Uneori intru în niște universuri de care nu știam că există.
Faptul că scriu pe-aici vine și din faptul că sunt extrovertit. Uneori mai fac lumea să râdă, uneori fac muncă voluntară, uneori mă implic în anumite chestii, vorbesc „aleatoriu” cu lumea pe stradă… Când nu sunt deznădăjduit de lumea în care trăim, de români și românisme, sunt relativ agreabil. Iar asta mă duce în universuri… uneori foarte diferite.
Azi am aflat că unele clipuri umoristice, de exemplu „Creditul un deget”, sunt adevărate. Azi am cunoscut un om care, pentru a-i rămâne toate degetele la mâini, a trebuit să meargă la spălat veceuri pe-afară, că n-avea bani de dat înapoi la cămătari. Iar ăia nu glumesc. Mai ales când ai neșansa ca ei să lucreze prin rakeți.
Acum vreo 10-12 ani am cunoscut și un recuperator român din Belgia, care mi-a spus că nu a avut vreodată probleme cu recuperările, pentru că la 110 kg ale lui, unde se vede abdomenul pătrățele, nu e nevoie de mai mult decât de prezență. (35 de ani, din care vreo 25 de arte marțiale și lupte – o brută)
În general, nu îmi plac aceste universuri dar ele fac parte din viață. Cel mai rău îmi pare că nu pot fotografia și scrie pe net, să mă fac și eu un fel de „Vice”, să scriu povești cu oameni înjunghiați de țigani, de exemplu. Nu mă lasă, nu îmi dau voie. Vorbesc cu ei, iar ei îmi spun „Îți povestesc, dar sper că nu pui pe net, cum faci tu!”
Ce e cu textul de mai sus? Mă laud cu ceva? E de laudă că știu un recuperator, sau unul care a spălat veceuri, că era mai onorabil decât să nu aibă toate degetele la mâini?
Ar trebui să mă bucur, sau să mă întristeze că experiența mea de viață include și un prieten bolnav de păcănele, care era căutat de valutiști prin anii ’90, să-i ia capul?
Azi m-am întors iar în lumea celor de mai sus, dar prin garda nouă. Cu tineri, care nu au învățat nimic de la noi, ăștia bătrânii.
Cu tineri care azi apelează la cămătari moderni.
Pe vremea noastră, dobândă la cămătari era de 1% pe zi. Modest. Amatori.
Azi am aflat de Ferratum. DAE 7000% pe an! Nu e un zero în plus, sau două, sau trei. Nu. DAE șapte mii la sută pe an!
Primul credit este cu 0% DOBANDA (cost: 0 RON), daca este rambursat pana la scadenta!
* Oferta Primul credit gratuit se adreseaza doar clientilor noi in cadrul grupului Ferratum – nu se aplica niciunui client ce a mai avut cel putin un credit la orice alta entitate parte din Ferratum Grup.
Termen minim: 62 zile. Termen maxim: 62 zile. Maxim DAE: 7715%.
Cămătari moderni.
Azi am cunoscut pe cineva care are trei credite la ei.
Pentru ce, ce a făcut cu banii? Atenție: „și-a încercat norocul pe bursă”, și a pierdut banii.
Te împrumuți la cămătari pentru a juca pe bursă. Modern. Păcănele moderne.
Care e diferența între „iau de la cămătari să bag la păcănele” – anii ’90, și „iau de la Ferratum să joc pe bursă” – anul 2020?
Dar ce meserie au tinerii ăștia din 2020, ceva neica nimeni? IT! „Web designer”, „Web developer”.
Se va schimba ceva în România, vreodată?
Unde sunt articolele săptămânale despre educație financiară?
Cum îi putem combate, nene, pe Selly și restul de maneliști, cu milioanele lor de vizualizări, că uite mai sus ce fac tinerii!
Vreau să menționez că eu sunt de partea cămătarilor. Nimeni nu te pune să te bagi în troacă cu ei. Nimeni, absolut nimeni. Se poate trăi și fără cămătari. Și îi înțeleg dacă te lasă fără degete. Pentru că nu ei au venit la tine, tu te-ai dus la ei și le-ai acceptat condițiile.
Vali o sa te taxeze cu un deget pentru ieșirea asta in decor! El mai avea comisioane din direcția asta, pe blog!!?
Are. Eu tastez cu nasul…
@Tziahs eu tastez cu penisul.
@Tziahs & @ubercool
Sunteți norocoși, eu tastez vocal….
Pai cum merge treaba? un deget pe săptămâna? un deget pentru fiecare 100 euro? Astea moderni cum recuperează creanțele?
sunt 100% pentru IFN-uri.
e o sursa legitima pentru a imprumuta rapid o suma de bani pentru o perioada scurta.
ca oamenii sunt de obicei prosti si nu stiu sa-si gestioneze finantele, e alta problema.
in state se imprumuta retarzii care termina liceul cu sute de mii de dolari pentru a termina un colegiu cu prestigiu si o cariera mediocra in jurnalism sau sociologie.
iar apoi se mira ca au datorii de care nu pot scapa nici dupa 30 de ani.
Problema e ca principalii beneficiari ai IFN-urilor la noi sunt cei care „n-au nici dupa ce bea apa”. Ca altfel nu prea ai avea de ce sa te imprumuti cu 200 de lei. Bani pe care oricum la salariu trebuie sa-i dai inapoi, deci tot ce faci e sa muti problema de pe o luna pe alta.
De ce IFN, de ce nu banca? Prima întrebare foarte bună pe care trebuie sa si-o pună orice doritor de credit.
De ce oare banca, o instituție care trăiește din credite și investiții, nu (mai) are încredere în mine? Ce știu ei iar eu nu? Zecile alea de contabili care decid că eu nu merit credit, ei din asta trăind!… Poate știu ei ceva ce eu nu am luat in calcul?
Cristi
Banca nu-ti ofera bani pentru perioade scurte de timp.
Altfel IFN-urile nu mai aveau loc pe piata.
Eu unu sunt satul de ideologia „sa interzicem”
doar pentru ca unii dintre concetatenii fac alegeri proaste.
Libertatea vine la pachet cu responsabilitatea, eu zic sa ne bucuram de ea.
Procentul de 7000 anual este un pic click bait. Economia imprumuturilor pe termen scurt e un pic alta decat cea a imprumuturilor pe termen lung. Este ca si cum preturile la hotel s-ar calcula nu pe noapte dar pe luna – am ajunge la preturi de 3600 de EUR/luna in Cluj – total aberant, asa si si cu aceste imprumuturi…
Scriu ăia pe site-ul lor DAE maxim, tu spui „clickbait”. E copy/paste de pe site-ul unei IFN!
@Cristi: de ce ti-ar da cineva imprumut 1000 de lei pentru 30 de zile, daca ar castiga doar 50 de bani din tranzactia asta?
Aia ar fi bani gratis practic, cine trece prin toate hopurile pentru a-si face un IFN, doar ca sa dea bani gratis?
Mi se pare absolut normal sa fie dobanda de mii la suta, pentru ca e vorba de un credit in suma mica pe perioada mica, oferit unei populatii restranse. Nu poti sa vorbesti despre profit la volum si pe perioade lungi, ca in cazul bancilor.
Pai scriu asta deoarece așa e legislația și trebuie sa pună ca altfel vine nenea de la asf și le ia jucăriile și ei nu se mai pot juca. Acuma e clickbait deoarece ai luat informația alarmistă de acolo si ai dat-o la fel de alarmist ca hodoronc tronc 7000 pe an. Pai așa și 1000 de șaorme costa 30.000 de RON ori, nimeni sănătos la cap nu vede prețul la Dristor per 1000 de șaorme de aia e clickbait
Pe langa topic, oarecum.
O alta categorie de tepari:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24770320-acest-1-mai-luptati-pentru-job-sigur-link-academy-ofera-reducere-pana-740-scolarizarea-pentru-cele-mai-bine-platite-joburi.htm
Cat de jegos, cat de jegos?
Pun eu niste linkuri de la alternative care chiar te invata ceva, in unele cazuri si gratis sau la 1% din pret.
Linux Academy/A Cloud Guru
Udacity
EDX / Coursera
PluralSight
Udemy
– plus altele variante dedicate pentru orice vrei sa inveti, mai ales pe IT
Nu aruncati banii pe teparii din Romania, cautati variante internationale inainte, care au echipe serioase in spate, care sunt sustinute de companii importante si/sau universitati cunoscute.
Cel mai bun curs online? In Romania nu exista, ca in alte multe cazuri stim doar sa furam idei, sa le facem prost si scump pentru tampitei care nu stiu sa caute pe google
@emil:
Nu că le iau apărarea, că n-am de ce, dar banii ăia îi dai nu pentru ceva online ci pentru cursuri în clase:
De acord: Coursera, Udemy, dar ai învățat vreodată CISCO fără să pui mâna pe echipament? Pe un router, pe un switch dedicat, cu ultimul soft pe el. Cursurile online te învață anumite chestii și-s utile în anumite domenii din IT. Programare, de exemplu. Dar când treci la hardware, rețelistică, radio – astea-s cam greu de priceput fără să ai echipament adecvat.
Nici eu n-aș da 700 de euro pe un curs de programare dar am dat pe CISCO. Că degeaba mi-am cumpărat eu switch CISCO second-hand, că ăla avea firmware vechi. Într-o clasă cu echipamente CISCO altfel lucrezi. Și nu – emulatorul ăla de topologii CISCO nu e îndeajuns.
Aici apare 1259 la scolarizare online – la asta ma refer. Am zis sa nu comentez ca predau ei la clasa, desi imi pot imagina
https://imgur.com/eJt4TKr
@emil: yep – ai dreptate: cam scump.
@Razvan, dar de ce te repeti? Pentru indexare?
Am fost si eu acolo, n-am luat examenul ala de 8 ore pana n-am avut o replica a laboratorului intr-un subsol. Dar era destul de second hand, o generatie in urma si n-a fost o problema – protocoalele tot alea erau. Da, emulatoarele au limitari si surprize, dar sunt foarte bune 90% din ce ai de facut. Le-as fi folosit daca erau mature la vremea aia. Pana la urma, ruleaza soft real facut pentru cloud. Ce lipseste in general e un mentor bun si un plan coerent de invatat. Ambele costa. Plus ca e mult mai usor cand nu o faci singur, chiar daca in ritmul tau.
@MD:
Eu cred că n-ai dat un click pe site-ul meu să vezi că e de două luni cu 404 și neîntreținut cu text de vreo 4-5 ani. Apropos de indexare.
emil mai sus vorbea despre una, eu despre alta. I-am răspuns pentru a-i da de înțeles că pricepusem greșit inițial. Asta până vine unul ca tine care ȘTIE că eu vreau defapt să-mi ridic site-ul în Google.
@Razvan Chiar eram curios de ce ai simtit nevoia sa scrii cu majuscule si de cinci ori. In fine. Nu stiam ca ai avut site si nu te cunosc absolut deloc. Nu o lua personal.
@MD:
E ok – nu-ți fă probleme: o să-ți găsești job și mestecând lipici. No problem at all.
Camatarii au aparut in urma nevoilor. In urma cererii unor persoane care au nevoie de bani rapid, oameni care nu pot aduce garantii necesare unei banci, asa incat garanteaza cu ce au. Poate degete initial, apoi cu ce le mai ramane. Daca o fi moral, nu ma pricep. Legal sigur nu este! Cred ca e mai complicat si nu o fi oportun sa avem niste prejudecati deoarece consider ca exista persoane pentru care asta e ultima solutie si nu au de ales. Referitor la subiectul cu dobanzile si ingineriile astea legale stil camatarie recomand episodul Ziua Scadentei (Bani Murdari) de pe pe Netflix.
Sa vezi ce misto e sa stai la baut cu raketi care te vad suparat si vor sa-ti aduca inapoi fosta gagica dupa care suspini =))
Dap
Printre cei cu astfel de ocupații (nu tocmai legale) sunt și oameni foarte mișto, cu care e o plăcere să bei și să discuți una-alta. La urma urmei, ce mă interesează că berea cu care mi-a făcut cinste e plătită cu bani făcuți din tăiat degete
Bliat, daca esti pațan nu bei chișăt, bei rachiu
@7
Normal! Berea, de încălzire și apoi artileria grea
Idee de afacere: împrumuți o sumă mare de bani de la cămătari și folosești banii ca să devii tu însuți cămătar.
( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Acum daca dai de unul mai suparat cu un gun s-ar putea sa nu iti foloseasca 6 packul la nimic si nici ca ai 110 kg. Apoi “ iti da” si un deget, ala mijlociu. Dar probabil ca juca la liga de juniori, recupera de la babe senile sau gen!
Cu un ce? Ce plm înseamnă „gun” în limba română?
P-ăștia cu romengleza p.ulii i-aș trimite înapoi în clasa întâi!
Ai aflat de dobanzile la IFN-uri, maine afli ca nu exista Mos Craciun. Viata-i plina de surprize!
Pentru ca eu nu traiesc in lumea creditelor. Și rămân cu gura căscată când vad un dator vândut la IFN, apoi aflu ce a facut cu banii: a luat 5 lei si are de dat înapoi 500 de lei, ca n-a gandit la timp.
Rolul camatarilor raketilor bombardierilor este oarecum similar cu cel al pradatorilor din jungla, cine este slab si nu se prinde ca va fi mancat chiar va fi mancat. Ce alt rol ar putea avea in ecosistem un infractor? Mentine putina vigilenta altfel omenirea ar deveni complet cretina.
Ai de plm! Deci d-aia avem nevoia de infractori ca să nu devenim cretini?
Io credeam că școala și familia te educă, nu infractorii.
Aha! D-aia are România 99% din premiile Nobel de pe planetă pentru că-i plină de infractori. Cred că SUA își suge degetele de la picioare de ciudă.
Sincer nu îmi dau seama daca articolul este la mișto, ori oamenii nu mai citesc continutul textelor si trec direct la concluzii sau nu mai pot face calcule elementare.
Chiar in articol este dat un exemplu de credit (scris cu albastru), în care împrumuți 1900 lei și dai înapoi 2635 lei, deci dobanda este 735 lei pentru 30 zile. Pentru 1 an ar fi 735 x 12 luni, adică 8820 lei – asta ar fi suma totala de plata ca dobanda daca imprumutul ar fi pe un an.
Daca facem niște simple calcule vedem ca dobanda este 464% pe an deci nici vorbă de 7.000 % Probabil mai este vreu comision si de aceea dobanda ajunge la 524,6 % cum scrie in acel exemplu de credit, unde este evident ca este o greșeala de tehnoredactare, adica dobanda nu este 5246% ci 524,6 %.
Daca dobanda ar fi fost 5246 % pe an insemna ca pentru 1900 lei trebuia ca pe an sa dai dobanda 1900 x 5246/100 = 99.674 lei, adica pe luna trebuia sa dai 99674 lei : 12 = circa 8300 lei dobanda.
Este evident ca nu putem face calculele astea in minte, dar 735 lei este cam 40 % din 1900 lei, deci daca asta este dobanda pentru o luna, pe an va fi de 12 ori mai mult, adica aproximativ 40 x 12 = 480 % dobanda pe an
Da, este o dobanda enormă, dar mult mai mică decat 7.000%. deci nu știu sincer care este scopul articolului, daca este pe bune și nu la mișto
E corect acel DAE din poza fara sa mai fie nici un alt comision. Modul de calcul e diferit de ce ai spus tu, trebuie sa iei in calcul dobanda compusa, nu cea cumulata simpla.
Formula corecta este mai jos:
DAE = (2635/1900)^(365/30)-1 si da fix 5246%
Acest exemplu ilustreaza foarte bine puterea dobanzii compuse.
Sincer nu îmi dau seama daca comentariul este la mișto, ori oamenii nu mai citesc continutul textelor si trec direct la concluzii sau nu mai pot face calcule elementare.
Cois, tu stii ce e aia DAE?
Compound interest se numește…
alt destept..
Dobinda se calculeaza un pic altfel.
creditele astea date de IFN pe sume mici sunt împrumuturi negarantate. Sunt raspandite si prin state doar ca intra in hora si la un imprumut de 200$, pentru ca nu platesc la timp ajung cu penalitati sa platesca pe o perioada de 6 luni sau un an peste 1200$ sa scape de imprumut. Daca iti platesti creditele la timp te poti imprumuta pentru o masina cu 2% pe 5 ani, sau o casa cu 2,5% pe 30 de ani, dar astfel de imprumuturi sunt garantate, asigurate.
ba da ala care are in buzunarul stang un teanc si in dreptul alt teanc ce cacat are pe fata?
alergie la bani
Cacat special, nu orice cacat!
„Vreau să menționez că eu sunt de partea cămătarilor…..nu ei au venit la tine, tu te-ai dus la ei și le-ai acceptat condițiile”
Esti naiv daca-ti imaginezi ca relatia cu camatarii este guvernata de conditii clare, stabilite de la inceput :).
Este deja clasica schema cu „x% pana pe data Z”, dar cand vine data Z nu mai reusesti sa dai de el, iar a doua zi te viziteaza niste matahale si-ti spun ca a trecut termenul si s-a dublat datoria si trebuie sa dai banii inapoi pana la sfarsitul saptamanii, sau se dubleaza iarasi.
@Eu – omul se refera in general la orice IFN nu fix la camatarii din dedicatiile rapsozilor.
Cand am emigrat, mi-am luat carte de credit secured (adica am pus eu 500 de dolari, sa cheltui din ei, sa impresionez banca), la care DAE-ul e 28%. Si mi s-a parut enorm. Asa ca, desi toti prietenii imi explicau cat de sexy e sa cheltui din banii bancii (asa cred multi), am stat pe curul meu, ca ar fi usturat al naibii de tare.
Acu’ am primit DAE-ul pentru casa, 2.85% si ni se pare multa dobanda in 30 de ani, asa ca planul e sa platim mai repede …
Nu e de mers pe imprumuturi din astea „rapide”, ca ustura al naibii.
Tata-miu, alt destept, a luat acu 15 ani 1000 de lei imprumut de la un IFN din asta si a dat inapoi 5000. Ce bucurie …
DAE 2.85% si ti se pare mult? Aia e pomana
La fel, DAE 28% la card e ok (se invartea pe la 25% la un moment dat). Daca fosolosesti banii de pe card si astepti un an sa ii platesti…ehee
Eu nu sunt de acord. Prinzi oameni la anaghie sau foarte sobitoci si ii bagi complet in buda. De ce nu sunt legale si drogurile ? Crezi ca te-ar omori 1-2 grame de cocaina pe saptamana ? Nu ai avea nici pe dracu si poti trai cu cocaina putina pana la 100 de ani, indienii o mestecau de mii de ani. Dar oamenii sunt slabi si unii cad rapid si ajung sa consume mult. De ce credeti ca e ilegala camataria ? Pt ca in disperare oamenii iau bani pt operatii si ajung si cu apartamentul luat si cu cu mortul pe masa …la propriu. Sa fim seriosi, IFN-ul se bazeaza pe faptul ca nu o sa ai de unde scoate banii peste 30 de zile si o sa te arda, de acolo le vin banii seriosi … din mizeria umana.
Banuiesc ca stii ca exista niste reglementari astfel incat daca ai luat de ex 1000 de lei si nu ii dai inapoi, IFN-ul e obligat sa stopeze dobanzile la un moment dat. Nu il tine nimeni 2 ani sa ia nspe mii la suta de pe urma ta.
Baietii astia care dau si credite mai mari sunt obligati sa faca si provizioane(IFN-ul pune deoparte/blocheaza procent din suma restanta-pana la 100% la intarzieri de 90+ zile), iar nu le convine sa aiba restantieri…
Nu e in interesul IFN-urilor sa astepte sa te arda, ci sa le platesti la timp, cat ai avut in contractul pe care tu cu manuta ta l-ai semnat. Ai idee cat de greu e sa executi un client? Mai ales ca IFN…te mananca sfintii pana recuperezi banii
Sustineti IFN urile si in special Ferratum. Dani Otil are nevoie de sponsori pentru cursele auto deci nu fiti egoisti.
On a serious note, cand te imprumuti trebuie sa citesti cu atentie si, ideal, sa intelegi costul total al creditarii. Multi romani nu fac asta nici cand iau 70 k eur de la banca pentru o casa pe 30 de ani daramite pt 3000 de euro de la Ferratum.
Dani Oțil are copil pe drum, Ferratum, Huawei, ia tot ce prinde.
„Pe vremea noastră, dobândă la cămătari era de 1% pe zi. Modest. Amatori.”
Calculau diferit dobânda pe atunci? (erau oameni de treabă și aplicau doar la suma de bază?) Căci 1% dobândă pe zi duce cam la aceeași valoare cu ce ai pus în poza cu împrumutul de 1900 de lei.
Sau e la fel, dar acum faptul că vezi DAE-ul nu îți mai dă scuza că nu înțelegi cum se aplică dobânda aia?
ah, cand analistii financiari fara o chifla in burta fac analiza financiara iese misto.
creditele pe termen scurt au un rol destul de important in viata companiilor. Sau oamenilor. Si, evident ca au dobanda mai mare, pentru ca tre sa castige si ala, de il da, ceva. Ca nu e ong
Chestia cu dobanzile astea se face cam in primele 2-3 zile la matematica la ase.
Lasă-te bre de scris, că ne plictisești.
Ce e mult 600 de lei la 30 de zile? Ai nevoie de bani urgent? Asta se întâmplă la amanet/cămătari