Dupa reteaua electrica a venit randul sigurantei la incendiu

Spitalul despre care scriu e acelasi din articolul cu reteaua electrica.

„Capul instalatiei“  este o centrala pentru siguranta la incendiu care preia mesajele de la senzori si transmite ordine catre diversi „actori“.

Senzorii sunt de modul curent permanent. Adica tot timpul trece un curent de joasa tensiune (48 V) prin ei. In momentul in care trebuie sa semnalizeze ceva ei intrerup contactul. Asta este o siguranta ca se da semnal si in cazul in care firul de legatura este sectionat. Firele sunt protejate de o izolare rezistenta la flacara.

Senzorii sunt:

– Detectoarele de fum. Fiecare are propriul numar (scris pe o eticheta), iar pompierii si noi avem la dispozitie o lista cu fiecare unde se afla. Acestia pot fi dezactivati in centrala in cazul in care trebuie schimbati sau in locatia respectiva se face, praf sau fum in cazul unor lucrari.

wps4C03.tmp

– Butoane de alarma de incendiu

Actorii:

– O legatura telefonica directa cu centrala de pompieri din localitate. Ei primesc semnalul de incendiu in acelasi timp cu noi. Nu trebuie sunati. In caz de eroare sau greseli (dat gauri in tavan langa detectorul de fum) ei vin oricum chiar daca ii suni sa le spui ca alarma e falsa.

– Difuzoare de alarma pe coridoare

– La ultimul etaj sunt geamuri in tavan actionate de motoare care le deschid automat

– Clape in instalatia de ventilatie care se inchid automat. Instalatia de ventilatie de opreste complet deasemenea

Extra:

– Hidrante cu furtun la fiecare etaj

wps4C04.tmp

– Foarte multe stingatoare de incendiu agatate pe pereti

– Semne luminoase cu sageti catre iesirile de urgenta

– O antena ramificata in tot spitalul pentru statile de comunicatii ale pompierilor.

– Usile de legatura intre divese zone, care stau de multe ori deschise, au propriul lor detector de fum si un sisem de inchidere automata. In cazul in care e fum se inchid.

– Loc special in parcare unde are voie doar masina de pompieri sa opreasca, dotat cu hidrant.

– Anumite camere au usi speciale duble cu siguranta la incendiu (in general camerele tehnice sau cele cu risc ridicat de inceniu, bucataria de exemplu)

– Harti din loc un loc cu caile de urgenta si butoanele de alarma

wps4C05.tmp

Ce se intampla in caz de incendiu?

Nu am avut pana acum unul real dar am avut de cateva ori alarma din greseala. 

Cand incepe sa sune alarma, noi (cei de la tehnic) mergem la centrala sa vedem de unde vine alarma. De fiecare data era din locurile unde stiam ca se lucreaza, asa ca am mers acolo, verificat, apoi asteptat la intrare pompieri. Ei au venit, verificat, resetat centrala si scris factura de interventie (3500 parca). In momentul in care au ajuns  pompierii faci doar ce zic ei.

Mentenanta si cursuri:

– Tot planul si conceptul de siguranta la incendiu  e creat de o firma autorizata care la 2 ani verifica daca mai e actual. Modificari conforme cu noua legislatie sunt obligatorii.

– La fiecare 6 luni se verifica detectoarele de fum

– O data pe an se verifica centrala si se inlocuiesc acumulatorii

– O data pe an se verifica clapele din instalatia de ventilatie

– O data la 2 ani  se regenereaza (golesc si umplu din nou) stingatoarele

– Toate verificarile se fac doar de catre firme autorizate

– Fiecare angajat este obligat sa prticipe o data pe an la cursul de PSI. Vine cineva si ne explica ce trebuie facut (in principiu daca e foc mare o iei calm catre cea mai apropiata iesire de urgenta).

– Caile de evacuare nu au voie sa fie blocate cu nimic care nu e mobil.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Ai înțeles greșit cum funcționeaza senzorii ăia, citez „Senzorii sunt de modul curent permanent. Adica tot timpul trece un curent de joasa tensiune (48 V) prin ei. In momentul in care trebuie sa semnalizeze ceva ei intrerup contactul.”
    Ei bine nu e așa, curentul ăla de 48 V de fapt are mai multe praguri, este un protocol de comunicație acolo derivat din vechiul „Manchester encoding”, vechiul protocol folosit pe rețelele vechi de calculatoare, fiecare firmă are propiul protocol propietar de exemplu dacă folosești o centrală DEF atunci toți senzorii trebuie sa fie DEF nu merge cu alți senzori de la altă firmă.
    Linia aia pe care sunt legați senzorii este de fapt o magistrală de comunicație, senzorul are o adresă de IP, așa știe centrala care senzor „vede” fum și din ce locație, magistrala se leagă în buclă, adică pleacă de la centrală și după ce se plimbă prin spațiul supravegheat se întoarce tot la centrală, astfel dacă se întrerupe accidental pe o parte tot va furniza alarmele pe celălalt capăt, din stadiul de proiect se prevăd mai multe bucle pe centrala astfel distribuite încăt fiecare spatiu protejat să fie acoperit de două bucle. Centrala emite o „prealarmă” daca un senzor „vede” fum și abia când al doilea senzor alăturat din aceași locație vede „fum” trece în starea de alarmă, deasemenea centrala are alarme tehnice, adică când vede că o buclă e întreruptă sau că un senzor nu răspunde la apel.
    Senzorii sunt de mai multe tipuri, „cu ionizare” care se activează la flacară, sunt și senzori de temperatură care declanșează la depasirea unei temperaturi anume presetate și cel mai utilizați sunt senzorii de „fum” cu efect Tyndal, practic este un led amplasat spate în spate cu un senzor foto în interiorul cavitatii cu pereți negrii absorbanți iar cănd pătrunde fum sau praf în suspensie acesta „difuzează lumina de la led prin efect Tyndal spre senzor, evident și acest senzor se poate seta pe un anumit „prag” de sensibilitate, uzual ei vin „default’ pe pragul cel mai sensibil și din acest motiv produc o grămadă de alarme false nedorite daca nu se reduce ulterior pragul.

    00
  2. In teorie, fix așa trebuie sa se întâmple și la noi. Legislația și normativele de proiectare-exploatare prevăd aproape aceleași lucruri, dar filmul se rupe din mai multe cauze:
    – proiectele nu sunt respectate la punerea in opera
    – se fac modificări ale construcțiilor si instalațiilor fără sa se țină cont de cerințelor de securitate la incendiu, fie din prostie, fie din rațiuni de costuri
    – golănia unor constructori care fura prin utilizarea unor materiale mai ieftine
    – incapacitatea de a întreține si de a exploata echipamentele si instalațiile; lasarea lir de izbeliște.
    – dezinteresul oamenilor de a participa la instructajele de apărare împotriva incendiilor, dar mai ales de a lua in serios aceasta activitate.
    – prostia multora dintre oameni, in condițiile in care acționează in mod tembel: acoperă detectori de fum ca sa fumeze in spațiile respective, muta stingatoarele de la locul lor si le pun pe post de opritoare la uși, blochează accesul la hidrabti prin poziționarea mobilierului etc
    – nesimtirea celor puși sa administreze si sa controleze, aceștia nu iau măsuri preventive si lasă ca problemele sa se acumuleze si agraveze
    – dragostea pentru improvizații a romanului
    – iresponsabilitatea unor firme care nu respecta procedurile de verificare ale echipamentelor care pot provoca incendii sau a celor care se utilizează in caz de incendiu.

    00
    • Eh hai sa nu exageram acum, esti perfectionist domle.

      00
    • „proiectele nu sunt respectate la punerea in opera” dupa montaj este verificat. Daca nu e conform normelor nu functionezi pana nu remediezi.
      „se fac modificări ale construcțiilor si instalațiilor fără sa se țină cont de cerințelor de securitate la incendiu, fie din prostie, fie din rațiuni de costuri”. a trebuit sa montam un „zid” ca sa separam o sectie in 2 (o parte covid, o parte nu). A trebuit gasita o solutie sa care sa fie mobila din cauza ca una fixa bloca calea de evacuare. Este o „folie” transparenta si mai groasa prinsa cu „capse” pe lateral si pe care daca o impingi mai tare se desprinde. Altfel nu aveam voie. Siguranta la incendiu primeaza celei la infectie.

      00
    • „golănia unor constructori care fura prin utilizarea unor materiale mai ieftine
      – incapacitatea de a întreține si de a exploata echipamentele si instalațiile; lasarea lir de izbeliște.
      nesimtirea celor puși sa administreze si sa controleze, aceștia nu iau măsuri preventive si lasă ca problemele sa se acumuleze si agraveze
      – dragostea pentru improvizații a romanului”
      cum ziceam daca vine controlu si zice sa modifici, ori o faci, ori inchizi. Nu exista, lasa e pe raspunderea mea.

      00
    • ” dezinteresul oamenilor de a participa la instructajele de apărare împotriva incendiilor, dar mai ales de a lua in serios aceasta activitate.”
      aici ii „spala pe creier” de la gradinita. Vine masina de pompieri la ei, le arata, ii invata, etc

      00
    • „prostia multora dintre oameni, in condițiile in care acționează in mod tembel: acoperă detectori de fum ca sa fumeze in spațiile respective, muta stingatoarele de la locul lor si le pun pe post de opritoare la uși, blochează accesul la hidrabti prin poziționarea mobilierului etc”
      faci puscarie pentru asa ceva

      00
    • &AndreiofB
      Comentariul meu vine din zona reala, cu siguranța sunt și locuri din RO unde lucrurile se fac cum trebuie.
      Eu lucrez in domeniul apărării împotriva incendiilor, elementele prezentate sunt chestiuni de care ma lovesc in mod curent.

      00
    • @sebastian. Te cred si e tragic ca e asa. Eu cred ca problema placa de la „dezinteresul oamenilor de a participa la” si aici se poate continua cu multe propozitii si situatii. E un articol mai sus cu testele in scoli. Aici in Germania oamenii au inteles ca e in folosul lor sa le faca cum trebuie, mai ales ca le primesc gratis. Pot foarte simplu sa completeze foaia si sa arunce testul, dar nu o fac. e vine si din cum ziceam spalarea pe creier de la faza pe gradinita. Chiar am sa ii trimit lui Zoso un text cu ce invata astia pe aici la gradinita sau scoala cand vine primaru, popa si politistu sau pompierul

      00
  3. Tre sa mergi fizic la centrala, nu aveti ceva in mana (telefon :) ) sa iti zica ce senzor e activ ? Ce se intampla daca accesul la centrala e blocat de incendiu ?

    00
    • Afisarea apare in 2 locuri. Prima e la intrare unde exista un fel de receptie si a2a la centrala care e pozitionata foarte accesibil. Daca nu pot sa intru la centrala din cauza ca nu pot sa trec de foc….cam stiu unde e focul. Daca e atat de mare focul sau fumul ca nu pot ajunge la centrala…pai…oricum caut sa ies. Astept pompierii.

      00
  4. „[…] scris factura de interventie (3500 parca)” Bingo!
    Cand interventia costa, ajungi sa-ti faci temele.
    Ori platesti tu ori pasezi factura mai departe celui vinovat.

    De curiozitate, la voi se mai intrerupe curentul (sa zicem de la lucrari de infrastructura)? Cum se procedeaza atunci ca sa nu fie chemati pompierii?
    De cand cu nebunia constructiilor, la mine pica curentul in medie odata la 1-2 luni.

    00
    • Pe aici avem un rack de vreo 2 tone pline de baterii care tine chestiile principale in viata 30 minute + un generator cu 24 de ore autonomie nealimentat care se cupleaza cand pica o linie de alimentare si 2 linii separate de la electrica.

      00
    • Or avea oamenii un UPS si generator de rezerva, mai stii?
      La un spital, nu stai dupa dorelul care a scos cablul de curent cu buldo la doua strazi departare, ai nevoie 24/24 de curent pentru toate echipamentele

      00
    • Ups-uri pentru primele 5-10 minute dupa care intra generatorul de rezerva care e pe benzina.
      Sunt alimentate doar zonele vitale (serverele, masini din productie, usi, etc), respectiv prizele colorate special.

      00
    • @Z Centrala are acumulatori care are trebui sa tina in teorie minim 24 de ore.

      00
  5. La nave – senzori cu IP, deci știi exact locul unde este alarma și nu se poate verifica prin telefon ci numai din consola centrală (timonerie, unde in orice moment este ofițerul de cart) sau extensia ei (camera control incendiu). Se verifică săptămînal un sfert din numărul de senzori și butoane, ca la sfîrșitul fiecărei luni să fie testat integral. Are temporizare la închiderea ușilor, alarma, etc.
    În funcție de locație sînt senzori numai de fum, de căldură, de flacără, sau în combinații. Cei de detectarea flăcării se testează cu lumină modulată, o lanternă specială. Cînd declanșează 2 senzori diferiți dar din aceeași zonă, pornesc sprinklerele, eventual și spuma chimică, în funcție de echipare. Nu vrei să ai o asemenea surpriză…
    Le testez eu, pe mare nu vine nimeni.

    00
    • Pe mare nu vine nimeni nici sa le testeze, nici sa te salveze.

      00
    • Adresabili sau IP? Nu cunosc standardul pe naval dar pe clădiri de gen clădire de birouri sau instituție …nu există nimic omologat pe IP. Adresabili da însă nu IP.

      00
    • @Raider
      Probabil adresabil, că fiecare senzor are un cîrnat de DIP switch setat individual și cînd se bulește unul și-l schimbi, dacă nu le pui exact umbli de behăi prin setări sau căblăraie.
      @Ciprian
      Ei, aici e chichița, că toți avem cursuri de stins incendii (de orice natură) și periodic se fac exerciții (simulare incendiu) prin diferite locuri, ca-n orice moment să fii pregătit dacă…
      Și alte cursuri și exerciții ca folosirea bărcilor de salvare, a celor rapide, supraviețuire pe mare, cursuri medicale (in special prim ajutor) pe lîngă meseria în sine.

      00
    • Cred că la adresa aia de pe senzor nu e greșit să spui adresă IP, că e adresă pe 8 biti și nu e pe 32 biti adica IPv4 este altceva, adresa în sine este doar o adresă și nu are treaba cu protocolul de transmisie.
      Știu că IP înseamnă „internet protocol” dar și adresele din clasele „private” gen 192.168 tot adrese de IP sunt deși nu ies pe internet, în plus centralele mai moderne au convertoare care „împachetează” traficul local și îl pot transmite la distanță mai mare pe fibră optică unde este necesar să ajungă datele.
      Chesta asta se folosește în mod curent în industrie unde magistrala de date”profibus” este trecuta prin convertor spre Ethernet și datele sunt trimise mai departe spre centrul de comandă.

      00
  6. Poti sa ne explici te rog cum se gestioneaza riscul de incendiu in saloanele unde se administreaza oxigen? La noi cam iau foc spitalele ba de la lumanari puse „sa ajute bolnavul”, ba de la naiba stie ce.

    Mai nou, din auzite, se tin usile si geamurile larg deschise sa nu se acumuleze oxigen. Si asa se imbolnaveste personalul de covid, ca nu mai ai izolare.

    00
    • Pai simplu. Nu ai voie cu foc deschis in spital. Lumanare daca vrei poti electrica. Si da, si la noi se foloseste deschisul geamurilor dar mai mult pentru aerisit. Aici cica e sanatos sa aerisesti si nu te trage curentu`´’. Administrarea de oxigen se poate face in orice camera de pacient. Toate sunt dotate cu prize de o2.

      00
    • Geamurile deschise ajuta la diminuarea riscului de transmitere. Cam peste tot prin vest se sta cu geamul deschis unde e risc mai mare si unde se poate deschide fizic geamul. In spitale, scoli, birouri cu publicul. Temperatura ambientala e pe la 17-19 grade.

      00
    • Am citit si un studiu in care verificau cu un manechin echipat cu diverse tipuri de masti sau fara, in conditii de ventilatie buna sau nu.
      Concluzia a fost ca in camera cu ventilatie buna si fara masca, riscul era mai redus decat in cea fara ventilatie si masca, chiar FFP2.
      Deci, buna ventilatie e esentiala pentru reducerea riscului de infectare.

      00
  7. Confirm ca așa este, inclusiv factura in caz de alarma falsa ! Lucrez in Germania și chiar așa ceva instalam.

    00
    • Ar trebui să subliniezi „alarmă falsă”, că dacă vin la o alarmă reală vin pe gratis, mai am văzut o greșeală acolo în articol, sistemele de ventilație clasică se întrerup dar ventilația de incendiu se activează, respectiv ventilație pasivă prin deschiderea automata a geamurilor și a clapelor de pe acoperiș pentru evacuarea fumului, îi zice ventilație de desfumare, iar pe caile de acces, culoare sau case de scări se pompeaza aer astfel încât să mențină suprapresiune față de alte zone ca să nu fie inundate de fum provenit din incendiu.
      O factură de 3500 € în Germania pentru o firmă nu e mare, iar firmele de apartament sau gewerbe oricum nu au așa ceva instalat :))

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.