În ultimii patru ani, din cel mai curat sector din București – pe vremea lui Onțanu (ăsta e singurul lui merit, apropo; că a pus biciul pe Supercom) -, Sectorul 2 a ajuns Glina. Nu știu dacă mai e cineva care nu-i la curent cu mizeria de zilele astea de la vecini, dar mă distrează cât de des văd „Clotilde a transformat Sectorul 1 în Sectorul 2„.
Începusem un text pe tema asta, pornit fiind pe niște răspunsuri ale lui Radu Mihaiu, primarul de la 2, pe pagina lui de facebook. Spre deosebire de franțuzoaică, pusă pe fapte mari, Mihaiu a decis să plătească facturile pentru gunoi, fie ele și umflate, că… pitong. N-a vrut să riște, n-a avut biluțe, nu vom ști niciodată, cert e că a preferat ca zona să fie în continuare jegoasă, dar nu la fel de jegoasă ca ograda Clotildei. C’est la vie.
„Reglajele astea durează…” și „Cu răbdare și dedicare” mi-au întins nervii. Nu poți să ai răbdare după patru ani de jeg și doar dacă n-ai locuit în sector poți să ceri răbdare și să vii cu abureli din astea. M-a scos din sărite atitudinea lui politicianistă, oarecum împăciuitoare, care mi s-a părut alunecoasă ca limba unui cunoscut realizator TV care spune des că el nu e jurnalist. Păi, pentru asta am votat noi „oameni noi în politică„?
De ce Clotilde se poate lua la trântă cu mafia gunoaielor și de ce Ciucu, la 6, s-a apucat de războit cu imobiliarii, cu birocrația, cu firmele de casă ale PSD-ului și restul? Cu ce sunt mai proști ăia din 2 ca să nu merite un primar mai bătăios?
Apoi mi-am adus aminte de cineva din bula de facebook – îmi scapă acum cine – care a venit cu geniala idee de a propune amendarea celor care aruncă gunoaie sau care parchează aiurea și s-a trezit cu jihadul pe cap. Da, să fie curat, să fie frumos, să fie ca în Europa, da’ să nu se amendeze, că ce, unde suntem noi aicea, în dictatură? Pentru asta am votat noi la alegeri?
Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici – pe colo, și anume în punctele… esențiale.
Va să zică, eu îmi doresc ca, în sectorul în care cu onor (încă) plătesc chirie și facturi, să am un primar hotărât, care să pună piciorul în prag și care să șteargă pe jos (sic!) cu tot ce înseamnă gunoaie (inclusiv în sensul larg). Să avem, prin urmare, politicieni hotărâți, determinați, puși pe fapte mari!
Apoi mi-am amintit că și eu pic în aceeași capcană. C-am mai avut noi, chiar recent, un politician foarte determinat, care-a ajuns în pușcărie. Liviu îi zice pe numele mic. Deci, să fie politicianul hotărât, dar să nu fie prea hotărât, că na, nu se știe niciodată. Să facă curățenie în sector, dar să nu îi amendeze pe ăia care aruncă gunoaiele. Să rezolve traficul, dar să nu pună garduri liniei de tramvai, că noi pe unde mai circulăm? Să rezolve parcările, dar să nu ridice gioarsele, că nu pentru asta am murit noi la Revoluție, e proprietate privată!, e fier vechi, dar e al nostru!
E o graniță foarte fină, deci, între idealuri și interesul propriu. „Să se facă„, eterna meteahnă latinească – nu e exclusiv românească, ședeți calmi, și italienii au aceeași mantră, de aia s-au integrat așa de bine printre românii din Cizmă. Păi, ce, voi credeați că e invers? Noi suntem adevărații romani, Eftimie are dreptate. Că doar n-au muncit romanii la drumuri, poduri, apeducte, forumuri și teatre; au avut sclavi pentru asta. Dar e pământul nostru, noi ne-am dus acolo să ne recuperăm teritoriile ancestrale, care ni se cuvin de drept, pe linie de sânge strămoșesc. Sunt ale noastre, nu ale italienilor, să fie clar! Anyway…
Aceeași chestiune, „să se facă, da’ nu pe barba noastră„, o văd și la verișorii noștri de pe stâncă, briții. E un adevărat festival pe Twitter, la fiecare trei zile, când urcă-n trending „defund the BBC„, ba de la stânga, unde progresiștii și, hai s-o spunem drept, comuniștii (practic, o groază de putori de 15-25 ani, care nu vor să muncească și care l-au descoperit pe Marx) se bășică atunci când BBC publică vreun articol sau difuzează vreo emisiune despre ceva eveniment istoric („Promovează colonialismul! Tăiați fondurile BBC-ului!” etc.), ba de la dreapta, când publică sau difuzează ceva ce are legătură cu LGBT („Ne băgați pe gât ideologia sexomarxistă!” etc.) sau naiba mai știe ce nu le convine lor. Asta vine la pachet, a doua zi, cu preaslăvirea BBC-ului pe alte teme, care le convin lor.
Să se facă, da’ să nu se schimbe nimic. Să fie hotărâți, să pună piciorul în prag, dar numai cât să rămână ușa deschisă cam de-o palmă, că doar n-om deschide-o pe toată, că nu vrem să ne tragă curentul. Unii au rezolvat-o, ca ăștia de la mine din sat, unde John vine și îți dă amendă £100 pentru chiștocul aruncat pe jos sau £30 pentru mașina parcată aiurea. Pentru că cineva a decis că nu vrea pensie specială și încă un mandat, ci vrea curățenie și bani la buget. Și a impus educația cu forța.
Alții, precum – să folosim un exemplu aleatoriu – în România, sunt mai interesați de încă un mandat. Facem curat, dar mai mult așa, de ochii soacrei, să dea bine. Gunoiul merge băgat și sub preș, că ori e prea multă muncă, ori tre’ să-l pui pe gunoier la treabă și nu e politicos să deranjezi omul. Să nu deranjăm prea tare nici votantul, că mai vrem un mandat. Hai cu zăhărelul, împăciuitor (cam ca Radu Mihaiu, așa), cu răbdare.
Noi nu vrem să fim deranjați, ei nu vor să ne deranjeze, trăim în societatea perfectă (mă rog, voi, eu trăiesc printre barbarii din Anglia). Să fie hotărâți, dar nu prea hotărâți, că e călduț, așa, cam ca apa caldă sau caloriferele din București, nu tremurăm rău sub duș, dar măcar nu ne frige. Ar putea fi un pic mai fierbinte, dar decât să ne ardă apa, mai bine să ne ardă politicienii.
Eterna dorință de schimbare combinată cu cealaltă eternă, frica de schimbare. Nu riști, nu câștigi, dar dacă riști, riști să pierzi. Nu judec, doar constat.
Eu inteleg ca unul a optat sa nu rupa legaturile direct cu furnizorul, ca sa nu arate sectorul chiar ca o favela timp de doua luni, in timp ce Clotilde a rupt matza in doua direct si acum se aduna mormanele de gunoi pe la colturi.
Nu am cunostiinte de ansamblu asupra situatiei, sau a personajelor respective, asa ca ma scuzati daca sunt pe langa.
Pana la urma sunt doua abordari diferite, dar asta nu inseamna ca una e gresita si alta e corecta. Desi pare corporatist raspunsul pe care l-ai primit e de bun simt.
Legat de „animalele” care arunca gunoi pe jos, le doresc cea mai crunta moarte si lor si tuturor celor care intra in vorba cu ei.
Pe mine mă scoate din sărite abordarea asta corporatistă, foarte piaristică, să nu deranjăm pe nimeni. Nu, nene, derajează, că de aia ai fost votat de oameni, să deranjezi. Nu zic că abordarea lui e greșită, spun că modul în care comunică e deficitar. Asumă-ți, nene. „N-am vrut să las sectorul plin de gunoi, dar facem curat. Sînt doar de o lună la primărie, dar promit să rezolv în cel mai scurt timp”. Nu mieunături de genul „aveți răbdare, durează…” OK, pînă cînd? Pînă la Sf. Așteaptă?
Eu cred ca exagerezi. Iar faptul ca ti-a raspuns, si chiar a luat anumite masuri, presupunand ca n-a mintit (ca de, exista si posibilitatea asta), si ca nu ti-a dar o servita de genul: „Echipa noastra analizeaza cu seriozitate situatia si va lua masurile necesare”, mi se pare de bun augur.
Pana la urma o luna e o luna, nici n-are cheie pe la toate usile din cladire. Mi se par cam mari pretentiile pentru timpul asta scurt.
Bineînțeles că am exagerat, că ironia e două: dacă omul e prea determinat, s-ar putea transforma în Dragnea, dar pe de altă parte, dacă omul ia măsuri dure foarte repede, uită-te la cîți sînt nemulțumiți că s-a apucat Clotilde să rupă pisica. Oricum o dai, nu-i bine.
In alta ordine de idei, pentru mine BBC este o minune a lumii moderne. Desi urmeaza linia de partid destul de strans, e in continuare mai impartial decat orice vine de la americani. Are marele avantaj ca este gratuit pentru populatie, prin lege, daca nu vorbesc prostii si continua sa faca niste seriale care bat la cur orice altceva.
Aud ca au dat-o si ei in feminazism prostesc in Dr. Who, care oricum devenise cam penibil de ceva vreme, dar totusi, una peste alta cand apare logo-ul BBC eu imi iau cu incredere galeata de popcorn.
Orice vine de la americani? Ai incercat The New York Times?
Nu e chiar gratuit, că tre’ să plătești TV license (cam £150/an) din care 90% se duce la ei. Altfel, BBC suferă de aceeași boală de care suferă și presa americană – și, în general, presa de peste tot, mai nou -, anume că au tot mai mulți angajați tineri cu valori noi (progresism etc.), ceea ce nu e neapărat rău, dar nu e nici grozav. Mai exact, ăștia mai tineri sînt cu alb sau negru, nu există gri. Genul „ai avut un stră-stră-stră-stră-stră-bunic care a făcut business cu un dealer de sclavi? Ești preopinentul sclaviei și al colonialismului, huo!”. Dar se vor calma și ei la un moment dat.
@Andrei Cred ca traim in bule diferite. New York Times pentru mine e egal cu Sputnik. Cu o scriitura mai eleganta, ce-i drept.
@Alex Nu stiu cum e cu taxa asta, daca e obligatorie, cum era timbrul de TVR. Am auzit ca online, cel putin, accesul la productiile BBC e gratuit.
Dacă ai televizor în casă, ești obligat să plătești taxa TV. Da, online e gratuit, dar numai dacă ai cont pe site-ul BBC, iar dacă ai cont pe site-ul BBC, adresa ta ajunge la ăia care se ocupă de TV license și… dacă nu plătești taxa TV, iei amendă și devii obligat s-o plătești. Bine, nu e ca și cînd nu poți să declari că n-ai televizor (ca mine, care-l folosesc pentru Netflix, Prime și YouTube), dar na. E taxă pe TV pen’ că se presupune că dacă ai unul, poți bpga o furculiță-n fundul lui și vedea BBC. Singurii scutiți de ea sînt ăia care au TV alb-negru, lol. Deci nu, nu e gratuit.
@Alex Ma rog, nimic nu e gratuit, daca o luam asa pana la urma. Chiar daca nu era taxa aia vizibila era alta ascunsa, ca tot din bugetul de stat sunt finantati.
@Dex … pentru neplata taxei tv în Uk faci puscarie https://en.wikipedia.org/wiki/Television_licensing_in_the_United_Kingdom#England_and_Wales
Votul este un deziderat al unei societăți libere, democrate, un drept de necontestat. Dar România, încă din 2012, de când au anulat globaliștii referendumul pentru demisia lui Băsescu, aprobat cu peste 80% de către cetățeni, votul nu mai este liber . Oricum ciolanis a spus că iese tot PNL iar prim ministru va fi tot Orban. In aceste condiții a nu merge la vot este tot o opțiune, opțiunea de a nu da votul tau unei clase politice corupte, incompetente și trădătoare de tara! O prezenta redusă la vot este o palmă dată acestei clase politice! Stați acasă, cum naiba la biserica nu este sigur, poți lua covid, dar alegerile sunt sigure!! Câtă bătaie de joc!
Hai să-mi dau și eu cu părerea, sa vedem mâine dacă am dreptate: prezenta la vot 28/29%, PSD 35%,PNL 25%,usr 18/20%,per, pmp,pro, aur intre 5 și 7%
Sa mor daca am înțeles ceva ! Era suficientă declarația lui Pristanda.
A mers perfect asta cu ce a recomandat Fluture
Pe langa explicatia Dex-ului de mai sus, poate Dl Mihaiu are clauze abuzive prin contractele incheiqte de predecesor, stii ce zic? Si doar asteapta momentul sa rupa pisica.
Romanul inca nu vede o conexiune intre strazile pe care circula si taxele ce le plateste. Crede ca guvernul poate, dar nu vrea. O ipocrizie.
Si uite asa multi platim taxe la straini, si avem pretentii de la ei, si ii tragem la raspundere, pentru ca aici traim si aici platim taxe.
idiotii astia care cred ca furnizorii se schimba precum chilotii, oare in afara de a boicota un cersetor la colt de strada mai au si alte realizari?
nu de alta, dar in bucuresti nici macar gropile de gunoi nu stiu cat de legale mai sunt, darmite teparii care preiau gunoiul.
ce faci, contractezi societatea de salubritate din constanta sa care gunoiul pe A2?
eheee.
tare imi e ca nici peste 4 ani nu se vor rezolva problemele astea.
bine, avand guvernul de partea ta poti sa te faci ca nu vezi problema asa cum cei de la mediu se faceau ca nu vedeau minoritarii care ardeau deseuri langa oras.
tl;dr?
problema nu e că e prea lung, dar e plictisitor și parcă întinde o singură idee în mai multe paragrafe.
tl:dr: Vrem reguli încalcând reguli
Sunt cam doua abordări pe care le poți avea:
1. Faci ce a făcut Clotilde și speri sa nu dureze mult. Ca și idee dacă nu se rezolva în următoarele 6 luni maxim, treaba e fututa rau.
2. Abordarea din S2, unde cauți soluții sa repari treaba, dar asiguri continuitatea întregului proces. Nu de alta, dar se poate întotdeauna mai rău.
Acum despre dilema în care vrem politicieni hotărâti, dar nu asa hotărâti cred ca este bine sa ne uitam și prin istorie. Adică romanul simte nevoia unui jupan sa-l conduca, dar acel jupan trebuie sa știe când sa forteze și când s-o lasa mai moale. Nu știe sa facă asta e „matrasit” de popor vezi cazul lui Dragnea, care era dumnezeu pana prin 2019.
Vrem politicieni hotarati, NU vrem gunoaie pe strazi!
Dupa mine, e ok ce face mihaiu la 2 si clotilde greseste la 1. Ok, clotilde a preluat primaria care are un contract nasol de la tudorache. Nu stiu cum e facut si ce clauze are, dar nu mi se pare ca fix clotilde trebuie sa decida daca factura e intocmita corect sau nu. Sunt institutii care trebuie sa se ocupe de asta. N am niciun dubiu ca tudorache a fost un escroc dar nu poti sa lasi sectorul in jeg doar ca vrea clotilde sa fie gica contra. Mi se pare cea mai proasta alegere.
Dacă nu știi, hai să-ți spun. În anul 2020 gunoieru factureaza la sectorul 1 cu 50% mai mult decât în 2019. Din banii ăștia se finanțează campanii, diamante, etc. Si clotilde rămâne cu casieria goală și facturi restante din aprilie. E vorba de câteva zeci de milioane de euro. A, și persoanele care se dau cetățenii sectorului 1 nu plătesc taxă de gunoi și lasă gunoaiele la colțul străzii, ca acum 200 de ani. De reciclare nu poate fi vorba
Meh … Din provincie se vede cam așa: București=gunoi (de toate felurile: materiale, umane, politice…) Si in alte orașe mari au mai fost probleme, dar nici unul nu a ajuns vreodată in halul in care e Bucureștiul de cel putin 10 ani.
Habar n ai de ce vorbesti. Problemele unui oras de provincie nu se pot compara cu problemele bucurestiului. Iasi e orasul nr2 din romania si care e cat militari+drumul taberei. Bucurestiul trebuie comparat cu budapesta, praga, varsovia…..
Să compari București cu Budapesta, Praga sau Varșovia e ca și cum ai compara Dacia cu Skoda (ambele-s mașini, iar asemănarea se oprește aici). Singura asemănare între București și Budapesta, Praga sau Varșovia e că-s capitale. Atât. În rest, una-i budă oltenească-n 2 pari, iar celelalte-s toalete japoneze.
Se pare că bucureștenii suferă de sindromul Stockholm. 🤣🤣🤣
@john temple
N ai inteles. Eu n am spus ca bucurestiul e peste praga, budapesta sau varsovia. Nu e.E cu 20 de ani in urma. Dar poti sa le compari la modul : acolo s a facut asta -> hai sa facem si la bucuresti asta. Comparatie se poate face intre orase de marime apropiata si nr de locuitori apropiat. Nu exista alt oras in romania care sa fie cat de cat aprope de bucuresti ca si suprafata/populatie….
@Dan: în București nu s-a făcut nimic 30 ani, poate, spun poate cu foarte mare îngăduință, de-acum încolo. București a fost, este și va fi pesedist pomanagiu multă vreme de-acum incolo. Doar că-n loc de găleata cu kilu’ de făină, flaconul de ulei și ruda de salam se dau subvenții peste subvenții.
bucurestiul e la fel de prafuit ca budapesta … sau budapesta e la fel de prafuita precum bucurestiul … nici nu-i de mirare de ce le confunda unii
Mai exista vreun oras in Europa care e impartit in sase si unde fiecare primar face ce il taie capul? Aici e sursa multora din problemele pe care le are Bucurestiul.
@Bogdan: dar primarul general ce păzește? Sau e-n funcție doar de Fanta că Sprite s-o terminat?
Mi se pare ca articolul tau e definitia propriului tau comentariu de mai sus: oricum o da omu cu tine, nu iti place.
P.S. m-a distrat grija cu care ti-ai ascuns numele pe facebook cu aceeasi culoare cu cea a bulei de dialog, lucru care se vede cand ti se raspunde. Pai daca-i cenzurat, cenzurat sa fie! Mânjește-l cu negru, nu o mai petici atat. Unde sunt biluțele de care aminteai in articol? P.P.S Nu ti se pare ca si eu exagerez?
Mi-e lene să-ți răspund pe lung, dar n-are legătură cu ce prostii zici tu mai sus.
La mine în cartier toată lumea vorbește de cât gunoi s-a adunat. Nimeni nu vorbește dacă face bine sau nu Clotilde (nici nu am înțeles care e exact problema – datoriile? factura mai mare decât e cf contract? ambele? altele?), iar votanții PSD îl regretă pe fostul, care ce e drept a făcut niște spectacol cu Romprest fix până în 28 septembrie. Problema asta cu Romprest a apărut așa prea deodată, fix înainte de alegeri, ceea ce mi se pare o altă „coincidență”.
Pe de altă parte și gunoaiele alea aruncate la colț de stradă tot de oameni sunt aruncate. Măcar așa vedem și cum suntem noi în realitate (gunoiul pus în tomberon se colectează, cel aruncat aiurea nu).
In zona aviatiei din sector 1 gunoiul pus in tomberoane se ridica in continuare 1 zi pe saptamana gratuit . Nu se mai ridica gunoiul lasat la colt de strada ca de exemplu cutiile de vin si sacii lasati la coltul unei terase pe Nordului – cei care de fapt ar trebui plateasca catre romprest ridicarea gunoiului dar e mai bine moca ca se stie in zona ca horeca nu o duce bine . Muntele de gunoi lasat la coltul strazii vis a vis de ambasada Chinei care in mod evident provine de la blocul de lux construit acolo . Sa ma bati si nu inteleg de ce portarii il duc acolo cand ar putea achizitiona tomberoane si sa il scoata 1 zi afara sa fie ridicat gratis. Cand stai pe terasa si vezi gunoiul ala, produs de tine nu te zgarie pe retina ? Munte de saci de gunoi lasati langa cosurile de be bulevardul Kiseleff . Cred ca vecinii opresc masina si arunca sacul acolo in drum spre munca ca altfel nu inteleg . Si daca cineva de la primaria sector 1 citeste blogul lui zoso : angajatii Romprest care matura si intretin strazile – sunt la munca 24 din 24 de ore si onest nu inteleg de ce pe strada mea care are 100 de metri e nevoie sa fie maturata prost la 2 dimineata , la 10 dimineata si din nou la ora 8 seara , zi de zi inclusiv duminica si in zilele de sarbatoare .
Treaba e simpla : toţi ar trebui sa mergem la vot si pt simplul fapt ca apoi stim ca am facut ce depinde de noi, sa nu ne simtim prost apoi ca am fi putut schimba ceva cu cateva voturi dar am fost prea comozi sa o facem. Haideți la vot !!!
Ce ziceai ca a vrut Dragnea sa schimbe in forta si nu a fost lasat?
Să treacă România pe persoană fizică. Începuse bine cu Belina…
Fara nicio suparare sau simpatie politica,dar sa stii ca Dragnea asa cum era el corupt(la fel ca 99% din politicieni),era singurul cu coae care reusea sa tin PSD-ul unit.Acum PSD are un presh-edinte securist pe nume Ciolacu.Care a pierdut in jur de 80 la suta din membrii PSD.Lucratura pe fatza,cu rezultat garantat.Sa ne traiasca tanti Merkel…
„Va să zică, eu îmi doresc ca, în sectorul în care cu onor (încă) plătesc chirie și facturi, să am un primar hotărât,…”
De ce nu ai fost boss la vot???Impreuna cu bunelu,bunica,unchiu,sora,nepoata,varul,cumnatul,mama,tata,sora vitrega,nevasta,amanta,vecina de scara,chiriasa,etc???
Pentru ca nu poti vota decat in judetul de resedinta, iar > 75% dintre chiriasi nu au viza de flotant?