta au ales sa nu munceasca.

      00
  11. Clickfunnels nu verifica nimic, doar trebuie sa le trimiti niste screenshots :))
    https://www.quora.com/What-is-the-two-comma-club-in-Clickfunnels

    Am avut colegi care au pus botul, ca si rezumat la mentorship-ul lui le-a zis sa treaca de pe CIM pe SRL, PFA :)) booom crestere de la 2k la 5k si sa intre pe site-uri de startups listing si sa isi faca profil + independent contractor. 5000 euro boss :))

    In rest, in IT se castiga bine, daca nu pui botul la rat race si esti proeficient in ceea ce faci.

    00
    • It’s a rat race when you’re a rat :D

      Asa ca sa ramanem la subiectL: invatati mult, faceti multe chestii si joburile se vor bate pe voi. La un moment dat le veti refuza pentru ca incep sa va vina idei.

      Nu exista castig mare si rapid. Exista mare, exista rapid, nu exista amandoua, nici macar in crypto :)

      00
  12. Vad wall of textu’ care-i structurat ca lista, citesc doar headline-urile si dau like.

    00
  13. Am încercat să mă uit la clipul cu pricina, am renunțat după câteva minute. Înțeleg că el trebuie să își facă marketing pentru businessul lui prezentând outsourcingul ca o problemă și faptul că un programator este vândut mult mai scump mai departe clientului este exploatare, el oferind și soluția la problemă.

    Deranjant este că există mizerie în IT, dar alta decât cea despre care vorbește el cum ar fi:

    – Firmele care ofereau salariu minim pe carte de muncă și restul pe PFA/SRL ca să fenteze taxele (dar na, înțeleg, el este libertarian și taxele sunt rele).

    – Uriașii din IT, gen Oracle/IBM/HP, care bagă pe gât clienților soluții mult prea scumpe de care ei nu au nevoie. Nu contează că este statul român sau un client particular, comportamentul este același.

    – Firmele care știu să ia mulți bani pe un proiect și într-un final livrează fix nimic sau ceva foarte prost. De câte cazuri n-ați auzit care sunt ceva de genul „am plătit x mii/sute de mii pentru o aplicație, dezvoltarea a durat doi ani și la final am primit o soluție care nu merge”.

    – Programatorii care se cred niște zei dar nu își asumă nimic legat de munca lor: „la mine local merge”, „să rezolve devops-ul că nu este problema mea”, „nu faci tu cum trebuie”, „păi nu m-am gândit așa departe și oricum nu era specificat în task”.

    Mai sunt exemple, astea au fost doar câteva care mi-au venit în minte acum pe moment.

    00
  14. NOU
    #57

    Daca facea banii aia sau daca ii placea asa mult programarea nu o ardea cu mizeria asta pe social media….e un lake lenes…

    00
  15. Sa faci un milion de $, dar sa stai tot in chirie, asta inseamna sa fi mafiot.

    Lasand gluma la o parte; il urmaresc de ceva timp pe Dascalu, si nu neaparat ca vreau sa invat ceva de la el, pentru ca nu imi place deloc stilul lui care se vrea a fi ‘altceva’, ci pentru ca imi place sa ii citesc tehnicile pe care le aplica in vlogurile sale.
    In primul rand, nu toata lumea e facuta pentru a fi antreprenor / freelancer. Da, sunt unii care se descurca de minune sa fie freelanceri, insa altii nu; si asta e marea problema: cei care nu sunt facuti pentru a fi freelanceri, vor cadea in capcana asta si se vor lovi rau de tot. Altii da, vor avea rezultate, dar asta si pt ca e in ADN-ul lor sa fie freelanceri, nu ca ii face Dascalu’ sa fie asa. Cunosc o groaza de cazuri in care angajati simpli, ‘motivati’ de cursuri de antreprenoriat, si-au bagat picioarele in el de patron si firma la care lucrau, si au luat-o pe cont propriu. Dupa 2-3 ani isi depuneau cv-ul pe la alte companii, asa de bine le-a mers cu antreprenoriatul. Ca nu e asa de simplu, doar calculul: firma ia 200 euro dupa munca ta, iar tu esti platit cu 50 euro… Daca era asa simplu, toata lumea ar fi fost antreprenor sau freelancer. Costurile alea ‘ascunse’ au o noima, nu inseamna ca banii aia merg automat in buzunarul patronului care e toata ziua la Therme. Pentru ca de cele mai multe ori, patronul lucreaza 14 ore, chiar daca munca de birou, ca nu e nici ‘a fi patron’ asa de simplu.
    Dascalu’ a descoperit la programatori, ce a descoperit Lorand la antreprenori. Daca macar Lorand chiar face bani de-i invarte cu lopata, Dascalu’ mi se pare ca inca se zbate sa para ca are un business sustenabil, insa ma indoiesc. Inclusiv cifrele de pe mfinante vorbesc de la sine: libertate in IT a facut in 2020, incredibila suma de 54.277 euro… Ori pana la milion, e cale cam lunga.

    00
    • – Au un proces de filtrare la inceput nu iau oameni care sa nu aiba stofa de freelancer sau care sa nu fie buni tehnic. Interviul are peste 100 de intrebari printre care: cat castigi, cati bani ai, cat vrei sa investesti in tine…
      – Au PFA-uri si alte inginerii ca sa fie taxele mici deci SRL-ul ala e asa…

      00
    • @moe

      Punct 1 – HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA Chiar crezi asta?

      Punctul 2 – da, ai dreptate dacă vorbești de „angajații” lui, dar încasările de clienți m-aș aștepta să fie trecute prin firmă. Mi-e foarte greu să cred că a sărit de la 50k în 2020 la 950k în 2021. :)

      00
    • @moe: HAHAHAHAAHAAAA pentru pct 2 :)))))) cat de naiv sa fi sa crezi asta? :))))) in conditiile in care Romania e paradis fiscal conform multora, inclusiv Dascalu :)))) de ce ai vrea sa faci inginerii in contextul asta? Asta ar fi un puternic semn de intrebare pt un viitor client: la o viitoare problema, te vor trimite la plimbare, pt ca de fapt trebuie sa discuti cu nu-stiu-ce PFA si SRL pe care ia-le de unde nu’s…

      00
    • Cu mențiunea că firma a fost radiată în decembrie anul trecut, iar acum Libertate InIT este reprezentată de Cristian Dascălu PFA și Raul Pop PFA. Dap, seems legit.

      00
    • SMR daca mai stiti de gluma. La punctul 1, ala cu filtrul era duma. Normal ca iau orice are puls si 5000e.

      La al doilea, ala cu PFA trebuie sa va uitati mai atent in video-urile lui. Este unul in care face niste modificari la PFA si SRL pentru ca a depasit niste sume. De aemenea tipul ala care sta langa el (partenerul sau) are firma de modificari firme/pfa si stie cum sa faca sa plateasca putine taxe. Chiar credeti ca se uita un IT-isti ce le da 5000 euro ce antet are factura, daca e Libertate in IT SRL sau CDascalu PFA? Cand le dai atatea bani astora e clar cata minte ai.

      00
    • @moe – „firma de modificari pfa/srl”

      hai ca-mi pierd eu niste timp sa-ti explic „combinatiile” care defapt is niste chestii de contabilitate/legislatie fiscala:

      SRL:
      1. Impozit pe venit:
      – 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;
      – 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați
      2. Impozit pe dividende
      3. Contributii de sanatatea (parca asa erau) in valoare de 10% din bla bla. = in jur de 3000 lei /an

      Ca urmare:
      – iti faci firma si nu te angajezi
      – facturezi de pe firma
      – platesti 3% din venituri (adica tot ce facturezi)
      – scoti bani din firma, ca sa fie ai tai si nu ai firmei: inca 5%
      – platesti 3000 lei daca suma pe care ai scos-o e mai mare de ~30,000 lei. (la momentul actual)

      deci: facturezi 100,000 lei si la final de an ai:
      platesti 3% (3000 lei) taxe si ramai cu: 97,000 lei
      + un contabil care costa lunar in jur de -+ 300 si ramai cu: 93,000 lei
      mai platesti 5% (4850 lei) si iti intra in contul personal: 88,000 lei
      mai platesti ~3000 lei niste asigurari sau ce sunt alea: 85,000 lei

      si la PFA se merge pe aceleasi idei, doar ca un SRL te protejeaza cat de cat in fata statului pt. ca nu raspunzi cu patrimoniul propriu, adica cu casa luata la porumb si cazanu din fata blocului sau banii lu nevasta-ta.

      haideti in universitatea Noname unde veti invata educatie financiara si cum sa cumparati nft-uri. do your own research inainte!

      00
    • @noname, mai am și eu de învățat despre economie, unde pot da de tine?

      00
    • De-aia exista avocați și contabili, că nu le știți pe toate. Luați niste consultații de la ei, plătite. Cel mai simplu. Banii aia investiți va feresc de multe alte potențiale belele.

      00
    • De-aia exista avocați și contabili, că nu le știți pe toate. Luați niste consultații de la ei, plătite.

      păi nu, că mie mi-a zis dascălu că toți banii îmi rămân mie. ce faci acum, mă bagi la cheltuieli?

    • @Noname:

      In principiu e corect cam tot cei ai spus, dar ai uitat de diverse „optimizari fiscale”:
      1. diurne la deplasarile in strainatate (motive se gasesc, inclusiv cel pentru „prospectarea pietii” – @15.000 RON/an)
      2. cheltuieli cu protocolul(cu grija, cu atentie, cu documente justificative un 1000-1500 RON/an)
      3. cheltuieli cu masina(10.000 RON/an fara leasing, 30.000 RON/an cu leasing)
      4. Diverse echipamente cumparate pe firma: un laptop, un monitor, o imprimanta, etc.(15-20.000 an).
      5. Alte cheltuieli in functie de creativitatea pe care o ai tu(sau contabilul) cu riscurile aferente de a fi reincadrate cheltuielile la un control ANAF.
      6. Echivalentul a maxim 5000E(de preferat sa ramai sub plafon) in lei, imprumut acordat administratorului la conditiile pietei.

      Da. Romania e paradis fiscal pentru microintreprinderi. Peste Cipru/Malta/Olanda. Plafoanele sunt clare:
      – CA(Cifra de afaceri) <1.000.000E ca sa platesti impozit pe venit si nu pe profit.
      – CA <88.500E ca sa fi neplatitor de TVA(nici nu-ti deduci TVA-ul la ce cumperi, dar si contabilitatea se tine mult mai usor iar ANAF-ul n-are timp de un peste atat de mic… in cel mai rau caz iti reincadreaza ceva cheltuieli ca dividende, te pune sa platesti 5% + penalizari si aia e).

      Dezavantaje:
      – Dividentele le iei o data pe an(sau trimestrial daca depui bilanturi intermediare la fisc, mai mult de munca pentru contabil… mai multa hartogaraie, nu-s convins ca merita)
      – Banii firmei sunt banii firmei, nu sunt banii tai.
      – Cheltuielile cu banca sunt mai mari(500-1000 lei/an, depinde de numarul de tranzactii, de banca, in principiu ai comision(2-5lei) pe fiecare operatiune(mai putin plata cu cardul) + 25-30 de lei comision administrare/luna)
      – Orice cumperi pe firma, nu mai beneficiezi de ANPC, iar garantiile comerciale pentru persoane juridice sunt diferite fata de cele pentru persoane fizice.
      – Hartogaraie. Multa hartogaraie.

      00
    • @Noname … pai „omu’ nostr'” nu are nimic pe numelele lui, nu are masina si altele… si e clar ca ii convine PFA, plateste 25% pe salariu minim + 10% din norma de venit … am inteles ca e aproap 100k euro plafonul… oamenii si-au facut doua PFA-uri si factureaza cat ii taie capul pe ele… platesc aprox 10.000 de lei pe an taxe de unu si aia e… parca in Bucuresti e mica norma de venit…

      E clar ca nu-s de condamnat pentru asta, in fond nu-i ca si cum inseala statul…

      00
  16. O mica mentiune: preavizul e de o lună, nu de 2 săpt

    00
    • Si daca iti dai demisia si nu mai vii deloc, ce o sa-ti faca, o sa te dea afara? :))

      00
    • @sin, te pot da in judecata sa recupereze pierderile provocate de tine in alea 20 zile. Si te bat cu mainile la spate, ca tu ai semnat contractul in care te obligi sa ramai in preaviz. Dar hei, romanusu tot romanash, nu conteaza ca e in constructii sau it

      10
    • @sin: daca esti profesionist, contractul de munca e doar o hartie, iar preavizul se negociaza direct cu cel care te-a platit pana la respectivul moment. Chiar daca stiu ca nu ma voi intoarce niciodata de la firmele de la care am plecat, nicaieri n-am plecat cu preaviz de 20 de zile. Cel mai lung preaviz a fost de 6 luni, iar in general a fost mai mult de o luna din momentul in care am zis ca plec.

      00
  17. Pe mine altceva mă deranjează. Clipurile lui sunt identice cu cele ale lui Casey Neistat. Clipul despre care se vorbește aici a venit imediat după ce Casey a lansat clipul cu scoala/cursul de filmat. Pe langa asta de multe ori folosește aceleași cadre, aceleași idei, aceleași titluri.

    Pai ce încredere să-mi ofere un tip care face copy/paste încât sa pompez niște bani în cursul lui de mentorat?

    00
  18. Și eu am avut „interviu” de consultanță cu Cristi Dascalu.
    Ca să vadă dacă sunt un bun potențial freelancer, a trebuit să știe cât câștig în prezent, ce savings am și cât sunt dispus să investesc în a deveni freelancer.
    După ce am vorbit maxim 2min de experiența și anii mei de muncă, mi-a spus că eu chiar pot deveni freelancer de succes. Doar că pentru asta trebuie să mă grăbesc să le plătesc…mult. Câteva mii bune de euro.
    Am zis pas.
    De atunci m-a mai căutat un angajat/coleg de-ai lui, să mă întrebe dacă vreau să mă ajute. „Cu ce?” „Cu cariera.” „Păi nu prea vreau.” „Ok, o zi bună.”
    Exact …

    00
  19. Eu nu inteleg ceva – omul arata o oferta de 125 de mii de dolari plus 70 de mii in actiuni, un total de 200 de mii, da?
    Eu ce sa inteleg de aici, ca un amarat de angajat intr-o firma poate sa faca 200 de mii de dolari pe an? Credeam ca un angajat face 10 dolari pe ora, acum descopar ca exista si varianta de angajat cu salariu mare?
    Sunt confuz..

    00
  20. Trecand peste punctele din postare (toate valide) trebuie spus ca si logica lui este subreda rau de tot si denota o puerilitate in abordare.

    1. Comparatia cu „muncitorul din salubritate din NYC” care face mai mult decat un „sarman” IT-ist roman este cam aiurea. Omite sa compare cost of living care este not even close. In plus, omite faptul ca muncitorul din NYC de salarul acela nu primeste nimic: zero healthcare, zero pensie, zero tot…. ca statul nu-i asigura nimic. Comparatia cu un sofer de Uber in NYC e oricum hilara… comparam mere cu sandale.

    2. Legat de profitul firmei si cum „jumuleste” angajatorul pe saracul angajat, a uitat sa introduca unele cheltuiei, cum ar fi:
    – sediu: asta il primeste firma pe gratis banuiesc… n-are chirie, costuri cu intretinerea si curatenia, laptop-uri, monitoare, scaune & birouri decente (care costa), delegatii, bilete de avion, hoteluri. Si stim ca programatorii nu lucreaza in cotetz… deci, e un cost destul de mare ca sa nu-l incluzi.
    – asigurarea de risc: poate e o chestie care nu este evidenta din prima, dar ce firma mare da un proiect de sute, chiar milioane, de EUR pe mana la un freelancer care daca-i baga aplicatia in pamant nu are cu ce sa acopere pierderea? O firma mare garanteaza cu bani faptul ca programatorii isi fac treaba si produsul este la un anumit standard si functioneaza. Daca nu, e buna de plata… ca are de unde. La un programator ce sa-i ia daca le distruge aplicatia din productie? MacBook-ul ala jmecher si cam atat…

    3. Omite sa spuna ca pe post de freelancer nu ai garantat 15k in FIECARE luna. O luna lucrezi, poate 2 stai. Poate lucri 4 luni si stai 1. La final de an, daca tragi linie… poti sa fii tot acolo cu un salariat.

    4. Ca si freelancer trebuie sa intretii relatii si sa cultivi o retea de networking pentru ati asigura un flux de proiecte constant. Costa timp si, in the end, costa bani.

    5. Oricat de „tata lor” esti ca freelancer nu vei lucra niciodata pe cont propriu peste un anumit nivel de aplicatii/sisteme. Poate doar ca si contractor, dar niciodata singur, mereu printr-o firma de intermediere care iti ofera acces. Lucrez de mult timp ca si contractor pe un serviciu cu zeci de milioane de utilizatori prezent in 6 tari si recent am facut o intregrare in premiera mondiala cu un brand de masini pe unul din prototipurile lor. Nu o spun ca sa ma laud, ci doar sa evidentiez faptul ca, in calitate de freelancer nu ajungeam la acest nivel nici in 200 de ani.

    Anumite chestii mentionate in clip sunt adevarate, sunt destui juniors vanduti ca mid si alte chestii de genul… dar sa iei cazurile (cred eu) izolate si frustarile (discutabil legitime) ale unora si sa le ridici la rang de regula… it’s a stretch si denota o abordare copilaroasa.

    Cat despre „demascarea mizeriei” si solutia care „salveaza IT-ul romanesc” fiind „hai toti prin firma noastra sa va facem freelancers”: GTFO

    Daca ai ajuns pana aici, multumesc ca ai avut rabdare! :)

    00
    • tot video-ul e o fractura logica continua… sa fim seriosi, ce firma ar lua pentru munca ta de 10 ori mai mult si ar risca sa te piarda oricand dat fiind ca in IT e vanatoare continua de programatori… E penibil sa te dai prieten cu un programator si sa-i intri sub piele dupa care sa razi cu el de firma la care a invatat acel programator cam tot ce stie… sa-i promiti marea cu sarea dupa care aia e… s-a cam dus si marea si sarea.

      Ai dreptate in totalitate, nicio firma serioasa nu o sa lucreze cu 100 de feelanceri random… sa dezvolte ceva, e o chestie de logistica + bun simt.

      00
  21. Eu vad pe poza aia cu clickfunnels și un al treilea nume:

    linkedin.com/in/maxtornow

    Și la reviews, unul este de la Raul Pop, cum ca ei fac 60k pe luna, și ca Max i-a învățat tot ce știu. Pe deasupra, tipul mai și locuiește în Cipru, probabil pt optimizarea fiscala și 0 taxe.

    Deci practic:
    Max ii învață pe ăștia cum sa conducă o afacere online, ăștia folosesc clickfunnels sa își vândă produsul, și încasează cam 5k de persoana.

    Asta înseamnă cam 10-12 naivi pe luna. La o tara ca România, au material din care sa facă un milion pe an timp de minim 20 ani.

    Și eu lucrez în IT și sumele vehiculate de ei nu sunt wow. Îți trebuie doar un profil bun de linkedin, măcar 50-100 de recruiteri externi la connections, câțiva ani de experienta in IT și multa răbdare. Sa dai 5k lor pt asta înseamnă să fii leneș/naiv. Plus ca dacă nu îți faci singur rețeaua de networking, când se termina contractul (cum a zis cineva mai sus), ramai cu ea în mana dacă ai găsit contractul prin ăștia. Asa dacă ai rețeaua ta de recruiteri, imediat găsești alt contract.

    Sincer tind sa cred ca o data cu terminarea pandemiei, Piața de IT se va dezumfla și nu vor mai fi asa multe oportunități ca contractor full remote și multe firme se vor îndrepta spre angajați full time in regim hybrid.

    PS: momentan incasez 350 euro pe zi ca contractor in it, nu sunt programator, și media în domeniul meu este în jur de 500 euro pe zi în Europa (cu 5 ani de experienta relevanta).

    00
    • ce domeniu in IT lucrezi Cristi daca nu programator? cyber security?

      00
    • Devsecops pt o firma din Irlanda (momentan)

      Nu as zice ca e cybersecurity pur, ci mai degraba un mix de security, ops, arhitectura si automatizare.

      00
    • E bine că te țin nervii.

      00
    • da, ei și wellcode au făcut cursul de marketing al lui Max Tornow, Petru de la Wellcode apărea într-un video cu Max la un moment dat.

    • > Sincer tind sa cred ca o data cu terminarea pandemiei, Piața de IT se va dezumfla și nu vor mai fi asa multe oportunități ca contractor full remote și multe firme se vor îndrepta spre angajați full time in regim hybrid.

      Ce te face sa crezi asta? Cam toti cu care am vorbit vad un viitor in care munca full remote va inflori, nu sistemul hibrid.

      00
  22. Nu am citit toate comentariile. Cateva pareri

    Neutru
    – Am a aflat de Cristi Dascalu, de la Vali prima data. Vali, mergi si cere-i bani pe promovare. Era carismatic in videouri, cam atat, rezonam oarecum cu ce zicea.

    Pozitiv:
    – Vandutul de cursuri/mentorship/consultanta nu mi se pare teapa cat timp esti transparent si lumea stie pe ce da bani. Sunt subiectiv, si eu as vinde daca acel curs aduce valoare. E o sursa de venit si da, sunt si eu interesat sa o fac. Atentie, exista un video pentru orice cacat cauti, vrei sa faci operatie pe creier, probabil gasesti video si despre asa ceva. Nu-ti baga nimeni mana in buzunar daca vrei sa inveti singur sa o faci.
    – Inteleg ideea lui de a scapa de intermediari doar ca exista multe aspecte aici, le detaliez pe parcurs (contacte, sediu, costuri, taxe, lucru, proiecte alternative in cazul in care ala pica)
    – Omul a folosit faptul ca a refuzat o oferta la Google/Facebook ca sa faca continut, apoi audienta a folosit-o ca sa vanda libertate.init. E smart treaba asta, sa fim sinceri
    – Nu e nimic gresit sa tarifezi PFA sau Firma si sa obtii venit net mai mare, legislatia din Romania iti ofera avantajul asta. Daca faci asta afara, nu mai e asa de profitabil.

    Negative:
    – Chiar daca imi permit acum sa dau banii, nu stiu pe ce dau banii. Inteleg ca e custom per persoana, ca in functie de situatia ta, teoretic, ala ar trebui sa-ti faca un fel de strategie. Ca la financial planner. Dar o baza tot trebuie sa existe
    – Nu stiu ce experienta are Dascalu in a gasi clienti si a lucra el direct cu ei. Tot ce vad sunt niste testimoniale ale unor oameni care au partiticpat la mentorshipul lui, ce anume au facut, habar n-am. Nu vreau sa-mi lase impresia ce a ca un profesor de Facultate, experienta teoretica, cercetare, chestii.
    – Personal pot face rost de contracte, vineri am semnat unul destul de slab platit 55/ora insa motivul pentru care sl-am luat este ca plan sa il subcontractez cuiva din familie, oficial, in o luna. Plus contactul, asta e motivul, singur nu reuseam sa ajung la clientul final, deci nu am cum sa-l sar pe intermediar. Intermediarul are clientul asta de 15 ani. Ce ma intereseaza ce aduce Dascalu in plus ca sa pot da suma pe care o vrea
    – In general se face un teasing la inceput, iti da 2-3 videouri gratis cu ce ai putea face, ce ti se ofera, apoi vine lansarea, cursul oficial cu suma X. Nu am vazut acel teasing la Dascalu ca sa ma prinda in carlig sa vreau sa sa platesc. Da, a avut ceva general dar nimic concret pe proiectul asta.
    – Cristi Dascalu e ok pe video dar mie personal nu mi-a lasat impresia de experienta/profesionalism fix pe nisa asta pe care o promoveaza. E ok, zice chestii ok in general (cel putin din perspectiva mea) dar ceva concret nu am vazut. Daca cu Dascalu sunt oarecum ok cu videourle generale, Rahul sincer nu ma impresioneaza cu nimic.
    – Ma deranjeaza ca trebuie sa foloseasca in videouri chestia cu Audi, Rolex, camasa la Milano. Sincer, nu e nevoie de asa ceva, lasa impresia de get quick rich scheme si e cam dezamagitoare impresia pt mine
    – Nu-mi place ca foloseste barfa ca sa promoveze produsul. Zice ca el nu se vede intr-o corporatie, nu a muncit niciodata intr-o corporatie, insa din auzite stie ce misca in orice corporatie din Romania.
    – A pus o chestie pe facebook recent cum face el planning de la mare cu macbookul stand la plaja. A incercat cineva dintre voi sa stea 10 minute la plaja sa lucreze pe laptop? Chiar si cei care aveti ecrane glare/mat sau cum dracu le zice, ati reusit sa vedeti ceva? Ati reusit sa ramaneti concentrati 5 minute? Nu, serios, de ce e nevoie de asa ceva?
    – 1 Mil suna wow dar daca imparti la 3 ani, scoti mentorship, facebook ads, clickfunnels, referals si ce mai platesc ei, nu e exceptional. Totusi, pentru Romania si pt servicii, e ok
    – Referitor la refuzul Google/Facebook. Recent, intr-un video, cred ca ala cu 1 MIL ca e singurul pe care l-am urmarit pana la final si cu toate astea nu am ramas cu mare lucru in minte, a zis ceva de oferta google, baza 120k parca si vreo 70k bonus.
    Nu stiu cum e in Elvetia dar 120k/an nu e exceptional, e bun dar pt Google e cumva low. 70K aia nu stiu daca-s pe an sau pe 2-4 ani. Iar costurile din Elvetia sunt foarte mari. Totusi, sa fim sinceri, bai nu e simplu sa iei oferta de la Google. M-au respins acum vreo 3 luni (nu ca as fi un exeplu).
    – O tot da ca sa sarim intermediarii. Serifi interstelari, nu in orice firma poti intra singur, de capul tau, contractor. De exemplu Google lucreaza cu anumite firme. Nu pot sa-mi fac eu firma mea, Putzoi Cristi (asa ma cheama) si sa zic „fratilor, vin sa va plasez eu un om si sa mananc si eu de pe urma lui”. Trebuie sa ai niste contacte, sunt niste conditii. Deci nu poti sa-i sari tu pe toti intermediarii. Sigur, gasesti cateva firme pe Linkedin dar la astea mari e greu sa intri fara contact sau fara sa te fi stiut de undeva (sa fi lucrat cu tine inainte). Intermediarii aia trebuie sa manance si ei ca sa te puna in legatura cu clientul

    Cam astea in mare, repet, sunt ok cu vandutul de servicii dar eu as vrea sa stiu pe ce platesc banii

    00
    • Prea analitic tot comentariu, se vede ca esti programator.

      In realitate, vorbim de un putzoi care vinde rahaturi „personalizate” pe mii de euro, cu tinta clara pe aia de lucreaza in IT. Ca in ce alt domeniu gasesti vreun fraier care sa dea 5000 de euro pe niste cursuri de mentoring facute de unul a carui experienta in domeniu e fix zero? Unul pe care il gasesti pe net bagand reclama agresiva pana si pe forumurile de discutii pentru caminele studentesti, luat la injuraturi si acolo pentru spamul facut?

      Acum ceva timp am scris ceva favorabil „freelancer-ului” in IT. Cred ca am fost mult prea optimist si am prezentat totul cam prea roz. Dar as vrea sa reformulez care e chestia cheie, IMHO.

      Aspectul cheie e sa sa iti faci o retea de doar cativa clienti, 2-3, maxim 4, nu mai multi. Companii cu care sa stabilesti in ani de zile relatii solide de incredere si care sa te alimenteze cu proiecte. Pierzi un client din asta, tragi repede si disperat sa faci o alta relatia a la long. Care evident ca cere ceva efort si multe incercari ratate. Ideea e sa nu stai intr-un singur client mare, macar. Dar nici sa te imparti in prea multe parti.

      Eu cred ca e singura cale sa rezisti pe termen lung. Altfel te intorci destul de repede la refacerea CV-ului.

      00
    • @silicon_v de acord cu ce ai scris

      „Acum ceva timp am scris ceva favorabil „freelancer-ului” in IT” – da un link sa-mi reamintesc/sa vad

      „Aspectul cheie e sa sa iti faci o retea de doar cativa clienti, 2-3, maxim 4, nu mai multi.” – parerea mea care fac de mult timp asta, 2 e riscant, oricand poate pica unul sau schimba conditiile si nu ai timp de altii si trebuie sa renunti, 4 in paralel e oarecum burnout. Depinde si cate ore fiecare. Rezisti 3 ani dupa care nu mai poti livra si pierzi 1-2 clienti, te refaci, cauti altii, prinzi altii si reiei ciclul.

      Fiecare intelege diferit prin „termen lung”. Parerea mea, solutia pe termen lung ar fi ca sa stabilesti o relatie de colaborare corp to corp cu clientul: dupa un timp dupa ce ai prins client incercat subcontractarea, angajarea, chiar daca marginea ta de profit e mult mai mica decat daca ai da tu la sapa. Da, faci un portofoliu de clienti stabili dar munca va fi subcontractata (nu pe 10$/h). Nu prea poti fi omul orchestra, nici sa o faci la nesfarsit.

      00
  23. Bun articolul – nu l-am citit inca, dar comentariile le-am devorat repede. Ar merge unul si despre amazonieni :D

    00
    • Cred că s-a fâsâit treaba cu amazonienii, trebuie să fii deosebit de prost să mai pui botul la asta după atâția ani. :D

      00
  24. Ma bag si eu, ca sunt primul „fan” a celor doi… oameni, nu pot sa le zic putzoi cum zic altii pe aici pentru ca sunt de varsta lor si automat m-as face putzoi :)).

    Cei doi spun tampenii pe banda rulanta de cand au inceput, il urmaream pe Dascalu dinainte sa inceapa mizeria de mentorat. De ce? Pentru ca la un momentdat aveam si eu vlog si eram pasionat de editat, eram programator ca el si automat am rezonat cu el.

    Pana a inceput sa faca mizeriile cu mentoratul. Initial a anuntat ca incepe un super proiect pentru programatorii experimentati, nu a zis ce, dar sa se inscrie cine vrea. M-am inscris si eu, ne-stiind la ce. Primesc peste ceva luni notificare pe LinkedIn ca mi-a vazut Raul Pop profilul (LinkedIn gold, mda, opulenta). Nu am fost sunat in perioada aia, dar putin dupa a aparut video-ul celebru in care Raul se dadea drept altcineva cu alt nume coleg de-a lui Raul si Cristian si se vedea tactica pushy pe care o au sa faca lumea sa ia o decizie pe loc legata de mii de euro. Nu mi-a parut deloc rau ca nu am fost sunat dupa ce am vazut ce mizerii fac. De ce nu am fost sunat? Pentru ca deja aveam pe LinkedIn ca lucrez cu o companie din Canada ca si contractor/freelancer.. nu eram in targetul lor de corporatist frustrat de prea multe sedinte si agile meetings.

    De atunci am inceput sa fiu critic, nu hater, dar sa arat lumii ca nu totul e roz la ei. Dar baietii astia sunt foarte buni la a ignora feedback-ul gri sau negativ. Dupa unele discutii pe grupul lor de facebook „select”, am fost dat afara fara motiv sau avertizare, m-am trezit ca eu nu mai sunt in grup. Nu mai prezentam interes din moment ce niciodata n-ar fi reusit sa ma converteasca in client, sunt prea analitic si critic cu orice spun si fac.

    Dupa ce am fost scos, am lasat un review de 3 stele pe Trustpilot in care am povestit cum ei promoveaza cancel culture si oricine nu e 100% cu ei e indepartat. Am zis ca treaba asta ii trage in jos si nu e ok sa lucrezi asa. Dupa 2 zile, primesc mail de la Trustpilot ca trebuie sa le trimit dovezi la tot ce am scris pentru ca am fost raportat ca fake review. Le-am trimis, au revizuit si peste 1 zi era un review verificat si aparea „verified by trustpilot team”, deci era si mai relevant. In urma acestui report, mi-am revizuit review-ul si am dat 1 stea si am specificat de ce am trecut de la 3 la 1. Peste alte cateva zile primesc alt mail de la trustpilot ca review-ul meu a fost sters definitiv pentru ca „business-ul” a trimis dovezi precum eu sunt competitor. Ce competitor? Sunt un amarat de contractor.

    Am scris N postari si blog posts despre ei, nu mai am nervi, dar e foarte shady tot business-ul lor.

    Mai un lucru: ei taie intermediarii, dar.. simplul fapt ca el are zeci de contracte de-ale “cursantilor” dovedeste ca si ei sunt niste intermediari pe care el ii blameaza. De ce tu care oferi un curs de a deveni freelancer te-ai uita peste contractele oamenilor? In primul rand e legal asta? Eu toate contractele le-am avut confidentiale, nu cred ca s-ar fi bucurat clientul sa stie ca eu imi arat contractul la Dascalu sa isi dea el girul.

    Cam atat ca m-am lungit, dar as putea vorbi despre prostiile pe care le fac non stop. Si de impresia de viata opulenta pe care ei o traiesc, dar zboara cu low-cost si se lauda cu un amarat de Folex. Frate, daca eu n-as fi avut sotie si 2 copii (care apropo te formeaza mai mult ca om decat milogeala pe care o fac ei) si as fi avut leafa pe zi pe care o am astazi, eram plin de Rolex daca doream. Nu e mare branza din 500 de euro pe zi sa iti iei si un Rolex. Cand insa mai esti responsabil de alte 3 persoane, nu mai traiesti chiar pe picior mare, trebuie sa fi mai atent. Faptul ca tu singur te lauzi cu opulenta si zboruri low-cost in Sua nu e mare branza. Ia, zboara pana in Sua cu 2 copii sub 5 ani. Ala e testul suprem.

    00
  25. Citesc si ma ingrozesc ca unii dau 5.000 euro pentru a descoperi secretele care sa-i ajute sa-si dubleze veniturile trecand de la statutul de angajat la cel de freelancer sau de antreprenor!

    Oameni buni, daca vreti sa descoperiti:

    => cum sa te promovezi ca sa primesti emailuri si telefoane de la potentiali clienti,
    => cum sa discutati cu un potential client ca sa-l convingeti sa va acorde increderea si banii sai,
    => cum sa negociati conditiile de lucru pe care vi le doriti,

    atunci aflati ca ma ofer gratuit sa instruiesc 5 persoane in acest sens.

    Deci nu pe 5.000 euro, ci gratis! De ce doar 5 persoane? E foarte simplu: timpul meu este limitat si doar atat pot aloca acestei noi oportunitati de business.

    Si acum cate ceva despre mine.

    De cand ma stiu, lucrez in comunicare, publicitate si vanzari. Gasiti aici profilul meu pe Linkedin (https://www.linkedin.com/in/mirceaenescu/) si de pe Facebook (https://www.facebook.com/mircea.enescu.3).

    Am implinit recent 50 de ani si din 2010 sunt freelancer, nu in domeniul IT-ului, ci in cel al instruirii profesionale, sunt trainer de vanzari. Conform cifrelor disponibile pe Ministerul de Finante (Negustorii Priceputi SRL, Cod Fiscal 35675590, Reg. Com. J40 / 2378 / 2016), in 2020 am facut o cifra de afaceri de 108 059 lei, deci 9.005 lei/luna, aproape dublu fata de cat castiga un trainer de vanzari angajat intr-o multinationala care-i calarit de sefi in fiecare zi si bate tara in lung si in lat.

    Imi desfasor activitatea pe doua directii de business, una dedicata cursurilor de vanzari (https://www.curs-vanzari-intensiv.ro/), iar, recent, am pornit pe un nou drum, pun la dispozitia celor impatimiti de cartile de business rezumatele unor lucrari editoriale valoroase recent aparute in Statele Unite si Marea Britanie si inca netraduse in Romania (https://o-carte-in-10-minute.ro/).

    Bineinteles, trebuie sa am si eu un castig din acest efort de consultanta gratuita pe care sunt dispus sa-l fac: toate discutiile mele pe Zoom cu cei interesati de sfaturile si experienta mea vor fi inregistrate si postate pe canalul meu de YouTube in scop publicitar.

    Cei care nu vor sa fie inregistrati si vazuti apoi in spatiul public pot avea acces la serviciile mele la pretul de 400 lei/ora.

    Eu zic ca e o propunere corecta: tu ma ajuti pe mine sa-mi demonstrez expertiza in fata tuturor scepticilor care se gandesc “iata un nou guru care ia banii la fraieri”, eu te ajut sa arzi niste etape care ti-ar lua mult timp si te-ar costa poate o gramada de bani in procesul de trecere de la statutul de angajat la cel de freelancer sau antreprenor.

    Cei interesati de propunerea mea imi pot scrie detaliat pe adresa mirceaenescu@gmail.com , prefer aceasta varianta, nu telefonul.

    Multumesc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile