Am o vârsta la care stiu ca pisicile nu au stapâna/stapân. Sunt atât de destepte incât ii fac pe fraieri sa creada ca…
Asa ca m-a cules o pisica de pe strada. Mai precis, intr-o dimineata, acum câteva luni bune, am gasit un sobolan mort pe covorasul de la intrarea in casa. Bineinteles, primul reflex a fost sa ma ascund si sa pun mâna pe tocul pistolului. Apoi am scrutat cu atentie din marginea draperiei. Adevarul e ca acum câtiva ani am avut o altercatie cu un vecin. Bentley-ul meu NU bloca accesul Jaguarului lui, dar el a chemat politia. Si când a venit politistul a inceput sa-i spuna ca fac evaziune fiscala. Politistul asta de la sat, tinerel, cred ca nu stia nici ce inseamna. Politistul ne-a rugat sa ne impacam si sa-mi tin masina in curte, ca „si asa sunt mari amândoua”. Asta asa, ca poveste, auzita la o bere.
Pisica asta e de rasa. E castrata si vorbeste. Ma miauna/cearta cum nu m-a certat nicio femeie in viata asta. Exagerez. La partea cu femeile. M-o fi certat vreuna rau de tot, in sinea ei. Sa fi ajuns acum, dupa ani de terapie, la voodoo cu sobolani morti? Putin probabil.
Am mai avut grija de o pisica – aceeasi rasa, ce coincidenta – acum câtiva ani. Si acum am in nas mirosul pestilential din baie, unde era litiera ei. Nu mirosea in casa, dar când te apropiai sa cureti, H2S cu ceva sarin. Asa ca, am decis, de comun acord cu pisica asta de acum, sa stea pe afara. Va imaginati ca am deja un Sketchup in care desenez palatul de iarna al Doamnei, da? In casa n-oi baga-o, inca, dar absolut nimic nu ma impiedica sa-i dau pensia alimentara care sa-i permita un trai decent. Ce mai tura-vura, Doamna s-a instalat la mine in curte, ce inima as avea sa o alung? Alta treaba n-am, decât sa-mi pun toate asociatiile de animale in cap?
Pisica asta cred ca a fugit sau a fost abandonata. Când i-am dat primul plic de mâncare de pisici din viata mea, ma uitam la ea cu placerea cu care privesc aia de fac actiuni umanitare prin tari sarace. Acum ii dau plicuri doar ca sa savurez placerea cu care infuleca si plescaie. In zilele in care nu-i dau – ca inca nu m-a educat suficient si mai uit sa cumpar când se termina stocul -, se duce si vâneaza prin curte, pe la vecini, pe lânga custile rotweillerilor vecinului. Are ceva din mersul unei dive pe un podium de moda când ii ignora in timp ce ei latra ca apucatii.
Când sunt in zona, e mereu la un „pisico, unde esti?” distanta. Am doua intrari la casa si când ii zic „vino pe partea ailalta”, vine! Si ma miauna. Cum spun un cuvânt, o fraza scurta, cum miauna. Am fost plecat vreo 6 zile, i-am pus mâncare când am venit, a mâncat-o pe furis ca n-am vazut-o, iar a doua zi dimineata mi-a facut un scandal monstru. „Unde plm ai fost atâtea zile???”, sau ceva de genul, ca eram inca in pijama si nu am inteles bine. Apoi a vrut sa-mi rupa mâna cu care ii desfaceam plicul. „Lasa-l jos mai repede, merde!”, „Te misti in reluare, coae!!”. Astea le-am inteles clar, ca ma spalasem deja pe fata.
Azi am vorbit cu ea despre economie. Era si ea mirata de cresterea pretului la energie (curent, gaze etc). Cum e posibil, da’ ce naiba fac guvernantii, dinastea. Am facut o cafea pentru mine si o decafeinata pentru ea si i-am explicat cum functioneaza economia pe care ne-au dat-o marii gânditori de la Adam Smith incoa. Acum vreo 20 ani, in cursurile de economie de pretutindeni, inca exista formula „Pretul = costul de productie + profit”. Miliarde de economisti au invatat economie fix asa. Apoi, in tarile cu apa calda, unii – printre care si profesorul meu de economie, na! – au zis ca formula asta nu mai e valabila. Ca gest suprem, a rupt pagina respectiva din cursul lui. De fapt, era facuta expré sa fie rupta. Un artist cu premeditare.
Pretul unui bun, al unui produs sau al unui serviciu este, atentie, ca ati vazut ca vin mai rar in ultima vreme si n-o sa mai repet, pretul este = suma maxima pe care cumparatorul e pregatit sa o plateasca. Bineinteles, asta e definita simpla. Sunt nuante, dezvoltarea si explicarea acestei simple ecuatii, egalitati, conjectura, cum vreti voi sa o numiti, dureaza un pic. Sunt zeci de carti care explica cum sa gasesti aceasta suma de bani pe care cumparatorul e pregatit (sau fortat, sau manipulat sau spalat pe creier sau…) sa o plateasca. Cartile te invata cum sa te intinzi cu pretul la „limita suportabilitatii cumparatorului”. Caci de la un ,99 incolo e posibil sa nu mai vrea sa cumpere. Nu e cazul cumparatorului captiv. Si aici, pisica a ridicat o mustata la mine. „Vrei sa zici in cazul energiei, de exemplu, unde cumparatorul ARE NEVOIE de acel produs/serviciu, si limita suportabilitatii poate fi intinsa ca o prastie din vremea comunismului?”. Evrika! Pisica asta e mai desteapta decât unii analisti economici. Aia se strofoaca sa faca calcule, tabele, sa explice hotarâri ale CCR, ale CEDO, ale naiba sa-i ia, ca sa spuna ca „daca se faceau mai multe investitii in energie (baraje, fotovoltaice etc) acum nu aveam cresterea asta nesimtita”. Sa fii analist economic astazi si sa continui sa analizezi dupa chestiile invatate acum 25 ani. Si sa produci asemenea concluzii dupa 10 pagini de excel-uri. Noaptea mintii. Sa nu intelegi cum functioneaza capitalismul. Sa nu observi in ce hal statele sunt ingenuncheate de corporatii. Sa nu stii ce este si cum functioneaza lobby-ul sau, mai simplu, prieteniile oamenilor politici. Sa nu stii ce e geopolitica. Sa fii in lumea de astazi si sa nu intelegi absolut deloc care e mersul ei. Am intristat asa de tare pisica ca si-a aprins o tigara. Electronica, ca cica alea nu sunt cacerigene. A vazut ea la tv.
In incheiere. Poti sa faci câte investii vrei tu, poti sa faci un fluviu ca sa-i pui o ghirlanda de hidrocentrale, poti sa pui panouri fotovoltaice pe toti Apusenii sau in desertul din Dolj, Gorj si Mehedinti, pretul energiei nu va avea nicio legatura cu asta. Si asta nu o zic eu, o zice pisica lui Schrodinger.
cum reuşiți să vă abțineti, dragi cititori?
Imodium, Gaviscon, Smecta…banuiesc.
Emetiral.
Adică dacă am produce gaz cu 60 de lei ,e același lucru cu a importa gaz de la rusi cu 170 de lei?
Pretul de vânzare catre consumatorul final ar fi acelasi, stabilit de cartel. Indiferent cu cât produci tu, daca consumatorul final a fost adus in pragul (disperarii) a 300, 500, 1000 lei, vei vinde cu 1000 lei, nu cu „60 + profit”. Te vei alinia cu ceilalti, care nu produc si aduc de la rusi cu 170 lei.
Pentru ca tu nu poti produce pentru a servi/acapara toata piata la superpretul tau. Iar daca esti atât de tare incat sa iei toata piata, tot nu ai nici un motiv sa vinzi ieftin, chiar daca pretul tau de productie e mic. Pentru ca nu esti singur pe lume. Ai actionari, ai statul, ai oameni si entitati de servit, inaintea consumatorului final.
Diferenta e ca de banii aia luați de cartel e platit Ion, nu Ivan. Vorbesc de Ion ala care muncește la sonda, la depozit, pe platforma.
BTW, ma uitam acum, un Kwh la rusi pentru consumatorul casnic e 0,8 cenți. La noi e acum 6 centi. N-au carteluri în Rusia?
Am explicat deja in text, poate-l citesti.
Mai nou, de un timp incoace, Romania poate si exporta gaz. Pana de curand nu putea face asta, ca na, producem putin iar restul este oricum importat si nu avea sens sa construim conducte. Insa de vreun an (nu stiu exact de cand, ca nu m-am uitat) au dat drumul la o noua conducta, ce permite exportul.
Ce inseamna asta? pai simplu. Gazul nostru amarat, nu mai sta doar aici, pe piata saraca de la pe plaiurile mioritice ci acum s-a moderniat, iese pe piata Europeana, se plimba prin tari vecine… asta inseamna ca a devenit un scump, nu mai e de nasul nostru.
In traducere: strainii pot cumpara gazul direct de la noi, asta creeaza o presiune pe cerere si duce la cresterea pretului.
Traducerea doi: gazul nostru ieftin ia calea exportului (contracte pe termen lung, pentru populatie se fac toamna, cu ce mai ramane (gaz rusesc, scump) dupa ce toti ailalti au luat iefitin); apoi rusul poate si el creste pretul, ca na, exista cerere.
Traducerea trei, cu ceva geopolitica: Ungaria a fost direct interesata de intrconectarea retelelor, ca au o industrie petrochimica puternica ce are nevoie de gaz ieftin (doar n-or sa faca la noi combinate chimice…) pe ei ii intereseaza accesul la gazul din mare neagra… si cum pe asta inca nu-l extragem, au primit, de consolare acces la gazul din productia interna.
PS: Asta e ce cred eu, in afara de https://www.economica.net/de-la-anul-se-pot-exporta-gaze-romane-ti-prin-gazoductul-transbalcanic_191278.html si https://www.bancibancomate.ro/ungaria-doreste-sa-se-construiasca-interconectorul-de-gaze-cu-romania-pentru-a-avea-acces-la-resursele-din-marea-neagra
n-am informatii la zi din pacate, chiar m-as bucura sa ma contraziceti.
Adaug la ce a zis Ov mai sus. Francezul cumpara gazul de la noi ieftin dar nu-l repercuteaza consumatorului francez nici el! Eu n-am auzit niciodata sa scada pretul la energie in Franta de când s-a liberalizat si la ei (sa fie vreo 15 ani?).
Ca sa nu mai zic ca producatorul nostru e bucuros ca vinde mai scump si nu e nici cel mai „iesit in lume” si poate face un contract pagubos pentru el pe prea multi ani si poate ca la final nu scoate nici un profit.
Iar producatorul/distribuitorul are mereu explicatii de ce nu repercuteaza pretul consumatorului final: modernizarea retelei, costuri operationale mai mari, cresterea necontrolata a salariilor etc. Tot timpul are explicatii. Care oricum nu intereseaza niciodata consumatorul final, care doar ciuleste un pic urechile a revolta când creste pretul prea repede. Ca apoi se obisnuieste, revine in fata computerului, si-a luat Fifa 2025, youtube iar merge bine, a uitat. Pâna la urmatoarea crestere abrupta. Si tot asa. Va reamintesc ca cineva ne linge (primul!, nici nu asteapta sa savuram noi 80% din ea) 20% din orice inghetata pe care o cumparam de aproape 70 ani? Ati vazut vreo revolta pe tema asta?
Francezii au încă tarife reglementate la gaze, au liberalizat o pula. În iunie 2023 o sa le liberalizeze.
Noi suntem mai cu moț.
Rumbu, cred ca cunosti prea putin societatea franceza ca sa intelegi ca „reglementarea” asta de care vorbesti tu este, de multi ani, un simplu cartel. Preturile sunt deja acolo unde vor furnizorii, fara sa fie liberalizata…
Fluture are dreptate in totalitate in acest caz.
La anumite bunuri în piețe oligopole (care dacă sunt prea puțini vânzători devin carteluri, care sunt de fapt sunt monopoluri) nu au nimic de a face cu calcularea prețului. Astea cu cost+profit le ai pe piețe absolut transparente și polypole fără preferințe de locație/ micro-geografice, de snobism (de expl mărci) – bănuiesc că Amazon se apropie cel mai mult de o piață polipolă.
Cred că pisică ta a explicat cum funcționează diferite tipuri de piețe. Poate acum 25 de ani piețele erau mai bine controlate de autoritățile anti-trust, însă funcționau identic.
Sunt unul care intelege diferenta intre piata contractelor bilaterale – PCCB si piata zilei urmatoare – PZU si am folosit uneori acronime mai complicate: licitatie extinsa (PCCB-LE), negociere continua (PCCB-NC) si negociere dubla continua (PC-OTC). Cu toate astea, tot n-am inteles de ce trebuie sa creasca pretul.
Constat insa ca baietii destepti din energie sunt chiar sunt mai destepti decat cei care ar trebui sa asigure functionarea pietei, desi uneori, pe persoana fizica, sunt una si aceeasi persoana. Doar ca la ANRE sau ME sunt angajati pe lefuri babane, iar la firmele de distribuitie, sunt simpli consilieri.
Statul nu ar trebui sa ne minta cu subventii, consumatori captivi, consumatori vulnerabili, niste mizerii in fapt, ci ar trebui să se asigure ca astia nu se inteleg intre ei. Iar pentru asta slujbasii statului ar trebui sa fie devotati statului, nu firmei carei-a trimis acolo.
Piata/bursa energiei – si bursa in general – nu MAI reflecta de mult timp activitatea economica a firmelor ale caror actiuni sunt tranzactionate. As spune chiar ca bursa energiei e un simplu praf in ochi „pai, noi ce sa facem, daca atât e pretul energiei pe bursa?”, construita de firmele transnationale de energie. Pâna la urma, in Europa sunt doar câteva care au monopol/cartel de facto in mai toate tarile.
Noi am creat capitalismul asta, nu altcineva. Si acum ne ducem cu cusma-n mâna la autoritati sa ne apere.
„Noi am creat capitalismul asta, nu altcineva. Si acum ne ducem cu cusma-n mâna la autoritati sa ne apere.”
Da, asta cred ca este rolul autoritatilor. Ca, desi tot de la noi pleaca schimbarea (din cultura, educatie, etc.), cu mana lor se face.
Poate sunt eu naiv, nu stiu, dar in principiu de-asta este democratia, sa avem guvernanti (autoritati) care sunt in slujba oamenilor si care au grija sa defineasca mediul in care companiile isi desfasoara activitatea astfel incat acesta sa lucreze in beneficiul oamenilor. Acesti guvernanti raspund, prin vot, in fata oamenilor. Cu cat sistemul democratic este mai puternic si oamenii ce voteaza mai cu capul pe umeri, cu atat cei alesi vor fi mai bine in slujba majoritatii si vor avea grija ca mediul economic sa nu nasca companii ce sunt in avantajul unor minoritati.
Mediul economic este ca natura, prospera cei mai bine adaptati, deci vor supravietui si prospera companiile cele mai adaptate. Daca mediul este prost definit atunci companiile nu vor mai fi in slujba majoritatii ci a unei minoritati sau poate in slujba nimanui, doar niste aberatii mutante care distrug aproape tot in cale, de la bunuri la oameni (ca in economia comunista de exemplu).
Acum despre corporatii/multinationale: De bine, de rau, democratia are mecanisme de control si de corectie, chiar daca uneori cu reactie intarziata. Insa democratia este limitata la anumite regiuni (o tara) pe cand multinationalele de multe ori nu. Ele pot fi controlate de o mana de oameni ce nu raspund la controlul majoritatii. Sau, la fel de rau, raspund la controlul unor majoritati din alte regiuni (alte tari!) si care, prin „loby” au puterea sa schimbe mediul economic de la noi incat sa le fie favorabil.
Deci da, e important ca noi sa avem autoritati puternice care chiar sa ne apere (atat la noi in tara cat si in UE).
N-am zis ca nu trebuie sa avem autoritati puternice. Doar constat ca ele nu (mai) sunt. De fapt, ele, administratiile statale nu se schimba niciodata, daca noi, cetatenii nu cerem asta. Iar noi, de vreo 50 ani, suntem anesteziati de ecrane si tot ce cerem e legat de consumerism, nu de schimbari reale, importante pentru societate. Vrem sa putem consuma mai mult, mai bine si mai ieftin. Cam asta e astazi „democratia” pe care cerem autoritatilor sa o aplice. Sa putem consuma in liniste miliarde de ore de ecran.
fara sa o dau in marxisme o dau in marxisme, si avea dreptate mosu, platesti cat vrei atat timp cat accepti. na, sa mai spuna cineva ca nu era geniu, iar dupa atatia ani unii fac misto de el ca era prost, bine, nu poti cere de la vaci si boi sa aiba miros de pisica
„De fapt, ele, administratiile statale nu se schimba niciodata, daca noi, cetatenii nu cerem asta. Iar noi, de vreo 50 ani, suntem anesteziati de ecrane si tot ce cerem e legat de consumerism, nu de schimbari reale, importante pentru societate”
Dap… tot la noi e cheia :)) Oricat am da-o ca altii sunt de vina (greaua mostenire, corporatii, Soros, Putin, Ceausescu, UE, bla, bla, altii… nu noi) de fapt noi suntem singurii responsabili. Ori punem mana pe carte si ne implicam, macar cit sa cerem, ori ne mănâncă cîțu.
„Te misti in reluare, le testicule!” Bine ai revent!
Invata mai intâi germana, dupa aia incepem si cu franceza
Jawohl, mein Fuhrer (sunt Vlad sub acoperire, in caz ca nu te-ai prins )
E, hai, ca n-am fost atât de mult plecat incât sa nu mai recunosc fetzele
Nu esti in nici un caz ca Monsieur Fleurant, apothicaire caruia ii spune Béralde, fratele lui Argan (bolnavul inchipuit) „se vede ca nu esti obisnuit cu fetele oamenilor!”
Mie mi-era dor de (textele lui ) Fluture. Desi nu-mi plac fluturii. Nici pisicile. Doar cainii. De Schrodinger imi amintesc ceva cu multimile vagi…ceva vag, oricum. De pisica lui Schrodinger si de mecanica cuantica, nimic. Asa ca trebuie sa ma documentez inainte de a reciti, ca sa pricep cate ceva…
Lara
Ce pot sa zic, are si dezavantaje capitalismul economiei de piata. Doar sa nu uitati ca datorita lui putem acum avea discutia asta folosind computere si telefoane.
Nu uit. Dar asta nu ma impiedica sa-mi bag ceva in el
Daca iti aduci aminte acum cativa ani a fost o supraproductie de petrol care a prabusit pretul. Deci capitalismul funtioneaza corect, problema e de la (geo)politica Adica gresesti cand zici ca mai multe hidrocentrale nu vor determina scaderea pretului.
Si eu pot sa-ti dau multe exemple de pret al petrolului deconectat de economia reala sau conectat la evenimente politice. Pâna acum 20-30 ani aveau o reala influenta asupra pretului, acum se face doar din condei. Maine Arabia Saudita si inca 3 tari decid sa reduca productia si creste pretul. Are legatura capitalismul? Maine declara Biden ca a revolutionat fracking-ul si pretul scade brusc. Nu e vorba de nicio „cerere si oferta” ci de o „perceptie”, „interpretare” etc.
Am zis si mai sus la comentariul lui Rumbu. Daca esti Coreea de Nord, poti sa faci ce pret vrei tu la energie electrica. Daca esti in Europa, ai o mâna de producatori/distribuitori. Daca nu ai acord cu UE sa poti sa mai tii tu pretul (ca stat) unde vrei, o perioada, n-ai nicio sansa sa vinzi productia „ta” ieftin. Pentru ca producatorii sunt persoane private care vor sa maximizeze pretul/profitul.
Daca tu produci ieftin in România (siragul de hidrocentrale) si in Franta preturile sunt mari, nu vrei sa vinzi in piata locala ieftin, vinzi in Franta unde e mai profitabil pentru tine! Si atuci piata interna e obligata sa se furnizeze in alta parte, la alt pret, in general, mai mare! Si tot asa. Daca cel cu hidrocentralele vede ca pretul a ajuns similar si in RO, revine si vinde aici. E principiul vaselor comunicante, toata Europa e interconectata, poti vinde energie in Franta ca producator român si vice-versa.
Iar daca esti cel mai bun pret din piata si ai atras toti consumatorii la tine, atunci e si mai simplu sa ridici pretul pâna la limita suportabilitatii consumatorului, la limita pâna la care zice „peste tot e la fel, ma duc la Engie ca mi-au dat o acadea”.
nu e datorita lui, el e datorita noua..
nu uita, si are dreptate fluture, e pretul maxim pe care suntem dispusi sa-l platim, si il platim, ca boii
Poate în sfârșit toate discuțiile alea interminabile cu ‘panourile solare nu se rentează pentru că se amortizează în 10 ani doar’ merită refăcute.
A mai crescut eficiența, au mai scăzut și prețurile la baterii fixe, cu cât urcă prețurile la energie poate se mai schimbă lucrurile…
Ai picat la tanc, ca intorc povestea asta a panourilor solare individuale (adica pentru o gospodarie, nu centrale fotovoltaice) de cateva saptamani.
E exact ca la pretul energiei. Preturile la panouri scad, idem la baterii, idem la invertoare etc. Dar, intr-un final, pretul pe care-l vei plati ca sa-ti asiguri „independenta energetica” va fi la limita suportabilitatii. E posibil sa recuperezi investitia in 5 ani, in 8 ani sau… niciodata. Ai o furtuna „mai mare decât ceva prevazuta de constructor”, ai falimente in lant, 50% din producatorii de acum 10 ani nu mai exista, desi au „garantat” panourile tale 25 ani. Practic, e o loterie, lasata tot in grija consumatorului care trebuie sa scoata banii aia de investitie. Daca ai si facut credit ca sa devii independent, esti ars de doua ori, ca ai si dobânda de platit.
Numarul de oameni care-si pot instala singuri asa ceva e infim. Iar firmele care monteaza au fix ce spuneam in text. Nu-ti vor face un pret in functie de cât costa panourile, bateriile etc. Vor lua pretul ala, eventual cel mai bun negociat de ele, iti vor lua si discountul obtinut de ele si iti vor face un pret care sa-ti dea tie cam 8 ani de recuperarea investitiei (la pretul actual al energiei). Nu „lucram 2 zile, 3 oameni, salariile sunt atât, profitul atât, face X lei”. Iti vor da un pret care sa se apropie de limita suportabilitatii tale. Cum panourile sunt garantate 15 ani (producatorul zice 25, dar da 15), ei se duc in 8 ani, jumatate. Ca ti se vinde „recuperati investitia in 4 ani”, aia e altceva.
Stai liniștit, e o anomalie temporară, sunt sigur că vor începe să se scumpească și alea.
Azi vorbeam cu un prieten despre presa, bloguri, scriitura, stil, despre cum faci ca un text marunt scris azi sa stea in picioare si peste niste ani, chiar daca informatia in sine e perimata. Cam ca o poveste despre o pisica aciuata in curte, o lectie de economie si preturile la energia electrica.
(Ma depasesc cu totul comentariile la textele tale, de aia si comentez practic nimic, simt nevoia sa echilibrez un pic balanta. Mai scrie! Or mai fi si altii ca mine.)
Mai rar, sa nu suparam cititorii, ca ei sunt cei mai importanti!
Hai ca pornește Nordastream 2 și o să îi mulțumim lui Putin că ne dă gaze.
Cred ca in viitor vom multumi ORICUI ne va da energie putin mai ieftin decât altii. Am si uitat cum ne bucuram ca OMV ne da benzina mai ieftina ca e producator local si are costuri mai mici de productie (apropo de fixarea preturilor).
Criza e generata de Russia. Forțează deschiderea Nordstream 2.
îmi ești și mai simpatic pentru că îți plac pisicile, aparent pentru aceași motive pentru care le urăsc ăia care le urăsc.
primul tip erai tu, nu?! https://www.buzzfeed.com/pablovaldivia/boyfriend-husband-cat
am decis să nu mă intereseze circul cu creșterea prețului la gaze și curent pentru că de încălzit trebuie să mă încălzesc și apoi trebuie să spăl rufe, să aspir, să am lumină în casă, să gătesc la cuptor, etc. și genul de economii mici nu prea pot face deoarece oricum consum destul de rațional, iar d-alea mari (gen izolat sau geamuri mai bune) nu pot deoarece chirie.
de ce să evervez și să-mi fac griji aiurea. o să-mi fac griji când or veni facturile. sau nici atunci, le plătesc și gata, văd eu ce alte cheltuieli pot reduce.
trebuie sa recunosc ca imi place de ea pentru ca „pare” inteligenta. Daca era doar „miau, miau, da-mi fraiere sa halesc”, fara sa „spuna o poveste”, nu cred ca m-ar fi interesat prea tare. Plus vecina care i-a facut o „publicitate”, mamaaaaa. „O pisica care te alege e un semn bun”, „iti face o mare onoare”, „o hranesc eu când nu esti aici” etc.
In prima zi in care i-am dat de mâncare, i-am zis „hai la plimbare”. Si a venit dupa mine, pe sosea (n-avem trotuare) pâna când claxoanele dementilor au facut-o sa plece inapoi spre curte. Apoi am „aruncat” o bucatica de sfoara in iarba, ce s-a mai tavalit, ce s-a mai jucat, zici ca era prima oara in viata ei când se juca
In fine, m-a pacalit, acum ii datorez o casa pentru iarna.
Cu preturile, sa stii ca TOTI consumatorii fac exact la fel. Se revolta, unii mai mult altii mai putin, dar in final toata lumea plateste. Pâna când isi iau „vestele galbene” si incearca sa rastoarne orânduirea. Caci, la baza, de aici a inceput miscarea cu vestele, de la pretul mare al carburantului. Apoi, toata lumea a uitat de ce marsaluiau, toti s-au focalizat pe ce distrugeau prin Paris. Apoi a venit coronavirus si le-a pus „botnita”. Dar nu cred ca s-a terminat. Francezii isi traiesc ultimele momente ale revoltei lor legendare…
Sunt extrem, dar extrem de tentată, să dau drumul la centrală pe încălzire măcar juma’ de oră….
PS. Dacă pisica va fi tentată de interiorul casei la iarnă, Benek ăla pe care l-a recomandat Eftimie iarna trecută pe aici nu e prea rău. Dacă pisica decide să acopere nr 2 n-o să leșini.
Al meu (pisic ) vrea să-mi arate în fiecare zi cine-i șeful și nu si-l acoperă.
G.Schroder știe cum e cu gazul rusesc vîndut în Germania.
Expunerea românilor la facturi exagerate la utilități este doar primul pas. Cel de-al doilea va fi creșterea impozitelor. Este inevitabilă în condițiile în care gradul de îndatorare al țării este deja la un nivel nesustenabil în relație cu actuala arhitectură economică a României. Va fi nevoie de bani, astfel încât se va umbla la taxele pe proprietate. Și, ca să vă atenționez încă de pe-acum, se va umbla inclusiv la taxele pe moștenire(inexistente acum) care ar putea ajunge, într-o primă fază la 35-40% din valoarea moștenirii(nu vă speriați, sunt țări în care taxa e de 90%!).
În condițiile în care oamenii nu vor mai face față cu prețurile, legea consumatorului vulnerabil va fi dată doar pentru cei care nu dețin proprietăți! Va fi vorba de o adăugire la actuala lege, astfel încât să-i facă pe oameni să-și vândă proprietățile pentru a sta în chirie. Este una dintre cele mai mari ticăloșii. punându-se la cale, o nouă naționalizare, făcută de data aceasta prin tehnici soft. În cazul în care nu mă credeți, urmăriți postările (încă) publice ale ciudatei ăleia a lui Cioloș, Oana Bogdan. Veți vedea cum vorbește despre proprietatea imobiliară ca de necuratul, căutând tot felul de sintagme pentru eliminarea proprietății(ultima un fel de CAP pentru locatari!). Iată așadar planul pe termen lung.
Nu ne rămân decât întrebările clasice: vor fi facturile mai mari? Da! Vor fi atât de mari încât nici cei cu salarii medii nu și le vor permite? Da! Există ieșire din asta? Din păcate, nu! Cu un popor atât de delăsător ca al nostru, capabil mai degrabă să-i ucidă pe cei care-i vor binele decât să-și asume un gest radical, nu e absolut nimic de făcut. Suntem picați în capcană. Soluția? Probabil întoarcerea la bordei. Nu-i o glumă!
De ce nu pui ghilimelele de rigoare la textul lui Dan Diaconu,de pe blogul „trenduri economice”,plagiatorule?Ce secatura!!!!
Pe scurt: am belit-o daca ne apucam de minat bitcoini sau ethereum. Trebuie sa ne mutam in tari ieftine.
Chiriţoiu: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie, iar companiile să plătească o taxă de solidaritate
Citeste mai mult: http://adev.ro/qz45qz
Articolul este interesant și prezentat atractiv, după părerea mea.
Acum, as spune ca ambele formule sunt corecte. Prima (preț=costuri+profit) este corecta matematic, iar a doua (preț=cat poate consumatorul sa plătească) este corecta sociologic.
Intr-adevar, prima formula ascunde prezumția ca bunul sau serviciul in cauza nu este VITAL pentru consumator, sau, dacă este, ca exista pe piața o concurenta onesta. Altfel spus, exista un preț „maxim” acceptabil (peste care clientul se poate lipsi de acest bun/serviciu sau poate alege alt furnizor), iar in acest caz singura cale de creștere a profitului este minimizarea costurilor.
In cazul energiei, produsul fiind vital iar piața acaparata de un cartel, maximul prețului este foarte ridicat – clientul are nevoie disperata de produs și este dificil, dacă nu imposibil sa renunțe la el. Ramane doar o alta soluție, și anume intervenția autorității de reglementare, care, din păcate, este, asa cum a remarcat autorul, inexistenta si minata de interferenta dintre politic și economic..
exista si solutia alternativa – spargerea monopolului; pe termen lung intodeauna monoplurile au fost sparte. Altele au fost create apoi, dar asta e o alta discutie. Preturile ridicate sunt si o tinta desenata pe spatele companiilor in sensul ca alte companii vor sa se puna si ele la masa. In timp apar firme care inoveaza si creaza produse noi. Gen masina electrica de scris – aveau practic monopol, preturi mari, era un lux sa ai asa ceva. A disparut in cativa ani dupa ce a aparut PC-ul. Cartile erau scumpe asa ca a aparut tiparul. Energia electrica e scumpa acum dar e mai ieftina decat lumanarile de ceara. De asta singurul lucru pe care il putem face e sa scadem barierele puse de politicieni pentru eventuali competitori.
Sunt de acord cu spargerea monopolurilor/cartelurilor, doar ca astazi a devenit ceva foarte greu. Sunt prea multi bani disponbili pentru „capitalisti” ca sa poti sa te mai opui. Iar consumerismul si coruptia oamenilor politici responsabili de sanctionarea acestor monopoluri este – din punctul meu de vedere – mult mai greu de combatut astazi. Cu câteva milioane de euro pe la nas unui functionar, cred ca gasesti cel putin 90% din ei care sa accepte sa fie corupti. Iar daca mai pui si putina presiune fizica sau mentala (amenintari voalate, directe, mail-uri cu poze nud sau altele), poti ajunge la 99% coruptie usor.
Monopolurile s-au consolidat asa de bine incât poate doar in China sa mai poti sa le spargi, aici nicio sansa. Uite, exemplul Apple, Google, Irlanda etc. Sunt aproape 20 ani de când tot auzim ca au primit amenzi, ca vor fi amendate, ca li se cere sa vânda o divizie, ca hâr, ca mâr si ele isi tot consolideaza puterea si cash-ul din visterie.
cum s-a spart si monopolul Microsoft asa se vor sparge si celelalte. Cine credea ca va exista Wikipedia? Desigur ca nu prin politicieni se vor sparge monopolurile. La fel si cu energia electrica, sigur vor aparea firme de bloc care vor oferi solutii de reducere a consumului in prima faza apoi si de producere a energiei. Probabil ca la inceput in zone mai izolate unde oricum nu renteaza sa extinzi reteaua nationala.
solutii de reducere a consumului: „kilowattul neconsumat este cel mai ieftin” ?
în afară de a trece la becuri pe LED, a cumpăra electronice mai eficiente energetic nu prea văd ce poate face o asociație de bloc.
OK ar putea construi o stație electrică locală mai eficientă. Dar fizica și tehnologia au limite și rețeaua are standarde. Scopul cartelului e să stoarcă mai mulți bani de la tine. E greu de crezut că le-a scăpat ceva din fizică și că există vreun „truc” prin care poți transforma 1kwh în 2 kwh.
Iar stația electrică totusi costa niste bani. Ar putea instala panouri solare. Dar tot acoperișul placat cu panouri solare abia ar acoperi necesarul pentru iluminatul scării noaptea. Orice altă sarcină care necesită curent ar trebui efectuată ziua și nu ar rămâne nimic pentru consumul individual al apartamentelor.
Eoliene la bloc? LOL. Cărbune la bloc? Am luat-o ranza!?
Eventual un reactor nuclear la subsol? Model RBMK – ca să-l poată achita asociația de locatari în 100 de ani.
Asta cucu rentu nu mă mai interesează, că nu pot să fac nimic. Decât eventual să iau vaselină. Dar dacă pisica lui fluture chiar există (și e vie 🤭), fluture e om bun.
Pe scurt, „trebuie” să ne aliniem la preturi cu restul UE, dar nu si la salarii.
In ritmul ăsta în câțiva ani IT-istii de la noi vor trai la nivel de minim pe economie, iar restul se cară din țară. Probabil spre est: Turcia.
Nu „trebuie” sa ne aliniem la nimic, in principiu. In realitate, ne vom alinia la orice decide un cartel de facto. Ca asta e democratia de azi, un sir lung de carteluri care influenteaza politica*
*cred ca am zeci de posturi in care explic cum politica e cea influentata de ecomomic (adica de cei care misca economia, producatori, intermediari, consumatori etc) si nu vice versa, asa cum crede o majoritate a populatiei. Politica e dictata, de multi ani, doar de rationamente economice, spre satisfacerea marilor producatori (subventii, amenintari cu delocalizari etc).
de asta am pus trebuie între ghhilimele.
Puțini dintre producători visează la o „piață realmente liberă”. Ei își doresc o piață în care să fie liberi să facă ce doresc, iar când greșesc să fie salvați de către stat, care le este dator pentru serviciile oferite, dar mai ales pentru că firmele lor sunt, în mod practic, „planul de pensie” al clasei politice.
În multe țări vestice „mai civilizate” politicienii prietenoși față de corporații sunt deseori răsplătiți cu joburi călduțe în middle și upper management după terminarea carierei politice.
„isi doresc”… nu-si mai doresc pentru ca o au deja. Exact asta e piata „libera” de azi. Dar ca sa ai cât mai multe sanse sa fii salvat, trebuie sa te faci cât mai mare, sa cresti cât mai mult (achizitionezi firme mai mici, apoi mai mari s.a.m.d, cresti „organic”). Când devii elefant, nu te mai poate inghiti nimeni, iar un elefant la negociere cu politicienii… well, un elefant, il simti când intra in sala de sedinte.
Copiem si noi modelul „tarilor civilizate”, pentru ca 97% din oamenii de pe planeta asta (si, dupa estimarile mele, cam 99,5% dintre politicieni) au zero creativitate. Tot ce vedem azi in SUA, Franta, etc, totul va ajunge aici, cu mici ajustari „etnografice”, mioritice, dar neesentiale per ansamblu. Politia mai violenta? Vine. Doar zilnic pe aici se cere o politie mai violenta, mai „buna”, mai „eficienta”. Ce daca aia din state e un ABUZ continuu de 50 ani, nu vezi ce bine o duc? Nu vezi ce puscarii goale si frumoase si lipsite de infractionalitate au?/s, vrem si noi o politie ca acolo. Si politicieni ca acolo.
Si apoi o sa fim toti cazuti in cur când un politist salveaza o pisica sau opreste circulatia pentru un cârd de gâste. Restore faith in humanity, 34 millions views.
Aici mi se pare că nu capitalismul e neaparat de vină, ci stilul tipic european în care e implementat, ca orice altceva prin europa.
Eu nu înțeleg o chestie, cum ar putea un cineva să ofere unui client un preț stabil pe un an de zile, dacă el trebuie să cumpere periodic energia de pe bursă, cu riscurile aferente?
Nu e un pic contraintuitiv? Nu pretind că mă pricep deci s-ar putea să mă înșel, nu săriți prea tare.
Capitalism adevărat ar fi dacă și eu aș putea să îmi fac mâine un srl și să fac același lucru, nu să stau la cheremul câtorva firme ‘autorizate’ care de fapt înseamnă monopol protejat de stat. Să avem concurență adevărată.
Dar în același timp înțeleg că producția energiei depinde de prețurile combustibililor folosiți, care la fel, oscilează.
Probabil la un moment dat vom plati curentul post-factum, întâi consumăm, apoi vedem cât a costat.
Pai exact asta e smecheria! Distribuitorul, vânzatorul tau de energie exact asta argumenteaza in fata ta si in fata regulatorului (ANRE in România). Ca el isi asuma riscuri, de aia trebuie sa-l intelegi când iti spune ca TREBUIE sa mareasca pretul ACUM. Ca el altfel „moare” si ramâne consumatorul fara curent.
Pe de alta parte, nu toti cumpara zilnic, aia e doar specula sau „pentru situatii exceptionale”, sunt contracte de vanzare cu pret fix, la un an, la doi etc, exact ce vorbeam in alte comentarii. Distribuitorul – care, de multe ori, vizibil sau nu, e si producator – e asigurat si rasasigurat, inclusiv pentru fluctuatiile de pret (prin trading, optiuni, hedging etc sau de regulator unde e cazul), ce face el pe bursa e sa parieze ca sa câstige si mai mult. Exact ca bancile. Société Générale avea la un moment dat 3000 de traderi numai la Paris. In principiu, e o banca, ea doar tine banii clientilor, nu are asa multe fonduri proprii. In realitate…
Soluții există, pe hârtie.
Dar propune tu unui bloc de pensionari P+4 de 20 de apartamente o solutie cu panouri solare care asigură DOAR iluminatul pe timp de noapte pentru 200,000 lei și o să-ți iei o flagmă între ochi.
Adică asigură și iluminatul pe timp de zi, but that’s useless. Iar ca să asiguri consumul complet pe timp de zi cu panouri solare deja nu mai ajung cei 200,000 lei menționati anterior.
Suntem prea săraci ca să ne permitem să nu fim f*tuți în cur de corporații. Tot ceea la ce putem spera practic este să fie vaselina ieftină.
EXCELENT fluture, EXCELENT zis/scris/exprimat!
Coincidență – https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/efectul-scumpirii-galopante-energiei-armata-incearca-patra-oara-rand-cumpere-electricitate-triplat-pretul-estimativ-dupa-n-venit-nimeni-licitatie-inclusiv-scutul-american-deveselu-20387213