Frugal. Frigider. Milionar.

Prin toamnă a venit Mariciu pe la mine și s-a mirat că e cam mic monitorul pe care îl am. Probabil s-a mirat și că e doar unul. Dar i-am explicat că, pentru mine și nevoile mele, unul e de ajuns, și dimensiunea e bună pentru modul în care stau și lucrez la birou. Cu siguranță îmi permit unul mai mare, dar de ce?

Nu știu dacă sunt frugal. Știu că prefer să am bere în frigider și Drambuie în beci în locul unui ceas sau unei perechi de mergători la modă. Valorează mai mult.

Și o să vă ungă pe suflet “The Millionaire Next Door”. E o carte foarte mișto despre milionarii discreți ai Americii, oameni care trăiesc lejer, fără să atragă atenția, nu au rate, nu au credite, nu fac baie în lux.

O să vă placă dacă sunteți ca mine, mai bine liniștit decât cu credite și dureri de cap. După ce citiți Mark Manson, Harari, Peterson și Tată Bogat, Tată Sărac, poate încercați și asta, că e mai bună.

202104254925202008

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. tine de personalitate.
    nu e rau sa fii discret cum nu e rau nici sa fii opulent.

    00
  2. Am iesit din „lurking mode” doar ca sa aprob acest articol cu ambele maini! Cartea ar trebui sa fie la baza unei educatii financiare pentru adolescenti/tineri.

    00
  3. Sau daca sunteti la fel de putori ca mine puteti sa va uitati pe canalul lui Dave Ramsey.
    Are cateva chestii misto legate de bani.
    https://www.youtube.com/watch?v=HHw8o73m1ro

    00
  4. Inteleg sa nu epatezi. Dar care e rostul sa traiesti modest daca esti milionar? E vreun premiu pentru cel mai bogat din cimitir?

    00
    • fii un pic atent: câștigi 3 lei. pui 1 leu deoparte. așa ai bani de mașină cumpărată, nu în leasing, de vacanțe ok, de o pensie liniștită. dacă câștigi 3 lei și cheltui 3 lei ca să le arăți la fraieri ce cias ai tu, greșești, că, la final, tu rămâi de fraier și descoperi abia atunci că nu-i pasă nimănui.

    • Eu sunt atent. Aia sunt deja milionari…. Nu mai au de strans bani pentru a deveni,

      00
    • Cum sa cheltuii doar 3lei , daca castigi 3?
      Trebuie minim 4 cheltuiti, un imprumut micut, o mica rata, lasa ca ii platesti tu, o sa creasca salariu, mai faci un credit, mai ai cativa prieteni sa te imprumute. Dar valoarea ta, trebuie sa se vada!

      00
    • Epatarea e atitudine de nouveau riche, si e de prost gust.

      Asta-mi aminteste de o poveste din investment banking, din viata mea anterioara.

      La semnarea unei tranzactii erau o gramada de consultanti, care de care mai ferchezuiti, si Ariane de Rotschild.

      Cand a fost timpul pentru semnat, toti si-au scos Mont Blancurile cu ifos, Madame a scos un pix simplu, gen BIC.

      Cand stii cine esti si ce vrei, nu ai nevoie de “lux” inutil. Ăla e doar dacă vrei să-i convingi pe altii de cine esti.

      00
    • @Cipper, vezi nenumarate cazuri cu castigatori de loterie care in cativa ani au ajuns mai rau decat erau inainte. Si aia erau _deja_ milionari. Drumul de la bogatie la saracie e simplu.

      00
    • Eu cred ca @Cipper a intrebat ceva rezonabil.
      Daca ai multi bani, ar trebui sa si profiti intr-un fel sau altul de ei? Daca nu, si totusi vrei sa traiesti frugal, poti sa donezi majoritatea acestor bani. Nu trebuie sa ii tii la saltea.
      Sau putem sa intrebam de ce te-ai chinuit si ti-ai petrecut o parte din viata producand acesti bani in conditiile in care nu ai nevoie de ei? Nu era mai bine sa stai tu linitit si sa te duci la pescuit, la plimbari prin padure, etc.

      @Marvin, nu comparam oameni care au fost capabili sa produca suficienti bani incat sa devina milionari cu niste prosti care au castigat la loterie si au fost incapabili sa-si calculeze banii astfel incat sa le ajunga pentru urmatorii 20 de ani.

      00
    • frugal = decent. să mănânci bine, să dormi bine, să nu ai grija că nu ai cu ce plăti facturile.
      ca un milionar = șampanie la micul dejun, rolex de 50.000€, muncă non stop, pușcărie sau infarct.

      eu așa văd treaba.

    • Ce inseamna pentru tine milionar? 1 milion? 900 milioane? Apropo, daca ai doar 1 milion deoparte in US, nu prea iti ajunge sa te pensionezi cu banii astia. Iti trebuie cam cheltuielile lunare pe 30 de ani. Plus ca peste 30 de ani, inflatia + cheltuieli medicale mult mai mari. Asta ca sa intelegi ce inseamna sa ai doar 1 milion. Facultatea unui copil ar putea ajunge la 200k (pretul de acum nu cel de peste 20 de ani) sau mai mult daca vrei sa-l dai la ceva ceva foarte bun.

      Stii ce simplu poti sa-ti futi viata daca esti dobitoc cu tot cu milioanele tale? Si chiar si daca nu esti. Nu vorbesc de curve, droguri sau bagat in niste chestii dubioase insa si daca esti mai linistit, niste miscari gresite, niste taxe neplatite corect sau la timp, niste procese, un incendiu, o boala nasoala care te-a prins fara asigurare, ceva nasol facut de copilul tau, niste avocati scumpi, toti banii bagati in GME, un divort, o criza, aruncat in investitii aiurea sau riscante. E foarte usor sa ratezi odata si in acelasi timp de multe ori e de inteles, suntem oameni, unii dintre noi o mai luam si razna, altii mai luam si decizii neinspirate pe parcursul vietii. Sunt atatea cazuri de la milionari la homelesi. Uite un exemplu https://www.youtube.com/watch?v=XZComkkxeEI

      Frugalitate nu inseamna ca sa le zici copiilor ca azi nu le poti lua inghetata ca ai buget doar de orez si apa si tu stai pe milioane. Inseamna ca desi ai bani sa-ti iei ferrari, poti sa nu iei daca nu ai nevoie si mergi mai departe cu honda si preferi ca diferenta de bani sa o bagi in niste actiuni sau in scoala copiilor.

      SI mai e ceva, odata ce te-ai obisnuit cu cheltuieli mari, e foarte foarte greu sa strangi cureaua drastic si sa revii cu picioarele pe pamant. Am dubii ca dupa ce te inveti sa cheltui 20k/luna, dupa ce se strange robinetul esti in stare sa treci la 3k (exceptand cazul cand fizic esti aruncat in strada si mananci resturi de pe la altii).

      00
    • @Vali – și dacă nu îți place șampania și caviarul ce faci?

      00
    • Este vorba de mentalitate si obisnuinta.
      Daca te obisnuiesti sa traiesti mai modest (decent, nu Hagi Tudose), ramai cu acele obiceiuri si dupa ce ajungi sa strangi ceva avere. Poti sa cheltui mai mult atunci cand iti cresc veniturile dar nu o iei razna. Poti sa cumperi lucruri scumpe pentru ca sunt de calitate, fara sa cumperi lucruri FOARTE scumpe pentru ca sunt de brand.

      00
    • Nush, zic si eu: e gresit sa lucrezi cu banii bancii cand ai banii tai deja? adica de ce as lua masina noua cu banii jos, cand as putea pune banii aia la lucru si sa platesc masina din leasing? Cand iei masina cu banii jos, in 5 ani daca mai scoti 30% la vanzare, e mare lucru.

      00
    • @ Rep
      Daca ai modalitati de a castiga ruland o suma de mai bani mai mult decat platesti dobanzi si comisioane la un credit, atunci da, e mai indicat sa te imprumuti si sa iti rulezi proprii bani. Cred inca ca persoanele aflate in aceasta situatie sunt o minoritate.

      00
    • @Rep, nu intotdeauna si nu toata lumea poate sa produca mai mult decat dobanda de la banca. Daca totul ar fi atat de usor mereu, atunci nici bancile nu ti-a mai da tie credit si ar investi ele in afacerile alea care aduc profit mai mare.

      Uite, sa luam examplul unui scriitor sa spunem (sau blogger). El castiga din activitatea lui in jur de 1 milion de dolari pe an. Vrea sa-si cumpere o casa de 1 milion de dolari si are 2 variante:
      1. O cumpara cu banii jos, din ce a economisit in ultimul an;
      2. Face un credit bancar la care plateste dobanda anuala si pastreaza banii pe care ii are economisiti.

      In acest caz, probabil varianta 2 este nerentabila pentru ca nu are cum sa isi extinda afacerea chiar daca investeste 1 milion de dolari. Nu poate sa scrie mai mult decat o face acum.

      00
    • @Rep dacă eram așa inteligent să pot investi în lucruri care îmi aduc randamente de peste 8-10% pe lună, cât e dobânda aia, aș fi făcut credit ca să investesc.

      00
    • Mie nu mi se pare că e vorba de a trăi modest (în sensul de „ca săracii”), ci să nu te spargi în figuri. Și discret.

      00
    • Pai nu ma refeream la toata lumea, ci strict la exemplul in cauza, cu masina, dar nu in cazul sub 12-15k. Dar daca as avea la dispozitie50 – 60k si si as vrea sa iau masina, mai bine iau o garsoniera, ceva, si imi iau in leasing ceva la ce ma pot intinde, eventual mai pun 50-100 euro peste, ca nu muncim degeaba. Dupa 5-6 ani raman cu bunul si cu posibilitatea de a lua o masina noua mai departe. Acu daca unii vor sa muceasca ani de zile doar ca sa-si ia o masina cu banii jos, oh well. Masina, nu e o investitie si isi pierde valoarea in timp f scurt.

      00
    • @ubercool exista multe afaceri in care dobanda lunara e de 10%, care evident sunt foarte riscante si poti oricand sa ramai cu un sfert din ce ai investit. Dar cel mai important aspect e dobanda compusa, nu neaparat cifra.

      00
    • @Rep, ai ales un exemplu foarte prost. Masina nu e o investitie si se devalorizeaza in timp. Este contraindicat sa faci credite pentru bunuri care se devalorizeaza. Pierzi pe doua parti: dobanda la banca si devalorizarea bunului.

      Nush, zic si eu: e gresit sa lucrezi cu banii bancii cand ai banii tai deja? adica de ce as lua masina noua cu banii jos, cand as putea pune banii aia la lucru si sa platesc masina din leasing? Cand iei masina cu banii jos, in 5 ani daca mai scoti 30% la vanzare, e mare lucru.

      La leasing nu ramai cu masina, de aia, decat daca platesti o suma considerabila la final.

      Teoria zice ca e bine sa faci credit pentru lucruri care se apreciaza sau care iti aduc mai mult return in viitor, de exemplu imobiliare care se apreciaza. Ca daca astepti pana strangi toti banii, nu vei avea niciodata destui bani, plus iti blochezi mare parte din capital. De ex., (vorbesc de conditiile dintr-o tara in Vest) ar trebui sa strangi niste sute de mii de EUR pt o casa. Asa, faci credit cu dobanda de 1-2% si restul poti sa ii investesti pe bursa, unde ai 6-8% return.

      00
  5. A intrebat colegu’ mai sus la modul serios ” ce rost are sa traiesti modest daca esti milionar ?
    Suntem atat de tristi ca popor incat nici nu bedem rostul de a avea lucruri daca nu stiu altii ca le avem.

    00
    • Nu e vorba de a epata si arata lucruri mega altora. Uite de benga sunt eu!
      Modestia asta e prost inteleasa. Poti sa fii milionar si sa cheltui ca spartul fara sa epatezi, poti sa fii multumit cu minimul necesar, poti sa traiesti simplu, fara sa ai cel mai mare tv si si cel mai nou in dormitor.
      Modestia nu inseamna sa traiesti ca un sarac.

      00
    • acum daca esti milionar si-ti permiti, fara credite, ce e rau sa-ti iei o masina de …100k sa zicem? e clar ca in aia te simti mai bine decat intr-una de 10k. acum ce sa faci, sa nu ti-o iei ca sa nu epatezi?
      adica sincer, ia sa am acum cateva zeci de milioane in banca, pai n-as renunta eu la cele 3 camere si masina de 10k? sa nu ma duc in vacante insorite si un apt cu terasa si vedere la lac ca sa nu zica lumea ca ma dau mare?
      da, n-o sa pun poze pe insta de pe terasa mea, n-o sa scot cheile de la masina la restaurant pe masa, etc…
      daca imi permit, si-mi asigura chiar si cu doar 2% confort in plus, o sa-mi cumpar si ala al 2lea monitor.
      acum trebuie doar definit „imi permit” ala :)

      00
    • @maxp hai să nu facem comparații aiurea, e de la sine înțeles că o mașină de 10 mii eur o să troncăne și o să vibreze la viteză normală pe autostradă (max 130km/oră). În cazul în care chiar îți permiți poate ar trebui să pui întrebarea ”ce îmi aduce în plus o mașină de 100 mii față de una de 50-60 sau poate chiar 70 mii”. Chiar ai nevoie de toate chestiile pe care le aduce în plus ca să plătești diferența aia de bani? Să presupunem că ai o firmă calumea, neabonat la afaceri cu statul și ăia 30-50 mii băgați în echipamente în 4-5 ani cât ții mașina îți mai aduc ceva bani în plus.

      00
    • @ic, si ce fac cu banii aia in plus? La ce ma ajuta daca mereu voi gandi la fel?
      Adica anul acesta imi permit o masina de 100.000 dolari, dar imi cumpar una de doar 50.000 dolari si investesc diferenta. La anul imi voi permita o masina de 200.000, dar imi cumpar tot una de 50.000 si investesc diferenta. In al treilea an deja imi permit una de 300.000 dolari, dar in continuare ma limitez la masina mea de 50.000 dolari.

      Pana cand fac asta? Si cu ce scop strang atat de multi bani, daca nu ii voi folosi niciodata ca sa nu epatez?

      PS: aici discutam de oameni care au bani si isi pot permite masina aia fara sa faca un credit bancar sau fara sa puna in pericol stabilitatea financiara.

      00
    • @maxp

      Ai 1.000.000 de euro.
      – 100.000 masina
      – 600.000 apartamentul cu terasa
      –––––––––
      300.000 euro

      Daca mai faci cateva vacante si vreo „aroganta” nu te tin pana la sfarsitul anului.

      00
    • doar 600.000 apartamentul? păi nu cumperi ceva de lucs, lângă Delia?

    • @Andrei G: „ic, si ce fac cu banii aia in plus? La ce ma ajuta daca mereu voi gandi la fel?
      Adica anul acesta imi permit o masina de 100.000 dolari, dar imi cumpar una de doar 50.000 dolari si investesc diferenta. La anul imi voi permita o masina de 200.000, dar imi cumpar tot una de 50.000 si investesc diferenta. In al treilea an deja imi permit una de 300.000 dolari, dar in continuare ma limitez la masina mea de 50.000 dolari.”

      La modul general, ideea este nu să te întrebi „câți bani îmi permit să dau pe mașină?” ci „de câți bani îmi iau o mașină care să corespundă nevoilor mele”? Pentru că dacă ești pe stilul descris de Vali, mașina de 100 de mii de euro nu te va face mai fericit decât cea care-ți satisface nevoile pe care le ai de la o mașină, după ce trece scurta perioadă după achiziția unei jucării noi. Te obișnuiești cu ea, ăla devine „noul normal” pentru tine și asta-i tot.

      Specific, legat de mașini, oamenii care sunt pe modelul ăsta știu că mașinile sunt cel mai mare „distrugător de avere” pentru clasa mijlocie, pentru că sunt obiecte relativ scumpe, care au costuri de întreținere importante, și care se mai și devalorizează. Și de aceea oamenii care-s ca Vali își iau cam toată viața mașini mult sub ce și-ar putea permite. Mă rog.

      Dacă vezi că an de an „nu mai ai ce face cu banii” e semn că fie ar trebui să explorezi alte orizonturi sau activități, fie e momentul să faci și altora un pustiu de bine.

      00
    • Da, gogule, dar se presupune ca lumea nu se opreste. Deci tu, ca milionar, continui sa produci bani.

      00
    • @neaorin, discutia este despre milionari, iar tu vii si argumentezi ca masina este ce mai mare „distugator de avere” pentru clasa de mijloc. Nu vezi nimic gresit in retorica ta?

      00
    • @Andrei G cu restul de bani poți îmunătăți condițiile pentru angajații plătiți cu salariul minim ca să nu fii ținut minte ca ”ăla unde angajații fac în sticlă pentru că buda e la 5 minute de mers și dacă pierd 20-30 min pe zi în felul ăsta nu mai fac norma alocată”.
      Sau poți să epatezi cu niște burse pentru cei care obțin note pentru a intra la liceee / facultăți de elită dar părinții nu-și pot permite să le plătească gazdă / chirie.
      Pentru cei care vor să se dea mari: dacă epatezi cu mașina s-ar putea să te știe doar vecinii, dar sunt și metode de a epata astfel încât să te admire mult mai mulți oameni (mă refer la chestii pozitive nu la Jiji).

      00
    • @Andrei, nu e greșit. Cei care au ajuns milionari trăind frugal provin din clasa de mijloc, nu s-au născut milionari. Trăind toată viata ca Middleton class, au ajuns sa afle ce ii face realmente fericiți.

      O mașină mai bengoasă nu e pe listă. Dacă era, foarte probabil nu ajungeau milionari.

      00
    • @ic, ai schimbat total linia discutiei. Ai pornit de la ideea ca nu iti cumperi o masina scumpa, iti cumperi una mai ieftina ca sa ai bani sa ii reinvestesti. Si acum ai ajuns sa spui ca de fapt banii pe care ii ai in plus ar trebui sa ii folosesti pentru a crea burse pentru copii defavorizati.

      00
    • A trăi „modest” în sensul care înțeleg eu că se referă articolul înseamnă să-ți iei o mașină de 50k euro, și nu una de 100k euro, dacă amândouă îți oferă aceleași condiții tehnice, de siguranță și confort.

      00
    • @ Stefan

      Sa crezi tu ca mai muncesc o zi in viata mea dupa primul milion.
      Sa munceasca banii, ca d-aia i-am facut.

      Apoi, intr-un fel trag 1.000.000E si in alt fel 300.000.

      00
  6. Doar pentru ca poti si iti da banca bani nu inseamna ca e necesar sa cumperi rahaturi scumpe.
    Discutam cu sotia aseara despre niste cunostinte din provincie. Au salarii mici, au rate la apartament, dar tot si-au rupt de la gura si au luat iphoane noi in rate plus o masina de 35000 euro. Dar na, nu te caci in alegerile omului. Fiecare stie cum doarme linistit, cu sau fara invidia altora, cu sau fara credite.

    00
    • Daca si-au luat masina de 35.000 de euro in conditiile in care au deja si rate la apartament nu cred ca au salarii mici deloc.
      Vreo 300 euro/luna rata la apartament plus minim 500 euro/luna rata la masina plus 150-200 euro/luna telefoanele, ajungi la aproape 1000 de euro pe care trebuie sa ii platesti lunar.

      Presupunand ca toate aceste credite au fost facute prin banca, inseamna ca au un venit combinat de minim 2000 de euro, ceea ce este peste media provinciei (desigur, depinde despre ce orase discutam).

      00
    • Au sub de 2000 euro venit. Insa ti se pare ok sa dai jumatate din ce castigi pe rate in conditiile in care nu sunt toate esentiale precum casa?
      Nu mai spun, o masina de 30+ mii euro, SH, premium, mananca bani.
      Eu nu am datorii, insa pentru o casa mai mult de 10-20% din venitul lunar nu l-as da pe rate.

      00
    • @ Andrei G
      Ideea este si ce rezerve financiare ai. Pentru ca veniturile alea pot sa dispara peste noapte (gen apare o pandemie) si ramai cu ratele de platit.

      00
    • Cred ca nu m-am exprimat prea bine. Nu am spus ca au facut o miscare corecta sa investeasca atat de mult in masina, spuneam doar ca salariile lor nu sunt chiar mici pentru piata din Romania.

      00
  7. Depinde. Daca esti Beyonce sau Tiriac, nu te baga nimeni in seama daca te imbraci de la decathlon. Insa pentru ei e o investitie, nu o cheltuiala si atat.

    00
    • Zuckerberg si Bezos sunt fix asta dar nu vad pe nimeni sa-i ia la pula ca nu sunt imbracati in Versace din cap pana in picioare

      00
    • Eu zic de mere, tu zici de pere. Tiriac e un securist oportunist care inca are nevoie sa demonstreze lucruri. Beyonce face bani din imaginea ei. Bezos si Zuc nu au nevoie sa arate vreo ceva. E suficient ce au construit.

      00
    • Asa e. Daca vine Beyonce imbracata ca de bucatarie, va primi si mai multe contracte, pe ideea ca e excentrica.
      Valoarea lor sta in ei, nu in blink-blink.

      00
  8. Nu cred ca e vorba de a trai modest cat de a iti lua lucruri inutile. Ia-ti lucruri care te fac pe tine sa te simti bine, nu sa ii faci invidiosi pe altii.

    00
    • pai poate te face sa te simti bine si motivat cand ii faci pe altii invidiosi..
      de fapt cred ca asa e in majoritatea cazurilor in special pt aia care nus tocmai milionari

      00
  9. Zi merci, la monitoare ai optiune sa cumperi unul mai mare, in rest ramai cu ce-a dat Dumnezeu.

    In rest sa nu uitati vorba aia inteleapta din popor, bani albi pentru zile negre.

    00
  10. Sunt probabil cel mai pârlit (financiar) dintre toți foștii colegi cu care am mai lucrat de-a lungul anilor. Dar majoritatea fie au familiile praf (divorțați, cu copii incontrolabili) fie toată ziua muncă, trafic, stres. Oameni cu bani care se duc 10 zile pe an în Turcia, oameni care iau copiilor console, tablete, tv-uri de 3 metri, dar nu le oferă timp și interacțiune în viața reală. Oameni care-și cumpără haine de firmă dar nu-și dau copiii la o școală mai acătării.

    E ok dacă-ți permiți ”lucruri”, dar nu renunțând la familie și la experiențe. Nu cred că e binară treaba, e imposibil să nu poți să zici la un moment dat ”băi, gata, am tras de mine ani de zile, hai să văd și de familie”. Faci dracu mâine un AVC în trafic la ora 8, cu ce te-ai ales?

    PS. Papucii luați acum 5 ani din Decathlon cu 80 de lei și purtați la greu zi de zi la noi și prin concedii încă sunt valabili. Au văzut vreo 4 țări, nu scrie pe ei numele vreunei firme, dar am reușit să trec peste rușinea asta. Taică-meu avea o vorbă, avea impresia că sunt zgârcit, și ca să nu mă jignească, îmi zicea că sunt … ”cumpătat”. Puțini oameni pot să accepte că nu ai nevoie de multe lucruri în viață ca să fii ok.

    00
    • Nu esti singuru la partea cu papucii. Anu asta mi-am luat a-3-a pereche din viata mea de la marci din astea cunoscute (puma, nike, adidas, reebok, etc). In rest doar Deichman, PEG, si altele.

      Cat despre restu, clar sunt altele mai importante ca lucrurile. De exemplu am dat 2000 lei la stomatolog recent fara nici o problema si in acelasi timp am un telefon de 500 lei (si un pic crapat) si n-as da 2000 pe telefon.

      Si in general ma simt mai bine cu banii in cont, imi dau o liniste, decat obiecte scumpe.

      00
    • @sfatuitorul
      You made my day, dude.
      M-am regăsit într-o situație similară în ultimele luni. Băgat cutia limbii masiv in renovare: sârme in gură, extracții pentru făcut loc, operații pentru implanturi, plus bani deoparte pentru ce trebuie să mai termin. In paralel am mers și cu a investi in studii, am mai luat câteva scule, am mai schimbat prin casă, dă-i și una alta pe la mașină, că le-a venit randul. Per total eu mulțumit de cum am cheltuit banii, plus că am pus și pe dreapta ceva de rezervă.
      Și stăteam și eu la vrăjeală cu o donșoară simpatică și nu prostuță, care îmi dă din fundul grădinii: la banii pe care ii faci, conduci conserva aia Nu poți lua și tu ceva mai bun? Că sunt alții care nu câștigă atât și tot au mașini mai bune și mai frumoase.
      Mi-a tăiat piuitoarea. N.

      00
    • Ionut, poate era un apropos sa iti iei si tu o masina ca lumea, un BMW, un ML ceva. Sa nu mai rada neamurile si prietenele ei ca sta cu un….

      00
  11. Cum se traduce „hedonic treadmill” in romana? Cand esti bogat iti permiti sa fii utilitarist dar cand esti sarac sa fii si utilitarist si fara bani inseamna sa te autoflagelezi, de aici si hedonismul relativ care determina oamenii sa cumpere cacaturi sau sa faca lucruri raportandu-se la altii sau sa copieze ce fac altii. Cred ca mai toti oamenii care posteaza vacante pe facebook sau pe insta sau se pozeaza cu cafeaua de la starbucks sunt afectati de hedonism relativ, lucru de care oamenii nu au cum sa scape fiindca nu isi dau seama ca ii afecteaza.

    00
  12. Fac parte din acel group de Nouveaux riche al Romaniei numit IT. Dupa ce i-au/ne-au lovit banii prin 2005 asa si au inceput sa creasca salariile, brusc s-a umplut parcarea firmei de masini super scumpe. N-a putut nimeni sa priceapa de ce naiba am tinut masina mea (eftina si buna, luata de noua, ducea din A in B cu aer conditionat) timp de vreo inca 10 ani. Am schimbat-o cand costul reparatiilor de mentenanta sarea peste CASCO-ul anual. Cam aia era limita mea de suportabilitate.

    Am luat alta masina eftina si buna. cam 1/3 din costul oricarei alte masini din parcarea firmei. Si pentru ca am luat-o de noua a trebuit sa suport si comentariile de genul „pai la banii astia iti luai un Merz/BMW din Germania.Doar 200.000km dar macar era merz/BMW/Audi”

    00
    • @S nu e hate, dar tu esti milionar :D ? Sunt de acord cu frugalitatea, urasc oamenii care cauta sa epateze, dar dupa mine de la un punct incolo cartea pare scrisa in extrema cealalta, sa acumulezi, sa acumulezi si sa cheltui cat o vrabie. Exemple de felul urmator: tu esti milionar, dar pe un ceas dai maxim 100 de dolari. Cine a intrebat mai sus la ce te ajuta cand esti cel mai bogat om din cimitir, a intrebat, cred eu, fix din cauza asta.

      00
    • boss, ca idee IT-ustul de acum e siderurgistul de acum 40 de ani, iti permiti repede o casa pe care o mobilezi decent, si 1/2 vacante anual.

      fara suparare, da tu nu esti bogat.

      00
    • @alxzen asa e. Dar stii cum e, nu poti sa le spui asta colegilor ca dupa aia nu mai sta nimeni la tigara cu tine :)))

      00
    • @N….. daca adun toti banii investiti…. cam sunt. Nu ma astept sa primesc pensie de la statul roman, deci targetul e cam ala din cartile citate mai sus – 2 mil in capital mobil sau imobil, actiuni si alte cacturi, ca sa traiesti linistit la batranete minim 20 de ani fara sa te caci pe tine ca n-ai bani de medicamente.

      Am trecut de jumatate din viata si de jumatate din target. Vorbim in USD, marea majoritate investiti in chestii cu bataie lunga, fara bitcoin si alte prostii. Daca ma scarpin bine si verific toate conturile cred ca sar de 1 mil. Si la batranete voi continua cu cele 1-2 vacante pe an + 4-5 week-enduri prin europa. Si o sa imi fac hip replacement la timp ca imi permit :))))))

      00
    • @S poti sa te lasi de munca maine si sa nu mai muncesti? Pentru mine aia inseamna bogatie. Felicitari ca esti pe drumul acesta si nu ai spart banii pe prostii.

      00
  13. Cum e mai bine:
    Sa fii sarac si sa traiesti ca un milionar sau sa fii milionar si sa traiesti ca un sarac?
    Raspunsul meu e ca trebuie sa traiesti dupa posibilitati.

    00
    • După cum știi ca ți-e mai bine la final de lună, după priorități, după ideea că doar o viață ai…
      Fiecare își alege din opțiunile astea ce crede că e mai bine pentru el, numa’ sper să fie cât mai puțini care își sună prietenii să ceară „câteva sute până pe 15”

      00
    • Daca esti milionar si traiesti ca un sarac, ai oricand posibilitatea sa schimbi asta si sa traiesti ca un bogat.
      Daca esti sarac si traiesti ca un milionar, nu poate sa te tina prea mult si vei fi foarte sarac care traieste foarte prost.

      Ganditi-va doar ca poate sa coste ingrijirea medicala la varsta a 3-a; cand ajungi acolo, ai de unde sa platesti sau stai si induri problemele??

      00
  14. De ce ai conduce un volvo din 92 cand iti permiti o tesla din 2021?

    Daca iti permiti sa traiesti o viata confortabila si moderna, de ce ai alege sa traiesti ca in 1900? Sigur, daca te cheama Rotschild nu iti pasa daca semnezi cu Bic sau Montblanc, dar iti pasa daca zbori la clasa economica cu genunchii intr-o parte sau intr-un avion privat.

    Imi place ideea de om bogat discret, dar nu de om frugal. Nu avem 9 vieti ca pisica, ci doar una, si aia destul de scurta, asa ca vreau maxim din ce ofera societatea moderna si contul de economii.

    00
    • Doua mentiuni:
      – Lumea confunda frugal cu ieftin/zgarcit pe cand frugal poate insemna sa planifici si sa investesti doar ce e nevoie. Poti sa platesti mai mult pentru asigurare mai buna, poti sa platesti mai mult pentur scolile copiilor si totusi sa nu-ti iei Ferrari daca n-ai unde sa mergi cu el sau sa preferi sa nu mergi in Frateli sau ce cluburi sunt daca nu te tenteaza pasaretul si sa dai pe o sampanie Moet cateva zeci de mii de euro. Sau sa nu tii 30 de subscriptii daca folosesti doar 5.
      – Faptul ca iti permiti tesla 2021 si faci credit si traiti de la paycheck la paycheck nu inseamna ca trebuie sa o faci.

      00
    • Și dacă adori acel Volvo? dacă sunt oameni cărora nu le place servodirecția :)), poate există.

      00
    • @Cristi, discutia era despre oamenii care isi permit lucrurile astea, nu despre cei care trebuie sa se indatoreze pentru a le obtine.
      Adica am niste bani si am de ales intre a-i tine in banca/la saltea, sau a-mi cumpara produse care ma ajuta in viata, de care ma bucur.

      00
    • Mai e si o alta chestie aici. Depinde de situatia fiecaruia si ce considera fiecare prioritar. Unul cu familie, cu 2-3 copii va prioritiza altceva decat un student sau un digital nomad. Si nu e neaparat ceva gresit, in functie de unde suntem si de variabilele din viata noastra luam deciziile respective care pot fi diferite de ale altuia. Bine, exclud situatii cretine de genul copii tai au nevoie de mancare dar tu decizi in ziua de salariu ca te duci in Bamboo sa ii spargi pe toti si apoi traiti pe caiet.

      00
    • Eu tot nu reusesc sa inteleg ce e asa special la sampania Moet. Eu o iau din supermarket cu 50 EUR.

      00
  15. Eu privesc banii ca o metoda de a-ti mari gradul de libertate. Sa presupunem ca traiesti pana la 80 de ani (estimezi), iar acum ai 30. Cati bani iti trebuie pentru a cheltui in fiecare luna suma x, timp de 50 de ani, astfel incat sa nu mai trebuiasca sa muncesti (si astfel sa ai timp pt investit tine, hobbyuri, etc. orice vrea p ta). Abia atunci esti bogat. Daca ai bani dar esti in continuare prins de un job, de rate sau alte obligatii, e ca si cum nu-i-ai avea. Doar ca iti fatzai curul intr-un mert si nu intr-o toyota (scz, logan) sau ai nu stiu ce ceas la mana si iphone in buzunar, tot sclavageala se numeste.

    00
    • Ai pus punctul G pe I.

      Cand te duci la munca iti vinzi timpul pe bani. Daca ai destui, nu mai ai nevoie sa faci asta si ii poti folosi sa-ti faci viata frumoasa.

      00
    • Tot un Liviu aici. Ceea ce ai descris tu se cheama independenta financiara si sunt total de acord cu conceptul.

      Nu foarte multa lume reuseste sa stranga suma necesara pentru cheltuielile pe urmatorii, minim, 30 de ani. De aceea recomand sa lucrati, baieti si fete, in a va construi un portofoliu care va aduce venituri in mod pasiv, care macar sa va acopere cheltuielile de baza lunare + o cireasa pe ici pe colo. Cu ocazia asta, o sa aveti mult mai mult timp liber sa va axati pe ce va face fericiti si, de ce nu, sa lucrati in a va mari numarul de active care va aduc bani.

      00
  16. E alegerea fiecaruia. Modestia o vad mai mult ca pe o chestie de caracter, nu faptul ca ai cea mai obosita masina din parcare. Sa stii sa porti discutii de la egal la egal cu cel din fata ta cu sold poate de 1000x mai mic, fara harfe si figuri, sa stii sa saluti, sa tii o usa deschisa, sa nu parchezi pe trecerea de pietoni ca ai model S si esti pe graba.

    00
  17. Oh, deci nevoile / valorile tale (bere, Drambuie, monitor potrivit) difera de ale altora (ceasuri si „bolizi” de lux). Good for you, ia un fursec!

    Si acum partea serioasa: exista conceptul de „imi permit sa” (bani) si cel de „as da bani pe” (buget). De exemplu:
    – tu ai monitor de idk… 23. Iti permiti sa iei de 27? Absolut. Ai da banii pe 27? Nu.
    – Eu am o chitara de 300 eur. Imi permit sa-mi iau una de 2000? Absolut. As da 3000 pe o chitara? Lol, nu.

    Nu e frugalitate, pur si simplu avem alte nevoi.

    00
  18. Desi am aceeasi ideologie „incearca sa eviti creditele daca se poate” as vrea sa fac o mentiune. (Atentie, nu ma consider expert si nici nu am rezultate bune in domeniu ca sa merite sa ma credeti pe cuvant, deci, cu grija)

    Exista „good debts” si „bad debts”.

    Good debt (credit/imprumut luat pentru ceva care sa-ti aduca venit)- luat un credit 200k, construit/cumparat cladire de birouri, inchiriat cladirea de birouri la firma. Rata ta la banca 5k, banii primiti de pe chirie 7k. Valoarea cladirii dupa 5 ani a devenit 250k.

    Bad debt – facut credit sa-ti pui si al treilea san.

    In general incerc sa evit creditele insa acum situatia poate sa difere de la persoana la pesoana, de la nevoi la nevoi. In US sa zicem, dobanda e undeva la 2.75 la un credit pentru casa. Pe langa asta, sa zicem ca ai bani sa iti iei casa platit cash tot cu banii jos, poti alege sa faci un credit si restul banilor sa-i investesti in ceva care-ti genereaza profit acum. Discutia e complexa, depinde de nevoi, depinde de familie, depinde unde esti, depinde daca esti singurul care trage la caruta sau daca si sotia aduce un venit ok, depinde daca mai ajutor de la parinti, daca ai casa platita, depinde de cati copii ai, depinde de mai multe aspecte.

    00
  19. citeam mai sus ca se propovaduieste cumparatul masinii cu banii jos. daca vrei o masina noua trebuie sa fii batut in cap sa ti-o iei cu banii jos, indiferent cati bani ai. vali, cred ca iti permiteai sa-ti iei masina cu banii jos. de ce n-ai facut-o?

    00
  20. Asa cum tu nu ai nevoie de nu stiu ce monitor scump si bun asa poate nici el nu vrea sa bea wiskey Glenfiddich mai vechi de 10 ani si se multumesc cu Jack Daniels pentru ca oricum nu ‘simte’ diferenta sau unul care isi ia in fiecare an ultimul iPhone si are o Dacie in parcare si unul care are Lexus dar foloseste iphone sh de acum 3 ani
    Parerea mea e ca trebuie sa dai bani pe chestiile care te fac fericit per total si nu doar cand esti in anumite cercuri.
    Degeaba ai o masina foarte scumpa cu care te mandresti si te face sa te simti bine pentru ca cei din jur te invidiaza dar cand ajungi acasa mananci cu noduri parizer ca sa ai bani de rate/benzina dar daca esti si asa fericit nu vad in asta o problema.
    Ideea e sa nu dai bani pe ceva care te face super fericit(din cauza statutului social) dar sa ramai fara bani pentru alte lucruri care te fac total nefericit

    00
  21. Lucrurile nu sunt atat de simple: este adevarat ca poate cateodata e mai util sa te dai cu o mazda care costa jumatate din pret de mercedes, dar nu e neaparat mult mai slaba, la haine poti purta tommy sau boss si nu trebuie sa iti iei valentino, la 100 euro iti iei parfumuri decente, nu trebuie sa dai 800 euro pe o sticla, vin decent bei la 15-20 euro sticla, nu trebuie sa il iei pe cel de 150, insa pe de alta parte parca nu vrei sa mergi in vacanta la all inclusive la turci la 4 stele cu toti rusii si romanii ghiolbani,si vei alege o destinatie mai exclusivista, nu vrei sa stai intr-un cartier de trogloditi, si o sa cauti o zona mai high life,nu cumperi toata mancarea din supermarket chestii super chimizate, copilul o sa il duci la o scoala mai buna, eventual privata, si astea sunt chestii cat esti tanar. odata ce trece varsta, vei dori asistenta medicala mai buna, un anumit confort.
    Insasi valoarea de milion nu e atat de mare pe cat cred unii, o casa decenta in vest este 350.000 (care daca ai ceva job ok o platesti in 15 ani), mai ai un business care cu spatiu, dotari si cifra de afaceri mai bate la 350.000 (care la fel, in 15 ani il platesti), mai un depozit de 100.000, ceva apartamente in Romania, mostenite/achizitionate, te apropii lejer de suma aia, dar nu poti spune gata, nu mai muncesc, stau si ma mut la tara in Spania si stau pe plaja…..din contra, ai cotizat impozite, pensie, etc.

    Daca esti genul care stie sa multiplice banii, atunci e ok sa te imprumuti sa produci bani, sa acumulezi, dar daca creditele tale se indreapta spre electronice, audi a4 quattro din 2018, iphone si haine de pe net, inseamna ca undeva ai gresit calculele.

    00
  22. pe lângă mariciu toate lucrurile par mici

    dacă ai bani de o mașină mai scumpă, cel mai probabil e și mai sigură decât una de 10k. la fel cu mâncarea, locuința..etc nu caviar, nu casă lângă delia sau dorian.

    btw, pixurile bic sunt f bune. în general la nunți se pun lângă plicuri cele mai infecte pixuri. eu am avut bic, toti le-au laudat și luat acasă.

    00
  23. Eu cred ca dacă ai 1 milion, casa mașina sau mașinile sa nu te coste mai mult de 400K sau 450K..
    Poti sa investești 100K dacă îți aduc 3K pe luna.. Dacă nu ia ți job și muncește cu 500K în banca..
    Și călătorește cât poți de des.. Cu job nu te ia capul.

    00
  24. Eu, unul, am bani cât îmi trebuie și puțin peste. Nu am datorii la prieteni, rude, extratereștrii, nu am rate la bancă, nu mor de foame, am bani de facturi. Asta este extrem de important pentru mine, mai ales că mai aveam obiceiul să iau bani cu împrumut.

    Pe mine, viața m-a învățat o chestie. O fi mișto să ai telefon scump, mașină, apartament scump etc. Nu știu, că nu am și nu îmi doresc. Îmi doresc să am prieteni adevărați și suficienți bani să trăiesc decent. Sunt atât de mulți oameni care au avut și acum nu mai au. Și bani și prieteni.

    00
  25. boss, nici tu nici mariciu nu sunteti bogati. Vorbim de un middle class. Asta inseamna sa iti ei o casa, masina, 1/2 vacante anual, si sa ai bani de un copil.

    Bogat inseamna ca ai suficienta avutie acumulata sa incepi sa iti asumi diverse arogante. Si nu doar ceasul si masina sunt arogante, cumperi vreo 4 ap in predeal, bagi cateva sute de mii intr-o terasa, cumperi la gagica x5 fara sa observe nevasta ca lipsesc bani din cont, tii 5 amante, te faci mason si bagi bani in „petreceri” cu fratia.

    Din start frame-ul tau de referinta e gresit, tu esti un om calculat.
    Bogat fara arogante nu am intalnit, e doar o imagine: fie vestimentatia ca la Jobs, fie comportamentul ca la buffet. Ala sta in casa lui „modesta” din nebraska, da cand a fost cazul a bagat 700 milioane intr-o banca falimentara ca sa isi salveze reputatia.

    00
  26. Majoritatea comentatorilor nu au înțeles nimic din articolul ăsta și cred că nu au citit nici cartea respectivă. Ideea e că milionarii americii au ajuns, în mare parte, milionari pentru că trăiau frugal și nu spărgeau banii.

    Dacă erau genul care să își ia mașină de 100k, când aveau 100k, chiar dacă o luau cu banii jos, nu mai ajungeau să fie milionari.

    Cine a citit cartea aia, a înțeles că nu veniturile mari te fac bogat, ci disciplina de a investi permanent o parte din venituri. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, că puterea de creștere va fi mai mare.

    00
  27. Casă de 100.000, mașină de 10.000, ceas de 1000,100 de euro de cheltuială în portofel și 0 datorii Asta e ordinea firească după mine.

    00
  28. Si eu gandesc cam la fel. Nu cred ca as face schimbari majore daca maine as avea bulioane sub perna. Timpul mi l-as ocupa tot cu sala de sport, tot cu niste gratare, cu citit, cu jocuri video, cu niste bere sau whisky. Lucrand in IT probabil m-as lasa de job dar tot mi-as ocupa timpul „lucrand/jucandu-ma” la niste proiecte/fantezii de automatizari cu arduino, unity, etc. :)

    00
  29. Cartea aia mi-a schimbat viata acum 10 ani. Si m-a scos din faza „hai sa luam chestii, sa vada lumea ca avem bani”. E bine ca faceam tampeniile alea financiare cand nu aveam copil, acum macar mi-au intrat mintile in cap.

    Acum 2 ani ne-am luat o groaza de „hate” de la prietenii de aici (mult mai „bazati” decat noi, abia veniti), ca de ce nu luam masina noua. Ca e 40 de mii de dolari si ii platesti in cativa ani. Ca asa se traieste, nu cu cacatul nostru de Routan de 2700 de dolari.

    Anul asta, aia 40 de mii de dolari (economisiti pas cu pas, nu imprumutati pe masini), i-am pus avans la casa noastra. Si acum tot prietenii aia dau pe spate ca ne da banca bani de casa, desi nimeni nu ne dadea o sansa.

    Bag bani fara discutii in tenisul fetei (3000-4000 de dolari pe an, deocamdata, o sa fie mult mai mult in 2-3 ani), in echipamentul ei (cea mai tare racheta, „adidasi” speciali etc.), bag bani seriosi in mancare (ingrediente de calitate) etc.

    • Oamenii care scot in fata achizitiile lor ieftine sunt la fel de penibili ca aia care epateaza cu chestii scumpe. Practic ambele tipuri de persoane sufera de aceeasi boala, si anume nevoia de validare. A fi utilitarist e o filozofie de viata, nu ceva ce trebuie sa justifici cuiva. Odata ce explici sau justifici cauti sa fii validata si deja nu mai e nicio diferenta dintre tine si aia care au ultimul model de iphone si vor sa arate asta. Pentru ca la baza problemei nu stau banii. Daca tu vrei o masina de 2700 de dolari, ar trebui sa nu ti-o doresti prin comparatie. Odata ce bagi o comparatie in decizie, deja aia nu mai e decizia ta, si e posibil ca de fapt sa iti fi dorit altceva. Mai precis, tu cand te uiti la masina ta pentru valoare sau pentru cum se situeaza fata de alte decizii facute de altii, ai o problema. Daca ai citit o carte si ti-a schimbat perceptia legata de ce meriti de la viata, inseamna ca deciziile pe care le iei nu sunt ale tale. Toata lumea care explica aici ce adidasi ieftini poarta sau ce japoneze si-au luat sufera fix de aceeasi conditionare care ii determina sa fie utilitaristi pentru motivele gresite. E o tampenie sa cumperi lucruri ieftine ca mai apoi sa faci comparatii cu lucruri scumpe. Nu bosilor, adidasii aia de 60 de lei nu se compara cu nike de 500 de lei, nici tehnologic, nici ca beneficii pentru sanatate, mai ales pentru articulatii. Japoneza aia nu se va compara niciodata cu una premium nemteasca, de la pozitia la volan si antifonare, pana la calitatea materialelor si MMI. Deci nu mi se pare ca un om care are bani si isi permite se respecta pe sine cand face rabat de la calitate, siguranta si beneficii pentru sine in favoarea satisfacerii unei ideologii. De acord ca e o prostie sa cumperi lucruri pe care nu ti le permiti si mai ales daca o faci ca sa „keep up” cu cercul de prieteni, dar e o si mai mare prostie sa te privezi de lucruri de calitate si apoi sa vii pe net si sa dai de inteles ca ai bani dar ce misto sunt basketii de 60 de lei. Ai facut o alegere, „good for you and deal with internally” – explica follzofia ta de viata dar nu compara alegerile tale cu alegerile facute de altii ca sa iesi tu la suprafata mai smart.

      00
    • @ Sandu
      Problema nu se pune „am suficienti bani ca sa cumpar TOT ce vreau” ci „am (acum) destui bani ca sa ma dau mare, dar daca fac asta acum, mai tarziu nu o sa mai fiu chiar asa de bogat, ba chiar poate o sa fiu sarac”.

      De fapt oamenii se impart in 2 categorii: 1/ cei care isi satisfac nevoile pe termen scurt, chiar daca asta inseamna ca risca sa nu mai poate sa isi satisfaca nevoile pe termen lung; 2/ cei care se abtin pe termn scurt pentru a-si creste siguranta pe termen lung.
      Fiecare categorie considera cealalta categorie ca fiind plina de prosti :P

      00
  30. Totul se reduce la cati bani ai si ce prioritati ai.

    Puteai sa iei un Duster, face acelasi lucru, te duce din A in B si e la juma de pret fata de Rav 4. Nu poti spune ca ti-ai luat Toyota sa te dai mare in fata celor cu Dacia, ci pur si simplu iti ofera mai mult confort, putere, siguranta, bells and whistles.

    Daca ai fi avut 50 k Euro in plus de care te-ai fi putut lipsi lejer, probabil ti-ai fi luat ceva si mai bun, ca iti ofera mai mult confort, siguranta etc.

    Si bineinteles ca sunt idiotii care stau in blocuri de nefamilisti si fac credit sa-si ia mertan.

    00
  31. Despre „Millionaire Next Door”, de mentionat faptul ca a fost publicata in 1996 si este bazata pe un studiu inceput acum 50 de ani, prin 1970, care i-a urmarit pe cei din carte (mici afaceristi din SUA cu net household value > 1 Mil USD).

    In carte se discuta si faptul ca toti acei mici afaceristi stiu cat de greu le-a fost sa supravietuiasca in mediul de afaceri si ca absolut toti le doresc copiilor lor o viata mai buna decat atat (actualii millenials); nu mai tin minte cifra exacta, insa majoritatea acelor parinti milionari si-a dat copiii la studii de finante sau drept, desigur pentru a ii pregati sa preia fraiele afacerii lor la un moment dat dar si pentru a le oferi plasa de siguranta de a lucra ca angajat in domeniu, in caz ca afacerea nu va supravietui.

    Realitatea din ziua de astazi este oarecum potrivnica micului afacerist local si foarte diferita de data in care a fost publicata cartea, acum 25 de ani.

    Pentru tinerele generatii exemplele din carte nu sunt suficiente pentru a asigura un trai decent / frugal. Sa vrei sa traiesti ca parintii tai intr-o realitate diferita de cea de acum 30 de ani, dar sa spui ca economisesti fiindca iti faci cafeaua acasa in loc sa o bei la coffee shop, sa-ti cumperi pantofi doar cand cei vechi se scalciaza s.a. sunt exemple de a fi „penny wise and pound foolish”.

    Frugalitatea pentru tinerele generatii nu este o optiune ci o necesitate, si o vedeti prin faptul ca ele nu isi mai cumpara case ci stau in chirie, nu isi mai cumpara masini ci merg cu bicicleta si nu mai fac copii nu din lipsa de responsabilitate, ci pentru ca avand perspective nesigure si volatile cel mai iresponsabil lucru ar fi sa aduca pe lume alti oameni in aceste conditii.

    Beizadelele pe care le vedeti la TV fac exceptie desigur, ei fac parte dintr-o alta casta si sunt exceptia care confirma regula. Beizadelele si parintii lor sunt acolo pentru a pastra iluzia antreprenoriatului, a meritocratiei si a „visului american” vie. Milionarul din vecini s-a dus demult, sau a fost relocat in China.

    00
  32. E o diferenta destul de mare intre a avea un milion si de a produce chiar si 400.000 USD pe an, cel din urma putand fi numit oarecum bogat, iar primul doar ca are o oarecare avere sau a economist.
    Cat cheltui tine de educatie si confortul pe care vrei sa il ai in viata. Exista un punct de la care nu mai primesti atat de multa valoare pe cat ai cheltui, dar deja este o alta discutie.
    Iar argumentul cu Zuckerberg sau orice alt miliardar modest e complet futila. Oamenii respectivi trebuie sa isi pastreze o imagine, sumele cheltuite pe haine sunt irelevante sau pe orice altceva de altfel. Iar venind vorba de Zuckerberg, cu toata modestia lui vestimentara poarta haine Brunello Cucinelli.

    00
  33. The fully paid house is the new BMW of the status symbol…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile