Citeam articolul ăsta, dar Cetin s-a oprit la jumătate, și am o teorie pe tema asta, că știți că de asta mă plătiți, să vin cu teorii.
Suntem o societate coruptă moral pentru că trebuie să facem compromisuri ca să supraviețuim. În mod normal, într-o societate civilizată, cei care sunt stăpâni pe ceea ce fac sunt respectați și duc o viață bună. La noi nu e așa. La noi trebuie să concurezi cu lepre, șpăgari, țepari, combinatori și alte specimene, care sunt în 90% din cazuri, inferioare profesional. Dar care concurează și care obțin contracte pe care le execută așa cum pot. Și 50 de ani de comunism ne-au învățat că nu e ok să criticăm munca altor tovarăși, ci trebuie să așteptăm să-și facă autocritica.
Așadar, trec 3 luni și nu prind nici un contract, că toate ajung la oameni care fac treaba de mântuială pe bani mai puțini. Mor de foame sau mă apuc și eu de muncă substandard? Pot oare să îi concurez și la preț și la cât de prost pot executa o lucrare?
Toată lumea face compromisuri, inclusiv cei care promovează Black Friday în timp ce nu zic nimic despre amenzile date de ANPC pentru reducerile înșelătoare.
PS: poți să nu publici comentariul, e o părere personală și un jap între amici
si solutia care ar fi?
Tot un articol de la Cetin
https://arhiblog.ro/romania-raspunde-cineva-greseli/
Nu prea e vreo soluție….pentru ca 90% din romanasi sunt „lepre, șpăgari, țepari, combinatori și alte specimene” …
sa ne facem treaba de la bine in sus, sa ne crestem copii de la decent in sus, sa nu credem in unicorni (politici sau de alt fel), ar fi o gramada; dar ca idee nu ii putem schimba pe altii, nici macar pe noi in 70% din cazuri;
@VasileT: Ai uitat să zici că trebuie făcute toate astea doar că în altă țară că doar nu în România speri tu să-ți crești copiii sănătos moral și fizic.
@Crimsonware exagerezi și nu vorbesc doar despre copilul meu.
Și dacă tu crezi că o țară mai acătării te face un părinte mai bun, să-ți trăiască!
Conduci mai bine dacă ai o mașină full option?
Problema este ca un copil nu e crescut si educat doar de catre parinti, ci de societate, sistemul de invatamant, colectivul de prieteni, care ii formeaza un set de valori. Ce ofera Romania in acest sens si ce ofera alte tari?
@Levorius primii oameni pe care îi imită și a căror vorbă este lege, sînt părinții. Rămîne ca aceștia să își dorească să se aleagă ceva de capul plodului.
@Crimsonware – sunt oameni care au zis ca nici in vest nu e neaparat miere, desi avem peste 4 milioane de romani in afara tarii – asta spune multe. Probabil depinde mult de comunitatea/zona in care locuiesti si foarte mult calitatea relatiei dintre parinti.
Schimbarea constitutiei si a sistemuluinde guvernamant. Apoi putem incepe sa construim.
Alternativ, asteptam ca si pana acum sa ne traga vestul in sus, vom fi mereu cu 50-100 ani in urma lor, insa lucrurile vor continua sa se imbunatateasca incet-incet.
@VasileT daca am putea sa ne facem treaba de la bine in sus nu am fi in situatia in care suntem. cine poate este in general recrutat in afara pe salariu decent si cu un trai de bun simt.
Raman astfel „specimenele” (printre care ma numar si eu, recunosc) care fie vor dar nu pot, pot dar nu vor, sau si mai trist, nici nu pot si nici nu vor. Multumiri sistemului de sanatate cu aceasta ocazie.
Vroiam sa incerc si sa scriu ceva mai profund dar isi face Alprazolamul efectul si nu prea mai stiu unde am ramas.
de asemenea, ne place sa ne plangem si sa asteptam sa rezolve ceilalti, dar fara ca noi sa actionam
#rezist
Eu nu sunt guvernatorul băncii naționale (și nici ‘specialiștii’ de lângă el), eu nu sunt general de 4 stele al forțelor armate, eu nu sunt general de servicii secrete, eu nu sunt șeful poliției române, eu nu sunt în control peste toate județele, direct, peste primari și consilieri municipali sau județeni…
Etc.
@boros
Nu, nu esti, dar daca te-a ajutat vreodata o matusa,un cumnat sau un nepot sa obtii ceva mai repede decat altul sau daca te-a bagat in fata lui la a obtine ceva de la stat (chiar si un act), atunci esti la fel ca cei din conducere.
Nu exista natie care sa se planga si sa se vaite mai mult ca romanii….. pur si simplu cred ca e in adn-ul nostru
@Robert3: Și dacă nu s-a întâmplat niciodată așa ceva că poate sunt și oameni așa, ce ai de zis? Care-i replica? Mai sărim viteji pe online sau nu?
Si daca nu s-a intamplat niciodata asa pentru ca mai sunt si oameni ok, atunci oamenii aia sa invete oamenii de langa ei sa fie la fel de ok.
La cum mi-ai raspuns, sper ca nu te auto-banuiesti ca ai fi unul din acei oameni de care vorbesti.
@Robert3, în ceea ce tu ceri este o mică problemă: fiecare e responsabil pentru ce face, dar nu avea pretenția să-i educe pe cei din jurul lui. Pur și simplu nu ai de ce să ceri asta, oamenii în general nu vor să fie eroi…
Problema e ca nici macar moral nu mai e vazut acest lucru ca fiind ceva rau. „Descurcareala” e vazuta ca fiind ceva bun de catre cei apropiati.
Cum mi-a spus mie un bugetar : ‘dacă nu furi tu, fura altul’ …
uite o problemă cu care m.am intersectat cu puțin timp în urmă: lucrări de amenajare urbană, sunt necesare 280 lămpi stradale de 50W; prețul pe care.l plătește autoritatea contractantă este 410 lei/buc, preț articol (fără montaj și accesorii); Elba Timișoara le poate livra pentru 380 lei/buc; pe piață sunt produse made in China în intervalul 120-180 lei/buc. problema este că produsele chinezești sunt însoțite de toate certificările necesare (majoritatea emise în olanda-n.am idee de ce tocmai acolo) și nu există niciun motiv formal să fie descalificate. primarul vrea elba, constructorul vrea weifang jutong. aici, punctual, soluția a fost reducerea numărului de lămpi la 210 buc, să aibă și gura proiectantului ce mânca, ha-ha, cu majorarea corespunzătoare a prețului unitar – și dacă omul vrea elba, atunci are elba. nu știu ce să zic. poate puțin mai mult protecționism n.ar strica; poate n.ar strica ceva mai multă libertate acordată ordonatorilor de credite. poate.
Tocmai ai făcut un denunț. Nu spui și ce primar e?
Olanda pentru ca olandezii sunt chinezii vestului Europei. Au talent in a fenta certificarile si reglementarile UE. Am vazut documentare cu ferme BIO de gaini care aveau suprafata necesara raportat la numarul de capete, dar gainile stateau tot inchise, iar iesirile erau blocate cu sarma electrificata. Practic, pe hartie era BIO. De la ei vin si rosiile care n-au vazut soare sau pamant. Eu, personal, evit sa cumpar orice are ca tara de provenienta Olanda.
@MD. dacă ești primar și chiar vrei ca localitatea ta să arate ceva mai bine la sfârșitul unui proiect – eu zic că este ok. știu că sună dezamăgitor pentru bocitoarele profesioniste, dar toți primarii pe care i.am întâlnit vor asta. fie și numai din considerente strict practice – la fiecare 4 ani sunt alegeri și nimeni nu prea are un plan b.
I Don’t Care a Lot …
Why?
Era doar o aluzie la personajul din poza. Filmul „I Care a Lot”.
Saracia naste coruptie, nu invers.
Cum spui, cand totul se reduce la „a supravietui”, a-ti asigura nevoile de baza, incepe sa ti se rupa de reguli, de legi, de etica, faci orice pentru a trai.
Asa se explica si lipsa de educatie, sau educatia de proasta calitate, cand atat corpul profesoral cat si majoritatea parintilor/bunicilor elevilor stau pe salarii de mizerie.
Sursa problemei – veniturile mici.
Solutia evidenta – cresterea veniturilor.
Cresterea poate veni natural sau artificial.
Natural asteptam de 30 de ani si nu se intampla, niciodata un patron nu va mari salariile intentionat si benevol, cu vesnicele scuze false legate de productivitate si teorii de dreapta demne de capitalismul salbatic in care traim.
Artificial ar putea veni prin legislatie, dar statul e slab si incompetent, nu exista partide de stanga, toti sunt un fel de boierasi care s-au ridicat din saracie prin furt si asocieri criminale, nu au asimilat conceptul de servant public niciodata.
Deci problemele vor continua inca mult si bine.
N-ai avut marire de salar anul asta? :-))
„Saracia naste coruptie, nu invers.”
Mai gândești-o un pic pe asta.
„Natural asteptam de 30 de ani si nu se intampla, niciodata un patron nu va mari salariile intentionat si benevol”
Salariul mediu net la 1 ianuarie 2020: 94 de euro
Salariul mediu net azi: 714 euro
„Artificial ar putea veni prin legislatie” – esti tinar, cred, sper. Nu ai habar cat de „misto” era pe vremea lui Ceasca, cand salariile se stabileau „prin legislatie”. Iti doresc sincer sa nu traiesti asta, ca Venezuela scrie pe noi. Altii smecheri care au crezut ca pot face bani din pix, pacalind economia.
Economic vorbind, nu ai cum sa ai salarii de Germania, cand PIB-ul in euro raportat la locuitor e de 4 ori mai mic decat al Germaniei. E cumva logic, nu?
Daca vrei sa te ajute statul, cere-i sa miscoreze taxele pe munca si sa incurajeze investitiile de orice fel. Asta e tot ce poate face legal, cu rost economic, care sa si functioneze. Restul e o mare minciuna.
@Petrica
Solutia evidenta – cresterea veniturilor.
Dar
„Așadar, trec 3 luni și nu prind nici un contract, că toate ajung la oameni care fac treaba de mântuială pe bani mai puțini. Mor de foame sau mă apuc și eu de muncă substandard? ”
Cum cresti veniturile in cazul asta?
Marsten – „Mai gândești-o un pic pe asta.” – nu am ce gandi, opusul e o mantra promovata de catre USR care ca majoritatea mantrelor de tip „vom ajunge ca Grecia” e doar o poveste folosita cu succes in anumite camere de ecou de tip #rezist.
silicon_v – https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1938-serie-anual%C4%83-0
Salariile minime se stabilesc „prin legislatie” de multi ani, nu are nicio treaba Ceausescu cu asta. Si este foarte bine ca e asa, pentru ca daca salariile minime (atentie, minime, nu in general) ar fi dictate doar de catre patronate, am ajunge sa venim cu bani de acasa pentru „luxul” de a munci pentru altii, daramite sa mai fim si platiti corect si decent.
„Economic vorbind, nu ai cum sa ai salarii de Germania” – da, e logic, doar ca nu am spus nicaieri asta. Tu centrezi, tu dai cu capul.
„Daca vrei sa te ajute statul, cere-i sa miscoreze taxele pe munca” – asta e o alta mantra userista fara ancorare in realitate.
Micsorezi sau elimini taxele pe munca, scad incasarile la buget, plus ca daca nu platesti CAS/CASS, sau platesti putin, nu mai poti pretinde sa ai acces la pensie sau la servicii medicale. Ai vreo 4 milioane de angajati pe minim plus pensionari cu venituri de sub 1000 de lei net. Situatia e catastrofala.
dny – veniturile din al doilea citat se refera probabil la contractele firmelor cu autoritatile, din SICAP, deci nicio legatura cu veniturile de mizerie ale persoanelor fizice.
In plus, marii castigatori ai licitatiilor publice nu platesc neaparat salarii decente sau marite angajatilor care fac treaba respectiva.
Salarile nu se pot mari decat natural dar pentru asta ai nevoie de legislatie. Sa atragi patroni mai buni, sa incurajezi un om ce vrea mai mult de la viata sa isi deschida o afecere, sa creezi competitie si sa ai infrastructura.
Chestia aia de mariri artificiale = mita electorala pentru care platesti apoi inapoi. De asta se numesc artificiale, ca nu exista in realitate, nu sunt sustenabile.
În domeniul meu, văd de 20 ani cum firme de renume mondial, conduse de semizei străini trimiși de zei străini în România, ajung să subcontracteze în cascadă, ajungând la studenți.
Puține lucruri mă mai miră.
Se practica si la case mai albe… Tocmai ce-a fost un scandal cu Boeing care a subcontractat niste treaba la AirForce One unei firme controlate de … arabia saudita. Si firma asta a luat banii, (probabil si niste informatii) si s-au facut nevazuti =))
De pe forumuri de devi știu că e plin de cod de indieni în Boeing 737 Max, cel cu software-ul fatal ce a dus la suspendarea tuturor avioanelor de acel tip.
Dar băi, au făcut economie la IT-iști? Au făcut. Și așa nu înțeleg ce au salarii așa mari IT-iștii ăștia. Mai ales în domenii din astea sensibile. Hmm, oare de ce.
@ manu144x lucrurile se schimba. Exista acum un management al sistemelor software care va fi stapan pe siguranta, si nu hartiile care erau pana acum. Nu codul indian era problema ci lipsa unui manager de proiect care sa lege toate sistemele prin „if – then” software si nu scriptic. E un hazard sa crezi ca in siguranta aviatica au facut rabat pentru un „cod mai ieftin”.
Un om care are cu adevărat principii morale caută mereu să reducă șansele de a se găsi în circumstanțe care cer încalcarea lor sau încearcă să găsească soluții intermediare, de compromis, pe care în România suntem obligați să le acceptăm.
Să nu supralicităm mult moralitate, depinde atât de mult de faptic, de condiții.
Soluțiile de ieșire din situația din prezent ar fi, in principal să încetăm să ne mai mințim, adică
1. sa renunțăm la proiecte foarte mari – gen să facem nu știu câte autostrăzi – pentru că eu cred că după atâția ani de promisiuni este clar că nu avem capacitatea de a le face și în schimb putem face șosele obișnuite care sa nu treacă prin localitati
2. Sa incepem sa respectam legea și să facem constant lucruri mici – de exemplu:
-sunt niste limite de viteza pe care nu prea le baga nimeni in seama – nu cred că este atât de greu de montat radare fixe sau sa ai niste radare fara operatori umani pe care sa le muti periodic în diferite zone și astfel oamenii ar respecta aceste reguli.
Problema este că în acest caz că și în multe alte chestii din Romania, este greu sa impui respectarea strictă a legii deoarece de la Botoșani la Constanța (să zicem) un tir va face probabil vreo 7-8 ore, fara a respecta viteza legala.
Respectând strict viteza legala va face probabil 12-14, ceea ce ridică niste probleme, deoarece transportul va întârzia, un șofer poate conduce doar o anumită perioadă de timp într-o zi, deci ar trebui doi șoferi sau transportul va ajunge și mai târziu etc. – deci ar fi unele probleme.
Mărirea limitelor de viteza iar ar fi o problema deoarece în România circa 30-40 % din drumurile mai lungi de 100 km sunt prin localitati, deci inevitabil ar fi mai multe accidente.
Situația din prezent iar nu e bună, deoarece toată lumea știe că există o lege cu niste limite de viteza, dar nu respecta acea lege.
Soluția ar putea sa vina doar din asumarea unei poziții clare
– fie limitele de viteza care sunt acum sunt bune și atunci punem radare peste tot și îi amendăm pe toți,
-fie mărim limitele de viteza și deoarece în România drumurile trec prin multe localități inevitabil vor fi mai multe accidente. Și în acest caz punem radare dar tendința de a încălca legea ar fi mai mică dacă în localitati viteza legala ar fi de 70 km/h in loc de 50 (de exemplu)
Sau mai eliminam din semnele alea cu restrictie la 30km/h plantate aiurea si fara rost. Nu ca multe din celalalte ar fi plantate corect…
Cum adica sa pui radare fixe? Ca nu poate interlopu’ sa se dea jos in slapi din X5 sa se certe cu o cutie ca i-a dat amenda, e nevoie de militian coruptibil sa scapi de amenda.
„-sunt niste limite de viteza pe care nu prea le baga nimeni in seama” -> Pentru ca multe din ele sunt puse de idioti, fara nicio baza legala sau explicatie, doar ca sa fie.
Exista portiuni de drum cu limita de 30 la ora, drum drept, vizibilitate 1km, doar pentru ca e o trecere de pietoni in mijlocul localitatii pe care trec 3 betivi pe zi. (localitate care oricum e in stanga sau dreapta drumului, intri pe un drum lateral si ajungi in localitate.
Sau limite de 70 pe drum european drept, cu vizibilitate, in afara localitatii. (Iasi – Targu Frumos, dupa localitatea Sarca). Da, sunt multi idioti si tampiti care circula cu 170km/h si fac accidente, pentru aia ori ai limita de 70 ori ai limita de 100(cum ar trebui), tot aia e, ca prostul tot asa merge. Repet, e drum DREPT, nu e localitate, nu ai treceri de pietoni, ai vizibilitate.
Sunt de acord ca la noi romanul oricum merge cu MINIM 20-30 peste, ca asa e el, dar sunt o gramada de situatii cand limitele astea sunt efectiv bataie de joc si imposibil de respectat daca nu vrei sa te prinda sarbatorile pe drum si ele sunt mai mult material pentru abuzuri ale politiei. (Cum, dom’le, unde te grabesti, nu ai vazut ca ai limita de 30 acolo? Nu conteaza ca drumul e liber, nu e nicio masina si nici urma de om prin preajma).
Daca ne pasa atat de mult de pietoni incat sa avem pe drumuri europene limite de 30 in veselie, sa le faca pasarele pentru a traversa, ca in tarile civilizate.
@Cristi
Nu contează cine a pus limitele de viteză, noi că țară ar trebui sa decidem in principiu dacă este important sa respectam limitele de viteza sau nu.
Dacă decidem că este important punem radare sau luam masuri că oamenii să respecte limitele.
Evident că oricând constatăm că o limita de viteza nu este necesară putem sa o înlăturăm – de exemplu 70 km/h pe drum european drept, cu vizibilitate. Putem oricând să ridicăm acea limită.
Modul în care tu pui problema este însă greșit, deoarece tu spui că daca limitele de viteza nu sunt corecte raportat la situația drumului TU poți să decizi sa nu respecți acea limită.
In cazul de fata pare corect și mulți o să îți de-a probabil dreptate – dacă însă vom vorbi despre altceva, cum ar fi vaccinarea și unii decid sa nu se vaccineze brusc nu mai pare normal că ei să decidă și ar trebui obligați să se vaccineze – deși pentru limite de viteza există niște legi care interzic depășirea vitezei legale, in timp ce pentru vaccinare nu exista o lege care să oblige oamenii să se vaccineze.
De asta e complicat in Romania, fiecare om are un set propriu de reguli, astfel că unele legi sunt corecte și trebuie respectate, iar altele nu.
La capitolul autostrazi m-am resemnat, nu e de noi… macar caile ferate sa fie modernizate ca sa ajungem si noi la viteza medie europeana care e de 3 ori mai mare.
Eu zic sa distrugem tarile puternice ca sa nu mai avem termene de comparatie. E ciudat sa fii roman, sa te crezi mare scula pe pamant si dupa sa vezi ca e posibil ca altii sa fie mai bine. Nu are cum asa ceva!!!
Tovarășe Hrușciov!
Pot sa scriu aici legat de o teapa EvoMag sa se indexeze pe google?
Care. Eu am vrut niste boxe de la ei si la plata cu cardul mi-a mai pulsat un 35 de lei cica taxe conversie pa card business. La asta te referi sau mai fac si alte kkturi.
Am cumparat un Samsung Galaxy S10e de Black Friday de la evoMag la suma de 1858 lei .
Am primit cutia desigilata, telefonul zgariat pe partea dreapta, foloa reaplicata, ecranul cu o pata de pixeli morti in partea de jos, ecranul are mastic in 2 locuri (semn ca a fost intervenit in el) .
La cererea de retur nu raspund desi scrie ca raspund in 3 zile lucratoare, la telefon am stat de 2 ori cate 45 de minute si am vorbit cu robotul care intr-un final mi-a inchis.
Am primit direct rebut, nici macar resigilat.
Ar fi fost vis umed pentru mine sa imi dea teapa de 35 lei si sa fie ok totul.q
De ce nu se foloseste otelul inox in constructii (beton armat)? Pentru ca otelul obisnuit este suficient de bun. Uneori o solutie ieftina si proasta este „good enough”.
Oțelul ”obișnuit” este mult mai bun ca inoxul ca rezistență la întindere, dar dacă nu este tratat împotriva ruginei (fie chimic, fie vopsit din fabrică, ceea ce se face si prin țările bananiere dar nu și la noi) te trezești peste 20 de ani că se crapă betonul și pică placa pe tine și nu știi de ce.
Nu mor de foame, mă reprofilez profesional dacă am principii la care țin.
Cei care sunt stăpâni pe ceea ce fac găsesc o cale să câștige decent, nu să se îmbogățească subit. Că nu sunt doar lepre și șpăgari în țara asta totuși.
Nu sunt doar lepre si spagari asa e. Insa majoritatea sunt lepre si spagari. Spre 90% asa.
Nu exista solutie, problema este ca romanul (si nu numai) se ghideaza dupa pretul cel mai mic, nu dupa rezultate.
Si da, suntem saraci.
La polul extrem sunt firmele mari, care lucreaza doar cu firme mari.
Nu exista standarde si recomandarile se cer doar de la cine e multumit.
Problema este ca adesea rezultatele sunt greu/in timp cuantificabile, iar clientul nostru, prostul nostru captiv.
Am vrut un site de e-commerce bazate pe woocommerce, nu vand diamante si nici multe produse, vreau ceva standard, simplu, working.
Am facut un brief, pt ca stiu ce vrea, am studiat concurenta si magazinele online.
Am trimis la niste firme cunoscute.
Toti incercau sa imi bage pe gat teme custom, rahaturi etc.
Nimeni nu se trezea din pat fara 10 000 eur, de inceput asa….
Well, am pus singur WP, am instalat Woocommerce si am platit 1000 eur unui baiat, care s-a ocupat de modificarea unei teme, de diverse pluginuri, logo, css, js etc
Merge, sunt multumit, seo OK, Rocket WP etc.
Vin si vanzarile, dar sub nicio forma nu pot acoperi prea curand cei 10 000 eur ceruti initial.
Mult succes in afaceri, vanzari solide si o trecere cat mai rapida departe de WordPress.
Nu sunt mare fan WP, dar pur si simplu nu am gasit o platforma mica si ieftina, aplicabila mediului de facturare romanesc.
La WP ai un suport urias, pentru orice nebunie.
Încearcă cu merchantpro, pentru 250 lei/luna abonament (plugin-uri de curier si facturare in costul ăsta – smartbil spearat, încă 60lei/lună) ai un site perfect funcțional care poate să susțină peste 500 comenzi/zi. Un fel de shopify al românilor, dar bun, nu ca restul: gomag, seliton, blugento etc., care ba au comisioane din vânzăric ba vor bani mulți pentru plugin-uri, ba te jupoaie pentru orice modificare.
Vs. woocommerce ai plus la securiate si update-uri platformă pentru piața din RO. Am folosit aproape 2 ani, pană am trecut la ceva mai bun – platformă custom, cu wms, crm si contabilitate.
I call this bullshit. Cum adica sa nu poti concura? Nu poti concura daca esti un prost incompetent. Nu am vazut in Romania om competent cu adevarat care sa aiba vreo problema financiara.
Deci problema adevarata as reformula-o. Nu suntem naspa pentru ca aia 10% ramasi trebuie sa faca nste compromisuri. Ca nu au nevoie. Ei se descurca binisor si sunt poate motivul pentru care tara asta inca nu a facut deja implozie. Suntem naspa ca restul de 90% sunt niste incompetenti.
@Andrei call it cum vrei dar fara compromisuri nu poti supraviețui pe termen lung.
Am pornit pe cont propriu după 10 ani de industrie, ultra specializat și ultra căutat. Am preferat sa rămân în România în speranță ca pot sa mă descurc fără prea multe compromisuri. Da, banii veneau, mai mult din contractele externe pentru ca la intern, în permanenta se găseau angajați ai statului (organismele de control / inspecție / autorizare) care veneau la client (companie RO sau filiala din RO a corporației) și întrebau „da’ cine v-a lucrat aici? a, va putem recomanda noi pe cineva mai ieftin”. Iar aia mai ieftini în permanenta lucrau substandard.
Putini au fost managerii / GM-ii locali care au avut sânge în instalație sa spună „e impus de la HQ”; niciunul n-a zis „preferam sa lucram cu cel mai bun în domeniu, nu cu cel mai ieftin”. Iar rezultatul a fost ca gradual, am fost nevoit sa mă orientez către contracte externe pentru ca la intern nu aveam cum sa concurez fără parandaraturi.
Am plecat în momentul în care >90% din bani veneau din contracte externe iar copiii se pregăteau sa meargă la școală.
Dacă e sa compar 2021 cu 2011 de exemplu, tarifele au crescut de ~6x, costurile operaționale cu aprox 40% (pentru ca am păstrat destul de mult back office în CEE) iar gradul de ocupare e la >98% fata de ~80%.
Iar locul meu în piața românească a fost ocupat de noi consultanți (a se citi foști inspectori de la stat) care nu fac altceva decât cârpeli / treaba substandard / bifat de hârtii, fără valoare adăugată reala pentru business-urile respective, pana la momentul la care mai crapă ceva / se mai produce vreun accident, iar atunci toată lumea ridica din umeri.
@Paul ce domeniu? Cum se simt copii in noul mediu? Nevasta?
„Și 50 de ani de comunism ne-au învățat că nu e ok să criticăm munca altor tovarăși, ci trebuie să așteptăm să-și facă autocritica.”
In tara lui, „dar vai, cine v-a lucrat aici?”? Ceva nu se pupa.
Singura mea problemă când „nu prind contracte” este ca ma urc pe pereți de plictiseală. (E bine sa ai ceva economii, îți asigură o liniște mentală – chiar dacă ai economii doar cât sa te imbraci de la SH sau sa manânci ardei din Afganistan, lol)
Lumea spune ca sunt scump. Argumentez cu ei că e vorba de productivitate pe oră, dar nu prea înțeleg din astea. Apoi trimit materiale sa le „repar” eu, ca făcute de aia mai ieftini nu au fost ok.
Am ajuns la nivelul acesta pentru ca niciodată (repet, niciodată) nu am lucrat mai prost decât „ieri”.
Cred ca as avea mari depresii daca as lucra mai prost decât ieri… Ar însemna ca am devenit mai prost decât ieri?
Dar prețul l-am mai scazut in unele cazuri. E… uneori poate mai trebuie sa scădem prețul pentru… unii pentru a avea bani, alții pentru a putea lucra, pentru „a rămâne relevanti” daca vrei.
Scriu acest comentariu pentru ca am lucrat la o firma care „Noi nu ne coborâm sa facem chiar orice.”
Au dat faliment, nu mai există. Patronii au devenit angajați la alte firme.
Facem aproape orice daca e nevoie, dar păstrăm un grad de profesionalism și de calitate ridicat.
Cred ca acesta va fi motto-ul meu, daca imi voi deschide vreodată o firmă.
Da, la nevoie spălăm și vase, dar vom fi cei mai buni spalatori de vase!
–
Acum băgați glume cu „curve?”, ca poate aveți fetisuri cu grași fără păr, care se apropie (sper din suflet ca nu am trecut) de jumatatea vieții.
Chiar săptămâna trecută am avut o conversație cu o nepoată care e încă studentă. Mă întreba de unde știu eu cât valorez? Ce grilă am sa știu cât valorez.
I-am trimis câteva capturi de ecran cu e-mail-uri si mesaje de tipul: „Wow! Super!”, „Incredibil de rapid, mulțumim pentru promptitudine”, si din astea.
Când scazi calitatea, si tu știi ca ai scazut calitatea, cred ca se reflectă și in felul tau de a fi, in „self esteem”.
Cel putin pe plan profesional, am un „self esteem” ridicat, pentru ca ȘTIU ca întotdeauna dau maximum din ce știu și pot, cu dorință de a fi mai bun decât ieri.
Nici nu cred că mai pot lucra prost, nu stiu sa lucrez prost.
Am prieteni care au refuzat locuri de muncă, desi erau in foame, pentru ca nu puteau sa lucreze prost, si li se cerea „mult si prost”. Si-au dat seama ca e posibil sa uite sa mai lucreze bine.
Luați in calcul asta, ca „spune-mi cu cine te însoțești ca sa-ti spun cine ești”.
„Să știți că noi lucrăm numai cu oameni de valoare.” (B.D.)
Hoți, dar erau profesioniști. ha ha
Cred ca poti doar sa-i concurezi la pret, din pacate unii oameni nu sunt facuti sa produca half assed work, asa ca daca te apuci sa reduci pretul, vei livra oricum calitate peste, ei vor reduce mai mult, tu nu o sa-ti vezi capul de munca. Economie de piata – castiga the lowest bidder (replica din Armageddon).
@Cristici În legătură cu lumea zice ca sunt scump, ideea e să zică scump dar merită. Dacă noi, fiecare nu ne apreciem la valoarea corectă munca, cine să ne-o evalueze? Calitatea muncii trebuie acompaniata de remunerare corespunzătoare. Dacă omul nu e dispus să plătească e liber sa plece la concurență, n-am nicio reținere. Din păcate cam în toate domeniile piața e plină de produse/servicii ieftine și proaste.
Ar fi bine ca alea sa fie singurele compromisuri.
A incercat cineva sa mearga la [insert institutie publica here] fara o bomboana, o cafea, o vorba buna? In 90% din cazuri e nasol.
A incercat cineva sa conduca legal pe orice strada? Pai instant apar „soferii” si te claxoneaza ca mergi cu 50 pe banda 1.
A incercat cineva sa-si construiasca/ renoveze o casa complet legal, fara mici atentii cui trebuie? Amenda ca n-ai basca!
Da, uneori clientul o sa lucreze cu o curva daca curva ii vinde mai bine produsul. Clientul e mai interesat de rezultat decat de „diva” cu care lucreaza. Sa ai idei putine si fixe iarasi strica enorm. Sa vb dampulea si nu punctual iarasi strica: degeaba te lauzi ca ai lansat rachete pe Marte cand ala vrea ceva mic, sigur si functional. Moralitatea e un simplu concept. Daca de 3 luni nu gasesti clienti pb e la tine, nu la clienti, nu la societate, la tara, la guvern. Ceva faci prost ! Am lucrat inainte intr-o firma IT unde mergeam si la clienti si participam la negocieri. Se pierdeau proiecte pe banda rulanta. WTF ? Vanzatorii si sefii tot o dadeau cu: sigur X a dat parandarat, sigur nu au bani de nu ne-au luat, sigur sunt prosti, ala se fute cu aia, sigur etc. SIGUR ? SIGUR ? La un moment dat am sunat eu un client sa-i cer feedback despre noi. Si am aflat: vanzatorii sunt niste papagali ce nu cunosc produsul si vb dampulea si vor sa le mai bage si altele pe gat. Aplicatia nu era Web. Integrarea cu ERP-ul ar fi durat prea mult si costa extra. Motive sa ne dea cu flit erau dar „divele” din firma le ignorau.
„am aflat: vanzatorii sunt niste papagali ce nu cunosc produsul si vb dampulea si vor sa le mai bage si altele pe gat. Aplicatia nu era Web. Integrarea cu ERP-ul ar fi durat prea mult si costa extra.”
De curiozitate: nu vă spuneau asta în față? Tu ai intuit „obiecțiile” astea înainte să-i întrebi? Mersi.
„Citeam chestia asta la Vali pe twitter…”
„Citeam articolul ăsta, dar Cetin s-a oprit la jumătate…”
Urmează un articol pe arhiblog, de genul, ”citeam la vali pe blog…”
Părere nepopulară: Câți dintre voi n-ați dat vreodată, o mică atenție, ceva, la școală, la diriginții copiilor tăi și în alte părți, nu mai are rost să enumăr exact unde.
Ne plângem că mare parte a societății e formată din corupți moral, însă nici noi nu stăm wow, dacă ne apucăm și săpăm, în trecut.
Îmi asum mâinile roșii.
Copiii văd de mici că e „ok” să mai dai câte o mică atenție la profesori, medic, preot, polițai etc., un bacșiș la restaurant, curier, livrator, la doamnele de la ghișeul nu știu care al primăriei, să-ți rezolve nu știu ce și acest aspect rămâne încetățenit.
Am dat aceste exemple, fiindcă reprezintă coprutia morală, în forma care e pe înțelesul tuturor.
în ultimii 10-15 ani aproape deloc. am răsplătit cu un bacșiș servicii, dar după ce au fost executate, nu înainte și în mod sigur nu pentru a fi executate.
Da, de acord, însă unora aproape că au dezvoltat un automatism în acest sens. E precum aplaudatul la aterizarea avionului. Ca pilot, cât timp nu am reușit ceva remarcabil în aer, să balansez, echilibrez avionul, să evit o tragedie etc. și a fost un zbor normal, precum marea majoritate, as vedea-o ca pe o jignire, aproape. În fine, ei nu aud aplauzele, dar ca idee. Așa și aici.
tocmai pentru că știu că e o obișnuință refuz să o fac.
Nici eu nu sunt adepta micilor atenții chiar dacă e la modă. Ba chiar am contribuit la eradicarea fenomenului la grădinița copilului. Acum la școală am de gând să fac la fel. Față de funcționarii publici care nu au dispoziția să mă ajute am o ostilitate discretă, incompatibilă cu atenția mică sau mare.
Bacșișul la restaurant e altceva, e după prestare si in functie de satisfacție. Sunt locuri unde nu am lăsat deloc bacșiș că așa a fost experiența.
Iarba nu e extrem de verde nici pe partea cealalta, prostie si coruptie exista peste tot. Am avut niste experiente sa zicem interesante in ultimii 2 ani cu niste companii FOARTE mari (una tocmai s-a listat la bursa acum cateva saptamani), cu marketing managers platiti greutatea lor in aur. Oameni care nu sunt in stare sa mute un property in Analytics, sa citeasca niste „goals” sau pur si simplu sa intelega niste chestii minimale de conversie. Chestii pe care teoretic ei le coordoneaza si intra in job description. Oameni cu studii la nus’ ce universitati din astea la care costa 3 case un an de studiu, cu pretentii, profil de Linkedin de zici ca au inventat mersul pe jos. Care tin in mana bugete de milioane de dolari.
Partea buna este insa ca si cei care stiu ce fac au loc. Daca nu faci treaba de cacat, te ridici. Chiar si de la zero, chiar si cu accent „rusesc”, chiar si daca nu ai bani sa platesti advertising si leads. Si oamenii te apreciaza, te recomanda, clientii se intorc.
Am observat aici (poate si pentru ca nivelul de trai e o idee mai sus) ca oamenii nu au probleme sa angajeze pentru aproape orice. trebuie curatate burlanele? Chem un specialist. Trebuie schimbat un bec la masina? Ma duc la service. Daca le spui, plm iti ia 5 minute sa faci tu asta si iesi mai ieftin, majoritatea imi raspund „stiu, dar trebuie si ala sa traiasca”.
Odata ce nevoile de baza sunt acoperite (cam orice rupt in cur, daca doreste sa munceasca, poate sa traiasca OK), oamenii sunt mai relaxati, mai intelegatori, mai deschisi spre comunitate.
De comentat impotriva altora nu prea te tine, pentru ca nu stii cand ti se intoarce rahatul. Si aici nu se trambiteaza ca x si-a bagat picioarele in lucrarea ta, pur si simplu nu-l mai recomanzi sau nu-l mai chemi. Daca faci prea multe valuri de genul asta, incep sa te ocoleasca, asa ca taci din gura, zambesti, vorbesti de bine (cand ai de ce) si-ti vezi de treaba
Mi am adus aminte de o fraza dintr-un curs de dezvoltare personala:
Eu sunt responsabil de propriile alegeri.
Exemplu: Eu sunt singurul responsabil pentru alegerile facute, atat personale cat si profesionale iar faptul ca am ales sa fiu Asistenta Medicala, chiar daca nu ma multumeste pe plan financiar nu imi rezerva dreptul de a favoriza si oferi serviicii selective doar celor care imi ofera recompense financiare, pretinse de la oameni vulnerabili care daca isi permit, vor avea parte de compasiune si de servicii medicale superioare, daca nu viata e greu, fiecare cum poate.