De câteva zile se întâmplă ceva ce a început ca o glumă și poate sfârși ca un vis urât pentru foarte mulți isteți.
Povestea pe scurt: Gamestop, o companie care vinde jocuri prin magazine fizice și nu o ducea prea bine, a anunțat o reorganizare și numirea la conducere a 3 oameni noi, dintre care unul care se pricepe foarte bine la jocuri. Câteva fonduri de investiții au pariat împotriva acestui plan de reorganizare, printr-un procedeu prin care împrumută acțiunile deținute la compania asta de la unii care le dețin, a se juca cu ele, urmând a-i recompensa în funcție de cum merge treaba. Ca o comparație grosieră, e ca și cum ai împrumuta un aparat de cules nuci și i-ai da proprietarului o parte din ce ai cules. Procedeul e complet legal după legile americane (se numește short sell).
Pe fir au intrat niște oameni cărora le place să joace la bursă, adunați pe subredditul r/Wallstreetbets, care, profitând de faptul că fondurile de investiții trebuie să anunțe schema asta în declarațiile fiscale, au pariat împotriva lor și au început să tranzacționeze acțiunile Gamestop, pentru a forța fondurile să le cumpere la preț mare.
Prețul e acum mărit de vreo 10 ori, și fondurile astea sunt un pic în găleată.
Detalii aici, aici, aici și aici.
Povestea e o palmă imensă dată Wall Street, care sunt văzuți ca niște rechini mizerabili, care fac bani din falimente și șomaj, urmând a fi despăgubiți de stat dacă pierd bani, dar și televiziunilor, care îi cocoloșesc excesiv pe managerii fondurilor.
De data asta au dat o palma unora care merita, dar acum ca metoda e dovedita va urma cat de curand si o palma data unora care nu merita. Mob justice nu e o idee buna, n-a fost niciodata.
Cica e legal ce au facut, desi imoral (suna cunoscut?). Oamenii aia nu sunt o organizatie, nu ii obliga nimeni sa vanda/cumpere actiuni, si daca ar fi sa fie urmariti de justitie, cineva estima ca ar cam 2.4 milioane. Deci greu cu asta.
Nu sunt sigur cat de legal e dar nu asta era idea mea. Zic doar ca nu ar trebui sa aplaudam asa ceva sau daca o facem sa fim mai retinuti, asa, pe sub masa.
Repet, de data asta au fttut niste paraziti ai capitalismului, hedge funds nu fac decat sa multiplice banii investitorilor la bursa fara sa contribuie cu nimic la dezvoltare.
@Radu
Hmmm, poate sunt batut in cap, dar fondul de investitii la care mai pui din cand in cand din economii, nu e cam acelasi lucru? Nu ma pricep foarte tare.
As zice ca e cam acelasi lucru, doar ca la hedge funds sunt banii miliardarilor, nu sunt publice si nu sunt asa de regulate si nu au parte de publicitate si atentie. Hedge funds sunt cele care fac miscari de genul asta, de a manipula bursa in limitele legalitatii chiar daca consecinta e un faliment sau doua. Fondurile de investitii nu prea fac asta pentru ca ar atrage prea multa atentie negativa.
D-aia zic, daca da faliment un hedge fund pentru ca niste redditi s-au organizat sa-l dea jos, nici o paguba. Dar daca fac asta unui fond de investitii sau unei companii, niste oameni vor suferi cu adevarat.
cum pot cumpara stocks in ue, cat mai safe?
stiu ca unele banci au inapp asa ceva insa nu la a mea(momentan)
revolut pare la fel de safe ca etoro care pare cam atat de safe cat e un dealer, dar exista ceva mai safe?
Văd pe Reddit niște screenshoturi de ți se ridică părul. Profit 7 milioane de dolari, profit 11 milioane… Jesus.
Uită-te la Cash Total, ăia sunt lichizii disponibili pentru mofturile personale.
Pe aia ii are cash in momentul asta.. dar probabil si cele 2 pozitii ar putea fi transformate usor in cash.
Degenerates united!
Acest om cunoaste
Era retards nu degenerates
gamestop karma
DeepFuckingValue era pe long calls din 2019 pe GME, a strans din fund 18 luni. A pornit cu $50K si acum are $22M. Si inca mai strange din fund :))
Tipul e legenda deja iar daca iese sub 10 mil din afacerea asta, este cel mai prost din curtea scolii, dar slabe sanse, ca multe le-a cumparat cu stop-loss si ieri zicea pe discord ca are 3 stop loss-uri pe diferite.
Despre /u/DeepFuckingValue vor citi copiii nostri in cartile de economie.
probabil ca si alte fonduri calaresc valul asta si asa fac si bani si mai scapa si de concurenta!
Specula si tiparirea de bani or sa fie buturuga care rastoarna capitalismul. Ce rahat o veni dupa imi e teama sa ma gandesc, dar sistemul actual nu e sustenabil si nu are nici o legatura cu regulile naturale ale economiei care au functionat zeci de mii de ani, de la primele trocuri.
E ridicol sa poti sa tiparesti 400 de miliarde de euro dintr-o singura semnatura, cand sunt companii gigant care produc lucruri tangibile de mai mult de 100 de ani si nu au ajuns la un sfert din valoarea asta. Adica semnatura unui birocrat intr-o secunda valoreaza mai mult decat munca a 10.000 de oameni timp de 100 de ani, resurse scoase din pamant, fabrici de prelucrare, cercetare, distributie, etc. Unde e logica?
Devalorizarea averilor celor mici si medii ca sa stea linistiti in jug.
zici tu ceva acolo da’ capitalism nu mai e de minim douăj de ani
„Wall Street… rechini mizerabili, care fac bani din falimente și șomaj, urmând a fi despăgubiți de stat dacă pierd bani”
Ce mă? Unu la mînă, cine e „Wall Street” ăștia? Au cod fiscal? Sau îs pe persoană fizică? A nu? Paragrafu’ ăla e doar așa, să sune pompos la fraierii din România? Atunci bine.
Și apoi, care stat despăgubește pe aceșți nu-știm-cine-îs-ei-dar-le-zicem-generic-volstrit? Vanuatu? Djidjikistanu’ de Coastă? A, nu e cazul, e doar altă aberație scrisă în goana după senzațional? Ce bine, mă speriasem degeaba.
Pe bune acum Vali, analize de genul ăsta îs bune la casa omului, dar uneori la concluzii sari calu’ ș’apoi patinezi pe gheață. Dacă ziceai doar că asta e o lecție pentru fondurile X, Y și Z era destul. Eventual și cu observația că acei „oameni cărora le place să parieze la bursă…. și care… au pariat împotriva lor și au început să tranzacționeze acțiunile Gamestop” ca să facă așa ceva au îngropat o tonă de bani (nu poate face așa ceva orice gașcă de Dorei de pe Reddit), bani care odată îngropați riscau să fie pierduți dacă pariul lor cu manipulat bursa nu reușea. Cum era aia cu nu te juca pe bursă decît cu ce îți permiți să pierzi.
@L vezi la criza din 2008 cine a despagubit pe cine, si cine a avut cu adevarat de suferit atunci. Baga vrajeala asta corporatista in alta parte.
Si se castiga bine pe Wall Street? Te-a lovit in plin „rechini mizerabili”. Bursa a fost un lucru bun la inceput cand vroiai sa investesti in ceva care avea potential si vroiai sa il vezi dezvoltat: Kickstarter today (si alte platforme de genul). Bursa de azi e doar o jucarie pentru o oameni care nu stiu ce sa mai faca cu banii.
@Zarax În criza din 2008 nu au fost despăgubite decît niște bănci, că așa a considerat statul ăla că sînt too big to fail. Sub nici o formă nu a despăgubit statul niște cocleți de fonduri de investiții care concurează unul cu altul care manipulează mai abitir bursa, cum e cazul de față.
Insinuarea asta subtilă că ce e descris/analizat în articol ar semăna cu ce-a fost atunci e patetică (deși poate convige pe unii care habar nu au cu ce se manîncă bursa – huo pe ei maică, că ne-au furat bonurile de masă).
Și „decât niște bani” alea ce făceau cu banii mai exact? Îi țineau sub saltea?
@L decât degrabă sa te uiți la The Big Short sa vezi cum nu au manipulat nimic ăilalți cocleți.
Mă, toți ăștia de tot o dați cu criza din 2008-2009. NU are nici o legătură. În 2008 a fost o bulă de vîndut și revîndut case tot mai scump, exploatînd găurile din legile/reglementăile băncilor, care a permis oricui rupt de foame să ia un credit (peste ce putea suporta/returna).
Aici niște speculatori o trag altor speculatori, în limitele și regulilor bursei. Nothing to see here, move along. O descriere mai pe băbește am găsit aici https://catalinx.ro/wordpress/?p=19082.
Eu înțeleg că unii dintre voi au tot felul de frici și griji, dar vorbiți de alte chestii decît cele din cazul de față. Da, am văzut The big short. Da, ar trebui clar reglementat orice domeniu financiar/fintech. Dar deocamdată cazul discutat pare că merge fix în cadrul și respectînd regulile stabilite dinainte, nu sare nimeni gardu’. O să-și ia hedge fundu’ ăla multă muie și aia e. De la asta la a se da niște Dorei cu curu’ de pămînt în România e distanță imensă.
Singura chestie pozitivă aici e că Dorel și cu Maricia, mînați de curiozitate, ar putea* afla cum funcționează niște mecanismele financiare. Ar putea, pen’că o să sugă la o „sursă” de informații care o să le-o dea gata rumegată, exploatîndu-le fricile și temerile, ținîndu-i de fapt în continuare în beznă și evul mediu (fix cum fac comentatorii la threadul ăsta).
@Nico Marș înapoi la școală și începe cu gramatica limbii române, zise unguru’.
Ar fi putut cineva din Romania sa faca ce au facut aia de pe wsb? Si sa se „imbogateasca” dupa? Sau chestia asta a fost valabila doar in America? Intreb ca nu ma pricep la chestiile astea si eram curios. Si apropo de asta, nu e riscant sa joci la bursa in felul asta? Cu toate informațiile pe care le ai.
E riscant cum a jucat Hedge Fund-ul ala care a si pierdut multi bani, Melvin Capital parca.
Pentru grupul de pe reddit, care E multi, riscul e mic, pentru ca fiecare a contribuit cate putin.
Aici explica cineva, mult mai bine decat as putea eu, cum functioneaza mecanismul folosit de Melvin Capital, cu cum i-au prins cu „dick in the cookie jar” cei de pe reddit.
https://www.youtube.com/watch?v=4EUbJcGoYQ4
Este riscant,dar high risk, high return.
Riscul era pentru investitorii WSB sa piarda banii care i-au dat pe actiuni. Ai cumparat 10 actiuni la 10 $ cursul, poti pierde maxim 100 $ daca cursul ajunge la (aproape) 0 sau daca compania da faliment.
Pentru sacalii din Wall Street, care au facut short pe GME (Gamestop) riscul este altul, tinzand spre infinit. Cand faci short, te imprumuti cu actiuni pe care le vinzi la cursul curent, sperand ca in viitor cursul va scadea, deci le vei cumpara mai ieftin atunci ca sa inchizi imprumutul.
Problema e ca acest curs poate creste la infinit, deci pierderea poate fi infinita. Plus sacalii trebuie sa plateasca si dobanda pana reusesc sa-si inchida pozitiile. Si trebuie sa aiba de la cine sa cumpere actiunile, ceea ce e o problema cand toti tin actiunile, vazand ca tot creste cursul.
Pe scurt, e o lectie data lacomiei si imporalitatii sacalilor din Wall Street, care profita de pe urma distrugerii unor companii si de pe urma ignorantei investitorilor mici.
@Dragos Aha. Dar sa stii la ce te bagi si sa iti permiti eventuale pierderi. Am tot vazut discutii si chiar reclame despre investitii la bursa. Am mai citit si eu una, alta si pare a fi chiar si la moda, oarecum, sa faci asta.
@tyrion Interesant. Oricum, din cate observ eu toata treaba cu stock market e foarte flexibila, daca pot spune asa si multe lucruri se pot schimba in fiecare secunda. Deci e si un joc de noroc intr-un fel.
A incercat Catu la criza din 2008 sa faca ceva cu leul… si-a luat un bobarnac de la BNR si acum e prim ministru.
@costelush. Catu nu doar a incercat. Catu a reusit. A fost absolut imoral ce a facut, respectiv a dus cursul pe euro in piata la 3.5 cand in mod normal era 4.5- 4.7. Tariceanu, un idiot notoriu facuse in asa fel incat BNR nu avea metode sa intervina asa ca ei au transmis in piata niste informatii ca pentru niste domni. Ori Catu este orice, dar nu domn si a facut fix ce isi dorea. Efectul: toate creditele alea imense luate pentru niste case mult supraevaluate, credite ce au ajus apoi o povara imensa pentru multi fraieri.
Ce nu a prins Catu atunci: Isarescu urma sa mai stea mult si bine in functie si 2. Isarescu este cel ca da ok-ul pentru toti oamenii care conteaza din boardul bancilor ce actioneaza in Romania. Asa ca dl Catu nu a mai avut intrare niciodata in banci, si cred ca nu o sa aiba cat timp e Isarescu la BNR, pentru ca toate pozitiile din banci sunt pe mandat limitat si, periodic ai nevoie de aprobarea lui Isarescu ca sa lucrezi.
Cel mai tare e ca am vazut „influensari” din astia de personalfinance pe tiktok/insta vorbind despre GME, BB, PLTR si faceau baietii TA acolo, trageau linii, explicau ei doct acolo tot felul de chestii dar nici o pomeneala despre wallstreetbets. Si stau si ma gandesc cati ținători-de-pungi or sa ramana cu buza umflata ca s-au uitat la un lache pe internet si le-a zis el sa isi puna trading121 si sa HODL GME.
pai deja romanasii sunt obijnuiti. nu era moldoveanu ala ilie buhai sau cum ii zicea ?
la un moment dat ‘vindea’ gogosi fraierilor, si cred ca mai sunt si altii, parca am vazut si la buhnici unii care sau dau docti cu stocktrading sau crypto trading desi acolo parca se limiteaza la ce spun, nu stiu exact la ce fac reclama ca n-am destul zahar pentru amaru ala de buhunici
1. Nu e nici o magie, short-selling / vanzarea in lipsa exista pe multe piete suficient de sofisticate. Faptul ca noi nu o avem aici in Romania sau ca nu prea stie lumea de asemenea instrumente financiare e alta discutie.
2. Speculatorii au un rol foarte util in piete: sa vada un dezechilibru si sa actioneze in directia corectiei, sa puna degetul pe rana mai repede daca vreti (asta pe langa faptul ca de multe ori asigura lichiditate). Acestea fiind zise, in povestea asta nu exista aia buni si aia rai… sunt oameni adulti care au o teza si, dupa cum s-ar zice, they put the money where their mouth is.
Cand faci short pe mai mult de 100% din actiunile existente, ce poate fi sau nu ilegal, parerile legale fiind impartite si detaliile nefiind publice in cazul GME, adica imprumuti mai multe actiuni decat exista, deja cred ca cu greu poti zice ca se corecteaza un echilibru. Este pur si simplu o metoda de a face bani, cu efectul secundar de distrugere a unei companii.
Short selling-ul ca instrument este absolut vital intr-o piata normala, asa poti transmite un semnal de corectie cand e ceva in neregula. In acelasi timp, a putea avea pozitii short peste free float-ul unei companii este o mizerie, de acord, dar pentru a rezolva asta ar trebui sa existe reglementare care sa fie facuta de unii care se pricep, nu de un puhoi de oameni care striga impotriva unor lucruri pe care nu le inteleg… bag de seama ca tensiunile din strada ajung si in pietele financiare, banui ca era doar o chestiune de timp pana sa ajungem aici .
plm toata piata asta de ‘real time stock trading’ e o mare pacaleala, practic cum mai spunea cineva pe aici; nu creezi nici un fel de plus valoare, daca ma gandesc chiar stergi din valoare, dar ce conteaza nici un sistem nu e perfect, pana om ajunge sa traim cum ne dicteaza AI-ul spre fericirea noastra si a celor din jur mai avem de mancat mamaliga si trecut prin crize economice
NIX, cu gentilete iti spun ca vorbesti prostii… bineinteles ca aduce valoare: piata de capital, la baza ei, dupa cum ii spune si numele cauta sa aloce capital acolo unde este nevoie de el. Poate parea ceva simplu, dar este vital intr-o economie functionala: sa muti bani rapid catre domeniile care functioneaza si sa le ignori pe cele care nu… la esenta, astea sunt lucruri pozitive. Ca si-au bagat statele si bogatanii nasul (prin lobby) e alta mancare de peste.
vai, sistemul e perfect dar e pacalit de natura umana. Unde am mai auzit asta? Poate la discutiile despre comunism:)
@silviu, nu boss, nu trebuie sa-mi explice nici un einstein cum se invarte pamantul, stiu f bine ce spun, orice sistem pana in momentul de fata e tot unul de ‘criza’, ‘provizoriu’ poate nici nu s-ar putea altfel insa valoarea aia creata e pierduta in alte feluri, ce iei pe mere dai pe pere, e mai bun decat nimic, e mai bun decat comunism dar nu e mai bun decat ce ar trebui sa fie, oricum e teza de doctorat sa explici asa ceva..
Daca e asa prost sistemul asta, poate imi explici cum de unii din nepotii mei, din familii simple, ai caror parinti nu au facultate, isi permit sa le cumpere lor tona de jucarii si bunataturi si eu, cu mama medic si tata inginer, tin minte o copilarie foarte austera prin anii ’90. Poate imi explici si de ce, procentual vorbind, probabil ca avem cel mai mic grad de saracie la nivel global din epoca moderna (fapt ce e intarit de statistici si documentari). Deci nici vorba sa vina criza si sa stearga ceva (apropos, romanul mediu o duce, statistic vorbind, mult mai bine decat in 2007-2008, chiar si dupa un an ca 2020).
Nu, sistemul capitalist aloca resursele intr-o maniera OK, are nevoie de stat sa ii dea peste mana din cand in cand (uneori mai des, alteori mai rar), dar in principiu e OK. Acum va aprea mentiunea „dar China, eh, eh, eh?” China are un grad total de indatorare comparabil sau peste Statele Unite si multe tari europene, au tona de bule prin economia lor, cautati sa cititi despre problema shadow banking-ului in China. Si daca vi se pare OK sa vezi oameni executati fiindca au vorbit impotriva Partidului si ca e bine sa ai o mana de fier, ei bine, cred ca avem valori complet diferite si poate nu pretuiti cum trebuie libertatea pe care o aveti .
Eu sunt curios cat de repede o sa se bage o lege care sa interzica astfel de practici
Lege care sa iti interzica sa cumperi actiuni?
Lege care sa va interzica, tie si prietenilor tai, sa cumparati actiuni?
Lege care sa interzica short sell-ul?
De ce?
Macar legea care interzice pariurile de orice fel la bursa… aia trebuia din 2008…
Si alcoolul e bun daca nu faci abuz. E interzis sa bei 3 sticle de vodca? Nu. Dar nu e recomandat.
La fel si cu hedge fund-urile. E interzis sa te expui pe short cu 138% float shares? Nu. Dar nu e recomandat.
Foarte buna comparatia, doar ca daca se imbata toti miliardarii lumii, nu afecteaza cu nimic populatia de rand, in schimb daca se plictisesc si pariaza ei miliarde la bursa pe ce au chef, rezultatele sunt un pic diferite.
Ori trolati ori nu v-ati prins unde batea @adi. Daca se ingroasa gluma si se mai repeta treaba asta si altadata, se strang baietii cu bani si fac niste lobby sa se introduca legea X. Nu conteaza logica, conteaza daca sunt capabili sa cotizeze suficient cat sa se miste lucruri. Captain Obvious flies away.
Adică o lege care să facă ce? Să pună monopol pe cumpăratul de acțiuni? Pot da tot felul de licențe, să nu mai poți cumpăra decât prin anumite companii, dar este cam utopic. Toată lumea are dreptul de a cumpăra. Social Media, internetul a făcut ca mulți din afara sistemului să aibă acces la diferite informații.
Când apăruseră blogurile etc, multe publicații, reviste au pierdut cititori, bani, reclame etc. La fel au pierdut televiziunile din audiență, dar s-au redresat și au intrat și ei toți în online, dar cu mai multă concurență decât înainte când aveau un fel de monopol, spart de internet. Să vedem cum se vor repoziționa cei cu fondurile acestea, dar mă bucur că mai fac bani și alții, dintre cei mulți.
O lege care să împiedice așa ceva nu va fi agreată chiar de către fonduri pentru că trebuie să se aplice tuturor participanților la bursă inclusiv lor.
Problema e că au fost scurtcircuitați de niște oameni din afara sistemului și nu se așteptau la asta.
Dacă fondurile declară falimentul și nu mai răscumpără acțiunile acestea vor ajunge rapid la valoarea normală (posibil puțin sub valoarea la care au fost cumpărate inițial) iar cei care le dețin s-ar putea să iasă în pierdere dar fără aș-i pierde slujba și orice șansă de angajare în viitor. Dacă ar fi fost scurtcircuitați de alt fond și declarau faliment traderul care ar fi făcut asta ar fi fost dat afară pe motiv că a adus pierderi companiei și cu greu ar mai fi găsit loc de muncă în domeniu.
Pentru cei ce întreabă ce se poate face, pot să bage o lege care să te împiedice să tranzacționezi dacă nu ai de exemplu 100.000$ în cont.
De exemplu, tu ca cetățean UE nu poți cumpăra ETF american decât dacă îndeplinești a niște condiții, ai vreo 500000$ în cont.
Trebuie să cumperi ETF european.
Stupid, pentru că poți cumpăra stocks americane.
Hedge Fund-urile sunt cei mai jegosi jucatori pe piata financiara in momentul de fata, fac de ras bancile acum (care sunt extrem de regulated dupa 2008). Word.
Toata povestea asta va fi studiata in manuale in cativa ani, pentru ca e definitia „black swan” event, si da peste cap toti algoritmii quantilor din ws. Pe de-o parte arata partile mai urate ale sistemului, pe de alta parte e posibil sa apara instrumente de protectie pe viitor.
De bifat si influenta pe care o are elon pe twitter, acum cateva saptamani le-a picat serverele la signal, acum a dat un tweet si iar a sarit GME. Omul are o raca veche cu shorterii de pe ws, si nu-l doare mana sa tasteze un tweet. How do you like them apples?
Partea mai putin fericita e ca acum castiga baietii buni (sau cel putin pierd aia rai), dar pe viitor e posibil sa tot apara scheme clasice de pump and dump pe modelul #wediditreddit, si sa piarda fix astia care-s acum in al noualea cer, si se gandesc ca se pricep. In realitate mai nimeni nu se pricepe la bursa, something something 95% din brokeri nu bat s&p500 pe 15+ani.
Treaba a mers cam asa:
– hedge funds au imprumutat actiuni pentru o perioada x de timp, timp dupa care trebuie sa le inapoieze.
– hedge funds se bazau pe ideea ca actiunile o sa-si piarda din valoare, asa ca le-au vandut, planul fiind sa le cumpere mai ieftin inainte de momentul in care trebuiau sa le returneze
– niste baieti de pe reddit s-au apucat sa cumpere actiuni, ceea ce le-a crescut valoarea
– hedge funds s-au trezit ca trebuie sa cumpere actiuni la preturi mai mari decat alea la care au vandut, astfel pierzand bani
Au speculat si au pierdut, acum se plang. Lame
tariceni
O mare parte din cei de pe r/wsb au cumpărat de fapt opțiuni (call options) în loc să cumpere efectiv acțiunile GME. Pe scurt, opțiunile astea le dau dreptul, dar nu obligația, să cumpere acțiuni GME în viitor, la un preț stabilit prin contract, evident unul mai mic decât e acum.
Sar peste întrebarea „de ce ai vrea să cumperi calls în loc să cumperi acțiunea” că nu e loc.
Chestia e că există alți speculatori care le-au vândut aceste opțiuni celor de pe r/wsb. Iar oamenii ăștia, ca să se protejeze exact împotriva scenariilor ca cel de față, au cumpărat concomitent acțiuni GME, ca să aibă de unde să vândă dacă opțiunile de call se execută în viitor.
Nu putem ști sigur, dar pun pariu că cei care vând opțiuni au cumpărat cel puțin la fel de multe acțiuni ca și ăia de pe wsb. Iar la un moment dat aceste acțiuni se vor cere vândute…
Da, dar intrebarea e daca se vor vinde inainte sau dupa ce fondul cu pricina da ortul popii. Ale scopul se pare.
Nu cunosc bursa prea mult, dar ma intreb ce se va intampla dupa zilele astea? Daca acel hedge fund o sa dea faliment sau nu, nu ma intereseaza, insa GameStop e o companie in declin, de cand majoritatea jocurilor se vand online, asa ca nu vad niciun avantaj sa ai actiuni la ei.
Cand se va aseza praful dupa tot circul asta, cativa or sa iasa de acolo cu buzunarele doldora de bani si restul lumii o sa isi fi pierdut toate economiile.
Sa imi spuneti daca gresesc aici, dar optiunile astea ori se vor executa in viitor si o sa aiba oamenii niste actiuni umflate artificial la o companie care se duce pe rapa, ori o sa expire, pentru ca nu mai are nimeni interes sa le cumpere de la ei din acelasi motiv spus mai sus. Atat de mult isi doresc oamenii sa falimenteze niste bogatani pe care nu i-au intalnit incat isi baga banii lor proprii in distractia asta?
E ceva ce nu inteleg aici?
Ce parte din robinhood nu e clară?
@Skyler, asta se va intampla doar in cazul in care fondurile respective aleg sa nu rascumpere actiunile si sa declare falimentul.
Daca fondurile isi pot permite pierderea si rascumpara actiunile la preturile umflate de acum, pierderea va fi in spinarea lor. Cei care le-au vandut actiunile pentru short isi vor primi acelasi numar de actiuni, indiferent de valoare. Oricum ei nu aveau de gand sa vanda.
Am văzut și eu ce se întâmplă dar totuși mi se pare o bulă gen bitcoin așa că nu mi-am băgat nasul :)).
Nu zic că mi-ar fi stricat un +9000 dolari :)), dar dacă nu prinzi trenul și informațiile când trebuie este posibil să intri in gaura
never ride the hype train de frica ca pierzi ceva (FOMO), amuzantii de pe wallstreetbets nu au scor grozav, toti ei erau cu short la tesla acum cativa ani si tot acolo erau povestile cu ramasi faliti din robin hood.
@alxzen nu confunda r/wallstreetbets cu r/invest. wsb-ul merge pe allin pe options, totul sau nimic. Pierd de 10 ori, dar si cand le iese.
nu confund nimic
rechini mizerabili, care fac bani din falimente și șomaj – e un pic de adevar aici da nu complet/ mai mult sanitari sau lupi decat rechini.
Gasesc aceasta afirmatie drept jignitoare la adresa lupilor sau rechinilor.
Azi cresc, maine e macelul, de luni e dumnezeu cu mila. 30@82$
Am crezut ca azi e joi… Rectific. Azi si maine cresc…
Ce mi s-a părut fascinant e că există mai multe acțiuni „shorted” decât sunt acțiuni în total. Cum e legal așa ceva nu-mi explic. Poate SEC-ul ar trebui să umble puțin la regulile alea în loc să-i întrebe pe băieții de pe Reddit de căciulă.
Pentru ca nu sunt „actiuni shorted” sunt contacte care iti dau dreptul sa vinzi. Logic ca pot fi mai multe comenzi ca actiuni, da mecanismul de reglare face parte din sistem si acum in vezi in actiune.
Devine absurd de scump sa executi contractul (pierzi bani).
Brokerii permit clienților să își pună acțiunile pe care le dețin la dispoziția celor care vor să le împrumute, în schimbul unui comision. Pe principiul asta functionează short selling-ul.
Si atunci poți avea o acțiune detinută de A, care i-o împrumută lui B, care o vinde imediat (short sell) lui C, care i-o împrumută lui D și tot așa.
se vorbea de cateva saptamani pe wsb de un short squeeze iminent, multi au deschis pozitii intre 12 si 25 dolari pe actiune…. eu n-am crezut in Gamestop ca model de afaceri, asa ca m-am abtinut
am 10 actiuni luate mai mult din fomo la un pret mediu de $80 si desi am facut cateva mii (se tranzactioneaza acum la +$300), imi vine sa ma tai pe vene cand vad cat au facut altii
Adevarul e ca de un an/doi toata omenirea a pierdut contactul cu realitatea. Cred ca ne indreptam spre o criza muuuuuult mai dezastruasa decat in 30′.
Nu cred ca este cazul. Dupa ultima criza din 2008 toate statele au stabilit tot felul de masuri de control pentru a evita o criza economica ce ar afecta toata economia. Da, este posibil sa avem o criza mai mult sociala unde sa fie afectate cateva categorii de oameni care vor avea din ce in ce mai putin de lucru.
Dar la nivel macroeconomic, sistemele de protectie isi fac treaba.
Exemplu: toata perioada asta de pandemie in care timp de aproape 1 an de zile au fost inchise aproape jumatate dintre industrii nu a afectat decat marginal economia tarilor.
LAter edit: a aparatu mai tarziu, mult mai tarziu. Sa inteleg ca acele comentarii cu url in ele sunt aprobate manual?
e posibil să fie un filtru pe „reddit”, dar nu sunt sigur.
Man, din proprie experiență pot să zic că toate comentariile cu link apar după 2-3 ore.
Dacă nu e setat de tine atunci o fi vreo măsură de securitate automată.
E păcat, eu cel puțin nu mai dau linkuri la nimic aici pentru că știu că până apar trece ziua.
pe bune? eu fiind non stop călare e blog.
Nah, mai iei și tu o pauză, doar nu-ți bâzâie telu le fiecare link din comments.
Deja unii cer bailout https://pasteboard.co/JLB4dtP.jpg
Daca vine cineva cu bailoutul (pana acum s-au ajutat prieteneste intre ei cu cateva miliarde), acel cineva se PISA cu JET pe tot poporul jucator la bursa/american si o sa iasa tambalau mare de tot.
Una e sa scoti bancile din cacat ca mai dau un credit, mai o dobanda la un depozit, se fac ca ajuta economia si alta e sa bailout hedgefunds care sunt „rechinii” aia care n-au mama si tata si sunt blamati de toata lumea.
O sa iasa urat daca fondurile alea sunt salvate IAR de guvern (cu banii oamenilor). „Scandalul” asta a devenit extrem de popular. Iar ce a facut aplicatia Robinhood (a interzis oamenilor sa cumpere actiunile Gamestop / Nokia / AMC) e cea mai buna promovare posibila.
@Zarax, cam da. Daca pui linkuri, acel comentariu intra in moderare.
Sa-mi bag picioarele daca inteleg cum ai putut sa explici o metoda simpla de „short” ca fiind un instrument atat de complex.
Bun, si eu acum ce fac? Cumpar sau nu actiuni? Bitcoinul l-am pierdut, daca-l pierd si p-asta, cum mai ajung milionar? :((
Cristian, daca vezi mesajul asta pe 4 ianuarie 2021, baga toti banii in GME si hodl. Semnat, Skyler din viitor.
Se pare ca metodele astea de facut bani multi rapid nu sunt pentru tine
Daca iti pui intrebarea asta iti recomand sa stai cuminte in banca ta.
Cand ajunge la plebe hypeul deja stii ca esti in bula.
Imoralitatea/semi-ilegalitatea la hedge funds nu e ca faceau short-uri masive, e ca le promovau pe toate canalele media posibile pentru a crea „bank-runs”. Acum s-au ars masiv, nu pentru ca au pierdut miliarde, ci pentru ca pe viitor au pierdut capacitatea si curajul de a mai crea `domino-uri` . De aia este asa vitriol CNBC fata de retail-traders, ca i-au distrus un business model.
Asta e genul de povesti care trimit fraierii cu cateva mii de euro in buzunar la tocat banii degeaba.
O sa apara un reglaj dupa faza asta….in sensul ca o sa ii scurtcircuiteze altii pe hyperi prin alte metode…si nu o sa mai fie rentabil modelul.
Volatilitate mare in ambele sensuri ca sa le sparga tp/sl-ul sau pe aia cu leverage, sau aruncat momeli prin alte hedge funds paravan… sunt destui băieți capabili care or sa vada in asta o oportunitate…
Cel mai bine este go with the flow and buy the dips.
Nu se va intampla nimic, Melvin continua. Vor cadea niste capete probabil pe acolo, dar ei vor merge mai departe: http://www.nasdaq.com/articles/hedge-fund-melvin-capital-has-closed-gamestop-position-spokesman-2021-01-27%3famp
comentarii f. pertinente ca de obicei, daca nici noi românii nu ne pricepem la stock market atunci cine? Soros, eat this mf!
Se zice stonk. Nimik nu stii, romanule!
“When the shoeshine boy is giving you stock tips, it’s time to sell”
https://www.inc.com/ron-gibori/why-my-barber-should-make-you-rethink-cryptocurrency.html
Se aplica pentru orice activitate speculativa : bitcoin, actiuni, derivate, imobiliare …
Ce se intampla acum o sa fie epic si va ramane in istorie, lol. Si asta pt ca 90% din cei de pe r/wsb avem 💎✋✋ diamond hands si nu vindem pana nu ii lichidam pe shorteri 😂😂
O poveste cuprinzatoare in VICE.com. Mi se pare o combinatie de „Wall Street”, „Wolf of Wall Street” si „Big Short”. A. Scaramucci a numit chestia asta cu shortselling-ul atacat de mase (putem reuni sub definitia sa Robinhood – co-fondator, un bulgar, platforma de trading; GameStop; gasca din subReddit): „Revolutia franceza a finantelor”. Aici articolul din VICE.com https://www.vice.com/en/article/pkdvgy/send-this-to-anyone-who-wants-to-know-wtf-is-up-with-gamestop-stock
Dupa mine e ingrijorator, un hei rup norocos pe social media vine cu maxim profit, mobilizare maxima, outcome maxim, wow, revolutie, am invins, i-am curatat! Fiica-mea de 20 de ani a bagat 50 de lire prin revolut in schema, sper sa profite de experienta.
Fratilor, nu ma pricep la bursa, dar din logica unui amator de pariuri sportive mi se pare ca la cote de profit egale mai bine pun banii ca o sa creasca numarul golurilor date (creste vaoarea unor actiuni), decat ca nu se mai dau goluri (scade valoarea unor actiuni). Dar, vorba cuiva, bursa e pentru cine se pricepe si nu are ce face cu banii.
Nu e similar cu pariurile sportive.
In cazul pariului sportiv o persoana care pariaza nu poate inflenta rezultatul meciului. In cazul unor shorturi exista posibiliatate ca un jucator sa manipuleze cursul actiunilor pe care pariaza in favoarea lui.
@mihai: as putea sa te contrazic in privinta faptului ca o persoana care pariaza nu poate influenta desfasurarea meciului, dar n-o fac :)) cat despre cazul mentionat, eu am inteles ca niste unii au zis: iau eu imprumut niste actiuni, le vand cu 10 coco actiunea si stiu eu ca firma o s-o dea in bara (cum or fi avand ei de gand sa influenteze asta in mod legal nu stiu), apoi cand ajunge actiunea la 2 coco, le cumpar de pe piata libera si i lea dau lu nenea de la care am imprumutat. deci cum spuneam, nu stiu in ce mod legal puteau ei influenta reorganizarea alora astfel incat sa fie un esec… daca imi poate explica cineva in limbaj popular, multumesc anticipat!
Ieri am fost cam ocupat, asa ca imi dau si eu cu parerea cu intarziere. Daca mai citeste careva
@Vali „Prețul e acum mărit de vreo 10 ori” – depinde la ce interval de timp te referi. Cu un an in urma pretul era vreo 4 USD acum este 347 USD.
@ market derivatives & co
Din principiu am o parere proasta privind ideea de a vinde ceea ce nu ai de fapt.
In productie si comert are o logica economica. De ex, ai o fabrica si faci un contract de cumparare materii prime cu livrare peste 6 luni si in acelasi timp faci un contract de vanzare produse finite cu livrare peste 6 luni (plus cat dureaza procesarea). Practic „ingheti” profitul pe care il vei face prin functionarea fabricii, si te protejezi de eventualele fluctuatii de pe ambele piete (materii prime si produse finite).
Similar si pe piata de monede de schimb; poti sa cumperi materia prima in USD si sa vinzi produsele finite in EUR. Ca sa te protejezi de fluctuatiile pe aceasta piata cumperi/vinzi USD si EUR.
Pe bursa de actiuni insa, folosirea de optiuni de vanzare/cumparare sau folosirea de „short sell” nu are nici o utilitate economica, este doar un joc de pariuri.
Argumentele principale pentru astea sunt 1/ creste lichiditatea si 2/ trimite semnale in piata. Din punctul meu de vedere nu sunt argumente valide pentru ca de fapt semnalele trimise pot fi false (de ex Gamestop nu are acum perspective economice de 10 ori mai bune decat acum cateva luni) iar lichiditatea crescuta este doar „zgomot” care doar incurca publicul larg, ce nu are access la informatii detaliate (sau timp sa le afle).
Noul YOLO este AMC. Am bagat 10$ sa fiu si eu in rand cu lumea , trece ziua mai repede.
Hai cu AMC, doamne-ajuta, bagai si eu 25 pe ei si 25 pe BlackBerry.
Ce platforma folosesti pt a cumpara?
Deja incep sa apara jegoseniile MMurilor, ieri au inchis serverul de Discord pe motive stupide (fyi Discordul e cu ei), ieri nu puteam face trade pe Trading212 si azi Trading212 nu mai permite sa cumperi actiuni pt GME (doar pt GME), ci poti doar sa vinzi sau sa iti reduci portofoliul. Cum sa nu fii activat(a) cand vezi rahaturile astea?
Am intrat la 99$ si deja am vandut investitia initiala, de acum astept sa vad cat urca.
A „urcat” dimineata de la 460$ la 125$
Patience, young padawan
Am si eu o intrebare : Cresterea asta a actiunilor ajuta in vreun fel GAMESTOP? ajunge vreun dolar in conturile lor? Ca sa isi creasca capitalul face IPO si apoi tot tot ce se intampla cu actiunile respective inseamna mutatul banilor dintr-un buzunar in altu insa nu al companiei respective?
Nu dati cu paru pls.
Fluctuatia valorii actiunilor unei companii nu are impact direct asupra companiei respectiv.
Indirect sunt posibilitatile de a lua imprumuturi si schemele de bonusare ale managerilor. Insa nu cred ca fluctuatii masive pe timp scurt au impact, in sensul ca (cred ca) se asteapta stabilitarea preturilor.
App folosite de traderi incep sa restrictioneze cumpararea de actiuni GME. Userii pot vinde dar nu cumpara. Opinilie sint ca aceste app au restrictionat cumpararea de actiuni pentru a proteja hedgefunds. Treaba incepe sa degenereze.
Din punctul meu de vedere restrictia asta e „market manipulation”, chiar daca legal nu e definita asa.
Se pare ca cei de la digi 24 te citesc. Acum au si ei material, „stire”, pe acest subiect
și zf.
„urmând a fi despăgubiți de stat dacă pierd bani”
Asta, cred, e ceea ce-i supără pe mulți. Mai ales în contextul pandemiei.
Nu neaparat specula în sine, care nu e văzută cu ochi la fel de răi în SUA față de Europa.