Mi s-a spus de multe ori că scriu naiv, că nu știu cum stă treaba, că am probleme puerile… așa o fi. Posibil. Sunt un desculți din cel mai sărac județ din România, ce știu eu despre anumite subiecte? De exemplu, despre acesta:
Bijuterii: peste 460.000 de euro (un inel în valoare de 58.500 de euro; un set de bijuterii în valoare de 64.225 de dolari SUA; un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro; un inel de 65.000 euro; un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro etc.).
Potrivit DNA, pentru a ascunde adevărata origine a banilor, Tudorache le-ar fi interpus pe soția și menajera sa, care acționau ca adevărații proprietari și făceau achiziții.
Întreb simplu, ca un naiv ce sunt: Voi ați risca pușcăria pentru niște inele cu diamante? Să furați bani pentru a cumpăra inel cu diamant, fără a avea nevoie de el (ce nevoie ai de un inel cu diamant?), iar pentru asta să stai în închisoare?
Cât ai nevoie, cât poți fura? Până când?
Cât de sărăntoc trebuie să fii (să fi fost înainte) încât să îți dorești atât de mult atâtea lucruri?
Era un proverb celebru: „Regele e rege și în pielea goală”.
Am citit ce a publicat Clotilde azi, altfel nu aș fi aflat că există „primarul diamant”. Un nimeni, un necunoscut, un trecător prin Lume, după care nu va rămâne nimic.
Despre el habar nu aveam că există, dar despre José Mujica știu de foarte mulți ani.
Iar diferența vizibilă între cei doi, pe lângă faptul că Mujica are libertate (inclusiv mentală), e ca Mujica va rămâne în istorie. În istoria universală, poate, cândva se va preda despre el la școală.
Jose Mujica versus „să vorbesc cu menajera, să mai pun niște bani pe numele ei”… Cu menajera… „boierul” cu inele de diamant stă la mila și la mâna menajerei, să nu-l toarne. Un nobil, că așa fac nobilii.
Mai jos, un țăran (asta spune Mujica despre el, în al doilea interviu): „Un fermier care a ajuns președinte, apoi, ca toată lumea, voi ajunge o grămadă de viermi și voi dispărea.”
Nu, José, nu vei dispărea. Deja ai intrat în istorie:
The president of Uruguay, Jose Mujica, waiting his turn in a public hospital
Uruguay ce țară e, cum trăiesc oamenii aceia? Mai prost, sau mai bine decât românii?
Vă las să căutați singuri, să descoperiți singuri.
–
Până cautați despre Uruguay, un clip cu niște Tudorache din Africa:
Nu sunt bogat, dar nici atat de sarac incat sa-mi doresc inele cu diamant.
Ma gandesc ca totusi nu a luat inelul ala pentru ca si-l dorea, ci doar ca o modalitate de a spala banii.
Ca om, cat ai nevoie? Cat poti fura, incat sa zici „gata, imi ajunge”. Una e sa vrei sa faci bani, sa ai in sange sa faci bani (Warren Buffet), alta e sa furi – atat de riscant. Cat furi, pana cand? Pentru ce iti risti libertatea?
Tot o presupunere, dar cred ca cineva ca el ajunge intr-un cerc vicios de relatii. Ia de ici, ii da lua ala sa taca din gura, da la partid – o intreaga increngatura care tot creste si trebuie alimentata.
Si pe plan personal, o data ce te obisnuiesti cu un anumit nivel de trai, tot vrei mai mult.
@Cristici – Nu iti doresti inel cu diamant pentru ca esti sarac.
Daca ai avea un inel cu diamant ai putea sa tai geamuri cu el. Geamurile de la cel mai apropiat magazin de bijuterii.
Depinde unde te gasesti pe scara avutiei, ghiul, inel, inel cu diamante, tablouri… continui pana te opreste DNA-ul.
Pui problema gresit. Ala nu a furat inelul cu diamante. A furat bani pe care i a transformat in diamante, ca sa fie usor de ascuns, si usor de convertit cand o sa aiba nevoie de bani…
De ce a furat atatia bani?! ce face cu ei? Raspunsul al asta ti l dau altii mai destepti
Adevarat, ca poti sa te duci la orice amanet sa dai inelul ala de 80.000 pe 50.000.
L-a cumparat pentru ca altceva nu stia sa faca cu banii furati. Mai departe de case, masini, bijuterii nu stiu.
@Valente Mai avea „telefoane, vibratoare și ecrane LCD!”.
>>Raspunsul al asta ti l dau altii mai destepti
Dar nu e complicat – te-ai bagat in hora, trebuie sa joci cat timp canta muzica, nu doar cat ai tu chef. Ai luat o data spaga, ti-ai facut niste obligatii, data viitoare e greu sa refuzi, asa ca mai iei inca o data, si inca o data, si asa mai departe. Nu ca iti trebuie neaparat, dar e complicat sa refuzi.
Nu cred ca pot fi explicate meltenismul si topismul…care sunt foarte raspandite la românași…
Lipsa educatiei limiteaza inteligenta, favorizeaza nesiguranta de sine, combinata cu lipsurile din copilarie naste meltenismul.
Lipsa de expunere la medii diferite, lipsa calatoriei si cunoasterii, limiteaza individul si il predispune chiar si la preconceptii de „lucrurile sunt alba/neagra”. Cu cat te cultivi mai mult, cu atat ti se formeaza in gandire „zone gri” legate de diferite probleme/opinii.
Nu a fost niciodata vorba de luat note mari la scoala, nu a fost niciodata vorba de a scrie perfect gramatical si de a forma propozitii ca un scriitor, ci faptul ca anumite decizii luate inspre directia de dezvoltare personala datorii mediului scolar, iti deschid orizonturi si medii proprice ca sa cresti ca individ.
Trecerea asta brusca si imbogatirea peste noapte se vede foarte mult in meltenism, ca sunt oameni cu bani dar fara carte si cultura, iar manifestarea lor se vede in obiecte si material (culori tipatoare, masini luxoase, lauda).
Alta categorie sunt cei care au un bagaj limitat de cunostinte dar nu si l-au mai adaptat de ani de zile (profesorii comunisti care stiu sa repete aceleasi cunostinte ani la rand).
Sistemul de educatie pe care il tot blamam are totusi niste fundamente la baza care nu poti sa spui ca nu te formeaza macar decent ca individ. Ca e putred si inadaptat la cerintele de azi e alta discutie.
Recunosc ca mi-as dori o casa cu o curte mare in oras, langa o statie de metrou. Poate si o piscina inchisa, o sauna DIY, o oranjerie, ceva simplu.
Pare stupid ca as vrea in oras si nu la Snagov dar nu vreau sa ma pensionez, vreau sa am tot confortul dar sa merg pe jos pana la birou .. si mai ales vreau sa pot sa ma intalnesc oricand cu prietenii.
Problema e ca asa ceva costa de la 300000 EUR spre milion.
As fi dispus sa risc puscaria sau sa fac rau altor oameni pentru asta? Nu.
Dar cam asta ar fi „destul” pentru mine.
Nu as fi comentat daca si-ar fi luat casa cu piscina. Traieste in ea, zilnic, are nevoie de spatiu, sa zic.
Vreau masina scumpa pentru ca imi place luxul, confortul, viteza. Te inteleg.
Imi iau inele cu diamant pentru a ma uita la ele… Din inchisoare?
Imi iau inele cu diamant, pe care le trec pe numele menajerei… asta te face mai nobil?
Imi iau inele cu diamant pentru a baga in ceva banii spalati… Pentru ce a mai fost nevoie de ciordeala aia, daca tu tii banii in inele?
Dar na, sunt un sarac, nu stiu eu din astea… eu nu vad sensul unui inel, unui palat, unui autoturism scump intr-un cacat de oras. Daca as fi primar parca as vrea intai sa am un oras in care sa ma etalez, sa nu ma etalez cu inelele mele in cacat, ca nu suntem in India.
Credeam că am eu o problemă, toată lumea în jurul meu „vai, casă în afara orașului” (în condițiile în care toți lucrează în oraș și nu toți pot lucra de acasă; să nu mai zic de copii de grădiniță/școala), numai eu visam cai verzi pe pereți și castele în Spania: casă la curte (suficientă pt un petic de gazon, un leagăn, 2 pomi, 2 tufe de flori decorative și un petic de patio să pun o masă cu scaune) aproape de metrou sau cu stație stb (o rută des circulată) în fața casei.
Naveta lunga poate fi corelata cu cresterea ratei divorturilor, cu hipertensiune, dureri de cap, obezitate, infarct, depresie, insomnii, etc.
Stiu zicala „correlation doesn’t mean causation” dar pare logic ce spun oamenii astia aici:
https://www.scientificamerican.com/article/commuting-takes-its-toll/
Mujica poluează enorm cu broscuta lui din 1973. Sa o interzicem?
Problema expusa de tine cu inelul cu diamant nefolositor ar putea fi extinsa și la alte chestii: hai sa nu aducem în discuție casa poporului (chiar aveam nevoie de ea?) ci mai de curând problema stadioanelor pentru euro 2020. Chiar avem nevoie de asa ceva?
Video-ul ăla cu costumații din Africa e într-un mare fel. Dacă faci abstracție de ei și te centrezi pe ce e în jurul lor, îți dă un pic de găndit despre nește chestii.
Despre politicienii din Romania, care isi cumara inele cu diamant desi in jurul lor e cum e?
Uite, inca un exemplu bun de sarantoci: http://stiri.magazinuldecase.ro/cum-arata-casa-gabrielei-firea/
@cristici, mă refeream la cu totul altceva, la sărăcia aia deprimantă. Și ce îmi arăți tu de sârmuliță, ăia sunt de plâns. Dacă mă vedeau părinții în halul ăla, mama îmi punea otravă în farfuria cu ciorbă, să scape de rușine.
Iar ce vedem noi diamante și prunci cu Lamborghini, alea sunt niște marionete rupte de foame, dispuse să facă pușcărie pentru 50.000 de euro. În spatele lor sunt exact ăia care te fac pe tine să te întrebi, bă da de ce la noi nu se poate ? Cu jet-uri, elicoptere, case pe Coasta de Azur, Andorra, offshore-uri din alea meseriașe și alte chestii grele.
Cristici, pari genul de alegator care in anii 90 l-ar fi votat pe Ion Iliescu pentru ca e „Sarac si cinstit”. Cu cele mai bune intentii, desigur. Si ala care e convins ca Romania are nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democratia dar nu stie exact de cand se calculeaza si tot astepta politicianul providential.
Tudorache e de la saracii si cinstitii din PSD.
Nu e fain comentariul tau, acum?
–
In anii 90 era sa ma bat cu un coleg de clasa, pentru ca eu „il sustineam” pe Ratiu (ce vota tata), iar el pe Iliescu (ce vota taica-su). So… nu chiar as fi votat cu Iliescu.
Pe vremea aia se numea FSN = Frontul Salvarii Nationale, seamana destul de mult cu USR – Uniunea Salvati Romania
Comentariul meu are legatura cu Mujica si admiratia ta pentru el, parca ziceai ca esti anticomunist.
Bezos are sute de miliarde si castiga mii de dolari pe secunda in timp ce angajatii amazon se pisa in sticla si lesina prin depozite ca n-au timp sa bea apa.
Tu te miri ca un taranete din romania a furat cateva sute de mii ?
Diferenta intre ei e ca Bezos, jegos cum e, nu risca inchisoarea. Nu risca ca pentru bani sa-si piarda libertatea fizica (pe cea mentala, din punctul meu de vedere, o are pierduta).
A furat cateva sute de mii… pentru ce? Ce sa faca cu banii? Aici e problema mea, de fapt.
E buna gluma cu inchisoarea, cati au facut inchisoare adevarata pt faze dinastea? Iau 2-3 ani, la inchisoare de minima securitate si ies dupa 1an jumate pt buna purtare si scris de carti. Cate averi confiscate ai vazut pana acum?
Daca maine imi ofera cineva „ocazia” sa dau un tun din care sa-mi iese 1 milion cu riscul ca in 2-3-4-5 ani sa am un proces si *poate* sa iau niste inchisoare il intreb daca nu putem face cumva sa-mi iasa 2 milioane.
A furat pentru ca altii muncesc o viata intreaga ca sa-si plateasca un rahat de apartament intr-un bloc de prefabricate si sa-si tina copiii in scoala „gratuita” in timp ce altii intra la racoare 2-3 ani si raman apoi cu averi de milioane in valuta.
Cat s-a recuperat de la Voiculescu, Niculae, Constantinescu?
Si mai e o treaba, pe langa condamnatii astia cu nume mari care ies in fata mai sunt o gramada de trepadusi care sug si ei de la buget, dar nu-i mai baga nimeni in seama.
In cazul de fata, pot sa pun pariu ca directii intregi din PS1 ar merita sa intre la parnaie alaturi de bravul lor conducator.
Cat despre pentru ce a furat banii, ai ce face cu el. Viata chiar e mai frumoasa cu bani.
Iti permiti vacante mai misto, mancare mai buna, bautura mai fina, masini mai rapide si femei mai frumoase. Dupa astea poti continua cu barci, avioane, insule the sky is the limit.
Hai sa nu ne mai mintim cu alea ca „eu am tot ce am nevoie si sunt perfect fericit asa”, sa fim seriosi.
@VladM, ce te recomandă ca cineva să îți propună ,,un tun,, sau un șmen de 1 milion de euro? Aia cu vocea și talentul e dată.
>>Diferenta intre ei e ca Bezos, jegos cum e
E mai jegos decat un client amazon care cumpara stiind in ce conditii lucreaza aia care-i livreaza pachetul? Care e diferenta intre ei? Ca unul face miliarde si altul economiseste putin? Ca in bancul ala, am stabilit deja ca esti curva, acum doar discutam pretul.
@Paco ai ceva pont?
E pe val digitalizarea acum, stiu face bine si ieftin dar sa para complicat si scump si ca altii e si mai complicat si scump.
Dobitoci cu orizon limitat. Esti primar cu buget care bate miliardul, poti sa faci ceva ce ramane in picioare 200 de ani, poti scrie istorie in urbanistica , poti ajunge bulevard dupa ce o mierlesti, poti sa construiesti (la scara mai mica desigur) ca Ceausescu parcuri bulevarde fabrici si uzine si cerul este limita. Si tu alegi sa ciordesti ca un gainar si sa bagi banii in aur si diamante de parca vine al treilea razboi si fugi in Elvetia cu ele in buzunar
Diamonds are a girl’s best friends.
În bijuterii își băgau evreii banii: ușor de convertit oriunde, valoare relativ constantă, dacă le afișezi, nu te știe nici vântul, nici pământul, ușor de împachetat și cărat la vremuri de bejenie.
Sau așa am citit.
Doamne fere’ vor sa-l bage astia la zdup.
Isi ia bocceluta’n bat, se duce prin America de Sud.
Vinde un inel, isi ia o casa frumoasa cu menajera tanara. Mai vinde unul mai traieste cativa ani si tot asa.
@AB Adevarat graiesti. Majoritatea oamenilor obisnuiti nu stiu sa faca diferenta intre un diamant natural si unul sintetic. Practic, e atat de usor sa transporti pe deget, dintr-un loc in altul o mica avere (si nu ma refer de acasa pana la mall, ci la drumuri mai lungi. Poate in locuri unde justitiei e mai greu sa ajunga). Numai zic.
Voiam să zic „dacă nu le afișezi, nu știe nimeni că le ai”, dar oricum Emma are dreptate.
@Emma, nu mai știu dacă mi-a spus cineva care o cunoștea sau am citit despre o doamnă al cărei nume s-ar putea să fie destul de cunoscut că purta zilnic bijuterii (cercei și pandativ) cu rubine adevărate.
Doar cei care știau de la ea știau că-s rubine, restul lumii vedea niște pietre/sticlă roșii/roșie.
Cred totuși că mi-a spus cineva.
„Cât de sărăntoc trebuie să fii…” – cam cat a fost si Tiriac.
Sa ramai in istorie si sa se predea despre tine la școală nu o sa te ajute cu absolut nimic atunci cand doar viermii se vor bucura de informatia ta genetica.
Din ce stiu eu dupa un anumit punct de pret bijuteriile astea devin din pietre pentru impresionat gagici investitii.
Sa nu uit cand ai bani obtinuti aiurea tre sa faci ceva cu ei, ca nu poti sa ii tii pe toti la saltea.
Spaltul de bani nu e treaba chiar usoara. In romania din vazute se practica sportul cu bagat banii in curul plozilor: facut cafenele/hoteluri/magazine/spalatorii, tot felul de afaceri (dar de cele mai multe ori asta inseamna sa dai foc la bani). Smecheria ar fi ca se fol de afacerea plozilor sa mai si spele din bani, meh nu sunt chiar asa de isteti de cele mai multe ori.
Acum tre sa te gandesti cine sunt baietii astia, nu sunt cine stie ce genii, asa ca se bazeaza pe metode rudimentare sau preluate din auzite: cumparam ceva de valoare care se ascunde usor (aur/bijuterii cum fac conationalii) ascundem banii la vedere (arta/ antichitati la domnu Nastase).
Diferenta dintre Tudorache si Mujica e ca Tudorache e un mujic, insa Mujica nu e un tudorache.
Mujica e un comunist. Ce exemplu minunat. Hai sa fim toti saraci ca Mujica.
Tudorache nu e comunist, Tudorache este exemplul despre cum trebuie sa facem!
Unde-s aia care spuneau ca am ceva cu comunistii, ca de ce tot injur comunistii? Apar pe la textele scrise de mine, sa imi spuna ca aproape sunt nazist, de ii urasc atat de tare pe comunisti…
Ai cautat despre nivelul de trai din Uruguay, versus cel din Romania? PIB, poze din orase, chestii?
Nu inteleg de ce imi dai de exemplu un comunist ca Mujica cand eu nu sunt si nu vreau sa fiu comunist. Eu nu vreau sa muncesc si sa merg cu o broscuta din 1973 pana mor. Nu sunt nici borfas ordinar ca Tudorache, dar nu inteleg de ce mi-l dai de exemplu pe un comunist? pt ca e sarac si cinstit? Pai puteai sa mi-l dai pe Iliescu.
Așa e când un dobitoc ajunge să aibă mulți bani (probabil nemunciți). Atâta poate. Nu știe ce să mai facă cu ei, cumpără toate căcaturile de care n-are nevoie. Am văzut recent și exemplul Ciolacu, ăla umblă cu miile de lei la el.
Când nu muncești pentru bani, nu le cunoști valoarea.
Mania asta dupa bijuterii si ceasuri a politicienilor porneste de la ideea ca daca e sa duca naibii tot, iei nevasta, o incarci cu bijuterii, iti pui rolexul daytona de 60 k, in 12 ore esti intr-o tara din america latina. Sa muti sute de mii de euro in timp scurt pe distante mari nu e usor. In afara de asta sunt o forma de spaga excelenta, doar stii cum Geoana a primit cadou de vanghelie 3 ceasuri de zeci de mii de euro de ziua lui, ce frumos.
PS: Daca ai bani si cumperi azi un Rolex ii creste valoarea aprox cu 10% pe an, deci e si o investitie. Insa nu recomand nimanui sa il cumpere fara a fi verificat.
Și cănd ieși la plimbare prin Caracas, le și porți ostentativ, like a boss, că atăt îi duce capul. O să aibă nevoie criminaliștii de 2 zile să îi facă la loc din piese dezmembrate.
Reini, prietenul meu, a fost jefuit în Caracas prin 2003 la 100 de metri de hotel. A rămas cu cămașa și pantalonii pe el. Banii erau în curgeaua specială, însă avea vreo 150 de dolari pentru jeafuri – ia consumat din prima
Povestea însă că în Argentina a fost frumos și cam mai puțin periculos decât în Berlin Wedding (chiar și în timpul zilei).
Bijuteriile de valoare se pot lua repede intr-o geanta cand te anunta cartitele din DNA ca maine vei fi arestat, si folosite ca spaga pentru judecatorii/ politistii din Italia sau pe unde au mai fugit alti reprezentanti de vaza ai acestei tari.
Hai ca sunt mult mai saraci cei de acolo decat noi; ca human development index, nu e cu mult in urma Romaniei Uruguayul, dar ca PIB/capita ajustat la puterea de cumparare (proxy pentru nivel de trai), sunt cam cu o treime sub noi… acestea fiind zise, Uruguay oricum o duce mai bine decat majoritatea tarilor din America Latina.
Iar celor contrariati de mai sus, ce pot sa le zic decat ca Mujica este un tip foarte interesant macar pentru faptul ca este singurul lider socialist care nu este de caviar (si de care sa sttiu eu)… Ma consider o persoana de centru, nicidecum un socialist, dar cred ca lumea ar fi mai buna daca efectiv ar adera la principiile pe care le sustin sus si tare. Deci, da, mai multi socialisti ca Mujica ar fi de dorit… sa rezumi discutia la „ala e socialist/comunist, deci hua!” mi se pare complet neproductiv. Este statistic dovedit ca economia de piata este cea mai de succes cale pentru a reduce saracia (cu putin ajutor din partea statului pe zona de politici publice si supraveghere adecvata) si in acelasi timp, este evident ca anumite sectoare – cum ar fi cel de sanatate – au nevoie de o prezenta foarte pregnanta a statului. Sa judeci exclusiv in culori ideologice, fara date, mi se pare o imbecilitate.
Mai pe tema articolului, din pacate, lideri care tin la principiile lor gen Mujica (sau Thatcher din zona diametral opusa a spectrului ideologic) apar accidental in functii de conducere, dar si cand apar, lasa urme adanci.
Un citat despre Uruguay. Il putem reface despre Romania, inlocuind „South America” cu „European Union” sau chiar
„Eastern Europe”?
Once known as “the Switzerland of South America” because of its high quality of life and its former banking secrecy laws, Uruguay has now become its New Zealand.
https://www.theguardian.com/world/2020/sep/20/uruguay-argentina-coronavirus-pandemic
To be fair, cea mai dezvoltata tara de acolo ramane Chile, care este la polul opus al ideologiei si politicilor economice… si Chile are si un istoric (sau avea pana recent) destul de fericit de dezvoltare economica.
Altfel, e funny sa spui ca sunt Noua Zeelanda a Americii de Sud; e ca si cum ai spune ca esti bogatul satului tau si esti un Elon Musk de Romania daca ai umli cu un Logan nou cand vecinii tai au cazane de 25-30 de ani care abia mai merg… ma rog, exagerez, dar pe aici este comparatia. Noua Zeelanda e una din cele mai dezvoltate tari din lume, Uruguay e mai degraba in zona de middle income, cu un nivel de trai (sugerat de PIB-ul ala pe locuitor) la jumatate. Deci nu, nu e fair sa compari Romania cu UE si alte tari din astea care sunt cam cele mai dezvoltate din lume.
Dar ce pot sa-ti spun este ca Romania, ca ritm de convergenta, e smechera rau (si cresterea asta a venit in pofida, nu gratie, tuturor tudorachilor care capuseaza mai toate functiile publice de conducere din Romania). Bucurestiul e deja destul de smecher, intr-o liga destul de selecta, in timp ce alte orase vin tare din urma:
https://actualdecluj.ro/marcel-heroiu-banca-mondiala-cluj-timisoara-iasi-constanta-brasov-au-avut-un-ritm-de-crestere-care-depaseste-ritmul-de-crestere-al-singapore-in-perioada-de-boom/
Deci da, Romania e mult mai smechera decat Uruguay …
Cel mai bogat taran din satul X nu se poate compara cu Musk, ca tot l-ai amintit.
Dar la el in zona, taranul ala a fost cel mai competent, a facut cel mai mult, a folosit cel mai bine „datele de intare”.
Comparatia corecta e sa vezi cum s-au folosit „datele de intrare”, ce „output” ai pentru „input”, Se mai foloseste o chestie, „ROI” (Return of Investment).
Folosind termenii astia, putem reface comparatia intre Uruguay si Romania.
Ba mai mult, putem compara averile politicienilor lor cu salariul lor minim, si averile politicienilor nostri cu salariul nostru minim.
De locul in istorie nu mai vorbesc. Imi trece prin minte un nume, Octav Cozmâncă. Eu am auzit de el la Divertis, atat. Cine este Octav Cozmâncă? Dar Tudorache, peste 10-15 ani, mai stim cine e?
–
Nu gasesc acum, am o poza din Londra, o banca intr-un parc. La ei e obiceiul asta, sa mai pui cate o banca intr-un parc, sa „sponsorizezi” o banca intr-un parc. Eram in Hampstead (Londra), in 2008, si am vazut o placuta pe o banca: „Aceasta banca a fost pusa aici in cinstea domnului X, care a trait în, si a iubit Hampstead.” O banca intr-un parc.
Dupa Tudorache (aici nume generic) ce ramane, sa isi aduca aminte lumea de el?
Era deplasata comparatia cu Musk, dar eu tot cred ca pe-acolo bate si povestea asta cu Uruguay – Noua Zeelanda a Americii de Sud… si fiindca tot ma ocup cu chestii de genul asta (sunt economist, lucrez la studii si prostioare din astea), pot sa-ti spun ca Romania e in ultimele 2 decenii pe locul 5 in lume ca dinamica economica (dupa Irlanda, Singapore, Taiwan si Lituania), pot detalia mai jos maniera de calcul. Romania e un accident fericit al istoriei la cata incompetenta am avut noi la conducere… daca aveam si noi ce au avut polonezii in materie de lideri politici, era departe-departe. Deci nu stiu ce return ti s-ar parea tie mai OK raportat la ce am avut si ce a iesit .
Inteleg ce zici si tu ca nu va ramane nimic in urma dupa astia si poate peste ani isi va aduce aminte cineva distrat de Tudorache ca de „ala cu diamante la amanta”, dar nimic constructiv. De fapt, ca eu traiesc in sectorul 2 si dupa Ontanu raman chestii: si-a pus numele ca un cocalar pe toate chestiile facute din bani publici, de parca a scos el i-a scos din buzunar, deci ramane si dupa unii din toparlanii nostri ceva … si da, Mujica va ramane drept socialistul (primul?) care nu a fost de caviar.
* Am luat PIB/locuitor ajustat la puterea de cumparare si l-am exprimat in fiecare tara din lume ca % din media tarilor dezvoltate in fiecare an, ca sa avem o baza si o referinta pentru convergenta, sa dispara si argumentul cu vai, ai crescut de la 1 la 2 dolari, 100%, dar vii de la 1 dolari. Ei bine, RO a crescut de pe la 28% din media tarilor avansate in 2000 la 58% in 2020; diferenta asta de 30 de puncte procentuale e a 5-a cea mai mare din lume. Nu-s pe faza sa am excelul in fata, dar garantat e departe de noi Uruguay pe astea 2 decenii…
Ii da clasa baiatu’ asta
Deputatul AUR Ciubuc a câștigat, în 2020, doar 1.500 lei la păcănele. Din șomaj, direct în Parlament
„Deputatul AUR Ciubuc” – cum suna asta = priceless
Cand ajungi sus esti ca un fotbalist. Timpul lucreaza impotriva ta. N-o sa ramai vesnic primar oricata spaga ai da si oricine ar fi sef la BEC.
Drept urmare primul gand e sa „pun ceva deoparte”. Pentru zile negre, maica!
Cu casa nu poti sa pleci in spinare. Nu poti sa conduci mai multe masini deodata. Cate conturi poti sa ai si in Elvetia? Banii cash, au iesit din fashion pe aeropoarte.
Bagi banii in chestii pe care le iei pe tine cand pleci cu avionul: 1-2 ceasuri, 5-6 inele, lantzic de pus la gat, etc.
Nu e vorba de bani… e vorba de putere. Puterea e un drog, banii sunt doar accesoriu pentru a apela lumea la el, la puterea lui.
Dacă nu mai vrei bani, nu ți se mai demonstrează ca tu ești stăpânul.
Puterea corupe mai mult decât dorința de supraviețuire…
Exista un bulevard in Bucuresti numit „Pache Protopopescu„. Bulevard „Tudorache” nu va fi niciodata.
Cam atat cu „dorinta de putere”. Nici cand o au, nu sunt buni de ea, nu stiu ce sa faca cu ea.
Apropo de Pache. In piesa „Articolul 214” de ILCaragiale se face referinta la „biserica Caimata pe care a daramat-o Pache cand a facut bulivardu al nou” . Cotroceni-Obor adica.
Pache Protopopescu a mai demolat inca o biserica cu aceiasi ocazie, cea Armeneasca.
Azi un primar, ar avea puterea, sa darame o biserica ? Sa faca ceva acolo, un un parc de exemplu… ma rog sa refaca parcul dintre blocuri, pe locul caruia unde s-a construit biserica. Retoric desigur.
nu e ca si cum tudorache nu avea casa/masina/bani de buzunar.
diamantele alea si bijuteriile erau bani pusi pt mai tarziu/pensie.
cum dosesti usor niste bani furati pe care sa-i cheltui la batranete? ii tin in banca? in sacosa ? sub salatea? sau un diamant mic usor de transportat si de vandut la nevoie?
eu cumpar de black friday lingouri d-alea de 1g si 5g pt fimea cand o fi mare, tudorache a cumparat direct diamante de sute de mii de euro. 1-0 pt el
„Eyes, lungs, pancreas. So many snacks, so little time.”
Foarte multe carente morale si intelectuale pot fi acoperite cu diamante sau, ma rog, asa cred unii…
Ce stiti voi ce felatie face duamna amanta dupa ce primeste inelul cu diamant …
Vai de capu’ ei amantă, atunci. 🤣🤣🤣
Mă întreb, din cei ce au comentat aici, cîți oare au urmărit clipul cu Mujica până la final?