Tofu-dreg – cum arată corupția generalizată

Cum arată o țară unde oamenii vor să facă bani cu orice preț? Nu, mă, nu SUA, China. Am descoperit ieri faza cu tofu-dreg project, termen care descrie clădiri sau lucrări de construcție făcute prost, și nu mă pot opri din uitat.

Problema pe care o au proiectele astea e că nu ai pe cine pedepsi, că toți sunt membri de partid. Și tot ce contează e să dea bine partidul, nu există meritocrație, nu există controlul calității, nu există nimic care să conteze în afară de voința tovarășilor de la vârf.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Stai sa dai de alea ale strainilor care se credeau expati in china, si care pompau vlogging si tweeting si ce mai fac ‘fluencerii in ziua de azi, in general cu mesaje pro xi. Si cand n-a mai mers treaba, se plang ca i-au dat afara si ca defapt era naspa, si ca defapt ei nu erau chiar apologisti, dar credeau ca e misto si ca plm… E unu din africa de sud parca, are detaliate toate pataniile prin care a trecut, inclusiv dupa ce a plecat din china si tot incearca aia sa-l compromita :)

    00
    • ADVChina / Serpentza

      00
    • Nu ADVChina.

      Chestia foarte interesantă e că cel menționat, la o săptămână după ce toată planeta a intrat în lockdown total, atunci în martie 2020, el (și cu prietenul lui, cred) au descoperit sursa Coronavirusului. Ei au „spart” știrea că provine dintr-un laborator.

      Un an sau mai mult de un an a fost interdicție, în America, să se spună că provine dintr-un laborator din China (bine, a fost o regizare în SUA și fiindcă să nu-i dea dreptate lui Trump, care trebuia să plece & să nu i se acorde puncte politice).
      După ce s-a cărat de la Casa Albă, abia pe la începutul verii cred sau toamna lui 2021, au început să apară articole, reportaje, despre laboratorul din Wuhan și că provine dintr-un laborator.
      Țin minte că a fost „oficializată” public de John Stewart la emisiunea lui Colbert, după ce cel din urmă a făcut mereu mișto de „teoria” asta.

      De atunci și până când voi muri, am descoperit că, la ordin, agenda-setting theory există, e pe bune, și există un grup organizat voalat care dau drumul sau interzic la ordin tot soiul de chestii.
      În cazul lui Trump, era clar, trebuia să plece și să nu i se acorde puncte politice gratuite… dar tot am rămas, așa amorțit, când am realizat. Și la ei există generali cu trei-patru stele sau civili cu rang înalt, care comandă fără să se intercepteze chestiile ăstea.
      Ce blestem pe noi să nu fim sub control instituționalo-securistic.

      00
    • e unul din cele mai entertaining canale de pe youtube. in special cand arata cat de sloppy e propaganda chinezeasca orientata catre vest.

      00
    • NOU
      #5

      Agenda setting nu e doar o teorie, este practica obisnuita de comunicare. Ca e bine sau rau, depinde de situatie. O fac toti, intr-un fel sau altul, de la guvern la politicieni, la presa, la firme de comunicare, corporatii, scoli, scari de bloc, familii. Nu dai din casa aiurea, ca orice spui are consecinte. Si de aia este nevoie de presa (libera), de opozitie, de scandal si democratie, ca sa nu avem doar un tatuc care seteaza agenda. Si ca sa circule/sa scape informatia.
      Si pe aia cu Trump nu o cred, daca americanii stiau ceva sigur, au tacut din alte considerente. Daca stiau sigur.

      00
    • @Boros: Doar am frunzarit dar… omu’ din clipurile tale pare socat ca a descoperit un laborator de cercetare de care stia toata lumea!? Sigur ca putem face toti pe smecherii si sa spunem ca la ei a inceput sau ca suntem oricum constienti toti ca posibilitatea e mare sa fie o scapare din laborator. Dar astea nu-s dovezi.
      Toate clipurile tale sunt despre un galagios ce-a aflat cati bani se pot face de pe YT.

      P.S. Vezi ca Trump ii sugea pula lui Xi prin Feb. 2020 si-l felicita pentru modul in care a actionat in pandemie. A inceput sa puna vina pe Xi doar cand a fost nevoit sa ia si el aceleasi masuri (care dadeau direct in electoratul lui). Omu’ e un sociopat, nu un geniu.

      https://www.politico.com/news/2020/04/15/trump-china-coronavirus-188736

      00
  2. Problema pe care o au proiectele astea e că nu ai pe cine pedepsi, că toți sunt membri de partid [și de servicii – n.p.]. Și tot ce contează e să dea bine partidul, nu există meritocrație, nu există controlul calității, nu există nimic care să conteze în afară de voința tovarășilor de la vârf.

    Vorbim de China sau România?

    00
    • tovarășe, fă-ți autocritica!

    • “Dai în mine dai în tine
      dai in fabrici și uzine
      dai în clasa muncitoare
      care ară pe ogoare”

      00
    • Cred ca de Romania vorbeste Zoso – comunisti si astia de au facut blocul asta.
      https://adevarul.ro/locale/ploiesti/foto-blocul-fantoma-cea-mai-inalta-cladire-ploiesti-nu-locuita-1_51b83026c7b855ff56839190/index.html
      Micile abateri de la proiect – 2 etaje in plus. Astept cu deosebit interes si ingrijorare urmatorul curemur de gradul 7+ in Romania.

      00
    • Legenda locala spune ca de lasi o bila pe parchet la ultimul etaj al blocului din primul comentariu se deplaseaza singura catre un colt. O fi bantuit.

      00
    • Nu postez aici cu numele meu, il vede doar Zoso, ca poate mai citesc si altii pe aici si nu am chef sa vada de unde vine informatia: am patit-o si noi, in Romania, cu niste tevi de „otel”. Calitate germana, importate de firma care ni le-a vandut direct din Germania. Cu certificate de provenienta, calitate, tot ce trebuie. Totul frumos, pana au bubuit de mai mare dragul. Au inflorit mai rau ca nuferii in Delta, noroc ca nu era nici un suflet prin zona. Doar la o proba de presiune. Dupa investigatii, s-a dovedit ca de fapt neamtul le adusese din China si le-a falsificat certificatele de calitate, de provenienta, etc.

      00
    • @Numefals – soc si groaza, exista hoti si printre germani!
      Daca ne spui ca ati anuntat politia germana si aia s-au facut ca ploua, aia ar fi intradevar stire.

      00
    • @MihaiC: încă ne judecăm cu cei care ne-au livrat. Nu e treaba noastră să facem demersurile legale, și chiar nu știu ce a făcut importatorul mai departe. E posibil să fi sesizat autoritățile. La noi s-a ingropat dpdv legal toată măgăria. A rămas doar pe civil să ne recuperăm paguba.

      00
  3. NOU
    #16

    Hai mă că-ți arată peonii sclavi Cadar și Buhnici că nu e așa.

    00
  4. Intrebarea mai buna e urmatoarea: cate sunt asa? In China s-a construit enorm. Cate sunt asa? 1%? 0,1%? 0,001%?

    Plus ca daca tot ce conteaza e cum da partidul, cum poate sa nu conteze ca iti pica in 2 zile constructia?

    00
    • Intrebarea e intr-adevar legitima, 2 variante: fie procentul e mic si s-au concentrat pe senzational SAU e o chestie recurenta, politicienii strang presa sa faca poze la santiere, la muncitori cum dau la sapa cu spor, la inaugurare etc. Apoi oricum nu mai conteaza ca se fisureaza la 2 zile sau ca pica constructia. Parca Ponta a facut o schema de genul asta si la noi din ce imi amintesc, noroc ca pe atunci nu venise pandemia sa imparta statul ajutoare la toata presa sa inchida gura.
      Au mai zis-o si altii, o zic si eu, sunt unele natii peste care merita sa dai cu napalm fara sa stai prea mult pe ganduri Rusia, China, India, Pakistan, Afganistan

      00
    • Nu am stat sa caut sa gasesc procentaje, dar sunt destule articole care arata cat de prost sunt construite anumite proiecte mari din China. Probabil e un cumul de factori. Membrii de partid vor sa arate cat de tari sunt ei ca au construit un bloc in 3 ore, iar altii vor mult profit cu materiale de 2 lei.

      00
    • Procentul e enorm. Enorm. Lejer trece de 50%.

      Sunt goale apartamentele alea și pentru că oamenii n-au curaj să se mute-n ele. În momentul în care umpli un bloc cu mii de oameni + mobila lor și ce mai trebuie, și nu e făcut bine…riscurile sunt mari.

      Și e fix cum zice zoso, nu ai pe cine trage la răspundere, doar dacă ai noroc ca membrii de partid să se lepede de el, atunci i le pun toate în cârcă lui, apoi îl execută.

      Dar dacă nu e suficientă presiune ca să fie lepădat, atunci te mulțumești cu paguba.

      00
  5. Acum vreo 10 ani am făcut niște mici afaceri în China cu un mic afacerist de tip do-it-all.
    După una din bețiile obligatorii, vorbind una alta mi-a spus: if the government says you’re nothing, you’re nothing.
    Omu era frustrat că are doar o fată, toți banii pe care putea îi scotea din țară dar nu in HK ci Australia 🦘 și își dorea să o trimită pe fi-sa la studii acolo de tot.

    00
    • China și Australia au o relație comercială mult mai puternică decât se vede de aici din Europa.
      Noi cu UE… cred ca de asta s-a extins UE, nu că „rușii!”, ci sa nu rămână/rămânem mici.

      00
    • Lumea nu își dă seama dar unul din motivele decolării bitcoin și pentru care era așa mare obsesie e fiindcă e una din puținele metode prin care poți scoate bani din China.

      Tu când încasezi în China valută, e convertit automat în moneda lor. Iar când ai de plătit furnizori în valută, trebuie aprobare printr-un plan prestabilit și doar dacă ești firmă. E o rețea întreagă de bancheri care te ajută să obții aprobări mai ușor ca să mai scoți bani din țară, sau îți faci firmă în afară și îți transferi ție banii dar e foarte foarte riscant dacă te prind.

      Cu bitcoin plăteau curentul electric în yuani, că aveau destui și n-aveau ce face cu ei în afara Chinei, și apoi puteau vinde în alte țări pe valută forte direct în contul personal. Partidul s-a prins și a interzis toată șandramaua.

      00
  6. tofu-dreg e doar o sub-categorie a “Cha bu duo” (lasa ca merge si asa)

    00
    • Clipul 2, pe la minutul 5, e fix asta. „Optimisation design” inseamna sa iei cazul ideal ca „regular”, asa am inteles din clip. Si e legal! Se pun stampile pe „optimisation design”.
      Ce beton duritate X, putem pune duritate Y, ca „merge si asa”.
      De ce sa facem 4 linii de sustinere, facem 3, ca „merge si asa”.
      Merge… pana bate vantul putin mai tare decat „ideal”.

      00
    • optimization design e viciat in China, el exista si la case mai mari si poate reduce din costuri, dar nu trebuie facut la misto, adica daca zici ca merge si asa atunci chiar trebuie sa mearga si asa.

      00
  7. NOU
    #27

    misto si amuzant de privit pana ajung „materialele” alea la dezvoltatorii imobiliari din cartierul tau… criza materialelor de constructii? nici o problema bo$$ acum incarca containerele cu marfa aia buna din china, la pretul ala, am rezolvat, am vorbit ramanem la marja aia de profit de 70%

    00
    • Partidul intai te ajuta, si apoi te executa….asa e de la revolutia bolsevica incoace. O gramada de numen mari au fost mazilite, si apoi cei ce au mazilit au picat si ei la randul lor. Cam asa functioneaza comunismul. Uita-te inclusiv la ceasca, omorat de oamenii lui.

      00
  8. Citeam undeva pe net ca in 2019, in China s-au prabusit 35 de poduri – toate construite dupa 2000, deci noi, oricum in termenul normal de exploatare – si vorbim de poduri in toate regula, inclusiv portiuni de autostrada suspendata, nu podete peste garle pentru trecut animalele.

    Ne uitam toti cu jind la infrastructura Chinei dar exista si probleme mari:

    -kilometri intregi de autostrazi suspendate prin zone muntoase, care arata spectaculos, dar care nu prea sunt circulate, si a caror intretinere va costa enorm

    -trenuri de mare viteza in tot felul de localitati – aici problema e pretul biletelor, care e destul de mare mai ales pentru chinezul de rand. Nici macar jumatate din liniile lor nu isi acopera cheltuielile, pentru ca intre localitatile mici nu plateste nimeni sa mearga cu trenul rapid – intretinerea acestor linii va costa enorm pe viitor, mai ales ca pe liniile pe care circula trenuri de mare viteza nu pot circula marfare ceea ce le scade si mai mult eficienta.

    Infrastructura e buna, dar cand nu e facuta pentru oameni si nevoile lor, ci pentru a face avere cativa lideri politici si pentru fala partidului, devine o pacoste si un tocator de bani in timp.

    00
    • Au avut loc si accidente de trenuri de mare viteza. Scoli care s-au prabusit. Oricum, in presa internationala apar doar cele foarte mari sau cu multe victime. Cred ca dintr-un miliard de chinezi, 999 de milioane au ca tel sa faca macar un milion de dolari si sa se tireze in alta tara, cu mai putini chinezi ;-)

      00
    • Nu am idee de unde ai luat cifrele alea. Ar fi fost util un link. Anyway…da, probabil au cazut multe la cum se construieste.
      Ced ca sunt si proiecte mari care rezista mult si bine, altfel ar cadea toata China la primul cutremur. In 2008 nu a cazut tot :))

      00
  9. URSS a falimentat / picat prin cursa inarmarilor.

    China va avea aceeasi soarta prin cursa mandriei.

    Se „tureaza” enorm in China pentru a demonstra superioritatea lor…

    00
  10. Nu trebuiau sa construiasca si astia pe la noi parca? Niste autostrazi? :)))

    00
  11. in Popesti Leordeni a facut cineva verificari? blocuri de 4 etaje gata in 4 luni…de la groapa in sus.
    Doar ca romanii nu vor sa afle lumea ca si-au luat teapa

    00
    • Nu ii apar pe samsarii imobiliari, dar nu cred ca au cum sa faca rabat la partea de beton si de fier. Ei stau prost cu finisajele si mana de lucru, de-aici scot banii cumparand ieftinaturi. Dar nu am vazut inca vreun bloc de la noi sa cada de la vant.

      00
    • Încă

      00
  12. Problema e chiar mai grava, Si daca ai lucra dupa cele mai severe std din lume tot un kakat faci in China din moment ce materialele de baza sunt “sabotate” din fabrica, ati vazut cum se spargea fier betonul ala zici ca era din sticla!

    00
    • Nu e bine sa crezi chiar toate clipuletele alea fara sa ti se dea un context. Cred ca exista si materiale de calitate, dar lacomia il face pe om sa aleaga ce-i mai profitabil.

      00
    • Asa o fi dar tu ai impresia ca firma care iti vinde mizeriile alea o sa iti spuna ca sunt de kkt? Constructorul le plateste de bune si nu e treaba sau competenta lui sa verifice calitatea materialelor. Intrebarea e cum au trecut alea de controlul de calitate? Simplu, coruptie generalizata.

      00
    • Prin ’98 se descarcau in Haifa țigle frantuzesti pentru case destinate noilor veniti. Pur si simplu se rupeau in mîini, ca biscuiții. Si nu sint vreun shaolin… Erau facute din pamint uscat, nu ars la 1200 grade.

      00
  13. Mai tineti minte cand toata lumea se uita la chinezi cu admiratie cand a izbucnit covidul la ei si faceau spitale din panouri sandwich in cateva zile? S-au invartit stirile alea pe tot globul.

    00
    • Cladiri pe structura metalica, cu pereti din panouri sandvis se pot ridica oriunde in lume in cateva zile. Dar este mai greu de explicat asta celor carora le curg balele de admiratie vizavi de China

      00
  14. Intre timp, in Japonia, 2010.
    Am salvat linkul pentru un text despre ce fac altii la scoala, cu ce se mai ocupa studentii in timpul liber. Aici, japonezii: https://youtu.be/3qF4MZniyO0
    Merge linkul si la acest articol.
    Cand te intrebi cum de au reusit o mana de oameni, japonezii, sa cucereasca China, poate si clipurile astea sunt o parte din explicatie.

    00
  15. Povestea e veche rau. La un search superficial pe google se gasesc destule articole ca asta:

    https://www.npr.org/2012/08/29/160231137/chinese-blame-failed-infrastructure-on-corruption?t=1641214730964

    E clar ca in goana dupa bani si raportari pompoase pentru partid controlul calitatii si respectarea planului sunt doar basme. Pana la urma treaba lor ce fac la ei, chiar nu ma intereseaza. Problema mare e daca fac la fel si la noi in cazul in care o sa avem investitii chineze in Romania.

    00
  16. Asta este un exemplu pentru cei care visează la comunism din nostalgie sau necunoastere

    00
  17. n-ati vazut si voi ieri/alaltaieri pe fb multi „patrioti” care au dat share la video cu „artificiile” din Beijing?

    00
  18. Experienta personala in 2017 la santierul naval Cosco din Zhoushan.
    De cand am intrat cu nava in docul uscat au inceput sa apara problemele.
    Cateva probleme:
    – furtunele de incendiu ale santierului care ne alimentau racitoarele de apa pt Diesel Generatoare curgeau, ne umpleau santina in cateva ore
    – ne-au inundat santina pana la 1m- au deschis o vana de pe linia de debalastare, desi le-am spus clar in sedinta sa nu atinga vanele de balast pana nu terminam debalastarea.
    – au inlocuit cca 30m de teava de santina, fara nicio garnitura intre flanse. Cand am interogat pe chinezul manager mi-a raspuns senin ca flansele chinezesti nu au nevoie de garnituri…
    – au furat 5 manici de incendiu (bronz) pana ne-am prins si le-am incuiat in magazie sub lacate
    – dupa ce am plecat din santier, dupa 3 saptamani prin Pacific, vopseaua de pe bulbul prova era dusa- ne-au atentionat panamezii inainte sa intram in canal
    – cca 5-6 bare de zinc(protectia catodica) au cazut undeva in Pacific dupa santier
    -in aceeasi traversa de Pacific, dupa santier, rulmentii unei pompe de ulei au cedat. La reparatie am aflat ca NU au folosit SKF (made in Romania!!!) predate de mine la atelierul lor.
    – managerul santierului mi-a reprosat ca avem standarde prea inalte (Maersk). Imi venea sa-l fac afis in sedinta. Maersk prefera santierele chinezesti pentru docul uscat pt ca are o flota imensa si reduce din costuri. Dar asta nu inseamna ca se accepta standardul din 1970…
    – au furat cam tot ce insemna scula usor de ascuns- chei, patente, surubelnite etc
    – la cina oficiala inainte de terminarea santierului toti chinezii s-au imbatat ca niste porci- se baseau, ragaiau, vomau la masa si desprindeau si ARUNCAU etichetele de pe sticle pe jos

    Atelierele lor arata aproape la fel ca atelierul CFR Triaj unde lucra tatal meu in anii ’80. Zero safety, cabluri electrice care atarna din tavan, iluminare de scara de bloc comunist. In plus, muncitorii lor sunt luati de pe campurile de orez.

    Nu am reusit sa am o conversatie profesionala cu niciun inginer chinez in 3 saptamani de santier- slab pregatiti, f slab pregatiti tehnic.

    Deci ce vad in videourile puse de Vali nu ma mira si doar imi confirma ce stiam deja- China e orice, dar nu lumina civilizatiei.

    In Septembrie intru iar in santier in China…

    00
    • Deci cam la fel ca la noi in perioada comunista

      00
    • Omul nou comunist in toata splendoarea lui.

      00
    • Ar trebui să scrii niște articole cu întâmplările astea, să le pot da și eu la tot felul de idioți care-mi laudă realizările chinei fără să fi avut tangență în viața lui cu un chinez, china ca țară, firme chinezești sau statul chinez. Sunt atât de orbiți de propagandă că e incredibil.

      Ei ca nație sunt ca un adolescent, bagă banii în orice strălucește, și dacă merită și dacă nu, au o naivitate incredibilă cred că e suficient să vrei să muți munții, și o vei face, că nu există nici o limită. Ca și la noi cu proiectele fanteziste ale lui Ceaușescu care ne-au făcut muritori de foame. Și el credea că e destul să faci cu mâna și oamenii fac de frică, cu frica poți rezolva totul.

      00
  19. Si unii asteptau sa aduca Ponta chinezi sa faca drumuri, poduri si autostrazi ..

    00
    • Lasa asta, zi ca vroia sa lase chinezii sa monteze generatoare nucleare. Dupa ce ca inginerii de pe acolo nu sunt toti chiar lumini (nu stiu in ce procent sa va zic exact, doar ca stiu o mana de specimene care nu ar avea deloc ce cauta pe acolo, cel mult i-as angaja pe post de personal de serviciu, fiind bagati pe relatii ceea ce e foarte grav cand te gandesti ce consecinte pot avea eventuale greseli) asta ne mai lipsea, niste generatoare construite de chinezi.
      PS ca idee la specializarea axata pe tehnologie nucleara (nu mai imi amintesc cum se numea exact) teribil de putini oameni o aleg voluntar ca prima optiune. Restul o pun optiunea 3,4,5 pentru ca materia e grea si majoritatea fug ca de dracu de ea si intr-un final unii (la vremea respectiva cam 70-80 %din grupa formata) ajung acolo din cauza mediilor mici. Cel putin asta era valabil pana acum 8 ani de zile, poate s-o mai fi schimbat intre timp cu toate ca ma indoiesc.

      00
  20. Cand eram mai mic, inca pe vremea lui Ceausescu, am citit „Asa s-a calit otelul” de Nicolai Ostrovski. Partial autobiografica, cartea este despre un tanar comunist de nadejde care lupta pentru comunism.
    In acea carte este o faza in care un tanar muncitor membru de partid face praf din nepasare si indolenta un echipament scump dar nu este tras la raspundere pentru ca maistrul care vroia sa il pedepseasca nu era membru de partid. Am fost foarte surprins cand am citit cum personajul principal (membru de partid vechi, care luptase in razboiul civil) ii critica pe cei din partid pentru chestia asta – cica meritele si nu simpla inscriere in partid trebuie sa conteze.
    Eram suficient de mare ca sa stau si sa ma minunez cum de a trecut cartea aia de cenzura si era dispobinila in libraria scolii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile