Nu contează că e vorba de Putin, China sau Zimbabwe sau naiba mai știe cine. Am citit ieri încă un editorial aburitor despre nimic, plus niște știri panicarde, parcă într-o mișcare concertată de a nu rezolva nimic.
Dar eu vreau să știu altceva. Sunt invitați niște experți de la Ministerul Energiei la un CSAT întrunit de urgență pe tema asta, pentru a propune niște soluții? Se reunește un CSAT pe tema asta urgentă, care pune în pericol țara?!
Bun, criză politică, asta e una, dar secretarii și experții de prin ministere nu se schimbă odată cu ministrul, nu toți oricum, se lucrează la plănuit niște centrale nucleare sau la niște parcuri de fotovoltaice pe terenul aeroportului Adunații Copăceni sau alte idei din astea istețe?
Ceri prea mult. Nu-s in stare sau nu vor-ca e cu semnat si asumare de responsabilitate.
Este greșit cum gândești. Din 2007 suntem în hora EU. Ai auzit de vreo tara din EU care sa fi demarat acel CSAT? Slovenia și Polonia au probleme oleacă mai mari ca ale noastre tot dpdv energetic. Este piata libera EU. Ce sa facă in CSAT? Sa reciteasca comunicatele ACUE, sa consulte zeci de teme de disertație sau doctorat privind eficienta energetica? Soluții sunt, dar sunt de competenta CSAT pana la un nivel in care cu adevărat ar putea in pericol independenta statului
Ma pis pe Csat, oricum e plin de cartite.
Ziceam de partea asta:
Polonia era cel mai mare cumparator de carbune al nostru. Dar de cand a cazut excavatorul din valcea….M*** ca nu au ce cumpara. Asta din prostia unor numiti politici care au fost avertizati ca o sa cada malul si cu el toata macaraua. Au zis „datii acolo ca noi trebuie sa producem cota, nu ne oprim pentru nimic in lume”.
Acum cam tot ce era in jur va muri din punct de vedere economic.
Polonezii plănuiesc construirea de reactoare nucleare modulare pentru energia electrica, pentru a nu mai depinde de gazul rusesc.
Nu e o idee rea deloc și își cam baga ceva prin politica EU. La urma urmei energia nucleara e cea mai eco dintre eco momentan (mă refer la producția de masă, nu la off grid-eri)
@Raul, remember Cernobil?
Parca si vad cum se va derula licitatia pentru construirea reactoarelor si cum va fi castigat de cine stie ce dracului de firma de apartament care va subcontracta celui care da pret mai bun. Calitatea va fi lasata pe ultimul loc. Sa vezi atunci ECO cand va sari in aer primul reactor.
@FlaviusM, remember Franța?
Țara aia care are 56 de reactoare nucleare, fără nici un dezastru gen Chernobîl?
Pe cuvântul meu, să dai exemplu Chernobîl ca reprezentativ pentru energia nucleară e ca și cum ai zice că Lada e reprezentativă pentru industria auto mondială, și că un S-klass e doar o Lada mai bine antifonată.
Rușii au făcut cel mai ieftin și cel mai periculos tip de reactor posibil (am văzut și eu ultimul episod din seria HBO, deci sunt expert :)) ) în stilul comunist de a ascunde și de ne preface că totul e bine, stil pe care l-am cunoscut și noi ca țară foarte bine.
Tot curentul ăsta de a face din nuclear opțiune non-eco e o prostie promovată și intens mediatizată de ruși pentru că ghici ce? Alternativa e gazul care…vine de la ruși. Centralele pe gaz sunt cele mai ieftine și mai rapid de construit, dar depinzi în totalitate de gazul lor.
Orice e energie verde nu e amenințare pentru ruși, deci mai rămâne nuclearul și cărbunele. La cărbune nu ai ce bias să construiești pentru că există deja, așa că se concentrează pe nuclear.
Ce interesantă coincidență…
@FlaviusM: vezi că reactoarele nucleare modulare, sînt de dimensiuni mici(folosesc mult mai puțin uraniu decît la Cernobîl). Destinate să servească cîteva comunități, nu fabrici și uzine.
https://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-power-reactors/small-nuclear-power-reactors.aspx
Lupa mea, a trecut vreunul de primul rand? Bhaaa, unde plm traiti? Cum dracu sa faci comparatie intre Romania si Franta in ceea ce priveste energia nucleara?
CEO se duce pe lupa ca astia nu sunt capabili sa monteze instalatii eficiente pentru desulfurare, asta dupa ce s-au facut investitii de milioane de euro in sectorul asta, si UE ne strange de OO ca inca arunca poluare in aer peste limita legala. Voi credeti ca o sa ajunga cineva competent sa realizeze atomocentrale cand statul nu este capabil sa reduca poluarea centralelor actuale?
@FlaviusM
Dacă vorbim strict de capacitatea statului român de a face ceva, ai dreptate.
Cred că cea mai mare prostie a româniei este că nu facem cu francezii ceva pe nuclear. De ce? Pentru că ar putea face și lobby în UE să o lase mai moale cu cerințele. Adică Franța ar avea tot interesul să sprijine orice demers spre tehnologie nucleară pentru că ar însemna bani și pentru ei.
Așa noi facem cu americanii, care-s la 30,000 km distanță și își aduc aminte de noi când mai tresare câte-un bip pe radarul de la Deveselu, și li se rupe de UE.
Cum ce facem? Cumpărăm acțiuni la Nuclearelectrica și plecăm în vacanță. A crescut SNN in ultima lună cât nu a crescut tot anul.
Întrebarea e cât va mai creste? Când e de vândut?
Singurul lucru bun pe care-l aduce criza asta e ca orasele din Romania nu vor mai putea subventiona caldura si-si vor da seama pe viitor ca singura solutie sunt investiile in tevi si centrale performante.
N-ai cum tu oras ca Timisoara, locul 3 pe tara la Pib, sa fii in stare sa-ti incalzesti cetatenii.
lasă Timișoara, tati, uită-te la București cât subvenționează gigacaloria…
https://twitter.com/zoso/status/1452659698411388936
In fapt, in Bucuresti se subventioneaza „gigacaloria” care practic este transpusa in pierderile de apa din sistem.
Anul trecut, plateam 200-250 lei caldura la garsoniera + apa calda, pe cand la casa plateam 900 lei caldura si apa calda. (casa este de 5 ori mai mare, iar la casa am avut in permanenta 22 de grade si apa calda la discretie) pe cand la garsoniera am avut caldura cand au vrut ei si apa calda la fel.
Mi-as pune centrala daca as putea sa nu depind de nimeni, dar in practica nu e asa usor.
Asa ca mai usor cu subventia bucurestenilor platita de toata tara.
Sa spunem ca o primarie intr-o luna de vara are cheltuieli de 100 de lei. Iarna, pentru ca subventii cheltuielile ar fi 120 lei.
De unde luam cei 20 de lei diferenta? R: din fondul de rezerva.
Cine primeste bani din fondul de rezerva? R:Primariile care sunt prietene cu puterea.
Acum PNL are nevoie de USR si PSD, cum poate obtine voturi?
R:Santajandu-i/ promitandu-le ca-i vor scoate din iarna cu bani din fondul de rezerva.
Ca in oricare alt domeniu, statul / primariile, in exemplu nostru merg pe pierdere si nu e vina cetatenilor, corect?
Ce vreau sa spun eu este ca in Bucuresti, oamenii platesc caldura la pretul echivalent confortului, cum este si in cazul persoanelor care au centrala.
Nu ai cum sa platesti 600+ lei caldura unei garsoniere + apa calda, cum ar fi fost pretul fara subventie, mai ales ca nu iti garanteaza nimeni functionarea continua 24/7.
In septembrie 2020, Elcen a declarat ca sunt pierderi de 2.2 milioane litri de apa fierbinte pe ora in Bucuresti.
In alte orase din tara subventiile sunt mai la fel sau chiar mai mari decat in Bucuresti.
@Vlad: acum imagineaza-ti ca nu exista subventii, bucurestenii platesc pretul intreg si banii care nu se mai duc in acele subventii se duc in tevile gaurite. Ar durea la portofel, dar ai avea caldura si apa.
alunelu, ești un nenorocit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@alunelu problema nu este de portofel, este la prostul management al retelei. Tu ai centrala, consumi 100 kWh si primesti caldura de 100 kWh. Imagineaza-ti ca tu la centrala platesti 100 kWh si primesti caldura de 30 kWh. Ti se pare corect? E ca si cum ai merge cu centrala la blana dar ai geamurile deschise si apoi te miri de ce e frig in casa.
Asta se intampla in Bucuresti acum, platim 100 kWh sa primim caldura si apa calda, dar primim de 30 kWh si nici nu avem siguranta ca o sa primim in mod continuu din cauza avariilor care pot aparea si apar foarte des.
Risipim in acest sens 3 resurse limitate: bani, apa si energie.
Vlad,
Ti se pare mai corect ca toata tara plateste pentru ca Bucurestiul sa aiba caldura subventionata? Si transport in comun subventionat?
@mihai007: pai asta este problema, se subventioneaza ceva de care nu beneficiaza in mod real absolut nimeni, ma refer la reteaua de termoficare. Ca sa intelegi, ca sa ajunga apa calda la calorifer, se pompeaza cu 66% mai multa apa decat este nevoie. Ca sa incalzeasca idiotii astia Bucurestiul, au nevoie sa zicem de 100 litri apa, ei trebuie sa incalzeasca si sa livreze 300 litri ca sa ajunga aia 100 la cetatean. Mi se pare absolut normal ca statul sa sustina pierderile pentru ca oamenii nu au alternativa de a-si monta centrale proprii si sa plateasca fix cat consuma.
In legatura cu transporturile, nu sunt de acord cu subventia pentru ca, ca orice serviciu, ar trebui sa se autosustina si sa aiba oarecare profit mai ales ca este o ramura critica si ar trebui gestionata foarte bine. Am citit de curand ca la STB, doar 10% din utilizatori platesc biletul.
Vlad,
In 1997 in Bucuresti apa calda era inexistenta in Drumul Taberei in perioada verii iar apa rece cu portia. Asta in timp ce in Cluj aveam apa calda si rece non-stop. Dupa 25 de ani si miliarde de lei pompate in termoficarea Bucurestiului problemele persista.
Ironia este ca populatia altor orase (care plateasca platesc gigacaloria mai scump decit Bucurestiu) ajuta capitala sa ofere cetatenilor gigacaloria le pret redus. Asta chiar daca veniturile bucurestenilor sint superioare celor din alte orase.
@mihai007, ti se pare corect ca Bucurestiul subventioneaza aproape toata tara (cu 2-3 mici exceptii)? Nu mai visa prostii cum ca subventiile primite de bucuresteni provin din banii produsi de celelalte orase.
Bucurestiul genereaza cam 24-25% din PIB in conditiile in care are intre 10-15% din populatia tarii. Cauta orice articol despre PIB-ul pe cap de locuitor si o sa vezi ca valoarea acestuia este dubla fata de urmatoarele 3 clasate (Cluj, Timisoara, Constanta).
@Andrei G, nu prea are sens comparatia nici pro nici contra, orice oras mare in care se pompeaza bani si care devine hub va duce pub-ul tarii dar e amuzant cat de incompetenti sunt jegosii de la butoane, stiu de problema de ani buni dar li se pare normal ca nimic sa nu se schimbe, cred ca romanul e invatat cu jugul altfel nu-mi explic
Pai nu declara ministrul Energiei pe la inceputul anului ca o sa fim exportator de gaze, ca vom avea mai mult decat consumam? Din Marea Neagra, zic. Chiar zicea ca vom avea o surpriza placuta, ca s-a rezolvat si cu legea off shore, se trece la treaba.
Eu astept cu incredere. E adevarat ca Engie mi-a trimis notificare cu un pret aproape dublu din 1 oct, dar l-am tratat ca pe o gluma, evident. Mai ales ca avea si o fraza de-aia de genul ‘continuam sa fim partenerul tau de incredere’.
Trebuie sa stii sa citesti printre randuri…
Engie i-a notificat pe ai mei ca de la 17.11 pretul de furnizare a gazului va creste de la 0.123 lei/kWh la 0.50 lei/kWh (fara tva).
Noi, care citim blogul asta, sa zicem ca ne descurcam sa schimbam furnizorul de gaze. mai putin de 0.30 lei/kwh nu am gasit, asa ca ne asteapta o iarna interesanta.
In Romania lipseste planificarea pe termen lung. Cine vrea centrala nucleara, sa-si faca
La EON, tariful ‘standard’ e 0.24 si pe contract e vreo 0.36 acum… nu inteleg de ce as face un contract nou pe gaz.
Pai si cand plateai 20 de lei factura de curent nu te gandeai, din intamplare, ca poate nu e ok sa platesti chiar asa putin?
0.12 lei / kWh lol.
Scuze, am citit printre randuri, nu am vazut ca este vorba de gaz.
Stii ca statul ia mare parte din profitul companiilor energetice ca sa plateasca pomeni electorale si datorii? Adica le lasa in fundul gol, ca nu au bani de investitii. Tu vrei gandire pe termen lung de la idiotii astia?
Idiotii astia care ne conduc au fost votati de idiotii de noi.
Sa zicem ca un om politic s-ar apuca sa spuna in campanie adevarul diverse chestii adevarate despre sistemul energetic, subventie sau durata si sumele de bani necesare pentru un program adevarat de modernizare al unui sistem de termoficare.
Acel om ar fi spulberat in alegeri. L-ar vota familia si ceva prieteni. „Sa ii spui tu lu’ coana ma-ta ca o sa am apa calda si caldura la parametri peste zece ani”
In concluzie, oamenii politici fac ce le cere piata. Mint de ingheata apele in campanie si cheltuie toti banii pe termen scurt, sa se aleaga din nou. Si se roaga ca prabusirea sistemului sa nu se intample pe tura lor. Cine se baga in investitii pe termen lung? Cum zicea cineva, pe termen lung toti suntem morti. De ce sa ne batem capul?
nu te contrazic, cam acelasi lucru l-am spus si eu. ne zbatem in bula noastra. tara e plina de prosti care au crescut alti prosti la randul lor. asa ca generatiile actuale sunt pierdute.
a zis nenea Moise Guran ca o sa fie mai ieftin sa ne incalzim pe electric decat pe gaz sau alte fosile.
Moise Guran este expirat de cand era tanar.
Când o să avem 25 de centrale nucleare ca Franța, atunci da.
Curentul cat si gazul se vor scumpi cu ~40%. Nu doar gazul.
Deci Moise Guran ca de obicei nu stie ce vorbeste.
păi, da, România face singurul lucru care poate fi făcut în contextul ăsta, adică nu face nimic și speră împreună cu toți ceilalți că furtuna va trece. în momentul în care scriu aici, NATGAS a trecut de $6100 (a început anul în jurul $1000) și suspiciunea mea este că nu se fac tranzacții „pe bune” la prețul ăsta. se încearcă evident ținerea prețului la nivelul ăsta până când EON&co. vor epuiza gazul deja cumpărat la prețuri omenești și vor fi nevoiți fie să stingă aragazul, fie să cumpere de 5 ori mai scump. evident, cineva nu a luat în calcul că măcar o parte din trilioanele de dolari care circulă free floating prin sistem se poate îndrepta și către una dintre cele mai banale și nespectaculoase commodities; ghinion.
Te intrebi de sedinte CSAT pe domeniul energetic? Pai, cate CSAT-uri au fost din ianuarie 2020 pentru a discuta problemele grave legate de pandemie?
Hai cu fotovoltaicul pe bloc!
Toata nebunia privind preturile din energie era stiuta de ceva vreme. Pentru muritorii de rand problemele aparusera fix de prin primavara-vara, iar pentru cei care isi puneau intrebari existentiale primul indiciu a fost la pana de curent din zona Nord-Vest ce s-a intamplat prin ianuarie anul curent.
Mai mult citisem pe profit.ro la un moment dat un articol conform caruia Guvernul prin ministerul Economiei isi cam asuma ca iarna asta s-ar putea sa avem gaz/curent electric pe program din cauza contextului curent. Si cand spun pe program ma refer ca intr-o prima situatie vor fi afectati consumatorii mari si abia apoi pulimea.
Practic solutia noastra este sa ne rugam sa fie o iarna blanda, sa treaca un pic furtuna mai punem de o mica subventie si din primavara om vedea ce va fi. De fapt cam asta este singurul plan concret pus pe masa si ca sa se intample ar cam trebui sa fie un Guvern cu ceva puteri. CSAT poate sa aiba un cuvant daca situatia se impute rau si independenta energetica si daca ajungem acolo lucrurile se complica si apar alte probleme.
Bineinteles daca ne-am fi facut mai bine treaba acum niste ani si am fi acceptat sa folosim gazurile de sist plus ce mai e prin Mare Neagra, alaturi un nou reactor la Cernavoda problemele astea nu ar fi fost. Insa din pacate ne-am concentrat pe prostii si vom plati acest pret si asta nici mama CSAT-ului nu ne poate scapa.
și la gaz și la en.el problema este prețul, nu disponibilitatea; există resurse suficiente și de una și din cealaltă-nu prea sunt clienți dispuși să plătească prețurile curente. România este prea mică pentru a modifica trendul într.o piață uriașă, oricât de mult ar produce. de altfel, nici Gazprom.ul nu poate face prea multe deși este evident că nu este deloc confortabil cu situația.
Sunt de acord ca e o problema cu pretul si ca se face la greu specula acum. In acelasi timp la nivel de disponibilitate avem o problema. Mai precis tu ai nevoie iarna asta de o cantitate de energie si o vrei intr-un interval de timp. Faza nasoala este ca nu esti singurul in aceasta situatia si mai sunt si altii care vor asta. Si ca sa iti ia fata pluseaza, odata inceput jocul asta pretul urca foarte repede, insa cel care livreaza acea energie are o limita. Odata atinsa acea limita disponibilitatea devine o problema si se sta un pic la coada.
La energie electrica nu e vizibila aceasta problema, dar la gaze da. Oricat de mult vrei sa platesti pe gaze si Gazprom are o limita privind ce iti poate da. Odata atinsa acea limita se sta la coada si aia e.
sincer, o criză reală mi.i se pare destul de improbabilă; europa nu are mai mulți consumatori și industria abia s.a întors aproape de nivelul pre.pandemic-dacă sistemul a ținut atunci, ține și acum. accidentele sau condițiile meteo de tip dezastru pot cauza probleme pe segmentele upstream/midstream, dar limitate. by the way, gazprom.ul lucrează cu scenarii gen -30 grade Celsius la 10 cm sub nivelul solului-si nu cred ca vreodata s.a inregistrat asa ceva în europa.
@ValentinP
Nu cred ca scenariul descris de mine s-ar putea intampla, dar ar fi o greseala ca acesta sa nu fie luat in seama si sa nu fie pregatit cumva. Iar dupa experienta cu acest virus ceva imi spune ca mai toate tarile se tem de scenariul asta si au intrat in mania pregatirilor. Chestie care nu vine decat sa mai mareasca pretul si asa mare la gaze.
Greseala noastra ca tara a fost ca nu ne-a interesat niciodata independenta energetica desi resurse pentru acest lucru ar exista. Acum suntem cumva la mila vremii si tot ce speram este sa fie o iarna calda ca sa nu ramanem rupti in fund.
@Asdad2005. eu aș zice că prioritățile României, astăzi, sună cam așa; zero: combaterea sărăciei, măcar la nivel de Ungaria, nu vise gen Norvegia; că tot veni vorba, oare dom’ președinte este ok că țara pe care o reprezintă împarte podiumul cu Ucraina la capitolul furnizori de carne vie pentru restul lumii? pe urmă, educația (măcar la nivel de Ungaria, nu vise gen Singapore); pe urmă spitalele, asistența socială, pensiile, infrastructura. independența energetică rămâne pentru cei care vor veni după noi-trebuie să le lăsăm și lor ceva de făcut. ha-ha.
Se face, se construiesc la greu parcuri eoliene si fotovoltaice. In curand nu o sa avem retea care sa preia tot ce vor produce noile parcuri.
Doar anul asta au intrat 5 noi firme in ro care sa dezvolte astfel de proiecte iar legislatia tot de anul asta permite constructia de fotovoltaice si pe terenurile agricole de calitate slaba din extravilanul localitatilor.
Dap, de asta atunci când expiră subvențiile primite de la stat se scot eolienele din funcțiune, că sunt f rentabile. Și asta în Brandenburg, Germania unde vântul suflă destul de tare și constant.
Dacă pun tot pe banii noștri (vezi certificatele verzi din facturi) si apoi vînd si pleacă cu toti banii in buzunar, cum a făcut CEZ, rămînem ca pînă acum, și futuți și jecmăniți…
@bezmetique. cam tot ceea ce ține de renewables este „work in progress”; nu sunt foarte rentabile (din pdv energetic) și nici profitabile din cale afară. dar cineva trebuie să le dea o șansă-poate că așa zisa încălzire globală este un caz de isterie colectivă, dar poluarea și efectele ei sunt reale, și ceva trebuie făcut în legătură cu asta. singura discuție care merită purtată este în legătură cu energia nucleară, dar aici este ca și cu vaccinurile: oricum nimeni nu convinge pe nimeni așa că mai bine o lași naibii de polemică.
Nu expira nene, ca subvențiile alea se acorda pe 25 de ani.
Ne plângem ca le plătim apa calda bucureștenilor, dar nu ne plângem ca din 2008 și pana acum am dat din buzunar 20 de fucking miliarde de euro pentru visele umede verzi ale ecologiștilor.
În fiecare an, numai din certificatele alea verzi de pe factura dam 125 de fucking milioane euro.
Daca imi permiti un link: https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cum-se-straduiesc-klaus-iohannis-si-florin-citu-sa-ne-scumpeasca-curentul
Se pare ca facem ceva…dar nu in directia care trebuie.
Mi se pare ok subventia de la primarie avand in vedere faptul ca nici apa calda nu e mereu si nici caldura, si-n anii trecuti cand nu se agita lumea cu subventia nici apa calda nu aveai la 5-6 dimineata cand veneai acasa. Asta se intampla de ani buni si cand ma duceam la centrala si le ziceam ca dau apa calduta la -5/-10 grade brusc se transforma in apa fiarta cateva zile si dupa aia reveneau la vechiul obicei. Cand o sa am 24/24 apa fiarta si caldura atunci pot comenta de subventii, pana atunci sa plateasca primaria metri aia cubi de apa rece venita pe teava de apa calda, apometrele mele inregistreaza si apa aia pana la urma.
Ce intelegi prin criza energetica ? Nu avem mai putina energie: gazul la fel iasa din pamant, petrolul la fel, vantul si apa nu s-au schimbat, energia nucleara ruleaza fin in continuare. Acum pur si simplu sunt manevre: au bagat niste intermediari, se tranzanctioneaza energia la bursa, pretul e la liber oarecum, bam ai o marire de 20-30% la curent, gaz, benzina care va intra in buzunarele baietilor destepti. Energia e tot acolo si ne asteapta cuminte, trebuie doar sa … platesti mai mult. E destula energie. Ce sa faca CSAT ? Sa declare razboi curentului ?
nu e nici o criza energetica. este INFLATIE datorita tiparirii in nestire de bani de catre majoritatea bancilor centrale in ultimii 10 ani. e inflatie globala – nu te poti refugia dintr-o valuta in alta; e muie larga celor care finanteaza ! muie data de cei care cheltuie (si rareori investesc)
Nici măcar nu se mai tipăresc, ar fi risipă de hîrtie și cerneală. Acum banii sînt infiniți, fiind electronici. Se înmulțesc cu fiecare dobîndă, mai ceva ca-n povești.
La câte mii de miliarde s-au pompat in pandemie pentru ajutorarea populației, o țâră de inflație e obligatorie.
Ma distreaza cum toata piata asta pe energii verzi pica in plasa… „nu ne putem pune cu China la pret si volum”… la produs panouri solare de exemplu sau alte chestii.
Ideea in sine nu o inteleg, ok … acolo sunt cele mai ieftine, acolo sunt cele mai usor de produs… Hai sa vedem de ce? Hai sa identificam ce trebuie facut longrun, cam asa ar trebui procedat cum a facut Tesla cand a dezvoltat o tigla fotovoltaica.
Dai un set de criterii si le rezolvi toate daca se poate… si te decuplezi de China unde se poate.
PS: Ma distreaza cum efectiv cei care sunt cunoscuti pentru produsele de cea mai joasa calitate sunt cei care tin in sah o piata cu produse de cea mai joasa calitate… poate chiar acolo e solutia, sa ii bati cu propriile arme, sa-i fortezi sa schimbe jocul… nu stiu, dar cu siguranta e un joc pierdut din start daca nici macar nu se incearca.
„Hai sa identificam ce trebuie facut longrun, cam asa ar trebui procedat cum a facut Tesla cand a dezvoltat o tigla fotovoltaica.”
Sclavi in fabrici + durere in penis de poluare (cand vorbim de china). Asta au facut.
Smogul ăla de prin orașele chinezești, unde staționează cu zilele, de unde crezi că este?
Da, se discuta. planuri pentru foto-voltaice 2022+2023 peste 3,5GW (pentru cine nu știe este o cantitate enorma de putere instalată – în cea mai rece/calda zi din an România consum instant 8,5-9 GW). ceva proiecte pe eolian. desigur cea mai de ajutor investiți ar fi Cernavoda dar acolo sunt alte interese + incapacitatea Transelectrica de a transfera putere din zona Dobrogea fără o investiție majora în infrastructura
Mie personal mi se pare o nebunie sa stam sa depindem de gazul rusesc. E sinucidere curata.
1.As face asa, cate un camp de panouri solare langa fiecare oras (Pierderile la electricitate pe „conducta” sunt destul de mari si e bine sa fie sursa de curent aproape), si modernizate toate centralele, aduse la zi, sa consume cat mai putin.
2.Fortata treaba asta cu reabilitarea energetica a cladirilor prin ajutoare si impozite marite pentru cei care nu au nu vor sa-si reabiliteze cladirile energetic. (Pe sistemul, uite cois iti dau si eu o cota din ce ai nevoie sa-ti reabilitezi blocul/cladirea, restul il pui tu. Aaaaa nu vrei nici asa? Ia un impozit dublu).
3. Scos gazele alea din Marea Neagra si folosite/vandute mai departe printr-o companie de stat sau vandut la OMV cu cota din pretul la care e vandut gazul . EX: iau 30% din pretul la care vinzi tu dar sa nu fie mai mic de 95% din pretul mediu al pietei (ca nu cumva sa vanda la o subsidiara din Panamea super ieftin si dupa sa-l dea mai departe la pret normal).
Citu-le sa ma suni sa-ti dau contul, hai ca ti-am facut tema pentru acasa.
Pai se intalnesc ministrii energiei din statele UE chiar astazi, pentru a discuta problema crizei energetice. De ce ar face ceva ai nostri?
Hmmm.
Crezi ca „jupanii” ce „carmuiesc” Romania stiu sa faca ceva si pentru noi?
Dau cazul Colterm Timisoara: in ultimii 15 ani s-a construit in draci in Timisoara si comuna Dumbravita. Autorizatia de constructie se da de primarie. La cate din autorizatiile astea de constructie s-a dus sefimea Colterm sa zica: boss, am teava in fata casei/blocului/constructiei, hai sa iti dau eu caldura? In ultimii 5 ani la nici una.
Si asta e cazul de muieti is posmagii.
Sursa e cifra de afaceri a Colterm pe ultimii 5 ani.
Daca toti „jupanii” Romaniei traiesc dupa vorba cantecului:
„Cu rupere de pula ma trezesc dimineata
Vreau sa traiesc las-o-n pula mea de viata”
La ce sa te astepti?
Noi sa fim sanatosi, ca Statul Roman se duce dracului.
Facem https://youtu.be/hQ4Y_I4Myqs?t=86
„dar secretarii și experții de prin ministere nu se schimbă odată cu ministrul” corect, dar e ca si cum n-ai avea sef, la ce sa te stresezi sa muncesti daca nu e nimeni sa te dea afara? Ii doare la basca.
Și mai mult decît atît, mai bagă și bețe in roate atunci cînd nu le convine ceva.
Pana sa faca statul ceva, ca ei nu au fost in stare sa decida daca sa anuleze sau sa pastreze ora de vara, am luat eu masuri:
-verificat termopanele, schimbat toate, rezultatul: acum, cu doua zile de -5 grade in Brasov, centrala porneste de doua ori mai rar, si merge cate 2-3 minute, astept cateva luni sa ma uit pe graficul actualizat. (am un excel cu consumul de gaz si curent din 2012 pana acum)
-verificat fiecare gaura pe unde se pierde aer din apartament (ventilatie baie, camara, usa intrare, etc.)
-schimbat si dimensionat caloriferele pentru centrala in condensatie sau pompa de caldura Aer-Apa, Daikin Altherma Hibrid e 15 000 lei si e cat o centrala pe gaz. Face cadura cu pompa de caldura si apa calda pe gaz, daca e frig rau porneste pe gaz.(calculat puterea caloriferului pentru temperatura apei 50 grade in loc de 70 grade cum am acum)
-verificat marii consumatori de curent (frigiderul consuma 1.3 kWh/zi, il mai las)
– legat masina de spalat vase si rufe la apa calda, economie 1-2 kwh de curent/ ciclu spalare, la o spalare pe zi se aduna intr-o luna 30-50 kwh economisiti
Urmeaza:
-dat jos AC-ul Samsung fara inverter din living si pus unul Daikin cu inverter, am montat deja Daikin in dormitor, l-am testat pe caldura, nici macar nu se misca contorul. Cand pornea samsungul falfaiau becurile. (aici o sa combin cu pompa de caldura Daikin Alterma, unitatea ei externa e multi-split si leg si AC-ul la ea)
-pus jaluzele orizontale afara, izoleaza termic si iarna si vara, bonus reduc sunetul de la dementii cu cazane cu toba sparta.
-dat centrala de la 22,6 la 22, ca nu moare nimeni (aici mai sunt certuri mici cu sotia)
-schimbat capul robinetelor de la calorifer si pus programabil, in living noaptea nu sta nimeni si ar merge 20 grade in loc de 22.
-etc.
P.S. nu sunt zgarcit, stau in tricou si pantaloni scurti, am facut frigul destul la ai mei, aveam 15 grade in living
Deci am găsit soluția, nu mai fiți săraci și cumpărați echipamente performante, casă bine izolată, geamuri noi, etc :))
24 grade pe linie, nu mai mult de 250 lei gazul (centrala Buderus plus aragaz) in cea mai friguroasa lună de iarnă, fără fițe inutile cu capete programabile sau termostatate.
Tu ai masina de spalat vase dar ne explici cum faci economie? Pune mana pe burete si spala vasele ma puturosule ca faci economie la curent. Cu atata te mai te si incalzesti si poti sa lasi temperatura cu 1 grad mai jos la centrala.
@Cryssy, in Brasov 1 metru cub de apa e 7 lei. Eu cand spal vasele manual consum 100 litri de apa pe zi, pe masurate. Masina de spalat vase consuma 10 litri de apa pe zi, adica de 10 ori mai putin.
Fa calcule inainte sa deschizi gura!
Costi,
Vad ca te lauzi dar nu spui toata povestea.
Mai simplu ar fi sa pui in balanta cit ai cheltuit pe toate modificarile facute si citi bani ai economist la facturile de energie. Poate sa spui si in citi ani iti amortizezi schimbarile facute.
@Mihai007, spun, dar nu are relevanta, oricum aveam in plan sa renovez, nu vreau sa amortizez nimic. Acum platesc gazul 0,13 lei/kWh la Tinmar. Din ianuarie 2022 o sa fie altul pretul si o sa ”castig” si mai mult din ce am investit in renovare.
O sa vin cu detalii in mai 2022 cand se termina iarna la Brasov. Sau cand o sa fie -13 grade sa vad cat consuma centrala intr-o noapte. Ca am masuratori din anii trecuti cu termopanele vechi.
Eu am dat idei de economie, unde sa se umble la consum.
-termopane 5100 lei, manopera gratis
-aer conditionat 2700 lei cu tot cu montaj
-maina spalat vase 2100 lei
-baterie cu senzor la baie 700 lei
-usa apartament 1600 lei
-calorifere+robineti etc. 2000
Deci in total vreo 15000 lei pentru chestii care micsoreaza consumul, cu mentiunea ca AC-ul e si pentru back-up cand taie rusii gazul.
Costi, bravo. Dar, spune-ne ce marca sunt masinile de spalat vase si rufe sau cum le-ai pus tu pe apa calda? Aveam inainte masina de spalat rufe Daewoo cu bule si aia functiona cu apa cald, direct. Dar, in ofertele de masini de spalat noi nu am gasit sa mearga alimentate cu apa calda. Daca le alimentezi cu apa calda pe circuit de rece, nu mi se pare OK
Bosch SPV2HKX39E/07, are setare în meniu (în aplicația de telefon) pentru apă caldă.
Iar mașina de spălat rufe e LG direct drive, nu are două intrări, nu scrie nimic în manual. Centrala e setată la 40 grade, mașină spală la 40 și 60. Dar i-am dat de test spălare cu 20 grade și nu a zis nimic.
Costi, multumesc. Poate la urmatoarea masina de spalat vase, sa iau modelul de la Bosch. Cand am cumparat modelul de acum, am intrebat vanzatorul de model care sa se alimenteze si la apa calda si nu aveau asa ceva
Eu zic doar atat. Cati ani ai fi platit gazele cu banii de pe pompa de caldura?
Dar cu banii de pe termopanele schimbate? Cu aia de pe centrala? Cu aia de pe caloriferele?
Crezi ca peste 5 ani n-o sa imbatraneasca cauciucul de la termopane ca sa ai iar pierderi?
Apreciez faptul ca ti-ai pus casa la punct, toti ar trebui sa facem asta, mai ales aia care ne permitem.
Totusi, mai sus ai facut ca Ecaterina cea Mare: „N-au paine, sa manance cozonac!”
Scopul jocului e altul. Trebuie sa astupi gaurile mari cu banii pe care si-i permite un muritor.
@Kilroy Dacă iei Bosch, să aibă wi-fi, să poți folosi aplicația Home Connect. Dacă vrei să setezi ceva din butoanele ei, mai bine te spânzuri. Dar mașina e OK, spăl zilnic la programul scurt de o oră 60 grade.
La toate investițiile în echipamente performante calculul nu se face liniar (ex. De 15000 lei cumpărai X mc de gaz) Calculul e valabil AZI. Maine energia se scumpește iar gazul va fi din ce în ce mai puțin deci din ce în ce mai scump.
Partea cea mai proasta este ca o pana de gaz e groaznica, dar una de curent ne baga în evul mediu și aici nu sunt soluții individuale, decât eventual cu costuri foarte mari.
Se plănuiește cumpărarea de parcuri voltaice.. De la câteva companii (germane) cu un preț de 2.8 ori mai mare. 1,5 milioane de euro la putere de 1 MW/ora în loc de 600.000.de euro.
Boss… vreau și eu 1mw la 600k… cum facem ca vad ca te pricepi…
Sunt mai multe intrebari ce stau fara raspuns:
De ce nu actionam pentru a extrage gaze din Marea Neagra?
De ce sta BRUA fara gaze?
Cand a fost un peesedinte roman in Georgia, Ajerbaidjan, Iran, tari cu gaze la greu?
De ce nu am finalizat termocentrala Iernut?
De ce nu lucram la modulele 3 si 4 de la Cernavoda?
De ce nu ne apucam de hidrocentrala Tarnita?
De ce nu terminam hidrocentralele de pe Jiu?
Cumpărăm Bitcoin
și intrăm într-o buclă infinită
Vizavi de energia verde mi se pare foarte interesant de combinat panourile fotovoltaice cu încălzirea pe baza de izvoare termale. Din cate am citit până acum, pentru persoane fizice nu sunt disponibile baterii și de aceea este „convenabil” să faci contract cu statul. Mai trebuie sa discut cu un inginer să vad daca chiar putem sa aplicăm in practica. E posibil să greșesc cu unele detalii, că nu am mai citit nimic de vreo 3 luni, vizavi de energia verde.