- Brunetă . Brunetă . Apus . Verde . Verde . Pădure . Brunetă . Blondă .
- Nemții au nevoie de juma de milion de specialiști
- Mai pleacă din fosilele politice
- România rămâne fără gaze, petrol și chiloți
- ANRE ridică din umeri, ca de obicei
- Bricheta era în formă de pistol? Asta vor idioții să transmită?
- Numărul minorelor gravide s-a dublat
- Justiția pe care o apărăm
- Good. Fuck’em.
- Cooperativa “Munca în Zadar”
La 8, ce se poate modifica să nu mai existe ciordeli din ăstea „inter-instituționale”?
Sa se majoreze impozitele pentru a fi mai mulți bani la buget
IML-ul face testele la timp, iar rezutatele le elibereaza in momentul in care sunt achitate de politie (asa e legea, plm), indifierent daca e vorba de alcoolemie, certificate medico – legale, necropsii, etc. Deoarece ministerele, respectiv institutiile au bugete separate iar la MAI se dau bani cu pipeta pentru plati de genul asta, ajungi in situatia in care vine politistui si iti spune sa-ti achiti singur taxele (expertize, alcoolemii, etc.) daca ai interesul ca dosarul sa se „miste” mai repede.
10. Sărăcii
https://giphy.com/gifs/spongebob-squarepants-mr-krabs-worlds-smallest-violin-13A7YlLvYVDnmU
10.Cand vad ca nu au fost in stare sa scoata castravetii aia din sacii de plastic, sa faca macar compost din ei, daca nu-s in stare sa-i conserve, nu stiu…ma ia asa o durere in pwla de oamenii aia.
Poate era facuta poza inainte de a-i composta, imediat ce i-a adus de la camp
Recunoaște, abia asteptai sa gasesti un motiv sa te doara in pwla de cineva
Tarii cat mai mult compost
Iugas este cel mai prost
Unii (@Adi, @Ted) nu citesc articolul, dar comenteaza: „Legumicultoriii s-au confruntat cu o astfel de situaţie şi la castraveţi. Din cauza supraproducţiei, legumele nu au mai fost căutate. Tone de produse au abandonate de fermieri la groapa de gunoi.”
Nu au facut nici un compost din castraveti, i-au aruncat.
„Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau în piaţă, dar nici aşa nu se caută deloc. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc. La animale nu-i putem da pentru că le îmbolnăvim”, spune Cosică Chicoş.
2. Sa facă romana a doua limba oficiala după germana și vor vedea cum scăpa de lipsa specialiștilor. Vor întreba românașii „cine v-a lucrat domne aici?!” sau vor auzi și nemții în service „dacă vrei sa scapi de bani repar-o, dar oricum mai mergi cu ea 5-10k km și asa, n-are rost sa schimbi acum”.
„am eu un văr care caută un passat din ăsta, zi cât vrei pe el”
7. nu te poti plange de natalitate scazuta si de sarcinile minorelor in acelasi timp! daca minorele astea nu mai nasc, cu cat mai scade natalitatea?
Minore eroine.
Evident ca dpdv statistic un copil cu mama de 13 ani va deveni cel mai productiv membru al societatii
ai dreptate. eu vad ca statul nu e interesat ca oamenii sa fie membri productivi ai societii, ci doar de numarul lor total.
Deci, cum? Copii făcând alți copii e soluția natalității scăzute? :)))))
daca nu era, educatia sexuala se preda deja in scoli.
6. Play stupid games, win stupid prizes
Se vede prostia crasa din oameni.
Am materie prima ieftina daca o procesez si pastrez mai mult scot profit mai mare.
Ca să dai produse către procesare trebuie să faci planuri din timp nu să te trezești deodată că ai producție prea mare și nu poți vinde tot. Dacă stabilești prețul la semnarea contractului el trebuie respectat: dacă ai promis că vinzi cu 1 leu pe kg iar în piață tocmai s-a făcut 1.1 pe kg nu ai cum să te răzgândești. În plus trebuie să ai mai mulți vecini care să aibă și ei contracte către același procesator altfel nu rentează transportul.
În plus, dacă vrei să dai la procesator trebuie planificare.
Exemplu: pe la începutul anilor 90 când încă mai existau fabrici de zahăr părinții cultivau sfeclă. Semnarea contractelor se făcea din toamnă. Fabrica era cam la 100 de km, sfecla trebuia depusă pe o platformă în gară la aproape 10 km. Dacă nu erai cu marfa pe platformă într-un anumit interval rămâneai cu recolta grămadă și neplătit pentru că garniturile de tren aveau un anumit program. Cineva la primărie mai ținea o listă cu cei care vor să cultive sfecla astfel încât să poți vorbi din timp cu vecinii pentru a face lucrările mecanizate în același timp și să ieși mai ieftin. Lista se făcea prin vară.
Cu alte cuvinte: trebuia să știi cu un un an jumătate înainte ce vrei să plantezi unde și pe ce suprafață. Să discuți cu vecinii ca aratul, semănatul și transportul să se facă simultan. Recoltarea trebuia terminată la timp, nu puteai amâna nimic pe motiv că e vreme rea sau te doare spatele.
tot ce zici tu e de minim bun simt, dar trecem peste si ne concentram pe situatia de fata cand nu ai facut nimic din preventiv.
Cantitatile de care vorbesc oamenii aia sunt mici: 4t la un fermier.
Alea le faci in casa muraturi.
Pusul de murături implică și mai multă infrastructură mai ales când vrei să pui câteva tone pentru vânzare. Pentru că ai nevoie de spațiu unde temperatura să nu crească prea mult și butoaie / borcane de păstrat murăturile. Mai trebuie o mulțime de apă pentru spălat legumele, instalații pentru fiert apa ca să dezinfectezi recipientele și să torni peste legume. Spălatul și fiertul apei nu sunt doar pentru igiena consumatorului pentru că dacă nu o faci cum trebuie te poți trezi cu o cultură de bacterii în ele și se strică tot. La țară majoritatea apei e cu nitriți.
După care te poți trezi cu un vecin care te raportează că faci procesare fără autorizație sanitară… așa că mai trebuie și o mulțime de hărtii făcute din timp.
Tolo intuiește bine ca în sănătate sunt mulți bani care se pot sifona ceva mai ușor sub diverse pretexte gen o pandemie.
https://www.libertatea.ro/opinii/razboiul-din-subterane-pentru-miliardele-din-sanatatea-romaneasca-3704311
Privatizarea sănătății probabil va urma modelul oferit de liberalizarea utilităților: un an-doi de servicii „la oferta” apoi surpriza! Preturi mai ceva ca în vest. Plus cheltuieli suplimentare facturate separat cică pentru „investiții”. La telefonie pentru investiții în 5g, la electricitate investiții în eoliene, la sănătate pentru construirea spitalelor regionale… Cam asta e viitorul.
Interesant e totuși ca politicieni din toate partidele vor sa păstreze un rol important al statului pe piața serviciilor medicale pentru ca se pot sifona mulți bani destul de ușor și fără sechele penale. Dezvăluirile lui tolo gen directorul de la malaxa sau hexifarma sunt niște firmituri servite periodic.
Apropo, ieri madam ministru, sub pretextul valului x, a dat drumul din nou la angajări pe șest în sistem. Nasol e ca grosul nu merge acolo unde e nevoie (la Tulcea de exemplu) ci acolo unde e deja inflație de medici (adică în centrele universitare).
Tu, ca medic/personal auxialiar ai merge la Tulcea?
Ce sa faci acolo? E o zona fundatura de lume si nu se mai fac repartitii fortate.
@bogumil
Daca oferta e buna m-aș duce. Și nu e vorba numai de bani, condiții de lucru.
Tu crezi ca la Moinești umbla câini cu covrigi în coada? Totuși în multe privințe spitalul de acolo e peste câteva spitale din București
Ce înseamnă în plm că era o brichetă și ce relevanța vieții are că avea sau nu gaz. Era o brichetă sub formă de pistol sau nu? … jurnaliștii și milițienii sufletului, păi cine stă să vadă dacă ăla e sau nu pistol adevarat?
Eu nu înțeleg de ce a fugit ăla?
Adică e ceva aiurea la mijloc.
Ori era retardat, ori făcuse ceva, că altfel eu nu prea am văzut oameni nevinovați sa fuga politia dupa ei pe străzi.
Sau daca fug, se opresc si dovedesc că n-au făcut nimic :).
Din cate am înțeles era avea ceva ceva dosare in Austria, era condamnat. Deci, a avut motivul sa fuga de polițiști.
probabil era baut, drogat, a amenintat pe cineva cu „pistolu”, ala a sunat la politie, politia a vrut sa-l opreasca, el nu a oprit ca era baut, drogat….
Când e secetă/grindină/îngheț/inundație „țăranii spun ca producția a fost grav afectata iar preturile vor fi mai mari cu x%”
Când sunt condiții perfecte și e producție „țăranii distrug recolta din cauza prețului mic de pe piață”
Bă da să se lase frate de meserie și la revedere, că pentru ei nu e bine nicicum, dar de altfel, în toți anii ăștia i-a durut în cur să se organizeze cumva.
Există firmele care fac zacuscă, salată de vinete samd, aia de unde le iau? Au încercat sa ia legătura cu ei?
Unde dracu sunt vinetele alea cu 50 de bani în piață??? În care piață? În aia de la ei din sat? Sau se refera de fapt la prețul cu care le dau samsarilor?
La maica-mea in Arad se dau cu 5, 6 lei kg în piață. Pe internet când cauți, le dau direct de pe câmp cu 3, 4 lei/kg, extrem de rar vezi anunțuri cu 1.5 sau 2 lei pe kg și atunci e buluc de lume care cere câte 10, 15 kile.
Spre exemplu, e un tip din Botoșani care vinde miere. Omul și-a bătut capul sa își promoveze afacerea, în timp a tot investit, a scos sortimente noi de diverse amestecuri de miere și derivate și mai nou suc de cătină cu miere, anul trecut și-a mai cumpărat alți stupi, două dube pentru transport samd. Vinde în câteva țări, merge la târguri prin țară, acum a făcut un contract cu niște arabi…efectiv ii duduie afacerea dar a investit și mult, mult timp pentru asta și i-a luat vreo sase ani sa ajungă unde e azi. De multe ori ma întrebam cum de rezistă la atâta alergatură.
Si evident, au apărut ăilalți apicultori de prin zonă, aia care la fel ca și ăștia cu vinetele, așteptau în pragul porții sa le vină cumpărătorii și s-au apucat sa îl bârfească pe grupuri, s-a trezit cu stupi furați etc. Ca na, dă-te dracu de nenorocit, cum îți permiți sa vinzi și noi nu.
Culmea ca politia chiar și-a făcut treaba și au găsit ce ii fusese furat. În fine.
Cei care investesc timp și bani în afacere, fără a sta la mila samsarilor, nu se vor plânge niciodată și nici nu vor ieși în evidență.
Bucuresti sector 3, preturi ieri dimineata in piata
-vinete 2.5 lei kg
-rosii 4 lei kg
-piersici 5 lei kg
-ceapa uscata 3 lei kg
-dovlecel 1 leu bucata
-morcovi+pastarnac 1 lei legatura
-pere 5 lei kg
-verdeata 1 leu legatura
-ardei gras 5 lei kg
Cam atat am cumparat eu, alte preturi nu stiu. Dar erau si castraveti, mere, afine, telina…ma rog, cam tot ce vrei
„La maica-mea in Arad se dau cu 5, 6 lei kg în piață. Pe internet când cauți, le dau direct de pe câmp cu 3, 4 lei/kg, extrem de rar vezi anunțuri cu 1.5 sau 2 lei pe kg și atunci e buluc de lume care cere câte 10, 15 kile.”
2 lei/kg au fost la magazin pe 30 Iulie. Asa ca idee. LA MAGAZIN. Deasta de proximitate, nu hypermarket.
@chris06
Anul viitor aceeasi stire, dar despre ardei gras.
8. O institutie a statului care functioneaza (si) cu bani de la stat cere bani pentru serviciile prestate pentru o alta institutie a statului?
Frate, frate, da branza-i pe bani! Cam asa functioneaza sistemul. Apoi daca am ajuns sa platesc 2 comisioane (plata si incasare) la un transfer interbancar, nu ma mai mira nimic.
Cum a zis cineva mai sus, au bugete diferite.
Tu și mătușa/unchiul/verișoara/fratele major care are job sunteți din familie, le plătești tu facturile? Ei ție?
Dacă le împrumuți sume de bani, tu te aștepți sa-i primești înapoi? (Cu excepția situațiilor în care oamenii ar fi într-o situație extrem de nasoală, eu m-aș aștepta să-i primesc).
AB Eu ma astept ca din taxele pe care le platesc sa zbarnaie institutiile statului. Nu imi pasa chiar deloc cum construieste guvernul bugetele. Nu e ok ca gigel care a omorat oameni, beat si drogat fiind, sa stea la un mic si o bere la terasa pentru ca institutiile statului nu isi vireaza sume intre ele.
10. Altii pot sa vanda: http://www.facebook.com/legumeledeacasa.ro/
10
Deja sunt satul pana peste cap de milogelile si plagerile”agricultorilor”
Daca ninge in mai fac miting si cer subventii ca li se strica recolta pe camp si mor de foame.
Daca e vremea buna si se face recolta se plang ca sunt prea multe legume si prea ieftine, pe urma iar cer subventii ca mor de foame.
Din punctul meu de vedere sa se duca la mutu toti care se plang…cunosc destul tarani adevarati care nu se plang, si care an de an reusesc sa prospere indiferent de vreme
@10 oare vor invata ceva din asta gen sa se asocieze si sa faca export sau sa faca produse finite gen parmigiana di melanzane care se poate pastra mai mult timp?
Daca se asociaza chiar si doi producatori, dupa cateva luni se cearta si s-a dus dreacu asocierea.
Nick, nu. Poate în 50 de ani
Am venit in 2013 in Norvegia. Prin ziare, chiar si in cele romanesti, era plin de articole cum ca Norvegia va avea nevoie in urmatorii ani de peste 10 mii de ingineri (in petrol si gaze, in electricitate, software etc….) care trebuie adusi din afara Norvegiei ca ei nu pot scoate atatia.
In nici 2 ani de la stirile astea, a cazut pretul petrolului atunci cand Putin a ocupat Crimeea. Si in urmatorii doi ani nu stiau cum sa scape de ingineri. Erau chiar norvegieni care plecau din Norvegia.
Au pierdut peste 10mii de ingineri din 2014 pana in 2016.
A decedat Charlie Watts, tobarul de la The Rolling Stones: https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-58316842
Sau cum ar spune românul cu foamea-n gât: „Șprechen zi Doici?”