De ce învățăm engleză și franceză la școală?

De ce nu chineză, sârbă, greacă, vietnameză, japoneză…
Engleza și franceză sunt limbi de circulație internațională. De ce? Cum de au ajuns aceste două limbi, vorbite inițial în două „puncte” de pe Glob, limbi de circulație internațională? (btw, engleza e… franceză, de fapt)

The English language is a lot more French than we thought, here’s why
French and Latin make up the largest portion of English core vocabulary. After the 1,875 most frequently used words out of the 250,000 words in distinct English vocabulary do French and Latin dominate the English language, achieving a share of 56% at the core vocabulary level

În spiritul textului meu de acum câteva zile, despre eleganță, putem compara ce se întâmpla cândva cu ceea ce se întâmplă azi în UK. Comparați două texte:

At its height it was the largest empire in history and, for over a century, was the foremost global power. By 1913 the British Empire held sway over 412 million people, 23 per cent of the world population at the time, and by 1920 it covered 35,500,000 km2 (13,700,000 sq mi), 24 percent of the Earth’s total land area.*

 

Șoferul lui Cristiano Ronaldo a stat aproape 7 ore în benzinărie cu noul bolid și a plecat fără să alimenteze
Totul s-a petrecut în ziua de marți, atunci când noua achiziție din garajul lui Cristiano Ronaldo a fost surprinsă de jurnaliștii de la Mirror într-o benzinărie din apropierea casei fotbalistului. Super bolidul a ajuns la peco la ora 2:20 pm și a staționat acolo 6 ore și 40 de minute, înainte ca șoferul să-și piardă speranța și să plece, fără a alimenta.

Am zâmbit. Ce mai, am râs. Râdeam singur ca prostul… cât de proști sunt.
Dar nu am râs deloc acum câțiva ani, când am auzit de Brexit.
Când am auzit că vor Brexit, că s-a votat Brexit, am zis, am știut dinainte că nu se va schimba nimic real în viața lor. În mod clar nu vor fi mai bogați sau mai frumoși. E un rahat ce vor.
Și se vede că e un rahat.
Bineînțeles, vor rezolva problema aprovizionării, dar nu vor fi mai bogați sau mai frumoși după Brexit.

 

Acest „mozaic” de poze și articole nu este despre a râde sarcastic despre englezi, să ne bucurăm că a murit capra vecinului.
Da, am râs când am citit știrea cu mașina bogatului, dar apoi m-am amărât.
Știrea este aproape exact în spiritul cărții scanate zilele trecute: Dacă englezii se împușcă singuri în picior, francezii sunt cum sunt… noi ce limbi străine vom mai învăța la școală? Ce exemple vom mai avea, ce va mai fi „aspirational” in viața noastră, care vor fi etaloanele de comparație?
Oare englezul de rând înțelege ce „răspundere” are?  Bineînțeles că nu…

 

 

* dețineau 24% din suprafața Pământului, intrau în Anglia poate sute de mii de corăbii cu de toate, avea englezul bogății și resurse adunate de pe tot Globul… cu ce rezultat, când îl vezi azi cât de inteligent e?
Acest lucru e trist, de fapt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Nu rad ca ma bucur pentru ca „a murit si capra vecinului” ci pentru ca a demonstrat (sper ca odata pentru totdeauan) ca a iesi din UE e o idee tampita. Asa, poate ii mai domolesc pe „inteligentii” din alte tari gen Ungaria sau Polonia.
    Rusia isi freca mainile asteptand un efect de domino care din fericire pare sa nu mai vina.

    00
    • Rusia sau US? Din ce mai citeam pe stratfor si alte site-uri de geopolitica, imi pare ca US isi doresc un UE slab. Parca, la un moment dat, PIB-ul UE (inclusiv UK) se apropia binisor de cel al US. Mai departe, cum ar suna un stat federal, gen Statele Unite ale Europei? Ar reprezenta un actor in plus de luat in seama pe scena geopolitica pentru US, pe langa China.

      Vedem cum Polonia, Ungaria si, usor usor, Cehia si Slovenia merg pe aceeasi directie – cea a conservatorismului – in contradictie cu statele din Vestul Europei.

      Posibil si ca NATO sa se sparga in 2 aliante mai mici – statele din NA si statele din Europa (ar fi de dezbatut aici si cazul Turciei).

      00
    • Ce nu vrea nimeni sa inteleaga e ca cu cat mai sparti, cu atat sunt mai f**uti!

      00
    • Exact!!!! Mai mult, cand oamenii or sa inceapa sa moara de Covid19 sa vezi ca se vor vaccina toti..

      00
    • Criza datoriilor va declanşa efectul de domino care va destrăma UE.

      00
    • Câteodată mă minunez și eu, de cum dracu o țară de pirați, de nenorociți, de militari geniali, au futut juma de glob și puține țări au scăpat neinvadate de britanici și acuma s-au comportat ca niște rednecks de Teleorman. Nu, nu, ăia din Teleorman sunt mai bătuți în cap decât rednecii de la Slatina. Trust me, I am an engineer.

      00
    • @Zarax – exact!
      Din acest motiv mi-am dorit din toata inima ca UE sa fi fost mai dura cu Grecia – or sa ii puna la colt cum trebuie sau sa ii faca sa iasa din UE. Ar fi fost o lectie dura pentru toate tarile (mai) mici din estul Europei care viseaza ca se pot descurca mai bine in afara UE decat in interiorul ei; si pretul lectiei ar fi fost platit de greci si nu de romani :)
      Pana la urma e mai bine ca a fost Brexit si nu Grexit pentru ca in cazul Greciei se putea spune ca nu este exemplu relevant, ca e tara mica, cu probleme si mai aveam un exit dupa Grecia. Asa, cu UK, se vede cum afecteaza exit-ul chiar si o tara mare si bogata.

      00
    • SUA are tot interesul sa existe un SUE puternic si bogat.

      ni ste tari care nu au nevoie de de trupe americane pentru a-si apara granitele si care participa din plin la succesul tau economic? de ce ti-ai dori asa ceva, nu? singurii care ar avea de pierdut din asta sunt rusii. ca chinezii au alte treburi. sunt mai multi decat americanii si europenii (si rusii) la un loc si economic sunt univers aparte (chiar daca in sume traduse in monede occidentale par mai mici). iar treaba lor e cu vecinii indieni, care sunt cam la fel de multi si au si ei, si colegii paki boambe. multe boambe. si toti stau cu destu pe boton. a fucking mexican standoff…

      00
  2. Pentru ca astia au cucerit mai mult de juma de glob si le-a ramas limba pe acolo ?

    E funny cum toata lumea ii face prosti pe englezi, dar uita ca au fost, sunt si vor fi una din marile puteri ale lumii.

    00
    • @Sagi: au fost, nu sunt și nici nu cred că vor mai fi.
      Englezul de rând e la fel de prost ca suedezul din Ferentari/Huedin, diferența dintre cei doi o face conducerea, care-n România e compusă din aceeași suedezi din Ferentari/Huedin și centuristele lor păduchioase.

      00
    • În perioada în care cuceriseră totul majoritatea invențiilor le făceau ei… sau dacă era ceva inventat în altă parte englezii găseau o aplicație practică și un mod mai eficient de utilizare. Asta a stat la baza imperiului, în perioada aia au fost tehnologic peste restul. Între timp asta s-a mutat temporat peste ocean și vin chinezii din spate.
      Dacă rămân superputere depinde de ei… și de cât de repede își rezolvă problemele de după brexit.

      00
    • „În perioada în care cuceriseră totul majoritatea invențiilor le făceau ei… sau dacă era ceva inventat în altă parte englezii găseau o aplicație practică și un mod mai eficient de utilizare.”
      Exact ce spuneam: ce au fost, si ce au ajuns… Nu e trist? Nu e nasol pentru noi, astialalti? In loc sa ne ridicam noi la nivelul lor, incep sa coboare ei la nivelul nostru.

    • Diferenta la ei o face atitudinea. Oricat de prosti sunt sau ii consideram noi, majoritatea tin minte cat de manipulati/mintiti au fost si la urmatoarele alegeri ii vor taxa si la urmatoarea decizie mare se vor gandi de doua ori.

      00
    • @John Temple – si pe ce baza cataloghezi tu oamenii prosti ? Daca nu stiu prin ce tari trece Dunarea, sunt prost ?

      00
    • Nu e mare o diferență între inteligența omului de rând englez sau român. Românii sunt favorabili UE nu din cauza idealurilor europene ci pentru că roexit ar însemna că nu vor mai putea merge la muncă (cules de sparanghel și căpșuni included). Dar englezii nu erau așa de săraci încât să depindă de mersul la cules. Tot ce vedea un englez de rând era că a venit cineva care lucrează pentru mai puțini bani iar el ori stă în șomaj ori acceptă salariu mai mic dar nu își mai permite să cumpere o mașină nouă sau să se ducă în vacanță mai des. La fel cum rămânii se plâng de patronii care preferă să aducă muncitori din asia în loc să plătească salarii mari aici.
      Pe termen scurt, vor fi probleme pentru că structura existentă e dependentă de legăturile cu UE. Treptat se vor rezolva și vor ajunge la normal.

      00
    • Din cauza situației economice, există o tendință migratorie de mișcare a zonei ăsteia (Europa de Est, Turcia, Iran,, statele arabe) spre Vest. Aici o să vină mai multi vietnamezi, chinezi, indonezieni, filipinezi, plus alte nații consumatoare de orez și cu culoarea rahatului pe interferon. România devine o țară atractiva pentru ei și automat o să se mute încoace+ apartenența la UE.

      00
    • Nu vor mai fi. Steaua le-a apus, cu tot commonwealth-ul lor.

      00
    • @Sagi: ești prost dacă pui botul la programul uleiul și făina pesede sau Brexitu’ lu’ Farange.
      Io pe proștii ăștia i-aș îneca în Sahara, ca să nu pută.

      00
  3. Sprechen Sie Deutsch?

    00
  4. Am o parere un pic diferita.

    Inainte de toate, „limbi de circulatie internationala” este un termen foarte vag. L-as defini ca orice limba care se poate fi inteleasa in afara arealului nativ. Si rusa este o limba de circulatie internationala, la fel ca si italiana, spaniola etc.

    As separa aceste limbi in limbi de business si limbi cultural artistice. Pana pe la 1700-1800 toate astea nu erau globalizate si in fiecare zona a lumii erau altele. Scoatem latina pe bara deoarece este o limba intretinuta cumva artificial. Pe la 1800, limba cultural artistica era franceza. Poate prima limba cu adevarat globala. Orice om educat vorbea franceza.
    Limba de business a aparut odata cu gobalizarea, adica, in umila-mi parere, dupa al doilea razboi mondial, si a fost promovata de americani in speciali, in partea vestica. Nu uita ca la noi se punea accentul pe rusa. Pe scurt, vorbim de limbile celor care au castigat razboiul, cei care au avut banu si bocancu.
    Daca rezultatul era altul, eram toti vorbitori de germana.

    Revenind, limba engleza este o limba de circulatie internationala, promovata de mediul de afaceri, in urma rezultatului celui de-al doilea razboi mondial. Nu prea are legatura directa cu fostul imperiu britanic. (da americanii au fost parte din imperiu -> aici s-a extins engleza, la fel ca si in india, dar trecerea la prima limba mondiala e datorita razboiului).
    Limba franceza ramane ca o limba cultural-artistica, sofisticata cum ar vrea unele medii, dar este puternic impinsa de catre fostele colonii franceze din Africa maghrebiana si sub-sahariana.

    Iar noi vom invata limba celui cu mai multi bani in buzunar. E simplu, cand vine chinezu si iti flutura milioane de yuani pe la nas si trebuie sa vorbesti chineza ca sa ii primesti, o sa inveti chineza.

    00
    • La cati romani au plecat prin Europa, in cativa ani, limba romana va fi de circulatie internationala :)

      00
    • se poate discuta si de limba stiintei si tehnologiei , care a fost in evul mediu latina, apoi germana si apoi engleza

      00
    • Daca tot ne dam cu parerea, iata cum vad eu treaba:

      – Infrastructura maritima si intinderea coloniilor Imperiului Britanic nu au avut egal pana dupa al doilea razboi mondial

      -era si este o limba practica, cu reguli gramaticale simple, iar fondul de cuvinte de origine franceza a ajutat, franceza fiind cca doua secole limba diplomatica si culturala globala

      – cel mai important element in raspandirea limbii engleze la nivel global a fost si este seducția exercitata de cultura pop americana, o cultura cu teme universale. In plus, cultura tehnologica americana a devenit aspirationala-incepand cu muncitorii din fabricile Ford care isi puteau achizitiona un Model T si pana la magia Hollywood-ului care descria o bunastare a claselor sociale inferioare nemaivazuta in alta parte a lumii.

      – universalitatea ideilor politice emanate din zona anglo saxona-englezii realizeaza prima revolutie industriala si sociala, americanii fondeaza un stat bazat pe democratia reprezentativa, ideile lor inspira masele, accelereaza Revolutia Franceza

      China- pentru ca o limba sa se impuna are nevoie de o cultura care sa o sustina. Nu se inghesuie nimeni la filmele chinezesti in afara de populatiile din SE Asiei. Literatura chinezeasca? Numeste un autor de calibru mondial. Ce neologisme de sorginte chinezeasca au patruns deja in limbile vorbite in Occident? Intreb sincer, sunt curios. Cum poate seduce cultura chinezeasca? Tehnologie? Cultura sociala, politica? Religie? Influenta economica nu este suficienta pentru ca limba chineza (mandarina oficiala, ca sa fim exacti) sa devina limba universala.

      00
  5. Engleza e o limba dominanta pe glob din cauza SUA.

    Ca in timp ce englezoii, francezii, prusacii, rusii si alte natii de genul is dinamitau imperiile si mai ales economiile in razboie mondiale, ‘muricanii stateau calmi la mii de km distanta, fabricand de toate pentru toti si oferind imprumuturi in conditii „rezonabile”.

    Si cand s-a asezat praful dupa conflicte, erau atat de departe de restul dpdv economic incat vrei nu vrei, trebuia sa inveti engleza.

    Also, fun fact: la 1900, cand imperiul britanic era in floare, engleza era a treia limba vorbita pe glob. Dupa chineza aia cu nume de fruct si spaniola :D.

    00
    • Aș mai adăuga discursul unui prof de la ”facultatea de IT” prin anii ’90 când engleza încă nu era la modă: în română am vom avea toate chestiile generale care se aplică peste tot. Toate materialele adiționale care explică în detaliu cun funcționează lucrurile sunt în engleză. Nu mă pun să le traduc și nimeni nu va face asta pentru că în curând vor apărea altele și documentația se va schimba. Așa că ori învățați engleza ori renunțați la meseria asta.
      Așa că da, engleza de azi se datorează mai mult SUA pentru că majoritatea chestiilor de inginerie erau desoperite acolo și dacă voiai să fii la curent trebuia să știi limba. În plus primele multinaționale au pornit de acolo și era mai ușăr să te înțelegi cu șefii dacă știai engleza.

      00
    • Contrar a ceea ce latră lumea, că vai China este le miez, că Rusia mare putere, că americanii se retrag și blah, blah, PAX americana domină și cu mișcările masive de trupe care se fac, americanii doar își reaseaza un pic jucăriile.
      Americanii aliați tradiționali ai englezilor. Europa de Est pro-america până în oase: noi, polonezii, statele baltice, Turcia, apoi golful Persic e tot american, indiferent de faptul că persanii bagă bățu prin gard. Egipt, Arabia Saudită, Iordania, emiratele, India, Asia de Sud Est, Japonia, Australia, nouă Zeelandă pro-america. Noul bloc Uk-Australia-USA pentru contracararea Chinei.
      O Japonia reînarmata și încurajată de către USA să devină o nouă putere, să își scoată la suprafață tradiția și spiritul militarist domolit de USA cu 2 bombe și niște baze pe acolo.

      00
  6. apreciez, bun articol
    am învățat RUSĂ la școală.
    apoi engleză, germană

    înțelege cineva rostul latinei ca materie de studiu în gimnaziu? de ce ai studia o limbă moartă? la fel de utilă ar fi greaca veche sau klingoniana din star trek.

    00
    • @Flat: pentru că materialul de predare este făcut de niște imbecili care ar trebui bătuți cu 1000 bice pe spinare pe care să scrie: errare humanum est, sed perseverare diabolicum.

      00
    • Pentru a nu uita de unde ai plecat.
      Intr-o excursie la Roma, in 2011, am prins o greva a profesorilor de… greaca. Se reduceau orele de greaca din scoli, ei faceau greva sa nu se intample asta.
      Greaca!? Puii mei, de ce greaca!? Am stat de vorba cu cativa profi din multime: Cum de greaca? Serios ca se invata greaca la scoala?
      – Da, limba greaca. Le datoram suficient grecilor, e normal sa invatam o ora, doua ore de limba greaca pe saptamana.
      Ei, asa si noi cu latina. Nu murim ca invatam „Acvila non capit muscas” cateva ore (cate se aduna, de fapt?) in viata asta.
      O ora/doua ore de limba latina pe saptamana, timp de un an scolar… e nimic. E fix nimic. Trei proverbe, doua dude, „Pater noster, qui es in caelis”… gata, a trecut anul.

    • @cristici: motivul este pueril, ca să nu spun tâmpit de-a dreptul. Io zic să trecem la grohăieli & shit ca să nu uităm că suntem mamifere.
      Învățatul limbii grecești și a limbii latine în secolul 21 arată prostia crasă a unora care visează umed la „trecutul glorios”.
      Cretinism 100%.

      00
    • E plina lumea de „motive puerile” care fac ca unii oameni, in „ecuatia finala” sa ne fie superiori.
      Trei paduchiosi de pe zoso stiu ei mai bine ce trebuie facut in invatamantul italian, ne dam cu parerea. Adica, nu e ca si cum ei ar avea… uite topul cu 13 cele mai vechi universitati din lume:

      University of Karaouine, 859
      University of Perugia, 1308
      Sapienza University of Rome, 1303
      Complutense University of Madrid, 1293
      University of Coimbra, 1290
      University of Valladolid, 1241
      University of Siena, 1240
      University of Naples Federico II, 1224
      University of Padua, 1222
      University of Cambridge, 1209
      University of Salamanca, 1164
      University of Oxford, 1096
      University of Bologna, 1088

      In 2015, Romania avea o universitate in Top 1000, UPB era pe locul 600. In 2021 nu mai avem universitati in Top 1000 universitati din Lume.
      Nu stim noi „ce trebuie facut”, habar nu avem.

    • ca sa nu te uiti ca vaca in calendar cand intalnesti termenul de „q.e.d” si sa intelegi si originea unor cuvinte. Sa nu exageram, nu se omoara nimeni cu latina, la mate-info faceam 1h/sapt

      00
    • Băbăeț haideți să vă zic eu de ce este învățată latina.
      Pentru ca multe din tratatele și cărțile de medicină sunt in limba latină. Mare parte din cultura clasică a fost scrisă în limba latină.
      Și mai e un aspect important. Limbile naționale sunt un construct social recent. Până recent, gen 150 de ani, la apariția statelor moderne așa cum le știm azi, limbile naționale nu puteau fi folosite in mediul academic pe motiv de lipsă a instrumentelor pentru a putea fi scrise.
      Lipseau unificări și standardizări de alfabet, nu existau o gramatică și o sintaxă pentru a putea fi utilizate în mediul intelectual.
      Mare parte din științe erau predate în universități in limba latină. De aia s-a învățat latină și se întreține. Pentru că accesul la cunoștințe avea nevoie de o limbă cu toate utilitarele necesare pentru a putea fi imortalizata cunoașterea.
      Scrieți voi ceva in română de la 1800, că vă băgați un băț in cur. Limba română academica, așa cum a fost standardizată și pusă la punct de Toți Maiorescu nu exista.
      Concluzionând, Limba latină era o formă convenabilă de scriere și transmitere mai departe a cunoașterii, într-o perioadă când alții se steargeau la cur cu brusturi.

      00
    • Bravo Ionuț.
      Explică gâștelor ce au făcut școală și nu s-a prins nimic.

      00
    • păi să facă ăia care dau la medicină
      e o chestie atât de specializată încât e absurd – nu am reținut niciodată nici un proverb în latină și nici un cuvânt, nu vorbesc latina, nimeni nu vorbește, poate maxim câteva din erorile de logică de genul ad hominem sau non sequitur, dar și alea le am învățat în context, nu specific pt că sunt în latină

      00
    • Eu recunosc ca sunt tamaie la latina, ca am facut doar un an si ala o ora pe saptamana dar tot m-am stricat de ras cand un mahar din MI a crezut ca „Apud” a fost ceva somitate criminalistica si a bagat citate din el in lucrarea de doctorat.

      00
    • @Cristici & Ionut M: io nu neg rolul limbii latine-n educație, dar asta nu înseamnă că trebuie să cărăm un mort după noi.
      Termenii în limba latină se învață doar în facultățile de profil (chimie, botanică, farmacie, medicină șamd) și nicidecum în cadrul orelor de latină din liceu, deci argumentația voastră este nulă.
      Dacă vreau să mă dau semidoct, atunci scriu e.g. în loc de „de exemplu” sau „q.e.d” în loc de „ceea ce era de demonstrat”.
      BTW: am luat 10 la latină pentru c-am memorat 30 proverbe cu traducere cu tot.

      00
    • Cum zice @Ionuț M.
      În plus limba latină e baza sau măcar nisipul din cimentul de la temelie pt o bună parte din limbile europene, inclusiv engleza.

      00
  7. Am înțeles de ce-am învățat engleza-n școală, dar n-am înțeles de ce am fost forțat să-nvăț căcatul ăla de franceză, când eu doream germană. Culmea, clasele cu predare-n limba maghiară învățau engleză/germană.

    00
  8. Nu cred ca am vazut atata bucurie ca a murit capra vecinului decat in articolul de ieri in comentarii. Abia mai tarziu au inceput sa devina mai rationale.
    Sunt de acord cu ideea ca Brexitul a fost stupid si manipulare maxima (precum a si fost demonstrat), dar daca a mers acum asta este. Gandirea englezului este ca s-a intamplat, s-a votat, am iesit, asta e, acum mergem mai departe, nu sta nimeni cu orele la televizor sa faca ore de analiza politica si regurgitari ale acelorasi idei pentru ca nu produce nimic.
    Sambata trecuta am iesit la cumparaturile saptamanale si am vazut ca toate benzinariile din zona erau inchise ca nu aveau combustibil. Duminica dimineata am iesit cu masina sa alimentez, am stat 15 minute la coada, am facut plinul, m-am intors acasa si am facut acelasi lucru cu masina partenerei. Asta e tot, 30 min de stat la coada pentru 2 masini, in ziua cand era „criza cea mai mare”. Prin natura jobului, avem ingineri care merg pe teren sa rezolve probleme IT, s-a facut o conferinta la job luni dimineata in care s-a discutat daca au inginerii combustibil, doar zona Londrei era cu probleme. Si aceeasi zona e si azi cu probleme, restul tarii e ok, nu mai existau cozi nicaieri de luni incoace (Birmingham).
    Ce s-a intamplat cu nu credeti tot ce se scrie in presa? Sunt doar articole de senzational, exacerbate si mai mult de presa din Ro. Am vorbit cu parintii saptamana asta si credeau ca a venit apocalipsa sau ceva in UK. Nu, totul e ok, exista combustibil la pompa si mancare pe rafturi.
    Legat de criza de soferi, hahaha nu vine nimeni 3 luni pe vizele voastre, sa vi le bagati undeva, ca sa vad azi stire ca soferii romani se gandesc sa vina chiar si alea ca sa faca niste bani, ca statul roman vrea sa le ia taxe retroactiv pe 5 ani de diurna.
    Da, NHS nu e perfect, dar macar nu iau foc la malul marii cand ma duc la spital ca am sifilis.

    00
    • gândirea englezului e în aburi de alcool și îngâmfare
      puteau să zică „hai domne iertare că am glumit” și să anuleze Brexitul.. dar își călcau pe mândria națională, regina, orgoliu.. cum să se facă ei preș în fața continentului

      00
    • Lasa-i sa savureze ca „poate moare capra vecinului”… cum am spus si la precedentul articol: o basina rasuflata… ma rog, o smecherie sa creasca artificial pretul, guvernul sa recupereze din ceea ce a aruncat in piata anul trecut… nimic altceva. Mai stiti proverbul ala romanesc cu drumul lung si prostul? „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.” Putini „caini” am sesizat prin comentarii ;)

      00
  9. Off topic:

    citind articolul asta si vazand cat de mare a fost imperiul Britanic (aproape 25% din populati si 25% din uscat! ) imi dau seama (din nou) ca istoria e frumoasa. Dar in scoala am avut doar profesuri idioti care nu stiau sa prezinte informatia, te obligau sa o inveti ca pe o poezie.
    Cum era daca cateva ore erau alocate sa vedem CUM a ajuns Anglia asa un imperiu?
    ma rog, ideea asta ca istoria e frumoasa o rumeg de mai demult.

    00
    • Asta este principala problema a predarii istoriei – se prezinta o insiruire de date si se cere doar memorarea lor.
      Ar trebui sa se invete DE CE s-a intamplat ce s-a intamplat. Pentru ca „cine nu intelege istoria este condamnat sa o repete” – si mare parte din istorie e plina de evenimente pe care ar fi bine sa lu le repetam.

      00
  10. Ce seamana autocarul ala rosu cu cel folosit de AUR in campanie…

    00
  11. Pentru ca praf de pusca si cultura.

    00
  12. Noi nu vorbim / învățăm engleză, ci americană.

    00
    • @Popp: poate tu, dar eu am învățat engleza britanică-n generală și liceu. Dar a fost menționată și varianta americană a substantivului sau a verbului.
      centre/center
      forget-forgot-forgotten/forget-forgotten-forgotten

      00
    • Sau flat-apartment sau trousers-pants.

      Dar recunosc că mare parte din vocabularul meu s-a format la filme (cele mai multe americane) pt că profii mei puneau baza mai mult pe gramatică, iar eu am făcut școala înainte de fb și aproape înainte de internet. Iar cărți în engleză era prea puține și prea scumpe.

      00
  13. Cum ar fi sa nu le plangem de mila… e clar ca sunt probleme, era clar ca o sa fie probleme, dar la fel de clar este ca nici UE nu-i chiar breaz…

    00
  14. Eu trăiesc cu impresia ca românii învață engleza (unii la școală, altii de pe la TV, fiecare cum poate…) pentru că o vorbesc americanii. Că pe ei i-au așteptat părinții și bunicii noștri să vină, vreo cinci decenii.

    00
    • Io am învățat engleza pentru că mi-au plăcut desenele animate de pe Cartoon Network și italiana pentru că băleam la gagicile de la „Non e la RAI” și desenul animat „Lupin, il ladro gentile” de pe Italia1.

      00
  15. eu o sa ma iau de subiectul meu favorit in ultima vreme.

    engleza e pe naiba mai mult franceza. vocabularul e majoritar latin. gramatica insa este (desi simplificata) totusi old norse. si cu ceva elemente celtice (buclucasul ala de „do” pus peste tot este absolut fascinant). iar daca insistam pe vocabular, au totusi cel mai mare extins vocabular dintre toate limbile pamantului. in functie de interesul fiecaruia, acelasi concept poate fi exprimat in 2, sau de obicei 3, feluri diferite; cel mai vulgar/simplist fiind cuvantul de origine britona/celtica, urmatorul nivel fiind cel de origine germanica si cel „sofisticat”, manierat, de origine latina, intradevar, venit de obicei pe filiera franceza… duh, au fost cateva sute de ani in care limba curtii engleze, in mijlocul londrei adica, era franceza si toti nobilii, toti johnii si henryii si williamii vorbeau franceza, nu putini exclusiv. adica chiar si regi.

    iar aia care au adus franceza in anglia, o vorbeau ca a doua limba, ca aia materna a lor era tot ceva ruda de old norse.

    PS pentru cine nu stie, old norse e o limba disparuta actualmente. cea mai apropiata supravietuitoare e islandeza urmata de feroeza. inrudita este scandinava (norvegiana/suedeza/daneza. astea 3 sunt mai simplu spus pentru romani un fel de olteneasca / ardeleneasca / moldoveneasca, chiar daca ceva mai departate (in cazuri extreme chiar nu se inteleg intre ei)). si mai departe ca rudenie vine germana (in special high) si dupa aia olandeza (care e o combinatie de engleza si germana, un pic mai spre germana de friziana).

    ok, am luata bine pe camp sau mai e loc pe tarla?

    00
    • Chiar stăteam și mă întrebam ce dracu’ e aia old norse! Citesc bine, ai mâncat vreo literă, îți face autocorectul figuri?! Bine că ai explicat, că muream proastă.

      Îmi plac mai mult verbele neregulate englezești. 3 forme frumoase, mari și late. De alea din franceză îmi amintesc doar că varia terminația cum voia musculatura ei și în funcție de singular/plural, dar și de persoană.

      Cam ca în română. :) uneori în viață m-am gândit ca dacă eram străin, nu puteam învăța limba română. Mi se pare că formele verbelor n-au nicio logică de formare.

      Cât despre oltenească/ardeleneasca, etc, limba română e o limbă extrem de unitară. Cu mici excepții de regionalisme și accente (și eventual un limbaj cu influențe puternice de la alte etnii) te înțelegi om cu persoană cam peste tot.
      Am bănănăit prin țărișoară din Bucovina, până-n Apuseni și din Banat până la Oradea și din Oltenia până în Har-Cov, nu am avut nici cea mai mică problemă lingvistică.

      00
    • sssssst! sa nu te auda bulgarii si macedonenii. sau yugoslavii. sau scandinavii. ca astia fiecare vorbesc de fapt aceeasi limba, dar epntru ca au granite diferite i zic altfel si cateva mici diferente de vocabular si pronuntie deja inseamna „limba nationala”. mandrie si prejudecata!

      pe partea ailalta sunt aia.. „chineza”… pana mea, „chineza” sunt mai multe limbi, si mai variate decat in intreaga europa, cu tot cu ungurii si bascii la un loc. ce ii deosebeste pe ei e scrierea unde acelasi simbol are aceeasi semnificatie in oricare limba. nici macar nu au nevoie de translatori. pur si simplu citesc.

      sau araba. cati dintre voi stiti ca „araba” este de fapt ecchivalentul „latinei”? si ca fiecare tara araba, siria, irodania, egipt, libia, algeria au limbi cat se poate de diferite doar vag asemanatoare cu o araba clasica? pana la un punct se inteleg intre ei, dar punctul ala nu e departe de primul salut.

      ps sam amai dau rotund precizand ca iran nu e tara araba? nici pakistan? si cu atat mai putin pakistanul de est alias bangladesh? sau ca in indochina sunt cateva familii de limbi mai diferite intre ele decat romana de mandarina (desi cam toate tonale)?

      00
  16. Știam că nu există „limba chineză”, ci dialecte diferite, dar în afară de mandarin și cantonez, nu mai știu să zic. Nu știam că scrisul e același.

    Știam și despre indieni că au câteva dialecte oficiale și foarte multe neoficiale.

    Știam și că iranieni nu-s arabi, ci perși. Dar care-i diferența, să mor dacă știu. M-ar lapida și unii și alții pt asta. :)

    Aveam senzația că Pakistanul și Bangladeshul (yup, știam că s-au desprins din Pakistan) sunt mai mult indieni. Știu sigur că s-au desprins din India după ce s-au cărat englezii, dar nu mai știu sau n-am știut evet, dacă a fost o chestie politică, sau erau efectiv nații/etnii/limbi diferite.

    Și chiar dacă ar fi fost, am vaga senzație că dacă indienii se desfac în teritorii pe criterii etnice și lingvistice, iese un subcontinent cu jdemii de țări mai mici decât o regiune istorică d-ale noastre.

    Restul nu știam. Nu sunt sigură nici măcar de localizarea geografică.

    Așa-i că-s cultă la cap?!

    00
  17. Cateva dialecte in India AB ? Unii mai vorbesc sanscrita chiar ! Adica o limba veche de 5000 (?) de ani. E adevarat ca mai mult in ceremonii dar la naiba.. in Europa pana si slujbele catolice nu se mai tin in latina

    00
    • Am zis de alea oficiale. Vezi că am zis de foarte multe neoficiale (în sensul de „limbă de stat”, cum mai știu să mă exprim).
      Interesantă faza cu sanscrita. Noi ne miorțăim pt o oră de latină pe săptămână la școală. :)

      00
  18. Pai engleza nu e Lingua Franca?

    In alta ordine de idei, a rade acum despre englezi e ca si taranul ala descult care rade de boierasul care ramane cu roata de la caleasca impotmolita in noroi. Boierasul se descurca si pleaca la palat, taranul tot descult ramane.

    00
  19. Nu prea înțeleg acest basing fără sfârșit la adresa UKului. Mi se pare o prostie.

    Nu este prima dată în istoria lor când au ceva probleme…. Istoria arată că vor trece și peste asta.

    Btw.: Regale goale sunt și aici… Nu că ar fi vorba de whataboutism.

    00
  20. NOU
    #76

    UK, Rusia, Belarus, Ucraina, kosovo, albania, bosnia n-au ce cauta in UE.

    00
  21. Engleza e limba dominanta a lumii din cauza USA,nu din cauza UK.Expansiunea limbii engleze a inceput in anii 80,odata cu aparitia computerelor personale si a internetului-limbajul “ computeristic” fiind in engleza.Ulterior,expansiunea s-a desavirsit in anii 90,atunci cind zborul cu avionul a devenit accesibil tuturor si a dat avint turismului transfrontalier si intercontinental.Si se desavirseste prin procesul de globalizare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile