blogoAutor:
valijoi, 23 septembrie 2021, 09:56 35838 103
Ne place prea mult confortul.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
103 comentarii
NOU
#1
Mofo
Am avzut de dimineata video-ul. Ideea cu care am ramas e ca daca ne luam tot masini electrice si mancam doar iarba, se reduce poluarea cu un procent extrem de mic. Deci nu noi in mod direct suntem problema cu diesel-ul, vita si vacanta anuala cu avionul in Grecia. In video s-au dat niste hint-uri despre China, India, Rusia… practic noi putem face ceva indirect implicandu-ne in schimbarea si respectarea legilor legate de mediu. Chestia asta e muuuult mai grea si mai complexa decat sa facem down-scale in viata.
PS: Garda de mediu si ministerul sunt degeaba. Abia dupa ce asta vor functiona, mai trec 10-20 ani si poate o sa fie o prioritate mediul in guvern. Sanatate sa aveti si mai mergeti cu bicicleta.
00
NOU
#2
Cipper
Incalzirea globala nu o putem impiedica. Noxele din orase ne afecteaza direct si pe termen scurt. Nu trebuie sa le amestecam.
00
NOU
#3
Mofo
Da, sunt multe tipuri de poluare dar din pacate sunt amestecate ca sa ne invarta de cap sa nu mai intelegem nimic
00
NOU
#4
Marin
Pe mine mă amuză și aia care ne spun că și șeptelul contribuie foarte mult la schimbările climatice. Că așa spun studiile.
Pai, ce facem cu animalele de companie (orice animal de companie)? Astea nu contribuie cu nimic?
00
NOU
#5
sitting duck
Șeptel inseamna vacile alea mari care se cacă și se beșesc necontrolat, nu pisica de acasă care își astupă și nr. 1 și nr. 2
Pai alea sunt doar 1 sfert din problema, si raspunsul e simplu si aici si cam la fel – consumam prea multe animale de companie.
Sunt in UK acum, pretul cainilor aici este absurd si anormal si incurajeaza masiv abuzul mascat de animale – o gramada de oameni isi iau doua-trei cateluse si le forteaza sa faca pui de 2 ori pe an 3 sferturi din viata pentru ca sunt bani usori – asta nu e iubire, asta e sclavie mascata.
Asca ca da, hai sa taiem si de la pets si hai sa facem consumul de animale de companie un pic mai resonsabil peste tot.
Din pacate e greu sa faci orice si sa faci o tranzitie organica la oriceul ala pentru ca suntem prea multi si o sa devenim si mai multi.
Daca India si China au cam ajuns la saturatie cu expansiunea de populatie si incep sa stagneze sau sa scada, sa te tii ca vine Africa din urma si e mare si e loc si China e deja acolo isi intinde tentaculele ei de cacat si nu o sa mai conteze nimic din ce facem ca e deja prea putin si prea tarziu.
/Rant over and also this ends my social interactions for another year or so…
(,,,,) Luati si niste virgule ca sunt sigura ca lipsesc din text si mereu am avut probleme cu unde plm le pun… asa ca luati-le voi daca le simtiti lipsa
00
NOU
#7
ic
Poți reduce consumul de carne iar asta va reduce dimensiunea șeptelului… știam că 70-90 grame pe zi e cantitatea optimă. Din păcate nu poți renunța de tot – veganism 100% fără nutriționist care să îți facă regim personalizat și să îl schimbe periodic duce la alte probleme.
00
NOU
#8
callgate
Contribuie si ele cu taxe si impozite. Animalele de companie, subcategoria animale de corporatie.
00
NOU
#9
Marin
@ic, atunci sa reducem și numărul animalelor de companie. Eventual să de-a ăștia de la UE un regulament. Poate vine Ciolos cu o idee.
00
NOU
#10
pipzn
Daca basinile de porci si vaci polueaza atat de mult oare cum arata poluarea facuta de dinozauri din aia de ar fi fost in stare sa manance 3 porci la o masa, sau, mai tarziu de mamuti care erau de vreo 2 ori mai mari decat elefantii de azi.
00
NOU
#11
Mirela
Sunt multe articole care vorbesc fix de cat de mult contribuie la incalzirea globala animalele de companie :). Cu titluri precum:
”By owning a pet, you are doing more damage to the environment than you might realise”
”What’s worse for the climate crisis: Your child or your pet?”
Ce cred eu:
Pana ce tarile amri poluatoare nu fac nimic noi 17 milioane cati om mai fi in tara nu avem ce face doar sa nu inghitim direct noxe. Pnetur asta trebuie sa spunem stop gunoaielor care se aduc la noi din toata Europa, sa mai plantam copaci, una alta. Sa avem un aer mai curat
00
NOU
#12
Marin
@sitting duck, nu e vorba numai de flatulente. E vorba ca si in cazul animalelor de companie exista o intreaga industrie (productie hrana, medicamente, ambalaje, transporturi etc.). Deci, polueaza la fel de mult.
00
NOU
#13
M Andrei D
Nu stiu de ce iti place sa te intinzi cu scrisul la unele articole.
00
NOU
#14
vali
Stiu.
NOU
#15
Kilroy
Concizie, concizie, concizie 😉
00
NOU
#16
basil
Hint: cea mai mare poluare o produc armatele. Care? Cele mari si mecanizate.
00
NOU
#17
Mahorcu
tl;dr s-a rezolvat: nu se poate.
00
NOU
#18
dude
Ba se poate, dar n are nimeni curaj sa o zica: trebuie stopata cresterea populatiei!
00
NOU
#19
thebblack
dude, ‘s si covidul ce crezi ca e?
00
NOU
#20
GEAMANA
@dude, Thanos a incercat si nu ne-a convenit.
00
NOU
#21
dude
@ geamana: n-am avut curaj sa zic redusa…
00
NOU
#22
Cristici
care populație trebuie stopata?
ca un american polueaza cat 100 de indieni. So… cu cine incepem?
00
NOU
#23
Cristici
O favela din Brazilia versus un Burj-al-kaka din Dubai. Care sa dispară primul?
Apropo, câte articole despre „ecuații matematice complexe”, bitcoin, s-au scris in ultimele 24 de ore? Ca bitcoin consumă energie mai mult decat Norvegia cu totul.
Ce exact trebuie stopat?
00
NOU
#24
GEAMANA
@Cristici, cu americanu bine-nteles! Nu se mai intampla nimic in lume fara sa fie vina americanilor.
trebuie sa vb cu cineva care are un buton rosu de redus populatia.
Eu m-am uitat sub birou: n-am asa ceva.
00
NOU
#26
GEAMANA
@mac gregor, mai bine make it rain with comdoms.
00
NOU
#27
dude
@ Cristici: TOATA. Si in SUA si in Africa si peste tot. Fiecare om in plus o sa isi aduca amprenta la cresterea consumului. Unii mai mult decat altii (poate chiar mai mult de 100 de ori). Eu zic ca este o solutie morala fata de reducerea populatiei… Insist. NU TREBUIE SA DISPARA! Un om normal la cap nu poate gandi asta.
Fiecare din noi ne dorim mancare, masini, vacante, confort. Poti interzice asta? NU! Poate cineva decide ca unii au dreptul la astea si altii nu? NU!
Si atunci, primul pas este STOP! si dupa aia hai sa vedem ce facem…
La aia cu butonul, hai sa mai citim odata ce am zis.
00
NOU
#28
Radu
>>ca un american polueaza cat 100 de indieni. So… cu cine incepem?
Cu indienii, ca acolo e potential de crestere de 100 de ori.
00
NOU
#29
vosidit98
@Radu realizezi ca avem spor natural negativ dar chiar si asa sunt alte tari din Europa care n-ar ezita sa profite de un mandat ecologic ca sa ne execute pe toti pana la ultimul?
Pana la indieni, dau cu o bomba biologica pe noi si pe bulgari.
00
NOU
#30
Radu
ma scuzatz, eu credeam ca glumim aici, dar vad ca suntem psihopati care chiar luam in serios genocidul ca solutie la vremea nasoala.
00
NOU
#31
Andrei G
@dude, au avut curajul Melinda si Bill Gates sa spuna asta, ca trebuie sa incetinim cresterea populatiei. Si a sarit toata lumea in sus ca vaccinurile produse de Bill gates provoaca infertilitate.
00
NOU
#32
Daniel
Solutia propusa este din pacate greu aplicabila acum, cand unele dintre cele mai poluatoare tari nu sunt democratii ci regimuri totalitare sau autocratice, in care oamenii de rand nu au nici macar aparenta unui “leverage” asupra conducatorilor sau a deciziilor importante.
Se pare ca tot democratia si statele cu sisteme solide de “checks and balances” in care puterea este disipata intre organismele acestora ar fi o solutie pe termen lung,
De aici si ideea ca este utopic sa credem ca vom scapa din situatia asta.
Nu prea avem realist ce face, din pacate pentru cei care sunt mai tineri si care vor avea de infruntat provocari la care acum inca nici nu ne gandim.
00
NOU
#33
NIX
Fals, vom reusi ceva, nu stiu exact ce dar da, eco kkturile de acum sunt cam frectie la picior de lemn, in plus voi v-ati uitat la incendii si vulcani??😂 Alea rup orice statistica de co2 si bat la cur pana si cele mai poluante vapoare dar na eco tarzii vor spune in continuare ca noi suntem de vina, bine, suntem pentru ca nu facem ce trebuie 😆
00
NOU
#34
Cristici
Un vulcan in mijlocul Pacificului versus noxe cancerigene pe care le respiri zilnic la tine in oraș…
Oare daca in loc de încălzire globala s-ar virbi despre altele: cancere, poluare, microplastic pe care il înghițim (ca deja am vazut scris pe unele etichete „garantam ca produsul nu are microplastic”… daca am gandi la mai mult decat încălzirea globală, s-ar implica mai mult cetateanul?
00
NOU
#35
Marin
Și creșterea erupțiilor vulcanice din ultimul timp e datorata tot încălzirii globale. Nu știai?😁
00
NOU
#36
Connex
@Cristici Cu toate noxele si nenorocirile cu care suntem ”amenintati” speranta de viata creste si tot creste si asta nu numai in statele asa zis civilizate. Cat estimi tu ca ai trai in plus daca nu ai respira noxe? Ti-ai dori cu adevarat sa ajungi la varsta aia?
00
NOU
#37
Gamblin
connex, asa e boss. cat sa traiesti, 1000 de ani?
dar ce legatura are asta cu faptul ca o sa mori de cancer la plamani zvarcolindu-te de durere pana dispari?
tu cum ‘estimi’ ca e mai bine?
00
NOU
#38
NIX
@Cristici, imi place sa cred ca da, desi atat timp cat nu spala media prostul pe creier ca e o nenorocire de care trebuie sa ne ferim ‘pentru binele propriu si al copiilor’ nu vor fi destui idioti care sa faca majoritate, da, cred ca solutia e de fapt spalarea pe creier in a lua ‘calea cea buna’ si probabil ca va veni, am trait destul incat sa-mi dau seama ca de fapt ‘disperarile/dezastrele’ astea nu sunt decat o forma de a strange mai multi bani si mai multa putere pentru cei care le au deja
00
NOU
#39
Connex
@Gamblin
N-are nici o legatura. Tot mori. In afara de cei ce se sinucid nimeni nu isi alege moartea. Poate aia care beau pana nu mai pot sa fie mai fie constienti ca beau pana mor sau drogatii. Altfel, traim si asteptam sa vedem ce ne rezerva viata pina la cei 78,2 ani speranta de viata in Romania astazi. Un barbat in Romania avea speranta de viata 66 ani in 1990. Dai un cancer pe 12 ani diferenta?
00
NOU
#40
Cocco Bello
Stilul nostru de viață nu este sustenabil pe termen lung. Eu sper doar că, atât cât mai trăiesc, să rămână un echilibru cât de cât. Fără războaie, crize și lipsuri majore, ca să mai am timpul și resursele pentru câteva hobby-uri. Da, mai sortăm gunoiul, mai facem una-alta să nu risipim la modul ultra-nesimțit, dar e prea puțin, atâta vreme cât miliarde trăiesc ca în evul mediu, cu apucăturile de rigoare. Se mai trezesc niște neepilate că schimbe lumea, dar e futil. Se masturbează în cerc pe social media și cam atât. După care comanda noul . Generațiile viitoare vor lua un mare mumu. Good Luck.
00
NOU
#41
GEAMANA
Bre Cocco, le-ai cautat tu pe toate sa vezi daca erau epilate sau nu?
00
NOU
#42
Cocco Bello
Nu, bre, e decât o lege nescrisă-așiea. Apropo, tu cu ce vrei să schimbi lumea? “Să renunțăm la cercetarea spațiului și să dăm banii la copiii săraci” e preferata mea din ultima jumătate de an.
00
NOU
#43
GEAMANA
#Cocco, nu vreau sa renuntam la cercetare ca geamana mea vrea sa se plimbe prin spatiu. Si 2 fac voluntariat pe impaduriri de 9 ani, am facut ecologizari montane, etc.
00
NOU
#44
Cocco Bello
Ce să zic, bravo ție. Dar… să luăm pădurile: crezi că s-a schimbat ceva cu adevărat? Deunăzi și-au luat-o iar niște reporteri prin păduri, corect? Ăia de le taie, câștigă în continuare. De ce? Pentru că fac prea mulți bani. Și când banul e implicat, nu vei câștiga niciodată. Și “mafia pădurilor” de la noi sunt niște zerouri barate comparativ cu alții care fac chestii nasoale pentru bani. Lucrurile s-ar putea schimba doar dacă destui șmecheri adevărați ar vrea asta. Și ne-ar forța, cam cum face China. Dar atunci nu ți-ar conveni că te forțează și, uite așa, nicicum nu e bine.
00
NOU
#45
Mirela
Asta este problema majora:
ca fiecare spune: nu ma intereseaza. cat traiesc eu sa fie bine. nu imi place ca copii vor avea probleme in lumea pe care le-o lasam, ca imi este mie comod acum. sa mai tina cat mai tine.
mjoritatea oamenilor in varsta asa spun si gandesc, majoritatea celor de 30-40 cam cu jumatate de gura.
o sa fie probleme mari in 10-20 ani asa optimist acest interval: de la seceta, de la lipsa de reusrse in tarile unde populatia a screscut foarte mult si creste, toti o sa migreze, sau multi. plus multe altele.
insa da aici este buna: sa mai fie bine cat traiesc eu. si am ajuns la acel punct in care nu o sa se intamp,e asta: o sa se instituie limite de CO2/persoana. Agenda 2030 nu se va face cu floricele si excursii ci cu limitari. Si la fel cum est4e cu companiile: cand taie taie de la toti, nu o sa fie a x a consumat putin sa il lasam mai mult. Nu va fi o regula pentru toti. din pacate.
00
NOU
#46
GEAMANA
@Cocco privind padurile cred ca s-au schimbat multe. Acum oamenii sunt mai constienti de taierile ilegale de paduri, fac sesizari, multe ONG-uri incearca sa propuna schimbari legislative benefice padurilor. Crede-ma cand iti spun ca cel putin in Romania sunt imbunatatiri, dar din nefericire vin foarte multe din partea ONG-urilor si mai putin din partea statului. Dar noi mergem tot inainte cu plantatul, deoarece asta este momentan ce putem controla.
00
NOU
#47
Cocco Bello
Mirela, tu ce faci zilnic pentru o planetă mai bună? Iar vizavi de cota de CO2: să vină să-mi numere ouăle și CO2-ul produs…
00
NOU
#48
vosidit98
@Mirela OK, ma intereseaza dar nu ma pot pune cu 7 padurari ca risc sa ajung la TV cu un topor infipt in cur. Ce putem face atunci? Si cu ce e mai rasarit George McUncleSam care s-a născut in SUA si e la al saptelea transplant de organe in timp ce eu nu plec nicaieri, nu detin masina, consum mult mai putin (comparativ cu un american), nu fumez, nu fut, tin telefoanele si laptopurile pana devin efectiv impractice pentru munca.
Intre timp americanii au ajutor pentru elevii dislexici la facultate, la noi daca nu ai pile si nu concurezi cu Vermeer sau Rembrandt la talant artistic esti privit ca o nulitate in domeniul artei plastice. Nu mai zic de teatru sau muzica.
De altfel, e la fel cam la toate joburile unde, la fel, daca nu ai pile trebuie sa faci treaba a 3-4 oameni pentru a primi salariu suficient cat sa traiesti decent de unul singur. Si ghici ce, tot se supara seful ca i se pare ca saptamana asta n-ai tras la fel ca saptamana trecuta.
00
NOU
#49
Mirela
Nu mă refeream la tine, ci la noi toți. Ca specie. Este fix ce scria Vali, ca ne place confortul. Faptul că văd acest lucru nu înseamnă că spun că sunt eu în afara problemei, nu mă scot din ecuație.
Ce fac eu? Ce pot, cât pot. Nu consum în exces, nu arunc mâncare, nu folosesc uscător de rufe, câteva dar nu mă consider vreun model și nici nu vreau să fiu. Mă restrâng cât pot cu lucrurile inutile, dar nu voi face sacrificii. Ci atât cât pot renunț la lucrurile de care nu am cu adevărat nevoie. Însă nu sunt un model de eco-freindly și nu vreau să mă prezint așa.
Cum am mai scris de multe ori cred că problemele nu sunt la noi, ci la țările care poluează cel mai mult și la creșterea populației în anumite zone. Nu la noi.
Degeaba renunțăm noi la mașină când noi suntem câți suntem și alții consumă per total 99,9900% din ce există. Plus cei care tot spun că să nu consumăm noi dar ei merg cu avioane private, au case care consumă cât un oraș.
Nu se va face nimic cu voia bună, iar când va fi problema foarte mare se vor pune restricții pentru toți fără discernământ: nu va conta că x a consuma mai nimic. Până atunci fiecare să facă cât dorește, atâta timp cât ceva este legal nu am niciun drept să îi spun cuiva cum să își trăiască viața.
Da, a sunat cam nașpa comentariul meu, nu era atac la persoană, scuze, sau nu așa am intenționat. Cred că nimic nu se va face până ce nu va veni cu adevărat criza și atunci vom vedea cum scoatem cămașa. Până atunci nu se face nimic cu adevărat, se discută mult și nu se face nimic care să aibă impact. Și dacă este să se facă ceva nu o să ne placă pentru că o să fie ceva ca pe vremea fostului regim.
00
NOU
#50
NIX
eu fac un lucru mai eficient, ma gandesc sau raportez (dupa date pe google) daca am un consum mai mare decat media, daca nu am atunci stau relax si imi vad de viata, not my problem really, de aia platesc taxe btw
00
NOU
#51
AlexF.
Eu nu mă bag la discuție direct, că-mi place să plătesc dările și să îngrop bateriile în grădină.
De fapt doream să mă bag la neepilate:
La facultate era și o specializare pe „îngrijirea mediului” (Umweltschutz bla bla) .. Boah, toate, dar absolut toate gagigile de acolo erau nespălate și aveau mai mult par la subraț ca mine. La cantină îmi rămânea mancareagn gat când intrau astea. Pe locul doi erau fetele de la Sociologie – mai curățele, însă când deschideau gura numai despre nedreptățile lumii discutau. Trebuia sa bei mult dacă-ți făcea una cu ochiu la o petrecere…
00
NOU
#52
sfatuitoru
am mai comentat aici cu aceeasi chestie: tre sa ne intoarcem la stilul de viata din 1800, exact cum era atunci. Altfel nu se poate
00
NOU
#53
hash
Adica sa moara jumatate din copii imediat dupa nastere, si speranta de viata sa fie de 35 de ani? Sau cum?
00
NOU
#54
sfatuitoru
fara masini (doar carute…ceea ce romania are deci suntem bine ), benzina, motorina, productie de masa, fara transport de produse (doar cu caruta), fara plastic, fara gaze naturale, fara curent si fara tot ce tine de folosirea curentuluui.
deci cam da, cum zici.
00
NOU
#55
sfatuitoru
pai na, asta e singura solutie pt. a stopa incalzirea globala. Sa continuam sa fim asa dezvoltati/avansati/sa ne fie bine, atunci continuam sa poluam.
00
NOU
#56
hash
In momentul cand o sa incerci sa transporti tone de legume si fructe de pe camp, cu caruta, spre destinatari din alte orase, fara frigidere, fara congelare la sursa, vei pierde aproape toata productia iar destinatarii produselor vor ramane flamanzi. Si multe altele, dar cred ca te-ai prins care-i ideea.
00
NOU
#57
NIX
@sfatuitoru, boss tin sa te anunt ca esti total pe dinafara cand vine vorba de tehnologie, sincer la momentul asta avem toata tehnologia de care avem nevoie ca sa rezolvam problemele, dar ele nu se rezolva de unele singure, unele au un cost prea mare care fara retarzii de la conducere nu pot fi puse in functiune de cativa indivizi, se kk pe ei ca eco si totusi nu vad sa urle sa imbunatateasca reteaua electrica si sa trecem naibii pe electric (sau eco-gaze), la magazin inca iti vand pungi de plastic.. am asa o impresie ca nu se vrea nu ca nu se poate
00
NOU
#58
MihaiC
Mie mi se pare foarte proasta atitudinea „nu fac eu nimic pentru ca impactul ar fi foarte mic; uite cat polueaza corporatiile, vulcanii etc”
Fiecare drum, oricat de lung, incepe cu primul pas.
00
NOU
#59
Cocco Bello
În principiu, corect. Dar trebuie ieșit din zona de confort pentru rezultate “ca lumea”. Nu e de ajuns cu orice pas mic. Sau nu mai e de ajuns relativ la ritmul cu care lucrurile se duc pe pulă. Și lumea nu vrea. Și, sincer, nu vreau nici eu. Eu măcar recunosc. Viața e prea scurtă ca să faci sacrificii pentru unii care se vor pișa pe orice chestie bună. Fuck’em all.
00
NOU
#60
florinezu
Sunt prea multe probleme de abordat in acelasi timp, la nivel mondial. E efectiv imposibil.
Tarile bogate se vor adapta la schimbarile climatice, iar oamenii din tarile sarace vor migra acolo.
Din pacate in viitor, cand schimbarile climatice vor ameninta in mod direct cu viata toti oamenii din acele zone sarace, vom vedea videouri cu politia de frontiera si armata cum vor trage in ei la granita. De ce cred asta? Daca ne uitam acum, SUA nu reuseste sa se descurce cu aproximativ 12.000 de migranti la granita. Cum se va descurca cand va veni milionul in acelasi timp, nu de-a lungul anului. (https://edition.cnn.com/2021/09/20/us/us-border-crisis-del-rio-texas/index.html)
00
NOU
#61
andrei
Cheia problemei (sustenabilitatea noastra ca specie) sta in NUMARUL NOSTRU.
Existam intr-un spatiu finit dar toate planurile pe care le facem se bazeaza numai pe cresteri care nu tin seama de acest parametru fundamental.
Luati viata fiecaruia, mai ales partea cu retragerea din activitate. Sistemul actual cere mereu ca din urma sa vina o generatie mai numeroasa.
In plus pe tot parcursul vietii fiecare si toti vrem din ce in ce mai mult.
Ecosistemul in care functionam ramane finit.
Toate discutiile (chiar si din comentariile de mai sus) legat de „cine sa dispara primii” sunt stupide.
De ce aveti nevoie de mai mult de 1 copil?
Va rog abtineti-va cu comentarii gen „imi place o famiglie mare” bla bla pentru ca motto-ul „ne place prea mult confortu’ „, cu care justificam de ce am ajuns aici este antiteza unei familii numeroase.
As paria ca nimeni nu poate explica/demonstra de ce >1 copil ii creste gradul de confort.
Era „simpatic” cineva mai sus „sper doar ca in timpul vietii mele …. „.
Apoi dupe … not my problem.
Asa au gandit si stramosii dar ei macar nu aveau date si simulari despre viitor.
Problema de la care trebuie plecat este NUMARUL NOSTRU si apoi ce putem face fiecare ca sa nu fim efectiv nesimtiti:
1. sa ne inmultim cat ne permitem (nu financiar ci ecosistemul finit in care traiam)
2. sa fim modesti/decenti in consum fara a ne sacrifica confortul
Asta pentru ca avem in mare datele problemei cu care se vor confrunta mai ales cei pe care ii iubim (ca de aia ii turnam precum sobolanii), copiii nostri.
Howgh!
00
NOU
#62
Attilla
explicatie simpla:
ai 1 copil, trebuie sa-l distrezi
ai 2, se distreaza impreuna
00
NOU
#63
andrei
@Attilla
atunci de ce te opresti la 2 ? Poate mai multi ti-ar asigura mai bine pensia, pentru ca suntem singura specie care „se retrage din activitate”.
In plus „ai 1 copil, trebuie sa-l distrezi”, verbul „trebuie” este un imperativ care deja denota disconfort / obligatie.
Nu ma excit ca dintr-un cuvant am facut qed dar ce spun este ca trebuie sa ne reevaluam modul de a exista intr-un ecosistem repet FINIT.
00
NOU
#64
Connex
@Andrei Solutia este ca toata lumea sa traiasca foarte bine Chiar si in China incep sa aiba probleme cu natalitatea. A dat lumea de bani si mai bine te distrezi decat sa faci copii sau faci unul pe la 35 ani si asta este. In Europa din ce stiu, singura tara cu spor pozitiv natural este Franta dar acolo este o chestie culturala cu minim 2 copii, din ce stiu. Oricum sistemul cu crestere continua se va prabusi, matematic, este imposibil sa continui asa la infinit. Pentru fiecare sac de plastic sau mancat carne mai putin sau orice alta idee de genul asta raspunsul este simplu. O sa fim in curand 10 miliarde. 10 miliarde de oameni cu nevoi similare cu ale noastre. In abosolut, indiferent cat te strangi sa consumi mai putin, global va fi nevoie de mai mult plastic, mai multa carne, mai multe betoane etc. deci, mai multa poluare.
00
NOU
#65
Attilla
eu n-am zis nimic de pensie sau alocatie
si nu suntem singura specie care se retrage din activitate…toate o fac..noi subtem singurii care nu-i omoram sau nu-i lasam sa moara de foame pe cei care „nu mai pot vana”
da, e un imperativ acolo…pentru ca e chiar imperativa treaba: toate animalele mici se joaca (puii de pisica, de caine, delfini etc) pentru ca prin joaca invata….si trebuie sa-l inveti ceva…si atunci trebuie sa-l distrezi…sau sa-i lasi sa se distreze singuri
de ce plm crezi ca exista toate activitatile pentru copii?!?! crezi ca toti sunt numai genii care picteaza, danseaza tot timpul?!? nope…pentru ca sunt cate unul la parinti (de obicei) si sunt dusi undeva sa fie distrati
00
NOU
#66
andrei
@Connex
nu functioneaza treaba chiar asa.
Am vazut si eu studii ca se va plafona populatia mondiala natural prin trait bine deci emancipare dar undeva pe la 11 miliarde.
Noi avem probleme acum la 7.9 miliarde
Cat se vor degrada lucrurile pana ajungem la plafonare si apoi in continuare cu consumul elevat prin emanciparea numita trait bine …
Si nu mai imi spune ca in vest s-a rezolvat pentru ca vestul intai s-a supra-saturat si abia apoi s-a plafonat in termeni de populatie dar nu neaparat se reflecta si in volumul de consum
Si tine cont ca vestul este exemplul la care tanjesc toti
00
NOU
#67
Connex
@ Attila Activitatile pentru copii exista pentru ca dai bani pe ele. Este un business ca oricare altul. De asemenea exista pentru ca foarte rar mai vezi grupuri de copii pe strada sau in jurul blocului. Este irelevant in situatia asta daca ai unul sau cinci copii. Pe calculator sau PS tot singur se joaca chiar daca ai doi sau trei…
00
NOU
#68
vosidit98
si bineinteles ca raspunsul a fi intotdeauna „sa-i omoram pe indezirabili”, fara a realiza ca si noi romanii suntem destul de indezirabili pentu mare parte din lumea civilizata.
OK, poate vor sa ne fută femeile și să ne pună unii dintre bărbați la muncă (preferabil multă și prost plătită). Dar cam aici se oprește dansul. Pentru un german românul e privit cu același dezgust cu care un român privește un suedez.
00
NOU
#69
Bruta
Rationamentul tau e bun, traim in niste dimensiuni finite din pacate, dimensiuni pe care nu le putem extinde pe planeta asta. Dar in acelasi timp tot rationamentul tau are o problema – de ce o familie sa aiba mai mult de un copil. Vrei sa ai >1 din doua motive:
– asta e un instinct animalic pe care il au toate vietitoarele de pe pamant si noi ca specie suntem inca tineri pentru a-l reprima
– exista constiinta umana si dragostea pe care o resimiti neconditionat pentru toti copiii pe care ii ai si care te face sa ai >1. Si pe asta o poti reprima dar cam putini o fac deoarece unii au mintea ingusta si nu gandesc in prespectiva.
00
NOU
#70
NIX
@andrei, qed, cum e o problema numarul cand nici nu ajungem la 11miliarde?
sa fim, cum, in consum ?! boss, se ridica pretul si automat se reduce consumul, iti garantez eu ca problema noasta nu e numarul (prea mare).
problema e educatia, modul in care actionam si cred ca si puterea lasata in mana catorva sub pretextul de ‘democratie/capitalism’, am putea spune ca inegalitatea sanselor e practic cea mai mare cauza a schimbarii climatului (din perspectiva a ce facem noi oamenii)
00
NOU
#71
AlexF.
Băi Andrei, fă sacrificiul ăsta și pentru noi și nu fă copii.
Problema se rezolvă de la sine. Natura își tine singură balanța..
00
NOU
#72
Levorius
Suntem prea multi, si prea multi cu standard de viata si asteptari din ce in ce mai ridicate (China si India sunt pe val). Planul e scoaterea societatilor inapoiate din saracie si aducerea la standardul de viata din lumea dezvoltata, pentru ca studiile arata ca in societatile dezvoltate oamenii fac mai putini copii pentru ca au si altele de faceut pentru a se dezvolta personal si a se simti impliniti. Cam asta propune Bill Gheitz de exemplu.
Dar e greu sa ii scoti pe trogloditi din mizerie cand ei urla si la un vaccin ca vrea gheitz sa ii cipeze. Asa ca se vor implementa mai degraba prin lege varste de pensionare la 75+ de ani si maxim un copil de familie, pentru ca sistemul de pensii si de rostogolire al datoriilor externe nu functioneaza decat cu o crestere sustinuta a populatiei platitoare de taxe de la o generatie la alta.
00
NOU
#73
Dan
Reducerea vitezei prin orașe la 30km/h – deja o politică la nivel european – nu e pentru zgomot și accidente. Nici schimbarea treptată a standardelor de construcții în ultimii ani (care a exclus practic centralele pe gaz, înlocuindu-le cu pompe electrice de căldură) nu e doar pentru a avea case mai bine izolate și facturi mai mici. Nici creșterea recentă a prețurilor la gaze și electricitate nu a picat din cer din cauza”condițiilor de pe piață”. Urmează niște ani interesanți.
00
NOU
#74
Sabotor
O idee din video e exact ce spuneam eu p-aici de mi-au sarit econazi in cap: costurile poluarii imi sunt pasate mie, omul de rand, ba mai mult se face si shaming de parca eu cu masina mea sunt poluatorul suprem; toti simpletonii astia idioti aplauda ca focile cand sunt taxe masinile personale (adica tot eu), cu masina mea si-mi explica cat de misto e pe bicicleta sau cu transportul in comun.
Asa ca eu cu masina mea nu mai pot sa merg in centrul oraselor pentru ca poluare. E limitata viteza la 30 km/h pentru ca poluare. Ba mai mult, mi se si bate obrazul ca poluez ca un nesimtit in loc sa fiu ca ei – niste hipsteri obositi si imbecili pe bicicleta – in timp ce poluatorii majori scapa netaxati si cu miliarde de dolari profit, pentru ca hipsterilor le place Apple si brandul X de haine.
00
NOU
#75
Vlad
Sunt de acord cu tine, dar am nelamurire; cum polueaza mai mult Apple decat Xiaomi sau Samsung?
00
NOU
#76
MihaiC
Hipsterul cu Apple si brandul X de haine: „mi se si bate obrazul ca poluez ca un nesimtit in loc sa fiu ca Sabotor – in timp ce poluatorii majori scapa netaxati si cu miliarde de dolari profit, pentru ca lui Sabotor ii place sa se plimbe cu masina.”
00
NOU
#77
Robert
Tu începi bine dar termini prost. Că spre deosebire de tine hipsterii fac ceva in plus și renunță la masina, pe când tu nu renunți la nimic. Ah, daca ai merge cu mașina și nu te ai îmbraca cu haine sau n ai avea telefon poate ați ajunge la aceeași măsură.
Și chiar și așa tot un rahat, că fără telefon, haine sau mașina ori te transformi in Budha ori îți plesnește mintea și ajungi la Socola. Că e greu sa renunți la lucruri. Nu am o concluzie.
00
NOU
#78
Sabotor
@Vlad
Daca te coafeaza, citeste Samsung sau Xiaomi in loc de Apple.
@MihaiC
Nu e vorba despre telefon vs masina ci despre ipocrizia unora care ma iau pe mine la rost ca – vezi dom’le – eu poluez, dar in timp ce ei sunt dedicati trup si suflet consumerismului si hranesc companii deja bogate care polueaza in draci pentru a le oferi un model nou de telefon in fiecare an si haine pe care le poarta de 5 ori inainte sa ajunga la groapa de gunoi.
00
NOU
#79
Sabotor
@Robert
Că spre deosebire de tine hipsterii fac ceva in plus și renunță la masina, pe când tu nu renunți la nimic.
Pai eu nu am la ce sa renunt – eu sunt deja in situatia in care nu-mi schimb telefonul decat atunci cand efectiv crapa; cand hainele „obosesc” le transform in haine „de casa” sau de lucru, cand nu mai sunt bune nici pentru asta, devin carpe folosite la alte lucruri; sortez gunoiul si duc la reciclat tot ce e de reciclat, ma feresc sa cumpar lucruri de care nu am nevoie sau sa cumpar mancare pe care n-o pot manca; am luat becuri economice imediat cum au aparut si nu m-am cacat pe mine ca „nu dau lumina la fel ca unul clasic” si multe si multe alte chestii care ma fac mai „green” decat un hipster obosit care habar n-are pe ce planeta traieste, dar el urla in gura mare ca-i ecologist si uraste cu pasiune masinile pentru ca asa i-a spus cineva ca e calea spre o planeta curata. Dar pentru ca eu am o masina, eu sunt vinovat pentru toate relele.
Si tot mai multi oameni – ca niste vaci in drumul lor spre abator – se bucura si se veselesc ca sunt taxate masinile pana peste masura, ca asa cred ei ca se combate poluarea, taxand omul de rand, in timp ce marii poluatori isi bat efectiv joc de natura, dar pentru ca baga niste bani in marketing (vezi ca spune si Kurzgesagt ceva acolo) pe placul hipsterului cretin, sunt vazuti drept pionieri in ale ecologiei.
00
NOU
#80
Robert
exact, marii poluatori. ca legi ar fi sa ii mai stopeze, dar cine sa verifice respectarea legilor. ai fi zis ca numai la noi se taie si se fac magarii ca la curtea fara stapani, dar daca cauti afli ca asa e peste tot, cu cateva mici exceptii. si asta in europa si sua, ca in china si india nici nu vreau sa stiu ce e…
macar la noi taie Svaihovar lemn pentru mobila, dar in finlanda grosul se taie pentru curpapir. ca deh, avem nevoie si de ala.
cum zicea cineva mai sus, sa ne bucuram ca avem totusi speranta ridicata de viata. de restul, fiecare cum poate
00
NOU
#81
NIX
@Sabotor, nu doar isi bat pl de noi dar practic isi cresc puterea pe care o au fata de noi, avea dreptate gicu tiriac cand spunea ca in criza bogatii se imbogatesc si saracii saracesc, dar cum spui si tu, e amuzant ca vitele de rand aplauda fara sa isi dea seama ce aplauda
00
NOU
#82
Rozalia
Da, la fel gandesc si eu. Omul mic si paduchios e de vina ca se produc lucruri care se strica imediat si trebuie inlocuite la fel de imediat si se muta marfa de colo-colo pentru profit, chiar daca acesta creste cu numai 0.00…1%. Nu mai cred nici in colectarea selectiva a deseurilor de cand i-am vazut cum le amesteca, dupa ce le-au adunat separat. Se straduiesc sa te faca sa ai acel sentiment de vinovatie ca…orice. Ma gandesc ca si originea biblica a omului tot asa a inceput, ca ai devenit pacatos.
00
NOU
#83
pipzn
Eu poluatorul:
-erau vremuri in care intr-o „punga de 1 leu” puteam cara cu succes cel putin 2 kg de legume/fructe. Am avut un soc, dupa ce s-a schimbat materialul din ele ca am avut 3 (trei) mere si o codita a unuia a sfasiat efectiv materialul. Din experienta mea, inainte pentru cat ma tinea o punga acum am nevoie de cca. 10. Care e poluarea mai mare?
-un frigider i-a tinut pe ai mei aproape 40 de ani, in ultimii 10 ani au schimbat 2 sau 3. (Aici, ok, tehnologia cu freon a trebuit schimbata dar dupa asta nu se poate face nimic durabil?)
-o masina (fabricata inainte de criza din 2008) corect intretinuta si exploatata „normal”, putea sa te tina fara probleme majore 15-20 de ani. Acum, facand abstractie ca la toti li se pare normal sa umbli cu uleiul dupa tine, dupa vreo 5 ani va trebui sa o schimbi daca nu vrei sa bagi o gramada de bani in ea. In aceste conditii, ce polueaza mai mult? cateva piese la o masina robusta sau costul de fabricatie pentru a schimba masina la 5-7 ani? Ma refer la poluare ca asta este subiectul nu la „noua tableta de … inch si 16 boxe Bose”.
-cine polueaza mai mult? Eu care am avut in ultimii 2 ani in total vreo 4 iesiri a cate 3 zile sau unul care isi duce amanta la Dubai cu avionul?
-ce polueaza mai mult? faptul ca trebuie sa schimb bateriile de la bucatarie si baie in medie o data la 4 ani sau ca parintii mei mai au in casa robinet de siguranta de 30 de ani caruia ii mai schimbam din cand in cand cate o garnitura de cauciuc.
A, si baterii care se vand piulite de fixare mai inguste care nu tin si daca le strangi mai tare se duce filetul? Si au asa mult „inox” ca trebuie sa le arunci repede.
-da, se pare ca suntem prea multi. Dar cine esti tu sa decizi cine sa traiasca si cine nu? Care sunt criteriile? Ca mai vad prin (alte comentarii) vechea discutie (pe vremea mea era aia puerila intre cine sunt mai importanti: muncitorii sau taranii?) cu cine e mai valoros IT-ul, taranii, inginerii… . Utilitatea e data de contextul vremurilor. Intr-o situatie dura de supravietuire, salariul tau de CEO sau IT-ist ar putea sa fie fix nimic. (Imi pare rau ca ma lasa memoria, a fost parca un episod dintr-un serial, Revolutions cred, in care un tip le preda matematica old style pe tabla unor copii. La un moment dat este o scena cu el trecand pe langa un fost aeroport cu un avion degradat si zice ceva de genu „era ca al meu cand lucram la Google”). In batalia de la Syracusa soldatul care l-a omorat pe Arhimede a fost mai util (din punctul de vedere strict al caftelii locale).
Concluzie? Fa lucruri trainice si educa oamenii cu constientizarea faptului ca resursele sunt limitate.
00
NOU
#84
Cocco Bello
Mda, cel puțin cu mașinile e dureros rău să vezi ce obiecte de consum au ajuns, perisabile maxim. Dar, mno, toți vor ultima fiță, ultima creație. Dar dacă nu consumăm, iar nu e bine, că prea multă lume depinde de latte mocachino cu lacrimi de delfini și mașini care trebuie schimbate la 3 ani, ca să nu mai vorbim de telefoane…
Societatea ar trebui reformată radical și nu va merge, că, mă scuzați, contravine intereselor ocultei. Așa că, deși sunt de acord că, la nivel micro, pot exista povești de succes, dar la macro nu.
Vom fi această societate de ultra-consum, ultra-risipitoare până la implozie, pe care sper să n-o prind.
Ce va fi după implozie? Cine știe, dar a zis-o și Carlin: nu vă mai agitați atât, planeta va fi OK. Omenirea va fi futută.
00
NOU
#85
vosidit98
Simplu, cei care au armele decid cine traieste si cine nu.
Toti cei care-si flescaie buzele virtuale pe net, sunt in mare parte „idioti utili”.
Daca se ia cu adevarat decizia unui genocid in masa, vor sfarsi la capatul aceleorasi arme ca cei pe care-i acuza.
Sau, daca „au noroc”, vor fi alesi ca sclavi de munca / sclavi sexuali de vor ajunge sa-si doreasca glontele.
00
NOU
#86
pipzn
@DFT
Eu as face diferenta intre ceva de uz profesional (ex. masini de spalat haine destinat spalatoriilor) si uz casnic normal.
M-am uitat de curiozitate pe site la Altex la prima masina Miele afisata. Aproape 6000 pret, garantie…. 2 ani. Daca mai platesti mai platesti pentru 1 an sau 2 ani garantie prelungita. Sigur o fi avand programe de spalare mai complexe dar Really? Momentan ai mei au un Becko amarat si „ieftin” unde garantia extinsa este 5 ani.
Mai demult la masini de spalat, frigidere, televizoare lumea se referea ca la „bunuri de folosinta indelungata”. Scuzati-ma ca mie nu mi se pare ca 3-4 ani inseamna folosinta indelungata.
00
NOU
#87
pipzn
@DFT
Si inca ceva, ca nu se pot edita mesajele.
La aceeasi masina de spalat amintita anterior daca adaug si pretul pentru garantia extinsa la 4 ani (2+2) ajung la de 4 ori pretul platit pe Becko. Pentru simplificare, sa spunem ca si Becko are garantia tot de 4 ani. Daca ma pui sa platesc de 4 ori pretul atunci da-mi garantie proportionala, deci dati-mi 16 ani garantie si eu sunt gata sa strang bani timp de jumate de an si sa cumpar masina aia si sa-mi spele rudele hainele de inmormantare in ea.
00
NOU
#88
vosidit98
Conform site-urilor de estimare a consumului individual de carbon ar trebui sa traim toti in colibe facute din câcat amestecat cu paie, desculți și dezbrăcați și să mâncăm gândaci ca să nu avem un impact negativ asupra planetei.
Tot ce pot spune este că nu ăsta e mesajul potrivit daca vrei să atragi lumea de partea ta. Personal, ca un individ care nu merge nicăieri în vacanță, nu dețin mașină și folosesc transportul în comun rareori pentru că stau mai mult acasă / la 1-2 km în jurul blocului, mă simt lezat că ar trebui să renunț și la bruma de comfort pe care o am și să trăiesc precum triburile din Africa subsahariană ca să-i fac pe „verzi” fericiți.
00
NOU
#89
C
„un frigider i-a tinut pe ai mei aproape 40 de ani, in ultimii 10 ani au schimbat 2 sau 3”
Primul frigider a costat 3 salarii. Celelalte 3 au fost cumparate cu un salariu si a mai ramas si de o bluzita.
„trebuie sa schimb bateriile de la bucatarie si baie in medie o data la 4 ani”
La fel – nu mai sorta rezultatele cautarii dupa Pret:Crescator
Exact. Gasesti si in ziua de azi electrocasnice care te tin minim 10 ani, la fel ca acum 40 ani. Surprinzator, ca si atunci, trebuie sa faci un efort sa le cumperi. Ne-am obisnuit cu chinezisme de 2 lei si avem pretentia sa te tina ca un lucru tzeapan care costa de 10 ori mai mult.
Fact: O masina de spalat-uscat obisnuita are cam 60kg. Un Miele normal are 100. Ironia e ca si Miele a inceput sa vanda prostioare ieftine care sunt la acelasi nivel cu Beko/Samsung/whatever cam la o treime de pret fata de produsul normal si ce sa vezi… le ia lumea ca sunt Miele si se strica. Miele: *Picaciu face*
00
NOU
#93
pipzn
Vreti exemple „primitive” de demult de folosire rationala a resurselor?
1. sat cu multi salcami. Se puteau curata cand crengile erau exact de masura parilor pentru rosii. Se foloseau ca si pari de rosii, fara alte tratamente cam doua sezoane. Dupa care se taiau si se puneau pe foc
2.alt sat, resurse putine (situatie de dupa razboiul 2 mondial, respectata si mai tarziu): din gradina casei, o imprejmuire facuta (pentru delimitare zona de legume mai „sensibile” la actiunea gainilor) din tulpini („bote”) de floarea soarelui fixate intre 2 lemne sus si doua jos. Cand ajungeau prea slabe sau se rupeau, se inlocuiau, din cele vechi, alaturi de cocenii de porumb se facea foc afara la o caldare unde se fierbea pentru porci.
3.Coacerea in cuptoarele alea „traditionale”. In afara de Pasti si Craciun nu se justifica sa se faca foc pentru cat se putea coace acolo. Prin rotatie, vecini, familie prieteni faceau si anuntau: „Coc in cuptor in ziua de, mai am loc de … tavi”
00
NOU
#94
pipzn
Voi sorta descrescator cand voi avea niste certitudini in legatura cu raportul real pret calitate. Eu is un om sarac dupa criteriile dvs. de IT-ist si nu imi permit sa fac diverse experimente cu lucruri scumpe pe banii mei. Asa ca ma marginesc sa va dau un exemplu dintr-o sfera mai accesibila mie: la un moment dat, deranjati de frecventa nevoii de a schimba bateriile de apa, am cumparat ceva care a costat dublu. Credeti ca acele baterii au tinut dublu? Nu, nici macar pe aproape. Deci a fost o noua teapa. Nu stiu dvs. dar eu am pretentia ca daca dau dublu pe ceva, durabilitatea sa fie de asemenea dubla.
00
NOU
#95
Cristici
La asta cu bateriile as vrea sa stiu ce marca scumpa ai luat si s-a busit.
Eu aveam rahaturi de baterii (pana in 100 de lei) la care se blocau cartusele ceramice intr-o veselie.
Dupa o seara in care era sa ratez un spectacol de balet pentru ca se blocase bateria iar administrația nu era de gasit sa opreasca apa (robinetul apartamentului era intepenit, ca 90% din robinetele apartamentelor din Romania)… dupa seara aia am decis ca nu fac rabat. Grohe, am schimbat „noname bazar” cu Grohe. Au trecut peste cinci ani, merge foarte bine, fără probleme.
–
Am alergat ca nebunul sa prind „Lacul lebedelor”.
Cred că, totusi, sunt cam tânăr pentru spectacole de balet atât de lungi…
00
NOU
#96
Cristici
bateriile ieftine au si un standard cam ciudat al cartuselor, nu sunt ușor de găsit, sa zici ca schimbi doar cartușul…
00
NOU
#97
pipzn
@Cristici
Sincer, habar nu am ca nu eu am cumparat personal ci sora-mea pe principiul „sa luam ceva foarte bun si frumos” (in locuinta parintilor).
Eu sunt doar cel care le-a dat jos (nu cred ca au tinut un an in plus fata de ce fusese inainte) in „aplauzele” parintilor care ziceau „doar atat au tinut la banii aia?”. Si am luat tot din alea care fusesera inainte de experienta aia. Asta s-a intamplat acum cca. 3.5 ani si acum vad ca la baie da semne ca se cere la schimbare.
I-am intrebat si pe ei ce sa cumpar si aia a fost.
Asemanator am patit la garsoniera mea. Ma astept ca pana la sfarsitul anului sa cedeze. O sa vad ce aflu despre produsul/marca recomandata de dvs. Multumesc
00
NOU
#98
Neamtu
Sunt mai multe probleme, iar solutiile oferite pot genera confuzie.
Da, renuntarea la paiele de plastic e aproape nesemnificativa dpdv CO2, comparativ cu poluarea generata de alte surse. Dar sa nu uitam ca plasticul ajunge de cele mai multe ori in natura. Asta-i alta buba. Da, plantarea copacilor ar putea ajuta, dar nu mono-culturile. Vrei sa-ti faci casa? Exista conceptul de casa pasiva, ce poate fi realizat inclusiv fara ciment. Prefabricate! Iti tragi si niste panouri solare, o pompa geotermala si scapi de griji. Mai ales ca toate acestea pot fi finantate prin programe de la guvern.
Also, mai luam in considerare si faptul ca soferii urasc biciclistii, daca n-ai masina esti un nimeni, de ce sa fiu eu prost si sa reciclez cand nici ceilalti nu o fac, etc ,etc.
Daca nu ne pasa suficient de ceva incat sa facem noi schimbarea, ce pretentii sa mai avem de la ceilalti? Asteptam sa hotarasca astia mai mari ceva masuri care sa incetineasca efectele incalzirii globale, probabil nu vom fi de acord (cum lumea n-a fost de acord cu vaccinul).. si probabil vom trece (cu putin noroc) printr-o scadere a populatiei, fortata.
00
NOU
#99
Robert
Nu, soferii nu urasc biciclistii. Multi dintre ei sunt si biciclisti. Poti spune si ca biciclistii urasc soferii. E tot aia.
De ce oare? Daca ai avea de mers pe jos zilnic in spatele unor batrani incet incet ai incepe sa urasti batranii. Cum multi dintre noi fac deja. Dar daca ai avea loc si pentru batrani si pentru tineri atunci toata lumea ar fi fericita in ritmul ei. Cum ar fi sa avem piste de biciclete? De alea adevarate? Ar mai exista motive de ura intre bicle si masini?
00
NOU
#100
Neamtu
poate intr-o lume ceva mai buna.
legat de ura soferilor fata de biciclisti, m-am tot uitat la random clipuri de prin traficul din Bucuresti, si-s foarte multi.
implementarea unor piste pentru biciclete ar descongestiona traficul si totodata ar separa astfel de soferi de biciclisti. ar fi super daca s-ar face asta. exista orase care au fost modificate radical pentru a-i face pe oameni sa renunte la masini in favoarea bicicletei, de exemplu Amsterdam. dar exista si posibilitatea mai realista pentru noi, din Copenhaga.
00
NOU
#101
rvr
*rant on!
Un big FK U clipului!
E vina „celui mic” pentru ca la urmatorul update de soft, telefonul se misca deja mai greu, si mai greu, ad nauseam.
E vina „celui mic” ca unii se fac luntre si punte doar sa nu poti repara „usor” ceva. Sa iei nou! Updatat! Modern! Cele vechi le dam la „bananieri” sa se distreze cu ele. Ca reciclarea e mare consumatoare de energie, nu renteaza! Dar suntem verzi… avem ambalaje cu mot recicl… mars!
Ca trebuie schimbat urgent ca are colturi patrate si nu mai e la moda, al naibii vecin are deja rotund ffs…
Pentru ca pantalonul nou se rupe intre craci in cateva luni pentru ca „culmea (sic) evolutiei stiintifico-tehnologice extraordinare care permite tesaturii sa se degradeze doar uitandu’te la ea” (si am doar 70 kg…)
Oare industria de mancaruri inutile (fara nutrienti), precum chipsurile de „cartof” nu polueaza?
Oare „carnea”, care este un aliment foarte dens in nutrienti, polueaza atat de mult? Ia sa faceti un test, o luna doua sa consumati carne, peste, lactate (cine poate si suporta), grasimi saturate si mononesaturate, legume, fara carbohidrati (amidonuri, zahar, cereale) si observati cantitatea de materie excretata, si „culoarea parturilor” (ierati expresia) in comparatie cu cele rezultate din consumul de carbohidrati (si restul). O sa observati si alte beneficii la cantar si buzunar.
2/3 din terenurile agricole (global) nu pot fi folosite pentru cultivare (zona de dealuri) de ce sa nu fie folosite pentru cresterea animalelor? Eu sunt sigur ca o vaca, oaie, capra, porc, care mananca ce a fost „proiectata” sa manance, in aer liber, neinghesuita in „baterii”, va polua mult mult mai putin decat cele injectate cu tone de antibiotice, care aduc o multime de „beneficii” ulterior, hranite cu concentrate cu un continut dubios, si cereale (predominant!) Iar carnea lor este mult mai echilibrata si sanatoasa.
Oare uleiurile vegetale (grasimi polinesaturate), facute in fabrici care concureaza cu cele mai moderne rafinarii de petrol, incalzite si rasincalzite in cursul procesului tehnologic,la inalbire, dezodorizare, hidrogenare, innebunire, care oxideaza chiar stand in raft, si care fac ravagii in organismele noastre formand aldehide (prin prajeli), radicali liberi, si stimuland procese inflamatorii prin continutul „excesiv” de omega 6, fiind baza atator boli care stimuleaza industria farmaceutica si programele nationale de stors bani (cum, asta nu e poluare?) si sunt promovate ca fiind sanatoase? FK U!
Oare bananele prea mici, sau prea mari nu pot fi mancate? De ce se arunca inainte sa ajunga in magazine? Dar cele prea coapte care nu se cumpara pt ca au pete maro, put? E vina omului ca e prea mofturos? Poate. Dar cand dresezi omul de mic sa arate intr’u fel (schija anorexica) sau alt fel (gras, si e ok, ce te intereseaza?) sau sa faca aia si ailalta, sau telefonul cu un colt stramb, sa crape capra capu’n vecin!
Oare becul cu LED, care foloseste cateva LED’uri folosite la limita superioara a voltajului „admis”, care se arde aiurea inainte de termenul promis, in loc sa se foloseasca mai multe LED’uri subvoltate, care sa „arda” linistit zeci de ani (Petru arabi, prin Dubai in special, se fac astfel de produse).
Cand marketingul…
Dar email’ul… cate grame de CO2 arunca in aer in tot lantul lui „trofic”, cat spam intra aiurea pt 1 mail trimis? Ticalosule care ai casuta de email, e vina ta ca vine spam’ul!
Dar transporturile? Nu sunt rele, cum naiba! Dar cand cumperi marfa din A, o duci la 3000 km distanta sa o ambalezi in B, ca sa o vinzi inapoi in A… Cum sa nu polueze?
FERul si cimentul, mari poluatori, un rau totusi necesar! Dar cand dam liber la casele din saci de pamant? Foarte putin poluante, foarte trainice, nepretentioase la materiale, usor de construit? Ca „cel mic” sa polueze mai putin?
Dar apa imbuteliata.
Dar bateriile de acumulatori.
Dar…
Cand o mana de privati (privat=profit PUNCT) au monopol si mimeaza concurenta si piata libera si alte vrajeli…
Oare, oare… oare
Tot timpul cade pe cel mic.
*rant off!
Are si cel mic „meritul” lui, dar pana la un punct.
Si da, oricat de complex ar fi, oricata ticalosie ar putea fi la mijloc, oricat s’ar preface unii ca „asa si pe dincolo”, totul trebuie cercetat, verificat, pus sub lupa discernerii, pus in balanta, testat pe propria piele unde se poate, caci din ce in ce mai multe minciuni se propaga drept adevar, si totul trebuie sa inceapa de la MINE!
00
NOU
#102
Lake
EU scoate cam 10% din CO2 mondial, cel puțin la capitolu’ ăsta degeaba se strofoacă. Prima mișcare cu cap: nu se importă haleală ce se produce local. Usturoi din China? FOR REAL? Și tot așa. Din păcate, ca și la pandemie, trebuie rezolvat totul NEAPĂRAT într-un singur fel, cel mai cretin: solar (inepție de retard), mașini cu baterie (imbecilitate), vânt (mai decent, dar tot unrealiable) și taxe (LOL).
00
NOU
#103
va
Sunt câteva companii mari și late care dețin aproape totul.
Puteți recicla voi timp de trei vieți și tot nu veți putea salva planeta. Doar Coca-Cola vinde zilnic 2 miliarde de băuturi, deci despre ce vorbim.
Toți vor reduceri de costuri și maximizarea profitului. Nu suntem noi prea comozi, noi doar consumăm ceea ce ni se servește.
Am avzut de dimineata video-ul. Ideea cu care am ramas e ca daca ne luam tot masini electrice si mancam doar iarba, se reduce poluarea cu un procent extrem de mic. Deci nu noi in mod direct suntem problema cu diesel-ul, vita si vacanta anuala cu avionul in Grecia. In video s-au dat niste hint-uri despre China, India, Rusia… practic noi putem face ceva indirect implicandu-ne in schimbarea si respectarea legilor legate de mediu. Chestia asta e muuuult mai grea si mai complexa decat sa facem down-scale in viata.
PS: Garda de mediu si ministerul sunt degeaba. Abia dupa ce asta vor functiona, mai trec 10-20 ani si poate o sa fie o prioritate mediul in guvern. Sanatate sa aveti si mai mergeti cu bicicleta.
Incalzirea globala nu o putem impiedica. Noxele din orase ne afecteaza direct si pe termen scurt. Nu trebuie sa le amestecam.
Da, sunt multe tipuri de poluare dar din pacate sunt amestecate ca sa ne invarta de cap sa nu mai intelegem nimic
Pe mine mă amuză și aia care ne spun că și șeptelul contribuie foarte mult la schimbările climatice. Că așa spun studiile.
Pai, ce facem cu animalele de companie (orice animal de companie)? Astea nu contribuie cu nimic?
Șeptel inseamna vacile alea mari care se cacă și se beșesc necontrolat, nu pisica de acasă care își astupă și nr. 1 și nr. 2
https://www.bbc.com/news/world-europe-58552651
Pai alea sunt doar 1 sfert din problema, si raspunsul e simplu si aici si cam la fel – consumam prea multe animale de companie.
Sunt in UK acum, pretul cainilor aici este absurd si anormal si incurajeaza masiv abuzul mascat de animale – o gramada de oameni isi iau doua-trei cateluse si le forteaza sa faca pui de 2 ori pe an 3 sferturi din viata pentru ca sunt bani usori – asta nu e iubire, asta e sclavie mascata.
Asca ca da, hai sa taiem si de la pets si hai sa facem consumul de animale de companie un pic mai resonsabil peste tot.
Din pacate e greu sa faci orice si sa faci o tranzitie organica la oriceul ala pentru ca suntem prea multi si o sa devenim si mai multi.
Daca India si China au cam ajuns la saturatie cu expansiunea de populatie si incep sa stagneze sau sa scada, sa te tii ca vine Africa din urma si e mare si e loc si China e deja acolo isi intinde tentaculele ei de cacat si nu o sa mai conteze nimic din ce facem ca e deja prea putin si prea tarziu.
/Rant over and also this ends my social interactions for another year or so…
(,,,,) Luati si niste virgule ca sunt sigura ca lipsesc din text si mereu am avut probleme cu unde plm le pun… asa ca luati-le voi daca le simtiti lipsa
Poți reduce consumul de carne iar asta va reduce dimensiunea șeptelului… știam că 70-90 grame pe zi e cantitatea optimă. Din păcate nu poți renunța de tot – veganism 100% fără nutriționist care să îți facă regim personalizat și să îl schimbe periodic duce la alte probleme.
Contribuie si ele cu taxe si impozite. Animalele de companie, subcategoria animale de corporatie.
@ic, atunci sa reducem și numărul animalelor de companie. Eventual să de-a ăștia de la UE un regulament. Poate vine Ciolos cu o idee.
Daca basinile de porci si vaci polueaza atat de mult oare cum arata poluarea facuta de dinozauri din aia de ar fi fost in stare sa manance 3 porci la o masa, sau, mai tarziu de mamuti care erau de vreo 2 ori mai mari decat elefantii de azi.
Sunt multe articole care vorbesc fix de cat de mult contribuie la incalzirea globala animalele de companie :). Cu titluri precum:
”By owning a pet, you are doing more damage to the environment than you might realise”
”What’s worse for the climate crisis: Your child or your pet?”
Ce cred eu:
Pana ce tarile amri poluatoare nu fac nimic noi 17 milioane cati om mai fi in tara nu avem ce face doar sa nu inghitim direct noxe. Pnetur asta trebuie sa spunem stop gunoaielor care se aduc la noi din toata Europa, sa mai plantam copaci, una alta. Sa avem un aer mai curat
@sitting duck, nu e vorba numai de flatulente. E vorba ca si in cazul animalelor de companie exista o intreaga industrie (productie hrana, medicamente, ambalaje, transporturi etc.). Deci, polueaza la fel de mult.
Nu stiu de ce iti place sa te intinzi cu scrisul la unele articole.
Stiu.
Concizie, concizie, concizie 😉
Hint: cea mai mare poluare o produc armatele. Care? Cele mari si mecanizate.
tl;dr s-a rezolvat: nu se poate.
Ba se poate, dar n are nimeni curaj sa o zica: trebuie stopata cresterea populatiei!
dude, ‘s si covidul ce crezi ca e?
@dude, Thanos a incercat si nu ne-a convenit.
@ geamana: n-am avut curaj sa zic redusa…
care populație trebuie stopata?
ca un american polueaza cat 100 de indieni. So… cu cine incepem?
O favela din Brazilia versus un Burj-al-kaka din Dubai. Care sa dispară primul?
Apropo, câte articole despre „ecuații matematice complexe”, bitcoin, s-au scris in ultimele 24 de ore? Ca bitcoin consumă energie mai mult decat Norvegia cu totul.
Ce exact trebuie stopat?
@Cristici, cu americanu bine-nteles! Nu se mai intampla nimic in lume fara sa fie vina americanilor.
@dude
trebuie sa vb cu cineva care are un buton rosu de redus populatia.
Eu m-am uitat sub birou: n-am asa ceva.
@mac gregor, mai bine make it rain with comdoms.
@ Cristici: TOATA. Si in SUA si in Africa si peste tot. Fiecare om in plus o sa isi aduca amprenta la cresterea consumului. Unii mai mult decat altii (poate chiar mai mult de 100 de ori). Eu zic ca este o solutie morala fata de reducerea populatiei… Insist. NU TREBUIE SA DISPARA! Un om normal la cap nu poate gandi asta.
Fiecare din noi ne dorim mancare, masini, vacante, confort. Poti interzice asta? NU! Poate cineva decide ca unii au dreptul la astea si altii nu? NU!
Si atunci, primul pas este STOP! si dupa aia hai sa vedem ce facem…
La aia cu butonul, hai sa mai citim odata ce am zis.
>>ca un american polueaza cat 100 de indieni. So… cu cine incepem?
Cu indienii, ca acolo e potential de crestere de 100 de ori.
@Radu realizezi ca avem spor natural negativ dar chiar si asa sunt alte tari din Europa care n-ar ezita sa profite de un mandat ecologic ca sa ne execute pe toti pana la ultimul?
Pana la indieni, dau cu o bomba biologica pe noi si pe bulgari.
ma scuzatz, eu credeam ca glumim aici, dar vad ca suntem psihopati care chiar luam in serios genocidul ca solutie la vremea nasoala.
@dude, au avut curajul Melinda si Bill Gates sa spuna asta, ca trebuie sa incetinim cresterea populatiei. Si a sarit toata lumea in sus ca vaccinurile produse de Bill gates provoaca infertilitate.
Solutia propusa este din pacate greu aplicabila acum, cand unele dintre cele mai poluatoare tari nu sunt democratii ci regimuri totalitare sau autocratice, in care oamenii de rand nu au nici macar aparenta unui “leverage” asupra conducatorilor sau a deciziilor importante.
Se pare ca tot democratia si statele cu sisteme solide de “checks and balances” in care puterea este disipata intre organismele acestora ar fi o solutie pe termen lung,
De aici si ideea ca este utopic sa credem ca vom scapa din situatia asta.
Nu prea avem realist ce face, din pacate pentru cei care sunt mai tineri si care vor avea de infruntat provocari la care acum inca nici nu ne gandim.
Fals, vom reusi ceva, nu stiu exact ce dar da, eco kkturile de acum sunt cam frectie la picior de lemn, in plus voi v-ati uitat la incendii si vulcani??😂 Alea rup orice statistica de co2 si bat la cur pana si cele mai poluante vapoare dar na eco tarzii vor spune in continuare ca noi suntem de vina, bine, suntem pentru ca nu facem ce trebuie 😆
Un vulcan in mijlocul Pacificului versus noxe cancerigene pe care le respiri zilnic la tine in oraș…
Oare daca in loc de încălzire globala s-ar virbi despre altele: cancere, poluare, microplastic pe care il înghițim (ca deja am vazut scris pe unele etichete „garantam ca produsul nu are microplastic”… daca am gandi la mai mult decat încălzirea globală, s-ar implica mai mult cetateanul?
Și creșterea erupțiilor vulcanice din ultimul timp e datorata tot încălzirii globale. Nu știai?😁
@Cristici Cu toate noxele si nenorocirile cu care suntem ”amenintati” speranta de viata creste si tot creste si asta nu numai in statele asa zis civilizate. Cat estimi tu ca ai trai in plus daca nu ai respira noxe? Ti-ai dori cu adevarat sa ajungi la varsta aia?
connex, asa e boss. cat sa traiesti, 1000 de ani?
dar ce legatura are asta cu faptul ca o sa mori de cancer la plamani zvarcolindu-te de durere pana dispari?
tu cum ‘estimi’ ca e mai bine?
@Cristici, imi place sa cred ca da, desi atat timp cat nu spala media prostul pe creier ca e o nenorocire de care trebuie sa ne ferim ‘pentru binele propriu si al copiilor’ nu vor fi destui idioti care sa faca majoritate, da, cred ca solutia e de fapt spalarea pe creier in a lua ‘calea cea buna’ si probabil ca va veni, am trait destul incat sa-mi dau seama ca de fapt ‘disperarile/dezastrele’ astea nu sunt decat o forma de a strange mai multi bani si mai multa putere pentru cei care le au deja
@Gamblin
N-are nici o legatura. Tot mori. In afara de cei ce se sinucid nimeni nu isi alege moartea. Poate aia care beau pana nu mai pot sa fie mai fie constienti ca beau pana mor sau drogatii. Altfel, traim si asteptam sa vedem ce ne rezerva viata pina la cei 78,2 ani speranta de viata in Romania astazi. Un barbat in Romania avea speranta de viata 66 ani in 1990. Dai un cancer pe 12 ani diferenta?
Stilul nostru de viață nu este sustenabil pe termen lung. Eu sper doar că, atât cât mai trăiesc, să rămână un echilibru cât de cât. Fără războaie, crize și lipsuri majore, ca să mai am timpul și resursele pentru câteva hobby-uri. Da, mai sortăm gunoiul, mai facem una-alta să nu risipim la modul ultra-nesimțit, dar e prea puțin, atâta vreme cât miliarde trăiesc ca în evul mediu, cu apucăturile de rigoare. Se mai trezesc niște neepilate că schimbe lumea, dar e futil. Se masturbează în cerc pe social media și cam atât. După care comanda noul . Generațiile viitoare vor lua un mare mumu. Good Luck.
Bre Cocco, le-ai cautat tu pe toate sa vezi daca erau epilate sau nu?
Nu, bre, e decât o lege nescrisă-așiea. Apropo, tu cu ce vrei să schimbi lumea? “Să renunțăm la cercetarea spațiului și să dăm banii la copiii săraci” e preferata mea din ultima jumătate de an.
#Cocco, nu vreau sa renuntam la cercetare ca geamana mea vrea sa se plimbe prin spatiu. Si 2 fac voluntariat pe impaduriri de 9 ani, am facut ecologizari montane, etc.
Ce să zic, bravo ție. Dar… să luăm pădurile: crezi că s-a schimbat ceva cu adevărat? Deunăzi și-au luat-o iar niște reporteri prin păduri, corect? Ăia de le taie, câștigă în continuare. De ce? Pentru că fac prea mulți bani. Și când banul e implicat, nu vei câștiga niciodată. Și “mafia pădurilor” de la noi sunt niște zerouri barate comparativ cu alții care fac chestii nasoale pentru bani. Lucrurile s-ar putea schimba doar dacă destui șmecheri adevărați ar vrea asta. Și ne-ar forța, cam cum face China. Dar atunci nu ți-ar conveni că te forțează și, uite așa, nicicum nu e bine.
Asta este problema majora:
ca fiecare spune: nu ma intereseaza. cat traiesc eu sa fie bine. nu imi place ca copii vor avea probleme in lumea pe care le-o lasam, ca imi este mie comod acum. sa mai tina cat mai tine.
mjoritatea oamenilor in varsta asa spun si gandesc, majoritatea celor de 30-40 cam cu jumatate de gura.
o sa fie probleme mari in 10-20 ani asa optimist acest interval: de la seceta, de la lipsa de reusrse in tarile unde populatia a screscut foarte mult si creste, toti o sa migreze, sau multi. plus multe altele.
insa da aici este buna: sa mai fie bine cat traiesc eu. si am ajuns la acel punct in care nu o sa se intamp,e asta: o sa se instituie limite de CO2/persoana. Agenda 2030 nu se va face cu floricele si excursii ci cu limitari. Si la fel cum est4e cu companiile: cand taie taie de la toti, nu o sa fie a x a consumat putin sa il lasam mai mult. Nu va fi o regula pentru toti. din pacate.
@Cocco privind padurile cred ca s-au schimbat multe. Acum oamenii sunt mai constienti de taierile ilegale de paduri, fac sesizari, multe ONG-uri incearca sa propuna schimbari legislative benefice padurilor. Crede-ma cand iti spun ca cel putin in Romania sunt imbunatatiri, dar din nefericire vin foarte multe din partea ONG-urilor si mai putin din partea statului. Dar noi mergem tot inainte cu plantatul, deoarece asta este momentan ce putem controla.
Mirela, tu ce faci zilnic pentru o planetă mai bună? Iar vizavi de cota de CO2: să vină să-mi numere ouăle și CO2-ul produs…
@Mirela OK, ma intereseaza dar nu ma pot pune cu 7 padurari ca risc sa ajung la TV cu un topor infipt in cur. Ce putem face atunci? Si cu ce e mai rasarit George McUncleSam care s-a născut in SUA si e la al saptelea transplant de organe in timp ce eu nu plec nicaieri, nu detin masina, consum mult mai putin (comparativ cu un american), nu fumez, nu fut, tin telefoanele si laptopurile pana devin efectiv impractice pentru munca.
Intre timp americanii au ajutor pentru elevii dislexici la facultate, la noi daca nu ai pile si nu concurezi cu Vermeer sau Rembrandt la talant artistic esti privit ca o nulitate in domeniul artei plastice. Nu mai zic de teatru sau muzica.
De altfel, e la fel cam la toate joburile unde, la fel, daca nu ai pile trebuie sa faci treaba a 3-4 oameni pentru a primi salariu suficient cat sa traiesti decent de unul singur. Si ghici ce, tot se supara seful ca i se pare ca saptamana asta n-ai tras la fel ca saptamana trecuta.
Nu mă refeream la tine, ci la noi toți. Ca specie. Este fix ce scria Vali, ca ne place confortul. Faptul că văd acest lucru nu înseamnă că spun că sunt eu în afara problemei, nu mă scot din ecuație.
Ce fac eu? Ce pot, cât pot. Nu consum în exces, nu arunc mâncare, nu folosesc uscător de rufe, câteva dar nu mă consider vreun model și nici nu vreau să fiu. Mă restrâng cât pot cu lucrurile inutile, dar nu voi face sacrificii. Ci atât cât pot renunț la lucrurile de care nu am cu adevărat nevoie. Însă nu sunt un model de eco-freindly și nu vreau să mă prezint așa.
Cum am mai scris de multe ori cred că problemele nu sunt la noi, ci la țările care poluează cel mai mult și la creșterea populației în anumite zone. Nu la noi.
Degeaba renunțăm noi la mașină când noi suntem câți suntem și alții consumă per total 99,9900% din ce există. Plus cei care tot spun că să nu consumăm noi dar ei merg cu avioane private, au case care consumă cât un oraș.
Nu se va face nimic cu voia bună, iar când va fi problema foarte mare se vor pune restricții pentru toți fără discernământ: nu va conta că x a consuma mai nimic. Până atunci fiecare să facă cât dorește, atâta timp cât ceva este legal nu am niciun drept să îi spun cuiva cum să își trăiască viața.
Da, a sunat cam nașpa comentariul meu, nu era atac la persoană, scuze, sau nu așa am intenționat. Cred că nimic nu se va face până ce nu va veni cu adevărat criza și atunci vom vedea cum scoatem cămașa. Până atunci nu se face nimic cu adevărat, se discută mult și nu se face nimic care să aibă impact. Și dacă este să se facă ceva nu o să ne placă pentru că o să fie ceva ca pe vremea fostului regim.
eu fac un lucru mai eficient, ma gandesc sau raportez (dupa date pe google) daca am un consum mai mare decat media, daca nu am atunci stau relax si imi vad de viata, not my problem really, de aia platesc taxe btw
Eu nu mă bag la discuție direct, că-mi place să plătesc dările și să îngrop bateriile în grădină.
De fapt doream să mă bag la neepilate:
La facultate era și o specializare pe „îngrijirea mediului” (Umweltschutz bla bla) .. Boah, toate, dar absolut toate gagigile de acolo erau nespălate și aveau mai mult par la subraț ca mine. La cantină îmi rămânea mancareagn gat când intrau astea. Pe locul doi erau fetele de la Sociologie – mai curățele, însă când deschideau gura numai despre nedreptățile lumii discutau. Trebuia sa bei mult dacă-ți făcea una cu ochiu la o petrecere…
am mai comentat aici cu aceeasi chestie: tre sa ne intoarcem la stilul de viata din 1800, exact cum era atunci. Altfel nu se poate
Adica sa moara jumatate din copii imediat dupa nastere, si speranta de viata sa fie de 35 de ani? Sau cum?
fara masini (doar carute…ceea ce romania are deci suntem bine ), benzina, motorina, productie de masa, fara transport de produse (doar cu caruta), fara plastic, fara gaze naturale, fara curent si fara tot ce tine de folosirea curentuluui.
deci cam da, cum zici.
pai na, asta e singura solutie pt. a stopa incalzirea globala. Sa continuam sa fim asa dezvoltati/avansati/sa ne fie bine, atunci continuam sa poluam.
In momentul cand o sa incerci sa transporti tone de legume si fructe de pe camp, cu caruta, spre destinatari din alte orase, fara frigidere, fara congelare la sursa, vei pierde aproape toata productia iar destinatarii produselor vor ramane flamanzi. Si multe altele, dar cred ca te-ai prins care-i ideea.
@sfatuitoru, boss tin sa te anunt ca esti total pe dinafara cand vine vorba de tehnologie, sincer la momentul asta avem toata tehnologia de care avem nevoie ca sa rezolvam problemele, dar ele nu se rezolva de unele singure, unele au un cost prea mare care fara retarzii de la conducere nu pot fi puse in functiune de cativa indivizi, se kk pe ei ca eco si totusi nu vad sa urle sa imbunatateasca reteaua electrica si sa trecem naibii pe electric (sau eco-gaze), la magazin inca iti vand pungi de plastic.. am asa o impresie ca nu se vrea nu ca nu se poate
Mie mi se pare foarte proasta atitudinea „nu fac eu nimic pentru ca impactul ar fi foarte mic; uite cat polueaza corporatiile, vulcanii etc”
Fiecare drum, oricat de lung, incepe cu primul pas.
În principiu, corect. Dar trebuie ieșit din zona de confort pentru rezultate “ca lumea”. Nu e de ajuns cu orice pas mic. Sau nu mai e de ajuns relativ la ritmul cu care lucrurile se duc pe pulă. Și lumea nu vrea. Și, sincer, nu vreau nici eu. Eu măcar recunosc. Viața e prea scurtă ca să faci sacrificii pentru unii care se vor pișa pe orice chestie bună. Fuck’em all.
Sunt prea multe probleme de abordat in acelasi timp, la nivel mondial. E efectiv imposibil.
Tarile bogate se vor adapta la schimbarile climatice, iar oamenii din tarile sarace vor migra acolo.
Din pacate in viitor, cand schimbarile climatice vor ameninta in mod direct cu viata toti oamenii din acele zone sarace, vom vedea videouri cu politia de frontiera si armata cum vor trage in ei la granita. De ce cred asta? Daca ne uitam acum, SUA nu reuseste sa se descurce cu aproximativ 12.000 de migranti la granita. Cum se va descurca cand va veni milionul in acelasi timp, nu de-a lungul anului. (https://edition.cnn.com/2021/09/20/us/us-border-crisis-del-rio-texas/index.html)
Cheia problemei (sustenabilitatea noastra ca specie) sta in NUMARUL NOSTRU.
Existam intr-un spatiu finit dar toate planurile pe care le facem se bazeaza numai pe cresteri care nu tin seama de acest parametru fundamental.
Luati viata fiecaruia, mai ales partea cu retragerea din activitate. Sistemul actual cere mereu ca din urma sa vina o generatie mai numeroasa.
In plus pe tot parcursul vietii fiecare si toti vrem din ce in ce mai mult.
Ecosistemul in care functionam ramane finit.
Toate discutiile (chiar si din comentariile de mai sus) legat de „cine sa dispara primii” sunt stupide.
De ce aveti nevoie de mai mult de 1 copil?
Va rog abtineti-va cu comentarii gen „imi place o famiglie mare” bla bla pentru ca motto-ul „ne place prea mult confortu’ „, cu care justificam de ce am ajuns aici este antiteza unei familii numeroase.
As paria ca nimeni nu poate explica/demonstra de ce >1 copil ii creste gradul de confort.
Era „simpatic” cineva mai sus „sper doar ca in timpul vietii mele …. „.
Apoi dupe … not my problem.
Asa au gandit si stramosii dar ei macar nu aveau date si simulari despre viitor.
Problema de la care trebuie plecat este NUMARUL NOSTRU si apoi ce putem face fiecare ca sa nu fim efectiv nesimtiti:
1. sa ne inmultim cat ne permitem (nu financiar ci ecosistemul finit in care traiam)
2. sa fim modesti/decenti in consum fara a ne sacrifica confortul
Asta pentru ca avem in mare datele problemei cu care se vor confrunta mai ales cei pe care ii iubim (ca de aia ii turnam precum sobolanii), copiii nostri.
Howgh!
explicatie simpla:
ai 1 copil, trebuie sa-l distrezi
ai 2, se distreaza impreuna
@Attilla
atunci de ce te opresti la 2 ? Poate mai multi ti-ar asigura mai bine pensia, pentru ca suntem singura specie care „se retrage din activitate”.
In plus „ai 1 copil, trebuie sa-l distrezi”, verbul „trebuie” este un imperativ care deja denota disconfort / obligatie.
Nu ma excit ca dintr-un cuvant am facut qed dar ce spun este ca trebuie sa ne reevaluam modul de a exista intr-un ecosistem repet FINIT.
@Andrei Solutia este ca toata lumea sa traiasca foarte bine Chiar si in China incep sa aiba probleme cu natalitatea. A dat lumea de bani si mai bine te distrezi decat sa faci copii sau faci unul pe la 35 ani si asta este. In Europa din ce stiu, singura tara cu spor pozitiv natural este Franta dar acolo este o chestie culturala cu minim 2 copii, din ce stiu. Oricum sistemul cu crestere continua se va prabusi, matematic, este imposibil sa continui asa la infinit. Pentru fiecare sac de plastic sau mancat carne mai putin sau orice alta idee de genul asta raspunsul este simplu. O sa fim in curand 10 miliarde. 10 miliarde de oameni cu nevoi similare cu ale noastre. In abosolut, indiferent cat te strangi sa consumi mai putin, global va fi nevoie de mai mult plastic, mai multa carne, mai multe betoane etc. deci, mai multa poluare.
eu n-am zis nimic de pensie sau alocatie
si nu suntem singura specie care se retrage din activitate…toate o fac..noi subtem singurii care nu-i omoram sau nu-i lasam sa moara de foame pe cei care „nu mai pot vana”
da, e un imperativ acolo…pentru ca e chiar imperativa treaba: toate animalele mici se joaca (puii de pisica, de caine, delfini etc) pentru ca prin joaca invata….si trebuie sa-l inveti ceva…si atunci trebuie sa-l distrezi…sau sa-i lasi sa se distreze singuri
de ce plm crezi ca exista toate activitatile pentru copii?!?! crezi ca toti sunt numai genii care picteaza, danseaza tot timpul?!? nope…pentru ca sunt cate unul la parinti (de obicei) si sunt dusi undeva sa fie distrati
@Connex
nu functioneaza treaba chiar asa.
Am vazut si eu studii ca se va plafona populatia mondiala natural prin trait bine deci emancipare dar undeva pe la 11 miliarde.
Noi avem probleme acum la 7.9 miliarde
Cat se vor degrada lucrurile pana ajungem la plafonare si apoi in continuare cu consumul elevat prin emanciparea numita trait bine …
Si nu mai imi spune ca in vest s-a rezolvat pentru ca vestul intai s-a supra-saturat si abia apoi s-a plafonat in termeni de populatie dar nu neaparat se reflecta si in volumul de consum
Si tine cont ca vestul este exemplul la care tanjesc toti
@ Attila Activitatile pentru copii exista pentru ca dai bani pe ele. Este un business ca oricare altul. De asemenea exista pentru ca foarte rar mai vezi grupuri de copii pe strada sau in jurul blocului. Este irelevant in situatia asta daca ai unul sau cinci copii. Pe calculator sau PS tot singur se joaca chiar daca ai doi sau trei…
si bineinteles ca raspunsul a fi intotdeauna „sa-i omoram pe indezirabili”, fara a realiza ca si noi romanii suntem destul de indezirabili pentu mare parte din lumea civilizata.
OK, poate vor sa ne fută femeile și să ne pună unii dintre bărbați la muncă (preferabil multă și prost plătită). Dar cam aici se oprește dansul. Pentru un german românul e privit cu același dezgust cu care un român privește un suedez.
Rationamentul tau e bun, traim in niste dimensiuni finite din pacate, dimensiuni pe care nu le putem extinde pe planeta asta. Dar in acelasi timp tot rationamentul tau are o problema – de ce o familie sa aiba mai mult de un copil. Vrei sa ai >1 din doua motive:
– asta e un instinct animalic pe care il au toate vietitoarele de pe pamant si noi ca specie suntem inca tineri pentru a-l reprima
– exista constiinta umana si dragostea pe care o resimiti neconditionat pentru toti copiii pe care ii ai si care te face sa ai >1. Si pe asta o poti reprima dar cam putini o fac deoarece unii au mintea ingusta si nu gandesc in prespectiva.
@andrei, qed, cum e o problema numarul cand nici nu ajungem la 11miliarde?
sa fim, cum, in consum ?! boss, se ridica pretul si automat se reduce consumul, iti garantez eu ca problema noasta nu e numarul (prea mare).
problema e educatia, modul in care actionam si cred ca si puterea lasata in mana catorva sub pretextul de ‘democratie/capitalism’, am putea spune ca inegalitatea sanselor e practic cea mai mare cauza a schimbarii climatului (din perspectiva a ce facem noi oamenii)
Băi Andrei, fă sacrificiul ăsta și pentru noi și nu fă copii.
Problema se rezolvă de la sine. Natura își tine singură balanța..
Suntem prea multi, si prea multi cu standard de viata si asteptari din ce in ce mai ridicate (China si India sunt pe val). Planul e scoaterea societatilor inapoiate din saracie si aducerea la standardul de viata din lumea dezvoltata, pentru ca studiile arata ca in societatile dezvoltate oamenii fac mai putini copii pentru ca au si altele de faceut pentru a se dezvolta personal si a se simti impliniti. Cam asta propune Bill Gheitz de exemplu.
Dar e greu sa ii scoti pe trogloditi din mizerie cand ei urla si la un vaccin ca vrea gheitz sa ii cipeze. Asa ca se vor implementa mai degraba prin lege varste de pensionare la 75+ de ani si maxim un copil de familie, pentru ca sistemul de pensii si de rostogolire al datoriilor externe nu functioneaza decat cu o crestere sustinuta a populatiei platitoare de taxe de la o generatie la alta.
Reducerea vitezei prin orașe la 30km/h – deja o politică la nivel european – nu e pentru zgomot și accidente. Nici schimbarea treptată a standardelor de construcții în ultimii ani (care a exclus practic centralele pe gaz, înlocuindu-le cu pompe electrice de căldură) nu e doar pentru a avea case mai bine izolate și facturi mai mici. Nici creșterea recentă a prețurilor la gaze și electricitate nu a picat din cer din cauza”condițiilor de pe piață”. Urmează niște ani interesanți.
O idee din video e exact ce spuneam eu p-aici de mi-au sarit econazi in cap: costurile poluarii imi sunt pasate mie, omul de rand, ba mai mult se face si shaming de parca eu cu masina mea sunt poluatorul suprem; toti simpletonii astia idioti aplauda ca focile cand sunt taxe masinile personale (adica tot eu), cu masina mea si-mi explica cat de misto e pe bicicleta sau cu transportul in comun.
Asa ca eu cu masina mea nu mai pot sa merg in centrul oraselor pentru ca poluare. E limitata viteza la 30 km/h pentru ca poluare. Ba mai mult, mi se si bate obrazul ca poluez ca un nesimtit in loc sa fiu ca ei – niste hipsteri obositi si imbecili pe bicicleta – in timp ce poluatorii majori scapa netaxati si cu miliarde de dolari profit, pentru ca hipsterilor le place Apple si brandul X de haine.
Sunt de acord cu tine, dar am nelamurire; cum polueaza mai mult Apple decat Xiaomi sau Samsung?
Hipsterul cu Apple si brandul X de haine: „mi se si bate obrazul ca poluez ca un nesimtit in loc sa fiu ca Sabotor – in timp ce poluatorii majori scapa netaxati si cu miliarde de dolari profit, pentru ca lui Sabotor ii place sa se plimbe cu masina.”
Tu începi bine dar termini prost. Că spre deosebire de tine hipsterii fac ceva in plus și renunță la masina, pe când tu nu renunți la nimic. Ah, daca ai merge cu mașina și nu te ai îmbraca cu haine sau n ai avea telefon poate ați ajunge la aceeași măsură.
Și chiar și așa tot un rahat, că fără telefon, haine sau mașina ori te transformi in Budha ori îți plesnește mintea și ajungi la Socola. Că e greu sa renunți la lucruri. Nu am o concluzie.
@Vlad
Daca te coafeaza, citeste Samsung sau Xiaomi in loc de Apple.
@MihaiC
Nu e vorba despre telefon vs masina ci despre ipocrizia unora care ma iau pe mine la rost ca – vezi dom’le – eu poluez, dar in timp ce ei sunt dedicati trup si suflet consumerismului si hranesc companii deja bogate care polueaza in draci pentru a le oferi un model nou de telefon in fiecare an si haine pe care le poarta de 5 ori inainte sa ajunga la groapa de gunoi.
@Robert
Pai eu nu am la ce sa renunt – eu sunt deja in situatia in care nu-mi schimb telefonul decat atunci cand efectiv crapa; cand hainele „obosesc” le transform in haine „de casa” sau de lucru, cand nu mai sunt bune nici pentru asta, devin carpe folosite la alte lucruri; sortez gunoiul si duc la reciclat tot ce e de reciclat, ma feresc sa cumpar lucruri de care nu am nevoie sau sa cumpar mancare pe care n-o pot manca; am luat becuri economice imediat cum au aparut si nu m-am cacat pe mine ca „nu dau lumina la fel ca unul clasic” si multe si multe alte chestii care ma fac mai „green” decat un hipster obosit care habar n-are pe ce planeta traieste, dar el urla in gura mare ca-i ecologist si uraste cu pasiune masinile pentru ca asa i-a spus cineva ca e calea spre o planeta curata. Dar pentru ca eu am o masina, eu sunt vinovat pentru toate relele.
Si tot mai multi oameni – ca niste vaci in drumul lor spre abator – se bucura si se veselesc ca sunt taxate masinile pana peste masura, ca asa cred ei ca se combate poluarea, taxand omul de rand, in timp ce marii poluatori isi bat efectiv joc de natura, dar pentru ca baga niste bani in marketing (vezi ca spune si Kurzgesagt ceva acolo) pe placul hipsterului cretin, sunt vazuti drept pionieri in ale ecologiei.
exact, marii poluatori. ca legi ar fi sa ii mai stopeze, dar cine sa verifice respectarea legilor. ai fi zis ca numai la noi se taie si se fac magarii ca la curtea fara stapani, dar daca cauti afli ca asa e peste tot, cu cateva mici exceptii. si asta in europa si sua, ca in china si india nici nu vreau sa stiu ce e…
macar la noi taie Svaihovar lemn pentru mobila, dar in finlanda grosul se taie pentru curpapir. ca deh, avem nevoie si de ala.
cum zicea cineva mai sus, sa ne bucuram ca avem totusi speranta ridicata de viata. de restul, fiecare cum poate
@Sabotor, nu doar isi bat pl de noi dar practic isi cresc puterea pe care o au fata de noi, avea dreptate gicu tiriac cand spunea ca in criza bogatii se imbogatesc si saracii saracesc, dar cum spui si tu, e amuzant ca vitele de rand aplauda fara sa isi dea seama ce aplauda
Da, la fel gandesc si eu. Omul mic si paduchios e de vina ca se produc lucruri care se strica imediat si trebuie inlocuite la fel de imediat si se muta marfa de colo-colo pentru profit, chiar daca acesta creste cu numai 0.00…1%. Nu mai cred nici in colectarea selectiva a deseurilor de cand i-am vazut cum le amesteca, dupa ce le-au adunat separat. Se straduiesc sa te faca sa ai acel sentiment de vinovatie ca…orice. Ma gandesc ca si originea biblica a omului tot asa a inceput, ca ai devenit pacatos.
Eu poluatorul:
-erau vremuri in care intr-o „punga de 1 leu” puteam cara cu succes cel putin 2 kg de legume/fructe. Am avut un soc, dupa ce s-a schimbat materialul din ele ca am avut 3 (trei) mere si o codita a unuia a sfasiat efectiv materialul. Din experienta mea, inainte pentru cat ma tinea o punga acum am nevoie de cca. 10. Care e poluarea mai mare?
-un frigider i-a tinut pe ai mei aproape 40 de ani, in ultimii 10 ani au schimbat 2 sau 3. (Aici, ok, tehnologia cu freon a trebuit schimbata dar dupa asta nu se poate face nimic durabil?)
-o masina (fabricata inainte de criza din 2008) corect intretinuta si exploatata „normal”, putea sa te tina fara probleme majore 15-20 de ani. Acum, facand abstractie ca la toti li se pare normal sa umbli cu uleiul dupa tine, dupa vreo 5 ani va trebui sa o schimbi daca nu vrei sa bagi o gramada de bani in ea. In aceste conditii, ce polueaza mai mult? cateva piese la o masina robusta sau costul de fabricatie pentru a schimba masina la 5-7 ani? Ma refer la poluare ca asta este subiectul nu la „noua tableta de … inch si 16 boxe Bose”.
-cine polueaza mai mult? Eu care am avut in ultimii 2 ani in total vreo 4 iesiri a cate 3 zile sau unul care isi duce amanta la Dubai cu avionul?
-ce polueaza mai mult? faptul ca trebuie sa schimb bateriile de la bucatarie si baie in medie o data la 4 ani sau ca parintii mei mai au in casa robinet de siguranta de 30 de ani caruia ii mai schimbam din cand in cand cate o garnitura de cauciuc.
A, si baterii care se vand piulite de fixare mai inguste care nu tin si daca le strangi mai tare se duce filetul? Si au asa mult „inox” ca trebuie sa le arunci repede.
-da, se pare ca suntem prea multi. Dar cine esti tu sa decizi cine sa traiasca si cine nu? Care sunt criteriile? Ca mai vad prin (alte comentarii) vechea discutie (pe vremea mea era aia puerila intre cine sunt mai importanti: muncitorii sau taranii?) cu cine e mai valoros IT-ul, taranii, inginerii… . Utilitatea e data de contextul vremurilor. Intr-o situatie dura de supravietuire, salariul tau de CEO sau IT-ist ar putea sa fie fix nimic. (Imi pare rau ca ma lasa memoria, a fost parca un episod dintr-un serial, Revolutions cred, in care un tip le preda matematica old style pe tabla unor copii. La un moment dat este o scena cu el trecand pe langa un fost aeroport cu un avion degradat si zice ceva de genu „era ca al meu cand lucram la Google”). In batalia de la Syracusa soldatul care l-a omorat pe Arhimede a fost mai util (din punctul de vedere strict al caftelii locale).
Concluzie? Fa lucruri trainice si educa oamenii cu constientizarea faptului ca resursele sunt limitate.
Mda, cel puțin cu mașinile e dureros rău să vezi ce obiecte de consum au ajuns, perisabile maxim. Dar, mno, toți vor ultima fiță, ultima creație. Dar dacă nu consumăm, iar nu e bine, că prea multă lume depinde de latte mocachino cu lacrimi de delfini și mașini care trebuie schimbate la 3 ani, ca să nu mai vorbim de telefoane…
Societatea ar trebui reformată radical și nu va merge, că, mă scuzați, contravine intereselor ocultei. Așa că, deși sunt de acord că, la nivel micro, pot exista povești de succes, dar la macro nu.
Vom fi această societate de ultra-consum, ultra-risipitoare până la implozie, pe care sper să n-o prind.
Ce va fi după implozie? Cine știe, dar a zis-o și Carlin: nu vă mai agitați atât, planeta va fi OK. Omenirea va fi futută.
Simplu, cei care au armele decid cine traieste si cine nu.
Toti cei care-si flescaie buzele virtuale pe net, sunt in mare parte „idioti utili”.
Daca se ia cu adevarat decizia unui genocid in masa, vor sfarsi la capatul aceleorasi arme ca cei pe care-i acuza.
Sau, daca „au noroc”, vor fi alesi ca sclavi de munca / sclavi sexuali de vor ajunge sa-si doreasca glontele.
@DFT
Eu as face diferenta intre ceva de uz profesional (ex. masini de spalat haine destinat spalatoriilor) si uz casnic normal.
M-am uitat de curiozitate pe site la Altex la prima masina Miele afisata. Aproape 6000 pret, garantie…. 2 ani. Daca mai platesti mai platesti pentru 1 an sau 2 ani garantie prelungita. Sigur o fi avand programe de spalare mai complexe dar Really? Momentan ai mei au un Becko amarat si „ieftin” unde garantia extinsa este 5 ani.
Mai demult la masini de spalat, frigidere, televizoare lumea se referea ca la „bunuri de folosinta indelungata”. Scuzati-ma ca mie nu mi se pare ca 3-4 ani inseamna folosinta indelungata.
@DFT
Si inca ceva, ca nu se pot edita mesajele.
La aceeasi masina de spalat amintita anterior daca adaug si pretul pentru garantia extinsa la 4 ani (2+2) ajung la de 4 ori pretul platit pe Becko. Pentru simplificare, sa spunem ca si Becko are garantia tot de 4 ani. Daca ma pui sa platesc de 4 ori pretul atunci da-mi garantie proportionala, deci dati-mi 16 ani garantie si eu sunt gata sa strang bani timp de jumate de an si sa cumpar masina aia si sa-mi spele rudele hainele de inmormantare in ea.
Conform site-urilor de estimare a consumului individual de carbon ar trebui sa traim toti in colibe facute din câcat amestecat cu paie, desculți și dezbrăcați și să mâncăm gândaci ca să nu avem un impact negativ asupra planetei.
Tot ce pot spune este că nu ăsta e mesajul potrivit daca vrei să atragi lumea de partea ta. Personal, ca un individ care nu merge nicăieri în vacanță, nu dețin mașină și folosesc transportul în comun rareori pentru că stau mai mult acasă / la 1-2 km în jurul blocului, mă simt lezat că ar trebui să renunț și la bruma de comfort pe care o am și să trăiesc precum triburile din Africa subsahariană ca să-i fac pe „verzi” fericiți.
„un frigider i-a tinut pe ai mei aproape 40 de ani, in ultimii 10 ani au schimbat 2 sau 3”
Primul frigider a costat 3 salarii. Celelalte 3 au fost cumparate cu un salariu si a mai ramas si de o bluzita.
„trebuie sa schimb bateriile de la bucatarie si baie in medie o data la 4 ani”
La fel – nu mai sorta rezultatele cautarii dupa Pret:Crescator
https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
nu, nu e. e Boots Theory.
Exact. Gasesti si in ziua de azi electrocasnice care te tin minim 10 ani, la fel ca acum 40 ani. Surprinzator, ca si atunci, trebuie sa faci un efort sa le cumperi. Ne-am obisnuit cu chinezisme de 2 lei si avem pretentia sa te tina ca un lucru tzeapan care costa de 10 ori mai mult.
Fact: O masina de spalat-uscat obisnuita are cam 60kg. Un Miele normal are 100. Ironia e ca si Miele a inceput sa vanda prostioare ieftine care sunt la acelasi nivel cu Beko/Samsung/whatever cam la o treime de pret fata de produsul normal si ce sa vezi… le ia lumea ca sunt Miele si se strica. Miele: *Picaciu face*
Vreti exemple „primitive” de demult de folosire rationala a resurselor?
1. sat cu multi salcami. Se puteau curata cand crengile erau exact de masura parilor pentru rosii. Se foloseau ca si pari de rosii, fara alte tratamente cam doua sezoane. Dupa care se taiau si se puneau pe foc
2.alt sat, resurse putine (situatie de dupa razboiul 2 mondial, respectata si mai tarziu): din gradina casei, o imprejmuire facuta (pentru delimitare zona de legume mai „sensibile” la actiunea gainilor) din tulpini („bote”) de floarea soarelui fixate intre 2 lemne sus si doua jos. Cand ajungeau prea slabe sau se rupeau, se inlocuiau, din cele vechi, alaturi de cocenii de porumb se facea foc afara la o caldare unde se fierbea pentru porci.
3.Coacerea in cuptoarele alea „traditionale”. In afara de Pasti si Craciun nu se justifica sa se faca foc pentru cat se putea coace acolo. Prin rotatie, vecini, familie prieteni faceau si anuntau: „Coc in cuptor in ziua de, mai am loc de … tavi”
Voi sorta descrescator cand voi avea niste certitudini in legatura cu raportul real pret calitate. Eu is un om sarac dupa criteriile dvs. de IT-ist si nu imi permit sa fac diverse experimente cu lucruri scumpe pe banii mei. Asa ca ma marginesc sa va dau un exemplu dintr-o sfera mai accesibila mie: la un moment dat, deranjati de frecventa nevoii de a schimba bateriile de apa, am cumparat ceva care a costat dublu. Credeti ca acele baterii au tinut dublu? Nu, nici macar pe aproape. Deci a fost o noua teapa. Nu stiu dvs. dar eu am pretentia ca daca dau dublu pe ceva, durabilitatea sa fie de asemenea dubla.
La asta cu bateriile as vrea sa stiu ce marca scumpa ai luat si s-a busit.
Eu aveam rahaturi de baterii (pana in 100 de lei) la care se blocau cartusele ceramice intr-o veselie.
Dupa o seara in care era sa ratez un spectacol de balet pentru ca se blocase bateria iar administrația nu era de gasit sa opreasca apa (robinetul apartamentului era intepenit, ca 90% din robinetele apartamentelor din Romania)… dupa seara aia am decis ca nu fac rabat. Grohe, am schimbat „noname bazar” cu Grohe. Au trecut peste cinci ani, merge foarte bine, fără probleme.
–
Am alergat ca nebunul sa prind „Lacul lebedelor”.
Cred că, totusi, sunt cam tânăr pentru spectacole de balet atât de lungi…
bateriile ieftine au si un standard cam ciudat al cartuselor, nu sunt ușor de găsit, sa zici ca schimbi doar cartușul…
@Cristici
Sincer, habar nu am ca nu eu am cumparat personal ci sora-mea pe principiul „sa luam ceva foarte bun si frumos” (in locuinta parintilor).
Eu sunt doar cel care le-a dat jos (nu cred ca au tinut un an in plus fata de ce fusese inainte) in „aplauzele” parintilor care ziceau „doar atat au tinut la banii aia?”. Si am luat tot din alea care fusesera inainte de experienta aia. Asta s-a intamplat acum cca. 3.5 ani si acum vad ca la baie da semne ca se cere la schimbare.
I-am intrebat si pe ei ce sa cumpar si aia a fost.
Asemanator am patit la garsoniera mea. Ma astept ca pana la sfarsitul anului sa cedeze. O sa vad ce aflu despre produsul/marca recomandata de dvs. Multumesc
Sunt mai multe probleme, iar solutiile oferite pot genera confuzie.
Da, renuntarea la paiele de plastic e aproape nesemnificativa dpdv CO2, comparativ cu poluarea generata de alte surse. Dar sa nu uitam ca plasticul ajunge de cele mai multe ori in natura. Asta-i alta buba. Da, plantarea copacilor ar putea ajuta, dar nu mono-culturile. Vrei sa-ti faci casa? Exista conceptul de casa pasiva, ce poate fi realizat inclusiv fara ciment. Prefabricate! Iti tragi si niste panouri solare, o pompa geotermala si scapi de griji. Mai ales ca toate acestea pot fi finantate prin programe de la guvern.
Also, mai luam in considerare si faptul ca soferii urasc biciclistii, daca n-ai masina esti un nimeni, de ce sa fiu eu prost si sa reciclez cand nici ceilalti nu o fac, etc ,etc.
Daca nu ne pasa suficient de ceva incat sa facem noi schimbarea, ce pretentii sa mai avem de la ceilalti? Asteptam sa hotarasca astia mai mari ceva masuri care sa incetineasca efectele incalzirii globale, probabil nu vom fi de acord (cum lumea n-a fost de acord cu vaccinul).. si probabil vom trece (cu putin noroc) printr-o scadere a populatiei, fortata.
Nu, soferii nu urasc biciclistii. Multi dintre ei sunt si biciclisti. Poti spune si ca biciclistii urasc soferii. E tot aia.
De ce oare? Daca ai avea de mers pe jos zilnic in spatele unor batrani incet incet ai incepe sa urasti batranii. Cum multi dintre noi fac deja. Dar daca ai avea loc si pentru batrani si pentru tineri atunci toata lumea ar fi fericita in ritmul ei. Cum ar fi sa avem piste de biciclete? De alea adevarate? Ar mai exista motive de ura intre bicle si masini?
poate intr-o lume ceva mai buna.
legat de ura soferilor fata de biciclisti, m-am tot uitat la random clipuri de prin traficul din Bucuresti, si-s foarte multi.
implementarea unor piste pentru biciclete ar descongestiona traficul si totodata ar separa astfel de soferi de biciclisti. ar fi super daca s-ar face asta. exista orase care au fost modificate radical pentru a-i face pe oameni sa renunte la masini in favoarea bicicletei, de exemplu Amsterdam. dar exista si posibilitatea mai realista pentru noi, din Copenhaga.
*rant on!
Un big FK U clipului!
E vina „celui mic” pentru ca la urmatorul update de soft, telefonul se misca deja mai greu, si mai greu, ad nauseam.
E vina „celui mic” ca unii se fac luntre si punte doar sa nu poti repara „usor” ceva. Sa iei nou! Updatat! Modern! Cele vechi le dam la „bananieri” sa se distreze cu ele. Ca reciclarea e mare consumatoare de energie, nu renteaza! Dar suntem verzi… avem ambalaje cu mot recicl… mars!
Ca trebuie schimbat urgent ca are colturi patrate si nu mai e la moda, al naibii vecin are deja rotund ffs…
Pentru ca pantalonul nou se rupe intre craci in cateva luni pentru ca „culmea (sic) evolutiei stiintifico-tehnologice extraordinare care permite tesaturii sa se degradeze doar uitandu’te la ea” (si am doar 70 kg…)
Oare industria de mancaruri inutile (fara nutrienti), precum chipsurile de „cartof” nu polueaza?
Oare „carnea”, care este un aliment foarte dens in nutrienti, polueaza atat de mult? Ia sa faceti un test, o luna doua sa consumati carne, peste, lactate (cine poate si suporta), grasimi saturate si mononesaturate, legume, fara carbohidrati (amidonuri, zahar, cereale) si observati cantitatea de materie excretata, si „culoarea parturilor” (ierati expresia) in comparatie cu cele rezultate din consumul de carbohidrati (si restul). O sa observati si alte beneficii la cantar si buzunar.
2/3 din terenurile agricole (global) nu pot fi folosite pentru cultivare (zona de dealuri) de ce sa nu fie folosite pentru cresterea animalelor? Eu sunt sigur ca o vaca, oaie, capra, porc, care mananca ce a fost „proiectata” sa manance, in aer liber, neinghesuita in „baterii”, va polua mult mult mai putin decat cele injectate cu tone de antibiotice, care aduc o multime de „beneficii” ulterior, hranite cu concentrate cu un continut dubios, si cereale (predominant!) Iar carnea lor este mult mai echilibrata si sanatoasa.
Oare uleiurile vegetale (grasimi polinesaturate), facute in fabrici care concureaza cu cele mai moderne rafinarii de petrol, incalzite si rasincalzite in cursul procesului tehnologic,la inalbire, dezodorizare, hidrogenare, innebunire, care oxideaza chiar stand in raft, si care fac ravagii in organismele noastre formand aldehide (prin prajeli), radicali liberi, si stimuland procese inflamatorii prin continutul „excesiv” de omega 6, fiind baza atator boli care stimuleaza industria farmaceutica si programele nationale de stors bani (cum, asta nu e poluare?) si sunt promovate ca fiind sanatoase? FK U!
Oare bananele prea mici, sau prea mari nu pot fi mancate? De ce se arunca inainte sa ajunga in magazine? Dar cele prea coapte care nu se cumpara pt ca au pete maro, put? E vina omului ca e prea mofturos? Poate. Dar cand dresezi omul de mic sa arate intr’u fel (schija anorexica) sau alt fel (gras, si e ok, ce te intereseaza?) sau sa faca aia si ailalta, sau telefonul cu un colt stramb, sa crape capra capu’n vecin!
Oare becul cu LED, care foloseste cateva LED’uri folosite la limita superioara a voltajului „admis”, care se arde aiurea inainte de termenul promis, in loc sa se foloseasca mai multe LED’uri subvoltate, care sa „arda” linistit zeci de ani (Petru arabi, prin Dubai in special, se fac astfel de produse).
Cand marketingul…
Dar email’ul… cate grame de CO2 arunca in aer in tot lantul lui „trofic”, cat spam intra aiurea pt 1 mail trimis? Ticalosule care ai casuta de email, e vina ta ca vine spam’ul!
Dar transporturile? Nu sunt rele, cum naiba! Dar cand cumperi marfa din A, o duci la 3000 km distanta sa o ambalezi in B, ca sa o vinzi inapoi in A… Cum sa nu polueze?
FERul si cimentul, mari poluatori, un rau totusi necesar! Dar cand dam liber la casele din saci de pamant? Foarte putin poluante, foarte trainice, nepretentioase la materiale, usor de construit? Ca „cel mic” sa polueze mai putin?
Dar apa imbuteliata.
Dar bateriile de acumulatori.
Dar…
Cand o mana de privati (privat=profit PUNCT) au monopol si mimeaza concurenta si piata libera si alte vrajeli…
Oare, oare… oare
Tot timpul cade pe cel mic.
*rant off!
Are si cel mic „meritul” lui, dar pana la un punct.
Si da, oricat de complex ar fi, oricata ticalosie ar putea fi la mijloc, oricat s’ar preface unii ca „asa si pe dincolo”, totul trebuie cercetat, verificat, pus sub lupa discernerii, pus in balanta, testat pe propria piele unde se poate, caci din ce in ce mai multe minciuni se propaga drept adevar, si totul trebuie sa inceapa de la MINE!
EU scoate cam 10% din CO2 mondial, cel puțin la capitolu’ ăsta degeaba se strofoacă. Prima mișcare cu cap: nu se importă haleală ce se produce local. Usturoi din China? FOR REAL? Și tot așa. Din păcate, ca și la pandemie, trebuie rezolvat totul NEAPĂRAT într-un singur fel, cel mai cretin: solar (inepție de retard), mașini cu baterie (imbecilitate), vânt (mai decent, dar tot unrealiable) și taxe (LOL).
Sunt câteva companii mari și late care dețin aproape totul.
Puteți recicla voi timp de trei vieți și tot nu veți putea salva planeta. Doar Coca-Cola vinde zilnic 2 miliarde de băuturi, deci despre ce vorbim.
Toți vor reduceri de costuri și maximizarea profitului. Nu suntem noi prea comozi, noi doar consumăm ceea ce ni se servește.