Una cu depopularea satelor…

Hai că nu mai e mult. Dacă observația lui Ovidiu cu barba lui Cherecheș a devenit subiect, presimt că se aduce în discuție și propunerea mea de a confisca statul casele abandonate.

Dar, mă gândeam și la altceva. Toți primarii și toți locuitorii satelor de unde fug oamenii au aceeași placă. Pleacă tinerii, maică.

Dacă la civili e simplu, pleacă pentru că i-ai pus mereu bețe în roate și ai băut toți banii în loc să pui boiler și de aia a plecat să fie sclav la oraș, că a auzit că acolo e apă caldă, și buda are colac cald, la autorități mă aștept nu doar la plânsete, ci și la acțiune.

Că nu e greu. Tinerii până în 40 de ani vor să stea la casă, nu toți își permit case în orașul unde lucrează, dar s-ar mutat în satele vecine, să facă un 10-20-30km navetă în fiecare zi dacă ar avea condiții. Că asta e cheia, te muți acolo și nu ai nimic. Mă rog, hoți, bețivi, pariuri, scandaluri și cocalari.

Mă uitam pe drumul până la Bistrița, satele care au gaze sunt mai curate și mai civilizate în comparație cu cele fără. De asta când aud primarii că nu au băgat de nici unele, deși sunt de la al doilea mandat în sus îmi vine scârba. N-ai băgat că n-ai vrut, nu că n-ai putut.

Dar mai e o șansă acum. (cum ar fi că aici să înceapă o lingușire la adresa guvernului). Dă UE bani, dacă știi să scrii proiecte să îi iei. Dă și pentru făcut canalizare, și pentru băgat apă, și pentru stație de epurare, și pentru alte minuni. Le bagi de toate și se vor umple satele.

Dar e aiurea să spui că lumea fuge și tu să nu faci nimic. Întreab-o de ce fuge.

sigla-loto-prono

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. În România doar vreo 50% dintre gospodarii sunt legate la rețeaua de gaze. În Ungaria procentul se apropie de 100%.
    Ceva nu e bine la noi dar nu știu ce exact …

    00
    • Sunt sute de sate in Romania unde localnicii nu vor gaze pentru ca au lemne de foc gratis… Adica de furat.
      Si nu vorbesc doar asa, de dragul comentariului.
      Doar in judetul Bacau sunt zeci de sate in situatia asta. Oamenii au fost intrebati, au refuzat, fix pe motivul asta.

      00
    • Cred ca nu e bine cu cine votam.

      00
    • NOU
      #4

      Ungaria e 99.99 campie. Langa Austria. Si cu gaze luate preferential de la rusi.

      00
    • „Ungaria e 99.99 campie. Langa Austria. Si cu gaze luate preferential de la rusi.”

      pacat ca noi nu avem depozite de gaze.

      „Din întreaga suprafață a României, 28% este ocupată de munți (peste 800 m altitudine), 42% de dealuri și podișuri (200–800 m altitudine) și 30% de câmpii (sub 200 m altitudine).”

      mda, greu, noi si nepalezii.

      00
    • Sunt gaze pe la Bușteni și Azuga, partidele politice au fost toate la guvernare.

      Alte motive mai realistice?

      00
    • Ungaria e o țară mică, cinci județe de-alea noastre, nu vă mai comparați cu ea. Că ajungeți ca profesorii de-acolo care făceau grevă anul trecut că voiau salarii ca-n România. Singurl motiv pentru care ăia n-au emigrație nasoală e că au combinația aia de sistem cretin, că nu știu nicio limbă străină și dezavantajul că limba lor nu e universală la latina de baltă pe care o vorbim noi, care-i rădăcina majorității limbilor europene. Că orice țăran cu trei clase din România pricepe ce-i zice italianul dacă se concentrează un pic.

    • Hai sa ti spun eu 0.001% din cauze…sau pote mai mult de atat:
      In 2020 a dat Cristos cel bun sa se mai faca bransari la reteaua de apa la mine in sat. Vorbit eu cu o firma, venit aia, sapat, venit omul din primarie legat la conducta. Perfect. Deci primaria nu a aaigurat sapatura nici macar pe banii mei, a trebuit sa caut eu. In fine, fericit, dau banii, cam 1500 de lei deci foarte multi, fac oamenii treaba. Dar, faza tare: intreband in vecini daca nu cumva mai vrea cineva o sapatura, o bransare la retea, din 5 intrebati, 5 au zis nu, ba ca au fantana, ba ca nu le trebuie, ba ca nu stiu ce…
      La fel se discuta acum legat de gaz, din 6 case, doar eu si mai o familie s ar bransa la retea in eventualitatea in care (cica) s ar trage reteaua in sat, restul: nu ne trebuie! Si am vaga impresie ca lumea nu prea are bani sau e proasta. Sau ambele. A nu se intelegecca ii condamn! (Nu sunt ca aia cu „saraculee, de ce esti sarac”) :D

      00
    • Pentru ca romanul stie ca gazul nu ceva sustenabil si contribuie la incalzirea globala. Aia 50% neracordati au pompe de caldura ca sa isi incalzeasca locuintele nu?

      00
    • NOU
      #10

      @eftimie ca bugetar e foarte posibil sa o duci mai rau ca in Romania dar ca salariat sau antreprenor in privat clar e mult mai bine acolo din orice punct de vedere. De nivelul de trai si civilizatie nici nu are rost sa vorbim, diferenta dintre satul lor si satul nostru e diferenta dintre Bucuresti si Budapesta. O fi 500 de euro salariul minim fata de 1500 in Germania dar in afara de bani nu ai multe motive sa emigrezi, ca satele si orasele lor chiar sunt functionale.

      00
    • @eftimie: „Singurl motiv pentru care ăia n-au emigrație nasoală e că au combinația aia de sistem cretin, că nu știu nicio limbă străină”

      …mai du-te bă Narcis și vizitează că ești pe lângă. Tu care ești tobă de carte 🤭 … documentează-te cam pe unde-i sistemul lor educațional, nivelul de educație al populației, turismul, agricultura, in comparație cu rromania ta mult mai mare ca a lor.
      Incredibil cum poți fi de încuiat și să condamni o țară doar pentru că tu ești un xenofob fanatic și patriotard.

      Nu e rușine că habar n-ai, e rușine că te crezi deștept și cultivat. Nu mai citi cărți sfinte și
      vezi-ti in puii mei de nasul tău… că în legătură cu vestul țării ești de nivelul lu’ Simion. George Simion.
      Nu degeaba ai inceput să-l perii in ultima vreme.

      00
    • @Irod, aprob pozitiv, sa zic asa :)

      La noi in sat (Romania, cand am luat casa la tara) .. trasa teava de apa in tot satul. Mai la vale o familie cu 2 copii in plasament a fost obligata sa aiba buda in casa si baie normala, asa ca s-au bransat. GRATIS este si apa, sa ne intelegem, doar ca tu iti faci lucrarile, ca nu vine primaria.

      Noi am facut 2 bransamente, ca nu se putea trage OK de la primul (spre bucatarie) prin fundatia de piatra. Si primarul era bucuros ca mai foloseste cineva apa. Le-am oferit vecinilor sa le sapam noi pentru bransament si sa le punem teava (platisem oricum buldo-ul pentru fosa si pentru apa, aveam 2 ingineri pe „santier” care sa faca racordurile si inca niste teava in plus chiar nu se simtea, la ce cheltuieli aveam cu renovarea. Au refuzat, ca le bine si asa.

      Sa care apa de la fantana (100 de metri de casa), spalat la lighean, cacat in fundul curtii. Apoi se mirau ca ce bine e sa ai baie in casa, ca, uite dus etc.

      Pe unii nu-i scoti din ale lor, chiar daca nu banii sunt problema :(

    • @alxzen
      nu mai fi cârnat de bere caldă.

      00
    • @Irod: Nu e doar la tara asa, la fel se face orice extindere de retea de utilitati si la marginea oraselor, cam asa (exemplu personal, unde stau eu asa s-a facut):

      1. Esti proprietar de teren, il parcelezi ca tabla de sah, oamenii cumpara parcela.
      2. Ca sa isi poata face ceva pe ea, le trebuie drum de acces. Lasa din parcelele lor drumurile, dupa cum zice PUD/PUZ.
      3. Se gandesc sa traga utilitati: apa, gaz, curent. La majoritatea platesti niste tarife de bransament de mii de lei, plus manopera pentru sapat si alte chestii. La curent, daca esti ghinionist si iti zic aia ca transformatorul zonal nu permite extinderea, te unesti cu mai multi si cumparati transformator, dupa care va legati (iar mii de lei bransamentele), dupa care reteaua facuta de tine devine proprietatea Electrica sau ce e in zona.
      4. In timpul asta, primaria nu face absolut nimic (uneori si utilitatile le tragi cu interventii sau cunostinte la ceva sefi de acolo), eventual iti baga bete in roate la acte.
      5. Daca vrei drumuri, ti le faci. Pamant, piatra sparta, compactor, platesti, ca iti faci casa, inseamna ca dau banii pe afara.

      Partea cu utilitatile e si la sate, cu unele deosebiri ca pana in fata casei iti trage primaria, dar mai departe ai de platit, dupa care platesti lunar. Pentru oamenii cu pensii de 700 de lei sumele alea is SF, prefera sa arda coceni sau lemne si sa se cace in curte. Fonduri europene nu se pot folosi pentru asta, ca in primarie aia stau sa ia salarii, nu sa faca ceva concret.

      00
  2. Știi ce complicată e asta cu gazele? Sunt situații de tipul: țeava de gaz e la 20km de sat acum, dar comunele dintre țeavă și noi nu vor gaze (de tâmpi/săraci/etc) și nu ne dau voie să trecem cu țeava pe la ei (că de ce să avem noi dacă ei n-au, să moară și capra lor), așa că mumu gaze.

    00
    • Din acest motiv există exproprieri în interes public.

      00
    • Bunica mea este dintr-un sat la 15km de Casuneanu. Il mai stiti pe Casuneanu? E, de foarte, foarte mult timp gazele erau trase doar pana la el la poarta, ceilalti tarani care locuiesc dupa el sa fie sanatosi. Nu stiu cum o mai fi acuma ca n-am fost atent cand am trecut ultima oara, da’ prin 2000 observasem chestia asta deci da, numai fit saraki. QED.

      00
    • Desi nu-l sufar pe Casuneanu fiindca este unul dintre cei mai mari hoti din tara asta, cred ca aici nu era neaparat vina lui.
      Probabil omul si-a tras gaze din banii lui pana la poarta, in schimb primarul de acolo nu a facut nimic pentru cetateni.

      00
    • Hehehe. Casuneanu. Banii lui.
      Iulian, despre ce sat vorbim?

      00
  3. de ce vrei sa se mute oamenii la sate?! ca la urmatoarea pandemie sa fie cabinetele medicale pline din nou cu vaccinuri nefolosite?! ca AUR sa devina psd pe 50 de ani?! nu, multumesc. de bine, de rau, oamenii in orase se mai confrunta in mod accidental cu diverse idei. haideti sa ramanem cu planul initial: satul romanesc trebuie sa dispara!

    00
  4. Cred ca trebuie sa pornim de la realitatea ca in majoritatea satelor romanesti oamenii se incalzesc cu lemne si se caca in gradina de generatii (mai exact de la Burebista). Gazul e una, te scuteste de prelucratul (spart, cladit si carat) lemnelor, asadar e un efort in minus considerabil, pe cand apa si canalizarea e alta treaba- prima te poate indemna la mai mult efort, mai multa spalare, a doua te scuteste de 1-2 drumuride 20-50 de metri pe zi, depinde ce ai mancat (luam in considerare ca cei mai multi se pisa pe langa casa, pe unde apuca). Asadar nu e mare beneficiu, in plus ai si costuri ce nu le aveai inainte. Tranzitia de la lemne la gaz presupune costuri suplimentare, mai recent mai mici pentru ca lemnele sunt mai scumpe.
    Trec acum peste posibilele reactii sămănătoriste ale unor cititori, care o sa „dislike” pt ca pt ei viata la sat presupune doar futut in fân si mancat bunatati facute de bunica, si duc rationamentul la nivelul urmator. Anume, gazul se „baga” de catre o autoritate/regie/companie care primeste aprobare/face un plan de dezvoltare undeva, intr-un birou la Bucuresti, de catre niste persoane pe care ii doare in cur de caldura si aragazul „taranilor”, in consecinta il aproba/fac atunci cand au ei chef, poate primarul sa se agite cat vrea…
    Apa si canalizarea pot fi bagate in mai mare masura de catre primar, nu depinde doar de el, dar exista situatii in care canalizarea e bagata si nu prea vrea lumea sa se conecteze la ea (chiar si in cazul in care e functionala), nu ii deranjeaza sa fie conectati inca de aia naturala, pe santuri.

    00
    • Eu ți-am dat like pentru fututul in fân si mancat bunatati facute de bunica. M-am râs cu zgomot.

      00
    • Daca banii nu ar fi o problema sau respectivii ar avea un venit decent, pun pariu ca s-ar racorda la canalizare si gaze destul de rapid.
      Dar aici e si vorba de evitat cheltuieli,adica sa nu adaugi un cost suplimentar.
      Nu sunt tocmaii baronii locali la casa fara canalizare presupun.
      Si gazul tot asa. Nu am bani de lemne sau foarte putin? incalzesc o camera seara si putin peste zi asta este. Poate mai iese un troc ceva mai imprumut ma mai ajut cu o combinatie.
      Eu stiu oameni care evitau sa consume si curent 1 bec, tv si atat., si scos frigiderul din priza iarna.

      00
    • @Paco, yeaa… hhuh, mi-era teama ca o sa primesc „like” doar de la aia care au tras o labă in fân si au mâncat de la soacră… sau si-au tras bunica in țeapă si au mâncat fân… sau… habar n-am….

      00
    • @Epsilon, da, este vorba si de bani. Majoritatea celor de la sate sunt foarte saraci si nu si-ar permite gaze, canalizare, apa curenta.
      Dar, in timp, ai putea sa atragi alte persoane cu venituri ceva mai mari care au putea sa ridice nivelul de trai al intregului sat. Sa luam ca exemplu perioada asta de pandemie in care foarte multi lucram de acasa.
      Multi au cautat sa plece macar temporar din apartamentele de 2 camere din oras si sa se mute intr-o zona cu mai multa verdeata si aer curat. Poate o parte din acesti oameni s-ar muta definitiv daca ar avea conditii decente de trai.

      Si eu m-am gandit sa ma mut vreo 2-3 luni la bunica, doar ca lipsa unei conexiuni de internet m-a cam impiedicat. Am incercat cateva zile, dar mi-a fost aproape imposibil sa-mi desfasor activitatea.

      00
    • @Epsilon, in majoritatea satelor romanesti oamenii se incalzesc cu lemne pentru ca au de unde fura lemnul. Gaz si apa + canalizare nu „se baga” pentru ca nu e fezabil. Esti cel putin naiv sa crezi ca nu vor companiile sa isi dezvolte retelele si sa faca un ban in plus. Ca e unul intr-un birou si il doare la bașcheți de rurarul roman. Rurarul nu stie ce sa faca cu utilitatile alea pentru ca el de cand s-a nascut nu a vazut decat gatit si incalzit cu lemne (furate/adunate din padurea statului) si apa adusa cu galeata de la fantana si daca s-a descurcat asa pana acum, se va descurca si de acum incolo, prin urmare nu vrea apa la robinet, buda in casa (ca el nu intelege ca, daca trage apa dupa ce se caca, nu o sa puta in casa) si nici gaz (ca trebuie sa isi modifice sobele, costa, si ii e frica ca ajunge sclav la „aia de la gaze”).

      00
    • @naim- cei care fura lemne o fac pentru bani si pentru ca li se permite. Ceilalti cumpara lemne taiate legal sau ilegal pentru ca nu au de ales. La Bucuresti exista tot felul de ministere si autoritati care reglementeaza transportul gazului. Si care decid conducte- unde, cand, cat de lungi, etc Dupa ce astia decid, dupa ce exista infrastructura mare, se face aia mica si apoi vin companiile sa vinda gaz (aici intervine discutia despre ratiunea pur economica a vanzarii de gaz). Pana aici a fost doar ratiunea unor sobolani care preferau sa faca o conducta mare prin care sa vanda gazul la Ioan Niculae pe preturi de nimic plus spaga, sau sa ne spuna ca nu cumparam de la rusi ca ne acoperim consumul intern. Da, ne acoperim consumul intern ca e la cote minime si tinem mai mult de jumatate din populatie la caldura sobei.
      Eh, aici e șpilu’, o tara condusa de niste lepre centraliste a mutat ceva parti din polpulatie la oras si le-a spus ca ei sunt destepti, aia ramasi la sat e prosti. In concluzie n-au nevoie de gaz si apa si ii lasa sa se zbata in mizerie mai departe. Astia, mutatii, fac pui, si dupa 1-2 generatii de la scaparea din noroi deja dau lectii de domnie! Altfel, toata lumea e multumita- cei care traiesc aproape la fel ca acum 50-100 de ani inca mai sunt multumiti ca mai gasesc lemne, unii chiar sunt fericiti ca pot fura, cei mutati la oras cu hei-rupu sunt fericiti ca sunt domni (ba daca mai stau si in orasul special plin de bugetari de lux si unde pilele se invart local, intre neamuri, aia-s indreptatiti sa fie si usor aroganti, ca doar ei contribuie la buget cu un sfert din economie- bugetul de la care iau multi dintre ei sau bugetul la care contribuie toate firmele alea mari care isi fac sediul unde trebuie pt ca, ce sa vezi, acolo-s autoritatile centrale, alea care dau ora exacta) iar leprele sunt cool, nu le deranjeaza decat cate o schimbare de regim o data la 30-50 de ani.

      00
  5. Inteleg ca masina achizitionata recent merge pe perna de aer fara contact direct cu „soseaua” si starea drumului nu mai e o problema pentru Dumneavoastra …

    00
  6. NOU
    #37

    Daca prin ”Dă UE bani” te referi la fondurile de reziliență ale UE, ar trebui să ne mai temperăm așteptările. Curtea constituțională din Germania sovietică a declarat proramul neconstituțional și e foarte posibil ca toată șandramaua să pice.

    00
  7. 66% dintre spanioli nu au un sistem de încălzire adecvat pentru casa lor. O geană scurtă pe hartă, nu e doar mare, soare și holiday. Dar dacă asta e problema cu depopularea, facem ciocul mic și joc de glezne.

    00
  8. Discutia despre apa si canalizare la sat e ca cea pe care o am cu majoritatea prietenilor mei despre masina de spalat vase. La ce iti trebuie asa ceva? De ce sa dai banii pe ea? Noi nu gatim asa mult, putem spala vasele la mana. Imbunatatirea calitatii vietii e ceva strain multora. Daca ei asa s-au obisnuit, n-ai cum sa-i convingi.

    00
    • Dacă nu e conectată la Alexa și la sistemul de filtrare al calcarului din apă, mașina de spălat vase e inutilă.

      00
    • Masina de spalat vase nu e o chestie ieftina, costa achizitia, pastilele, intretinerea. Ca am vase spalate lux si dezinfectate, plus ca nu sunt rob in bucatarie, e partea a doua.
      Ziceam ieri intr-o discutie cu cineva ca romanul tot duce/cară ceva. De sarac si prost.

      00
    • Aici cu masina de spalat vase te contrazic si vorbest strict din perspectiva unui apartament de bucuresti cu o familie, uzuala (adicatelea, cateva persoane). Mentionez ca am avut masina de spalat vase la cateva locuri de munca anterioare si sunt familiarizat cu ce presupune.
      O masina de spalat vase nu se justifica daca nu ai invitati permanenti sau weekend de weekend.
      – masina de spalat vase ocupa loc. Intr-un apartament de bloc, acel loc poate fi folosit altfel
      – volumul de vase. pentru 3-4 persoane ai cateva farfurii, cateva cratiti, pahare si cani. Nu cred ca e greu sa speli 8 farfurii pe zi, chiar mai putine daca nu muncesti de acasa. Daca ai zilnic neamuri/prieteni in vizita si le pui masa, e alta discutie si nu intra in ipoteza de mai sus.
      – vasele oricum trebuie clatite inainte sa le pui in masina. Daca tot il clatesc, mi-e greu sa dau si un burete? Am constatat ca buretii de la scotch bright chiar isi merita banul. Bagi si un fairy si merge de minute nu mai freci in disperare. Si oricum, daca pui tigaia cu grasime intarita, tot cu grasime intarita o si scoti.
      – masina aia trebuie la randu-i spalata si curatata. Altfel, o deschizi sa pui o farfurie si mori.
      Daca stau sa pun cap la cap efortul fizic de intretinere a masini+clatitul vaselor, mi se pare mai simplu sa nu investesc in asa ceva. Plus, o sa fie tentatia sa mai cumperi farfurii, ca restul sunt in masina. Asa, ai 8 farfurii, vrei nu vrei, pui mana si le speli.

      Se poate remarca faptul ca nu am adus in discutie costurile si simple elemente legate de timp si efort. D-aia refuz cu indarjire sa investesc intr-o masina de spalat vase.

      00
    • Masina de spalat vase nu e un must have, e doar nice to have. Daca sunt 2 persoane care nu prea gatesc, nu-i vad rostul. 2-3 farfurii poti sa speli si nu cred ca ai musafiri saptamanal

      00
    • Va multumesc pentru reply-uri. Ati demonstrat ce spuneam. Exact aceleasi argumente le folosesc si cei de la sat: costa sa te conectezi la retea (mai mult decat o masina de spalat vase), costa sa amenajezi baia, costa bateriile; noi ne cacam o data pe zi, nu ne deranjeaza sa mergem pana in fundul curtii, iar musafiri avem rar; sa faci baie in cada e un lux, putem sa ne spalam si la lighean etc.

      00
    • @cristi, ai concluzionat fix pwla. @punKreas ți-a explicat, prea bine, prea ca la țară.
      Ce legătură are confortul căscătoarei în casă cu mașina de spălat vase ? Unde e evoluția, când am de spălat două farfurii și două pahare și o fac mai repede decăt începe R2D2 să calculeze petele de maioneză și programul? Suntem două persoane în casă, nu mă caută nimeni că sunt antisocial și am și nevasta urâtă.

      00
    • Ceea ce voi nu intelegeti este ca masina de spalat vase, la fel ca si aspiratorul robot, de exemplu, sau menajera, va cumpara timp. Nu intelegeti asta pentru ca probabil timpul vostru este ieftin, de aceea n-are sens o asemenea cheltuiala. Sa zicem ca spalati vase de la 19 ani si traiti pana la 80, iar asta va ia cam 20 de minute pe zi. Felicitari, peste 300 de zile din viata voastra le-ati petrecut spaland vase.

      00
    • Eu sunt o persoană, nu știu care-i faza, da-mi ies o grămadă de chestii de spălat și dacă fac un sandviș. :) Și știu o grămadă de oameni în aceeași situație.
      Problema mea cu mașina de spălat vase e spațiul și prețul; am alte priorități și dorințe mai sus de mașina de spălat vase.

      00
    • Tizule… sa-mi mai zic un secret. Activitatea e relaxanta, cel putin pentru mine. E o activitate simpla, fara creier, care ma ajuta sa me decuplez. Poti zice ca altii se uita la Netflix la un serial si ies mai castigati, dar eu raman la tabieturile mele.
      Oricum, mi se pare amuzant cum generalizezi de la masina de spalat vase la aspirator robot si cacasatoare.

      00
    • hai ca sunteti varza cu totii. cumperi farfurii de carton si iesi mai ieftin decat detergentul si apa calda si nu pierzi alea 300 de zile spaland vase

      00
    • Lol, am masina de spalat vase, am dat 900 de lei pe ea, de Black Friday (acum e vreo 1100). E din aia de 13 seturi, adica e destul de mare. Nu are programe si senzori nu stiu de care, are program eco (de 3 ore), program de spalare intensiva la 65 de grade (2 ore), program de 30 de minute, etc. Nu tre’ sa dai 2000 de lei, vasele ies la fel.
      Am sacrificat spatiul din bucatarie, drept urmare, am montat un dulap mare in balcon si am rezolvat problema cu vasele.
      Costuri de intretinere? Care? O am de 3 ani si am iesit mai ieftin decat atunci cand spalam la mana.
      O cutie de 100 de capsule Finish, costa 45 de lei (eu cumpar de la DC-neu, nu platesc taxa de fraieri la emag), ma tine 2 luni. La fel si o sticla de lichid de clatire. O cutie de sare pentru masina de spalat ma tine 6 luni.
      In 99% din cazuri, avand vase de gatit antiaderente, cu programul de 30 de minute, vasele ies bec. Nici nu apuc sa ma duc in sufragerie si sa ma bucur de ceva, ca aud masina cum piuie, ca s-a terminat programul.
      Folosesc programul de 2 ore, doar ca sa mai spal tava de aragaz, gratarul de cuptor sau filtrele de la hota.

      Noi suntem doi, dar umplem zilnic masina. Uneori, chiar si de doua ori intr-o zi. Se aduna: cratitele in care gatim sau incalzim mancare, caserole care se golesc, farfurii, pahare, tacamuri.
      Mai spal la mana doar chestii de lemn (spatule, tocatoare) si cana de la blender, ca e uriasa si nu incape pe inaltime.

      00
    • Unul din cele mai mari avantaje ale mașinii de spalat vase e că tu nu vei putea spăla la mână niciodată la 60°C :)

      Singurul motiv pentru care nu am e că stau în chirie.

    • asta e ca discutia despre cutie automata vs manuala.
      @Cristi, vasele nu trebuie clatite inainte, nu stiu ce masini zici ca ai avut tu la munca, doar arunci resturile si direct in masina.

      am masina de 5-6 ani, am dat atunci 1100 lei, merge de rupe, n-as putea trai fara.

      00
    • Da, nu stiu de unde a scos-o Cristi pe asta cu clatitul vaselor inainte. Dar nu e singurul la care am auzit prostia asta. Mai aveam o matusa care nu folosea masina de spalat vase, ca trebuia sa clateasca vasele inainte. Am intrebat-o daca a incercat, vreodata, sa le bage fara sa le clateasca. S-a uitat la mine chioras. Le-a bagat, cu mine de fata, asa murdare (intrase in fibrilatii, ca se murdareste masina, lol) si cand le-a scos curate, nu i-a venit sa creada. De atunci foloseste masina cu incredere.

      La fel cu curatatul masinii de spalat vase? Ce naiba cureti la ea, mai exact? In afara de filtrul ala unde se mai aduna resturi de mancare, care e smecheria cu curatatul? Ce sa speli la o masina care… se spala singura? Masina de spalat rufe, la fel, o cureti de mana, ca pute? Wtf…

      Astea sunt ca niste legende urbane, nu stiu de la cine a pornit ideea asta.

      Sau pe aia cu mancarea intarita. Mi-a dat soacra-mea o oala din aia de-a ei, emailata. Era arsa de jur imprejur, deh, de la cuptor, stiti cum se fac oalele de genul. I-am tras o spalare la 60C, de m-a intrebat de ce i-am luat oala noua, ca aia inca era buna :))))

      Ah, nu zic ca nu da rateuri, in unele cazuri, dar se intampla foarte rar. Si depinde cum pozitionezi vasele, ca sa ajunga jetul la ele. Oalele le pun in pozitie inclinata, nu cu gura in jos, altfel nu se spala bine. Daca masina e supra aglomerata, nu ajunge jetul peste tot si va spala prost.

      00
    • Nu am simțit nevoia unei maşini de spălat, rar când am de spălat mai mult de 10 min pe zi. Plus, îmi displace ideea de a lăsa farfuriile murdare 2-3 zile până se umple maşina.

      Pentru mai puțin de 2 adulți + 1 copil şi fără petreceri zilnice, nu-i văd rostul. Cele 10 min pe zi sunt fix pix, posibil să fie diferențe de consum.

      00
    • nu stiu cum ziceti voi ca 2 persoane 2 farfurii si gata.
      noi suntem 2 adulti si copil de 7 ani: micul dejun inseamna 3 farfurii + farfuria/castronul in care facem salata plus alte farfurioare , plus 1-2-3 cani de cafea/ceai
      apoi vine pranzul : 3 persoane -> 6 farfurii plus tacamuri plus sa zicem 1-2 pahare
      copilul mai haleste tot felul de gustari pe care si le pune in castroane/farfurii peste zi
      masa de seara inca 3 fafurii si tacamurile aferente
      ibircul de cafea, o tigaie, o tava, o cratita.
      in fiecare seara rulez cu masina full.

      daca si gatesti ceva automat si ai si mai multe de spalat dupa ce e gata ciorba de exemplu.

      deci ca sa-mi zici ca intr-o zi murdaresti 2 farfurii…..
      ok acum sunte mai mult pe acasa, dar nici inainte nu erau mai putine: lipseam doar cei doi adulti de la pranz dar era alt adult care statea cu copilul. in rest micul dejuns si seara aceasi cantitate de vesela.

      alternez ciclurile de spalata eco cu intensiv. intensiv ca sa spele si filtrele in acelasi timp. la inceput scoteam filtrele saptamanal , apoi la luna pt ca daca speli la 50-60-70 grd efectiv nu se depune nimic in ele. lunar ii dau o spalare goala cu solutie speciala si sterg garniturile ca sa nu faca mizerie pe ele.

      apoi, ciclul ECO consuma 8L de apa!! iar cel intensiv 11-12L. cata apa consumi „tu” in cele 10-15min de spalat zilnic ?
      cand era copilul mic si veneam seara de la munca ma omorau cele o mie de biberoane, castronele, lingurite si ce rahat se mai murdareau peste zi… imi lua 30 min de stat in picioare la chiuveta sa spal in loc sa ma bucur de viata.
      consider masina de vase printre cele mai mari inventii ale lumii :)

      00
    • Pe vremuri, când au apărut mașinile de spălat rufe exista legenda urbană că trebuie să speli nițel rufele la mână înainte.
      Apropos de cele 2 farfurii pe zi pt 2 persoane și „muntele” meu de vase pt un sandviș, în seara asta am „gătit”. Cartofi la cuptor. O porție pt o persoană.
      Acum am în chiuvetă: o crăticioară în care am fiert cartofii (folosesc o rețetă care presupune mai întâi fierberea cartofilor cam 1/2), vasul ceramic în care i-am băgat la cuptor și castronul în care i-am mâncat (mi-era prea foame și n-am putut aștepta să se răcească vasul în care i-am copt).
      Se adaugă caserola în care am avut mâncare la birou, în care mai aveam un rest de ceva pe care l-am mâncat după cartofi.
      Plus câteva fleacuri gen tacâmuri și spumiera cu care am scos cartofii din apă.
      Mai devreme spălasem: o cană în care am băut ceai aseară înainte de culcare, ibricul de cafea, termosul în care am avut cafea la birou, o linguriță, tocătorul și cuțitul cu care am curățat cartofii.
      Și tot balamucul ăsta pt un ceai, o cafea și o cină extrem de simplă pt o persoană.

      00
    • PS. Pt mine niciuna dintre activitățile casnice (spălat, curățenie, orice) nu reprezintă relaxare.
      Mă relaxez citind, frecând menta pe net, pictând sau colorând, etc, nu spălând vase.

      00
    • Asta cu relaxarea la spalat de vase am auzit-o in jurul meu cand ne-am luat prima MSV. Toti pe care ii stiam se mirau cum de ne-am luat, ca nu merita, ca bla bla. Una a zis ca pe ea o relaxeaza sa spele vase. Era singura si barbatul mai mult plecat. Dupa ce au venit copiii, nu mai era asa relaxare, asa ca si-a luat MSV. Cand am intrebat-o de ce nu mai vrea sa se relaxeze, s-a uitat urat.
      Un vecin si-a spart prin bucatarie si a modificat corpurile dupa ce a vazut cum ies farfuriile si paharele de vin dupa un spalat.
      Si noi ca fraierii am luat una de 45cm, ca ne gandeam ca doar noi doi nu facem multe vase. Nu faci pe dracu, nu stiu cum gateste lumea in doua recipiente, si bunica-mea la tara lasa mai multe vase murdare dupa ce gatea.

      Dupa ce am vazut ca spalam de 3 ori pe zi la masina aia (copii mici, biberoane & shit mergeau bine la spalatul intensiv), am scos un corp mai mic de 20cm si am facut loc de una de 60. Daca ai copii si le gatesti, ai nevoie de o msv. Daca mananca pe la bunici sau cornuri, atunci clar ca nu ai nevoie.

      00
    • @Jupaneasa O masina de spelt vase se curata, nu neaparat ca se murdărește ci mai degrabă se degresează. Sunt niște recipiente de la Finish, dezlipești etichetele, o bagi ca atare în mașină de spălat goală la programul cu cea mai mare temperatura, când termina e bec înăuntru și prin țevi. 25 lei la vreo 2-3 luni, în funcție de ce speli. Și da, multa lume zice ca e nașpa mașina de spălat vase în condițiile în care nici măcar nu s-au obosit sa se documenteze minim ( Asta cu clătitul e geniala, în condițiile în care în manualul de la a mea e scris în mod explicit aruncați chestiile solide din farfurii dar NU LE CLATITI ca afectați performanta mașinii. Cum, nu știu. )
      @Znuff Bosch-ul meu are 75 grade. Primesc un premiu? :D Serios, după câteva spălări, la 75 de grade a scos ca noi cratițe comuniste cu arsuri împietrite pe margini… În vecii vecilor nu credeam ca o sa văd cratițele alea luna.

      00
    • astia care va opuneti ideii de a cumpara o masina de spalat vase pun pariu ca v-ati luat apartament/casa fara loc de parcare, din aceleasi considerente: e scump/n-am loc in curte, costa in plus la intretinere, ce sens are sa dau banii pe un loc de parcare cand pot parca gratis pe trotuar etc. revenind la masina de spalat vase, daca n-ai loc in bucatarie, problema nu e masina de spalat, ci faptul ca ai ales prost cand ti-ai cumparat casa.

      00
  9. Am mers sambata trecuta intr-un orasel la 25 de km de Sibiu, populatie ~13000 sa il ajut pe cumnatu-meu prin gradina si sa ma aerisesc. Ca sa nu pierdem vremea cu gratare am zis sa comandam o pizza.
    Sunat pe la ora 13 la singurul furnizor din zona gasit pe net „ne pare rau, deschidem la 15.30”. OK, sunat la 15.30, cerut quattro formagi si prosciutto&funghi, „ne pare rau, facem doar un fel de pizza, pizza traditionala”. Bine, 2 bucati sa fie.
    Pizza mai naspa rar am mancat, aluat de paine, dar ziceai ca e din paine veche pusa la cuptor cu ingrediente deasupra. Ketchupul a venit direct pus deasupra, ni s-a oferit la telefon si maioneza, am refuzat.
    Pune tu tineri sa stea nu la tara, ci in orasele din astea unde in weekend nu poti manca o pizza buna, un KFC, un mec. N-ai sa vezi.

    00
    • Omule, sper sa iti dai seama ca asteptarea ta ca intr-un orasel/o comuna din Romania cineva sa stea pregatit la orice ora sa comanzi tu Pizza Hawaii cand ai venit sa-ti ajuti cumnatu’ este la fel cu asteptarea altora (sau poate si a ta) sa gasesca fructe si legume fara ingrasaminte, gustoase, ieftine si la orice supermarket!

      00
    • Vor aparea si astea. E o reacție în lant. Bun nu le vei avea pe toate, dar ceva tot vei avea. Calitatea vietii nu e data asa mult de kfc si mec.

      00
    • Este reteta de pizza traditionala, cu aluat de pe vremea lui Gepides ;-)

      00
    • Tu iti dai seama ca au strigat aia bingo dupa 5-6 ani. Cred ca e prima quatro-formagi comandata la ei.

      00
    • Avem casa de la tara la 25 km de Bucuresti. Pana acum 2-3 ani, nu aveai de unde sa comanzi. Acum ai cateva optiuni, sa comanzi din Voluntari, ba chiar si din Pipera.
      Sunt convinsa ca se vor inmulti, pe viitor.

      La fel si niste prieteni care locuiesc langa Bacau. De curand au inceput sa aiba mai multe variante de a comanda, inainte nu ajungea nimic la sate.

      Da, cand stai la oras, ti se pare ca te-ai intors in timp, dar totusi, nici la oras nu-s prea multi ani de cand exista Glovo. Inainte numarai pe degete, restaurantele de unde puteai sa comanzi ceva acasa.

      Eu, daca ma mut la curte, singurul lucru care imi va lipsi, sunt burgerii de la Vivo. Preferatii mei. Din fericire, o sa comand mai rar, adica, atunci cand merg la Bucuresti pentru cumparaturi, o sa comand cu ridicare de la restaurant. Benefic pentru silueta si portofel :))

      00
    • @Jupaneasa: se faceau livrari cu masina proprie sau cu taxi cu mult inainte de Glovo &co.
      @Epsilon: La Sibiu, oras de 13 ori mai mare decat cel in care am fost, sunt mai mult de 20 pizzerii cu program normal la care poti comanda, plus inca 50 de restaurante de alt tip cu livrare. Respectand proportiile, da, m-as astepta la macar 2 locuri unde sa pot comanda sambata la amiaza ceva. Nu KFC sau Mc, ceva.

      00
    • @Epsilon, 1. Alunelu zice de un orășel la …, nu știu, 10-15 minute cu mașina de Sibiu (un oraș mare, sau cel puțin bine dotat la capitolul alimentație publică), nu de un sat azvârlit în pădure. Acasă la mine, într-un orășel probabil la fel de mic am vreo 2-3 locuri de unde pot comanda mâncare, inclusiv pizza, mai multe sortimente.
      2. Ok, e oarecum nerealist să ceri foarte multe sortimente (deși parcă m-aș aștepta la 2-3 mega-clasice), dar dacă au un singur sortiment, măcar să fie mâncabil.

      PS. Sunt foarte happy, în orașul în care locuiesc în prezent (genul descris de obicei de Cristici) a apărut un serviciu de livrare, îți aduc de unde vrei tu- principalele supermarketuri și cofetării din oraș, și chiar din piața agroalimentară, îi incerc luni. :) (cel mai ieftin serviciu 10 lei pt cumpărături dintr-un singur loc, de max 100 lei, max 15 kile, la care se adaugă 6 sticle de 2 l apă).

      00
    • Sa vezi ce pizza buna e la bunici in comuna si sunt 2 pizerii, pe alese. Sat de 4000 de locuitori. Transilvania de Nord.

      00
  10. Pai na, nu poti sa bagi gaze printr-o teava mai scurta sau sa aduci tevi mai subtiri. Pe scurt, nu prea merge sa furi prin PNDL cum merge la asfalt :))

    00
    • Un punct de vedere cit se poate de corect in opinia mea.Avind o oarecare tangenta cu problema pot sa spun ca firmele care se ocupa de gaz si canalizare au niste marje de adaos uriase.Nu stiu cum functioneaza parandaratul.

      00
  11. Sunt sate in Romania, la nici 150 km. de Bucuresti, nu prin vreun colt uitat de tara, al caror singur semn ca se afla in secolul XXI este prezenta curentului electric. In rest, nimic (drumuri asfaltate, gaze, canalizare). Si au acelasi primar din 1990. Vorbesc in cunostinta de cauza, un astfel de sat e cel din care este maica-mea si pe care l-am vizitat anul trecut. Foarte putini tineri au ramas, majoritatea au plecat in strainatate sau in orase mai mai mari din Romania. Si tinerii care nu au plecat inca, lucreaza prin orase apropiate relativ, nu mai fac doar agricultura de subzistenta.
    Am mai observat si o alta problema: cei care se intorc din strainatate (e vorba de cei plecati prin anii 2000, acum 15-20 de ani) sunt priviti cu ostiliate de cei ramasi in sat. Am o ruda care si-a cumparat casa in sat, cand s-a intors dupa 20 de ani de Italia. Toti o injura („a venit asta si a ridicat preturile la case”) si o fura (casa pe care a luat-o era o darapanatura, a trebuit refacuta masiv) la materiale, animale, rosii din gradina. Ruda regreta deja pasul facut si mi-a spus ca de abia asteapta calmarea pandemiei ca sa se reintorca inapoi in Occident.
    Nu am nici o concluzie, am relatat doar niste fapte. Personal, nu as vrea ca satul romanesc sa moara, doar sa se adapteze, sa fie conditii civilizate de trai si acolo.

    00
  12. Gazele sunt periculoase și poluează.
    Încălzirea moderna trebuie sa fie pe electric

    Și eventual un ajutor de la panouri solare sau stâlpi cu eoliene

    00
  13. Stai ca pb mare nu sunt conditiile ci lipsa unui loc de munca decent. Din pacate unele cam trebuie sa dispara: agricultura niet, industrie niet, niste palcuri de case si o primarie ce traieste exclusiv din bugetul central nu se mai poate numi asezare.

    00
    • Nu neapărat lipsa unui loc de muncă decent, cât și lipsa unei legături cu un loc de muncă decent. Probabil că mulți ar face „naveta” către un oraș aflat la 20-40 km dacă ar avea cu ce și dacă salariul primit ar fi considerat rentabil după ce plătesc transportul.

      00
  14. Era un zvon odata gen teoria conspiratie ca astia in moldova nu au drumuri si conditii ca astia de la marile orase sa aibe forta de munca…
    Da nu prea poti da crezare tuturor.

    00
    • Sigur este real zvonul asta. Asta daca ignoram cu desavarsire faptul ca lipsa drumurilor afecteaza inclusiv producatorii din marile orase carora le este greu sa mute marfurile pentru a le valorifica.

      00
    • Da. Si ca daca se fac autostrazi vor da navala corporatiile

      00
    • @kilroy, asta cu corporatiile a fost cea mai mare tampenie posibila.
      – vin corporatiile, angajeaza multi oameni, cresc salariile, cresc preturile fiindca nu mai gasim oameni care sa munceasca pe salarii mici
      Concluzia d-lui ministru a fost ca lumea o sa traiasca mai prost.
      Dar a ignorat cu desavarsire partea aia cu cresterea salariilor pe care tot el a spus-o.

      00
    • Vad ca sunt cel putin 2 cititori care sunt de acord cu aberatia asta, ca noi nu trebuie sa facem autostrazi ca sa nu ne „invadeze” corporatiile straine.

      00
    • @Andrei G dale pace.Mai e un zvon cica daca ii tii saraci si prosti castigi la voturi plus ca primarul si clica lor gasesc fraieri sa le munceasca pe 2 lei tarlalele. Gen boieri.
      Da na zvonuri si iar zvonuri..
      Plus toti din primariile de la comune au acces la panouri solare si incalzire din alea gen case verzi si gri inaintea pulimii.
      Normal cu cati stiu mai putini cu atat e mai probabil sa se aprobe proiectele.
      Asa vorbeste lumea..

      00
    • Asta suna ca aia cu olandezii nu ne baga în Schengen ca le luam fata la Rotterdam. Sigur, ca din ghiocul ala de port Constanta ai legături auto și feroviare rapide spre toată Europa.

      00
  15. Va mai amintiti poezia lui Toparceanu : Viata la tara?

    „Lumea-njură
    Pe agentul sanitar
    Şi-l întreabă fără noimă:
    Ce-ai cu noi, mă?
    Pentru ce să dăm cu var?…”

    Publicata in 1916. FFW to 2021 inca actuala. Va recomand sa o recititi.

    00
  16. NOU
    #89

    Ma uit la satele romanesti, ma uit la satele frantuzesti/suedeze/finlandeze/nemtesti, ma uit si scuip a scarba-n tarana.

    Daca mai aud odata „avem o tara frumoasa” sau „Romania este Gradina Maicii Domnului” cred ca fac AVC.

    00
    • da, cam sărăcie prin germania, au apă, curent, asfalt și gaz peste tot. nu știu ăia ce e buni, în românia e tradiția tradiție.

    • În 2007 când am fost în Elveția, stăteam gură cască şi făceam poze la foc automat.

      Când le-a văzut socru-meu, ia ghici: „mda, dar noi avem locuri mai frumoase”.

      Ffffuuuuuuck!

      00
  17. Pai da, dar primarii de unde mai fura? De unde mai platesc femeile de serviciu cu 4000 de lei pe luna? Cum isi mai angajeaza rudele la primarie pe salarii de peste 5000 lei? Cum isi mai dau sporuri inventate? Cum mai primesc mita pe contracte alocate fara licitatie pe lucrari inexistente? Cum mai cumpara voturi cu 50 lei?

    Unii prefera sa isi tina localitatile cat mai sarace / cat mai putin dezvoltate.

    00
    • Nu e neapărat vina doar a politicului. E și nivelul nostru de cultură. Eu stau la 3(TREI) km de Arad și satul este la vreo 2 de magistrala de gaz. Canalizare este pe o stradă dar nefuncțională. Acum au început construcția bisericii ortodoxe . Deși avem una la 3 km in comună autoritățile au considerat, după ce au discutat cu sătenii că e musai sa avem și în sat. Gaz nu! Canalizare nici! Biserică trebuie. Că aveau ungurii maică și noi fiind 20 de familii de ortodocși ne era greu să mergem 3 km.

      00
    • Si vina electoratului nu exista?

      00
  18. Ai perfecta dreptate, Vali. Satul bunicilor este la 30 km de Slatina si vreo 7 de Dragasani. Acum 4 ani au ales un primar tanar, din sat, care a bagat apa si anul asta termina si canalizarea. Deja cele trei case vechi de pe strada lor, care erau parasite dupa moartea batranilor, s-au vandut. Au venit familii care nu sunt din sat, doua din afara, una din Slatina, care face zilnic naveta. In plus, multi tineri din sat lucreaza la Slatina la Pirelli. Nu stiu ce salarii au, dar am vazut case ingrijite, iar satul incepe sa arate bine.

    00
  19. Cand aveti timp si chef veniti dinspre brasov prin targoviste.
    Satele de la vale sunt de o tristete crunta raportate la zona.

    00
  20. Stiu o comuna in sud unde si primarul si un consilier au firme cu contract cu un ocol silvic pentru exploatare padure.
    Oare au ei interes sa aduca gaze in comuna?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)