Un cititor observă:
De ceva vreme am treabă prin Ghencea Business Center si am observat un lucru ciudat cu hidrantele de acolo, în speță cu cele de la nivelul 2: furtunele lipsesc cu desăvârșire. Îți trimit niște poze să le vezi.
Ghencea Business Center are totuși 8 nivele și 11.000 mp2, cu 73% din birouri ocupate. Vorbim de oameni, chiar și copii, care au treabă acolo în fiecare zi.
Acum înțeleg de ce unele clădiri pe care le-am vizitat în ultimul timp aveau cutiile hidranților încuiate cu lacăt. Inițial eram WTF!?!? Dar acum are sens.
Cu lacat e bine. Eu am gasit unii cu usa sudata. La CFR. Spuneau aia ca se fura furtunurile si tevile de refulare. Aici vad ca teava de refulare este acolo. Probabil au luat furtunurile angajatii de pe acolo ca sa le foloseasca la hidrantii exteriori. Uda cu ele spatiile verzi. Nu este in regula asta, dar multi o fac.
Ce oameni cretini. Cât costă frate un furtun? Înțeleg ca e mai ieftin furat dar da-o-n mă-sa de treaba! Consecințele acestui mic furt ar putea fi foarte grave. Cât de idiot să fii să nu poți gândi de-aci până acolo?
Surpriza : sunt multi cretini in Romania…e suficient sa te uiti in jur la cum arata lucrurile, ca sa realizezi asta…
Furtun? Ala e scump.
Mie mi-au furat o muscata de pe balconul de la ghena. La modul profesionist, au scos frumos din ghiveci cu tot cu radacina. Ghiveciul nu l-a luat.
Paguba… vreo 7 lei
Mie mi-au furat un casetofon auto cu butoane pentru benzile radio dintr-o Dacia 1300 pe care o restauram cu un prieten. Culmea e că deși mașina era lego prin tot garajul casetofonul nu reușisem să-l dăm jos. Mă bufnește râsul și acum gândindu-mă la cât s-au chinuit proștii cu lanterna să demonteze un șcrep care nu valora nici 50 de lei și că ne-au făcut un serviciu demontându-l de pe mașină.
in Stocolm stau intr-o zona putin mai „rea”. dar cartierul e bun.
Am stat 2 luni plecat din oras, nimeni acasa. Pe terase am: gratar, plante, bocanci, mobila plus alte cacaturi mici. Cam ceva peste 500e. Paguba dupa 2luni? A batut vantu si mi-a dat plasticul de pe canapea si a udat-o
Practic, „ce mare diferenta vs romania”
La noi in spital s-au furat 3 furtune de la hidranti pana s-a enervat asistenta sefa si a pus lacat si a dosit furtunul. Sectie de spital de stat, aflata la parterul cladirii… le-au furat sa ude in solar probabil… te doare mintea.
@ animaloo, să mă scuzi dar prima oară am citit ” a dat plasticul de pe cânepă și a udat-o” și-mi părea rău după bunătate de plantație să fie înecată așa de ploaie!:)))))))))))))
Are și plantație, dar nu de ce crezi tu 😁
nu is un mare fan canepa si pe aici nici nu e cea mai permisa treaba. Dar am rozmarinu, toate 3, neingrijit. Chiriasii astia
si leusteanu spre sa plece frumos la primavara
Trebuie la urdat spatiul verde. Îl aduc ei dacă e ceva :))
Puteau macar sa lase un numar de telefon in loc, eventual cu mentiunea „Vin imediat”
A ratat aproape toate formele de plural corecte
Hidrant – Hidranti
Furtun – Furtunuri
Nivel – Niveluri
In plus copiii „nu e” oameni?
Am inteles cu gramatica, autorul a dat-o de gard. Tu ai extinctor in casa?
Lasă, mă, că și Vali duce un război personal împotriva virgulei, el nu știe cu apoziție intercalată între virgule, cu de-astea.
A făcut și articole de shaming ale… virgulei.
Atât s-a putut.
Cel mai citit (de alții) blogger din RO
@Mihai
Si-n casa (plus detectoare de fum), si-n masina. Multumit?
Nu ca-i țin partea, dar ce plm mai cauți pe aici daca ești atât de înverșunat?
Intri doar la analiza? Cred ca ești sufletul petrecerilor, omul virgula și apoziție intercalata.
Aici e un blog, nu forum academic.
Orice carte citita este un gratar pierdut!
E regretabil daca scrierea corecta se mai cere doar la academie. Eu credeam ca din clasa a III-a.
Hai nu va mai cacați pe voi, ca nu sunteți academicieni, toți greșiți din punct de vedere gramatical la un moment dat.
Eu ma refeream la Honorius ca e total absurd cu comentariul lui despre virgula și apoziție intercalata pe un grup de oameni normali.
E ușor sa dai cu pietre pe internet ca nu știe unu sa pună 3 virgule va bateți părintii ca folosesc î în interiorul cuvântului?
doctori docenți în virgule
Rumbu, nu e treaba ta ca cineva scrie gresit din punct de vedere gramatical. Cum nu e nici treaba mea ca ti-o arzi tu in kur spre exemplu.
Honorius, puteai sa pui si tu un punct dupa ‘impotriva virgulei’, ce-i drept.
Sau punct si virgula.
Sau linia de pauza.
Sau sa scapi de acel ‘el’ dinaintea virgulei.
Din ciclul: „nu mi se poate intampla mie”.
E hidrant furtuneless (sau hoseless, daca doriti)
@vali
Cum se circula la Brasov si imprejurimi? Ajung in seara asta si sa stiu cu cat timp plec mai devreme decat imi zice Waze-ul.
foarte bine. au fost ieri niște copaci căzuți, dar s-au rezolvat.
Minunat. Mersi fain.
Minusurile alea sunt date de Bărbaţii Adevăraţi care intră într-un oraş necunoscut şi preferă să facă ture decât să întrebe pe un localnic pe unde naiba să meargă.
Care este sensul sa spui si fain?
Poti sa spui cumva mersi oribil? mersi naspa?
@Dan
E un fel de „pretty please, with sugar on top”.
>>decât să întrebe pe un localnic
Care iti zice gen faci dreapta la primarie si dupa aia stanga pe dupa spital.
@Dan, tu poţi să te întâlneşti cu ăla care a comentat că nu a folosit pluralul corect şi să vă daţi cap în cap.
Băi nene, cineva vede o chestie naşpa pe undeva că nu este tocmai ok şi scrie despre asta şi se găsesc unii să-i facă analiză pe text. Superiorii pwlii care or să moară cu gramatica în braţe în clădirea care nu are furtunele alea la locul lor.
@Radu… da, corect era „în loc să”. Depinde de noroc şi de localnic
@Shoric
mi se pare o gretosenie adaugarea cuvantului „fain”
o asociez cu mizeria aia de „oameni frumosi”, mi se sterpezesc dintii
Ai de plm cata polemica pentru nimic.
@Dan
Daca vii prin Ardeal ai sa ramai fara dinti. Pentru curiosi, da, se circula foarte ok prin BV si imprejurimi. La Cheia pe serpentine ningea cu spume si am stat vreo 45 de minute din cauza unui tir. In rest all good, am ajuns la timp unde trebuia.
Acu 2 ani a fost un început de incendiu în mall-ul Băneasa. Eram acolo cînd au început sirenele și au venit paznicii să ne roage să ieșim din clădire. Zonă laterală, puțină lume, cîțiva au încercat să iasă pe ușile de evacuare, că erau cel mai aproape. Care s-au dovedit a fi încuiate, a apărut un șef de paznici să le descuie. Faza e interesantă prin contradicția asta, altfel nu a fost nimic la limită, iar ușile alea stăteau încuiate pentru că circula prea multă lume pe acolo, fiind scurtătură între parcare și zona de fast food. Totuși nu-mi dau seama pe cine și cum deranja traficul pietonal respectiv.
La o firma la care am lucrat mai demult aveau toate usile blocate, singurul mod prin care se putea intra si iesi era cu cartela, ca sa poata urmari exact timpul pe care il petrec angajatii in cladire (ca asta nu inseamna ca lucreaza). In caz de incendiu, ziceau ei, sistemul deblocheaza automat toate usile. Daca ia foc fix sistemul… asta e, n-a fost sa fie.
Așa era și unde am lucrat eu. Dar la toate exercițiile dar și la cele câteva incidente reale ușile s-au deblocat fără probleme.
@Skyler: aceste sisteme de siguranta care actioneaza implicit si usile de siguranta sunt construite / configurate in asa fel incat chiar si atunci cand exista o eroare, o defectiune sau un incendiu centrala sa dechida in mod automat usile de siguranta, trapele de desfumare, samd.
Cat despre povestea cu hidrantii semnalata de cititor, intr-adevar este o chestie grava, nu au scuza faptului ca au folosit acele furtunuri la hidrantii din parcare sau pentru spatiul verde avad in vedere ca si acei hidranti trebuie la randul lor trebuie sa fie dotati cu linii de furtun separate, depozitate impreuna cu echipamentul ISU al echipei de interventie desemnata in cadrul respectivului centru.
In plus, exista obligatie legala ca la 6 luni acei hidranti sa fie verificati de catre o firma specializata (functionare si dotare). Data ultimei verificari se marcheaza pe hidrant, nu se vede in poze asa ceva.
Ori unitatea nu a mai vazut un control de la pompieri de ani buni, ori controlul se face doar din birou. Probabil vom afla cu ocazia primului incendiu ce si cum.
Pompierii de birou ies la pensie tot pe la 45 ani ?
@Skyler
De fapt, cînd totul e bine și sistemul este valid tine usile blocate cu niste electromagneți. În caz de incendiu, sau dacă sistemul ”moare” de tot, acestea se pot deschide ca orice ușă normală. Ideea este să nu rămînă deschisă aiurea pentru a evita aportul de aer în caz de flacără.
In mod normal usile de evacuare sunt legate la sistemul de alarma, deschizi una si se porneste alarma, nu sunt folosite si pentru trafic normal. Asa ca pot sa inteleg de ce incuie aia usile pentru ca altfel ar trebui sa evacuezi mall-ul la 2 minute.
Pentru ca in Romania e complicat sa pui niste anunturi si sa dai niste amenzi pentru nerespectare, la noi e mai convenabil sa-i lasi sa moara arsi.
sa speram ca nu ti-a scris doar tie
Mi-am luat recent extinctor. Îmi stă pe creier de câțiva ani, dar aveam senzația că e mult mai mare și mai greu cărabil. Acum mi l-a adus cineva. Când l-am văzut îmi dădeam pumni în cap că nu mi-am mișcat curul în magazin cum e în realitate, că n-aș fi avut probleme să-l car.
E o idee buna sa faci un instructaj daca ai posibilitatea. Sa stii unde il pui – in general langa usa de la iesire, unde evaluezi situatia si decizi daca iesi sau daca te intorci sa stingi focul, sa stii ce are in el si la ce-l folosesti si la ce nu, probabil e d-ala cu pudra si va face o mizerie crunta.
cu pudră, da.
e în holul de la intrare, în care dau aproape toate încăperile apartamentului, dar spre bucătărie, nu spre uşa de la intrare.
Pentru bucatarie e mai utila o patura antiincendiu. Daca ia foc uleiul in tigaie cu extinctorul sunt sanse sa faci mai mult rau.
Deși nu am aprins niciodată în bucătărie ceva ce nu voiam (deși am înnegrit vreo 2 crătiți), nimeni nu poate citi viitorul.
Aveam deja pe listă detector de fum, pun și pătură anti-incendiu.
Din magazine de bricolaj?
Pai sa nu sa fure.
Eu n-am luat niciodata foc, boss.
Și cu ce plm ajută ca e scris pe blog? Acolo există administrație, exista autoritatea care se ocupă cu așa ceva. Nu văd ca ar scrie ca macar a făcut o sesizare pe undeva.
Ajută. Că mai sunt oameni ca mine, care lucrează într-o clădire de birouri destul de mare și nu verific zilnic ce mai fac stingătoarele de incendii. Mă bazez că administrația clădirii n-ar riscă să murim câteva sute. Dar poate ar trebuie să mă uit luni dimineața. Și mă gândesc că nu-s singurul prost care mergea pe încredere în țara asta.
Asta ma întrebam și eu. Mi se pare incomplet mesajul. Am constatat, am facut reclamație, va țin la curent.
Hidrantii au de multe ori lacate la usa.
De asta si mesajul ala frumos “in caz de indendiu spargeti geamul”.
Faptul ca furtinul lipseste de acolo, well shit.
Nu mai spargi si atungi s-a salvat cel putin un geam; asta daca nu crapa de la temperaturile inalte, cand ajunge focul la el.
Furtunele sau furtunurile? Care e forma corecta?
Intreb pentru un prieten.
Furtunile. Un furtun, doi furtuni.
Mai dati-va-n plm de pretiosi ca nu poti discuta nimic fara sa apara politia gramaticii.
Când îţi arde casa nu prea te mai interesează dacă pompierii se exprimă corect gramatical.
– Adu bă furtunele alea de tip B nu alea de tip C.
– Ăăă, domnu’ pompier, vezi că zice corect furtunuri, da ?
@Radu daaaaaaaaa, o ard grammar nazi pe net si si-o ard in cur in viata reala.
baetzy de baetzy
@Vlad cam ai o obsesie pentru barbatii care fac sex anal… nu insinuez nimic
Decat se ne certam,…mai bine-un cantec vesel.
Ca persoana cu eterne greseli de tastare, de scriere si de exprimare de p-aici vin si eu sa zic un secret:
Unii oameni mai si scriu dand din taste fara sa reciteasca dupa, cam la aceeasi viteza cu care ar vorbi liber,
Din cauza asta iese o exprimare putin mai la James Joyce asa… pentru ca vorbit liber…wink wink….
Pentru ca genul asta de interactiune online e ce-a mai ramas din agora si din metoda socratica. Nimeni nu vine aici sa faca literatura ci sa-si testeze opiniile in fata celorlalti, intr-o bucata de piata unde se strang aia cu care ar vrea el sa discute.
Aci la dugheana cu topoare nu sub copacul facebook unde stau la umbra antivaxerii si Sosoaca.
Doar ca face asta de obicei pe banii lui in timp ce lucreaza si are si altele pe cap.
Daca toata lumea ar sta sa faca verificari gramaticale, ortografie si ortoepie ar fi mai putin informatie schimbata, si agora mai pustie….intelegeti voi.
De acord ca intr-o lume ideala…e, aia e , nu suntem intr-o lume ideala da-o dracu’
Sau, de ce nu, si zic asta doar ca o idee, sa nu ma injurati, am putea profita toti de aceste corecturi sa mai invatam cate ceva. Nu suntem toti scriitori, nu ne-a placut tuturor limba romana in scoala, e ceva normal sa mai gresim, dar de ce ne suparam cand ne trage cineva atentia?
>>dar de ce ne suparam cand ne trage cineva atentia?
Pentru ca subiectul discutat e mult mai important decat gramatica, si postarile inadecvatilor cu cucul mic si gramatica perfecta sunt zgomot si deranjeaza.
Bănuiesc că v-a plăcut intervenția lui Daniel Ghiță în Parlament.
Asta fiindcă vă căcați atât pe voi că a făcut cineva mai sus o observație corectă referitor la exprimarea unora în scris. Da mă, toți facem greșeli din când în când dar e de porc să le faci și să nu ți le asumi. Nu vă contestă nimeni celelalte (presupuse) calități.
Dacă la chestii d-astea mărunte vă e greu la altele mai importante cum v-o fi?
Pentru cei care nu înțeleg: asumare nu înseamnă „da mă, am greșit DAR și voi greșiți”.
În 1989 eram pompier la Sighetu Marmaţiei şi făceam lunar diverse aplicaţii pe la întreprinderele din zonă cu risc de incendiu mare, combinat de prelucrare a lemnului, fabrică de păine… În aceste simulări ofiţerii verificau hidranţii dacă sunt funcţionali şi alte chestii după care se dădea ordin : Foc în secţia de lăcuire şi trebuia să ducem maşinile şi înşirate furtunele până în zona unde era „incendiul”.
Nu ştiu, se mai fac astfel de simulări de către pompieri ? sau era atunci o practică proastă şi abuza de noi Ministerul de Interne că eram militari în termen şi aveam o soldă de 100 de lei pe lună.
Daca nu ia foc nu ai nevoie de furtun
Trece omul zilnic pe langa hidrant si la un moment dat il loveste: Ba, ce misto ar creste zarzavaturile alea ale lui bunicu’ daca le-as uda cu furtunul … de la hidrant!
Si sta, vreo 2 zile sa studieze locul, daca e vreo camera, daca e vreun paznic. Si-apoi PAC! il ia. Si cum o nenorocire nu vine cand te-astepti se-ntalneste cu colegu’.
-Ce-ai acolo colega?
Sa-i zica, sa nu-i zica, sigur se prinde. Mai bine-i zice si scapa ieftin ca oricum colegul e baiat bun si nu te toarna. (cine se-aseamana se-aduna!)
– Uite-am luat ceva pentru bunelu, la tara, ca stii, e greu la batranete si nu mai poate sa care apa cu galeata de la fantana.
Si colegu’ face ochii cat cepele. El cum de nu s-a gandit, ca si lui i-ar face folos un furtun si chiar si-o teava d-aia n-ar strica.
Si-asa dispare al doilea furtun.
Al treilea cand trece pe langa hidranti si observa ca le-a disparut furtunul (de multe ori chiar aia care le-au luat atrag atentia: Uite, ba! ce nesimtiti? au furat furtunul de incendiu.) se gandeste ca oricum e sat fara caini si ca nu strica sa plece si el cu un furtun, sigur ia pe el 200lei in targ la valea cascadelor si vine si 1mai si-ar merge un picnic cu ceafa/mici si niste bere d-aia buna ca de neumarkt s-a saturat.